Jump to content

Lētais vs. sinusoidāls 12-> 220V strāvas pārveidotājs autiņā


Mezavecis
 Share

Recommended Posts

Ir vajadzība autiņā lietot dažādus devaisus - datoru, dvd atskaņotāju, tv dekoderu, portatīvo tv un citus gadžetus. Visur reklamē, ka vislabākais ir sīnusa invertors, bet cena sākas no 70Ls, bet parasto invertoru var dabūt pa 20-30Ls.

 

Bez visādiem mārketinga mēsliem un zinātniskiem pamatojumiem no praktiskā viedokļa, kāds var pateikt, ar kādām problēmām būs jāsaskaras pērkot un lietojot atbilstošas jaudas lēto invertoru (piemēram 300W)?

Link to comment
Share on other sites

Principā visiem tiem ir impulsu barokļi, tātad ieejā diožu tiltīņs, un tam "pie kājas" tur sinuss vai meandrs )

Sinusu vajag transformatoriem un elektomotoriem (piemēram cirkulācijas sūknis apkures sistēmās).

 

Tajā pašā laikā ir lietošanā mazjaudīgi barokļi switchiem, rūteriem ar trafiem, kuriem tiek padots no UPS neīsts sinuss, un nekas :)

Link to comment
Share on other sites

Mafijs pareizi pateica.

Bet eksperimentālā pieredze rāda, ka ar parastu invertoru (manā gadījumā tiek lietots 600W APC UPS, bet ir pamēģināti arī pavisam lētie parastie UPS) ir ok arī elektromotoriem - palaikam tiek slēgts klāt gan elektriskais urbis, gan fleksis - viss darbojas, nekas nenodeg, jo tīru meandru pat lētuči ārā nedod. Ir novērojams, ka apgriezienu regulēšana šādi darbinot ir stipri nejutīgāka.

 

No problēmām... skaties, vai tava auto piepīpētāja ligzda maz spēj padot 300W. 12V gadījumā tie ir 25A.

Labots - ulcha
Link to comment
Share on other sites

Esmu saskāries, ka Acer One(Netbooki) lādētāji nedarbojas no šīm 12/24->220 pārveidotājiem. Testēts uz Titan un vēl kautkāda lētā gala. Laptopa lādeklsi tik dod tādu interesantu "tirkšķošu" skaņu un viss.

Problēma noteikti nav tur, ka nepietiek jaudas. Citi jaudīgāki lāptopa barokļi darbojas.

Visādi citādi visi laptopi, Epson adatu printeri, mobīlo lādētāji utt strādā bez problēmām.

Jaudas gan iesaku ņemt ar rezervi.

Un jāvieno klāt uz cieto nevis no cigarešu piepīpējamā.

Nekad nav nācies lietot kādu "dārgā gala" ar pareiziem sinasoīdiem utt.

 

Ja nu kas, man ir viens uzkāries Titan 12V 600W pārveidotājs. Labprāt tikšu vaļā. Tam gan nav nekāds ūber krutais ar sinasoīdiem utt, bet parasts.

Link to comment
Share on other sites

palaikam tiek slēgts klāt gan elektriskais urbis, gan fleksis - viss darbojas,

Nesaku, ka nestrādās, īslaicīgi nekas nenotiks, bet bieži un ilgstoši cirkulācijas sūknītim gan nenāks par labu.

Labi, tas jau uz tēmu vairs neattiecas.

Link to comment
Share on other sites

Esmu pircis no ķīniešiem 2 lētos 12/220 pārveidotājus uz 1000W tālāk pārdošanai. Nezinu cik liela ir šo pārveidotāju reālā jauda (kaste bija lieka un pasmaga), bet gan ūdens sūkni , gan fleksi, gan urbjmašīnu tas spēja pavilkt. Tās gan ir ierīces, kurām pēc būtības iekšā ir līdzstrāvas motors, un tām ir vienalga ko tām dod iekšā: maiņspriegumu, līdzspriegumu, vai trapacveida maiņspriegumu no pārveidotāja. Lielāka problēma varētu būt elektroiekārtām, kuras ir paredzēts darbināt tikai no maiņsprieguma: apkure cirkulācijas sūkņi, ledusskapji, transformatoru barošanas bloki.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Verķis domāts lietošanai smagajā autiņā un atsevišķu vadu vilkt, līdz ar to strāvas problēmas nebūs. Pareizāk būtu ņemt 24V aparātu, bet to nevar likt vieglajā.

skaties, vai tava auto piepīpētāja ligzda maz spēj padot 300W. 12V gadījumā tie ir 25A.

 

Vot šitais parametrs atkal sadārdzina cenu. Te nav atkal stāsts kā par noname impulsa barokļiem, kur maksimālo jaudu jāreizina ar 2 vai 3? Laukos ir viens aizvēsturisks 200W UPS un C2D kompītis + 19" monitors lieliski strādā. Analoģiski ar 300W vajadzētu pavilkt gan kompi un visu ekrānu (portablim vēl mazāks patēriņš). Čaiņiku vai gludekli diezvai kāds lietos.

Jaudas gan iesaku ņemt ar rezervi
Labots - Mr.Līkrocis
Link to comment
Share on other sites

Čaiņiku vai gludekli diezvai kāds lietos.
Esmu vienā pasažieru busiņā redzējis, ka čaiņiku darbina no milzīga 12/220V pārveidotāja :shok:.
Link to comment
Share on other sites

Sinusodiālo vajag, tad ja jāsprauž tas, kuram ir parasti transformatori. Ja piemēram televizoram, kuram nav iekšējā impulsa barošana pevienosi impulsa inverteri, tad tā trafs ļoti pārkarsīs. Tas ir dēļ ļoti straujām strāvas virziena maiņām spolē. Sinusodiālajai maiņstrāvai strāvas virziens nemainās momentāli. To stāstīja RTU. Cerams, ka tur nav bijuši muļķa pasniedzēji...

Labots - badrap
Link to comment
Share on other sites

Esmu redzējis arī mikroviļņu krāsnis smagajos. ;D

 

Nu ja nevajag lielas jaudas, tad smagajā var slēgt arī pie 12V līnijas. Protams, ka pareizi ir slēgt pie 24V jo smagajā 12V tiek iegūti pārveidojot no 24->12V.

 

Ps. ja domā atstāt tādu smagajā, tad rēķinies, ka šoferis var provēt pieslēgt, ne tikai gludekli un čaiņiku, bet arī veļasmašīnu un ripzāģi ! Ar viņiem mēdz iet jautri ... :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

aigarello2

Lietoju ķīniešu pārveidotāju 1000W, lētucis pa 54 $, pagaidām iet, var uzvārīt pat pilnu krūzi kafijas 1,5 l automātā, tik vien kā vadi paliek stipri silti . Datori arī lādejas normāli .

Link to comment
Share on other sites

Kā tur bija. Ja tev ir sinuss uz impulsbarokļa ieeju, tad tev ir viens spriegums, bet ja tev ir tainstūris, tad impulsbaroklī būs par kvadrātsakne no 2 lielāks spriegums. No vienas puses pie kājas, bet...

Tātad impulsbaroklī ir filtrs, tad diožu tilts tad elektrolīts. Ja tam elektrolītam sprieguma rezerve atļauj, tad pofig, bet ja elektrolīta max spriegums ir uz robežas attiecībā pret sinusu, tad taisntūris liks tādam elektrolītam uzpūsties. Tas attiecas ne tikai uz impulsbarokļiem, bet arī uz parastiem AC-DC adapteriem. Piemēram kīnietis izdomā ka ieekonomēs un gadgetā nelielks 7805 stabilizatoru. 9V adaptera vietā ieliks 5V dapteri. Teorētiski tavs gadgets saņem 5V un pofig. Pie sinusa. Ka tagad ietopījam tainstūri un mums spriegums uz gadgetu ir 5*SQRT(2). Yess. gadgets nodeg. Sorr'y par līku skaidrojumu, jo konjaks dara savu... Bet, tie kuriem vajag, domu uztvēra.

 

Tofigstarterim. Vaiss atkarīgs no taviem gadgetiem. Ja esi drošš ka jamie izturēs, tad ņem lētuci. Ja ir kaut kas specifisks, tad jāpiedomā un iespējams ka vajag tīru sinusu no kovertora.

Link to comment
Share on other sites

Vispār jau sprieguma efektīvā vērtība nemainās, vai kantaini impulsi, vai sīnis, vai trīsstūris. Ja testeris uz maiņstrāvas diapazona rāda 220V, tad tā ir.

Link to comment
Share on other sites

Šitādam storija s speciāli tika uztaisits labaratorijas darbs. Protams tika taisīts ar AC-DC adapteri, bet impulsbaroklim tas pats. Story par sprieguma pieaugumu SQRT(2) apjomā apstiprinājās... Un jāmēra ir DC uz elektrolīta abos gadījumos.

Link to comment
Share on other sites

Uz impulsu barošanas bloka kondensatora būs tāds spriegums, kāds ir maiņsprieguma amplitūdas vērtība. Tīras sinusoīdas un trapeces (taisnstūra) gadījumā, tad nu ir jāskatās kāds tad reāli ir sprieguma amplitūdas vērtība. 220/240 Volti, kas ir rakstīti uz elektroiekārtas tā ir sprieguma efektīvā vērtība, kas liekas, ka ir empīriski (nezinātniski) atrasta pēc vienāda izdalītā siltuma daudzumu attiecīgā sprieguma līdzstrāvai. Mēraparāti, kuri mēra maiņspriegumu, ir graduēti pēc sprieguma efektīvās vērtības pie 50Hz sinusoidāla maiņsprieguma. Ja mērīts tiek kaut kas, kas nav „50Hz sinusoidāls maiņspriegums”, tad iegūtais rezultāts būs „papagaiļos” nevis Voltos

 

P.S. Nezinu, var jau būt, ka kaut cik precīzs rezultāts ir plašākā frekvenču diapozonā (ne tikai uz 50Hz), bet jeb kurā gadijumā tas atteicas vienīgi uz sinusoidālu maiņspriegumu.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Te būtu runa par pīķa vērtību vs RMS vērtību.

 

Pa fikso iz googles, tiem kuri negrib vadus saslēgt un oscili darbināt.: http://www.rpc.com.a...electricity.pdf

 

Tainsnūra variantā var būt, var nebūt dažādi brīnumi. Tas atkarīgs no pārveidotāja. ja kīnietis uztais vājprātu, kas darbojās kā sitā shēma...

http://circuit-zone....0v-inverter.jpg

 

Tad var rasties problēmas. Līdzīgi ir arī ar tā saukto "modified square wave".

 

Vai arī jādiskutē par to kas notiek uz diožu tilta bez elektrolīta?

 

Vēl biku no matemātikas: http://wiki.answers.com/Q/A_sine_wave_of_17_volts_peak_is_equivalent_to_how_many_volts_RMS

Labots - JDat
Link to comment
Share on other sites

Sinusoīdai - kvadrātsakne no 2, tas ir apmēram 1,4.

 

p.s. ups, jau pateikts

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Jāatdzīst,ka JDat ir daļa taisnības, jo ir pārveidotāji, no kuriem arā nāk "vajprāts" un impusu barbloka kondensātors uzlādējas stipri virs 330V. Tai pat laikā ar vecu APC upsi viss ir štokos un uz barbloka elektrolīta ir 320V līdzstrāva. Acīm redzot ķīniesiem ir pašvaki ar teorētiskām zināšanām, vai arī taisa pa vienkaršo- strādā tak. Vārdu sakot, ar sadzīves tehnikas slēgšanu pie lētajiem upšiem un pārveidotājiem, jāuzmanās.

Link to comment
Share on other sites

Vismaz viens prātīgs cilveks. Pamērīja un zin kas par vājprātu notiek. Kīnieši ar baidu sameklē tupas shēmas un ražo.

 

Tajā pat laikā d_l tik stumj savu stulbumu bez jebkādā pamatojuma. Būtu labāk klusējis. Teorētiķis mļedz.

 

Tātad. Ja gribās lai viss ir pa glīto, tad labu konvertoriņu ar sīnusiņu izejā jāņem. Ar taisnsūri krievu rulete sanāk.

Link to comment
Share on other sites

Principā, kāda tur problēma,lai tik no pārveidotāja ārā nāk pofig kādi impulsi,ka tik uz barbloka kondensātora nav vairāk par 330V līdzstrāvas.

Link to comment
Share on other sites

Un ja tomēr nāk vairāk... Pietiekoši daudz redzēti aparāti kuriem konieri "6. mēnesī". Labam aparātam pofig, bet ķīnietim...

Link to comment
Share on other sites

Patiesība ir kaut kur pa vidu. Jā, spriegums izejā būs par sakni no 2, jeb 1,4 lielāks nekā sinusoidālam spriegumam, ar piebildi, ja izejā tups taisnstūris nāks ārā.

Link to comment
Share on other sites

Būtībā jau mūs nevienu neinteresē, kāds tas impulss, kāda tam amplitūda un kādi pīķi. Vajag lai pārveidotājs tur jaudu un uz impulsu barbloka kondensatora ir tie 330V. Skaidrs, ka tā pa vienkāršo ar kantainiem impulsiem asinhrono motoru negriezīs. Tur sākas visādi kosīnus fī un palaišanas strāvas problēmas.

Link to comment
Share on other sites

man kā reiz briest viens auto pasākums kur vajadzēs tādus pārviedotājus lietot. Vai maniem laptopiem barokļi izturēs? Vajadzētu izturēt. Drošības nolūkos nāksies izjaukt laptopu barokļus un un paeksperimentēt pirms braukšanas un pārliecināties ka nebūs problēmu.

Link to comment
Share on other sites

Nebūs labāk kādu pietiekmi jaudīgu UPS, pieslēgt pie auto akumulatora?

un nekas nekur laptopu barokļos nebūs jājauc un jābaidās kas kas var notikt.

Vismaz viena kaste nevis vairākas mazas kastītes.

Link to comment
Share on other sites

Ar upsi nav tik vienkārši. Jo jaunāks un "gudrāks" UPS, jo grūtak tam "iestāstīt" ka jāstrādā no autiņa akumulatora. Tak maita tas upsis "saprot", ka nav orģinālais akumulators. Vot 300W vecu APC UPS palaist no autiņa var bez problēmam, jo tam nav nekādu stulbu procesoru un monitoringa sistēmas. Savulaik tādu 220V barošanu biju sataisījis priekš raliju braucējiem, lai bārdu var nodzīt.Tak metinātājs izdomāja,ka viņam svarkai vajag 220 un iesprauda to UPS. Ar to arī upša karjera beidzas.

Link to comment
Share on other sites

Mafijs? Bezfilma? UPSis var apvainoties ja šo pie borta pieslēdz. UPSis konvertora vietā? Kāda šķirba vai lēts UPsis vai lēts kovertors? Starp citu. Man te darbā stāv Divi APC 1500 W upši. Tādu pie borta nepieslēgs, jo tur ir 2x12V akīši nevis viens. Sanāk ka būs jāslēdz pie KAMAZa nevis pie viegās mašīnas.

 

Nebūs nekas jājauc? Salasu herņas un auzbraucu uz meža vidu. Saslēdzu un kordik!. Es labāk saslēdzu mājās, ja kirdik, tad mājās. Mežā nesrīkst būt nekādi kirdik, tur viesam vienkārši ir jāstrādā. Tātad sagatavošanās darbi. A izjaukšu lai paskatītos zinātu vai nenomirs.

Link to comment
Share on other sites

Tos, kam ir 2x12V vai 3x12V akumulatori (pašam tādi mājās ir|) nepieslēgsi, bet veco APC BackUps 500 ( http://www.alliedele...px?SKU=70124972 ) bez problēmām var palaist. Nav nekāds smārts, kas testē akumulatoru un tamlīdzīgi.

Labots - mafijs
Link to comment
Share on other sites

Bārdas aparāts un urbjmašīna tak strādā ar maiņstrāvu un tur nav taisngriezis aiz kura stāv lētais ķīniešu kondensators uz 350V. Tējkanas spirālei vispār pie kājas,kādas formas barošanas sprieums un ja arī būs lielāks, tēja fiksāk uzvārīsies.

Link to comment
Share on other sites

JuutpaudisMaigcilveeks

Labi, labi, es tāpat invertorus tikai pēc svara atšķiru, runā ka smagie ir labie, vieglie slikti :D

Link to comment
Share on other sites

Man ar tādu invertoru portatīvais jau kādu gadu vai vairāk šad tad tiek lietots autiņā.

Nav bijis nekādu problēmu.

Link to comment
Share on other sites

Globāli ņemot... Parasti problēmas nesākas ar lētajiem upšiem un invertoriem, bet... Ja ir kaut kas specifiskāts, tad krievu rulete.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vienu gan es nesaprotu. Kādā sakarē te pieminēts LDVS. Kas tas par zvēru? Es saprotu ja no mātesdēļa ārā ir LVDS izeja priekš LCD displejiem, bet tavā bildē kaut kāts VGA monis. Un tad vēl? Tev tur notiek konvertēšana no 24 uz 220V; un Tad ar adapteriem uz +19V (vai cik tev tur) nogāž? Piņķerīgi bet nu... pizdata.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Sveiki! Jautājums spečukiem! Ziemassvetku pasakumam vajag autiņā ielikt kafijas aparatu Jura Z5. Tehniskajas lapas rakstits,ka aparatam ir 1350w.

Vai šādu aparātu varētu darbināt ar 12-220v parveidotaju,kam teoretiski ir 2000w?

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Un kā tu taisies to pārveidotāju pieslēgt pie auto? Nu ne jau caur piepīpētāju?

Vispār parādi linku uz to savu pārveidotāju. Ļoti interesanti zināt, kā tiek realizēts vismaz 150A pieslēgums.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...