Jump to content

Mājas apkure


StulbsTuVai...
 Share

Recommended Posts

alusbundza

 

 

jautājums par Bullerjan krāsnīm, kādam ir pieredze

man ir samērā liela pieredze,

pirms trīs gadiem uzcēlu māju, un kā pagaidu variantu ieliku ''bulerjani'', trīs ziemas pavadītas, negribas nemaz mainīt,

ja mājai sienas nav cauras, tad ir oky, siltums izdalās kamēr kuras, kurinu tikai ar sausu malku, - jo rupjāka pagale, jo ilgāk deg,

par skursteņiem, skurstenis nedrīkst būt par resnu (man ir 160 mm, schidel skurstenis, kas ir paredzēts šādām krāsnīm)

kad iekurini, tad vajag palaist apmēram pusstundu uz pilnu klapi, lai skurstenis uzkarst, pēc tam var piegriezt skābekli pēc vajadzības

pēc pirmās ziemas uzkāpu uz jumta, pārbaudīju skursteni, vis ideāli tīrs, skursteņa kājā ir durtiņas , kur izgrābju divus spaiņus sausus sodrējus

nav laika vairāk rakstīt, vakarā.... 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 858
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mezavecis

    72

  • Ronalds

    60

  • Raimonds1

    86

  • vvv

    93

Top Posters In This Topic

Posted Images

Mezavecis

Un kas tajā krāsnī ir tāds, lai tagad varētu nosaukt par megakrutu krāsni vai tādu, kas būtu savādāka no citām krāsnīm? Vai arī esi sācis ticēt pasākām, ko šīs reklāmas stāsta? Parasta metāla krāsns ar pribambasiem un nekā vairāk. Tikvien kā uzlabota siltumapmaiņa, lai lielās telpās nav vienā stūrī jāsēž kažokā, otrā plikam.

 

Līdzīga metālniece laukos vienā istabā tika iebāzta vienā istabā, jo vecā krievu laiku apaļā krāsns bija 2 dienas jākurina, lai piesildītu 6x6m telpu. Vai tas tiks darīts citās - viennozīmīgi nē. Mīnusus jau varēja izlasīt tajā baltkrievu saitā, kas praktiski arī atbilst visām šitām te Jotulveidīgajām čuguna krāsnīm.  

 

Šis te krāsnis ir pagaidu variants un noteikti var uzmūrēt kaut ko lētāku un labāku, kas spēj arī siltumu uzturēt. Diez vai arī tās gruzdošās briketes ir tik lētas salīdzinot ar malku, kas nav piemērotas šādās te krāsnīs bāzt, jo momentāni izdeg un naktī jau sāk salt kājas. Tāpēc arī tai vienīgajai krāsnij speciāli arī jāpērk atsevišķi kurināmais, kas savukārt lauku mājās, kur blakus mežs un paši var sagādāt malku, nav normāla opcija. Šī metālniece iebāzta viesistabā, kas atdalīta no citas mājas un var arī atstāt nekurinātu kaut visu ziemu. Līdz ar to papildus izmaksas nav lielas. 

 

Bet cik noprotu, tavā gadījumā runa par >200m2 būdu un nevājš cipars savāksies, ja tiešām naktī negribēsies celties. A lēnā degšana, kā viņi tur sauc, uz normālas sausas malkas ir galīgi garām un dabā nedarbojas, ja vien nekombinē ar slapju/zaļu malku.

 

Un ja tev nav Bulerjan krāsns tad ko tu te spīdi ar gudrībām?
Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Varu piekrist Mežavecim un piebilst ka lietderības koeficients jebkuram daudz maz normālam centrālapkures katlam būs krietni labāks nekā jebkurai gruzdošajai ilgdegošajai. 

sald.ice problēma ir nepareizi uztaisīta centrālapkures sistēma. Var jau mēģināt izlīdzēties tērējot naudu metāla krāsnj, tomēr es domāju ka pareizākais risinājums (vismaz ilgtermiņā noteikti) būtu normālas centrālapkures ierīkošana. To protams ka tagad vairs paspēt nevar. Lai izvikltu ziemu - ss.lv un meklējam kādu metāla ilgdegošo krāsni pēc iespējas lētāk (bet tas arī baidos ka nokavēts....) - principiālu atšķirību starp viņām nav. Lai vienā istabas stūrī nebūtu taškenta, otrā ziemeļpols - parastais ventilators ideāli palīdzēs. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

ronalds_, cik no iepriekš rakstītā sapratu, ka viņam tā būda ir liels objekts un regulāri tiek apsildīta maza daļa no šīm telpām, bet klasiskā centrālapkure vienkārši sasals.

 

Lai gan mūsdienās arī tam ir risinājums - ūdens vietā piepildīt sistēmu ar propilēnglikolu un varēs telpas droši atstāt mīnusos līdz pat -60 grādiem, aizgriežot nepieciešamo ēkas daļu. Protams, tas sanāks dārgāk uzpildīšana nekā ar ūdeni. 

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

alusbundza
parastais ventilators ideāli palīdzēs. 

nevajag ventilatoru, lai dzītu putekļus,

man siltumnīcā ( 7m x 46 m) vidū ir kārtīga metāla krāsns, kur var sviest iekšā 1,20 m garas pagales, un galos teperatūra atšķiras tikai par diviem grādiem salīdzinot ar 5 m attālumu no pečkas, (nav nekādu ventilatoru)

 

jā, bet tas ir tikai tādā gadījumā, ja tiek kurināts katru dienu un telpas netiek atdzesētas

Labots - alusbundža
Link to comment
Share on other sites

 

 

ka viņam tā būda ir liels objekts un regulāri tiek apsildīta maza daļa no šīm telpām, bet klasiskā centrālapkure vienkārši sasals.

 

Turēt telpas zem 0 ir diezgan stulbi - bojājas māja. Šai problēmai risinājums ir termogalvas - telpās kur nedzīvo tiek uzturēta temperatūra nedaudz >0, pārējās cik vajag.  

Bet nu ja māja par lielu - vai nevajag apsvērt variantu viņu pārdot un nopirkt vietā tāda izmēra kā vajag un var atļauties uzturēt? 

(Tā īstenībā ir pamatīga problēma - tauta ir sabūvējusi mājas >200m2 - šādu platību viņiem īstenībā nevajag un galvenais viņi nevar atļauties to uzturēt.....)

Link to comment
Share on other sites

Tātad ir problēma, apkures problēma tuvojas. Mājai pirms 9 gadiem uzstādīts, lētā gala (kādu lika nav ne jausmas, jo uzlika celtnieki) skārda skurstenis (nevar saprast vai bija dubultais) pie skaidu granulu katla. Šodien rūpīgi apskatot un tīrot atklājās, ka skurstenis ir nedaudz savērpies un vienā pusē no ārpuses redzam gaisāks pleķis. Visticamāk skurstenis ir izdedzis un būtu steidzami jānomaina.

Vai kādam ir pieredze ar skursteņu kantoriem, kādu skursteni likt? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Es piemēram apkurinu 60kv/m. telpu ar Olymberil krāsni (briketes), krāsns pievienota pie centrālās apkures, pati krāsns siltumu neatdod nekādu, jo laikam maza, uz 60kv/m 4 radžiņi un telpa silta (krāsns maksāja 369Ls), tad vēl viens Olymberils man stāv citās telpās 90kv/m, to krāsni pirkām 2006. gadā, bija atlaide no 700Ls uz kkādiem 500Ls, tā krāsns 1/4 daļu no platībām apkurina pati, pārējo radiātori! / bet priekšroku tik un tā dodu granulu katlam, granulnieku esam uzstādījuši mājās, ļoti ērti - slinkiem cilvekiem :) bet samērā dārgs prieks :( gan pats katls, gan pieslēgšana utt..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

5stāvu mājai sava apkure. Katram dzīvoklim savs skaitītājs un līdz šim maksājam 0.06ls/kwh. Tagad paaugstināja uz 0.113€/kwh. Tas ir 113€/Mwh. Par patērēto  koridora siltumu maksājam atsevišķi. Paskatījos citu LV pilsētu tarifus, tie vidēji ir 70-80 €/Mwh. Liekas apsaimniekotājs par dārgu uzlicis . Jautājums vai var rasties kaut kur citur iztrūkums un tā atrunāties par sadārdzinājumu?

Link to comment
Share on other sites

Apsaimniekotāj sjau tikai starpnieks par sitlumu, interesējies tur, kas apkurina māju. Ko "kurinātājs" piestāda apsaimniekotājam, to tas tālāk nodod iedzīvotājiem rēķinos.

Tā vismaz vajadzētu būt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Sveiciens šajā saulainīgivētrainajā dienā!

 

Lai nav jācep jauns pavediens ierakstīšu šiet savu jautājumu.

 

 

Iesakiet,efektīvāko, lētāko mājas apkures risinājumu ar malku, šķeldu, briketēm (doma vēl par granulas katlu).

Drīz uzsāksies mājas būvniecība, tāpēc jāsāk plānot un vākt informācija laicīgi.

 

Koka karkasa māja ar 25-30 cm siltinājumu sienās, 30 griestos, kopā ap 115 kvm, ar mansard-stāvu. Šobrīd dilemma ar apkuri, ko likt kur.

vieni saka gāze labākā, citi granulas, ar gāzi man nereāli, nav tuvumā un negribas nemaz. ir pieejama pašam malka, šķelda.

 

Pirmajā stāvā varētu būt apsildāmās grīdas, otrajā stāvā radiatori.

 

Kā ir ar tām ilgdegšanas krāsnīm, kad sakrauj malkas krāvumu un viņš deg diennakti, vai mazāk? Cik loģiski domājot, tādas ātrāk varētu izdegt salīdzinājumā ar čuguna centrālapkures krāsni.

Liekas vilinoša šāda tipa krāsnis - http://www.liepsnele.com/     un     http://www.aremikas.lt/?lng=ru

 

CANDLE

 

Interesē risinājums kur nav ik pa 20-30 minūtēm jāiet un jāmet malka klāt, kā ir ar risinājumiem to papildus ūdens-rezervuāru pielikt (akumulācijas tvertni) pie centrālapkures katliem?

 

Kāds var padalīties pieredzē, cik apmēram cirkulācijas sūkņus vajag, lai visu nepieciešamo ūdeni izcirkulētu pa siltajām grīdām un vēl otrā stāva radiatoriem? Un cik sūkņi tērētu kvh mēnesī?

 

Paldies pagaidām.

Labots - MoYo
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

MoYo, tev jātiek skaidrībā ko gribi, max automatizāciju - tad silumsūknis jāpieiet pie apkures 2x gadā pārslēgt ziemas/vasaras režīmus. Vai pusautomātiku - granulas, pāris reizes nedēļā prasa uzmanību tīrīt katlu un papildināt kurināmo. Vai malkas katlu - būs jākurina katru, katru otro dienu. Izmaksas arī attiecīgas.

Malkas katlam obligāti vajag akumulatoru, ik pa 20 malka klāt nav jāliek.

 

Kas atiecas uz sūkņiem malkas/granulu katlam vajadzēs 3 gab - katla lokam, radiātoriem un sitajām grīdām. Elektrības patēriņš viņiem niecīgs, neesmu rēķinājis cik naudā tas iznāk, gan jau pāris eur mēnesī savācas.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ar granulām ir viena būtiska nianse, kad tās nevar glabāt zem klajas debess vai mitrā vietā.Tām vajag speciālu vietu glabāšanai. Man sezonai 7 tonnas granulas aizņem kaut kur 1/3 garāžas sakrautas maisos līdz griestiem. Vai arī jāceļ speciāla būda, kur tās glabāt.

 

Ja pieejama malka vai šķelda, tad vērts izskatīt automatizētos malkas katlus ar ūdens akumulatoriem. Protams, akumulatoriem arī jāparedz vieta.

 

Tas atkal kaut kāds brīnumkatls, kas atkal nav domāts dzīvojamai mājai līdzīgi kā bullerjan u.c. bleķa katli. Nez kāpēc man aizdoma, ka ar šo katlu būs vairāk problēmu, nekā labuma, jo:

- durtiņas mikraskopiskas un paredzēts tikai viendabīgai šķeldai.

- atveres minimālas un būs problēmas ar tīrīšanu.

- kvēpu problēma, kas skursteni piegānīs stipri ātri.

- efektivitāte gruzdošiem katliem ir zema

 

 

 

Sūkņu elektrības patēriņš ir minimāls. Problēma ir tad, ja pazūd elektrība un vajag malkas katliem rezerves barošanas sistēmu būvēt.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Man ir uztaisīta malkas sistēma tā, ka pazūdot elektrībai ūdens paštecē cirkulē lokā katls/aķis un katls neuzvārās. Katla režīms gan tad nav pareizs un uz māju siltums arī neiet.

Bet nu vajadzību pēc rezerves barošanas neredzu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

dzincha

 

 

Iesakiet,efektīvāko, lētāko mājas apkures risinājumu ar malku, šķeldu, briketēm (doma vēl par granulas katlu).

Malkas katls+aķis.

Vai arī sveces tipa, bet tur apsaistei jabūt tiptop.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Tip top, jeb pareizi izveidotai apsaitei jābūt jebkuram cietā kurināmā katlam.

Sveces tipa katliem ir kaudze ar nopietniem trūkumiem, pameklē krievijas forumos...

Es šādu katlu apskatītu kā variantu, ja nu tiešām pilnīgi nav vietas kur siltuma aķi nolikt.

Link to comment
Share on other sites

Dzonijs

Ar bullerjan tipa krāsnīm esmu saskāries no 90 gadiem, kad bija godmaņa pasūtījums.Viņas ir paredzētas kurināt ar zāģu skaidām ar  gruzdēšanas metodi. Tika mēģināts kurināt ar zāģu skaidām no žāvētavas. teikšu ka ir diezgan štruntīgi. labāks efekts ja pakombinē zāģu skaidas ar ēveļskaidām. To var pielietot apkurinot garāžu vai darbnīcu bet ne māju. par ziltajām grīdām runājot nesaprotu ko tur varēja uztaisīt nepareizi. man pašām grīdas ar dažādu biezumu. Sākot no 6 cm vannas istabā līdz 20 cm betona guļamistabā. Vislabākais ir sakombinēt ar radiatoriem, Tad var ātri uzsildīt māju un ilgi turas silta.

Link to comment
Share on other sites

smartdevil

ronalds_

Nepūt pīlītes.

Uz 115 kv.m. 3 sūkņus? Kas tā tāda par advancēto sistēmu? Tādas pat mega kvadratūrās neliek. Tur max 2 sūkņi ir atliektiem galiem, ja taisa kaut kādu neadekvātu apsaisti. Ja pareizi izplāno, ar vienu sūkni pietiek. 

Par katliem - mazāk vajag lasīt krievu forumus. Tur 99%tiem vienīgais instruments ir lauznis. Ja cilvēki pēc mentalitātes ir auni, tad pat parastais katls ar aķi būs par sarežģītu -> par šo aizej pats palasi krievu forumos.  :sarkasms:

Starp citu, esi aizmirsis pieminēt to lielo daļu krievus, kuriem viss darbojas perfekti un ir apmierināti. Zini, izvirzīt kaut kādus priekštatus par to, ko nesaproti, uzklausot tos, kuri vēl vairāk nejēdz ir augsta pilotāža.

Problēma pie šiem katliem ir tikai ar santehniķi un cilvēka IQ. Katls ir paredzēts dedzināma taupīšanai, ja ir interese, tad ievērot dažus noteikumus arī būs interese.

 

 

MoYo

Izvēlies Stropuva vai vēl var skatīties Liepsnele. Pārējie ir tīri pakaļdarinājumi ar ne to labāko tehnoloģiju.

Ja es celtu māju, tad paredzētu piebūvi, kur likt jaudīgu katlu (kurš izmaksātu jau tik pat cik svece) + lielu aķi.

Svecēm aķi kategoriski nedrīkst likt. Ja kas, ar šo var testēt jebkuru santehniķi. Pajautājam vai aķi varam likt pie sveces, ja atbilde apstiprinoša, tad sūtam 9 mājas tālāk un meklējam nākošo. ;)

Labots - smartdevil
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja pareizi izplāno, ar vienu sūkni pietiek.

Šim te gan negribētu piekrist. Taisa jau visādi tās apsaistes. "Gudrie" santehniķi saimnieka acīs būs baigie malači, vienu sūkni ietaupījuši. Viens sūknis darbojas, kad kuras katls, velk atpakaļgaitas ūdeni katlā. Otrs sūknis dzen silto ūdeni uz radiatoriem, darbojas neatkarīgi, vai katls kuras vai nekuras. Kad katls kuras, no katla, kad katls nekuras, no akumulatoriem. Nebūšu zinošs par silto grīdu apkuri, jo pašam nav siltās grīdas ar caurulēm, bet, domāju, pie siltām grīdām savs sūknis arī varētu būt, šeit zinātāji lai izstāsta. Apsaiste ar diviem sūkņiem ir klasiska, nekas labāks nav. Paziņam esmu redzējis ar vienu sūkni, nav tur viņam automatizējams tādā līmenī, kā vajadzētu (man pašam divi sūkņi, kurināšanas process maksimāli automatizēts, nekas nav jāgroza, nekas nav jāver vaļā vai ciet), iekurina viņš, tad vienā brīdī ver ciet kaut kādu ventīli, kaut kādu ventīli vaļā ver, kad beidz kurināt, atkal kaut kādu ventīli griež ciet, kaut kādu vaļā. Aizmirsās viņam reiz kaut ko atgriezt, gandrīz uzsprāga viss. Arī "gudrais" santehniķis viņam apkuri veidoja.


 

 

Tip top, jeb pareizi izveidotai apsaitei jābūt jebkuram cietā kurināmā katlam.

Zelta vārdi. 


 

 

Svecēm aķi kategoriski nedrīkst likt. Ja kas, ar šo var testēt jebkuru santehniķi. Pajautājam vai aķi varam likt pie sveces, ja atbilde apstiprinoša, tad sūtam 9 mājas tālāk un meklējam nākošo.

Man ir aizdomas, ka arī granulu katliem akumulatorus neliek. Nezinu cik stipri nedrīkst, bet nav granulu apkure ar akumulatoriem domāta. Bet atrodas "gudrie" santehniķi, kas pamanās arī to saveidot. 

Link to comment
Share on other sites

smartdevil

Jā, atvainojos, biju domājis sistēmu bez aķa. Sistēmai tikai ar katlu priekš tik mazas platības kā 115kv.m.  priekš siltajām grīdām nav nepieciešams otrs sūknis. Ir vajadzīgs jaudīgāks sūknis, kurš ir atsevišķos gadījumos 2 mazo cenā un nekas tur nesanāk ietaupīts, nu un plūsmu balansēšana. . Katla apsaistes var veidod dažādi un nav teikts, ka 2 sūkņu sistēmas vietā nevar uzlikt 1 sūkņa sistēmu. 

Neesmu mēģinājis iedziļināties, bet man tāda aizdoma, ka pat priekš aķa varētu uztaisīt ar vienu sūkni noautomatizējot ar termo pārslēdzēju. :SOH:

 

Par granulām - bet tas ir tikai loģiski. Saimnieks bieži kritis mātei no rokām un joprojām to turpina darīt, pat uzticamais krancis smīkņā. Uzrodas slaucēja, kura izdomājusi, ka pievienot trubu ir tik pat elementāri kā piena atsūcēju uz govs pupa. Bet redz, dārgākam slaukšanas aparātam var uzlikt lielāku pievienoto "noslaukšanu". Nu tad arī liekam 2x jaudīgaku granulnieku un maucam liekos vatus pārs tonnās ūdens. Un lai pajautā katrs sevi cienošs santehniķis sev, kāpēc lai to nedarītu?  :sarkasms:

Labots - smartdevil
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Vai vari precizēt, par kuru no katliem ir runa. 

 

 

Katls ir paredzēts dedzināma taupīšanai
 
Link to comment
Share on other sites

 

 

Katls ir paredzēts dedzināma taupīšanai

Pareizi, Mežavecis, aizrādīji. Katls nav domāts dedzināmā taupīšanai, katls ir domāts dedzināmā tērēšanai. :)  

Link to comment
Share on other sites

Nabaga cilvēki, kuri šeit dažus gudrīšus nopietni ņem...

Link to comment
Share on other sites

Nabaga cilvēki, kuri šeit dažus gudrīšus nopietni ņem...

Nav cilvēki nabaga, un tie daži gudrīši ar nav nekādi gudrīši. Vienkārši, visiem, kas te, ir interesanti. :)  

Labots - vvv
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

 

 

ronalds_ Nepūt pīlītes. Uz 115 kv.m. 3 sūkņus? Kas tā tāda par advancēto sistēmu? Tādas pat mega kvadratūrās neliek. Tur max 2 sūkņi ir atliektiem galiem, ja taisa kaut kādu neadekvātu apsaisti. Ja pareizi izplāno, ar vienu sūkni pietiek. 
 

 

smartdevil, lūdzu neizplati savas kļūdainās apkures sistēmu ierīkošanas idejas tālāk! 

 

Vienu sūkni vajag mazajam lokam - viņš dzenā ūdeni pa katlu un nodrošina aukstā ūdens pieplūdi caur termovārstu. Bez šī sūkņa nav iespējams nodrošināt lai aukstais ūdens no sistēmas nenonāk pa tiešo katlā un viņš neizrūsētu! Otrs sūknis ir nepieciešams lai dzenātu ūdeni pa radiatoriem! 
 

Reku raksts par šo http://sinvia.lv/apsaistes-shemas-apkurei/

 

Šajā shēma ir 2 sūkņi. Bet siltās grīdās nevar laist tik pat karstu ūdeni kā radiatoros! Tāpēc vajag vēl vienu loku ar savu sūkni un 3 ceļu krānu! 

 

Tā kā ja ir gan siltās grīdas, gan radiatori - vajag 3 cirkulācijas sūkņus un tam nav nekāda sakara ar apkurināmo platību! 

 

Un kāpēc es pat neapskatītu variantu ar ilgdegošo katlu:

 

1. Malkai gruzdot daļa no degošām vielām kas ir malkā vienkārši izkūp gaisā, nevis sadeg. Jo nepietiek skābekļa. Līdz ar to lietderības koeficients pakaļā un malkas patēriņš liels.

2. Tās nesadegušās vielas, jeb darva bojā skursteni.

3. Viņas izraisa pastiprinātu katla koroziju.

4. Lai tas sveces tipa katls strādātu kaut cik ciešami vajag ideālu malku - pretēji tam čuguna katlā var grūzīt iekšā gandrīz visu kas deg.

5. Sarežģīta kurināšana.

6. Sarežģīta tīrīšana. 

 

Oki - ja nav kur ielikt siltuma akī - oki, varbūt... Bet jaunā mājā - NEKAD! 

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

dzincha

 

 

Bet jaunā mājā - NEKAD!

Ja var atļauties uzbūvēt/nopirkt jaunu māju, tad nafig krāmēties ar malku. Protams ja patīk un ir laiks, tad cita lieta.

Es izvēlētos zemes ss un miers mājās - noskaiti par kw un aizmirsti. Ja maz zemes, tad laikam granulnieku vai malku+aķi.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja var atļauties uzbūvēt/nopirkt jaunu māju, tad nafig krāmēties ar malku.

Nav malka slikta izvēle, jo īpaši tiem, kam savs mežs, kur malku dabūt. Zinu daudzus laukos, tik vien kā mežu ikgadēji kopjot, sagādā sev malku. Malka tomēr ir pats lētākais kurināmais tagad, arī ja pērk gatavu, saskaldītu. SS būs dārgi, startā dārgi un pēc tam par elektrību maksāt dārgi. Protams, komforts pavisam cits, pirkstu nekustini. Ja būtu tā rocība tāda, ka samaksāt elektrības rēķinus par SS darbināšanu būtu nieks, protams SS ir labi. Piemēram, mūsu ciemā puisis dzīvo, strādā par īpašnieku vienā Latvijas mēroga firmā, presē ik pa laikam izlasu, ka viņa firma ar ļoti labiem rādītājiem darbojas. Uzbūvēja pirms vairākiem gadiem ģimenes māju, ielika apkurei malkas katlu + akumulatorus. Viņš jau nu gan varēja atļauties samaksāt SS, bet, re, viņa izvēle bija malkas apkure.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Malkai ir tas pluss, ka tā ir vislētākais kurināmais. Es šo sezonu būšu iztērējis 8 sterus malkas. Pat pērkot gatavu malku - kapeikas. Nemaz jau nerunājot ja savs mežs ir vai pats gatavo.

SS ir vismaz 4x dārgāks, bet par ērtībām ir jāmaksā!

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Katram apkures veidam ir savas nianses. Arī SS nav gluži tā, ka jebkurā vietā jebkurā laikā var uzstādīt. SS ir efektīvs tad, ja:

- mājā ir siltās grīdas un/vai lielas platības radiatori

- ir augsts gruntsūdeņu līmenis, dziļurbums vai izmantots ūdens kā siltumnesējs.

- māja ir labi siltināta

- ir kvalitatīvs un pietiekami jaudīgs 3-fāzu pieslēgums

 

Vienīgais man nav izprotams, kur un kāpēc cilvēki atrod kaut kādus dīvainus malkas katlus, par kuriem var izlasīt kaudzi negatīvu atsauksmju. Acīmredzot speciāli meklē problēmas. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Katram apkures veidam ir savas nianses.

 Pilnībā piekrītu. Padomājiet, ja būtu viens apkures veids, kas ir pārāks visos gadījumos par citiem, tad nebūtu tik liela dažādība, būtu visiem vienāda apkure un visi būtu laimīgi. Turklāt, cik cilvēku tik viedokļu. Noteikti, par manu malkas apkuri daudzi pateiks, nē, piedodiet, man tas neder, es ar malku nekrāmēšos, un viņiem būs taisnība. Es tāpat pateikšu par, piemēram, granulu katliem, nē, piedodiet, man to nevajag, granulas dārgākas, un man būs taisnība. Cits ar siltumsūkni pasmīnēs, jo viņš vispār nenodarbojas ar kurināmā gādāšanu, un viņam būs taisnība, tikai viņš maksās par elektrību vairāk, tajā brīdī es jutīšos ieguvējs. Un tādā garā un tā bez gala. Tie kas uzdod jautājumu, kādu apkuri izvēlēties, lasiet lietotāju atsauksmes, interesējieties par lietotāju pieredzi, spriediet, kas ir priekš jums, kas patiktu vislabāk pašiem, bet tādas atbildes nebūs - liec sev šitādu apkuri, jo tā ir vislabākā. 

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Tikai var piebilst, ka jebkura apkures sistēma jāierīko tehniski korekti. Nepareizi ierīkots ss = izmaksas virs 300 eur mēnesī, granulu katls = vajag katru dienu ap viņu čakarēties, malkas katls jāpaliek par kačegaru...

Link to comment
Share on other sites

 Vienu lietu varētu vēl piebilst, ko es jau Zviedrijā, pat valsts dienvidos katrā privātmājā, novēroju nu jau 25 gadus atpakaļ. Ja ir iespējams, tad dublēt mājas apkures veidus. Dubults neplīst un ne visas ziemas ir un būs kā šogad... 

Link to comment
Share on other sites

Zviedri zin ko dara. Zviedrijā nav joki. Tur ir Ziemeļi.

Kaut kā atminos dzirdējis, ka viņiem pat normās ierakstīts, ka katrā mājā jābūt no mājas apkures atsevišķai parastai krāsnij, ja nu kas (pazūd elektrība, saplīst katls, pārsprāgst caurule), nosalšana nedraud.

Link to comment
Share on other sites

smartdevil
Vienīgais man nav izprotams, kur un kāpēc cilvēki atrod kaut kādus dīvainus malkas katlus, par kuriem var izlasīt kaudzi negatīvu atsauksmju. Acīmredzot speciāli meklē problēmas.

 

 Kāpēc var? Tāpēc, ka ir tādi teorētiķi kā rolands_, kuri nav to katlu pat redzējuši darbībā, bet izsaka viedokli, izsecinot no kaut kādiem pieņēmumiem, kurus bārsta tieši tādi paši teorētiķi. Un arī, kur tad paliek tie, kuriem to mīnusu nav? Varbūt tas ir tomēr rādītājs, ka katls var normāli darboties, tikai nevajag veikt kaut kādas pašdarbības, nesekojot ražotāja instrukcijām?

 

Atbildot uz rolands_ punktiem:

 

1. Pārbaudījis ir? Nav. Teorijas izzīstas no pirksta, tā pat kā lielākā daļa teorētiķiem no i-neta. Lai arī cik liekas liels sviesc pirmājā momentā, praksē esmu pārliecinājies, ka pret parastu malkas katlu ir 2-3x lielāks ietaupījums uz malku.. Atšķirība pre aķu sistēmu tikai cenā un izvietošanas iespējā. Mums bija negatīvas abas pizīcijas. Ja jautājums kāpēc tieši svece, lai arī forumos daudz negatīvā, tad biju pie diviem cilvēkiem pārliecināties dzīvē, ka katls ideāli darbojas. Un nenožēloju tagad tā iegādi. Vienīgais ko nožēloju ir laika patēriņš uz diviem neizglītotiem santehniķiem, kuri instrukcijas nelasa.

2. Tas ir vispār pilnīgs BS. Jebkurš dūmenis uzņem tās pašas kaitīgās vielas, vai tāpēc kāds ir ātrāk vai vēlāk sabojājies? Vai te iet runa par metala pagaidu skursteņiem? Ja ķieģeļu, tad muļķības. Ja normāla malka, nav pat jātīra skurstenis.

3. Ja nav kondensāts, tad nav korozija. Dēļ kondensāta pat čugunnieks var pāris gados sākt tecēt. Tā kā šis arī garām. Šo, ja kas, minēju jau otrā topikā, bet kā izrādās, kāds smagi krīt mātei no rokām, jo lasīt nejēdz.

4 Šis ir vienīgais, kuram piekritīšu. Bez ideālas malkas (vislabāk 2 vasaras kaltusi) var pat nedomāt par sveces iegādi, ja grib panākt no viņa to darbību, kas paredzēta. Tātad jāparedz vieta malkas šķūnītim ar dalījumu divām sezonām. Bet ir universālais, kuram  ogles līdz nedēļai vienu uzlādi var svilināt un arī neizkaltušu malku sadedzinās, līdzīgi kā parastais katls.

5. Kā kuram. Ja esi trešais tēva dēls, tad piekrītu - labāk paņemt elektrisko sildītāju, jo var kādu brīdi palikt par sarežģītu podiņkrāsni iekurt.

Par cik mūsējie ir daudz maz apveltīti ar prāta spējām, tad - pielādē, iekur, režīma maiņa un aizmirst uz 24h. 

Vasarā priekš ūdens uzsildīšanas vispār ideāli. Parastam malkas katlam 5 pagales izkūp gaisā 1h. Šim katlam viņas uztura maksimāli ilgi temperatūru. Pat līdz vakaram ūdens ir silts.

6. Tad, kad ir jātīra, jā. Ir nedaudz nepārdomāta tīrīšana, bet diez vai savādāk to varētu risināt, jo kaltam jābūt maksimāli izolētam. Ja malka nesastāv no tīra skujenieka, tad nav jātīra nekas vairāk kā pelni un jāizgrābj skurstenis.

Labots - smartdevil
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

smartdevil, pamatojoties uz dažiem taviem izteikumiem man nākas secināt ka Tavējās zināšanas par apkures sistēmām ir diezgan nepilnīgas. Un bez teorijas diemžēl nekur! 

 

Pirmais - apgalvojums par cirkulācijas sūkņiem - sore, bet nu tādu sviestu sarakstīt.... 

Par punktu nr1 - palasi par koksnes pārtvaici, jeb pirolīzi.... 

 

 

Jebkurš dūmenis uzņem tās pašas kaitīgās vielas, vai tāpēc kāds ir ātrāk vai vēlāk sabojājies?

 

 

Ja normāla malka, nav pat jātīra skurstenis

Nu tu dod! Esi redzējis kā deg skurstenis? Es esmu un savā mājā neko tādu redzēt negribu....  Daža hāta šī iemesla dēļ ir nodegusi, ja kas... Skursteņa netīrītājs.... Savā mājā dari kā gribi, bet ieteikt citiem ka nevajag tīrīt skursteni.... :(

 

 

Dēļ kondensāta pat čugunnieks var pāris gados sākt tecēt.

Parādi man kaut vienu čuguna katlu kurš nav bijis ražošanas brāķis un sācis pēc pāris gadiem tecēt. Zinu cilvēkus kam čuguna katli pat ar pilnīgi aplamiem pieslēgumiem gadu desmitiem strādā. Pretēji tam internetā ir kaudze ar aprakstiem ka sveces tipa katls ir bijis metams pēc dažu gadu lietošanas....  

 

 

 

Lai arī cik liekas liels sviesc pirmājā momentā, praksē esmu pārliecinājies, ka pret parastu malkas katlu ir 2-3x lielāks ietaupījums uz malku..
 

Paskaidro man kā tas ir iespējams - normālam malkas katlam ir vismaz 60% lietderības koeficients. Ja 2x mazāks malkas patēriņš iznāk ka sveces tipa katlam ir 120% lietderības koeficients... :D :D :D 

 

Tas ka esi nopircis sveces tipa katlu un visiem zināmais fakts ka sava lieta ir 100x labāka kā kaimiņa lieta, nekādi nenozīmē ka šis ir tas ideālākais apkures veids! Ja kas apkures katli kur kurināmais gruzd šur tur pasaulē ir vispār aizliegti jo viņiem ir zems lietderības koeficients un netīras dūmgāzes (ar ļoti augstu CO saturu) 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kādi vēl pagaidu skursteņi? Tieši speciāli liek metāla oderi, lai skurstenis ilgāk kalpotu.

 

 

Vai te iet runa par metala pagaidu skursteņiem?

 

 

Bet te arī ir viens sīkums, par kuru aizmirst pateikt, ka tām uzlādes reizēm jāsakrīt ar pilnu ciklu. Ja katls izdeg naktī, tad jāceļas naktī un jāpiekurina vai arī jāsalst līdz rītam, jo šo katlu nevar ik pa laiciņam piemest.  Es šādu līdzīgu katlu ar augšējo ielādi esmu redzējis dabā vienā garažā. Cikla garumu var regulēt tikai ar pielādētās malkas daudzumu, kas atkal tuvina kačigāra nodarbei. Jāpiebilst, ka tīrīšana tiešām ir tizla un tikai tad, kad katls ir izkurējies un pagājušas tās 24h. Tā kā šim katlam nav nekādas akumulācijas, tad dubars apkures sistēmā iestājās diezgan ātri, jo ar 30l iekšējo tilpumu, metāla korpusu bez siltinājuma (nekur par tādu neatradu informāciju) var aizmirst par kādu siltuma akumulāciju.

 

 

- pielādē, iekur, režīma maiņa un aizmirst uz 24h. 

 

Tipisks sazombētā cilvēka teksts. Es arī gribētu redzēt to ideālo darbību jebkādam apkures katlam.  Es varu ar 100% apgalvot, ka nav tāda ideālā katla vai arī cilvēks ir muļķis, kas to apgalvo. Pats pieminēji, ka malkai arī jābūt ideālai, turklāt specifiska izmēra un ar noteiktu mitrumu.  Protams, ja nopērc kravu ar malku, tad vari izvēlēties, kādu kvalitāti. Ejot uz mežu normāli cilvēki savāc visu derīgo malku. Man bija laukos maza krāsniņa, ar kuru sildīja silto ūdeni. Praksē tas nozīmēja to, ka malku nākas divas reizes apstrādāt - vienu reizi, saskaldot, sakrāmējot strēķī šķūnī, otro reizi kurināšanas laikā, lai fiziski varētu iebāzt krāsnī. Tūlīt jau dzirdu oponentu viedokļus, kāpēc uzreiz netaisīt šķeldas tipa malku, bet atbilde ir vienkārša - tādu nevar normāli sakrāmēt, bet sametot kaudzē tā ne velna nežūst un aizņem daudz vietu. 

 

biju pie diviem cilvēkiem pārliecināties dzīvē, ka katls ideāli darbojas.
Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...