Jump to content

Viss par un ap Latvijas televīziju pagātni/tagadni/nākotni


Dexs
 Share

Recommended Posts

Diemžēl tā somu filmai nav bijis tehnisks konsultants, bet žurnālisti fišku nerubī. Par dzīvsudraba natenām vispār pilnīgs sviests. Jā, varbūt termometrus arī izpirka, tikai neko tak ar tādu antenu uztvert nevar un nekādus traucējumus antena principā nevar radīt. Traucējumus var radīt tikai kautkāds ģenerātors vai raidītājs, bet televizorā ir tikai mazjaudīgs heterodīns un tad arī pēc augstfrekvences pastiprinātāja. Vārdu sakot, tur principā, nopietni jaudīgi radiotraucējumi ,nav iespējami. Par cik esmu tos laikus piedzīvojis, tad ļoti labi zinu, kā bija ar 5,5MHz skaņas starpfrekvenves ierīkošanu krievu televizorā. Nekas baigi sarežģīts tas nebija, bet PAL bloku pirmsākumos bija mans bizness. Pirmo PAL bloku salodēju uz tranzistoriem. Tālāk pats pirku , no Igaunijas nākušas, TDA2522 un vēlāk TDA4510. Cik maksāja TDA2522 vairs neatceros, bet TDA4510 gāja pa 40-60 rubļiem gabalā. Ielikt PAL bloku un videoieeju televizorā maksāja 250-300 rubļi. Pirmsākumos peļņa bija neslikta, bet vajadzēja nopirkt PAL krāsu ģenerātoru, kurš maksāja kādu 1000 rubļu, labu oscilogrāfu. Par divstarnieku C1-55 es laikam kādus 500 rubļu atdevu. Lai skaņu uz 5,5MHz uztaisītu, vajadzēja svipģenerātoru un augstrfrekvences ģenerātoru un neko tādu legāli nopirkt nevarēja. Nebija tā, kā tai filmā, par telefona zvaniem, rādija. Klienti zvanīja un mierīgi viss tika sarunāts. Nekāds KGB neaiztika, bet problēmas bija ar OBHSS. Bija tāda organizācija, apmēram kā tagad ekonomiskā policija, Visas detaļas un mēraparāti būtībā  bija nozagti valstij, jo veikalā  neko nopirkt nevarēja.  Viens no piegādātājiem darbavietā iekrita un mani nostučija. Neko jau nepierādīja, bet nu nobijies bišku biju. Antenām alumīnija trubiņas arī , pa polšu, no metālbāzes krāvēja jāpērk. Eh nostalģija, bet visus tos filmā pieminētos laikus es tiku piedzīvojis.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Kādu brīdi jau.


 

 

Par dzīvsudraba natenām vispār pilnīgs sviests. Jā, varbūt termometrus arī izpirka, tikai neko tak ar tādu antenu uztvert nevar un nekādus traucējumus antena principā nevar radīt.
Puika būdams es arī vienā antenā dzīvsudrabu biju salējis, precīzāk iepilinājis vibratora trubiņā no kādiem 5 termometriem. Tagad rēka nāk.
Link to comment
Share on other sites

Tur tak ne jau parasto - tur sarkano dzīvsudrabu vajadzēja - tad varēja Somijas TV un Maskavu redzēt. :wacko2:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Par dzīvsudraba antenām es jau dzirdēju no savas jaunības. Arī par manām antenām runāja, ja jau visu ko redz, tad noteikti dzivsudraba antenas izmanto. Cilvēku stulbumam nav robežu. Dokumentālā filmā gan, pirmo reizi, ko tādu dzirdēju un vēl konkrēts cilvēks to sfufeli dzina.

Igauņu televiziju šad tad redzēju. Man speciāli, uz Tallinas otrā kanāla raidītāju, bija septiņu elementu yagi antena uztaisīta. Tagad tādu monstru netaisītu, bet jaunības maksimālismā nebija problēmu. Igauņu programa noteikti bija rietumnieciskāka, kā Latvija stelevīzijai. Vienīgi ar valodas saprašanu bija problēmas.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Jā, tā bija arī Lietuviešiem. Pats skatijos maskavas programu no Lietuvas. To darija speciāli, lai neskatās rietumu televīziju, kura strādāja pēc Eiropas laika. Leiši gan tikai poļus vareja stabili uztvert un poļi itkā nebija naidīga valsts, bet programa poļoem gāja ilgāk un diktores bija smukāks . Poļus, piektajā TV kanālā, Latvijā arī varēja, diezgan stabili, uztvert. Problēma bija tāda, ka Cesvaine arī raidīja piektajā kanālā un bija jāgaida, kad izslēgs Cesvaines raidītāju. Par laimi, Cesvaini slēdza ārā diezgan agri un tad varēja poļus skatīties.

Link to comment
Share on other sites

Nedaudz pa google'ju, izrādās dzīvsudraba antena, pareizāk būtu šķidra metāla antena, nav nemaz mīts. Tādas ir bijušas pagātnē un vadītas ar gaisa spiedienu, un attīstoties mūsdienu tehnoloģijām, re kur plāno iespējams tādu ievietot jaunajā iphonā :)

http://www.cultofmac.com/54827/liquidmetal-inventor-exotic-alloy-may-make-new-iphone-antenna-exclusive/

Palasot to visu, es domāju, ka runas par dzīvsudraba super-puper antenām nāk no cilvēkiem, kas dienējuši padomju armijā, jo noslēpt to ka antena ir pildīta ar piem. ar dzīvsudrabu diez vai var, jautājums ir tikai kāds efekts būtu panākams.

+ informācijas nepieejamība tajos laikos.

O, nepiefiksēju, ka tas ir 2010 gada raksts, varbūt jau ir :)

Labots - RS900
Link to comment
Share on other sites

pagooglē vēl un atradīsi, ka reptiļu iebrukums jau ir sen noticis. tikai televīzijas no mums to slēpj.

Link to comment
Share on other sites

tobiš, stikla vai polimēra antenas vibratoros mainīja to garumu ar dzīvsudraba staba daudzumu tajos, tādējādi pārskaņojot antenas?

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Ideja par šķidrā metāla antenām nav jauna, tikai tāda antena nav efektīvāka par klaisku metāla antenu. Stacionāros apstākļos tāda pārskaņojama antena neatmaksājas, jo daudz vienkāršāk un lētāk izmantot vairākas antenas. Jāga būtu pārnēsājamai antenai, bet tas nav nopietni. Mūsdienās paņem metālu, kādu izmanto mērlentās un lūdzu jums pārskaņojama antena, kuru transporta variamtā var satīt mazā spolītē. Labi, viss tas jau ir tīri mehāniskas lietas. Leģenda ta ir par to, ka dzivsudraba antena šusmīgi labi uztver televīzijas signālu,  rada traucējumus un armijnieki ķer tādu antenu īpašniekus. Vot tas viss ir pilnīgs fufelis.

Link to comment
Share on other sites

Kādā ziņā nav efektīvāka

 

 

Man speciāli, uz Tallinas otrā kanāla raidītāju, bija septiņu elementu yagi antena uztaisīta.

tad kāpēc kaut ko tādu taisīji?

Ja padomā PSRS tālajos 50-60 100% klausījās visus potenciālos ienaidniekus, labi, ziņojumi bija šifrēti, bet izvairīties no tā ka kāds tevi klausās nevarēja viena no iespējām droši, ka bija mainīt frekvenci. Tad tāda antena kas max pielāgojas uztveramajai frekvencei ir tieši tas kas vajadzīgs. Protams "operators" droši nebija informēts, kā tas darbojas, bet lai rastos mīts, ka ar dzīvsudrabu pildīta antena "baigi labi ķer" droši vien ka pietiek. Traucējumus un pārējo folkloru, jau var piedomāt ciema sapulcē :). Bet "netradicionāli" vērstas antenas, heterodini ar "netradicionālu" frekvenci tā laika klusajā ēterā, gan varētu pievērst "iestāžu" uzmanību. Elektrosakaru inspekcija tajā laikā strādāja, ļoti efektīvi :).

Link to comment
Share on other sites

Atkal parādās skaistais stāsts par dzīvsudraba TV antenām, viss iet uz priekš pasakas paliek. Paskatieties cik sver Hg, kāds būtu pildītas antenas svars, nemaz nerunājot par to ka viņš ir indīgs. :shok:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

RS900, otrā kanāla antenu uz igauņiem taisīju pirms astoņdesmitā gada olimpiādes. Doma bija ko vairāk ieraudzīt.

Skaidrs, ka krievulaikos ēteru klausijās, bet es gan neteiktu, ka elektrosakaru inspekccija būtu baigi efektīvi darbojusies. Vismaz mani nenoķēra, bet radiopirāts es biju gandrūz no dzimšanas. Vienīgi nekad neradīju citiem traucējumus un laikam tapēc nebija problēmas.

Jema, par dzīvsudraba kaitīgumu neviens tai laikā nedomāja. Bērni mierīgi dzenāja sasista termometra dzīvsudraba bimbiņas. Par to nenormālo antenas svaru gan taisnība. Praktiski nereāli dipolu uztaisīt, jo gali no svara nolieksies. Vertikālu antenu, ar maināmu garumu un dzīvsudraba pildījumu, var uztaisīt un ir dzirdēts, ka tādas antena sesot bijušas, bet tad tikai uz ultraīsajiem viļņiem, Lai kā arī būtu, televīzijai tāda antena neder, tā nav tik efektīva, kā metāla antena, horizontālu dipolu uztaisīt problēmas un galvenais viasam tam nav nekādas jēgas.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Nevar ne salīdzināt ar tiem murgainajiem mēsliem ko filmē MTG!

  Tikai realitāte ir tāda, ka "Ugunsgrēks", vēl tur kaut kas un "Saplēstā krūze"  ir vienas un tās paša komandas darbs (lielāko daļu pazīstu personīgi, kaut neesmu tur "iejaukts") :devil: .  Komanda ir spēcīga, bet rada to, ko publika grib. Cik zinu, "Ugunsgrēks" sen jau pašiem piegriezies, bet ja pārtrauks - 90% tantuki (un ne tikai) taču griezīs vēnas :diablo: . Bet ir viņiem jau padomā nākošais "širpotreba" seriāls priekš TV3, bet nopietnais darbs - priekš LTV.

Labots - raiviic
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

LTV rāda kvalitatīvu saturu nekā MTG

Labi, ka te vēl bez LTV vispār ir kāds, kas raida profesionālā līmenī un latviešu valodā.

Darbdienu rītos skatos LNT, tieši dēļ kvalitatīvāka satura, ja sanāk paskatīties ziņas vakarā, tad arī labāk izvēlos TV3.

Link to comment
Share on other sites

Īstenība ir tāda, ka Latvija nav tik liela lai varētu atļauties trīs praktiki vienādākas ziņas. Labi, varbūt LNT  smukāka diktore, bet TV3 asāks žurnālists. Latvijai pietiktu ar vienu Panorāmas tipa ziņu raidījuma un paliktu liela nauda citiem raidījumiem.TV  Ziņas noēd vājprāta naudu un laiki ir mainījušies, viss internetā ātrāk uzzināms.

Link to comment
Share on other sites

Jautājums Didzim.Caur ko es internetā varu apskatīt antenas virzienu pret raidītāju svešā vietā?Kaut kas bija saistīts ar Maps.

Labots - lipka
Link to comment
Share on other sites

Lipka, antenu var noregulēt pēc balticmaps eu. Te piemērs, kā tas izskatās uz vairākiem raidītājiem   http://www.balticmaps.eu/?lang=lv&draw_hash=yhkcox&centerx=548619&centery=6287685&zoom=0&layer=orto Pa priekšu, ar lineāku, kartē uzvelk aptuvenu līniju, tad pēc SAT bildes noliek līnijas galus precīzi uz raidītāja torņa un mājas antenas.  Vēl šai lapā apakšnodaļā DVBT radar var uzzināt azimutu.

http://www.satbroadcasts.com/DVB-T_transmitters_list.html

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

vispār vai Latvijā ir Latvijas televīzija?Copy paste jā,ja neskaita ziņu raidījumus.Nekur pasaulē uz 7+- cilvēkiem netaisa savu televīziju.Tas tā protams globālos mērogos un normālās valstīs.

Link to comment
Share on other sites

Valduha, ja jau šādi spried, tad LTV vispār neskaties. Tad var būt nespried?

 

Protams, ja pa lielam ņem, tad pilnīgi visās pasaules televīzijās nav unikāli raidījumi, kaut kas vienmēr tiek no kāda nošpikots. Tomēr neaiziesim galējībās :)

Link to comment
Share on other sites

Nav tik traki un savas televīzijas  ir arī mazām valstīm. Cita lieta, mums, kā kārtīgie latviešiem, vajag uz diviem vismaz trīs partijas un un daudz televīzijas. Beigās visi ņaud, nav ko skatīties, bet kur ta radīsies, ja piemēram uz vienu pasākumu saskrien LTV, LNT, TV3, TV5 un vēl pirmā baltijas kanāla žurnālisti. Nu neesam mēs tik bagāti, lai tik daudz žurnālistiem algu samaksātu. Pilnīgi pietiktu ar vienu profesionālu ziņu brigādi. Citādāk vakarā visur ziņas un visas vienādākas, ''vietējā smilšu kastē'' Pēterītis Anniņai atņēmis pielaidi valsts noslēpumam :haha:  Kanāli aug kā sēnes, jo tehniski to mūsdienās viegli izdarīt, bet, samaksāt darbiniekiem par interesantu raidījumu, gan naudas nav, jo reklāmas tirgus maziņš. Labāk būrtu mazāk programu, bet interesantākas.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Nu, tagad jau LTV sāk aptrūkties finanses, ka jāslēdz raidījumi

 

"Naudas trūkuma dēļ LTV vadība savā lokā, publiski par to neziņojot, jau nolēmusi pārtraukt tādus raidījumus kā Brīnumskapja skola, Patiesības stunda, Viedokļu telpa, Diskusija. Lielais jautājums, Sporta diskusija, Zili brīnumi un Iebrauc kino."

 

Škrobe par bērnu raidījumiem, kuri tiešām bij saistoši un interesanti. Labāk būtu nahrenizējuši kādu no politisko diskusiju raidījumiem, vai retāk rādījuši, jo pēc būtības tiek malts viens un tas pats, bez reālas jēgas. :(

Link to comment
Share on other sites

Nesaki vis tā par politiskajiem raidījumiem, ja deFakto nebūtu sācis runāt par VID darbinieku mantojumiem tad  neko neuzzinātu pat Pētersone sākumā atgaiņājās ka neko nezinot, bet tagad itkā kaut ko darot ...

Link to comment
Share on other sites

Kāds sakars deFakto ar politisko diskusiju raidījumiem, kurus pieminēju?

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pilnīgi pietiktu ar vienu profesionālu ziņu brigādi.
Didzi, man noteikti nav jāstāsta, kas šādos gadījumos notiktu. Mediji ir vieglāk kontrolējami, sagaidāms arī kvalitātes kritums (jo let's be honest, konkurence tomēr ir laba lieta).
Link to comment
Share on other sites

Par kanāliem runājot - Re:TV nepelnīti aizmirsts.

Paliek aizvien labāks. Un galvenais - stāsta ko labu reģionos cilvēki dara, nevis tikai deputāts to un šitas nosists.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

 

Bet ir viņiem jau padomā nākošais "širpotreba" seriāls priekš TV3

ugundzēsēji?

Link to comment
Share on other sites

Nu nez, nez...

Kā bija rakstīts vienā komentārā - zivs pūst no galvas... 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...