Jump to content

satelīta ienākošie signāli,dati un to piekļuve


absolutRandom
 Share

Recommended Posts

Ja mēŗkis precīzi uzskaņoties uz absolūtu frekvenci, tad jā. Ir problēmas ar dreifu. Staigā par kādiem 5-50 kHz. Bet vai tā ir problēma? Ja ar aci skatās uz spektu, tad tu jau redzi kur tev ar peli jāklikšīna. Pifig tas dreifs. Bez tam izmantoju kalibrate un pieštimmēju frekvenci pēc GSM900. E4000 parasti vajag koeficientu 21-24, RT820T vajag 27-31. Tur tajā config lociņā, kurir GAIN. Jāiebaksta PPM cipariņš.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 96
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Didzis

    21

  • talibans

    12

  • erikonkulis

    15

  • JDat

    32

Top Posters In This Topic

Posted Images

Vispirms, tas verķis ķer tikai vidējos un īsos viļņus. Nu par to nauuu, tas ir pilnīgi garām. Tad jāpērk par kārtu augstākas klases radioamatieru uztvērējs, jo ar SDR uz īsajiem viļņiem ir ļoti grūti darboties. Nedomāju, ka diži daudz var piecelt jūtību uz FM 88-108MHz. Tur jau tagad SDR faktiski ir zem ētera trolšņiem. Uzlabot jūtību var tikai ar labu virziendarbības antenu.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

talibans

Jau kādu brīdi forumos priecājās par jaunu čipu, ar ko varēs ķert no 150 khz līdz 1.9 ghz, kā arī bandwidth'u sola platāku, pašreizējo ~2mhz vietā.

Saucās Mirics : http://radioaficion.com/cms/mirics-msi3101-sdr-usb-dongle/

Ražotājs piedāvā izstrādātājiem nopirkt, un nokačāt sdr API,  tik cena pagaidām paliela : http://www.mirics.com/node/31

Lai gan, ja pērk tagad kādu sdr ar r820t un upconverter'u, tad tas pats vien sanāk.

 

Vismaz prieks par pretī nākšanu sdr faniem, nevis kā tagad cilvēki mokās un raksta paši draiverus, bet ļaunais Realtec's negrib padalīties ar informāciju. Tā pat kā nu jau bankrotējušais Elonics datasheetus deva tikai pret parakstu par informācijas neizspaušanu.

Link to comment
Share on other sites

Arii esmu iegaadaajies USB pulkji, visu dienu te nomociijos, kaut kaadu troksni pat izdevaas dabuut, bet neesmu iisti paarliecinaats veel. Tomeer kaut kas meistariibaa laikam garaam.

 

 Vispaar gribeeju pajautaat vai kaadam naaca liidz  instalaacijas disks ar origjinaalajiem draiveriem un TV softu? Gribeetos paarbaudiit vai vispaar tas pulkjis straadaa. 

 Googli jau apgriezu kaajaam gaisaa, neko nevaru atrast, visur tikai softi prieksh SDR tikai.

Link to comment
Share on other sites

Disks līdzi nāca un pat tālvadības pults. Biju uzinstalējis orģinālos draiverus un skatīšanās softu, viss notiek, DVB-T var skatīties, FM radio klausīties, bet DAB gan klusē, ko tuvumā nav neviena raiditāja. Par cik draiveri savā starpā konfliktē, tad tik pat ātri visu atinstalēju, jo SDR uztvērēja izmantošana man daudz interesantāka. Tālvadibas pulti pat no kastītes ārā neesmu izvilcis.

Vakar kopā ar JDat uzbūvējam antenu satelītu signālu ķeršanai un  izdevas šo to paklausīties. Japāņu satelīts smuki pīkstēja, bet izslavinātais igauņu, nesen palaistais, satelīts klusē kā ūdeni mutē ieņēmis :sarkasms: . Ka tik jau nav nosprādzis. Viens gan pierādijās, amatieru SAT sugnāku ir ļiti grūti uztvert, jo tas klucis šausmīgā ātrumā lido, grūti izsekot antenu grozot un, vienlaicīgi ar SDR uztvērēja programu nav iespējams skatīties Orbitron programā azimutu un augstumu, doplera efekta dēļ ,šausmīgi peld uztveramā frekvence. Es pat teiktu, ka viens cilvēks to izdarīt nevar, jo vienkārši fiziski pietrūkst acu ausu un roku :sarkasms: JDat tagad štuko,kā tās štelles lai optimizē.

Link to comment
Share on other sites

talibans

Varētu bildi ar antenu vai vismaz pēc kādas shēmas/parauga taisījāt? Es vienā dienā arī paniekojos ar fiksi taisīto 4 elementu 70cm yagi-veidīgu antenu. Igaunis man arī neatvērās, kā arī citi amatieru un kubi-sati. Bet NOAA laikapstākļu satelīts uz ~137mhz gan pīkstēja. Dēļ antenas nesaderības signāls pavisam švaks bija, pat nemēģināju bildi pārkonvertēt. Es darīju tā- sdr# uzliku uz aptuveno frekvenci, uzspiedu record un skatījos gpredict'ā, tālāk kā pērtiķis ar antenu pa balkonu skraidīju. Bija doma, ja ko noķeršu, tad visa 2mhz josla būs ierakstīta un vēlāk varēšu operēt ar to ierakstu un kaut vai caur virtualcable veidīgu programmu skaņu ielaidīšu kādā wxtoimg vai citā programmā, kas telemetriju apstrādā. Tādā veidā uzreiz nebūtu jāuztraucas par dopleru, tikai būtu jāskatās uz signāla stiprumu.

Ja jums tā roka piešauta antenu taisīšanā, tad pamēģinat testa pēc kaut ko līdzīgu šādām antenām, vismaz nebūs ar antenu jāvicinās, cik saprotu, nav izteikta virziendarbība, iespējams, dēļ tā arī jūtība ieklibo, bet pārsvarā tādas vien lieto laikapstākļu vērošanai, pat HRPT bildes no NOAA uz 1.7ghz ķer(quadrifilar helix un turnstile) http://www.weatherscience.net/TR_QFH2.jpg

Link to comment
Share on other sites

talibans

Labi esat pastrādājuši! Prieks, ka kaut kas nopietnāks arī notiek.

Biju jau teicis, bet atkārtošos... Nevajadzētu tā kā par šo sdr pasākumu vienā topikā salikt, ja tas ir iespējams vai vismaz izveidot vienu. Savādāk tagad jau 3 tādi topiki par vienu tēmu.

 

Laikam divreiz pēc kārtas nav smuki postēt, tāpēc palabošu šo...

 

Kamēr vēl prieks nav pārgājis un iespaidi nav pagaisuši, rakstu tagad. Esmu sev atklājis jaunu radio pasauli :) Visu vakaru nomocījos un vēl pāris vakarus iepriekš meklēju drosmi, beidzot pieķēros pie sen nosvilināta puļķa un uztaisīju viņam direct sampling modu. Tā kā šis bija mazāks nekā tagadējie, tad nācās pasvīst. No sākuma lētajam lodāmuram spicāku galu uztaisīju, jo vajadzēja no RTL čipa pirmos divus smd kondensatorus izravēt un tad vēl viņu vietā tievas drātītes pielodēt. Šī bij mana pirmā reize... lodēt tik mazas smd detaļas, laikam zvaigznes bija īstajās vietās, viss beidzās labāk kā biju cerējis. Bija jau vēls, paņēmu vienkāršu ~3m garu drāti kā antenu, biju pirmajā stāvā, uz otrā stāva balkonu, iespējams, rīt iešu. Ieslēdzot šarpu, no 0 mhz sākot bija tikai traucējumi, nodomāju, ka kā jau vienmēr nekas nesanāca, tomēr jau no 3Mhz pamanīju morzi un vēl tālāk jau AM radio stacijas gan krievu un slāvveidīgas valodas, gan rumāņu, angļu valodā pāris stacijas, iespējams bija vēl citi signāli- digital modes, ko amatieri izmanto, bet neesmu pārliecināts, jo bija traucējumi, kas nu ļoti neizskatījās pēc trokšņa. Pamanīju, ka daudzas AM stacijas atkārtojas ik pēc pāris Mhz. Nav slikti pirmajai reizei. Tagad tik jāturpina lasīt un saprast kā to visu uzlabot (pāris kondensatori pie usb +-, atsevišķa antenas ligzda,  u.t.t.) . Sākumā paņemšu 2 garākas drātis un vienkāršu dipolu uztaisīšu.

http://hamradio.selfip.com/i6ibe/rtl2832hf/dongle.htm

 

post-67188-0-98739600-1372889164_thumb.jpg

Labots - talibans
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
erikonkulis

Ja DVB-T joslas platums ir līdz 8Mhz, tad kāpēc izmantojot šo puļķi, kā SDR ir tikai max 3,2 megasampļi?

Link to comment
Share on other sites

Domaju, ka neviens pats jaunākais dators nevar pavilkt platāku joslu. Tapēc programā tas vienkārši nav paredzēts.

Link to comment
Share on other sites

Ir jāsaprot kā strādā tā sistēma.

 

RT2832U mikrene samplē ar 28 medampļiem sekundē. Tad notiek downconvert. DVB-T gadījumā notiek descrabling ko tālāk astrādā DVB-T softs datorā. SDR gadījumā notiek tupa downkovertēšana uz I un Q ar samplerate līdz 3.2 megasampļi. Vārdu sakot mikrenes specifika un viss. Ko jūs gribējāt pa 7 latiem? HP vai Agilent spektra analizatorus?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

hai! nu tad tā, jūsu, mūsu vainas pēc -> http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/480659-iem_slepeni_pirks_racijas_par_ls_11_miljoniem

Gadu laikā sakari esot novecojuši, jebkurš radio amatieris varot uztvert policijas vai ātrās palīdzības sarunas, tādēļ iekšlietu ministrija nolēmusi steidzamības kārtā sistēmu modernizēt.

 

Pēc manām domām, vienkārši lēta atruna! Nu taču pa tajām rācijām jau sen neko Tādu slepenu nerunā, reto reizi var dzirdēt kā pārbauda personu pēc personas koda un viss. Viss ko var dzirdēt ir: "Adresē!", "Brīvi!" un citas nebūtiskas lietas. Ja tiešām ko vajag, tad izmanto mobilo telefonu.

Kas ir ar to trunking kanālu, kas visu laiku kā dīzelis rūc? Tur balsi nevar iekodēt vai tas domāts kā kontrolkanāls, kas nosaka no kuras rācijas uz kuru dispečeri "zvans" pienāk?

Link to comment
Share on other sites

Taisni ar padomāju par RTL+uztvērējs. Bet! Uztvērējs ir uztvērējs, bet rācija ir rācija. Jebkurā gadījumā 11 ļimpaki ir nopietns pietiekums.

Link to comment
Share on other sites

 

 

nosaka no kuras rācijas uz kuru dispečeri "zvans" pienāk

Tieši to arī nosaka.

 

Starp citu... Radioamatieri jau sen izmanto kriptēšanu, kura nav sliktāka par Krievijas IeM dienestos lietoto. Neliela platīte pa dažiem desmitiem dolāru un viss mierā. Kurš atkodēs, tas tiks pie Villas Piemaskavā. Cēsīs radioamatieri man demonstrēja.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...