Jump to content

Ugungrēki no elektrības.


alusbundza
 Share

Recommended Posts

Mezavecis

Tārps, zinu par knaiblēm un reiz izmantoju, kad vajadzēja vadu uz vienu stūri aizvilkt. Es tikai saku, ka viņi ir samērā mazu šķērsgriezumu, trausli un 2kW sildītājus karināt nedrīkst. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mezavecis

    11

  • Didzis

    15

  • viesturs0711

    7

  • alusbundza

    11

Tārps, protams, ka ampelēšanās, bet cilvēkiem patīk. Es tur vilku modernus 2,5 kvadrātu
vadus ar sintētisku izolāciju un zeķi. Vot par toi izskatīšanos un darīšanu gan vari pastāstīt. Kā vecās mājās es protams nedariju un izolātorus ar naglām pie sijām
nesitu, bet citādāk viss ieturēts tā laika stilā.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Da nu labi, tas man pirmais tests bija un vadi ar rokām vīti. Protams, ar laiku aizpeld un vajag pieilabot, bet pašam jau par to neviens nemaksā :sarkasms: Es vēlāk vēl dažas lietas bišku savādāk fasiju. 

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

  Zem kārbām (sevišķi skaidri redzama griestu lampas pieslēgkārba) jāliek paliknis (parasti bija jau gatavi ,apaļi no saplāksni) un skārda starplika. Tad arī vadi turpinātos uz kārbiņu vienā līmenī . Skārda starplika nodrošinātu ugunsdrošību.  Griestos tā diezgan vāji saskatāma pīpīte (vai varbūt tillīte)? Un vispār caur pārsegumu nedrīkst laist savīto vadu. Vajadzētu domāt par "BERGMAŅA" caurulītēm . Arī ārā.

Link to comment
Share on other sites

Jā, bija tais laikos noteikumi, ka zem kārbām jāliek nedegošs materiāls. Atceros, ka lika azbesta plāksnes. Koka šaibas gan elektriķi parasti nelika un vada līmeni neizlīdzināja. Tādas šaibas, acīm rdzot, nebija viegli pieejamas, lai gan grāmatās ir redzētas. Griestos ir tillīte un tālāk vads iet cauri gofrai. Cita lieta, ka es liku modernu vadu faktiski ar dubultu izolāciju, nevis veco vadu ar gumijas izolaciju un kokvilnas zeķi. Par cik vadus pinu pats, tad nozarkārbā vispār nav savienojuma, bet kritiku par griestu lampu pieņemu. Tur ir vadu savienojums. Tur gan pamats ir biezs un keramisks. Vispār jau šņorīšu tehnoloģija bija pati lētākā elektroinstalācija un parasti izolātoriņus sita ar naglām, vada taisnums arī piekliboja, slēdzis bija lampas patrona un vēl tur ieskrūvēja zaglīti, lai ir kur radio pieslēgt. Kārtīgi saimnieki atļāvās instalāciju ar kulavadiem.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Kāda ir, un vai ir nozīme vilkt 3 dzīslu stāvas vadus, kur viens ir GND un likt rozetes ar zemējumu? Man piemēram mājās visur ir 2 dzīslu.

Labots - Kitai
Link to comment
Share on other sites

:D

Nu tu ar pajautāji...

 

 

Ja zemējums ir pieejams un tas ieriktēts pareizi, jāzemē Obligāti! Cita lieta, ja dzīvo daudzdzīvokļu mājā un ir 100p zināms, ka sadales kastei zemējums nav ierīkots, tādā gadījumā ir savādāk, jo pašrocīga sazemēšana (pie kastes, pie trubas, etc) var kādu aizsūtīt pie dieviem...

Link to comment
Share on other sites

Ja velk jaunus vadus, tad var vilkt 3 dzīslu vadu - nākotnei. Bet ja uz doto brīdi nav pieejams normāls, garantēts zemējums, tad labāk zemējuma vadu rozetēs atstāt nepieslēgtu.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Tā ir, ja velk vadus, visur ar zemējumu, bet gala rezutātā nav kur to pieslēgt, tad var būt pat sliktāk kā bez zemējuma. Daudzdzīvokļu mājā var sanullēt uz kapņutelpas sadales korpusu, bet lauku mājā, kur pa gaisu pienāk divi vadi, uz ko zemēt nav.  Jātaisa zemējuma kontūrs.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

 

 

bet gala rezutātā nav kur to pieslēgt, tad var būt pat sliktāk kā bez zemējuma
Nu, ja atstās gaisā karājoties, tad sliktāk jau nebūs :) Cita lieta, ka daži dullie to rozetēs vai kur citur, ar nulles vadu kopā saslēdz... Ja daudzdzīvokļu nams un sadales kārbā zemes nav, tad es jau nu vilktu divus vadus un miers - kauču ekonomijas labad.
Link to comment
Share on other sites

Ja katrā rozetē atstāj zaļdzelteno vadu gaisā,tad nav problēmu. Kad viss savienots, bet kopējais zemējums nav pievienots, tad, ja teiksim tējkanna izsit uz korpusu, visas mājas elektroietaises būs zem sprieguma. Līdzīgi ir ar nesazemētiem datorkorpusiem.Sasprauž vairākus datorus, printeri, skaneri un citus mantas ar zemējunu vienā pagarinātājā, kurš iesprausts vecā krievulaiku rozetē bez zemējuma un visi aparāti sāk diezgan nepatīkami sist pa knaģiem ar 110V Kamēr viens nesazemēts korpus, tikmēr jau noplūdi caur filtra kondensatoriem praktiski nejūt.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Riebjās nesazemētie.  Portabļa bb slēgt easy, bet bleķa kasti.

Šitā vienreiz dabūju no kastes - it kā šancē, pieskāros un riktīgi dabūju. Baroklis ar izrādījās pašvaks, nosprāga ātri.

 

Televizori. Nezinu kā tās lampas saucās, bet viens lampu krāsinieks bērnībā bija. Elektrību ēda daudz, tikko varēja, nomainīja uz tranzistornieku.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka
Daudzīvokļu mājās boileri,veļas un trauku aparātu arī bez zemējuma?

Nu, vecajā mājā vešmašīnas man bija bez zemējuma gadus 20 - un, kas? Kas tur sadales kārbā, tas i viens, bet kā jau vecajā krievlaiku daudzdzīvoklī - instalācijā zemes nav, jaunu glauno vadu, dažu iemeslu dēļ, nevarēju ievilkt. Nu, dzīvo arī tā cilvēki :) Es vados pēc principa - labāk vispār bez zemējuma, nekā ar nepareizu.

 

EDIT :

 

 

vecā kaluma mājās tak nulle ar zemējumu ir kopā jau kopš sākuma un ir iezemētas tipa
Nu, man ir dziļas aizdomas, ka tas tomēr nav kāpņu telpas sadales kārbā. Vismaz cik es sev pētīju, kad vadus vilku, zemējums iet pie pašas sadales kārbas, a nullvads ir atsevišķa paka, kas aiziet nezi kur. Labots - Baigais Janka
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Cara laika mājā, kur īrēju dzīvokli sen atpakaļ šī štelle bija dislocēta ēkas mitrajā pagrabā.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
alusbundza

pacelšu tēmu

 

tikko TV ''degpunktā'' rādīja, nodegusi zemniekam kūts, strādnieks stāstīja, ka lampas sākuši sprāgt un no tām arī izcēlies ugunsgrēks,

vadi bijuši jauni,

kādas versijas?

Link to comment
Share on other sites

Lampas varēja sprāgt tikai no pārsprieguma. Tas varēja rasties, ja trīsfāzu tīkla ievadā pazuda nulle.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

nu ar tām lampām ir dīvaini,

man darbnīcā kādus trīs gadus kalpoja pārnēsājamā lampa (parastā 100w ,kvēldiegs), ieslēdzama ar kontaktdakšu kontaktā

atradās pakarināta pie griestiem virs galvas

viendien biju ieslēdzis un kaut ko tur darīju, pēkšņi šī uzsprāga un ar liesmu sāka degt vads, labi, ka biju klāt un izrāvu no kontakta....

Link to comment
Share on other sites

Tas ir cits gadījums, kad lampā iekšā iekļūst skābeklis un sadeg kvēldiegs. To, ka no tā sāk degt arī vads, man grūti iedomāties. Vairāku faktoru sagadīšanās.

Link to comment
Share on other sites

laikamTak

 

 

lampā iekšā iekļūst skābeklis
maisījumā ar amonjaka tvaikiem, kas kūtī. Bet bundžai todien, kad lampa sprāga, bija baigais pohmels, un peregars pie visa bija vainīgs 
Link to comment
Share on other sites

alusbundza

nu tajā kūtī esot sprāguši visi pēc kārtas, par kupoliem neko neteica

 

 

 

bija baigais pohmels,

.....dziļi izelpoju tajā brīdī.... 

Link to comment
Share on other sites

Msnikss

Wago tipa savienojumus es principā nelietotu - ja nu vienīgi apgaismei, kurā tiks izmantotas mazjaudīgas led spuldzes. Arī tās pašas ''rindspailes'' - jāskatās, kad pērc. Lētākajām ļoti bieži, stingrāk savienojot, apakšējā metāliskā daļa pārplīst. Nu vai arī spēka par daudz.. :dornis:

Vadu uzpresējamie uzgaļi, par ko iepriekš teica, ir pat ļoti ok un ieteicami - gadās, kad jāsavieno monolītais vads un daudzdzīslu- rindspailē ieliktais daudzdzīslinieks ar laiku atslābs bez uzgaļa.

 

Kārdeiz kaimiņu lopu fermā: alumīnija vadi, dubulta izolācija(trīs vai četras paresnas monolītas dzīslas,katra savā gumijas apvalkā un apkārt cietā plastmasa)  savienoti kur ar rindspaiļiem,kur uz skrutku, psrs laika nozarkārbās(tajās cietajās,melnajās) nu tur briesmas darījās. Savienojumi zaļi, vadi 3cm pliki, gumija nodrupusi. Izskatījās, ka viena dzīsla bija karsusi visā garumā, jo izolācija tāda''uzburbusi''. Vēl vienu ziemu diez vai pārdzīvotu..  Labi, ka nāca eiropas projekti un izdomāja renovēt tur visu. Neesmu pētījis, kā tagad instalācija veikta.

 

 

Esiet atbildīgi, veicot elektroinstalāciju pašu spēkiem! Naudu taupīt nav slikts ieradums, bet ne uz lietām, kas var atņemt tev visu!

Labots - Msnikss
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Nesen nopirku jaunu prožektoru un tieši saskaros ar vadu savienotājiem. Viss bija iepriekš skaisti saskrūvēts ar rindspailēm nozarkārbā. Kā pakustināju vienu vadu, tā visi skrūvējumi izjuka un nācās visu pārskrūvēt.  Pamēģināju to saucamo Wago tipa savienotāju - viss labi, līdz brīdim, kad nav vajadzība savienot dažāda diametra vadus, jo tievākais iekšā neturas, bet resnāko nevarēja iebāzt.Nospļāvos un aizgāju pēc lodāmura - 5 minūtēs viss turējās kopā tā, ka varēja karāties tajos vados. Šis paņēmiens gan der, ja visur mājās vara vadi un alumīnija vadus nemaz nepērku. 

Link to comment
Share on other sites

WildGun

 

 

Šis paņēmiens gan der

 

Šis paņēmiens ir vienīgais (ja neskaita vadu sametināšanu), kurš ļauj daudz maz mierīgi gulēt.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Nu nu, kavalitatīvi izveiktai "skrutkai" sausās vietās ari nav ne vainas! 

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā, laba skrutka, alumīnija vadus, tur vēl no krievulaikiem. Tak visas padojlaiku daudzdzīvokļu mājās tā vadi savienoti un nekas. Protams, ja savienojumu noslogo ar neadekvātu patērētāju kā elektriskā plīts, tad skruta netur.

Link to comment
Share on other sites

Man tieši visur mājā WAGO. Pašlaik jau gan tikai 12 gadi. 

Arī vairākos objektos ir likti WAGO. Arī nav sūdzību.

 

Pētījumi (kas ieviesti praksē) arī rāda, ka saskares laukums nav nepieciešmas liels, galvenais, lai tas kontakts ir ciešs un tīrs. Pat pie lielām strāvām mūsdienās kontaktlaukumi mēdz būt daži kvadrātmilimetri.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mazliet pa tēmu, mazliet nē, stāsts iz dzīves  :) Pāris nedēļas atpakaļ viesistabā ar uguņošanas efektiem aizlidoja viena no četrām E14 spuldzēm griestu apgaismojumā ...  Protams paveicās, jo vadi hatā pārvilkti, un nokrita tikai tas automāts, uz ko sēd tā istaba dzīvoklī, pretējā gadījumā dzīvoklī esošā sieva ar mazo varētu līdz vakaram pavadīt tumsā un ledusskapī esošie produkti būtu tutū. Kāpēc uzsprāga? A vot izrādās, ka daudzos kupolos var skrūvēt tikai 40W kvēldiega lampas, a tur kaut kāda tizluma pēc bija pagadījusies viena 60W...  Ar laiku bij karsusi, karsusi ... un kaut kas neizturēja. Nospļāvos, un šādās kritiskās vietās (arī guļamistabā) nomainīju visas uz LEDiem, protams nebij lēts prieks, BET arī elektrības patēriņš ir jūtami krities un nekas vairāk nekarst .

Labots - M@R$$
Link to comment
Share on other sites

Bļin jau piegriezušās tās wago reklāms.

Normāli ir ja spēkam nelieto neko - no rozešu grupas uz automātslēdzi. Apgaismei da jeb ko, it sevišķi ja ir ledi vai ekonomiskās, kur jaudas ir niecīgas.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Wago ir ok, ja ievēro pieļaujamo slodzi. Uz klemmēm tā ir norādīta! Protams vislabākā ir lodētā skrutka. Tikai kurš no meistariem tādu taisa klientam, kur vajag tempā visu pabeigt.

 

 

 

Arī tās pašas ''rindspailes'' - jāskatās, kad pērc. Lētākajām ļoti bieži, stingrāk savienojot, apakšējā metāliskā daļa pārplīst. Nu vai arī spēka par daudz..

 

Sūdi šie ir palikuši un lielākā daļa, Kuršus, Krautu un Depo ieskaitot tirgo kaut kādus kreisās ķīnas mēslus. Gadus 7 atpakaļ, tad rindspailes varēja dabūt labas un bieži. Savukārt tagad ir shvaki, kā ar uguni jāmeklē! 

Link to comment
Share on other sites

Var jau pa vecai modei visu savilkt iekš dzelzs caurulēm ar dzelzs nozarkārbām, pašu dzelzs konstrukciju sazemējam un 100% drošība no elektrotraumām un ugunsgrēka.

Link to comment
Share on other sites

Vai vēl kādam ir slikta pieredza ar WAGO savienojumiem, kuros izmantoti dažādu diametru vadi?

 

šī reklamas lapa sala, ka 2273 sērijai var kombinēt dažādus vadus:

Labots - VIL
Link to comment
Share on other sites

SkeletonFE

Man arī nav uzticības WAGO. Ir gadījies, kad nedaudz pakustini nozarkārbu un daži vadi jau izlekuši ārā no WAGO.

Ja vienoju ar skrūvējamajām spailēm, tad tikai tā, lai dzīslas iet cauri abām skrūvēm, nevis tikai no galiem iebāztas. Parasti vispār satinu uz krutku un pa virsu uzmaucu spaili, uz vadu galiem skrūvi savelku stiprāk, uz izolācijas pusi vājāk, lai nejauši nesaspiež kabeli.

Link to comment
Share on other sites

Wago savā ziņā labāks par prastām rindspailēm. Nu wago ar savu atsperi nodrošina pastāvīgu piespiešanu, bet rindspailes... nu cik stingri pievilki, tā paliek. Mainās temperatūra- kaut kas staigā un pēcāk žoklis atkarās ka tā skrūve pavisam vaļīga ar visām izrietošām sekām. Man uzticību iedveš tik skrūve, paplāsnis un atsperšaiba. Tā atsperšaiba nodrošina piespiešanos pastāvīgu ( nu relatīvu, jo nekas nav apsolūts) kad mainās temperatūras un visādas vibrācijas. Pārāk bieži esmu redzējis ka , piemēram veco laiku kontaktligzdai, skrūve kas pievelk vadu vispār tik tālu atskrūvējusies, ka tūlīt izkritīs. Tad labāk ka vienreizejais savienojums ar atsperi. Tik jāuzmanās- tās rozetes nav īsti domātas mīsktajiem vadiem . Ja mīkstie, tad jāuzpresē uzgalis un ir ok ar atspersavienojumiem.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ir gadījies, kad nedaudz pakustini nozarkārbu un daži vadi jau izlekuši ārā no WAGO.

Tātad nav bijis nemaz iesprausts. Vai arī tas nebija Wago, bet kāds pakaļdarinājums pa lētu naudu. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

VebKamera

Vai kādam ir bijusi negatīva pieredze ar Torix tipa vadu savienojumiem? Protams, tikai cietajiem vadiem.

 

https://www.slo.lv/lv/veikals/produkts/?id=65979

 

Man sanācis tā, ka šādi ir galvenokārt. 8 gadu laikā vēl nekas slikc nav noticis. Ir kādam savādāka pieredze?

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...