Jump to content

korķa tapetes istabas akustikai


fusio
 Share

Recommended Posts

Par korķi nezinu, bet ārzemju mājas instalācijās esmu manījis vietām pie sienām (aiz tumbām vai pretējā pusē) saliktas loksne/kvadrātus no porolona ar tādiem trijstūrainiem izciļņiem. Par laimi , pašam ar atbalsīm nav problēmu, kaut telpa salīdzinoši liela.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Runā, ka labi palīdzot pie sienas pielīmētas kartona olu kastes. Nezinu. Nav bijusi nepieciešamība pārbaudīt...

Link to comment
Share on other sites

Arī vienkārši aizkari pie sienas / sienām ļoti labi slāpē atbalsi. Korķā tapec manliekas tā kā paciets materiāls skaņas atstarošans slāpēšanai. Vai arī tiešam vajag ar piramīdveidīgiem izciņiem noklāt sienu.

Domāju, ka vienkaŗša plakans sienas nolīmēšana ar korķa tapeti nedos vajadzīgo efektu.

Tās gan ir tikai manas domas, es jau varu arī kļūdīties.

Labots - mafijs
Link to comment
Share on other sites

Par reljefiem elementiem ir skaidrs - tie darbotos, taču to izmantošanu gan ierobežo telpas viesistabas statuss.

Link to comment
Share on other sites

nevajag jau pa visu sienu , es pat redzēju kaut kur koka rāmītī to melno paralonu ala gleznu :D un smuki izkatījās.... es pat nobrīnijos...

Link to comment
Share on other sites

Par olu bretēm +. Biju reiz tādā istabiņā iegājis, kur visas plaknes aplīmētas ar tām. Sajūta riebīga- klusums tāds, ka griež ausīs, var dzirdēt savu sirdi.

Link to comment
Share on other sites

no no olu bretēm ar var mākslu sataisīt ja izdoma strādā...tikai vai ta tagad tās nav pagrūti pieejamas, jo visi uz plastmasu spiež?

Link to comment
Share on other sites

Nu pag, istabā jau sanestas mēbeles un tml? man pat 10m2 tukšā istabā akustika nekāda. Saliek mēbeles, un nekā no atbalsīm vairs nav.

 

Uzliec uz grīdas tepiķi, būs labi. it sevišķi vari likt tuvāk skandām, novērsīs lielu daļu primāros atstarojumus.

Link to comment
Share on other sites

Jautājums baigi komplekss, ne katram ir pieņemams paklājs uz grīdas (man ar nepatīk) - var jau pie sienas ar pielikt tautisko deķi. :mrgreen:

Vispār baigais teorijas pārzinātājs neesmu telpu akustikā...grasos visu laiku kādu grāmateli iepirkt amazonē, tikai cenas nav saldas....

Ir dažās telpās problēmas ar augšām, tas vis vairāk atstarojas....toties apakšas krietni foršākas lielā telpā, vismaz man tāds novērojums.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Korķa tapetes tīrā veidā (jo ir gludas) vairāk palīdzēs kaimiņiem nedzirdēt tavu mūziku, un šādas tādas rezonanses likvidēs, bet atbalsīm vajag tos minētos porolonus vai aizkarus vai tepiķus.

Link to comment
Share on other sites

Aizkari, tepiķis uz grīdas palīdzēs tikai mazliet, ar to pilnīgi droši nav pietiekami. Es savā laikā vēl biju sakarinājis vairākas akmens vates plāksnes uz griestiem un gala sienas. Palīdzēja, bet ne jau tās var atstāt uz pastāvīgu palikšanu normālā apdzīvotā telpā. Nezinu labu alternatīvu, speciālie akustiskie materiāli dārgi. Vēl varbūt var skatīties uz piekaramo griestu un sienu apdares plāksnēm. Tos arī ražo tieši sādiem mērķiem, ir pat dažādām frekvencēm domātas. Lielākoties izmanto lielu publisko telpu apdarei. Tās olu kastes vairāk ir kā skaņas izkliedētājs, ne absorbents. Bet arī tas ir vajadzīgs.

 

Visa telpa arī nemaz nav obligāti jāapstrādā. Pietiek koncentrēties uz to vietu, kur pats atrodies, kad klausies mūziku. Absorbējošos materiālus vajag sakarināt kaut kur pusceļā starp sevu un tumbām, tur, kur skaņa atstarojas no virsmas un nāk tev virsū. Sākumā var pat nelikt pie griestiem, bet nolikt tajās pašās vietās uz grīdas. Ja pasākums strādā, tad var karināt pie griestiem un grīdu atstāt tukšu.

 

Ja kāds domā, ka ar apmēbelētu un paklājotu istabu ir gana labi, lai tā paskaļāk paplaukšķina plaukstas.

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

Redzēju arī vienu risinājumu - stiklavate (kas ir ļoti labs absorbents, un arī tikpat ļoti lēta), ielikta rāmī un rāmis apvilkts ar akustisko audumu (kas gan nav vairs tik lēts, bet varbūt derētu arī kāds cits paplānāks). Arī tādi kvadrāti izlikti pa telpu.

Link to comment
Share on other sites

Apsveru arī iespēju kā mrplix rakstīja - izgatavot rāmjus, ko piepildīt ar minerālvati un pārvlikt ar apdrukātu canvas audumu.

 

Varbūt kāds tā ir mēģinājis? Vai canvas audums nebūs pārāk "ciets"?

Link to comment
Share on other sites

To audumu jau vajag akustiski caurspīdīgu, tā teikt, citādi tai vatei apakšā īsti nebūs jēga.

Ar slāpēšnu nevajag pārcensties, arī nebūs patīkami uzturēties tādā telpā.

Link to comment
Share on other sites

ja es pareizi saprotu, tad tādas lietas nedara uzlabojot skaņas izolāciju.

normālās valstīs un normalās audio tehnikas bodēs pardodas kas tamlīdzīgs -

http://www.google.com/images?hl=lv&rls=com.microsoft:lv:IE-SearchBox&rlz=1I7ADSA_en&q=Auralex%20Space%20Array%20Diffuser&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

dari pats vai pasūti kādam lai uztaisa. olu kaste vien ir, bet vai nu olu kastēm vieta viesistabā?

Link to comment
Share on other sites

jā, tikai tas binārais difuzors nav nekāds difuzors, bet gan absorbents. Dažādas lietas. Jāsaka, ka man gan īsti skaidrs kad kurš īsti jālieto.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Gluži ne korķa tapetes, bet esmu ticis pie liela lēruma olu paliktņiem. Ir jēga tagad mēģināt aplīmēt sienas, griestus ar tām? Varbūt daļēji, šur tur pa fragmentam? Un cik lietderīgas ir tās siltumizolācijas akmens/stikla plāksnes. Ja siltumam labāk, ka ir savstarpēji nesavienotas gaisa kabatas materiālā, tad skaņas absorbcijai vajag tieši otrādi, ja pareizi saprotu. Kā arī jautājums, vai baltā agroplēve/audums skaitās akustiski caurspīdīgs vai arī no tā nav nekāda jēga? Varbūt ir vēl kādi lētie otreizējie materiāli, ko varētu izmantot telpas akustiskai apstrādei. Pagaidām neko specializētu pirkt negrasos, kā arī telpa ir pusremonta stadijā, tā ka dikti smuki arī nevajag.

Šobrīd ir stiklavates plāksnes ietītas agroplēvē sakarinātas pie sienas, vecas segas piekārtas pie griestiem (maskētas ar agroplēvi), aizskari, paklāja nav. Atbalss telpā arī it kā nav, vismaz tajā daļā, kur notiek klausīšanās. Otra telpas daļa ir bez apstrādes. Cik esmu novērojis, tad atšķirībā no vadiem, telpas akustiskajam  noformējumam un skandu izvietojumam ir liela un viegli pamanāma nozīme skanējumā, pat ar netrenētu ausi.

Link to comment
Share on other sites

Izskatās cenā draudzīgi, it īpaši, ja var tikt pie nelikvīdiem. Vai tas būtu piemērotāks materiāls par stiklavati?

Link to comment
Share on other sites

Peleecis

Nelikvīdi vispār bija 0.25 Ls kvadrātmetrā - nezinu par tām aksustiskajām īpašībām , es pirku siltināšanai ... Bet nu veselībai draudzīgāks par stikla vati pavisam noteikti

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

fibroliita bliivums 460kgm3 --- tas nav maz. absorbcijas koeficients 0,2 ---nav zinaams pie kaadas F noraadiits. man ir aizdoma, ka tie absorbcijas koeficienti nav diezko patiikami . Vatveidiigajiem [ stiklavate, akmensvate, mineraalvate utml]  materiaaliem visiem parasti absorbcijas koeficienti pie minimaalaa biezuma 50mm parasti saakot no 500hz tuvinaas 1. taa kaa tas pienesums no fibroliita.......apshaubu ....

Link to comment
Share on other sites

nu paskaties, turpat lapaa bija arii meeriijumi---- daudz lielaaka efektivitaate ir ja shamos lieto kopaa ar tiem vatu materiaaliem - fibroliits priekshaa, tas otrs aizmuguree. vienkārši tad sanaak taa, ka tam materiaalam ir vairaak dekoratiiva funkcija [ kaut porains vinjsh ir ] , un tas ir viens no elementiem[ kompleksi kopaa ar siltumizolaacijas materiaaliem ] , kaa panaaktu veelamo efektu

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

Es lietoju piecus 150x120x10cm blokus gar sienām - divi aiz tumbām, viens pie tuvākās sānu sienas pirmo atstarojumu slāpēšanai un divi aiz muguras pie tuvākā stūra 90 grādu leņķī. Papildus aiz tumbām pie aizmugurējās sienas divi basa slazdi 90x40x30cm. Viss pildīts ar Knauf Ecose minerālvati un apvilkts ar biezu samta aizkaru audumu (audums nebija lēts, bet vajadzēja tādu, kas iekļaujas interjera dizainā). Rāmji gatavoti no egles koka dēļiem un latām, stūros liekot metāla leņķus.

Link to comment
Share on other sites

Jā, tas ir pa glauno, gan kādreiz. Šobrīd vairāk interesētu, vai tie oli paliktņi un agroplēve ir sekmīgi pielietojami. Ja sanāks laika, varu paeksperimentēt, bet ja kāds zin, ka tas tāpat būs bez pieņemama rezultāta, tad ko es tur niekošos.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

pats minimums,manuprāt,ir biezas reljefainas tapetes,paklājs un galvenais skandas nesalikt smuki pa stūriem,bet gan atvirzīt kādu metru,pusotru nost no sienām un izvietot asimetriski attiecībā pret telpas stūriem,un tad tālāk jau var eksperimentēt-aiz pakauša vai kur citur kādu deķi piekārt vai kādu paneli izvietot



Olu kastēm nebūtu ne vainas,ja tās vēl arī pēc kautkā izskatītos...

Ir doma izgriezt no cietaa putuplasta mazas piramīdiņas un salīmēt uz tiem tapešu kvadrātiņiem....no viena kvadrātmetra 25 mm putuplasta sanāktu noklāt 4 kvadrātmetri sienas un ar nihroma stieples griežamo pa pāris dienām būtu ok!post-96204-0-81362500-1385116188_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

O,Jaa!

un vēl tās aizturēs bērniem attīstību... :diablo:

Link to comment
Share on other sites

 

 

aiz pakauša vai kur citur kādu deķi piekārt

Ah tad padomju krievi (un ne tikai) bija ah*nie audio mīļi... Tagad viss skaidrs   :mrgreen:



66.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

RTU esmu bišku akustiku studējis. Akustiskie būvelementi, korķa loksnes un fibrolīts domāti citiem mērķiem - skaņas izolācijai uz blakus telpām. Atbalsi noņem mīkstās mēbeles, aizskari - apdzīvota telpa ar visādām lietām. Bet ja gribas kaut ko speciālu mūzikai - tad laikam vajag arī attiecīgu akustiku. Pasniedzējs Zabrauskis stāstīja, ka ar pareizi saprojektētiem caurumiem - "amforas kakliem" sienās mega transformatoru stacijā (laikam padomju Baltkrievijā) bija klusums kā kapsētā. Tā ka šajā jautājumā uz čuju var tikai parotaļāties, nevis dabūt kādus reālus rezultātus. 

Link to comment
Share on other sites

Bulshits par to Belarustānu. Bulšits!

 

 Pufīgi elementi iekštelpās un mīksts sienu izolācijas variants. Olu breketes? Ok!

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pasniedzējs Zabrauskis stāstīja, ka ar pareizi saprojektētiem caurumiem - "amforas kakliem" sienās mega transformatoru stacijā (laikam padomju Baltkrievijā) bija klusums kā kapsētā.

Kā enerģētiķis par Baltkrieviju neesmu dzirdējis (bet varbūt jāpajautā, kontakti ir), bet no akustikas viedokļa, pilnīgi iespējams. Kā nekā tīklā standarta frekvence - 50Hz. Līdz ar to uztaisīt rezonatoru pretfāzē (Helmholca, laikam bija gudrais nosaukums) nevajadzētu būt problēmām.

Link to comment
Share on other sites

Nez ko tad tu esi studējis, ka pat elementāras lietas pareizi uzrakstīt nemāki ......

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nez ko tad tu esi studējis, ka pat elementāras lietas pareizi uzrakstīt nemāki

Būvekonomiku. 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...