Jump to content

Ekonomiskas spuldzes.


Kitai
 Share

Recommended Posts

Labs vakars. Tā kā saimniecībā neapmierina lielie elektrības rēķini, nolēmu, ka būtu kaut kas lietas labā jādara. Iesakat price/performance variantus kā parastās kvēlspuldzes nomainīt pret kaut ko taupīgāku.

 

Un vēl gribu labu (+/- ekonomisku) apgaismojumu arī garāžā?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 430
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Didzis

    39

  • Tubus

    27

  • ediots

    27

  • e = d

    31

Top Posters In This Topic

Posted Images

Taupīgākais variants ir LED spuldzes, kuras patērē tiešām maz. Tikai daži mīnusi:

- pašas spuldzes dārgi maksā

- nevar aizvietot nakslampiņu un tur kur ikdienā jāuzturas.

 

Ar ekonomiskajām ir tā, ka tās bieži vien ātri nobeidzas un rezultātā nekā lēta nav.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

1) garāžā liekam dienasgaismas spuldzes

2) kāpēc LEDi nevar aizvietot naktslampiņu? Man 2 kā reiz aizvieto.

Link to comment
Share on other sites

Nu es arī gribēju samazināt, tagad visas kvēlspuldzes, kas izdeg, tiek nomainītas pret ekonomiskajām, ar visu vonungu vēl nav tikts galā, bet savi 60% būs, hvz kā par ietaupījumu, mazāk ir jāmaksā, bet tur varētu būt iemesls, ka pārdevu vienu kompi ar 420w barokli, kas tika pirms tam kurbulēts kādas 100 h nedēļā. Pāris gadu laika neviena no ekonomiskajām nav atstiepusi pedāļus. Domāju, ka ar to var sākt.

Link to comment
Share on other sites

tankalis,

 

Es pie tāda miroņgaismas nevaru pastrādāt :) Par garāžu ir tā - ja tajā tikai iebrauc autiņu, tad pietiks ar LED, ja tiek veikti dažādi saimniecības darbi, labošanas, tad dienasgaisma ir labākais variants.

Link to comment
Share on other sites

LED un ekonomiskās jau nav viens un tas pats, ne? Kā tās ekonomiskās veikalā atpazīt? :D LED spuldzes uz parastajiem stock cokoliem iet?

 

Vispār jau tiek veikti remontdarbi, šobrīd ir kvēlspuldzes zem kkādiem stulbiem kupoliem. Bez perenoskas pat solonā neko darīt nevar. :(

Labots - Kitai
Link to comment
Share on other sites

Ui, šito sāku izveikt jau pirms ~10 gadiem, tāpēc nevarēšu patikt ekonomisko atšķirību. Pagājšgad sāku šito lietu pie muteres, rēķins samazinājās pa 30%. Neņemos apgalvot, ka tas dēļ spudzēm, bet citu iemeslu arī nesaskatu. Protams, ekospuldzes nav lētas, tāpēc visizdevīgāk tajās ieguldīt no prēmijas vai haltūras, kad neizjūti ieguldijuma smagumu ģimenes pamatbudžetā. Toties pēcāk, ja ģimenē ir cilvēki virs 4, tajā skaitā skolnieki, muprāt, ieguvumu jūt.

Link to comment
Share on other sites

Nezinu shēmu, bet varētu būt tā, ka led mirgo ar 100Hz frekvenci. Ja pavisam ģešoks led mirgo ar 50Hz frekvenci, tad to gan jūt un galda lampai galīgi nav puemērots. Man te čomaki izstrādāja kursa darbus par led apgeisojumu. Un izmantoja to vadībai/barošanai atbilstošus mikroprocesorus. Bet ko izmanto ķīnieši, nezinu.

Link to comment
Share on other sites

Ā, tad man pat ir mājā LED. Vienā istabā mutere piekāra ar LED spuldzēm lustru, nu dies pasarg - tajā miroņgaismā aš galva reibst.

Link to comment
Share on other sites

nevajag jaukt gaismas spektru ar spuldzes tipu. ekonomiskajām un lediem ir pieejamas dažāda spektra spuldzes. homo tupus to necērt, jo prastajam volframa diegam nebij variantu. tad nu nopērk lētāko ar atlaidēm un pēc tam gaudo pa visu ciemu - tas leds (vai ekonomiskā) ir pēdējais sūds. ..

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Nu vispār, lai led nemirgotu, vajag divu pusperiodu taisngriezi un atbilstošu kondensatoru. Bet, tas, izrādās, esot dārgi...

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Gribi normālu gaismu, japērk ,zem letes,(par laimi spuldzes tirgo tāpat kā etiķa esenci)100W kvēlspildzes vai dārgas Halogēnlampas. Gribi ekonomiju, jāpērk diožu lampas. Ekonomiskās gan nav vēts, jo nu tās točna neatmaksājas savā īsajā darba mūžā. Man tiko atkal viena nosprāga.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Nu skātās kas uz tās spuldzes rakstīts. Ja 15 000 h, tad tiešam ir cerības ka kalpos ilgi. Ja 6000, tad... Bet ir viena problēma: nu spuldzes pamatnē ir elektronika. Elektronika nu nemīl milzīgi augsu temperatūru. Nu ja nenobeidzas uz reiz, tad ilgstoši strādājot karstumā degradējās un ir cauri. Bet kāpēc pārkarst? Nu bieži skrūvē lustrās vai prastā armatūrā kur spuldze ieskrūvēta ar patronu augšpusē +apkārt kāds kupols. Nu siltums ( kaut spuldze 23W , be arī izdala siltumu) ceļas uz augšu un karsē to elektroniku. Ja patrona lejā, bet spuldze skatās uz augšu, tad liela varbūtība ka nokalpos tās 15000 stundas, ja otrāda orintācija unstikla kupols, tad.... Starp citu ja kādam tā vieta kur skrūvēt spuldzei ir pietiekoša, ieteiktu tās riņķveida. Nu pirmkārt siltums ja patrona augšpusē, ne pa tiešo uz elektroniku, otrkārt diezgan izkliedēta , nevis punktveida gaisma , kas žilbina acis. Nu izskats tipa šitāds http://www.alibaba.c...scent_Lamp.html . Philips laikam pa 5-6ls

Bide, dienasgaismas domā parastās nevis ar elektronisko balastu? Nu bija kautkur starp B klases kvēlspuldzēm un kompakt luminiscentajām. Starp citu , ja runā par spožumiem, tad 100w kvēlspuldze dod 1400 lūmenus. Nu tad brīnāmies kur tik tumša/ miroņgaisma gaismas diožu spuldzei ar 200 lūmeniem. Gaismas diodēm lielākā priekšrocība ir kad vajag virzītu gaismu nevis kādas dzīvojamās istabas apgaismošanai, kur vajag izkliedētu. Starp citu varat apskatīt par ekonomiskumu šite http://ec.europa.eu/...es/index_lv.htm .

Vispār tās atļautās C klases kvēlspuldzes (hlogēnspuldze ar E27 patronu) nav jau tik baisi dārgas. Cenu Klubā laikam pa akciju , 80w bija pa 70 santīmi. Nu, jā, tās gan ar kalpošanas mūžu (uz iepakojuma) 1000 st. Kam 2000 stundas, tās dārgākas.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Jau pusgadu mājās lielākā daļa lampu nomainītas pret siltajām ekonomiskajām - elektrības rēķins samazinājās par ~8Ls (25%). Man tās lampas jau ir sevi atpirkušas gandrīz dubultā.

Labots - Artanis
Link to comment
Share on other sites

Nu mana pieredze ar ekonomiskajām spuldzēm ir apmēram 7 gadi. Pa šo laiku divas ir izdegušas. Dažādas izmestas ārā pēc pirmās ieslēgšanas ( lēni iedegas, tumši spīd , raustās )

Secinājums: nekādu pretenziju līdz šim nav bijis tikai par philips spuldzēm. Apgaismes ķermeņu gadījumā cenšos turēties tālāk no Osram produkcijas, bet tā ir vēl kautkas pa vidu, salīdzinot ar dažādām poļu megafirmām. Žēl neesmu saglabājis šo lielisko firmu nosaukumus,

Rēķinos nekas īpaši nemainījās, jo tāpat ir skaidrs ,ka ne jau spuldzītes tērē visvairāk , bet gan veļasmašīna,elektriskais žāvētājs, elektriskā plīts un kamēr nav ieslēgta apkure - elektriskie sildītāji.

Link to comment
Share on other sites

Nezinu vai ir jeega iespiringt paaris spuldziitees, iipashi jau maajas vajadziibaam. Nav tak vinjas simtiem. Labaak vajag padomaat kaa ekonomiskaak izmantot elektrisko pliiti, veljasmashiinu, televevizoru, kompjus u.c. jaudiigaas iekaartas.

 

Vieniigaa vieta, kur ir ljoti mazjaudiiga spuldziite, taa ir virtuve, visu nakti ruuc, lai iztiktu bez liekiem puniem, ejot caur virtuvi.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Kā garažā ar kaut kādiem lediem var pastrādāt? Tur man ir diensgaismas spuldzes un ja pa maz, tad ir arī 500w kvēlspuldze ko iedarbināt :)

Link to comment
Share on other sites

Garāža vajag metālhalīda lampu ar jaudu vismaz 150W. Nu šīm divi trūkumi- cena un lēnā iesilšna, bet ekonomiskumā būs starp kompaktluminiscentajām un LED . Starp citu metālhalīda ir projektoros. Tik tur, pateicoties pārāk kompaktajam izpildījumam, mūžs tāds īss, bet normālā velk arī 10000-20000 stundas.

Bet par iespringšanu: kaut kādos koridoros neko dižu nesaekonomēsi, bet dzīvojamajā istabā kur visu vakaru deg 3 spuldzes, sanāk jau krietna ekonomija.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

LED var visu.

 

Aukstumā dienasgaismas nav labas.

 

Kāds tam pamatojums? Man darbā, telpās kuras nav apsildāmās visur uzstādītas dienasgaismas. Neredzu atšķirību ar apsildāmajām telpām :D

Mājās pāris istabās uzstādītas ekonomiskās spuldzes - kaut kādas lētās ~2.50/gb deg jau 2.gadu, ja izbeigsies, tad sevi atpelnījušas vairākkārtīgi būs.

Link to comment
Share on other sites

Miroņgaisma jau ir ne dēļ spožuma, bet dēļ gaismas spektra. Kvēlspuldze dod normālu spektru ar pacēlumu sarkanaja galā, bet diožu un ekonomiskās nenoklāj visu "varavīksni" .Tad uz sejas visas pumpas var redzēt un vispār seja kā mironim. Par ekonomisko spuldžu novietojumu ir taisnība, bet lielakoties kvelspuldzes jau karajās ar kolbu uz leju. Ko tad man visas lustras mainīt tikai tapēc, ka stulbā jevropa tādus likumus pieņem? Būšu likumpārkāpējs. Nepīpēju un pagrīdes cigaretes nepērku, bet 100W spuldzes turpināšu pirkt "točkās" un zem letes lauku bodēs. Tas ir vienkārši ideotisms aizliegt kvēklspuldzes. Vajadzeja tām nodokli uzlikt, lai tad cilvēki izvēlas ko pirkt. Nu nafig man mājas paspārnē jaliek ekonomiskā spuldze par 6Ls un kura regulari ziemas aukstumā tiek nokauta, ja tur mierīgi var degt kvēlspuldze , kura reti tiek ieslēgta un nekādu robu ģimenes budžetā neienes. Es par ekonomiskajām spuldzēm varu teikt tikai pašu sliktāko ko vien var pateikt. Vot ar diožu spuldzēm viss ir OK, tikai cena pagaidam pārāk liela.

Link to comment
Share on other sites

Nu neapkurināmā garāža parastās (garās) dienasgaismas spuldzes kalpo pa pirmo. Tik nevajag likt tādas kam elektroniskais balasts. Teorētiski aukstumā esot mazāka gaisma (it kā) bet , cik esmu novērojis, ne tik traki lai ķertu kreņķi.

Didzi, nodokli nav uzlikuši, bet gan atļāvuši tās C-tipa kvēlspuldzes, kas dārgākas (un prastās bodes nav, bet lielākas ir nopērkamas) Cits stāsts ka halogēnas (kas ir arī c-tipa) ne parāk mīl pazeminātu spriegumu. A laukos tas nav nekas neparasts.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Interesanti, kādas alternatīvas bez kvēldiegiem pagrabos, kur gaisa mitrums tuvu 100%?

Link to comment
Share on other sites

Gadās, ka dienasgaismas spuldzes pie -25 grādiem negrib iedegties, bet vismaz nekas slikts nenotiek. Nu pamirkšķina starteris un viss. Toties ekonomiskas spuldzes pie -25 sprāgst bieži. Elektronika tik lielos mīnusos nevar izsist gāzi lampā un nodeg. Aukstuma ekonomisko nevajag slēgt arā un arī problēmu nebūs. Nevar neko pārmest ražotājam. Eiropā jau nesaprot, kas ir -27 grādi un specifikacijā arī norādīts, ka spuldzes paredzētas darbam plusu temperatūrā

Link to comment
Share on other sites

1)aukstumā mazāk gaismas

2)var vispār neiedegties (ja veca)

 

Ir divas garās 58W spuldzes (laikam T8), kādam varbūt vajag par latu?

Link to comment
Share on other sites

Mežaveci, prasi jevropai, ko likt pagrabā. Eiropas ierēdņiem jau nav pagrabu. Viņi domā, ka kāposti aug lielveikalā :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Piekritīšu Didzim par to gaismas spektru. Labākais variants ir un paliek kvēlspuldze! Visas tās ekonomiskās un LED ir domātās tikai bomžošanai. Latvenergo sacēlis tarifus. Mūsu bāleliņi pa galvu, pa kaklu skrien pakaļ eiropas direktīvām. Eiropa tā liek, tātad tā vajag. Man celtniecības veikalā ir brīvi pieejamas gan 75W gan 100W gan 150W un arī 200W kvēlspuldzes. Vienu īsu brīdi gan pamēģināju tās ekonomiskās lietot. Nu paldies vairs nē. labāk kādu pusstundu ilgāk pastrādāju un samaksāju lielāku elektrības rēķinu un lietoju mīļo kvēlspuldzi. :pooh_honey:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tikai12V halogēnlampas ilgi kalpo. Halogenampas uz 220V ir daudz neizturīgākas un sprāgst kā mušas. Tamir tehnisks pamatojums.220V lampām kvēldiegs ir pārāk garš un tievs.

Link to comment
Share on other sites

Piekritīšu Didzim par to gaismas spektru. Labākais variants ir un paliek kvēlspuldze! Visas tās ekonomiskās un LED ir domātās tikai bomžošanai. Latvenergo sacēlis tarifus. Mūsu bāleliņi pa galvu, pa kaklu skrien pakaļ eiropas direktīvām. Eiropa tā liek, tātad tā vajag. Man celtniecības veikalā ir brīvi pieejamas gan 75W gan 100W gan 150W un arī 200W kvēlspuldzes. Vienu īsu brīdi gan pamēģināju tās ekonomiskās lietot. Nu paldies vairs nē. labāk kādu pusstundu ilgāk pastrādāju un samaksāju lielāku elektrības rēķinu un lietoju mīļo kvēlspuldzi. :pooh_honey:

 

+1000

Link to comment
Share on other sites

Nu uz tās, ko iedevu linkā, rakstīts ka ''kalpos'' 2 gadi (2000 stundas) . Kā patiesībā?- glabājam čeku un iepakojumu un stiepjam uz bodi :mrgreen: . No otras puses, tehnika un tehnoloģijas jau iet uz priekšu un ja galīgi netbilstu rakstītajam, rietumos patērētāju aizsargi celtu trobeli.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Nezi, šur tur izmantoju ekonomiskās, bet ekonomija nekada nesanāk gan - principā pierakstu visu :) Piemēram, pēc nedēļās nosprāgst Philips glaunā ekonomiskā pa 12 Ls. Pļukš, teju vai gada elektroekonomija pie pakaļas (un jā - bodē pasūtīja [slēpts] ar visiem čekiem). Tagad pērku lētās, ir kas pusgadu novelk, ir kas pāris nedēļas - tāpatās nekas tur ekonomisks nesanāk. Tā kā - es vairāk kā skeptisks. LED provēju - lai būtu gaisma, ka tālak par degungalu redz, megadārgas tomēr.

Labots - Baigais Janka
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...