Jump to content

Radio Serveris


EmilsM
 Share

Recommended Posts

Sveiki visi BOOT.lv lietotāji.

 

Esmu uzsācis palīdzību nopietnam projektam - radio būvniecībai.


Prasu jūsu palīdzību, jo īsti nezinu, kādu hardware man vajadzēs, lai stabili nodrošīnātu straumēšanu apmēram 1000 cilvēkiem.

 

Ir doma, ka vajadzēs 2 datorus, viens kā back-end (tieši broadcastingam + webserveris), otrs, production dators (notiks playlistu izveide, radio kontrolēšana ar pultīm u.t.t)

 

Radio ir arī doma vēlāk pāriet uz FM (nezinu, vai tas kautko maina hardware).

 

Jā, tas būtu viss, gribu, lai pamāciet mani latviešu valodas gramatikas lietošanā izvēlēties detaļas abiem datoriem. :)

 

P.S. Ja zini kādu labu radio-straumēšanas programmatūru, vari ierakstīt komentāros :)

Link to comment
Share on other sites

Njā. Ambiciozi plāni, bet maz sajēgas no tā visa... Parādi ko jau esi izdarījis. Kas no aparātiem tev jau ir. Kā izskatās web lapa. Kā notiek straumēšana 5 cilvēkiem.

 

Ta tak ir 101 nianse bez pašu datoru iegādes. Audio lietas. Internets. Hostēšana. Par FM apraides licencem vispār nerunāsim.

Priekš tevis straumēsanas programma: VLC sākumam. Kad ar šo mācēsi nostrīmot kaut ko citiem, tad arī var sākt pieminēt kaut ko citu.

 

Kauns! Būtu vismaz pagooglējis kaut ko.

Link to comment
Share on other sites

EmilsM

Tur jau tā lieta - audio lietu saraksts ir sastādīts - pultis, austiņas, mikseri, bet nezinu, kādu HW vaig, lai viss strādātu gludi. Weblapa nav pabeigta, taisu es personīgi, negribu rādīt (bail no priekšnieka :D), straumēšana 5 cilvēkiem vēl nenotiek, jo nav nopirkti dzelži, uz ko arī pašreiz esam iesprūduši. Ar VLC neies krastā, jo tas nav nekāds nedēļas radio - nopietns projekts, plānots jau ap gadu, un arī nav mazs budžets.

Link to comment
Share on other sites

 

pultis, austiņas, mikseri,

Kādas pultis un kādi mikseri? Vai nes kaut ko nesaprotu no bruadcast ereminoloģijas vai arī tu kaut ko ne to sauc.

ormāla skaņas karte datoram ir? Parasti radio tā vienā vakarā nelaiž uz visu pasauli. Sākumā notiek dažādas testa lietas.

 

Kas ir modernā radio stacijā? Datoru komplekss kas ir kā playeris ar schedulieri utml lietām. Backup utml. Tur glabājas mūzika un tiek nodrošināts lai nav nonstop ēterā. Tālāk ir arī citi backup risinājumi kuri nodrošina lai ēterā nav klusums. Piemēram iekš BBC pirms pēdējās rekonstrukcijas joprojām stanby režīmā stāvēja DAT maģīši, kuri gatavi spēlēt tiklīdz pazūt signāls no studijas. Kas vēl. Streaming source kastes (daudzskaitlī) nav vajadzīgas megaspēcīgas. Vajadzīgs lai jamās strādā 24/7 kamēr neistājas kodolkarš (tāpat kā playout kaste studijā). Ātrs internets pa Latviju. Tiešām ātrs un abos virzienos simetrisks. Labāk pat vairāki pieslēgumi. Tālāk vairākos hostinga katroros streaming serveri, kuri tur lielu klausītāju slodzi. Superspēcīgiem nav jābūt, bet 16 kodoli lai apstrādātu dažus desmitus vai simtus klientu arī nav obligāti. Tā var turpināt bezgalīgi.

 

Kā tev liekas kā strādā Latvijas Radio? Radio101, Radio Rīgai un RadioSWH? Tas nav kosmoss, bet cilvēki kuri to būvēja tā vienkārši publiski nestāstīs niases un risinājumus ko tur pielieto. Es arī tik smalki neprasu, ja vien kopā aliņu nedzeram.

 

Kur tevir pārliecība ka būs 1000 klausītāju tā pēkšņi? Tādiem vārdiem ir arī kāds segums? Pierādi ka tā būs. Cini cik cilvēku vienlaikus internetā klausās manis iepriekš pieminētos radio?

 

Ak jā, sevišķi interesants ir Latvijas Radio ar padsmit tiešraides studijām un vairākiem ēteriem vienlaikus. Tur ir interesanti.

 

Par FM. Skaidrs ka tas nespīd. Vispār... Esi kādreiz bijis uz radio ekspursijā?

 

Sorry, bet tavi jautājumi pagaidām šķiet, maigi izsakoties, bērnišķīgi...

 

PS: Kādas tad austiņas iepirki?

Link to comment
Share on other sites

Grisha

Ja pat nezini, kaadu softu izmantosi, kaapeec prasi par datoriem? Sapnjot par 1000+ klieniem nav slikti. Par FM vispaar aizmirsti, kameer NEPLP netiks pie sakariigas vadiibas.  Par un ap radio vari jautaat freefm.lv. Kaut gan kompji tev oderees jebkaadi, kurus muusdienaas var dabuut, paareejais jau attieciigs, no taa, ko liksi virsuu. 10+ klientiem buus vajadziigs normaals internets, nevis kaste.

Link to comment
Share on other sites

EmilsM
(labots)

Austiņas ir http://www.dateks.lv/cenas/74/68486_sennheiser_hd_380_pro.php ja nemaldos.. 

 

Mikseri un pultis pašlaik precīzi nepateikšu, jo viss ir pie bosa. 

Bija doma lietot SAM Broadcaster - boss teica, ka parunās no otra gala - vai der vai nē

Labots - EmilsM
Link to comment
Share on other sites

EmilsM

Piedod, aizmirsu pierakstīt.

 

Par skaņas karti nēesmu vēl pārliecināts - precizēt datus varētu rīt, bet noteikti nekāda lētā nebūs,.

Link to comment
Share on other sites

ko nozīmē nekāda lētā? Apogy pa 2k Ls? Vai arī kaut kas vēl niknāks?

 

Vispār iesaku aizbraukt uz MusicMesse un pašam visu aptaustīt. Aprīļa beigās būs.

Link to comment
Share on other sites

EmilsM

Rīt, ja neiebilsti pagaidīt, man iedos pilnu sarakstu no discomanias. Tad varēsi kautko precīzak pateikt? :)

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Ak tad iekš Discomania ir tas viss krutais... Nu nu. Zinu viņus. Viņi tevi konsultēja par radio būvēšanu. Viss skaidrs. Būs jāpaprasa ko tad viņi zin no radio lietām... :D

 

Varbūt te vajadzēja skatīties radio pulti... http://www.sonifex.co.uk/ Vai arī te: http://www.studer.ch/index.aspx

 

Interesanti kāpēc iekš discomania ir tikai masās Yamaha un Soundcraft, bet nav radio ētra pultis...

Labots - JDat
Link to comment
Share on other sites

kirils

es nesapratu, kāpēc radio serverim vispār ir svarīga aparatūra?? tak uztaisi uz galda datora, pēc tam varēsi uzklonēt uz servera. un vēl būtu svētīgi uzstādīt releju ar 10Gb tīkla karti un optisko pieslēgumu kādā jaukā datu centrā, kas ņems strīmu no Tavas kastes un dos visiem 50000 klausītājiem, kas vēlas klausīties Tavu superstaciju. protams, gadījumā, ja atskaņosi mūziku, neaizmirsti optimizēt licenču cenas, hostējoties pareizā valstī.

 

tb, kāpēc Tu to sauc par "būvniecību"?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
markskise

Klau beidz sarežģīt situāciju sakumā vajaga 1.datoru, lai no pults ievadītu signālu, bet pēc tam otru datoru ar vinampu schoucast vai icestream vai kadu citu softu tad ievadi no pirmā kompja iekšā skaņās signālu caur aux vai caur digitālo local strimu (vlc to atbalsta!) tad uej uz  http://myradiostream.com/ bezmaksas radio streaming server dabu iestatijumus un tad kad viss strada, tad linku ieliec sava radio majas lapa un per interneta pieslegumu neuztraucies kaut pie tevim piesledzas 1000+ lietotaji jo taa jau bus servera problema nevis tava 2.datora vai interneta piesleguma problema.. (smiekli nak, ka patik visu sarezgit)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...