Jump to content

Automātiska gāzes apsilde


Propaans
 Share

Recommended Posts

Sveiki. Lieta tāda. Gribu nopirkt gāzes degli, maksā ap 15-25ls + propāna vai butāna balonu. Man ir arī termostats, termoregulators. Kā varētu izdomāt, lai gāzes padeve tiek atslēgta, pieslēgta, balstoties uz elektroniskā termoregulatora datiem?

 

paldies jau iepriekš :)

Link to comment
Share on other sites

Niks atbilst ieplānotajam darbam! :D

 

Teorētiski - ņem kādu Arduino vai "Aveni" vai ko tādu un programmē!

Galvenais būtu, lai temperatūras krišanās gadījumā tiek ne tikai gāze palaista, bet arī aizdedzināta. Un atkal apturēta, ja neaizdegas! Citādi - temperatūra krītas, gāze nāk, pēc laiciņa dzirkstele - un nav vairs sienas, aiz kuras stāvēja balons!

Link to comment
Share on other sites

tieši par to jau es domāju. tur drošības sistēmām vajag vairāk devēju un izpildmehānismu, nekā pašai darbināšanai.

Link to comment
Share on other sites

Nekāda baigi sarežģītā automātika tur nav vajadzīga: elektromagnētisks vārts, aizdedze, un liesmas kontrole. Dotajā gadījumā liesmas kontrolei labāk derētu "jonizācijas elektrods", nevis foto devējs, bet juridiski gan neko paštaisītu darbināt ar gāze nedrīkst, un telpās gāzes vadi varbūt tikai no metāla. Tā, ka stacionāri pielikts gāzes deglis no būvmateriālu veikala ar gumijas šlauku un paštaisīti automātiku ir tāds pus krimināls variants.

A ko tieši ir paredzēts apsildīt?

Ja vajag apsildīt telpu, tad ir nopērkami jau gatavi gāzes siltā gaisa pūtēji ar visu drošibas automātiku. Izmantot gan tādu gāzes degli ir jēgas vienīgi labi vēdināmās telpās, jo dedzinot gāzu izdalās CO2 un ūdens tvaiks, kas slikti vēdināmās radīs paaugsinātu mitrumu un nepārāk labu gaisu, lai tādā telpā strādātu.   

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Ja deglim paredzēts manuāli palaist gāzi, kuru ar "pjezo dzirksteli" arī aizdedzina, kādu izpildmehānismus pielietosi- nestādos priekšā, vai tikai nebūs jāpasūta izgatavošana. Gatavajos gāzes apkures katlos viss ir iekšā, bet tie arī atbilstoši maksā. Domā ar degļa liesmu sildīt gaisu, vai ko citu? Bet citādi- kurināt var arī ar balonu gāzi, viss atkarīgs no nepieciešamās jaudas. Pazinu cilvēku, kuram krievu laikos (ārpus Rīgas) bija tāda sistēma mājas apkurināšanai. Aukstajā laikā viens lielais balons dienā (mainīja pa 3 uzreiz, lai retāk būtu jāved).

Link to comment
Share on other sites

Kurināt (nav jau saprotams vai autors sildīs gaisu, vai to degli montē iekšā kādā katlā) ar balonu gāzi taču jebkurā gadījumā būs ļoti dārgi. Cik tagad maksā viena balona uzpilde? Kādi padsmit lati?

Link to comment
Share on other sites

Vecajās gāzes krāsnīs pakurina līdz krāsns uzsilst un tērauda stieņi ir karsti, krāsns no iekšpuses ir ar kieģeļiem aplikta, no ulmaņlaikiem vecās gāzes krāsnis vēl ir license. 

 

Pats deglis tiek iededzināts un turēts krāsnī, lai kurinātu vajag 2 cilvēkus. nez kās par aplamībām par degļa termostatu kad silts tad pietiek.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
viesturs0711

Atljaushos mironi paspaardiit...

 

Shjobriid buudaa 40m2 ir elektriskaa apsilde. Lieki piebilst, ka reekjini ir draudziigi tikai prieksh LE. Ir lieliska iespeeja tikt pie gaazes katla un konvektoriem. Jautaajums taads, apkure ar balonu gaazi, kaadas sanaak izmaksas kurinot uz 1m2. jebshu cik 50l baloni videji meenesii aizietu, njemot veeraa muusu videjo ziemu. Maajoklis protams nav dizhi siltinaats. Padalieties luudzu ar viedokli, kas kurinat ar baloniem.

Link to comment
Share on other sites

Tev tas gāze katls kaut kur jāliek. Jātaisa visa apsaite. Jāvelk caurules pa to māju (OK, tur daudz nevajadzēs), bet vienalga. Uz pašteci gan jau netaisīsi, vajag cirkulāciju. Vajadzēs arī izplešanās trauku (resīveri). Pati gāze aizies, ka maz neliekas, un balonu gāze ir dārga. Nez vai būs lētāk, varbūt pat dārgāk, un vēl čakars ar visas sistēmas uzturēšanu.

Tad jau pārliec uz siltajām grīdām, ja jau nav tādas. Saliec "gudrus" termostatus, lai regulē temperatūru atkarībā no diennakts laika. Un pats galvenais, nosiltini visu, cik var.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Būda ir māja vai tomēr dzīvoklis?

Link to comment
Share on other sites

Cik es te skatos, tad LG par 1m3 gāzes pa cauruli prasa 0,53EUR ar PVN. Balons maksa ~25EUR, tur iekšā esot ap 10m3 (ideālā gadījumā). Līdz ar ko balonā gāze maksā 4x dārgāk.

Pie tam, pa caurulēm nāk dabasgāze (škiet, tā bija). Vai to katlu vispār var pārregulēt uz propānu-butānu? Vismaz gāzes plītīm katrai gāzei ir savas sprauslas/dīzes.

Tad jau jāņem tas lielais balons/muca pie mājas, kuru reizi vai divas gadā uzpilda.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Mucām nav mainīti noteikumi? Nav bešeni jākaplē 5m zem zemes?

Link to comment
Share on other sites

 

 

. jebshu cik 50l baloni videji meenesii aizietu, njemot veeraa muusu videjo ziemu.

 

aptuvni 4 - 6 baloni, atkarīgs no temperatūras telpās.


 

 

Tev tas gāze katls kaut kur jāliek. Jātaisa visa apsaite. Jāvelk caurules pa to māju (OK, tur daudz nevajadzēs), bet vienalga. Uz pašteci gan jau netaisīsi, vajag cirkulāciju. Vajadzēs arī izplešanās trauku (resīveri)

 

Cirkulācijas sūknis jau gāzes katliem ir, kā arī izplešanās trauks.

Katrā gadījumā Vitopend-100 tas jau ir viss. Sprauslas var nomainīt, kas paredzētas propānam-butānam. Lielākā problēma būs atrast reduktoru, ar pietiekamu ražību un 50 mBar spiedienu. 30-32 mBar reduktoru ar 2 kg stundā max ir atrodami. Bet spiediens pamazs. 

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Man radi pirms 4 gadiem nolikvidēja gāzes balonu saimniecību, tika pievilkts vads. Teica ka vada gāze sanāk par kārtu lētāk, ērtāk. Par balonu gāzi dārgāks laikam ir tikai mazuts un elektrība.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Lielākā problēma būs atrast reduktoru

 

Auto paredzētie reduktori nederēs? Tur takš ražība ne pa jokam! Bet zinu ka cilvēki ir darbinājuši gāzes katlus uz balonu gāzes - kamēr pievelk dabas gāzi. Dārgs tas prieks! Kā pastāvīgs apkures variants nav izskatāms!  

Link to comment
Share on other sites

Skaties konkrētā katla specifikācijā. Tur norādīts kāds spiediens jātur un kāda jābūt ražībai. Neko par autogāzes reduktoriem nezinu.

Link to comment
Share on other sites

Muksim nu, nu būs sūdi !!! Nopietni.

 

Kurināt ar 50L (sarkanajiem) baloniem ir pilnīga nejēdzība, sākot jau ar izmaksām. Runa verētu būt par vairāku balonu kasetēm.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Auto reduktors nederēs, jo tā sistēma ir savādāka- gāzes iztvaikošanu nodrošina motora dzesēšanas sistēma. Principā škidro gāzi lietot ir tik tad jēga, ka perspektīvē tiks pievilkts dabasgāzes pievads, bet apkuri vajag tūlīt . Bet ja kādam intresē, ta 1m3 dabasgāzes pēc siltuma ir aptuveni tas pats kas 1kg sašķidrinātās naftas gāzes ( balonu gāzes) jeb aptuveni 9kWh  Nu vienu tirgo m3 otru kg . Lai gan dažs labs tirgo m3 arī sašķidrināto ,http://www.lpg.lv/lv/gaze-dzivokli/tarifi/ . Tik šitādā variantā cena ir jau kosmoss. Tā , inf., 1m3 sver aptuveni 2kg . Nu sanāk ka tirgo pa 2eur par kg. .... Balonos jau krietni lētāk, lai gan būtu jābūt otrādāk . Kā ne kā piegādes vairuma tanī mucā . Bet , te rādās .. bizness paliek biznes . Ja kurina no šada avota , tad..

Link to comment
Share on other sites

Par elektrību mūsu zemē var aizmirst- pēc jaunā gada takšu tarifu brīlaišana, kas pie mums viennozīmīgi nozīmē cenu celšanos. Pie tam Latvijā neba dārgākais ir elektrība ( kur tīri teorētiski var būt dažādi piegādātāji) bet gan sadales tīkls, kurš ir un paliks monopolists. Pateicoties vēl visādām ''zaļajām'' komponentēm tā maksa ir nesamērīga. Ja pieslēgums 25A , tad tik par pārvadi naktīs/brīvdienās tarifs ir 8centi ! Pieskaitām vēl pašu elektrības cenu... . Pagaidām privātajiem ir lēti tik tāpēc ka nav ''brivlaišana'' . Varat paši ielikt skaitļus http://www.sadalestikls.lv/lat/klientiem/sistemas_pakalpojuma_tarifi/tarifu_kalkulators/.  Laikam prastākais , kur diena/nakts, ir 7 tarifs.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

 

 

"storage heater"

Tas gan ir sviests savā ziņā. Cik tad tur tie ķieģeli akumulēs. Pēc stundas būs auksts tas verķis. Nakts tarifs pie mums ir no 23:00-7:00. Tas nozīmē gulēt pa nakti bez maz vai pirtī. Tad, atnākot no darba vakarā, salt līdz tiem 23:00. Cita lieta būtu, salikt kaut kādus siltuma akumulatorus uz ūdeni vai tml. Bet nevaru iedomāties, kur tādus 40m2 salikt. Man ir 60m2 mājele, un ar nekam tādam nav vietas.

Link to comment
Share on other sites

Nu nezinu pēc Latvenergo kalkulatora, 823 kWh dienā un 338 naktī, sanāk 135.17 EUR (dati no mana pēdējā UK rēķina, kur tie ir 192 GBP). Ņemot vērā, ka tā ir apkure, plīts un apgaismojums. Nu nebūs ar balonu gāzi lētāk.


Ju sviets tie "storage heater" ir, piekrītu, bet nu balonu gāze apkurei ir vēl lielāks sviests. Mājelei bez īpašas silrumizolācijas pirts iekšā nebūs nekad. Pa nakti siltumu izdala diezgan maz, no rīta ar pogas palīdzību regulē cik daudz izdalīt. Ja neesi mājās, tad uzleic uz minimumu un vakarā pārnākot uz maksimālo.


Un protams tos radiatorus pirkt jaunus ir neprāts, bet noteikti caur n-tajiem kantoriem kas no UK vadā mantas var arī dabūt šos brīnumus pa lēto.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Katlu, izpleshanaas traukus, radiatorus un papildus cirkulaacijas sukni, tas viss man taa kaa buutu. Mans choms santehnikis atnaaks uztaisiis apsaiti. Vieniigais jautaajums, kas mani nomocija bija par balonu daudzumu. Ja 4 liidz 5 pa meenesi, tad jau veel ir ok. Elektriiba tik vai taa daargaak sanaak. Kaa arii peec jaunaa gada elektriiba paliks tikai daargaaka.

 

Zhak, buuda ir taads nosaciiti dziivoklis. Dalja no maajas.

 

Par gaazes vadu ir doma naakotnee. Apkure gan vajadziiga tagad.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es neticu, ka pa lēto sanāks pilnas apkures sistēmas izveide. Pastāsti, kur mums var dabūt lētos gāzes apkures katlus. Cik atceros, tad kaut kāds Junker caurteces katls siltam ūdenim maksāja vairākus simtus. 

 

Kas attiecas uz kurināšanu ar baloniem, tad esmu kategoriski pret šādu ideju, jo:

1. Balonam izbeidzoties tev jāpievieno jaunais balons, bet nevienam nav klāt kaut kāds mērītājs, cik ir atlicis.

2. Sarkano balona ēra drīz beigsies un jaunajiem baloniem vairs nav 50L tilpums.

3. Slēgt virknē balonus ir tas pats, kas zem spilvena palikt trotilu. 

4. Sašķidrinātās gāzes izmaksas būs ļoti tuvas elektrības izmaksām. Ieteiktu paskatīties uz dažādu apkures veidu salīdzinājumiem. 

 

Būtu labāk padomāt par iespēju kurināt ar cieto kurināmo vai siltumsūkni iepriekš būtu nosiltinot. Siltināšana samazinās jebkādas izmaksas.

Link to comment
Share on other sites

Veicu nelielus aprēķinus šajā sakarā.
Tātad:
1) 50l propāna balonā  = 21kg gāzes
2) Propāna blīvums normālos apstākļos =  1,83 kg/m3
3) Propāna+butāna siltumspēja = 27 000 kcal/m3 (31,4kWh)
4) No 21kg propāna sanāk = 11,47m³ gāzes
5) No 21kg propāna sanāk = 360kWh
6) 50l propāna balona cena = 26EUR
7) 1kWh pašizmaksa propānam = 0,07 EUR

 

Aprēķins ir stipri aptuvens, jo gāzes balonos nav tīrs propāns, līdz ar to reālās gāzes blīvums atšķirisies no teorētiskā, un arī gāzes siltumspēja var atšķities, atkarībā no propāna butāna proporcijas.

 

P.S. Nu, jā mani aprēķini tomēr nav īpaši precīzi - šiet sašķidrinātā gāze siltumspēja ir uzrādīta kā 23.5 kWh

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Mezhaveci, nezinu kur par leeto var dabuut gaazes katlus, bet man choms ar objektu demontaazhu un paarbuuvi nodarbojas, taapeec shoreiz taada iespeeja paveeraas. Ja man katls buutu jaapeerk par baisu naudu tad nu taa. Balonus samainiit jau nebuutu lielaakaa probleema. Cik atlicis balonaa to parasti peec skanjas nosaku, paklaudzinot pa balonu.

 

Paldies biedram Firza par veikto apreekjinu. Ieviesa mana galvaa kaut kaadu skaidriibu.

Link to comment
Share on other sites

Firza ielika tur linku. Ieteiktu paskatīties, kāda ir atšķirība strap dabas gāzi (kas nāk pa caurulēm), un starp sašķidrināto gāzi, kas ir balonos. Ja paskatās, tad ar elektrību tur starpība maza. Ok, elektrībai kāps cena. Lai gan tur jau cena ir 0.15, būs ~0.16, lai gan ar divtarifu pasākumu, varētu arī iziet uz tiem pašiem 0.15. Pie labiem apstākļiem varētu pat zem tā palīst.

Tā ka siltini vien to būdu, efekts būs labāks.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Redzi, viena lieta ir ielīst dušā, secināt, ka nāk auksts ūdens un saziepējies skriet mainīt balonu. Otra lieta, ka pie lieliem mīnusiem visu laiku kādam jāsēž klāt un jāmaina balons. Ja arī to katlu pa haļavu dabūsi, nekāda lētā pieslēgšana nebūs, jo visi ūdensapgādes loriņi maksā naudu. Nu neticu, ka tev pa pusvelti vēl uzstādīs siltuma akumulatoru, kas vēl kaut kā varētu derēt sistēmai ar baloniem.  Jebkurā citā variantā pie tukša balona uzreiz iestājās dubars kā jau nesiltinātai būdai. Reiz dzīvoju vidēji siltinātā būdā ar gāzes apkuri un pēc elektrības pazušanas 1h laikā aukstumu var just ļoti labi.   

 

Balonus samainiit jau nebuutu lielaakaa probleema.
Link to comment
Share on other sites

 

 

3. Slēgt virknē balonus ir tas pats, kas zem spilvena palikt trotilu.

 

Tas nav nekas jauns. Tāds risinājums ir skatāms kā pagaidu variants, un nav izslēgta problēma ar gāzes iztvaikošanas problēmām aukstā laikā. Balonu apsarmošana ir neizbēgama arī, baloniem atrodoties mēreni siltā telpā.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

chieris

Protams, tas ir labi, ja baloni tiek turēti atbilstoši ugunsdrošības prasībām neslēgtā telpā. Varu saderēt, ka pieprasījuma autors tos balonus turēs koridorā, jo maiņas gadījumā neskries uz šķūni, kura nemaz nav. 

Link to comment
Share on other sites

Firza, 1kg sašķidrinātas naftas gāzes ir 13,7 kWh/kg butānam un 14 kWh/kg propānam Tā ka no 21 kg būs vēl mazāk , kā sarēķināji. Plus , diezin vai propāna/butāna maisījumu kas ir sarkanajos, izmantosi. Tīrs propāns ir dārgāks. Iemesls, ja maisījumu, tad vai nu balons jātur telpā kur minimums 20C, lai varētu tas maisījums iztvaikot  vai gāz ar kājām gaisā un ņem škidro ko laid caur iztvaikotāju, kura kautkas apsilda (kā tas ir automašinās). A siltums, iztvaikošanas ir nevājs ( neba par velti modernos leduskapjos freona vietā lieto butānu). Arī ja balonā tīrs propāns , no tā nevar ņemt stundā milzīgu daudzumu. Laikam 50 litru balonam bija kaut kādi 1,3kg stundā . Ja vēl  parēķina ka čakars ar tiem baloniem, jo nezini kad beigsies , ja vien balons nestāv uz svariem un redzi cik kg vēl iekšā, tad laikam ērtāk elektrību. 

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_
A siltums, iztvaikošanas ir nevājs ( neba par velti modernos leduskapjos freona vietā lieto butānu). Arī ja balonā tīrs propāns , no tā nevar ņemt stundā milzīgu daudzumu. Laikam 50 litru balonam bija kaut kādi 1,3kg stundā .

Šo var mazliet detalizētāk? Citādi nevaru saprast, kas ir tas 'A siltums, iztvaikošanas ir nevājs' un kāpēc nevar vairāk par 1,3kg stundā (kas ir jau 18 kW). Diez vai autoram vajag tādu jaudu.

Labots - _dunduks_
Link to comment
Share on other sites

 

 

pēc elektrības pazušanas 1h laikā aukstumu var just ļoti labi

 

Ar to viegli cīnīties, uzliekot 1kW UPS :) pāris stundas vilks mierīgi,

Link to comment
Share on other sites

 

 

Reāli gāzes katli jau ir jaudīgāki, kā 18 kW .

Jauda katlam ir ierobežojama nepieciešamības robežās.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...