Jump to content

Iesakiet multimetru/testeri mājas lietošanai


DeOne
 Share

Recommended Posts

  • Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Didzis

    8

  • itanium

    11

  • JDat

    7

  • nnoname

    8

Top Posters In This Topic

Posted Images

Gan jau mājā pietiks, tikai lētie multimetri parasti visatbildīgākajā brīdī pēkšņi nestrādā :sarkasms: No otras puses,pa piečuku var atkal jaunu nopirkt. Man gan labāk patīk vecais labais analogais krievu ТЛ4 testeris. Četrdesmit gados ne reizi nav pievīlis. Ne par velti pa piečuku to pat mūsdienās nenopirksi.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ja google pareizos ТЛ4 attēlus dod, tad man kā reiz šitāds bija. Nekādas vainas. Bet pēc ilgas un uzticamas kalpošanas ar viņu kaut kas slikts notika. Precīzi neatceros, bet laikam nokrita, saplīsa stikliņš, saliecās ceijers un viss. Arī profesionālā orientācija pamainījās. Tagad man ir lētais 6-grašu testers un man pietiek. Tikai ar šito digitālo par rādžiņa kontūru pieskaņošanu var aizmirst, tur vajag cejiernieku (ja nav oscils). Bet tas jums nebūs vajadzīgs.

Link to comment
Share on other sites

varu pārdot to tl4 pa piečuku kādam, ja gribas. tikai nevienam tā draza vairs nav vajadzīga.

Link to comment
Share on other sites

Nu nu, parādi man ko ērtāku no analogajiem teseriem? Ar tādu aparātu es tranzistoru sekunžu laikā pārbaudīšu, bet ar multimetru apčakarēsies to darīt. Protam,ir vietas,kur vajag precizitāti un bez multimetra neiztikt. Lai gan remontējot aparātus ir dzili pie kājas vai teiksim 11,8, vai 12,3V. Vispār katram aparātam sava vieta un savs pielietojums bet tāds analogais mēraparāts noteikti ir universālāks.

Link to comment
Share on other sites

Jā tam var piekrist, ka ТЛ4 bija krievu laiku labākais testeris, kurš man arī godam nokalpoja ~gadus 20 līdz 1989.gadam, līdz manās rokās nonāca Fluke75(droši vien arī ne mazāk populārs aparāts ne PSRS).To arī šodien lietoju.

Link to comment
Share on other sites

"5latu multimetru" mīnuss - nav iespējas mērīt maiņstrāvu.

Labots - snefelss
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

ТЛ4 - jā leģendārs aparāts, arī man tāds pašos sākumos bija! :)

Link to comment
Share on other sites

TL4 ir nopietnāks par 5 Ls testeri. Savulaik tas bija viens no labākajiem testeriem tranzistoru pārbaudīšanai, neizlodējot no shēmas. Vai autoram tādu vajag?

Savulaik es pārbūvēju TL4, lai specifiska lieluma bateriju vietā varētu likt pirkstiņa tipa un atdevu brālēnam, lai viņam savā zemnieku saimniecībā būtu ar ko pamērīt akumulatoriem spriegumu. Tā vietā es nopirku pa 3 Ls, kas tik lēti šobrīd nav nopērkams. Mājās es neko neremontēju un primitīvām lietām pietiek ar lētāko, galvenais, lai neaizņemtu pārāk daudz vietas. Divistabu dzīvoklī nesanāk tik daudz vietas, lai glabātu daudz instrumentu.

Galvenais, lai mēra maiņspriegumu līdz kādiem 750V. Man piemēram patiktu, ka varētu pabaudīt baterijas.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

tādām vēlmēm kā autoram - jebkurš lētais derēs. nu ar krievu analogajiem vajag iemācīties strādāt + tur jāprot reizināt un dalīt :D Mainīgām vērtībām man labāk patīk analogais... tā pa fikso - digi.

Link to comment
Share on other sites

"5latu multimetru" mīnuss - nav iespējas mērīt maiņstrāvu.
var protams... lielākais mīnuss- neizskatās tik kruti, ebay pa 5$ pieejami DT-830 Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

TL4, nolasot mērijumus, nekas nav jāreizina un jādala.Tur skala normāla un diapazoni pareizi sadalīti. Jā, lielākajai daļai krievu testeru skala bija graduēta caur pakaļu. Tipisks piemērs ir te jau pieminētais Ц-20. Kautko stulbāku izdomāt ir grūti. 7,5V mēra ar skalu uz 30 iedaļām. Tur točna ar pamatskolas matemātikas zināšanām nepietiek :sarkasms: Ja kas, TL4 baterijas ir brīvi nopērkamas.

Es jau te teicu,kakatrai situācijai un apstākļiem vajag savu mēraparātu. Skaidrs, ka amatierim ,lai nomērītu rozetē 220V, pietiks ar 3Ls vērtu testeri.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Jā pērc digitālo , tad tie lētie +/-vienādi. Vienīgā fīča uz ko skaties ir automātiskā izslēgšanās. Nu sīkums, bet pat ļoti OK kad savajagās aparātu , nebūs pārsteiguma ka batareja tukša, jo glabājot ir nejauši nospiedusies POWER poga . Nu ir jau daļai ka tipa diapazonā ripā 0 izsllēdz, bet ... Tā darbojas tas Aigara ieteiktais, bet man šitādi nepatīk.

Link to comment
Share on other sites

TL4 testerī var piemeklēt orģinālā lieluma elementus. Ņemam vienu 2R10R 3V bateriju https://www.google.lv/search?q=2R10R&hl=lv&client=firefox-a&hs=4V1&rls=org.mozilla:en-US:official&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=P3RdUOzuEKT34QTTzIHwAw&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1024&bih=605

izjaucam un kā reizi dabūjam divus 332 lieluma barošana selementus. Darbs piecām minūtēm un testeris kā jauns.

Ja par modernajiem multimetriem, tad protams labs ir triecienizturīgs korpuss un automātiska izslēgšanās funkcija, bet tas aktuāli,ja aparātu darbina diendienā un vazā līdzi. Mājas vajadzībām nemetīs tak multimetru bieži zemē un ja to gadu neaiztiks, tāpat bačas būs nosēdušās. Tapēc es iesaku analogo mēraparātu. Arī ar beigtām baterijām varēs spriegumu un strāvu nomērīt, bet kā multimetram bača tukša, tā tāds mēraparāts nav lietojams.

Link to comment
Share on other sites

Ir tāda krievu paruna, kas man patīk kā skan.

Каждый кулик свое болото хвалит. Kuliks ir kaut kāds purva putns.

TL4 protams ir ārpus konkurences. Savulaik puišelis būdams sapelnīju naudu kolhozā un nopirku. Plaši izplatītajiem 315 tranzistoriem neizlodējot pat varēja noteikt, kad parametri bija sākuši pasliktināties. Ar citiem testeriem nevarēja.

Gadījās pat vienreiz tīkla spriegumam pamērīt omus. Pārtinu kaut kādu spolīti un atkal strādāja.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

nez kapēc man patīk autorange testeri (15-20 ls diapazonā). Kaut kā nav bijusi vajadzība pēc analogā. Es pat jau atrofējos un man jāpiedomā kā lietot lēto ķīnieti vai TL-4. Jāatcerās tomēr ka diapazoni šamiem jāpārslēdz.

Link to comment
Share on other sites

JDat, nu tas tāpat kā ar automātisko ātrumkārbu autiņā, tikai ralijā profesionāļi nez kapēc brauc ar manuālo :sarkasms: Būtībā jau katrs lieto tādu mēraparātu,kāds patīk. Es tak arī nedzīvoju ar pliku TL4 testeri. Ir gana vēl analogo un ciparisku mēraparātu, bet tie ir augstas klases un stacionāri. Līdzi štrumentu somā tomēr vazaju TL4. Laikam tapēc,ka nekad nav pievīlis un ārpus darbnīcas man nafig nekur nevajag precizitāti. Testeris vairāk darbojas kā indikātors- ir,nav tur španis vai pretestība, a 3,9, vai 4,2 Omi, tas lielākodaļ ir pie kājas.

Aigar,kad nejauši testeri uz omiem iesprauž elektrotīklā, tad šo procesu "zinātniski" sauc par maņstrāvas elektrotīkla iekšējās pretestības mērīšanu. Skaidrs,ka paša glupība, bet kruta var šo darbību aprakstīt :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Come on! Tieši par šturmentu somu arī ir runa. Mēru ko vajag. Vajag DC. Mēru. Vajag AC līdz 1 kHz mēru. Man pofig vai tur ir 1 mV vai 380V. Vajag omus 220V stepselī (joks) mērīt? Mēru un aparāts nenodeg! Vajag Ampērus? Te ir sarežģītāk. Jāpārštepselē tausti. Tranzistors vai LED? Diožu režīmā dažās sekundēs nomērīts. Pat šādas tādas kapacitātes un tranzistora betu (h21e pa vecam) var mērīt. Betu nav jāzina, bet ir ļoti ērti kad dažās sekundēs bipolārajam tranzistoram jānoskaidro kāju pinout. Tāpēc nemācos cokoļevku. Preciztāte? Pārāk liela praktiskajām vajadzībām. Ar tādu autorange es ietu frontē. 9V BAT vismaz gadu velk. Protams uz černobiļu jāņem TL-4 nevis manējais. A tā viens pīpis vai ņemu līdzi zibraukumā vai darbnīcā remontēju pastūzi, mikserpulti, ģitārista pedāli vai lampu kombīti. Protams ir nianses, bet globāli: univeriasāls verķis. Vienīgais ko var sajāt, pieslēgt pie pārāk lielas strāvas mA režīmā un izpirst 350 mA drošinātāju. Bet nu nav nenokaujamu aparātu. Nav gluži manējais, bet... http://web.argus.lv/shop/productinfo/MY68/hwindex.htm Viens trūkums gan ir manējam. Grūti nomērīt skaļruņa pretestību 15+ collīgajiem. Stādājošā skaļunī iebļauj un muķļumetris apjūk. Bet nu ja piešaujas tad arī tā nav problēma.

 

Manējais ir vecāks un bez domu zīmēs Vienkārši MY68. Kur atšķirība? Manējais spīdina LEDus kas pārbaudi, a jaunākie draņķi nespīdina. Sīkums, bet patīkami. Cena? Nu.. Tā nu viņš maksā.

 

Specgadījumos darbnīcā ir stacionārāis milivoltments (sovjetu 38 vai 39 numurā bija neatceros), oscilis un speciālie mēraparāti. Bet tas cita tēma.

Link to comment
Share on other sites

Ir jau ir labs tas aparāts un man kas līdzīgs mētajās, bet vienalga TL4 darbojas arī bez baterijām, a multimetrs ņi fi ga. Vispār jau var to salidzināt ar kosmosa tehnoloģiju. Amerikāni ar saviem suprpuper daudzkārt izmantojamajiem kosmosa kuģiem vairs nelido, bet krievi ar saviem 1957 gada Sojuziem lido uz nebēdu.Nu labi, varbūt par augstu paņēmu, bet princips ta viens. Man vismaz "trauma"uz visu mūžu,kad deviņdesmitajos gados ar pirmo multimetru pie klienta, dziļos laukos, aizbraucu, a bača multimetram izrādās nosēdusies un neko nomērīt nevar. Man ar divām reizēm pietika, lai uz multimetru nepaļautos. Jā, citadāk protams JDat aparāts ir ļoti ērts un nenoliedzami tehnikas progress iet uz priekšu, bet vecais analogais aparāts vienalga drošāks.

Link to comment
Share on other sites

Vienkārši jaunajam cilvēkam būs mazāks čakars un drošāk ar tadu digitāli. Da i labi sevi pierādījis ikdienas lietošanā. protams ti nav 3-5 Ls, bet gan veseli 20 Ls par verķi. Bačas? Gadu velk mierīgi pie izmantošanas 1h dienā (250 h gadā?). TL-4 baču tikai omiem vajag, tas arī patīkami.

Link to comment
Share on other sites

Ir jau vēl viena fīča, ko neviens nepiemin - man personīgi analogajam ērtāk "nolasīt" rādītāja rādījumu no skalas, nekā bolīties uz cipariem digitālajā.

 

p.s. Pulksteni es arī labāk uztveru, ja ir parastā ciparnīca, bet tas jau laikam tīri individuāli...

Link to comment
Share on other sites

Darbā ir viens tāds, kar kuru var faradus kondensatoriem mērīt. Tas laikam ir tāds kruts no dārgā gala?

Link to comment
Share on other sites

he pašam nopirkts pats lētākais multitesters iekš būvmateriālu veikala.

neko vairāk nevajag ja nu vienīgi kārtīgu ampērmetru virs 10A

He, bet ja tik vajadzīgs vadu pārbaudei tad jau ņemam 1 spuldzīti, plakano bateriju un testeris gatavs :D

Link to comment
Share on other sites

Sai pasaulē nav vuenas taisnības un viena universala mēraparāta. Ar analogo testeri tiešām uzskatamāk spriegumu mērīt. Piemet teiksim pie 12V un ja apmēram ir tad viss štokos,a cik precīzi, pofig, tāpat neiesi barbloku pārregulēt. Līdzīgi kā parastajā pulkstenī, tak pilnīgi vienalga vai vilcienu nokavēji par 10 sekundēm, vai 56 sekundēm :sarkasms: Pēc bultiņas raustīšanās var uzreiz redzēt,ka španungs peld, bet fig ko ciparniekā no mirgojošiem cipariem sapratīsi. Vot ja vajag jaunai konstrukcijai precīzi 12V iestādīt, tad bez digitāla multimetra neiztikt. Vārdu sakot vienmēr būs dažādas vajadzības un dažadi viedikļi un visiem būs taisbība.

Link to comment
Share on other sites

Viedokļi viedokļiem, bet katram darbam pareizo instrumentu. Jāsaprot līdz galam vajadzības un jānopērk adekvātu. Neies tak pirkt FLUKE priekš vadu izzvanīšanas. Tātad biežai strādāšanais vajag labu verķi. Ja pa laika autiņu garāžā jālabo tad ar ķīnieti pietiks.

Link to comment
Share on other sites

Jā, lētajiem man personīgi pietrūka kapacitātes mērīšanas fīča, lai elektrolītus pārbaudītu. Vēl lētajiem ir tikai 3+1 ciparu displejs - arī nav visai ērts. Pagājušajā gadā iepirkās šāds te. Aparāts super, vienīgā bēda, ka taustiem ļoti īsi gali atstāti neizolēti aiz kam "krokodīļi" īsti neturās virsū. Protams, var jau to problēmu ātri atrisināt ar naža palīdzību, bet tad atkal lielākas iespējas "īso" uztaisīt, neuzmanīgi rīkojoties. Iespējams, ir nopērkami arī speciālas konstrukcijas krokodili, neesmu īpaši meklējis.post-57831-0-11460000-1348330953_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Krokodīlus kaut kur kolēģis atrada (ceru ka veikalā nevis vecajos krājumos). Kāda jēga no USB tam muļķumetram? Kondensatorus mēri? Priekš kam? Lai pēc tam mātesplatēs un impulsniekos lodētu?

Link to comment
Share on other sites

Viņam nāk līdzi softiņš, ar kura palīdzību var monitorēt mērījumu procesu, redzēt izmaiņas grafiski utt. Es gan neesmu izmantojis.

Elektrolītus mēru, lai saprastu vai vajag mainīt vai nē. Un esmu pārliecinājies, ka pat 30 gadus veciem aparātiem elektrolīti reti kad ir zaudējuši parametrus. OK, nav man ar ko nomērīt ESR, bet kapacitāte parasti atbilst. Tolaik jau ražoja kvalitatīvas detaļas, ne tā kā tagad...

p.s. mātesplates un impulsniekus neremontēju

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Ak tad klasiskie barokļi un audio... Interesanti. Man tik dažas reizes gadā vajag tādu fīču, bet nu labi. Veca kapitālistu consumer audio tehnika. Tur ir savas nianses. Lai nu paliek.

Link to comment
Share on other sites

Nu bet piedoshanu veciem aparatiem citas frekvences, pamegini iestuke datorcase transformatora barokli uz 700 w, tur visa alga aizies kapara tinuma. Letakie ebay capacitormetr 9205 ~ 9$ (lidz 200uF), lidz 20.000uF 6103(?) ~16$, starp citu tas pirmais ir masiva korpusa un pats atsledzas.

Link to comment
Share on other sites

Ivo un citiem ieteikums no manas puses. Kad Jūs liekat savu veiksmīgo pirkumu mājsalapas linkus, nebūtu par skādi atklāt cenu un vietni, kur pirkāt.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...