Jump to content

MMORPG spēlētāji, ir iespēja piedalīties pētījumā


annasi
 Share

Recommended Posts

Sveiki, boot foruma biedri, jau iepriekš atvainojos, ja pārkāpju kādu no noteikumiem, bet manas iespējas šobrīd ir ierobežotas. Esmu psiholoģijas studente un bakalaura darba ietvaros veicu pētījumu par MMORPG spēlēšanas psiholoģiskajiem aspektiem. Tā kā man ir nepieciešams pēc iespējas lielāks respondentu skaits, cenšos uzrunāt MMORPG spēlētajus dažādos ar spēlēm saistītos forumus. Ja jums ir vēlēšanās piedalīties šajā pētījumā, ir nedaudz brīva laika un ir vēlēšanās izpalīdzēt studentei, šeit ir aptaujas links - http://webanketa.com/forms/6gt38c9n5ws3cshk6gr38c8/

 

Patiesi novērtēšu jūsu atsaucību un jau iepriekš paldies!

Link to comment
Share on other sites

kazarma

Iesaku šo anketu revidēt, daži jautājumi galīgi greizi piemēram:

 

    Kā sauc daudzspēlētāju tiešsaistes lomu spēli, kuru spēlē Tu? Jārediģē jautājums

 

Cik ilgi Tu spēlē šo spēli (ieskaitot pārtraukumus)? *Pārklājas

 

Cik daudz laika Tu pavadi spēlējot? * Pārklājas

 

Kad Tu nespēlē spēli, cik bieži Tu domā par spēlēšanu vai to kā Tu justos spēlējot? * WTF? Es gribu ielikt nekad, bet mazākais ko varu izvēlēties "Gandrīz nekad", kas nozīme ka tomēr domāju?

 

Cik bieži Tu spēlē ilgāk, kā sākotnēji biji plānojis/-usi? * Jābūt atbildei, ka ilgums netiek plānots.

 

Cik bieži Tu fantazē par spēlēšanu? * Atkal pārklājas

 

Apnika, reāli visi jautājumi ir tēmēti tikai un vienīgi uz to, ka spēlēšana tev nodara 100% kaitējumu nevis ir kā atpūta/relaksācija. Kā arī jautājumiem ir jābūt 100x kodolīgākiem nevis garš palags ar nenozīmīgiem jautājumiem un greizām atbildēm. 

 

Kā arī izejot ātri visiem jautājumiem es tā īsti nesapratu šīs anketas jēgu.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

Cik ilgi Tu spēlē šo spēli (ieskaitot pārtraukumus)? *Pārklājas

Cik daudz laika Tu pavadi spēlējot? * Pārklājas

1) mēnesi.

3) 3h dienā

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

(labots)

kazarma, konstruktīvu kritiku vienmēr novērtēju, tomēr atļaušos nedaudz argumentēt dažus no taviem ieteikumiem.

 

pirmkārt, paldies ediotam par prezicējumu, tā arī ir uzskatāmā atšķirība starp šiem identiskajiem jautājumiem - tas, ka tie ir dažādos laika nogriežņos.

 

otrkārt, anketas aptaujas nesastādīju es pati, bet gan atradu zinātnisko rakstu, kur aprakstīta standartizētas aptaujas validitāte un ticamība un tad ar divu neatkarīgu tulku palīdzību, šie apgalvojumi tika tulkoti, lai pēc iespējas vairāk līdzinātos to angliskajai versijai.

 

treškārt, atsevišķi jautājumi, kas "pārklājās" ir ticamības jautājumi, gadījumiem, kad cilvēks spiež atbildes pēc nejaušības principa. lai to var konstatēt, un neņemt vērā viņa sniegtās atbildes. tādi ir arī jautājumi, kas vienā gadījumā ietver domāšanu par spēli un otrā fantazēšanu par to.

 

kas attiecas uz kritiku par to, ka nav iespējama atbilde nekad, to es ņemšu vērā, izvēle krita uz šādiem atbilžu variantiem, lai neietvertu galējības vienmēr/nekad. bet iespējams tā bija kļūda. katrā ziņā, skatoties uz iegūtajiem rezultātiem kopumā un interpretējot, nebūs no svara vai runa ir bijusi par pilnībā nekad vai gandrīz nekad. nozīme būs tam, ka šo apgalvojumu cilvēks novērtējis ar iespējamo mazāko vērtējumu - 1.
 

turklāt, visi pētījumi nav veidoti, lai vērstu cilvēku uzmanību tam, ka mmo ir kaitīgas un ka tās vajadzētu aizliegt. arī šajā gadījumā pētījuma mērķis tāds nav. ja jautājumi tiktu pārformulēti pretējā nozīmē, ka spēles nesagadā tev problēmas, tad kopā ar atbildēm būtu dubultais noliegums, kas nav vēlams. lai no tā izvairītos, jautājumi ir noformulēti šādi un uz tiem galu galā ir iespēja atbildēt negatīvi.

 

neieslīgšu diskusijās par pētījuma mērķi, jo neapšaubu Tavas zināšanas saistībā ar mmorpg spēlēm, tās viennozimīgi ir augstākā līmenī kā manējās, tomēr par psiholoģijas aspektiem mūsu saruna varētu būt mazāk auglīga. īsumā, pētījuma mērķis ir izprast cilvēku dažādos motivāciju veidus, kas viņus virza uz spēlēšanu. jo iepriekšējos pētījumos ir atklāts, ka spēlētājiem, kuriem reālajā dzīvē spēle izsauc problēmas, ir atšķirīga motivācija, no tiem (acīmredzot arī Tevis), kuriem spēle nes prieku, atpūtu un nekaitē.

Labots - annasi
Link to comment
Share on other sites

matains

Pārskatot jautājumus, gribas teikt, ka patiesā anketas tēma ir "vai tev ir atkarība, un kādēļ tā radusies?". Patiešām rodas sajūta, ka sega tiek visu laiku vilkta vienā virzienā. Man nav problēmu atzīt, ka esmu kaut kādā mērā atkarīgs, bet šī anketa.. Tāda sajūta, ka man visu laiku jautātu: " varbūt tu tomēr esi atkarīgs? Nē nu bet varbūt tomēr?" :D

Aizpildīju, cerams palīdzēs.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

matains, kā jau iepriekš rakstīju, tad jautājumi ir izveidoti, kā pozitīvs apgalvojumi, lai izvairītos no dubultā nolieguma, nevis lai satrauktu respondentus. protams, žēl, ka ir tik daudz negatīvu atsauksmju, bet tas ir labāk, nekā nekādas.

 

paldies, ka atradi laiku aizpildīt aptauju!

Labots - annasi
Link to comment
Share on other sites

kazarma

Nu godīgi sakot man laika spēles spēlēt ir maz, bet gribēju izpalīdzēt kā jau to esmu darījis šajā forumā neskaitāmas reizes, saistībā ar anketām.

 

Par psiholoģisko aspektu mēs tiešām varētu parunāt, jo tieši šī nozare man ir vistuvākā un ir skaidri un gaiši redzams, ka anketa ir sastādīta "neprasmīgi" kāpēc?

 

1)Vidējs IT speciālists LASA, kas ir rakstīts "šis ir IT forums" un nekas nav kaitinošāk kā 100x viena un tā paša jautājuma uzdošana.

2)Ir jābūt izvēlēi vienmēr ar variantu 'Nē' vai kā savādāk. Paskaties Facebook attiecību statuss Single, In relationship, It's Complicated - šo var saprast kā gribi un cilvēkam nav jājūtas vainīgam.  

 

Vispār šī foruma lietotāji anketas pilda godam tādas šeit ir bijušas ļoti daudz, bet kā jau kolēģis minēja acīm redzami tiek "uzspiests" viens vienīgs variants:" Tu esi atkarīgs, cita varianta nav" tāpēc es tev piedāvāju pamainīt anketu 2x variantos:

 

1)Uzdod jautājumu skaidri un gaiši, tikai kodolīgāk šis būtu tavs variants tikai uzlabots : 

 

 

Dzimums: ....

Vecums: ....

Rajos: ....

 

-->Vai esi atkarīgs?

1. Jā 

2. Noteikti

3. Mani par to vēl nav pārliecinājuši

 

-->Vai daudz savas dzīves esi izniekojis spēlējot spēles?

1. Jā (patērētais laiks)

2. Noteikti (patērētais laiks)

3. Mani par to vēl nav pārliecinājuši (patērētais laiks)

 

2) Variants uzdot konkrētus jautājumus, kuros ir izvēles iespējas arī tādiem, kas reti spēlē un kuriem ar smadzenēm viss ir kārtībā, lai nav jāatbild uz atvainojos "stulbu" jautājumu par to cik daudz tiek fantazēts vai domāts par spēlēšanu, šādus jautājumus būtu jāuzdod 100% slimiem/atkarīgajiem nevis plašākai publikai.

 

Vienīgais, kas mani sadusmoja šajā visā ir A ļoti slikti noformēti anketas jautājumi B mani kā IT speciālistu automātiska pieskaitīšana slimajiem, jo nākot uz žejieni tādu tu izvēlējies mērķauditoriju.

 

Ja gribi noskaidrot kāpēc kāds zēž 1000 stundas mēnesī pie PC un rukā spēles NESLINKO veic kārtīgu pētijumu aizej uz kaut vai centrā ELIKU- interneta kafejnīcu, sēdi tur katru dienu un skaties, kas tur nāk regulāri, pajautā, lai aizpilda to tavu anketu un veic kārtīgus secinājumus pētijumu.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

(labots)

kazarma, tā kā tev manis izveidotā anketa ir pamatīgi sakustinājusi ūdeņus, tad es labprāt turpinātu šo saraksti privāti. ja pēc manas atbildes, tev būs vēl vēlme oponēt, tad droši vari rakstīt uz e-pastu anna.silinna@gmail.com. ja ir tāda galēja nepieciešamība, varam turpināt diskusiju arī šeit.

 

atļaušos atkārtoties, jo šis mans arguments tiek ignorēts, bet nu šoreiz plašāk, lai visiem saprotams. šī anketa sastāv no divām aptaujām, kuras ir izveidojuši ārzemju pētnieki un kuru ticamība un validitāte ir pārbaudīta ar statistisko metožu palīdzību, citiem vārdiem, tās pierādītas kā zinātniski uzticamas. tas ko es izdarīju, ar divu neatkarīgu tulku palīdzību, tās pārtulkoju. lai to apgalvojumi nezaudētu sākotnējo būtību, tulkojumiem jābūt pēc iespējas līdzīgiem oriģinālajam apgalvojumam, tātad nevaru izdomāt savas versijas. tā kā šis ir bakalaura darbs, kuram ir noteikti termiņi, laika ierobežotības dēļ, veidot savu aptauju - veikt tās adaptāciju jeb pilotpētījumu un tad veikt otro pētījumu - neuzdrošinājos. turklāt, kā tev šķiet, vai tieši uzdodot jautājumus, netiktu sacelts vēl lielāks tracis par to, ka pētījuma mērķis ir tikai gūt apstiprinājumu tam, ka spēles ir sliktas un kaitīgas?

 

par to, kāpēc jautājumi atkārtojas, jau paskaidroju iepriekš, un mani neizbrīna fakts, ka kādam tas var šķist kaitinoši. tomēr apdraudēt aptaujas rezultātu ticamību, lai izpatiktu daļai respondentu, nav pieņemts.

 

par atbildi nekad - kritika ir ņemta vērā, kļūda ir reģistrēta manā galvā. bet lai tev mierīgāks prāts, tas tāpat tiek vēlāk aprēķināts matemātiski, piemēram, tu uz jautājumu, vai fantazē par spēlēšanu, atbildēji ar gandrīz nekad, kaut gan patiesībā tu to nedari nekad (vēlreiz atvainojos!). tātad uz šo jautājumu atbildēji ar 1, kas ir zemākais vērtējums, kas savukārt nozīmē, ka tu domā, ka šis apgalvojums pilnībā neatbilst tev.

 

lai iegūtu kaut cik objektīvu informāciju par to, kādi spēlēšanas paradumi ir latviešiem, kādas ir viņu motivācijas spēlēt un kā tās atšķirās - ir jāaptaujā gan cilvēki, kuriem spēle uzlabo dzīves kvalitāti, gan cilvēki, kuriem spēle kalpo kā kompensācijas mehānisms, gan cilvēki, kuri to spēlē tikai, lai iepazītos ar jauniem draugiem, jo ir kautrīgi. un lai to izdarītu visiem šiem cilvēkiem ir jāaizpilda standartizēta aptauja, kuras jautājumi nodrošina arī to, ka ir iekļauts ļaunākais scenārijs. diemžēl dažādu anketu veidošana netiek praktizēta, ja pēta vienu un to pašu dažādiem cilvēkiem.

 

un šeit ievietoju linku uz aptauju, zem sadaļas RPG, meklējot internetā MMORPG forumus, nevis tāpēc, ka šī ir vieta, kur pulcējās IT cilvēki. tā kā principā, es nevaru atvainoties par kaut ko, ko tu esi subjektīvi interpretējis.

 

es neesmu cilvēks, kas veido pētījumu, balstoties uz stereotipiem, vai for that matter cilvēks, kas ikdienā aizraujas ar stereotipiem.

nobeigumā ieteikums tev - ja jau tik labi pārzini psiholoģiju, zinātniski pētniecisko darbu un uzskati, ka visu vari izdarīt labāk, pats neslinko un dalies ar savām zināšanām ar visu sabiedrību.

Labots - annasi
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...