Jump to content

Viss par un ap Latvijas televīziju pagātni/tagadni/nākotni


Dexs
 Share

Recommended Posts

Citāta fragments: " ...16:9 formātā. Tāpat pēc pilnīgas digitalizācijas plānots uzsākt arī pāreju uz augstas izšķirtspējas pārraidēm."

 

16:9, protams nav sinonīms augsta izšķirtspēja HD, bet augstas izšķirtspējas pāraides jau ar stāriem nebūs redzamas

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Krishius: sameeraa nesen kaa reiz naacaas uzkomuniceet ar "forsho" tanti, kad administratore jau bija nociiniijusies ar shiem pusi dienas staastot, ka taa arii VAR un pat VAJAG :D tur saape ir domaashanaa, diemzheel. Un kaa kas ne taa - taa allazh uzmundrinoshais text - "ceram uz sapratni, LTV" :)

Link to comment
Share on other sites

Būtu forši to pašu Jūrovīženu dzirdēt beidzot ar Stereo skaņu un 16:9.

Link to comment
Share on other sites

Dexs Eirovisiju vislabāk skatīties no SAT pa kādu fidu. Vot tur ir kvalitāte un skaņa.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ai, da tos feedus ņemt un meklēt - ja vajag kvalitāti to pašu zviedru televīziju vai vāciešus ieslēgt.

Feedi parasti uz kādiem 10E vai "eksotiskiem" SAT iet, uz 1W vēl šad tad kaut kas saķerams, bet tā jau uz populārajiem SAT maz.

Link to comment
Share on other sites

LTV7 galīgi pēc olimpiādes un KHL Play-Offa šašļucis. Rāda KHL atkārtojumus "prime-time" (vakara stundas) un dokumentālo atkārtojumus. 1000 jūdzes Mjanmā izskatās tikai, ka būs jaunums. :(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Reģionālās televīzijas varēšot turpināt analogo apraidi līdz 2013.gada decembrim: http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/331175-saeimas_komisija_rosina_laut_turpinat_analogo_apraidi_lidz_2013gada_decembrim

 

TV3 arī grib palikt analogajā apraidē: http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/331156-tv3_paliksot_analogaja_apraide_ari_pec_1junija_sm_aicina_tv3_nemaldinat_sabiedribu

Labots - boto
Link to comment
Share on other sites

Man liekas, ka dažas reģionālās TV retranslē arī TV3. (lai gan lielākā daļa laikam jau LZK).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Nu tad beidot Saeimā pieņemts Elektronisko mediju likums. Interesanti, ka pēc 2014.gada 1.janvāra, elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem paredz iespēju pašiem nodrošināt savu programmu apraidi ciparformātā vai arī izvēlēties komersantu to veidoto programmu izplatīšanai.

Link to comment
Share on other sites

Cik saprotu, 2014.gadā Lattelecom iztek licences termiņš.

Nu un tad atkal ies vaļā traļi vaļi, Latvijas programmas būs atrodams kur nu kurā no kādiem raidītājiem utt., respektīvi atkal būs antenas jāgroza visur...?

Link to comment
Share on other sites

Ja Lattelekom kopā ar LVRTC neplēstu par apraidi neadekvāti augstu samaksu, tad antenas nebūtu jagroza. Nu nav tas normāli, ka caur SAT apraide ir samērojama cenā ar Lattelekoma apraidi. TV5 ta uzlika mīksto Lattelekomam, jo viņiem izdevīgāk raidīt caur SAT. Lai izvietotu savu aparatūru LVRTC tornī sumas ir vienkārši fantastiskas. Pa to naudu gada laikā var savu torni uzcelt :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Vismaz, lai kam arī no 2014.gada būtu VDTV apraides tiesības, nevarēs prasīt nepamatotu cenu no citiem raidīt gribētājiem.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Didzi - bet tad jau lielas jēgas no tiem LVRTC torņiem nav. Tajā pašā Viesītē uzcēla baigo torni (labāk nebūtu cēluši, viss ēters "pilns" ar traucējumiem) kaut kad 200šo gadu sākumā un līdz pat 2005.gadam (ja nemaldos) no turienes raidīja tikai LTV1 un LR-1. Ja 2014.gadā TV aiziet un atkal sāks raidīt vienkārši no augstākiem mastiem (Jēkabpilī visi radio raida no ūdenstorņa) tad tās atkal būs galvassāpes. Ar Alūksnes torni manuprāt bija līdzīgi.

Protams saprotama lieta ir ietaupīt un to jau arī var novērot - tas pats Star FM VISPĀR neraida itin nekur no LVRTC torņiem, pat Rīgā ir Ulbroka, Daugavpilī Svente (laikam tā viņu sauca), Jēkabpils raidītājs oficiāli atrodās Sēlpilī utt. TV3 jau arī raidīja ar kādiem 0,2 kW - 0,5 kW lielākajās pilsētās (Rīga bija vienīgā "spēcīgā").

Bet kas zin kas līdz tam 2014.gadam notiks. Iespējams tāda TV kādu mēs pazīstam šodien vairs nevienam nebūs vajadzīga un arī Latvijā būs ienācis tāds brīnums kā Video On Demand. Un Panorāmu tāpat un ziņas internetā var noskatīties.

Labots - Dexs
Link to comment
Share on other sites

Diemžēl internetā neko kvalitatīvi nevar noskatīties. Bildes un skaņas kvalitāte ir vienkārši briesmīga pat mazā lodziņā. Cita lieta, ka cilvēkiem pret attēla kvalitāti ir fantastiski mazas prasības. Pa kabeli varbūt ar laiku arī varēs normālas kvalitātes bildi pārraidīt, bet pa gaisu caur internetu gan diez vai. Fizikas likumus neviens vēl nav atcēlis. Paliek vien ētera virszemes TV vai SAT TV. No SAT raidīšana paliek arvien lētāka, bet Lattelekomam tikai dārgāka. Nav izslēgts, ka drīz lētāk būs noīrēt SAT kanalu, nevis bezjēgā barot LVRTC kopā ar Lattelekomu. SAT antene jau tagad ir lētāka par jebkuru decimetru antenu(tiko Yotā pirku antenu kopā ar galviņu par 8,8Ls). SAT uztvērēji arī lētāki par Lattelekoma zvaigžņu kasti. Vakar gan mūsu stulbās simts galvas nepieņēma, ka vajag LTV programas raidīt caur SAT, bet gan jau Lattelekoms, ar savu nepamato alkatību, piespiedīs valdību raidīt caur SAT.

Link to comment
Share on other sites

Transpondera īre (uz kura tos pašus 4 kanālus salikt ar pieklājīgu bitreitu ņemot vērā to, ka TV3 neietu bariņā) maksā 200-300 tūkstošus dolāru (vai eiro). Es neatceros kur es to lasīju, bet kaut kur es to lasīju. A Lattelecom kā tur bija? 500 tūkstoši latu un viens kanāls? Ietaupījums būtu jau milzīgs, pat ja tas pusmiljons dolāru būtu uz Astras transpondera, taču visiem 4 kanāliem. Un domāju iespējams pat FTA variantā. Poļi Astras SPOT BEAMU pasūtīja maigi izsakoties "d...", un kas tad tur biški novirzīt uz Latviju. Domāju to paregulēt ir iespējams. Rezultātā FTA kanāli Latvijā un tās teritorijā (pat Baltiju aptverot) un autortiesību aizstāvji arī laimīgi, jo vis-Eiropas apraides nav...

 

OK, sapņus izslēdzam, tas nenotiks. :D

Link to comment
Share on other sites

Ja jau par arhīviem sāku runāt, tad ļoti gribētu lai LTV arī sāk vilkt kaut ko no arhīviem laukā un parāda to.

Uz 50 gadu jubileju viskautko sen neredzētu varēja ieraudzīt. Zaķusalas Ritmus, Imantu Babīti, Uzmini Nu un vēl šo to...

 

Imanta Babīte būt ļoti labs ! Nu tad jau arī lai parāda "tankštelli" .

Mjā, gribētos gan visus raidījumus no "Zaķusalas ritmiem" vēlreiz skatīt... Tik sen tas bija:/ Interesanti vai humora vakari ar Ž.Ezīti arī vēl kaut kur arhīvos glabājas?

Tāpat arī TV filma/teātris "Detektīvu vasara" nav redzēta kopš 80-iem:/

Link to comment
Share on other sites

Tagad skatos futeni pa 2sport2 ntv+ paka.

 

Ik pa laikam ieslēdzu ltv7 lai sajustu atšķirību. Kā diena pret nakti. Nevar pat salīdzināt. HD kvalitāte, bez reklāmām! Kad mums kaut kas tamlīdzīgs būs legāli pieejams ... :( :( :(

 

Kas attiecas uz reklāmām, tad ko mēs darām, kad pa tv rāda reklāmu - pareizi - pārslēdzam uz citu kanālu. Tāpēc grozi kā gribi - bet maksas tv ir nākotne. Un tas nemaz nav slikti! Es piemēram būtu ar mieru samaksāt 5 -10 ls par iespēju skatīties futeni kvalitātē, kā to piedāvā 2sport2, nevis pa pa velti skatīties ltv7 piedāvātā kvalitātē!

Link to comment
Share on other sites

Bet tu tak patlaban skaties to 2sport2, par ko tu vēl gribi maksāt? Tiem, kas grib maksāt - setelīts. Tiem, kas vēlas skatīties bez maksas (nosacīti)- tiem LTC VDTV: LTV1, LTV2, u.t.t.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Lai jau paliek HD, tas laikam mums nebūs tuvākā 10 gadē sasniedzams, bet nu 16:9 Latvijas kanāliem nu gan varēja nodrošināt.

Link to comment
Share on other sites

Kots jau solīja LTV HD testu sākumā olimpiādei, pēc tam jau arī PČ Futbolā. Tikai, izskatās, ka Lattelecom 3D šobrīd liekās svarīgāks.

Es domāju un ticu, ka nākamo EČ Futbolā mēs redzēsim jau HD kvalitātē ar LV komentāriem.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bet tikmēr LTC laiž reklāmu, tikai LTC televīzijā var izvēlēties translācijas valodu PK futbolā - it kā kabeļtelevīzijās nevarētu :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Viasatā jau nav. :D Viņi mož uz čempja beigām atčohnīsies.

Lai gan, nav jau laika, jādomā kuru nākamo kanālu izņemt no paketes ārā, O! Atradās! RTR Plaņeta Internešnl.

Link to comment
Share on other sites

Par to īsto 16:9 man te nelielas pārdomas. Ja nebūs melno malu, tad sanāk, ka tie kam ir vecāki 4:3 teļļuki redzēs bildi ar izstieptiem ģīmjiem, ne tā? Man domāt, tā ir pretrunīga lieta, jo pats jau labu laiku dzīvoju ar platekrāna televizoriem, bet, piemēram senčus nav iespējams pierunāt apgreidoties, jo tie plakanie TV esot kropļoti. :D

Link to comment
Share on other sites

Tas, ka plakanie TV ir "kropļoti" , vainīgi veikali un paši cilvēki, ka nemaz nemēģina uzlikt pareizos uzstādījumus.

Tāpēc arī "lietotajs vulgaris" ir šis uzskats.

Link to comment
Share on other sites

Neesmu bijis NEVIENĀ veikalā, kur uz kāda platekrāna TV ejošā Latvijas TV ietu pareizās proporcijās. Vienmēr izstaipīta bilde. Pat Lattelecom veikalos.

 

Un runājot par Lattelecom, viņi nemaz digitālajā virszemes TV kanāliem kuri iet 16:9 neieliek šo "flagu", kā rezultātā 4:3 bildē iet 16:9. Protams, nekas jau zaudēts netiek, taču atkal tad manuāli jāčakarējās pa settingiem. Vai tiešām pat MAKSAS kanāliem (par ko viņiem cilvēki maksā) nevar sataisīt šito lietu? Kas darīsies, kad Latvijas TV sāks "aiziet" 16:9?

Link to comment
Share on other sites

"Interesanti man kā vēsturniecei" - pa LTV1 pašreiz rāda "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Vai man acis nepareizi rāda vai arī tā filma ir atjaunota jeb kas cits?

Kaut kā tādu labu attēlu nebiju redzējis agrāk pat pa LTV1.

Link to comment
Share on other sites

Diezvai ir kāds sakars ar DTV, signāls no satelīta, bet citā gadā bija štruntigāka bilde.

Link to comment
Share on other sites

Tā filma ir digitalizēta un pēc tam apstrādāta. Pirms kaut kur 2 gadiem stāstīja pa šo lietu un tikai šogad parādija. Tur liels darbs ieguldīts, katru kadru apstrādājot.

Link to comment
Share on other sites

Skaidrs! Nebiju gan dzirdējis par to. Bet acis man nemeloja tātad :)

Darbs, protams, ir pamatīgs pa kadram apstrādāt.

Link to comment
Share on other sites

Šito filmu arī skatijos, tur ik pa laikam gāja reklāma - latvijas televīziju un, neatceros, kautkāds/a kinofilmu fonds vai kas tāds...

Link to comment
Share on other sites

Par to īsto 16:9 man te nelielas pārdomas. Ja nebūs melno malu, tad sanāk, ka tie kam ir vecāki 4:3 teļļuki redzēs bildi ar izstieptiem ģīmjiem, ne tā? Man domāt, tā ir pretrunīga lieta, jo pats jau labu laiku dzīvoju ar platekrāna televizoriem, bet, piemēram senčus nav iespējams pierunāt apgreidoties, jo tie plakanie TV esot kropļoti. :D

Vai tad dekoders nepārveido 16:9 attēlu uz 4:3 ar melnajām malām, ja uzstādīts izejošais formāt 4:3?

Link to comment
Share on other sites

Uģis Lācis

Mjā, nu tāpēc ASV izdarīja to lietu skaisti un vienkārši.

 

Ar likumu pateica, ka visām TV līdz tam un tam ir jāpāriet uz HD standartu, kas jau pēc noklusējuma ir 16:9. HD lauciņā eksotika ir 4:3.

 

Protams, ASV citi mērogi un finanses... Bet nu nekas neizdarāms tas arī nav. :)

Link to comment
Share on other sites

Atjaunoto jeb restaurēto versiju LTV1 rādīja jau pagājšgad.

ASV ir diezgan interesanti ar to televīziju, jo televīzija tiek raidīta TIKAI HD.

Vienīgais iespējamais SD formāts ir 4:3, tāda 16:9 SD viņiem nav, tikai HD.

Link to comment
Share on other sites

Vai tad dekoders nepārveido 16:9 attēlu uz 4:3 ar melnajām malām, ja uzstādīts izejošais formāt 4:3?

 

Mnjā, Tev taisnība. Analogās TV gadījumā būtu problēma, bet tagad nav, nepadomāju, ka dekoderim var šito fīču ielikt.

 

P.S. "Limuzīns" ir skaisti restaurēts Krievzemē - cepuri nost! Salīdzinājumā "Teātris" vai "Velna kalpi", kuri it kā esot restaurēti Sknadināvos izskatās un izklausās briesmīgi - Tv3 pagājušgad rādīja - bilde bloors un skaņa robotizēta - phē. :(

Link to comment
Share on other sites

TV3 vispār dažām rādītajām LV filmām krāsas sliktas, skaņa pat Out Of Sync arī ir redzēta. Kaut kādas traki digitalizētas laiž, kas gala rezultātā nozīmē, ka LTV1 ar kasetēm kvalitātes ziņā pārspēj.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...