Jump to content

Irši mājās! Ko darīt?


darklight
 Share

Recommended Posts

Sveiki!

Tātad nopietna neIT problēma :) laukos zem jumta iemitinājušies irši. Varbūt kādam ir ieteikumi, kā viņus iznīdēt / aizdzīt? Citādi tam mājas stūrim nevar normāli garām paiet, bezmaz vai virsū metās. Nākošnedēļ taisos jumta pārsegumu mainīt, kas tad notiks?! Fiziski tam pūznim klāt netiek, tad jāatlauž daži dēļi, kas nav izdarāms, jo jamie sēž pie cauruma sienā un sargā, lai neviens nepienāk par tuvu.

Help!

Link to comment
Share on other sites

labiitis

Šitas ir nopietni, pacenties, lai neiekož var biegties letāli. Itkā es esmu redzējis ar dūmiem izdzena viņus un pēc tam tas pūznis jadabū laukā.

Link to comment
Share on other sites

Dūmi - dihlafosa veidīgās indes ?!

Ganjau var šos izkvēpināt.

Jā, iršu kodieni ir ļoti smagi - uzmanies.

Idejā vajag pūzni dabūt kautkādā brezenta maisā un tad teiksim iemest krāsnī. A vot kā to izdarīt ja tam netiek klāt HVZ. Variants vienkārši izārdīt pūzni SUX, jo tad šie būs ļoti nervozi.

Link to comment
Share on other sites

velneens

Panem maisu, tik taadu kaartiigu un bez caurumiem, nogaidi momentu kad vini nav tik aktiivi un uzmauc maisu virsuu tam puuznim un iemet kaut ugunskuraa! Tik skaties lai pie maajas nepaliek nekas no taa puuzna jo viniem patiik atgiesties atkal tajaa pasaa vietaa!

Link to comment
Share on other sites

es gan butu griezies pie kadiem profesionaljiem, jei bogu, pasam ar viniem nemties. 1188 ar kontaktiem domaju ka palidzes.

Link to comment
Share on other sites

Devil_Inside

Efektīvākais ar verdošu ūdeni, bet sabojāsi mājas sienas. Skaties kādā specializētajā dezinsekcijas firmā kaut ko pūšamu (šķidru) lielā daudzumā. Apbruņojies ar gāzmasku, ļoti biezām drēbām un kvēpini viņus ārā. Pat nemēģini ņemt nost jumta segumu pirms neesi viņus iznīdējis. Sēžot uz jumta, Tu būsi ļoti viegls mērķis.

 

Vienkāršākais ir izsaukt kādus nīdētājus un pašam aizbraukt uz Jūrmalu pasauļoties.

Link to comment
Share on other sites

Laukos, ja augļu dārzā sāk sirot lapsenes, tās apkaro pavisam vienkārši - piekarina kokā mazliet virs zemes šampanieša pudeli ar pašķidru cukurūdeni (1/3..1/2). Tur dažu dienu laikā riktīgā slānī sastieg lapsenes, atliek likt korķi virsū, nest projām un izrīkoties ar kukaiņiem pēc saviem ieskatiem.

Līdzīgi mazvardarbīgi varētu panīdēt arī iršus/sirseņus.

Link to comment
Share on other sites

Devil_Inside

Humānā pieeja ar ievārijuma iebarošanu ir lietojama, ja ir zināms precīzs iršu skaits. Ja cilvēks pēc nedēļas plāno plēst jumtu nost pie iršu pūžņa, tad labāk tomēr būt pārliecinātam, ka tur tiešām neviena vairs nav.

Link to comment
Share on other sites

darklight
(labots)

Ar tām pudelēm toč būs jāpamēģina. Vēl esmu novērojis, ka šie kā tādi naktstaureņi iet uz gaismu. Varbūt vēl kādu uguni blakus sakurt?

O - borskābe ar medu? Šito nezināju.

Labots - darklight
Link to comment
Share on other sites

kantoris

Vajag makšķerēšanas ķeselei pie tās stīpas ku tīkls, to tīklu nafig un piemeistarot garenu maisu bez caurumiem, un to pūzni tai maisā ieķīlēt, ķeseles stīpu apgriest ap savu asi, tad maisu aizsiet, nogriezt vai kā citādi nodabūt no stīpas nost jeb vislabākais - ar visu ķeseles kātu iekšā kādā slēgtā kurtuvē sadedzināt. hmmm.

Link to comment
Share on other sites

man kaut kur bija bilde tai konstrukcijai ko redzēju laukos kur tie velni rij ābolus nost

respektīvi ideja ar ievārījumu, tikai izmantojam 1,5-5L burkas, kurām nogriežam augšu nost, apakšā mazliet ievārījuma, vāku otrādi ieliekam iekšā ;)

ideja - pa vidu salīdīs, bet ārā nebūs tik gudri, kā tikt ;)

a pēc tam ka tur i pāris desmiti uztaisam šiem bezmaksas akvaparku ;)

Link to comment
Share on other sites

eMDiiPii

Pirmkārt - nah visus bērnus un pret bišu kodumiem jūtīgos - viņiem, ka iekož būs reāli sūdīgi :)

Otrkārt - neturi pa nakti logus vaļā. Es šitā vienam ar pliku pēdu uzkāpu - reāli jautras izjūtas :)

Treškārt - izsauc iznīcinātājus un skaties kā jamie viņus nokauj. Vēl labs variants ir ar ievārijumu.

Link to comment
Share on other sites

nez vai baigi atgriezīsies, ja to pūzni izpostīs.

Šim mērķim derēs kaķene, ja tikai tas puznis ir atklāti pieejams. Bet nu saldās pudeles arī der, tikai baigi jāgaida.

Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

ir irsis rokā iedzēlis nekas nebija, bet tas laikam kā kuram,un ja nemaldos pagājušo gad vecmutere ar kautko viņus ik pa laikam appūta,un zināma daļa uzreiz nokrita uz vietas.

Link to comment
Share on other sites

labiitis

Ja taisies viņus tur apkaut galvenais, lai visi iet patālu, jo tie maitas apduls un nokritīs zālē. Lai nav kā man vienam uzsēdos virsu zālēkamēr fāters viņus zmiedza nost.

Karoč kāja līdz dibenam uzpamst kā balons un paiet nesūida nevar, bet bija diezgan interesanti :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

man divi pāris gadus atpakaļ galvā iekoda (samīdīt gribēju maisiņu, 2 izdzīvoja), bet pilnīgi nekā nebija, sāpēja bišku tikai

tāpēc, ka nekā nebija, vispār neesmu pārliecināts, vai tie bija irši :D , bet nu "lielās bites" ~3, 4cm bija

 

a cik ar tādiem zvēriem ir sanācis saskarties, vai nu ar karstu ūdeni, vai arī vienkārši aerosolu pūš virsū un mirst visi

aerosols nez kāds, nosaukumu neatceros, bet kautkāds dzeltenā flakonā ir

 

visforšākais protams ir tam aerosolam piešaut uguni, un tad, šajā gadījumā pat jebkuru dezodorantu var ņemt

bet nu vienīgais, šajā gadījumā ja nav viegli pieejama vieta, kur uzreiz uguni apdzēst ja kas, tad labāk ne, bez mājas var palikt

 

edit:

http://www.aes.lv/in...i&cat=1∏=27

šis, rakstīts gan ir ka iekštelpām, bet pūšot pa taisno pūznim virsū, vismaz lapsenes mirst

 

http://www.aes.lv/index.php?lang=lv&menu=mnu3&cat_name=Insektu%20izn%C4%ABcin%C4%81%C5%A1anai&cat=1∏=34

moška kautkas vēl iedarbīgāks? :)

Labots - zusiks
Link to comment
Share on other sites

Konstatators

Fiziski tam pūznim klāt netiek, tad jāatlauž daži dēļi, kas nav izdarāms

 

Vai tie, kas neatlaidīgi drukā muļķības par ārdītāju konstrukcijām, makšķeru ķeselēm un kaķenēm vispār lasa pirmo postu līdz galam, vai tikai virsrakstu?

Točna kaut kā pastulbi ieteikt to, kas nav īpaši reāli izdarāms...

 

A tā vai nu provē ar pievilināšanu pie saldumiem, var improvizēt piejaucot vēl borskābi pie tā ievārijuma vai medus. Vai ja pat tas nelīdz, tad nu jāsauc vien kādi spečuki. Jo , sēžot uz jumta, riskēt līst klāt pie kā tāda, ko pat redzējis neesi ir īpaši pārgalvīgam jābūt - kā šķels tev pārītis, tā būsi kā plauša no sava jumta zemē un tolka nekāda.

Link to comment
Share on other sites

Senāk Valsts Ugunsdzēsības un Glābšanas dienasta mājaslapā varēja redzēt, ko šie katru dienu darījuši, un tur regulāri uzpeldēja iršu pūžņu iznīcināšana. Tagad gan laikam tur kaut kas mainījies, nevaru vairs to sadaļu atrast. Bet vari šiem piezvanīt un paprasīt, ko viņi par tādu lietu domā.

Link to comment
Share on other sites

Var tak kādā kosmonauta tērpā mēģināt līst klāt ((: Snowboarda kostīmā e.t.c.

Tik ļooti uzmanīgi, lai nepaliek nekādas vietas, kur kādam ielīst.

Pirms n gadiem, pasīki bijām, dzenājām veca ziliņa beņķī iemājojušus iršus. Viens ielidoja man aiz apkaklas - iekoda kaklā un vēl ārdijās pa turieni. Kamēr ķeksēju viņu laukā dabūju vēl pirkstā. Tā ij staigāju knapi elpodams ar milzīgu kaklu pāris nedēļas.

Link to comment
Share on other sites

nu man saskarsme ar iršiem un lapsenēm ir majās dārzā, kad parasti tie izēd ķiršus.

Tad nu cīņa ir jau ar šeit izteikto metodi ar zapčūdeni, tikai izmantoju plastmases pudeles 1,5-2L tilpuma, kurām uzskrūvē korķīti un sānos izgriež caurumus, ne pilnībā izgriež bet to izgriesto daļu lai var ielocīt uz iekšu lai tomēr papildus traucē viņām izlīst ārā no pudeles. Bet vel labāks variants ir pudelē ielit alu, jā ir izšķērdība, bet nu lapsenēm patīk, tik alu vēlams paturēt kādu laiku siltumā lai ierūgst un smaciņa parādās spēcīgāka un tad vispār ideāli :) (btw, speciāli šim gadijumam nopirku optima līnijas alu 2L pudelē, lapsenēm tas nepatika kaut kā :D )

Link to comment
Share on other sites

Sirseņi kā visi lapseņveidīgie kustas tikai siltumā - tātad dienas laikā. Pūznim klāt var tikt vakaros un naktīs.

Ja man būtu šie jānīdē, es izlīdzētos ar dihlofosu lielā daudzumā. Ja pūznis ir slēptā vietā, jo labāk. Dihlofoss tik viegli neizvēdināsies.

 

Otrs nepārbaudīts triks ir ar aukstumu: sausais ledus, šķidrais slāpeklis. Atdzesējot vietu līdz -20, -30, pūzni paņemsi ar plikām rokām.

Link to comment
Share on other sites

non7sens

Triks ar ievārījumu pudelē strādā uz lapsenēm, bet ne iršiem, irši paliks tik un tā jo viņi nevāc pārtiku, viņi ir kā bišu trani, kas ir paredzēti tikai vienai lietai - dzelt.

Ja nevar tikt klāt tad nekas cits kā šitie indīgie smidzināmie nestrādās. Dari to vakarā, varbūt atrodi vēl kādu bitenieka tērpu. Šito dzēlieni var iziet cauri paplānam tērpam, taka apģērbies biezi.

Link to comment
Share on other sites

tā kā mums dažādu kukaiņu lapseņu iršu utt iznīdēšana ir regulāra nodarbe tad varu teikt ka neko labāku par Cobra un RAID izstrādājumiem kukaiņu iznīdēšanā neesmu redzējos. Tā kā pūznis ir apakšā kaut kur pa vidu tad ideāli - aerosols ir tur jāiepūš iekšā cik vien ir un jātin nah prom no mājas uz kādu laiku. Apmēram dienas laikā tie kukaiņi parasti apsprāgst. Dažreiz operācija jāatkārto.

A par to verodšo ūdeni un maisiem utt - mums laukos viens gudrinieks tieši tā pie iršiem pielīda. Pēc tam kad viss iršu pūznis metās viņam virsū diemžēl atstiepa pekas.

Gribu redzēt kā šie padomdevēji paši tam ķertos klāt.

Labots - zeds
Link to comment
Share on other sites

vajadzeetu dabuut ugunsdzeeshamo aparaatu,kas ir nevis ar putaam bet to auksto fignju un kartiigi samaukt iekshaa tur shkjirbaas,lai no aukstuma vinji parubaas un tad palauzt valjaa un veel sapuust - tad puuzni nokabinaasi kaut pliks buudams, vienigii jaauzmanaas no tiem irshiem,kas atgriezhas no sirojumiem - tir tad var saakt dzelt!! Jebkuraa bendziintankaa var ugunsdzeeshamo iepirkt:)

Link to comment
Share on other sites

Guest EnS

zulus - mūsdienas visi ugunsdzēšamie ir ar putām... agrāk bija ar to auksto h-u (laikam LN2), atceros, kā tēvs karstā laikā mašīnā sasilušu alu ar viņu dzesēja :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Mēs gan pa vienam pie drauga iemitinājušos iršus izkāvām. Bija darbs aptuveni 2 nedēļām katru vakaru. Skriet nācās daudz, bet nevienam tā arī neiekoda. Baigi forši šamos nīdēt ar futbola bumbu blietējot pa sienu pie stropa izejas, kā iznāk ārā, tā žļerkts ar bumbu un tālāk jau gravitācijas spēka ietekmē krāmējas pie mājas uz zemes čupiņā.

Link to comment
Share on other sites

Devil_Inside

Te kaut kādi kamikadzes novākušies vai? Kaķene, ugunsdzēšamais, bumba, celtniecības putas - ekstrēma atpūta, kas neatrisinās problēmu.

 

Celtniecības putas izpletīsies un saplēsīs jumtu/sienu. Irši pa to laiku sen jau būs izlīduši laukā un meklēs vainīgo.

Bumba - ekstremāla izklaide ar minimālu efektu iršu iznīdēšanā.

CO2 ugunsdzēšamais neatdzesēs viņus tik daudz, lai novāktu uzreiz visus. Tie maitas savā pūznī ģenerē visai pamatīgu siltumu.

Link to comment
Share on other sites

Manuprāt šitais temats jau bija aprunāts pirms kāda gada.

Link to comment
Share on other sites

Vienīgais dabīgais ienaidnieks iršiem ir bites. Bites iršus nonāvē ar savu siltumu. Aplīp irsim kā muša apkārt un irsis kirdik.

Varu ieteikt piebraukt pie vietējā glābšanas dienesta un pastāstīt situāciju. PIedāvā viņiem haltūru pēc maiņas. Aizved līdz objektam, samaksā, uzliec polšu, aizved mājās.

  • Patīk 1
  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Es iedomājos varbūt var pūst visrū sieviešu matu laku. Pirmkārt viņa ir kaitīga veselībai un otrkārt viņa ir lipīga. Varbūt šie saliptu un varētu pēc tam ar putekļu sūcēju izsūkt :D

Link to comment
Share on other sites

es te nupat aprunājos ar cilvēkiem - glābšanas dienests cīņai ar iršiem izmanto to pašu Cobra ko es jau ieteicu.

reportāža

Citāts:

Glābšanas dienests iedzīvotājiem iesaka iršus iznīcināt pusnaktī, kad tie mazāk aktīvi, taču jārēķinās, ka 2 - 3 irši vienmēr stāvēs sardzē. Lai tos neitralizētu, ugunsdzēsēji iesaka izmantot kukaiņu apkarošanas līdzekli 'Kobra'. Kad tas izdarīts, pūznis jāievieto kartupeļu vai cukura maisā un jāiznīcina. Ejot pie iršu pūžņa, jāuzģērbj biezas drēbes, cimdi, jāaizsargā seja.
Link to comment
Share on other sites

pa tumsu iepūt celtniecības putas,tas nostrādā ja lidinās viņi pa vienu caurumu

 

Irši māk arī gana labi grauzt dažāda tipa materiālus. Putas ātri vien izgrauzīs un vari tikai cerēt, ka jumta pārsegums uz istabu nebūs mīkstāks un patīkamāks graušanai! ;)

Link to comment
Share on other sites

man reiz arī bija bēniņos pūznis ap 70cm. pievakārē uzlīdu nopētiju situāciju.... piekļūšana viegla ļoti tad nu ņēmu 200L mistakstes melno maisu un devos ciemos.... protams bruņojies ar 2baloniem airesolu. tad nu klusu piezagos pie ta pūžna... tiesa nebija viegli jo bija baigi tumšs... tad nu uzmanīgi uzmaucu maisu virsū, nogriezu, galu aizsēju un pa salmiņu sapūtu iekšā div balonus iepriekš mīnēto airesolu. No rīta paspārdot pūzni - visi miruši, bet visa svētā miera labad pūznis tika sadedzināts.

Link to comment
Share on other sites

Nu celefānu/plēvi tie izēd vienā setā....

Laikam inde būs bijusi efektīva.

Link to comment
Share on other sites

Manis pieminētais airesols ir ļoti efektīvs... ir parbaudīts uz vienu indivīdu lidojošu pa istabu. 3 min laikā jau uz paklāja gulēja

Link to comment
Share on other sites

+1 par kobru. Iznīcinās pilnīgi visu. Btw otrs veids, kā šos gluži apkarot nevar, bet tomēr, tos, kas dzīvi palikuši sasūkt putekļsūcējā, vismaz tā es darīju, kad iznīcināju lapseņu pūzni zem lieveņa.

Link to comment
Share on other sites

Paaardon, irshi domaats sirsenji?

 

Tad visi ljaljaa ar zaptsuudenjiem pudelee ir pilniigi garaam - sirsenji ir pleesonjas, kas kjer un eed citus kukainjus, zaptsuudenji vinjiem ir pilniigi pie kaajas.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...