Jump to content

Metināmie aparāti


Propaans
 Share

Recommended Posts

Da kāda tur specifikācija? Jaudīgs maiņstrāvas verķis, domāts rupjiem darbiem. Metināšanas strāva 300 - 400A ja nemaldos. Mana sievastēva sievastēvs (vieglas smiltis viņam..), profesionāls metinātājs krievu laikos mācēja ar to verķi sametināt caurules tā ka nekas netek un mašīnas bleķus neizdedzinot caurumus. Tagad baidos ka neviens tā nemācēs, jo ir labāka tehnika pieejama.

Link to comment
Share on other sites

Padomju laikā bija metināmie aparāti, kur darbojās no 1 fāzes (220V), no 2 fāzēm (380V) un 3 fāzēm. 2 un 3 fāzu metināmie aparāti bija vairāk izplatīti nekā 1 fāzes, jo uz vienu un to pašu metināšanas strāvu, strāva primārajā ķēdē ir mazāka un ir mazāka iespēja izist drošināju vai sadedzināt skaitītāju.

Link to comment
Share on other sites

Ir ar kaut ko jāsāk.

1. nenopirksi universiālo aparātu, kas derēs visām vajadzībām.

2. novelc budžeta līniju, cik esi ar mieru samaksāt par "izklaidi un skolu"

3. visvieglāk metināt ar 1/2automātu =mig/mag (jeb pareizāk sakot mig=CO2:) gāzes balons).

 

Var jau ņemties ar elektrodniekiem; vispār jau normāli vidējus dzelzīšus var savārīt arī ar nelielu elektrodnieku, bet ne smalkos. Arī nav tik akurāti kā pusautomāts vai kur nu Tig.

Link to comment
Share on other sites

Labāk kādu universālo maisījumu nevis pliku CO2. Javien nemetina ārā, kur fiksāk gāze beigsies.

Link to comment
Share on other sites

Ar tiem AGA mix ir reālas problēmas. Es tā arī neesmu atradis vietu kur varētu nopirkt balonu un viņu pēc vajadzības pildīt. AGA piedāvā tikai nomāt balonu. Ja metina daudz, tas sīkums. Bet ja vajag metināt reizi pa reizei, kaut kā neceļas roka maksāt par balona nomu. 


Bet nu ar līdzstrāvas inventoru var diezgan daudz ko sametināt. Arī mašīnas bleķus. Protams ka ar pusautomātu ir ātrāk un vieglāk, bet varēt var.

Mājas saimniecībai pilnībā pietiek ar Ķīnas līdzstrāvas inventoru - ar atbilstošiem elektrodiem ar viņu praktiski visu var sametināt. 

Link to comment
Share on other sites

ar viņu praktiski visu var sametināt. 

 

Apmēram tā :) ...?

post-72256-0-67031500-1413309100_thumb.jpg

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Galu galā, labu laiku atpakaļ iegādājos Lincoln tehnikas, kaut kāds "bester" atzars. Cena tuvu 500 eiras, ar atlaidi - 420 eiras. Darbojas pie  220V sprieguma. 4 darba, stipruma režīmi + regulēt stieples padevi. Vispār, esmu ļoti apmierināts, ir nācies metināt gan sīkumus gan kādus 4-5mm biezus bleķus. Pēc laba laika aparāts nedaudz nogurst, bet tas ir pie garām šuvēm. Pirku uz vestienas ielas "plazmateh". 

 

Otra lieta, par ko vēlējos šeit paturpināt ir - TIG iegāde, kam būtu jāpievērs uzmanība, kādas markas utt?

Ar Lincoln iemācījos darboties ar dažādiem tērauda izstrādājumiem. Ar tigu vēlētos padarboties ar ņeržu un alumīniju.

Link to comment
Share on other sites

Alumīnijam vajag AC/DC TIG aparātu. Vari izmantot arī savu pusautomātu.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

.. un argonu tāpat vajadzēs, tā ka vispirms vari ar to pašu verķi, kas jau ir paprovēt.

Link to comment
Share on other sites

Aham. Runājot par hameleon maskām, vai ir vērts pirkt tādu par 30 eur? Ar vienu roku tomēr sarežģitāk strādāt.

Link to comment
Share on other sites

Nesen dabūju 2. pakāpi rokas metināšanā. Interese tagad ir par TIG, bet lielais jautājums kur dabūt argonu. Cik tas prieks maksā. It kā māku internetu, bet konkrētas cenas nevaru atrast.

 

 

P.S šis ir diezgan foršs aparāts. Kemppi Minarctig evo 200

 

prod_minarctig_evo_200_mlp_xlrg.jpg

Link to comment
Share on other sites

Puiši, nedaudz tomēr nopietnāk jautājumu vajadzētu skatīt...

Propaans,

Alumīnija TIG metināšana nebūt nav amatiera lauciņš, t.i. aparāts krietni dārgāks, vajadzība metināt to parasti krietni mazāka, kā metālus ar DC aparātu un prasmes vajadzīgas krietni lielākas. Kā likums parasti remontēt atnesīs visādus sūda sakausējumus, kuros ''smilšu'' vairāk kā Al... .Tāpat ja klients nevar atļauties nopirkt jaunu detaļu, tad diez vai labi samaksās par remontu, kura labs iznākums citreiz neprognozējams.

Hameleona lētā maska bez atsevišķas baterijas arī ir mēsls, jo pat 25 gadus atpakaļ jau bija labākas kā šīs... Bet rokā turamā maska ir paredzēta tikai mušas sist...

Zoom,

Teiksim 20l balons Ar tev izmaksās ~50EUR un ''forši dārgu'' TIG aparātu tagad ir ļoti daudz...

Labots - jacobs
Link to comment
Share on other sites

Kāds paskaidros kā darbojas AC/DC TIG ar ko atšķiras? Ar tā barošans veidu vai tas, kā tas strādā, kaut ko sīkāk?

Link to comment
Share on other sites

Nedomāju, ka tu ''sīkāk'' sapratīsi...

Tāpēc vienkārši, TIG DC ir paredzēts tērauda,nerūsošā tērauda, titāna, vara utt. metināšanai ar (-) pie degļa.

Toties TIG AC ir domāts alumīnija, magnija metināšanai ar maiņstrāvu, sakarā ar šo metālu ļoti ātro oksidēšanos(lieto ''zaļos'' volframa elektrodus)

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Pie tam tā nav vienkārši maiņstrāva, tas, kas ir plusā virs grafika līnijas var pat būt citas formas un platuma, nekā tas, kas mīnusā. Ari frekvences lieto dažādas.Tas nosaka termiskās zonas platumu, dziļumu un vēl dažus parametrus.

 

http://www.thefabricator.com/article/aluminumwelding/riding-the-right-wave-in-aluminum-welding

http://aluminium.matter.org.uk/content/html/eng/default.asp?catid=195&pageid=2144416803

pāris adreses

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Tā kā esmu "lodētājs", tad ir gadījies, ka metinātaji ir lūguši salabot kādu metināmo aparātu. Nevieš uzticību Telwin invertori. Ja pašam būtu jāpērk, tad lētākais no man zināmajiem drošākajiem ir ESAB Buddy 180. Bet es nepārzinu visus, piem. Kempi. Beidzoties garantijai pie nopietna bojājuma diezvai remonts rentēsies, bet tā jau tagad ir jebkura aparāta problēma.

Paskataties iepriekšminētā Kemppi Minarctig evo 200 servisa manuāli, kas ir paradzēts servisa meistaram. Labi, ka viss nav uz vienas plates, ka dažreiz gadās. Ražotājs paredzējis tikai plašu maiņu. Ja dažreiz meistaram uz nojautu izdodas, ko salabot, tad tā ir veiksme.

http://www.rapidwelding.com/files/MinarcTig%20Evo%20200%20Service.pdf

 

Propān/butan, ja ierakstīsi meklētājā tig metināšana, tad būsi pārsteigts cik daudz laba materiāla ir latviešu valodā, t. sk. arī par AC tig metināsanau.

Link to comment
Share on other sites

Puiši, ja cilvēkam nav pietiekamu zināšanu fizikā utt. utml., tad šeit ko skaidrot dziļāk par metināšanas teoriju, kur nu vēl shēmas piedāvāt, ir bezjēdzīgi, bet ja tomēr ir izpratne, tad pats būtu sen atradis to info, mums pajautājot vien dažas specifiskas detaļas.

 

Link to comment
Share on other sites

Joptj... kādreiz dzirdēju tādu frāzi, ka metinātājs kārtīgi metināt sāk tikai 10-tajā darba gadā. Ar pusautomātu saķepināt kautko varu, bet tikai priekš sevis . Nemāku es ar tām brillēm/masku.Pajaļņiks srdij/rokām tuvāks/

рожденный ползать летать не умеет.

Link to comment
Share on other sites

Kā es kādreiz rakstīju, TIG metināšana, tā teikt ir tuvu lodēšanai, viss process pilnīgi paša rokās, tikai temperatūra lielāka, bet metāla pilīte tāpat smuki izplūst: pamaini tikai strāvu, degļa stāvokli un laiku utt.

Link to comment
Share on other sites

Pats paņēmu Stahlwerk TIG aparātu - patiesībā tikai sev, jo par visādu nieku izdarīšanu kantori prasīja ap/pāri 100 eur, kas jau bija laba daļa aparāta vērtība. Pašlaik gan sāku saprast, ka cena veidojas ne vien no tukša gaisa, bet argona cenas, volframa elektrodu cenas, papildmateriāliem, utt. Lielu daļu no šī gan veido arī vietējie darboņi, jo Ķīnā iespējams visu, kas nav smags (volframa elektrodi, degļa detaļas, ...) nopirkt par 1/4 vietējo cenas. Lai nu kā pašizglītība laba lieta un jāmācās kaut kas jauns..

Ak, jā, man izskatījās, ka Gaschema vislētākais kantoris uz argonu, kur krievu 40L balons 60 eur un argona gāze pie 50 eur. Eiropas baloni, kas savukārt jau no alu ražojas maksā pie 200 eur tikai par 20L balonu vien.

 

Arī vietējās ss.lv poļu automātiskās maskas pa <= 25eur nemaz nav tādi sūdi kā bieži smērē - tās MAR-POL maskas ar trīs regulēšanas kloķiem (DIN 9-13, sensitivity, delay) pat tiek galā ar šo augstfrekvences TIG, nekā vairums prasto masku, par kurām pilni forumi ar sūdzībām. Pats izmēģināju uz sensitivity=MIN, ka TIG metināšanas laikā vispār nenostrādā stikls. Uzliekot uz sensitivity=MAX, viss notiek. Nemaz nerunājot par parasto MIG, kur tā lētā maska vispār ir zelts salīdzinot ar melno parasto stiklu.

 

Lai nu kā piekrītu jacobs, ka TIG tāda lodēšana vien ir, ja piešaujas parametros un saprot ko dara. Bet, ja nu kāds pērk aparātu, tad uzreiz vismaz ar pedāli, jo bez tā nav aršana. Parastie MMA/TIG bez HF start pat nezinu kam domāti.. traktoriem?

 

Jā, vispār, 50A plasma tajā pašā aparātā arī ir diezgan laba lieta - līdz 10 mm dzelzi var kā sviestu sagriezt, ja nav prasības uz perfektu griezuma vietu.


 

 

Kāds paskaidros kā darbojas AC/DC TIG ar ko atšķiras? Ar tā barošans veidu vai tas, kā tas strādā, kaut ko sīkāk?

Pretējā polaritāte iznīcina alumīnija oksīda kārtu, kas "kūst" ap 2x..3x lielākā temperatūrā kā pats alumīnijs, tāpēc tu attīri virsmu un pēc tam ar normālo DC kausē pašu alumīniju. Normāliem aparātiem var regulēt +/- laiku 20%-80%, atkarībā no tā, cik netīrs ir alu. Ar parasto DC pat tirākais alu oksidēsies metināšanas laikā un nekas prātīgs nesanāks.

Link to comment
Share on other sites

Pa cik to Stahlwerk nopirki? Es vienu mēģināju salabot pirms vairākiem gadiem. Sāka mans kolēģis. Pasūtīja lai īpašnieks sameklē un pasūta vienu plati. Laikam tad tas nebija iespējams.Tad iedeva man, lai pamēģinu. Varbūt vajadzēja mainīt visas mikrenes pēc kārtas? Aparāts ļoti sarežģīts. Mūsdienās plates taisa tā, ka izsekot pa celiņiem savienojumus starp detaļām nav iespējams. Īpašnieks laikam bija ebay nopircis pa 200 naudiņām.

PS. Protams tā cena majaslapā priekš tāda aparāta ir adekvāta. Jautājums tikai vai tirgotāji nodrošina arī tā remontu. Tas ir izstrādāts un ražots Ķīnā. Stahlwerk ir tikai tirgotājs,  Aparāts sastāv no ļoti daudziem blokiem. Ja ir nodrošinājums ar rezerves daļām, tad nav problēmu.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Linkā aptuvenā cena arī bija - līdzīga kā ķīniešu aparātiem. It kā 5 gadu garantija. Ja problēmas, tad gan laikam atpakaļ uz Vāciju jāsūta  :)

Link to comment
Share on other sites

Tā 5 gadu garantija ir no ražotāja jeb Vācijā, jeb mārketinga triks? Ir gadījumi, kad ražotājs dod 2 gadu garantiju, taču pircējam ir jāveic noteiktu preces reģistrāciju, kam pircēji parasti nepievērš uzmanību un tirgotāji arī nebrīdina. 5 gadi ir fantastika. Pa tādu cenu AC/DC Tigs ir vienkārši fantastika. Tajā pašā rūpnīcā ražoti ar līdzīgam iekšām tiek tirgoti arī citu brendu aparāti, gan ķīnieši, gan vismaz viens liels brends.

Link to comment
Share on other sites

Nu pirku caur eBay, lai būtu kam sāpi izklāstīt, ja nu kas. Lai gan uzreiz gribēja pa tiešo pārdot, cena bija tā pati kas eBay, kamēr gaidīju par 10..15% eBay fees lētāku piedāvājumu un pateicu, ka tad nesaskatu vēlmi pirkt pa tiešo. Pārdevējs tur tas pats, cik noprotu oficiālais ražotājs un kopš 2004. gada eBay, un ar 100% feedback. Nekādus garantijas papīrus gan nesaņēmu, ka tas vairāk laikam uz pavadzīmes/eBay balstīts. Vāciski man slikti lasās, bet rakstīts 5 gadi un vēlarvien ceru, ka eBay pasargās, ja nu kas.

 

Lai nu kā, pirmais starpgadījums tika perfekti atrisināts - sākotnēji ar TIG tika atsūtīts aizlausts plasmas deglis un aizsūtot bildes, pārdevējs uzreiz nākamajā dienā bez iebildumiem ar UPS izsūtīja jaunu ar visu 4m šļauku un vēl dāvanā iedeva 5 volframa elektrodus ~10 eur vērtībā par tiem neko nesakot, lai atverot paku būtu mierinājums  :)


Cik ar savām līkajām rociņām varu novērtēt, aparāts metina ļoti labi un pašlaik pretenziju nav.

Link to comment
Share on other sites

Lieto un priecājies. Parasti pērkam mantas lai lietotu, nevis remontētu. Jāprot tikai sev izvēlēties izdevīgāko variantu no visiem iespējamajiem. Šobrīd ķīnietis cīnās par Eiropas tirgu, iespējams tas ko nosaka. Bet pašaik ar metināmajiem ir tāpat kā ar mobilajiem. Nebūs tādu vairs ar kuru varēja strādāt vismaz 20 gadus.

PS. ja ievēroji, tad Grobiņā ir pārstāvis.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Tā baigi neievēroju.. Kā sauc to kantori? Redzēju, ka ss.lv reklamē šos aparātus, bet tur cena likās vismaz +25%.

Link to comment
Share on other sites

WTF, kaads tad ir sausais atlikums manam jautaajumam?

WTF, kaads tad ir sausais atlikums manam jautaajumam?

Link to comment
Share on other sites

Droši vien atlikums, tāds, ka šodien ar tādiem diegiem, tomēr, nav aršana...

Kādreiz jaunībā, kad arī kādu tādus aparātus uzbūvēju, mani sādžā cienīja...

Tomēr arī tad, kad manās rokās nonāca padaudz balasta reostatu (10-350A), augšminētais risinājums tika aizmirsts...

Un vēl krievu laikos jebkur varēja pieslēgties pie sadales skapjiem, daudz neuztraucoties par aparāta primārajām strāvām, drošinātājiem...

Link to comment
Share on other sites

Tad galu galā, uz kādu firmu var skatīties? Ja ir ar pedāli, kā šī opcija saucas? Varbūt kādu linku, nopērkamu Latvijā, labu firmu, pro-starta aparātu? 

Link to comment
Share on other sites

Tā baigi neievēroju.. Kā sauc to kantori?

Pats iedevimājas lapu, bet apskatīties kontaktus nevari.

 

 

Ja ir ar pedāli, kā šī opcija saucas?

Jābūt ligzdai ar iespēju piesslēgt distances vadības pulti, bet es nevaru iedomāties, kapēc tas būtu parastam metinātājam vajadzīgs.

Firmai jābūt tādai, kurai ir oficiālais pārstāvis Latvijā un kaut kur arī servisa darbnīca. Vēlams Latvijā. Protams tādi aparāti arī maksās dārgāk.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

O, pats nebūtu iedomāties paskatīties Locations tajā lapā :) Tad jau vispār super - būs pie kā garantijas saistības kārtot, ja nu kas notiekas. Tas gan tas pats, kas ss.lv reklamē tos aparātus un cena nelikās pārāk pievilcīga, ka iespējams no ražotājiem pirkt ir lētāk.

 

Pedālis gan manuprāt būs lietojams salīdzinoši bieži, jo metāls sakarst un var noņemt jaudu nost, lai neizkausētu un turpināt metināt. Tāpat visādos stūrīšos utml. a citādi tev tik kontrole ar pogu un perfekti jāmāk iestādīt ampēri konkrētajam darbam, kamēr ar pedāli vari mainīt metinot, skatoties no vajadzīgā.

Link to comment
Share on other sites

Manuprāt visbiežāk strāvu regulē no degļa regulatora, bet tā kā esmu lodētājs, tad nemācīšu metinātājus.

Link to comment
Share on other sites

Puiši, tikai TIG degļa vadības poga vien jau ļauj metināt ar divām dažādām strāvām un plus vēl pieredze, kas ir pilnīgi pietiekami 90% gadījumu. Viss pārējais ir tikai specifiskai pielietošanai. Visādā ziņā smalkākiem darbiem vajag maksimāli vieglu degli, bez visādiem '' pribambasiem'', un ja man vajag iemetināt teiksim kādu sensora korpusu ar <~15A strāvu, tad man pat abām kājām jābūt stabili novietotām, kur nu vēl kādu pedāli ļurināt...

Strādāt ar >50A, tas jau ir pavisam kas cits un nesalīdzināmi vieglāk...

Lai gan arī man TIG metināšana ir tikai viens un arī ne tas lielākais no darba posmiem, tāpēc, nebūt, nepretendēju uz patiesību pēdējā instancē...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Pakustināšu vecu topiku: vai ir vēl kāda pieredze ( remonts, ilgmūžiba) par to janiz 67topikā  pieminēto ''vāciešu'' ķīnieti Stahlwerk . Ja skatās ražotāja lapā http://stahlwerk.gmc.globalmarket.com/contacts.html  tad Ltvijā ir kaut kāds kantoris Grobiņā. Cik tas ir reāls ( nu garantija)?- vai kādam saskarsme. http://www.stahlwerk-welding.com/location.html . Principā vajadzētu kādu aparātu ko var normāli regulēt ( parametrus) , bet nav vajadzība pēc baisā profisionāla. Nu ja kāds tik nodrošina garantiju, tad ir OK-nobeigsies, var stiept pārdevējam. Nu ir gan vajadzība pēc diviem veidiem , TIG un MIG ( tas tā retāk) . Kaut kāds kombains (tipa šis http://www.stahlwerk-welding.com/1178.html) laikam nav laba doma .

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...