Jump to content

Ugungrēki no elektrības.


alusbundza
 Share

Recommended Posts

Ik pa laikam ziņās dzirdam par ugunsgrēkiem, kas izcēlušies no elektrības.

Neesmu profesionāls elektriķis, bet visu elektrību savelku savās saimniecības ēkas pats.

Tāpēc vajadzētu noskaidrot, kas ir tie riski, no ko visvairāk ir jāuzmanās?

Pie tam visur parasti ugunsgrēki izceļas naktī, kad pārsvarā patērētāji ir atslēgti.

Kādi ir visdrošākie vadu savienojumi?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mezavecis

    11

  • Didzis

    15

  • viesturs0711

    7

  • alusbundza

    11

Pirmkārt un galvenokārt risks ir silstoši vadu savienojumi. Vadu savienojums, plūstot strāvai, silst tad, ja ir liela pārejas pretestība (slikts kontakts). Silšanu un dzirksteļošanu var radīt arī īssavienojums, ja strāva nav pietiekami liela lai izdegtu drošinātājs. Vads silst arī tad, ja tiek pārslogots.

Rezumē - jābūt normāli izolētiem videi un paredzētajai slodzei atbilstošiem vadiem un kabeļiem un pareizi izpildītiem kontaktsavienojumiem. Kā arī īnstalācijai jābūt aizsargātai pret īsslēgumiem (un vēlams arī pārslodzēm) ar pareiza nomināla drošinātājiem vai automātslēdžiem.



Drošākais savienojumu veids ir metināšana, bet mūsdienās to praktiski neizmanto, jo ir pieejamas kvalitatīvas savienojošās spailes. Var izmantot praktiski jebkuras veikalos nopērkamās - ir tādas, kur vienkāŗši iebāž vadus (wago), ir spailes ar skrūvi, ir tādas, ko uzskrūvē uz savītiem vadu galiem.

Te galvenais būtu skatīties kāda šķērsgriezuma vadiem spaile ir paredzēta, kā arī kāda ir savienojuma pieļaujamā strāva.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

 

 

Pirmkārt un galvenokārt risks ir silstoši vadu savienojumi. Vadu savienojums, plūstot strāvai, silst tad, ja ir liela pārejas pretestība (slikts kontakts). Silšanu un dzirksteļošanu var radīt arī īssavienojums, ja strāva nav pietiekami liela lai izdegtu drošinātājs. Vads silst arī tad, ja tiek pārslogots. Rezumē - jābūt normāli izolētiem videi un paredzētajai slodzei atbilstošiem vadiem un kabeļiem un pareizi izpildītiem kontaktsavienojumiem. Kā arī īnstalācijai jābūt aizsargātai pret īsslēgumiem (un vēlams arī pārslodzēm) ar pareiza nomināla drošinātājiem vai automātslēdžiem.

 

Tā ir, vēl pērkot vadus, labāk ne pārāk taupīt. Izvēlas attiecīgai videi paredzētus, nep*** kapeiku.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Galvenais un noteicošais ir lietot iekārtas atbilstoši pievadītai jaudai. Savā būdā visās vietās kur paredzēti ēdelīgi ilgstošie patērētāji (boilers, apkures katls, sūknis) ir pievadīti lielāka šķērsgriezuma vadi, lai ilgstošā laika periodā nerastos problēmas.

 

Vēl arī vēlams netaisīt vadu zirnekļus, itsevišķi tuvu degošiem materiāliem. Normāli savienojumiem jābūt nozarkārbās saskrūvētiem (lētais variants ir salodēt, ja ir vara kabeļi) nevis vienkārši satītiem. 

 

Cik esmu dzirdējis, tad lielākais elektrougunsgrēku iemesls ir elektriskie sildītāji, kas sasprausti visās malās. Labāk tos vispār nelietot vai arī nodrošināties, lai ne vadi, ne rozetes nekars. Atceros, ka sīks būdams sildījos padomju tipa dzīvoklī ar vecā tipa rozetēm, kur nedēļu darbinot sildītāju rozete bija melna. Vēlams vecās rozetes apgreidot uz normālām eiro tipa rozetēm. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

par ,,vienkārši iebāž,, māc šaubas

Šaubām nav pamata, pie nosacījuma, ja pareizi ierīko un nepārsniedz pieļaujamo strāvu.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Protams, normāli vadiem, rozetām nav jākarst. Rozetes reizēm tiešām silst.

 

Vadiem un rozetēm ir dažāda mitruma, siltuma izturība. Respektīvi, dažādi materiāli.

Kad vajag likt instalāciju, saka godīgi - iespējams mitrs, utt. Rezultātā izturīgāki būs dārgāk bet drošāk.

Tiem vadiem, rozetēm var izrakt specifikāciju, cik grādus un ko turēs. Ražotāja dati par produktu.

 

Man rozetes un vadi nesilst, po kāda slodze.

 

Sildītāji - tiem pašiem štepseļi mēdz uzkarst. Var gadīties švakāka plastika kā tai rozetei.

Elektroierīces, kas ilgi jādarbina labāk pirkt dārgāk, bet kvalitatīvākas.

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Starp citu, mūsdienās tiek celtas daudzas mājas, kur pēc noklusējuma paredzēti infrasarkanā jeb elektrosildītāju apkure. Kombinācijā ar guļbūvi vai cita veida koka ēku risks pieaug vairākkārtīgi. 

 

Vēl arī vēlams nelietot vecas iekārtas, piemēram, aizvēsturiskus TV. Pats pieredzēju, ka vecajam CRT televizoram sāka degt ar atklātu liesmu augstsprieguma transformators. Par laimi biju istabā un novērsu problēmu, bet smirdoņa bija pamatīga. Lai arī TV bija drošinātājs, šis vienkārši nenostrādāja. 

Labots - Skrandainais
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Taisnība. CRT monitori un TV ir daudz ēdelīgāki, to lietošana nav ekonomiski izdevīga.Elektrības tarifi mazāki nekļūst. Vasarā karstums telpās traucē. Lampas silst, skaitītājs griežas, telpa silst.

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

Nu dārgumu rozetēm un slēdžiem jau mūsdienās nosaka dizains, nevis kvalitāte :sarkasms:

Es vadus satinu skrutkā, pa virsu vēl uzbāžu spailes un pieeelku divas skrūvītes. Tad nozarkārbā nevajag neko izolēt, jo spailes tura vadus stingri un noteiktā attālumā.  Profesionāls elektriķis gan teica,ka pie tāda savienojuma viņš naudu nespēšot nopelnīt. Viņam neesot laika tā ņemties.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

CRT tv vai monitori nav diezko ēdelīgi un plazmas krietni pārspēj. Problēma ir taisni augstsprieguma transformatoros, kuri nolietojoties iziet no ierindas degot. 



Kad pēdējoreiz pirki rozeti? Viņas tur ir daudz dažādās cenu kategorijās un ļoti atšķiras to uzbūve. 

 

 

Nu dārgumu rozetēm un slēdžiem jau mūsdienās nosaka dizains, nevis kvalitāte
 
Link to comment
Share on other sites

Par televizoriem gan nebūs taisnība. Vecais lampinieks ēd strāvu tikpat kā  plazma. Svars arī līdzīgs. Vārdu sakot, nav nekāda tehnikas progresa :sarkasms:

Pilnīgas muļķības, ka dēļ veca TV var māja nodegt. Vai tad ir iespējams, ka jūs skatieties teiksim hokeju, TV sāk degt, bet jūs vienalga skatāties. Tak nē, vispirms pazūd bilde, bet ja nav bildes un sak dūmi nākt no kastes, tad to elementāri vajag izslēgt un nekāds pažars nebūs. Mājas nodeg dēļ tā, ka TV atstāj bez pieskatīšanas un tas attiecas gan uz gludekli, gan sildītaju, gan uz citu tehniku.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Plazma protams ēdelīga. Parasti jau LCD vai LED pērk.

Rozetēm, tāpat ka vadiem utt ir ražotāja specenes. Cik grādu tur, kāda darba vide. Pēc tā jāskatās. Dizains PO.

Elektriķim uzraksta, kāda slodze, kur ko lietos. Te sildītājs būs diennakti, šeit plīts. Bēniņos tādi vadi , virtuvei šādi. Izrēķina, sastāda normālu vadu un rozešu vajadzības.

Gludekli nevar atstāt bez tiešas uzraudzības. Degs vispirms veša, tad pārējais.

Normāliem sildītājiem ir dubulti drošības slēdži - avārijas un termoregulatora slēdzis. Nevajag visādus lētučus. Daudziem veikaliem ir gaisa radiatori uz elektrības. Skrūvējas pie sienas, nekas nedeg. Infrasarkanās lampas vienā veikalā pastāvēju, seja tiešām uzkarst. Nepatīkama apkure.

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

wersa, Tu kļūdies, sievietēm dizains ir pirmajā vieta, bet ampēri,volti un mehāniskā noturība pilnīgi poh**

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Nez, man ir konkrēti fakti par vismaz diviem ugunsgrēkiem, kur bija TV bija pie vainas. Vienā gadījumā sargs aizgāja gulēt, bet tv atstāja ieslēgtu. Otrā gadījumā TV bija ieslēgts, to skatījās mazi bērni un iespēra zibens, kā rezultātā māja nosvila pilnībā.

 

 

Pilnīgas muļķības, ka dēļ veca TV var māja nodegt
 
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Kas man par daļu par sieviešu dizainu. :)  Tagad vajadzētu likt instalāciju, sastādītu prasības.

Tālāk sertificēts elektriķis, tad sapērkam un ieliek. Papīru sarakstam un viss.

Nekādas konsultēšanās ar daiļo dzimumu nenotiktu. Pateiktu vienkārši inženieris teica, speciālists aprēķināja un punkts.

 

Vari jau plānoto rozeti nopirkt un patestēt, cik grādus viņa turēs. :yahoo: . Ražotāja specenes pārbaude mājās. Laba - pērc vajadzīgo skaitu.

Link to comment
Share on other sites

Ja mājā dzīvo kā vecpuisis, tad protams sievietes viedoklis nav svarīgs. Es vienam kolēģim vilku retroelektroinstalāciju. Nu tādu ar vītiem vadiem un uz keramiskiem izolatoriem. Protams, ka veļmašīnai un citai tehnikai liku kārtīgus vadus un modernas rozetes, Tad vesals ģimenes škandāls izraisījās, kad virtuvē, virs darba virsmas, bija nopirkti "nesmuki" kontakti. Nācās mainīt veikalā uz citiem un tos izvēlējās sieva. mani tehniskie ieteikumi tika pilnībā ignorēti.

Skrandainais, Tu jav pats arī apstiprināji,ka sargs aizgāja gulēt un TV palika bez pieskatīšanas. Par zibens spērienu, tas cits stāsts. No zibens aizdegsies pats nedegošākais LCD televizors. Pret zibemi aizsargāties var tikai pielūdzot Dievu to kungu un protams, lūgšanas vajag nodublēt ar zibensnovedēju :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Didzis.   Nepadotos vienalga sievietei. Nepatīk dizains, jāsamierinās. Vienmēr var atrast otro pusīti, kura padosies tev.  Cits stāsts, kad viņa par to visu maksā. Protams tad jāsaskaņo ar daiļo dzimumu.

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

Man uz CRT TV skaidri un gaiši rakstīts 100W. Arī, cik atceros CRT monitori 15-17" bija 100W. CCFL LCD monitors ēd 40W, kamēr LED LCD monitors vairs tikai 19w. Vispār jau uz krāsainiem TV jau stāv impulsnieki (man piemēram mētājās viens МП-3-3С no pad. laika TV), tā kā no konstruktīvā viedokļa tur vienalga kam degt CRT vai LCD TV.

Cik ēd plazma nav ne jausmas?

Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ir arī dārgā gala rozešu bloki, kuru izskatu vari apgreidot no kaudzi dažādas krāsas/dizaina plastmasām līdzīgi kā vāciņus mobilajiem. Tas pats attiecas arī uz slēdžiem, kur var piemeklēt sev vēlamo krāsu. 

 

 

bija nopirkti "nesmuki" kontakti
 
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Didzis, tā ar retroinstalāciju taču nebija muzeja, izstāžu zāle?Tāda ķēpa pinķerīgu taisīt.

Virtuve vispār, labāk kā restorānos, funkcionālisma stilā. Industriāli funkcionāls dizains, nekā lieka.

Sieviete, kas ņems virsroku, piespiedīs mainīt visu ko. Viena ģimene gadu kašķējas, dripelē salonus, nevar vienas istabas dizainu saskaņot. Sieva, vīrs, sievasmāte.

Link to comment
Share on other sites

OffSide

Zibenis jau nav nekāds rādītājs, ka nodega māja dēļ elektroierīces. Tik pat labi viņš var iespert mājā, kur nav vispār elektrības, bet uz galda stāv kandžas aparāts :mda:

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Offside, tas bija viens no piemēriem, kad mazi bērni ieslēdz tv un nespēj atbilstoši reaģēt, ja tv sāk degt.

 

CRT tv pieminēju, jo degšanas problēma ir aktuāla. Tikpat labi aiziesi kluci likt, bet pa to laiku istaba būs liesmās, jo pēc pieredzētā, tas minūšu jautājums.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

ir tādas, kur vienkāŗši iebāž vadus (wago)

vai drīkst savienot arī mīkstos vadus?

man parasti ir problēma sabāzt savienojumus nozarkārbās, šķībi pirksti...

Link to comment
Share on other sites

Vēl 2 iespējami iemesli:

1) salūzuši alumīnija vadi - rodas dzirksteļošana

2) vecie vadi ar sairušu gumijas apvalku

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Kā tos apvalkus pārbaudīt, ja instalācija slēptā tipa?

 

Roztes, atklāto instalāciju var apsekot easy.

 

alusbundža - noalgo specu ar sertifikātu, viņš bāzīs un atbildēs.

 

BTW   VIL tiešām lietu raksta, nopietnu lietu, vērts izlasīt.

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

Gints_lv

 

 

vai drīkst savienot arī mīkstos vadus?
 

Jāliek uzgaļi kuri janopresē.

100% deg līdz galam neiztītie pagarinātāji, ja viņos atstāj sildītājus.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Pagarinātāji ir jānovēro. Obligāti. Vienalga, vai vads iztīts vai nav. Var gadīties eksemplāri, kam silst štepselis, fiksāk kā rozete vai vadi.

 

Tieši gala iekārtas štepselim esmu vērojis palielinātu silšanu. To nomainīju ( jauna ierīce, dārga, labi vadi). Jo štepselis saisila tā, ka palika mīkstāks. Pārdesmit grādu vairāk un kukū.

 

Drošintātāji jāliek labi, arī nav jāžēlo pāris lati tur/ šur.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Vo, vo - čainīžeru pagarinātajos vispār vads i tievāks par matu. Vienu brīdi remontējos, ta nācās vešmašīnu slēgt caur pagarinātāju - uz aci jau vads likās OK, bet tā jau tik izolācija, kas tur iekšā darās - uzmini, nu. Tad nu nejauši paņemot rokā mazgāšans laikā, biju riktīgi nepatīkami pārsteigts :)

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Tā ir. Instalāciju un rozetes varam salikt izturīgas, pilnībā atbilstošas normām. Ievērojot rezervi.

Gala iekārtu vadi.  Bija viens vads, pie simts grādiem pļacka, pārbaudīts duhovkā.

Štepseļi - citi tur 200 grādus, nedeformējas, citam 90 grādos ātri mīksts kā plastilīns.

Kādreiz vairākus vecus pasildīju, pavēroju kas notiek( siltumskapī ar laboratorijas termostatu).



Šeit normāli cilvēki raksta. Sviestu nemanīju, katrā komentārā kāds labums. Droši turpinām, tiešām laba tēma. :)

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

Arī zāles plāvējam, ja neizritina vadu, var smuku ugunsgrēku uztaisīt. 



Un visādus lētos ķīnas lādētājus (iespējams ne tikai lētos) nevajadzētu atstāt iespraustus rozetēs un protams bez uzmanības lādējot pašas iekārtas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

vai drīkst savienot arī mīkstos vadus?

Instalācijā parasti liek monolītos. Ar daudzdzīslu ir krietni lielāks čakars.

Link to comment
Share on other sites

Uzgaļi protams, ka ir nopērkami jebkurā elektropreču bodē.

Link to comment
Share on other sites

WildGun

Par saimniecības ēkām un it sevišķi kūtiņām ar dzivniekiem iekšā - nevajag aizmirst par temperatūras maiņām dienā/naktī. Ir tāda fizikāla parādība - kondensāts, kurš, teiksim, govju kūtī ar tur klātesošo amonjaku un citiem izdalījumiem sataisa tik jauku elektrību vadošu vidi...... Un pilnīgi vienalga, vai ir ieslēgts kaut kas, vai nē. Un tieši naktī šitas process ir visaktīvākais, jo griesti auksti un, kā zināms, vadi karājas pie griestiem. Ja vēl alumīnija vadi izstiepti un sastiķēti ar misiņa tiem tur, ar skrūvēm, tad vēl stājas spēkā elektroķīmiskie procesi. Kuri, protams, norisinās zirnekļu tīklos vai zem bezdelīgu ligzdas.....

 

Tas par "negaidītajiem" ugunsgrēkiem saimniecības kūtiņās naktī. Gan jau jaunās dzīvojamās ēkās notiek kaut kas līdzīgs. Nauda tak jātaupa !!

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Tiesa, tāpēc elektriķim ir jāsaka skaidri un gaiši - ekspluatācija mitrā vidē. Attiecīgi vadi un kārbas, rozetes, slēdži. Dārgāk, bet drošāk. Pirms kūts atsevišķu drošinātāju skapi ierīko un nedaudz labāk.

Cik bieži un kā jāinspicē esošā instalācija uz tiem tīkliem utt?

Link to comment
Share on other sites

Wersa. retro instalāciju es taisītu vecā baļķu mājā, kura bija pārcelta no citas vietas. Tādu darbu apņēmos, jo kolēģis vienkārši nevarēja dabūt elektriķi, kurš to mācētu. "sertificētie" elektriķi jau vadu vairs taisni pie sienas piesist neprot, kur nu vēl sapīt vadus, izolātorus vienādos attālumos pa smuko saskrūvēt ar misiņa skrūvēm, ar diegu nosiet vada galus, lai neattinās vaļā un uz porcelāna izolātoriem stingri vadu uzstiept, lai skan kā stīga. Interesanti bija tādu māju nodot ekspluotācijā, jo paši saprotiet, ka ar "šņorītēm" savilkta instalacija neatbilst nekadām jevropas normām un darbus veicis cilvēks,kuram nav nekādu elektriķa papīru ,par sertifikātu vispār nerunājot. Vārdu sakot, māju nodeva bez problēmam, jo tā piedalījās kautkādā konkursā par vecu māju pārcelšanu - atjaunošanu un uzvarēja arhitektes Gailes līdzīgu projektu. Pie tādas slavas jau neviens pieņēmējs pat neiepīkstējās, ka mājai kautkas nav kārtībā ar serifikātiem. Ja kādam interesē, tad te var apskatīties paraugu no manas palīgmājas, kā tāda retroinstalācija izskatās  http://fotki.lv/lv/Mimivat/819891/

Par televizoru degšanu, tad krievu CRT tranzistoru otrās un trešās paaudzes televizori vairs nedega. Otras paaudzes televizoros nostrādāja tiristoru aizsardzība un barošanas blokā bija siltumaizsardzība.Trešās paaudzes televizoros stāvēja, te jau pieminētais impulsu barbloks un tur vispār vairāk nekas aizdegties nevarēja. Dega tikai lampu televizori. Jā, tur bija problēmas, bet paši cilvēki pie tām lielākoties bija vainīgi. Piemēram, uz izejas 6П45С lampu stāvēja 0,5A drošinātājs, lampā saiet uz īso elektrodi, drošinātāju izsit. Lampa nav tranzistors un pēc atdzišanas atjaunojas, cilvēks ieliek jaunu 0,5A drošinātāju, pēc nedēļas atkal izsit. Cilvēkam zb un ieliek 5A, lai tik bieži nesit ārā. Jauna lampa toreiz maksāja 10 rubļus, bet pa to naudu divi polši ar zaceni iznāca, Neies tak jaunu lampu pirk, jo TV tak principā rāda. Gala rezultātā viss sadeg ar zilām ugunīm.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Didzis

 

Es vienkārši brīnos, kā tev izdodas uzrauties uz nerigtīgiem elektriķiem, ik uz stūra uzglūn Eiropas birokrāti un prasa papīrus? :) Minētie retro vadi nav nekas jauns, redzēts dzīvē dažās koka ēkās un ļoti vēlams šādus instalēt. Vectēva mājās pa visu māju pirmās Latvijas laikā šādi savilkti vadi. Lauku hātē ir alumīnija vadi ar gumijas izolāciju un virs tās alumīnija apvalks, kuri grūti salokāmi, trausli, viegli lūzt un jāuzmanās savienojot. Cik bija iespējams, tad daļa tika noapgreidota. 

Link to comment
Share on other sites

   Didzi, tā tik tāda ampelēšanās. Tas viss ir diezgan tālu no tā , kā tam visam vajadzēja izskatīties un kā tur vajadzēja darīt.

   Skrandaini, tos aluminija vadus ar gumijas izolāciju un aluminija apvalku sauc par "kula" vadiem un līkumiem ir speciālas stangas. Jāzin tehnoloģijas. Agrāk bēniņos varēja vilkt ārpus caurulēm un nekādu ugunsgrēku, ja pareizi ierīkots.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...