Jump to content

Ampēru samazināšana akmulatoram nesamazinot voltus.


buxijs
 Share

Recommended Posts

Problēma ir tāda. Vajag 18650 batarijai samazināt ampēru daudzumu nesamazinot voltus. Ši bačene dod ārā kādas 7A un tas ir pa daudz. Vajadzētu apmēram 1-2A,jo savādāk svilst nost lazera diode. Kā voltus samazināt es zinu,bet kā ampēras,to es nezinu. Ir kādas idejas?

 

Varbūt to ir iespējams veikt ar kādu pretestību vai zender diodi?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • binary

    15

  • Inspektors Caps

    8

  • JDat

    8

  • buxijs

    25

Top Posters In This Topic

Droši vien, ka palielinot slodzes pretestību.

Link to comment
Share on other sites

Izskatās ka tiešām skolā nav gājis. Samazini spriegumu uz lazera diodes, samazināsies arī strāva. Tavā gadijumā vaja strāvas stabilizātoru.

Link to comment
Share on other sites

Tā kā es no šīm lietām maz ko saprotu, tad mēģiniet izskaidrot vienkāršā valodā.

Kā var palielināt slodzes pretestību?

 

fizika nebija un nav mana stiprā puse.

Link to comment
Share on other sites

fizika nebija un nav mana stiprā puse.

Un tomēr pie interesēm pierakstīts "tehnika" un "elektronika"… Nēnu OK, tehnika ir dažāda, ne visur vajag visādas fizikas zināšanas, bet nu ja interesē elektronika, tad nu pašus pamatus gan vajadzēs apgūt, nevis aizbildināties ar to, kas ir un kas nav stiprās puses.

Link to comment
Share on other sites

To jau es arī tagat daru,apgūstu pamatus. Un ja kautko vel nezinu, par to es galīgi nekaunos. Galu galā,esmu vel tikai apgūšanas procesā.

Cepums SuperKrona par atbildi! Viņa teikto sapratu. Ampērs netiek vadā iekšā, Oms tam aizliek kāju priekšā.

Sapratu ka vajag tijai nelielu parastu pretestību ielikt kas spēj turēt apm. 700-800mah. Jo tik daudz vajag tam laserim.

Link to comment
Share on other sites

Daži elementāri likumi:

  1. Jebkurā ķēdē strādā Oma likums: U=IR. Spriegums = strāva * pretestība. Spriegumu mēra Voltos; strāvu Ampēros; un pretestību Omos (jā, tā ir gan mērvienība, gan arī likuma nosaukums. Oms bija krutais džeks).
  2. Parasti visi elektrības avoti ir t.s. "sprieguma avoti" - tie dos ārā kādu vien strāvu vajag, lai nodrošinātu konkrētu spriegumu. (Ir arī "strāvas avoti", bet tā ir eksotika, kuru neaplūkosim) Baterija arī ir "sprieguma avots". Tā dod ārā konstantu spriegumu, un strāvu tik cik vajag, lai uzturētu šo spriegumu (sk. Oma likumu). Nu, protams, līdz zināmai robežai, bet tik tālu mēs viņu negribam aizdzīt enīvei, jo tad viss sāk kūpēt. :)
  3. Ja "ķēde" sastāv no vairākiem elementiem virknē (aļa viens otram galā pieslēgti), tad strāva uz tiem visiem ir vienāda, bet spriegums izdalās proporcionāli pretestībai (nu, lai uz katru no tiem izpildītos Oma likums). Visas ķēdes pretestība ir vienāda ar visu elementu pretestību summu.
  4. Ja "ķēde" sastāv no vairākiem elementiem paralēli (aļa viens otram blakus pieslēgti), tad spriegums uz tiem visiem ir vienāds, bet strāva atkal seko Oma likumam. No tā arī izriet, ka izpildās šāda sakarība: 1/Rķēde = 1/Relements1+1/Relements2+...+1/RelementsN

Šiem likumiem jāpiemetina vēl viena lieta - LED (un citi pusvadītāji) ir cūkas - viņiem pretestība mainās atkarībā no caurplūstošās strāvas. Jo lielāka strāva plūst cauri, jo mazāka paliek pretestība, un, pēc Oma likuma, jo mazāka pretestība, jo lielāka strāva, pie konstanta sprieguma. Tāpēc, vienkārši pieslēdzot pie strāvas avota, sanāks apburtais loks un pretestība drīz vien paliks gandrīz 0, rezultātā "īsais" un dūmu mākonītis.

 

Tāpēc ķēdē virknē ieliek fiksēta izmēra pretestību. Pēc augšupminētajiem likumiem sanāks (parēķini pats), ka ķēdes minimālā pretestība ir tik liela, cik ir šī fiksētā pretestība, rezultātā strāva nevar kļūt lielāka par Uķēde/Rpretestība. Tādējādi arī caur diodi neplūdīs tik liela strāva, un viss notiks labi. :)

 

Tieši cik lielu pretestību jāliek, ir atkarīgs no diodes. Augšupminētie likumi, plus diodes raksturlīkne (pie kādas strāvas ir kāda pretestība) Tev ļaus to izrēķināt. - Laikam sarunāju muļķības :blush:

Labots - Vilx-
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Paldies par saprotamu izskaidrojumu un arī par pacietību.

Link to comment
Share on other sites

Baterija arī ir "sprieguma avots". Tā dod ārā konstantu spriegumu, un strāvu tik cik vajag, lai uzturētu šo spriegumu (sk. Oma likumu). Nu, protams, līdz zināmai robežai, bet tik tālu mēs viņu negribam aizdzīt enīvei, jo tad viss sāk kūpēt. :)

Drusku precizēsim…

Baterija konstantu spriegumu dod īsā laika posmā :) Faktiski Li-Ion baterijā ar 3.7V nominālspriegumu (autora minētā 18650) ir, teiksim, no 3.6V (tukša) līdz 4.1V (pilna) - spriegumi aptuveni, dažādos resursos varētu būt minēti dažādi skaitļi. Tas pats attiecas uz lielāko daļu bateriju (NiCd šajā ziņā izceļas). Vienkāršos diožu lukturos, kur shēma sastāv no prastiem rezistoriem un diodēm, to var ļoti labi novērot - ar svaigām baterijām lukturis spīd kā jauns, bet reāli 95% baterijas mūža gaisma ir tāda pablāva. Tāpēc, ja gribas LED darbināt no baterijas, tad ilgtermiņā prasts rezistors nav tas labākais risinājums… Lai paspēlētos, protams, pietiks arī ar rezistoru:)

Par "aizdzīšanu pāri robežai" - arī visādi gadās, atkarībā no baterijām… Labākajā gadījumā nekas slikts nenotiks, sliktākā gadījumā baterija var uzpūsties, vēl sliktākā gadījumā - sprāgt.

Ir man lukturītī 1.5V litija bačas. Svaigām viņām spriegums ir 1.8V, 1.9V. Izlietoju līdz galam, samērās kaut kādi 1.5V, 1.6V. It kā manam lukturim pie tāda sprieguma būtu jāēd ap 120mA, bet reāli bačas (tukšas!) spēj izdot kādus 25mA. Nu neko, nekas nekūp, nekas nesprāgst, vienkārši lukturis nav īsti lietojams ;) Tas no sērijas "nekas slikts nenotiks".

Ir gadījies 18650 bačas salaist uz īso - uz galda blakus baterijām ar tabiem mētājās atslēgas. Nezinu, cik ilgi tas viss tā stāvēja, bet atslēgas sakarsa tik tālu, lai varētu izkausēt microSD kartes lasītāju, kas piekarināts pie atslēgām. Paveicās, baterijas veselas :)

Un visbeidzot ir gadījies salaist uz īso 3S 2200mAh 25~50C LiPo baču :) Tā truli rēķinot, varētu būt, ka tajā brīdī izdalījās vismaz 1.5kW vai pat daudz vairāk? Lai nu kā, rezultāts bija spoža dzirkstele, piesmirdināta istaba un uzsprāguša štekera meklēšana. Paveicās - baterija vesela, bet ja īssavienojums ilgtu ilgāk par tām pāris milisekundēm, tad arī baterija varēja sprāgt. Morāle - uzmanīgi ar baterijām, var ne tikai pa pirkstiem atrauties, bet arī ar skābi apliet sevi un apkārtējos :)

Link to comment
Share on other sites

Novelc pdf no šejienes un izlasi, tur populāri izskaidrots. Īsumā - nevienu LED nekad un nekādos apstākļos nav vēlams slēgt pie sprieguma avota bez rezistora virknē.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka
Ampērs netiek vadā iekšā, Oms tam aizliek kāju priekšā
Nu, bišķi zinātniskāk :)

 

Oms liek voltam kāju priekšā, ampērs netiek vadā iekšā.

Link to comment
Share on other sites

Tai PDFā minēts daudz kur redzētais "Nekorekts slēgums", kur pie viena rezistora paralēli saslēgtas vairākas diodes (PDF beigās). Kāds var paskaidrot, kāpēc šāds slēgums ir nepareizs? Kāpēc katrai paralēlajai diodei vajag savu rezistoru, nevis vienu kopīgu?

 

Starp citu, tai PDFā nav nekas pieminēts par rezistoru jaudām… Tās arī der paturēt prātā.

Link to comment
Share on other sites

Tas paralēlais diožu slēgums ar vienu rezistoru ir pilnīgi nepareizs.

Vispirms jau tāpēc, ka nav saprotams kā izrēķināt šī rezistora lielumu. Ja paralēli ir pieslēgtas 3 diodes, tad aprēķinos jāņem, ka rezistoram ir jābūt tādam lai caur to plūstu 3x20mA=60mA liela strāva. Nav jābūt fiziķim, lai saprastu kas notiks, ja viena diode izdegs (nebūs labi pielodēta). Nebūtu pat nekāds brīnums, ka visas diodes sadegtu dēļ tā, ka nav divu pilnīgi vinādu diožu un caur katru no diodēm plūdīs dažādas strāvas.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Par led man viss ir skaidrs. Taču stāsts ir par lāzermoduli.

No vecā labā ēbaja pasūtiju lazer moduli kurš darbojas 3.6-4.2v. Svarīgs man bija tieši tas ka var likt pie 4.2v batarijas. Kamēr lāzeri testēju šis palika pavisam blāvs. Pārbaudiju batariju, tā bija vel pilna. Sazinājos ar pārdevēju. Izskaidroju situāciju un viņš izsūtija man jaunu lazermoduli. Pārdevējs teica ka laserdiode ir kirdik. Pārdevējs teica, ka nevajadzēja nokurties. Bet ja viņš sūta man atkal jaunu laseri pa velti,tad laikam bijis kāds erors.

Otrs gadijums ar lazeri 3-3.6v. Pieslēdzu pie pustukšas 18650 (3.5v) un lāzeris momentā palika blāvs. Par šo pārdevējs arī brīnijās kapēc tā notika. Divi dažādi pārdevēji brīnās,jocīgi. Tapēc es aizdomājos par ampēru samazināšanu,jo man šīs batarijas ir ICR (līdzīgi kā hi drain,bet ne tik ļoti).

Link to comment
Share on other sites

Kas tas par lāzermoduli, kādam nolūkam paredzēts? Ieliec ebay linku.

Ampēru mazināšana ir pilnīgs bullshit - katra ierīce var paņemt tikai tik, cik viņai vajag.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Tas paralēlais diožu slēgums ar vienu rezistoru ir pilnīgi nepareizs. Vispirms jau tāpēc, ka nav saprotams kā izrēķināt šī rezistora lielumu. Ja paralēli ir pieslēgtas 3 diodes, tad aprēķinos jāņem, ka rezistoram ir jābūt tādam lai caur to plūstu 3x20mA=60mA liela strāva. Nav jābūt fiziķim, lai saprastu kas notiks, ja viena diode izdegs (nebūs labi pielodēta).

Firza, kāpēc nav saprotams, kā izrēķināt rezistora parametrus? Viss tur ir saprotams - pieņemot, ka diodes vienādas, sprieguma kritums uz rezistoru = barošanas spriegums - sprieguma kritums uz 1 diodi, savukārt strāvas aprēķinu tu jau uzrakstīji. Nekādu problēmu ar aprēķiniem.

Ja viena diode izdeg, tad būtībā ir pilnīgi vienalga, vai izdeg 1, 3 vai 10 diodes - jebkurā gadījumā jāpiekļūst diodēm un jāņem rokās lodāmuru. Nēnu OK, ja diode maksā 3 Ls/gab, tad nav vienalga, bet tie mazie štrunti maksā santīmus.

Tātad vēlreiz - kāpēc tāds slēgums ir nepareizs?! Pieņemot, ka santīmus nep***m un problēmu gadījumā varam atļauties nomainīt visas 3 diodes.

 

Otrs gadijums ar lazeri 3-3.6v. Pieslēdzu pie pustukšas 18650 (3.5v) un lāzeris momentā palika blāvs.

Nu ja pie 4.2V blāvs palika pamazām ("kamēr testēju"), bet pie 3.5V uzreiz bija blāvs, tad varbūt ar lāzeri viss OK, vienkārši pietrūkst barošanas?

Mēģināji mērīt, cik ampērus tas lāzeris saņem?

Link to comment
Share on other sites

Tas paralēlais diožu slēgums ar vienu rezistoru ir pilnīgi nepareizs. Vispirms jau tāpēc, ka nav saprotams kā izrēķināt šī rezistora lielumu. Ja paralēli ir pieslēgtas 3 diodes, tad aprēķinos jāņem, ka rezistoram ir jābūt tādam lai caur to plūstu 3x20mA=60mA liela strāva. Nav jābūt fiziķim, lai saprastu kas notiks, ja viena diode izdegs (nebūs labi pielodēta).

Vēl ir nianse, ka diožu parametri atšķiras un attiecīgi atšķirsies caurplūstošās strāvas. Ņemot vērā diodes raksturlīkni, strāvas var atšķirties diezgan būtiski.

Link to comment
Share on other sites

Ampēru mazināšana ir pilnīgs bullshit - katra ierīce var paņemt tik, cik viņai vajag.

Pastāsti to izdegušiem LED'iem. :)/>

 

@@Firza - ja diodes ir vienādas, tad problēmu nav. Ja diodes katra citādāka, tad gan, protams, vajag katrai savu rezistoru. Šaubos, ka variācijas ražošanā radīs tik lielas izmaiņas, lai paralēlā slēgumā visas 3 nomirtu (vai pat atšķirīgi spīdētu) no tā vien.

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Pastāsti to izdegušiem LED'iem. :)

Man vēl nav izdevies nosvilināt LED, pieslēdzot to bez pretestības pie 3.3V no PC barošanas bloka… Tāpēc vēl nav kam pastāstīt :)

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
pieņemot, ka diodes vienādas
Šaubos, ka variācijas ražošanā radīs tik lielas izmaiņas, lai paralēlā slēgumā visas 3 nomirtu (vai pat atšķirīgi spīdētu) no tā vien.

Jūsu pieņēmumi un šaubas nemaina realitāti. ivo jau paskaidroja pēc būtības.

 

Pieņemot, ka santīmus nep***m

..., liekam katram LED savu rezistoru. Nepi*am taču santīmus, ne? Pie tam rezistors ir vēl lētāks par LEDu.

 

Sapratu ka vajag tijai nelielu parastu pretestību ielikt kas spēj turēt apm. 700-800mah.

Ko jūs visi te vēl cenšaties... Viņš A no Ah atšķirību nespēj saprast!

Link to comment
Share on other sites

Starp citu, tiem, kas uzskata, ka paralēlajā slēgumā katrai diodei vajag savu rezistoru - tātad *vienai* šāda tipa diodei liksiet *trīs* rezistorus? Nēnu es tiešām nesaprotu, kāpēc tas nepieciešams, un nekur neesmu redzējis saprātīgu pamatojumu ("kas notiks, ja izdegs viena diode" nav saprātīgs pamatojums)…

 

..., liekam katram LED savu rezistoru. Nepi*am taču santīmus, ne? Pie tam rezistors ir vēl lētāks par LEDu.

Bet *priekš kam*? Kāds pamatojums? Tik pat labi var teikt, ka 4.7k rezistora vietā tagad jāliek 47gab 100 omu rezistorus - "because we can".

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

Precizēju: pieslēdzu pie 3.65v.

Linkus sametīšu vēlāk, kad būšu pie kompiņa.

 

Un biju domājis mA un nevis mah. Jūs tak sapratāt tāpat ko biju domājis

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
Bet *priekš kam*? Kāds pamatojums?

Nēnu es tiešām nesaprotu, kāpēc tas nepieciešams, un nekur neesmu redzējis saprātīgu pamatojumu

ivo jau paskaidroja pēc būtības.

OK, piemetu klāt diodes raksturlīkni.

http://en.wikipedia...._characteristic

Atbilde slēpjas ap attēlā redzamā grafika spriegumu Vd un pie tā redzamajām iespējamajām strāvas atšķirībām dēļ pavisam nelielas diožu Vd atšķirības.

 

tātad *vienai* šāda tipa diodei liksiet *trīs* rezistorus?

Tieši tā!

 

"kas notiks, ja izdegs viena diode" nav saprātīgs pamatojums

Un pat tas var būt pamatojums NORMĀLAM inženierim, nevis krūmu dakterim.

 

Tik pat labi var teikt, ka 4.7k rezistora vietā tagad jāliek 47gab 100 omu rezistorus - "because we can".

Nē, tā nevar teikt, jo tam ar šo nav nekāda sakara. Patiesībā šāds "salīdzinājums" parāda elementāro lietu neizpratni. Šajā gadījumā pusvadītāju, un precīzāk - diodes.

Labots - Inspektors Caps
Link to comment
Share on other sites

Izlasiet kārtīgi! Bija divi dažādi lāzeri un situācijas. Un ilgstoši bez pārtraukuma viņus nevar darbināt bez dzesētāja!

 

Te ir viens lāzeris:

http://www.ebay.com/itm/120989261631?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

 

 

Un te ir otrs http://www.ebay.com/itm/30mW-532nm-3-7V-4-2V-Laser-Diode-Module-Green-Laser-/260725004987?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb46bdabb

Link to comment
Share on other sites

OK, es iepriekš sarunāju muļķības. LED (un vispār pusvadītāju diožu) pretestība ir atkarīga no sprieguma, nevis strāvas. :blush: Pie tam, tā līkne ir diezgan stāva. Mazliet lielāks spriegums drastiski samazina pretestību (un attiecīgi ievērojami palielina strāvu). LED darbināšana pie lielākas strāvas, diemžēl, nepalielina spožumu - tā tikai karsē viņu vairāk, un rezultātā LED ātri sabojājas. Ja varam ticēt pirmajam rakstam, ko atradu internetā - tā sāk spīdēt daudz tumšāk. :D

 

Taču Oma likums darbojas arī tur, un pretestības ieviešana ķēdē tieši to arī dara - ierobežo maksimālo strāvu, kāda var plūst caur to LED. Man tagad, diemžēl, nav laika pielietot matemātiku, lai sarēķinātu, kā tieši tas izskatās grafiski. Bet tas noteikti nav sarežģīti. Galvenais, ko jāatceras: ķēdei vienmēr izpildīsies Oma likums - gan visai kopā, gan uz katru elementu - un strāva, kas plūst caur abiem elementiem (LED, pretestība) būs vienāda. :)

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Vispār tēma bija par lāzer moduli un nevis par led diodēm...

Ja grib kāds kautko taisīt no led diodēm, tad lai internetā atrod LED CALCULATOR. Tur savadi iekšā visus zināmos ciparus un pārējo viņš parādīs ar visiem saslēguma veidiem un izmantojamām pretestībām. Priekš kam jūs te visu tā sarežģījat.

Link to comment
Share on other sites

specuk, konkrētajām diodēm 3.6V varbūt arī ir par daudz, bet shēmai kopumā?

 

Par offtopicu jeb tiem rezistoriem paralēlajā slēgumā - kā saka, gudri d**st nav malku cirst. "Tā vajag un viss" nav pamatojums. Šeit gan atradu normālu pamatojumu ar formulām un skaitļiem - iedziļināties neiedziļinājos, bet, fiksi pārlaižot pāri acis, ir +/- skaidrs, un frāze "Just the smallest discrepancy in LED voltage (1%) already results in a 18% difference in LED current" izskatās ticama/pamatota. Tas, ka teorētiskie parametri neatbilst reālajiem un ka "20mA @ 3.2V" nav "20.000mA @ 3.200V", arī būtu saprotams.

Link to comment
Share on other sites

30mW lāzers - kādi 1-2 A ? tak defaultā tie ķīnas zaļie tiek baroti no 2 x1,5V bačām + rezistors. man viens tāds mētājas, slinklums sīkāk rēķināt.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Nesaprati mani. Man vajag lai pie moduļa pienāk max. 1-2A. Ne jau ka tik daudz viņš patērē.

Link to comment
Share on other sites

a kā ta viņi pienāks ja nebūs kas patērē ? :D

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

ar parastajiem 2-3 aaa viņi darbojas. To es zinu,bet man vajag lai darbotos ar 18650 batariju.

 

modulis ar ar visu lāzerdiodi.

Link to comment
Share on other sites

nedarbosies, imho - jamodificē draivers , tiem kas ebajā tavā linkā - iekšā ir opampiņu + tranis draiverītis. Imho tas jāpārtaisa, vai jāpieregulē , kas ķīnoši smd versij'a pagrūti izdarāms..

 

http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?127687-Green-Laser-Power-Supply

 

vēl ir tur visādi CCS varianti ar lm stabilizatoriem etc....pa vienkāršo ar rezistoru te nesanāks.

Link to comment
Share on other sites

smd versija? Paskaidro vairāk.

Link to comment
Share on other sites

Vispār tēma bija par lāzer moduli un nevis par led diodēm...
Sajukums droši vien tāpēc, ka elektriskais lāzeris īstenībā ir tas pats LED ar mazliet speciālu optiku. Attiecīgi, no elektronikas viedokļa tur ir maz atšķirību.

 

Tagad ieskatoties, ja pareizi saprotu, tad Tavā gadījumā jau tur ir gatavs modulis, nevis plika diode.

 

 

Pievientots:Un, vispār, pats sāki! :)

Vajadzētu apmēram 1-2A,jo savādāk svilst nost lazera diode.

 

Link to comment
Share on other sites

Šeit fiška ir ļoti vienkārša. Gan LED, gan lāzerītis uz LED bāzes, kas ir tas pats LED, tikai mazliet jaudīgāks un izveidots drusku savādāk. Un abiem noteicošā ir strāva. Tai ir jābūt tik lielai, kā rakstīts diodes parametros. Pirmajā gadījumā ~ 0.7 A. Tas nav maz. No bačas pa tiešo barot var, bet jāievēro, cik liekās jaudas spēj norīt tie Oskara pieminētie draiveri, kuri uz bildītēm izskatās gauži švaki. Var jau sarēķināt un likt virnkē rezistoru, bet ka tik nesanāk tā, ka rezistors spīd gaišāk par lāzerīti. Vai komplektiņš jānes pa diviem vai vismaz mugursomā.

 

Risinājums - vajadzīgs impulsu strāvas stabilizators.

Labots - WildGun
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...