Jump to content

Iesakiet FM radio antenu... RE:


Sisqo
 Share

Recommended Posts

Iesakiet lūdzu kādu konkrētu internetā vai kādā no Rīgas bodēm nopērkamu FM "āra" antenu portatīvajam radio ar teleskopisko antenu? Gribu dzirdēt visus (gribētos) Rīgas radio kanālus. Atrodos Auces novadā ~95km no Rīgas, mitinos 3 stāvu daudzdzīvokļu ēkā.

Labots - Sisqo
Link to comment
Share on other sites

Nebūs viegli. Kopš digitālās TV tās metru antenas vairs nav populāras. Varbūt Argusā vai Yotā kas atrodas. Man slinkums meklēt

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

100km ... aizmirsti par normālu stereo (izņemot LR1;LR2 un SWH), drīzāk tajā rajonā jau LT programmas tur čum un mudž, + tad jau vēl var mēģināt Saldus raidekļus ...

Link to comment
Share on other sites

itoza3pk803bhkbdpsnr.jpg

Man ir šāda. Atrodos apm. 70 km pa gaisa līniju no Rīgas. Kaut ko jau ķer, arī stereo.

Link to comment
Share on other sites

aoma ieteiktā antena ir sū**. Antenai nav virziendarbības, bet Tev virziens ir zināms. Ar piecelementu Yagi tipa amtenām būs gan stereo  gan oi cik daudz raidītājus varēsi uztvert. Jā, man ar tādu antenu ir problēmas klausīties stereo, bet tas ir  Zvidrijas radio :sarkasms: Citādāk varu brīvi klausīties arī Somijas radio, par igauņiem un leišiem nemaz nerunāsim.

Link to comment
Share on other sites

aoma ieteiktā antena ir sū**

Tada viņa ir gan, bet bez Rīgas uztver arī Saldus, Talsu un Kuldīgas raidītājus (atrodos kaut kur pa vidu), tāpēc man vairāk neko nevajaga.

Zviedri un somi mani, atklāti sakot, interesē kā sunim piektā kāja.

Labots - aoma
Link to comment
Share on other sites

Es jau arī neklausos kaimiņvalstu radio. Es vispār radio neklausos, bet runa jau par pašu uztveršanas iespēju. Ar kārtīgu Yagi antenu, uz mājas jumta, var dzirdēt praktiski visas Latvijas radiostacijas un arī kaimiņvalstu radio.

Link to comment
Share on other sites

Ja to rimbuli iztaisni, tad sanāk klasisks pusviļņa dipols un tas jau ir antema. Rinķveida antena signālu drīzak pavājina, nevis pastiprina.

Link to comment
Share on other sites

Var jau būt, bet tad tā droši vien jāregulē, toties tagad poo, kārts galā ir un uztver apkārtējās vajadzīgās stacijas tīri, bez šņākoņas - negribas tajā visā baigi iedziļināties, jo neesmu nekāds radioamatieris, bet neprofesionāls radio klausītājs :D

Link to comment
Share on other sites

Esmu iesācējs, bet jau kādu laiku ir doma sataisīt pašam labāku antenu par esošo vara drāti, taču nezinu kuru taisīt, vai nu

 

Klasisku dipolu (viegli sarēķināt un izveidot, grūti uzstādīt kā vertikālo, ja vien mastu netaisu no koka)

 

5 elementu Yagi (liels pastiprināšanas koficients,bet čakarīgāk taisīt un arī vertikālā uzstādīšana)

 

vai arī Zig-zag (nevajag salāgošanas cilpas, viegli uztaisīt, arī var pievienot reflektorus un direktoru, lai vairāk dB)

 

Tad kuru? Un vispār- kur var uzzināt kādā polarizācijā kur stacija raida un no kurienes? Jo ja izvēlos antenu ar šauru virziendarbību, var gadīties ka neķer visas stacījas vienlīdz labi. Ja vēl nepareiza polaritāte- neķers vispār.

Link to comment
Share on other sites

Nezinīts, vismazākie gabarīti būs Yagi tipa antenām. Zig zag antena ir ļoti laba, bet gabarīti uz 100MHz lieli un mehāniski nostiprināt teflektoru ļoti grūti. Te es savulaik vienu rakstiņu.par antenas izgatavošanu sacerēju

http://www.freefm.lv/lv/readarticle.php?article_id=117

Te informācija par raidītājiem

http://fmscan.org/

Diemžēl, lapa nav pilnīga un mazās kaktu radiostacijas bieži vien nav pieminētas. Tur gan laikam jāvaino paši rāčiņi. Raidītāji, to saimnieki tiek mainīti kā zeķes, ei nu visam izseko līdzi.

Ja gribās tālas stacijas uztvert, tad kāreiz šaura diagrama antenai ir vajadzīga. Gaiss ta pilns ar raidītājiem,kuri strādā uz vienas frekvences un tad antena, ar šauru virziendiagramu, "atšuj" traucējumus. Man ir gan dipols, gan piecelementu Yagi un starpība staro dipola un Yagi antenas, uztvero signālu, ir graujoša. Ja ar dipolu es varu traucējumos knapi saklaisīt teiksim somu radio, tad pārslēdzoties uz Yagi skaņa tīra un pat RDS aiziet. Nav jau vienas receptes visiem. Ja vajag tikai vietējās stacijas uztvert, tad arī uz 45 grādiem sagāzts dipols pietiks. Tāds šķībs dipols ķers abas polarizacijas, bet nedos pastiprinājumu. Toties to var pa stundu uzčiņīt. Jā, un pats galvenais, jebkura antena obligati janovieto uz mājas jumta. Tikai tad radioēters "atveras".

Link to comment
Share on other sites

Es vienmēr esmu izmantojis esošo TV antenu, man pietiek. Man gan vēl oldskūls, ar metru ūsām, ne tikai pliki decimetri.

Link to comment
Share on other sites

Televīzijas antena neķer vertikālo polarizaciju. Nē, nu kautkā jau uztver, bet vājākas komercstacijas iet parasti ar šņākoņu. Protams, viss atkarīgs no cilvēka prasībām. Viens šņācošu ķēķa radio drillē visu dienu, cits nokrauj jumtu ar antenām, bet radio neklausas vispār :sarkasms:  Ptiesība, kā vienmēr, ir kautkur pavidu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Par to saliekto dipolu nav tik ļauni - ja vēl vienā galā ieliek maiņkondensatoru, tad baig asā paliek (rezonanses ziņā). Pirms kādi padsmit gadi no santehnikas caurulītēm pēc Rothammeļa tādu taisīju un bij labāk par 1/4 vilni. Protams, ka Yagi ir labāka, bet ja aktuāli ir varāki virzieni, tad likt rotatoru un grozīt, ja neesi HAMs? Diezi vai... :)

Link to comment
Share on other sites

 Skaidrs, ja tādu līko uzliek uz mājas jumta, tad varēs tīri normāli uztvert arī nosacīti švakus signalus. Tais pašos apstākļos taisns dipols dod  liekāku pastiprinājumu. Vajag tikai to tā ieregulēt, lai uztveršanas minimumi ir vērsti uz tām pusēm, kur nav raidītāju. Līkais dipols domāts cilvēkiem,kuriem ar antenas virziena regulēsanu ir grūtības. Lielākā problēma ir ar vienu antenu labi uztverti gan vertikālo gan horizontālo polarizaciju. Tit īsta risinājuma nav.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Lielākā problēma ir ar vienu antenu labi uztverti gan vertikālo gan horizontālo polarizaciju

Tā ir, ka nav noteikti vienoti standarti radiostacijām, kādā polarizācijā tām raidīt. Sava loma droši vien arī tam, ka antenas-parastās labāk uztver horizontālo polarizāciju bet auto antenas - vertikālo.

Link to comment
Share on other sites

Viktorslat

Sveiki,

Man līdzīgs jautājums par tēmu. Tikko iepirku Yamaha resīveri, ir gana labs, bet FM radiostacijas tikpat kā neķer - tikai SWH un LR1, citas ļoti vāji vai nemaz. Tai Yamahai nāk līdzi tāds vadiņš, tas arī viss. Es labprāt nopirktu kādu jēdzīgāku antenu, tā vadiņa vietā, bet vēlams tādu nelielu, kuru varu "noslēpt" aiz tehnikas plauktiem, lai nav kaut kāds monstrs, kas bojā visu skatu tieši istabā. Man pirms tam bija SONY ar tādu pašu vadiņu, tas vismaz ķēra kādas 10 stacijas, bet šis - ļoti vāji. Vai variet, lūdzu, ieteikt kas būtu jānopērk un jāpievieno, lai iespējams, uzlabotu uztveršanu manā gadījumā? Atrodos Rīgā. Paldies!

Link to comment
Share on other sites

 

 

FM radiostacijas tikpat kā neķer - tikai SWH un LR1, citas ļoti vāji vai nemaz. Tai Yamahai nāk līdzi tāds vadiņš, tas arī viss. Es labprāt nopirktu kādu jēdzīgāku antenu, tā vadiņa vietā, bet vēlams tādu nelielu, kuru varu "noslēpt" aiz tehnikas plauktiem, lai nav kaut kāds monstrs, kas bojā visu skatu tieši istabā.
 

 

Es nopirku argusaa 15m 75 omu kabeli (liidziigs kaa TV antenai, tikai shauraaku, lokanaaku), galaa pie tunera uzskruuveeju tur pat pirkto shtekeri un uztaisiiju viss parastaako T veida antenu no PVC trubaam. Nosleepu pie loga aiz radiatoriem, draudzene veel nav pamaniijusi :). Kjer labi.

Link to comment
Share on other sites

 

 

antenu no PVC trubaam. Nosleepu pie loga aiz radiatoriem
Sīkāk vari pastāstīt.Konkrēti intresē kā tiek izmantotas PVC trubas konstrukcijā.
Link to comment
Share on other sites

Taas trubas jau nav obligaatas, es taas izmantoju "konstrukcijas" stingriibai.

60cm truba T savienojums otra 60cm truba

75 omu TV kabelis, videejaa dziisla uz vienu trubas pusi (~65cm), ekraneejums pa otru trubas pusi (~65cm).

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Dipole_antenna_in_meters.png

 

 

 

p.s. pirmaa bilde ir sagoogleeta Dipola antena, otra mana, no tapshanas procesa.

post-95713-0-00983000-1384872882_thumb.jpg

Labots - jozhix
Link to comment
Share on other sites

3 vai 5 vai 7 Yagi antenai elementi nebūs nekādas starpības taisot un "regulējot" mājas apstākļos.

Ieteiktu taisīt vienkārši dipolu no Cu santehnikas caurukes un reflektoru no metāla sieta.

Nav obligāti jāliek uz jumta,ja mājai ir bēniņi un māja daudzmaz veiksmīgi orientēta var iemontēt tajos-ja vien nav bleķa jumts vai šīferis priekšā vajadzīgajam virzienam.

Link to comment
Share on other sites

Nu Tu arī pateici :sarkasms: . Ir milzīga starpība starp dipolu un kaut piecelementu antenu. Ja netici, brauc ciemos, parādīšu.Man dipols stāv ētera kontrolei, kad parādas kaut mazākais signāls, tad uzgriežu uz to piecelementu antenu un tad vājo signālu var perfekti dzirdēt. Antenā ir spēks, bet nu tas jau ir "lielais sports". Parastam lietotājam, lai uzķertu vājas vietējās stacijas, tiešām pietiks ar dipolu. Es gan to tomēr liktu virs mājas jumta. Tas lai pēc iespējas attālinātos no visādiem traucējumiem, kuru mājā papilno.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ir milzīga starpība starp dipolu un kaut piecelementu antenu

Esmu darbojies tikai ar apmēram 210 Mhz TV antenām visai specifiskos apstākļos-kad aizmugurē apmēram (1km attālumā) atradās ļoti jaudīgs TV retranslātortornis ar saviem "traucējumiem" arī UKV un vidēja geruma viļņu diapazonā.Spriežot pēc TV attēla kvalitātes 3 vai 13 elementi antenai nebija nekādas jūtamas atšķirības ne man ne kādam citam ciema gudriniekam-vislabākos rezultatus deva zigzag antena ar režģa reflektoru...drošivien pie tik kolosāliem traucējumiem visa tā antenu virziendarbības teorija vienkārši nedarbojas... :moil:

Link to comment
Share on other sites

Tas, kas kādam liekas, nevar izmērīt decibelos.
Tā vietā lai sludinātu muļķibas, izlasi grāmatiņu par antenām.

Kādam jau +/- 3 dB ir pofig. Protams, ja rāda tad rāda. Tikai sportistiem ir svarīgs katrs decibels.

Labots - JDat
Link to comment
Share on other sites

Izlasi grāmatas,nesludini muļķības....

Stāstu kā bija reāli-ne man vienam,pietam....dalos pieredzē,citas pieredzes man nav  :)

Link to comment
Share on other sites

Ja tev pietiek ar 3 elementiem, tad tas nenozīmē, ka apgalvojums:

 

 

3 vai 5 vai 7 Yagi antenai elementi nebūs nekādas starpības

ir patiess. 

Link to comment
Share on other sites

Nē nu vispār!

Nedrūkst citēt pus teikumu! Piebilde ir-

 

taisot un "regulējot" mājas apstākļos

Kādā Radio žurnālā toreiz lasīju,ka Yagi antenu ir jānoskaņo poligona apstākļos,utt.

Tā vienkārši taisot,pēc izmēriem nav jēgas likt vairāk par 3 direktoriem-par ko arī praksē pārliecinājos-aplaužoties gan ar 14,gan 7 elementu antenām un pat sinfāzē liekot divas 7nieces.

Mēraparātu man nekādu toreiz nebija,bija tikai vairākas antenas un uz 3 stāvmājas jumta uzstiepts televizors :heat:

Link to comment
Share on other sites

Spindlera vai Rothammeļa grāmatā paskaties.

Pēc 8 elemtniem jau var sākt spriest kā ir ar GAIN, praktisko lietderību utml lietām.

Aizbraucu pie Didža un ar mēraparātu viss redzams bez maz vai reālā laikā. Kas attiecas uz laiku, tad jā, 7 lambdas starp antenām vērīšanas laikā ir minimums lai var kaut ko samērīt.

 

Šobrīd taisu antenu uz 70 cm. Par cik Rīgā nav mērinstrumentu, tad atskaites punkts ir subjektīvs. Trunking strādā pat ar drāts gabalu. PMR ar drāts gabalu neiet, bet ar antenīti iet rūgdams. Cai vajag 12 elementu YAGI, vai pietiek ar 3-6 elementiem, to es tuvākajā laikā noskaidrošu praktiskā veidā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...