Jump to content

Double-blind tests priekš foruma audiofilu publikas?


Arnolds Piepe
 Share

Recommended Posts

Labs vakars!

 

Ja laiks ir nauda, tad izlaid teksta palagu sākumā un lasi uzreiz bold'ā izcelto paragrāfu zemāk. Pārējiem - īsais ievads.

 

_________________

 

 

Daudzi noteikti ir pamanījuši, ka principā katru reizi, kad foruma audio sadaļā parādās jautājums iz sērijas "kā uzlabot mājas akustikas skanējumu" vai "kādu pastiprinātāju ieteiksiet", diskusija principā uzreiz aiziet vairākas lapas garā palagā, kurā īpaši izceļas foruma audiofili (no kuriem, kā smejies, vairums paši tirgo dažādu hi-fi aparatūru un aksesuārus), kas dalās ar saviem ieteikumiem tehnikas (kuras cena bieži vien rakstās ar četriem un vairāk cipariem) izvēlē.

 

Augšminētais tā kā būtu pofig - svešu naudu skaitīt nevajag, un, kā mēdz sacīt - katrs jūk prātā pa savam, un kāda tur starpība - investēt savu naudu dārgā datortehnikā, auto tjūningā, vai audio atskaņošanas aparatūrā - tāpat skaidrs kā diena, ka patiesībā jebkas cenā drusku virs vidusmēra būs vairāk kā pietiekams, lai apmierinātu principā jekuras prasības, pret šīm iekārtām, un pārējais jau ir sava ego apmierināšana un tiekšanās uz iedomātu (kā rezultātā īstenībā nekad nesasniedzamu) ideālu. Bet kas man NAV pofig, ir klaja acu mālēšana un makaronu karināšana uz ausīm. Tas nav pofig ne vien man, bet arī tādām iestādēm kā PTAC, kas eksistē tādēļ, lai liegtu uzņēmumiem skandināt safabricētus faktus par savu produkciju, un sludināt, ka tieši viņējā ir nenoliedzami labākā - tātad te jau mēs runājam par likumdošanas pārkāpumiem.

 

Tad nu lūk - daudzās no šīm tēmām mūsu foruma plaši pazīstamie un dziļi cienītie hi-fi entuziasti, saskaroties ar kritiķu pieprasījumiem pierādīt savu pausto faktu patiesību ar mērījumiem un citu objektīvu dokumentāciju, sāk murmināt, ka skanējumu jau redz nemaz nevarot ar cipariem parādīt, un uzreiz piedāvā savos veikalos / salonos / mājās interesentiem paklausīties pašiem un novērtēt, par ko tad viņi prasa šādus mēmos ciparus par šķietami vienkārši izskaistinātiem vadiem, vai caurmēra lietotājam nesaprotamiem koka plauktiņiem priekš kabeļiem, vai tīra zelta uzmavām spraudņiem.

 

Davaj, veči, pienācis laiks atbildēt par vārdiem ar darbiem - ja jūs, tēlaini izsakoties, apzinīgi nepārtraukti apgalvojat, ka tikai cilvēki, kam zilonis uzkāpis uz ausīm, nevarot, piemēram, sadzirdēt atšķirību starp 2 EUR vērtu Maximas USB kabeli un 500+ EUR vērtiem AudioQuest/Cardas/Monster sildītajiem USB kabeļiem, kas savieno NAS mūzikas glabātuvi ar kompi vai resiveri, piedāvāju bez liekas dir****s sarīkot kārtīgu double-blind klausīšanās testu. Lai izslēgtu visas iespējamās atrunas, ka varbūt neesat raduši klausīties uz sliktas vai vienkārši svešas tehnikas, vienojieties savā entuziastu pulciņa starpā par kādu no saviem saloniem vai mājām kā testa lokāciju, un izvēlieties savu favorīto (acīmredzot - dārgāko vai kurtāko no visām šejieniešu sistēmām) references sistēmu kā etalonu.

 

 

Tad nu jūs (un citi brīvprātīgie no publikas) tiks viens pēc otra apsēdināti klausīties ar aizsietām acīm. Daži izvēlētie testa vadītāji tad pēc kārtas atskaņos to vai citu jūsu izvēlētu skaņdarbu uz vienas un tās pašas etalona sistēmas, tikai pēc katras klausīšanās samainot vai nemainot to vai citu posmu sistēmā (skaņas avotu, kādu no kabeļiem, DACu, preampu, jaudas pastūzi, varbūt pat skandas). Jūsu uzdevums, kā jau saprotams, mēģināt uz dzirdi pateikt, kas sistēmā ir izmainījies, un pēc kādām niansēm par to spriežat.

 

Ja viss ies raiti, tad šāds tests ar, teiksim, desmit dalībniekiem, aizņemtu trīs stundas, un to noslēgt varētu ar patīkamu pasēdēšanu un alkohola baudīšanu, kamēr tiek apkopoti testa rezultāti. Galu galā visiem prieks -

  • jūs būsiet riktīgi izreklamējuši savu tirgoto vai īpašumā esošo tehniku, piesaistot kaudzīti potenciālo klientu
  • ar pienācīgu pasākuma publicitāti šeit forumā un citos Latvijas interneta resursos, kur man un citiem ir gali, akcentēt savu esamību Latvijas mūzikas baudītāju aprindās,
  • labāk iepazīties vienam ar otru un vienkārši labi pavadīt pēcpusdienu,
    un, kas pats svarīgākais,
  • pierādīt parastajiem mirstīgajiem klausītājiem, kādēļ viņu skaļruņi par 15, 50 vai 250Ls nav gluži tas, uz kā pienācīgi vajadzētu klausīties mūziku, kādu iespaidu uz audio kvalitāti atstāj lētie un dārgie kabeļi un aksesuāri,
  • un, reizi par visām reizēm, pierādīt savas kopienas sacītā atbilstību reālajai dzīvei, ja jau inženieru, akustiķu un elektroniķu datasheet un mērījumu tabulas neprezentējot reālo ieguvumu.

 

 

Nu, ko sakat, audiofili un foruma publika - kas no jums būtu ieinteresēti šādā pasācienā?

Labots - Arnolds Piepe
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 432
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • osscar

    50

  • JJP

    39

  • RudeWolf

    60

  • Luke

    34

Top Posters In This Topic

Posted Images

Teorētiski-hipotētiski esmu par. Cita lieta vai laiks atradīsies. Kā zinām parasti savu laiku tērē tām lietām, kuras ir patīkamas nevis piespiedu kārtā. Nāks laiks-nāks padoms.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Esmu par. Esmu pat gatavs sagatavot dažādus kabeļus, kur daži pat tuvu tam neder. Protams, to visu jātestē uz ideālas tehnikas - skaļruņi, telpas, DAC, atskaņotājs, kuras man nav.

 

Es gan esmu pārliecināts, ka pasākums izjuks nesācies, jo audiofīliem pēkšņi būs kaut kas svarīgāks darāms, piemēram, forumā jākomentē par kārtējiem revolucionāriem vadiem.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Stepselis

Droši vien, daudzi būtu par, tikai vajag kādu, kas to reāli noorganizē, un sagādā atbilstošas telpas.

Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

 

 

tikai pēc katras klausīšanās samainot vai nemainot to vai citu posmu sistēmā (skaņas avotu, kādu no kabeļiem, DACu, preampu, jaudas pastūzi, varbūt pat skandas). Jūsu uzdevums, kā jau saprotams, mēģināt uz dzirdi pateikt, kas sistēmā ir izmainījies, un pēc kādām niansēm par to spriežat.

Tas nav korekts uzstādījums. Ja gribi taisīt korektu testu, tad testē kaut ko vienu - kabeļus, skandas, koka klucīšus, bet ne visu lielā čupā. Otrkārt, jānodrošina ātra pārslēgšanāš starp testējamiem izstrādājumiem - ja testa vadītāji pusstundu ņemsies pārspraužot vadus, staipot skandas un bīdot krēslus, tad tas viss arīir kaķim zem astes :) Nu un treškārt te jau minēja - precīza līmeņu kalibrēšana :)

Link to comment
Share on other sites

Lai vienkāršotu uzdevumu. Varbūt sākumā jāaprobežojas ar kabeļiem? Nevajadzēs līmeņus kalibrēt. Atliks tikai izdomāt korektu kabeļu mainūšanas metodiku. Vai nu ar ABX slēdzi vai nu ar raustīšanu. kaut kā tā.

Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

 

 

Varbūt sākumā jāaprobežojas ar kabeļiem?

Nu un pie viena pats strīdīgākais jautājums starp audiofīliem un tehnofīliem ;)

Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

Jāpiekrīt Mežavecim, šī stelle visticamāk izgāzīsies, jo tie gurmāni tak neieis aptraipīt savu godu. nesadzirdēs atšķirību, izgāzīsies kā vecas sētas. Dies' pas' pēc tam forumā noēdīs bez sāls. (no šī viedokļa tests nav atbalstāms)

Jeb otrs variants - nesadzirdēs atsķirību, bet tik un tā ļurinās, ka redzi tu jau nedzirdi to, ko es dzirdu, tad būs vēl nosūtījumi pie ausu dakteriem utt. (no šī viedokļa testa objektivitāte ir atkarīga no visu iesaistīto testētāju bezkaunības/godīguma pret sevi un citiem) Attaisnojumi par tehnikas daļu, kas netiks mainīta, bet tomēr komplektācijā ar citu (svarīgo, maināmo komponentu) "neiet" kopā utt.

 

Testu, kā tādu, atbalstu. Arī vēlētos zināt, vai tiešām tie, kas afišē tās sistēmas un vadus par tiem cipariem, paši reāli dzird, vai tikai tas ir tāds fetišs un smadzeņu pūderēšana sev un citiem, placebo efekts.(tiesa, sis rodas apzinati, jo zini, ka kaut kas tiek mainīts) Testā vajadzētu iekļaut arī fāzi ar paķibināšanos gar tehniku, telojot, ka maina kaut ko, bet patiesībā atstāt visu uz vietas un uzlikt attiecīgo gabalu vēlreiz.

Labots - NeticuNevienam
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Arnolds jau tikai gribēja paurķēt ...rastu patmīlību. Tukšs nummurs. Jo

 

cilveecinjsj(?) saprot savus makaronus...
.

 

Kaut gan doma interesanta. Tikai testēšanai vajadzētu notikt pa spirāli:

 

Ņemam kā referenci kaut ko vidēju, normāla cilvja prātam (ausei) saprotamu. Gan aparāta, gan signāla avota ziņā. Izejam pirmo kašķa līmeni. Visi vienojamies, ka no tekošā seta neko vairāk izspiest nevar. Signāla avotu vairāk neaiztiekam. Un ejam nākošajā spirāles vijumā.

 

Mainām tumbas. Kašķējamies tālāk. Atkal visi vienojamies, ka no tekošā seta neko vairāk izspiest nevar.

 

Mainām stiprekļus, DACus, priekšas, pakaļas u.t.t... Un tā - līdz līmenim, kad tradicionālās lietas ir atdūrušās griestos.

 

Un tikai tad, manuprāt, ir jēga apspriest un nomēģināt eeee.... netradicionālās lietas. Kuras, manuprāt, dod pienesumu tikai šo lietu apustuļiem.

 

Nevaru izslēgt, ka kārtējais jaunais makarons kvadrātiskā vaakumā (it sevišķi īpaši precīzi kustināts pa elipsi apaļā vaakuma ūniverszumā) kaut ko dod emociju uzlabošanai, klausoties mūziku. Bet man tas ir jādzird un jāsajūt. Un šāda metodoloģija varētu mani pārliecināt.

 

Daudzkrāsainu karodziņu vicināšana priekšā un pakaļā mani padara nervozu un dusmīgu.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

Un zīmīgi ir tas, ka no šajā foruma zināmajiem publiskās verbālas izkārtošanās speciem, šajā tēmā nav vēl neviens pieteicies.

Savulaik tādas lietas ir meģinātas - neiet cauri, jo kur sākas konkrētika, tur beidzas audio/tehnofīlija un ne sava lauciņā, audiofīli nav spējīgi orientēties.

Tas beigās būtu tas pats, kas rīkot skriešanas sacikstes pa sausu asfaltu, starp zivīm. Smuki, savdabīgi, bet pavisam neloģiski.

Taču, neskatoties uz iepriekš teikto, es šādu variantu atbalstu - gribētos paskatīties.

Link to comment
Share on other sites

Es tikai piebildīšu, ka nevajag steigties ar secinājumiem. Ja cilvēks nedzird atšķirību, tad loģiski neizriet, ka to nedzirdēs visi. Tik pat labi var Izveikt secinājumu, ka pie tik īsiem skaņas paraugiem konkrētā indivīda smadzenes nevar aprast ar jauno skanējumu un tāpēc liek neatšķirt tēju no kafijas. Sak', ļauj man mēnesi padzīvot ar esošo tehniku un es pateikšu, vai tā ir labāka par iepriekšējo. Lai arī to nedēļas testu izveikt ir grūtāk, tomēr tas ir iespējams. Aparātiem ir jābūt vizuāli neatšķiramiem.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Šejienes loģikas un zinātnes gigantiem laikam būs jāatgādina, ka testēt var tikai hipotēzes par reālās pasaules fenomeniem, nevis pašus fenomenus. Ja kādam interesē kaut ko testēt , vispirms noformulējiet precīzu pārbaudāmo hipotēzi un nulles hipotēzi, nodefinējiet atbilstošu eksperimenta dizainu ar pozitīvajām un negatīvajām kontrolēm, datu analīzes metodes.  Tad var runāt par kaut kādu objektivitāti rezultātu konfidences intervāla ietvaros. 

 

A ja dzen klajus murgus un mēģina tos liekulīgi nodēvēt par objektīvismu, tad nav ko brīnīties par intereses trūkumu.

Jā, un cik man zināms, ar aklajiem testiem principiāli nav iespējams pierādīt kāda fenomena neesamību.  Ja kādam ir zināms testa protokols ar ko to var izdarīt, būtu ĻOTI interesanti to ieraudzīt.

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Piedalos pasākumā.Tikai intereses,ziņkārības pēc.Varu paņemt līdzi savus aparātus. Varēs mainīt starbloku un akustiskos vadus.Skandas pēc Jūsu izvēles.Lūdzu neko neteikt par aparātiem utt.Ar tiem viss ir ok.Negribu bojāt sev garastāvokli.

 

Testu reāli var veikt.Nepieciešama pamat bloku sistēma un divi pāru skandu.Divi pāri ,lai būtu interesanti kā skan katra tumba utt.Lai interesantāks,plašāks tests.Varētu arī pro cilvēki paņemt savus mērinstrumentus vai mikrofonus.Varbūt kāds vēl paņem savu pastūzi.

 

Līdzi vēl jāņem boksa cimdi..  :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Ļihņicis nenoliedzami savulaik bij gudrs vecis un daudz darījis PSRS skaņu tehnikas attīstībā. Diemžēl, visi mēs paliekam veci un vecum marazms arī daudziem pienāk.

Ja par tēmu, tad es arī neatteiktos piedalīties, bet tikai pie viena nosacījuma, ka paralēli mūzikas klausīšanai vajag obligāti veikt elektriskos skaņas trakta mērijumus. Ja to nedara, tad pasākumam nav nekādas jēgas. Vot, kad es redzēšu pilnīgi vienādākus mērijumus un būšū dzirdējis, ka ar 2Ls vērtu tīkla vadu sistēma skan savādāk, kā ar 300Ls vērtu tīkla vadu. Man pat nav svarīgi, labāk vai sliktāk, ka tik savādāk, tad varbūt arī iestāšos audiofīlu sektā :sarkasms: Savukārt, ja uz mēraparātiem rādīs, ka teiksim ar Maxsimas lēto vadu frekvenču raksturlīkne sačakarēta, bet ar normālu audiokabeli nē, tad tur nekadas reliģijas nav. Es  esmu parliecināts, ka visu var nomērt un izskaidrot. Vienkārši audiofīli no mērijumiem baidās, kā mācītājs no sātana.

Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

 

 

un vecum marazms arī daudziem pienāk

Nu, nav tik vienkārši :) Palasies, Ļihņickis diezgan daudz apraksta, kā viņa svētā ticība mērījumiem tika sašķobīta saskarē ar reālo iekārtu konstruēšanu un klausīšanos. Dikti interesanta lasāmviela. Tā pat viņam ir gana daudz zinātnisku darbu, kuros viņš mēģina aizrakties līdz iemesliem, kāpēc tradicionālais mērijumu komplekss nenodrošina adekvātu reālās skaņas kvalitātes novērtējumu. Par to Telefunken "gudro matēriju" es gan bik pasmaidu :) Bet nevar tak noliegt, ka 30to gadu telefunkeni velnišķīgi labi skan :D

Link to comment
Share on other sites

Huan kaktus, es diezgan daudz esmu izlasījis Lehņicka rakstus.Es  nesaku, ka viņš savulaik nav gudras lietas aprakstjis,bet kad viņs istabā uzkrāva no ķieģeļiem milzu piramīdu un sāka "asināt" atskaņotāja galviņas adatas vai ar vienu vecu kondensātoru, sāka "apmācīt" pārejo shēmu labi skanēt, tad man pilnīgi pazuda interese ko lasīt no šī cilvēka tagadējiem murgiem. Vecuma marazms nav ārstējams.

30to gadu telefunken skaļruņi esot speciali taisīti fīrera balsij, lai tā iedarbotos efektīvāk uz tautu. Nu, nu :sarkasms: . Rīga10 radiouztvērēja 8GD1 skaļruņa "kājas aug" no tā paša Telefunken un nenoliedzami tā skanējums ir unikāls un jūtība ļoti augsta, bet tiklīdz blakus noliek modernu akustiku, ar lineāru raksturlīkni un maziem kropļojumiem, tā Rīga10 "sagurst" :sarkasms: Iternetā nevienam nav liegts rakstīt, bet, tāpat kā uz sētas rakstītajam ,nevar visam ticēt.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Fenomena esamību arī nevar pierādīt.

 

Pašlaik audiofīlu testi notiek tādā stilā - novācās būmeristi, izvēlas labākos autiņus no bara, padedzina riepas, sacenšas uz ātrumu un salīdzināti citi parametri.  Tiek uztaisīta mega reportāža, kur visi klātesošie sajūsmā lauž krēslus. Visi vienisprātis,  ka izvēlētie autiņi  ir nepārspējami, kas attiecīgi tiek tiražēts kā salīdzinošs autiņu tests. Nav pat jābrīnās, ka meršu šajā topā nav.

 

Viss būtu labi, ja tie testi, klausīšanās vai kā viņus var nosaukt, būtu ne tikai salīdzinot 2 500$ vērtus kabeļus, bet gan plašākā diapazonā - sākot no 0.5 EUR vērta kabeļa, līdz pašam dārgākam. Bet taču biznesu nevar čakarēt un tas ir pilnīgi acīmredzami, ka šo ideālo pasauli ar naudīgiem pircējiem nograut nevar.  Arī reliģija ir bizness, tikai to neviens publiski neatzīst. Tā visa atrunāšanas un cita tufta pieder pie visa kulta būtības, jo katram savs lauciņš jāaizsargā ar nagiem un zobiem.

 

ar aklajiem testiem principiāli nav iespējams pierādīt kāda fenomena neesamību

Ja paskatās tos "brīvās enerģijas" darboņus, tad tur tāds pats identisks darbības stils, kad vajag kaut ko pierādīt, tad visvisādas problēmas, aparatūra nestrādā un arī neeksistē objektīvu metožu, kā pierādīt savu ierīču darbotspēju.

 

O jā, atcerējos, ka spokus, citplanētiešus, sniega cilvēkus tādā pašā veidā kultivē :)

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

@@Mezavecis, redzi, nelaime tā, ka mērīšana, vismaz dažu foruma dalībnieku gadījumā, ir tieši tāda pati reliģija :)  VIņi svēti tic hi-fi standartā nodefinētajiem parametriem, un viņi pat domu nevar pieļaut, ka iemesls, kāpēc divi, pilnīgi vienādi, pēc šamo parametriem, pastiprinātāji skan dažādi, ir tas, ka viņi vienkārši nemēra kaut ko no tā, kas ietekmē skaņu :) Un tā vietā, lai padomātu, kā instrumentāli piefiksēt šo atšķirību, piesauc placebo efektu, apvaino oponentu audiofīlismā u.t.t. Tā ka abas puses ir gana fanātiskas.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Huan Kaktus

Ja cilvēks jūt atšķirību, tātad tas ir izmērāms. Cilvēka auss nespēj konkurēt ar mūsdienās pieejamo aparatūru. 

 

Šī te topika izvirzītā mērķis ir nevis atrast labāko kabeli, bet atrasta atšķirības starp kabeļiem. Skaidrs, ka katram iet pie sirds dažāds skanējums un tāpēc to skaņas verķu ir tik daudz. Nepietiek ielikt bildes ar kabeļu uzbūvi, ielikt smukus foto, pierakstīt klāt vispārēju aprakstu un uzskatīt, ka ar to ir pietiekami.

 

Tad kāpēc tumbām nāk līdz dažādas līknes, bet kabeļiem ne, kuras varētu kaut cik objektīvi noraksturot to, jau tas ietekmē skaņu? Mistika? Es iegāju tajā slavenajā Cardas saitā un nevienu līkni neatradu, tikai bildītes ar kabeļu uzbūvi. Arī neviena vārda par to, kāpēc to kabeļu konstrukcija ir tāda. Ja jau tur kabeļiem ir dubultais ekranējums un specifiski materiāli, tad būtu pacentušies to uzsvērt vai vismaz pieminēt, ko tas ietekmē un kādu labumu dod.

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

@@Huan Kaktus, (Kaspar), Būtu interesanti paņemt divus vienādus pastiprinātājus (viens un tas pats modeli) tikai ražoti ar 2 gadu intervālu piemēram. Salīdzināt. Tad arī saprast atšķirības un mēģināt saprast kāpēc tas tā ir. To varētu atsevišķā testā pamēģināt. gan subjetīvi (uz ausi) gan objektīvi) ar mēraparatūru.

 

Tu tak pats zini elementāru lietu. Pamēram THD (vai THD+N) un viss ir bumbās. pamēram standarta IMD (eiropā 60 Hz+4 KHz) un viss bumbās. Pamēram Hardcore IMD (18 KHz+19 KHz) un ir atšķirība. Tev to nav jāstāsta. Zini +100500 reizies labāk par mani.

 

 

Es Joprojām pievienojos Džona Meijera citātam: "Ja kaut ko nevar nomērīt, tad to nevar dzirdēt". Aparāts, sevišķi musdienās, ir daudz precīzāks instruments lai konstatētu atšķirību, ne kā auss. Cita lieta: vai māk mērīt. Jāzin mērīšanas metodika. Pats atceries stāstu par 1K pretestībām virknē ar izeju ar aparātu X, un aparātu Y, kuram ieejas pretestība ir 3K. Kāpēc 1K izejā, tu labi argumentēji. Kāpēc 3K ieejā, es, cerams, tev arī tev pietiekoši saprotami pastāstīju.

Link to comment
Share on other sites

Alkoholokausts
moderator, esi tik laipns un izskaidro šo vārdu-"audiorasts" . Nekur, izņemot boot.lv tādu nelieto un nepazīst. Ja tā ir vēlme pazemot cilvēkus viņu hobija dēļ, tad tu grauj savu un portāla reputāciju. Ja tomēr tas ir kāds, man nezināms, atzīts latviešu valodas jaunvārds, tad ņemu savus vārdus atpakaļ.

Jūs paši (audiorasti) sevi par klauniem citu acīs jau sen kā esat pamatīgi iebetonējuši. Palasiet taču paši, kādus p*zģec murgus dzenat ar saviem ah*j*nnajiem zelta kabeļiem, kas af*geķ kā maina skanējumu (nu b*a tā, ka pat puskurlais sadzirdēs Dieva balsi, plūstam pa tiem ņevje*ennajiem kabeļiem).

 

Joprojām palieku pie pārliecības, ka visi audiorasti vadās tikai pēc mērinstrumentu rādījumiem (un uzreiz pieņem, ka viņu izredzētās ausis to visu totāli saklausa), nevis pēc reāli dzirdamā. Respektīvi, d*rš un staipa savas ļenganās desiņas ne pa ķeksi.

 

Klātienes testus visiem šitiem audiorastiem un pierādīt savu superausu esību vai arī turpiniet būt interneta klauni. Yo.

Labots - Alkoholokausts
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

Nu, kas nu tur ko stāstīt :) Brig 001 un Korvet 003 galvenais konstruktors. Abi agregāti savam laikam gana cienījami. Korvete laikam pat tā arī nav neviena pārspļauta ar savu tonarma dempferi :) Gana daudz strādājis pie audio ieraksta/atskaņošanas teorētiskās puses, gan ar pieklājīgiem mērījumiem, gan matemātisko bāzi. Un tanī pat laikā asināja adatas piramīdā, un uzskatīja, ka Telefunken, pirms kara, bija kaut kā tikuši pie "gudras" matērijas, kura bija daudz augstāk organizēta par parasto. Šī iemesla dēļ pirmskara telefunkeni tik labi esot skanējuši. Un viens no veidiem, kā uzlabot mūsdienu aparātu skaņu, ir ielodēt šamajā kadu pirmskara telefunkena vada gabaliņu, vai vēl labāk kondiņi vai rezīkli, kā augstāk organizētu matēriju. Un tad šie ielodētie "gudrās" matērijas gabaliņi ar laiku apmācīs parasto dumjo matēriju, un aparāts sāks labāk skanēt. :)

Labots - Huan Kaktus
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Long John

Es gribētu lai ir konkrēts setup, uz kura var izklausīties dažādus vadus.

 

 

21307-122036-0f36a7384c82da6128fea0551b5

 

:)))

Labots - Long John
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

"Sekss ar vadiem" turpinās?

 

 normundss - nu liecies mierā ar tām savām hipotēzēm, tik smalki te neviens neņemsies. Turklāt ir parāk daudz to faktoru, lai tikai viennozīmīgi apstiprinātos viena hipotēze ar tādu un šitādu varbūtību...neder tā matematika mūsdienās. Jo par daudz to reālo faktoru, bet iedomāties visus tu viņus nevari un ņemt vērā arī nē, vēl skaitļot kaut ko... nav jēgas tam. Bez tam, ir tāda lieta kā apzināta cilvēka darbība - sedziņas vilkšana sev izdevīgās hipotēzes virzienā, balstoties uz lietām, par kurām citi nevar pateikt, es meloju tagad vai nē...tieši tāpēc arī ar visām tām hipotēzēm tas tests būtu virspusējs, jo tādi ir paši fīliķi un testētāji.

Morāles normas sabiedrībā ar kārtu nokritušas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Morāles normas sabiedrībā ar kārtu nokritušas.

 

jā, pat moderatoriem latiņa nolaidusies zem jostas vietas:

 

 

 

Moderators 3648 raksti Intereses:доктор сказал в морг? значит в морг! Pievienots Vakardien, 22:49 JJP, on 11 Jan 2014 - 21:08, said: moderator, esi tik laipns un izskaidro šo vārdu-"audiorasts" izskaidrot? luudzu! iipasji advanceetajam jjp!   kameer homoseksuaalji tusee pa saviem klubiem un stumda suudus viens otram savaas maajaas, netrauceejot citus, tie ir vienkaarsji homoseksuaalji. tad, kad tie saak uzmaakties paareejiem, trauceet paareejos, propogandeet sevi un riikot gaajienus - tie paarveersjaas par pederastiem!!!   ceru, ka analogjiju speej saskatiit pat tik attiistiiti indiviidi kaa tu...
 
Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

Nu redzi, JJP, Tu atzini, ka ne s*da neko necērt tēmā. Pat pamatus nē. Es piemetu uz kalkulatora Tavu vadu metra parametrus... Sanāca, ka pie 20 kHz vājinājums ir par 0,00002 dB lielāks kā pie DC. Cilvēks ideālos apstākļos spēj detektēt 1 dB. Tātad Tu esi samuldējis par 50'000 reizēm! Nosaukt Tevi par meli, vēl ir apvainojums meļiem... Tādēļ arī Tevi sauc par audiorastu.

 

P.S. Salabo taču savu parakstu, lai tur nav tās n-tās tukšās rindas.

Link to comment
Share on other sites

Kāds ir visas šīs ņemšanās mērķis?
Kādam kaut ko pierādīt (anatomically impossible, abas puses tāpat paliks katra pie sava) vai arī kaut ko panākt?

Dažiem uznākusi kārtējā "mythbustošanas" lēkme (par "mītu" protams, tiek izvēlēts tas, kas konkrētajam kadram attiecīgā brīdī uz varžacs uzkāpis vai mēness fāze)?

Raganu medības forumā?

Nu tad izdzēsiet to sadaļu un miers.

Dīvaini, ka pret linux, windows, htpc, mikrotik, dd-wrt un daudziem citiem sektantiem forumā neviens necīnas, tikai audiofīli dzīvot traucē :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

· Hidden by Mezavecis, Janvāris 12, 2014 - Par traku
Hidden by Mezavecis, Janvāris 12, 2014 - Par traku

 

 

Caps, tas ko saki ir pašsaprotami  tev, Jdatam,Tornim un vēl daudziem, bet ko šie dati izsaka parastam pilsonim, kura profesija un izglītība ir tālu no fizikas, elektronikas utt. 

 

Bļad, tu varenais šakālis. Mētāji te pirkstus ar savu IQ un mani par pērtiķi nosauci. Tev vienkārši vajadzētu žokli salauzt, stulbais bezsmadzeņu debiloīds. Redzi nu kā sanāk. Pats patiesībā esi ar gliemeža IQ un ne suda nesaproti. Sākam ar to ka atveram Fizika pamatskolai un lasam. Tu neesi pelnījis ne sūda paskaidrojumu.

Link to comment
Inspektors Caps

Par topika tēmu - PIEDALOS! Aparatūru lai izvēlās un gādā kādu grib paši audiorasti. Testēt vajag kaut ko vienu un konkrētu, mainot tikai to posmu. Mans priekšlikums ir sākt ar vienkāršāko un utopiskāko - tīkla barošanas kabeļiem. Pārslēgšanai jānotiek neredzami testējamajiem un pēc random skaitļiem, ko ģenerē dators un pārslēdzējs pieraksta. Tāpat testējamie uz lapiņas pieraksta variantu, ko ir "saklausījuši". Zinātnē testiem ticamība sākas no kādiem 40 piegājieniem.

 

Vari dari! Nevari, nu tad beidz te vaigus pūst!

Tieši tā! Tu esi nostājies pret visas zinātnes akceptēto fiziku vai labākajā gadījumā gribi pateikt, ka mēs to nepareizi interpretējam. Tad lūdzu - pierādi! Neesmu šajā topikā no Tevis redzējis tekstu, ka esi gatavs piedalīties tajā double blind testā un pierādīt savus vārdus.

Labots - Inspektors Caps
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

 

 

moderator, esi tik laipns un izskaidro šo vārdu-"audiorasts" .

Neapgrutināsim moderatorus - es to izdarīšu ātri un bezsāpīgi.

Paši audiorasti bija radījuši terminu "audiofīls", kas viņuprāt nozīmeja skaņas milētājs (no burtiska šī vārda tulkojuma), tacu ar laiku, veselā saprāta neapdalītie cilvēki šos te "mīlētājus" saka saukt par audiorastiem, tapat ka pedofīliem, kas bernus nevis mil, bet gan... hmm.. pasi zinat ko.

Arī audiorasti skaņu nemīl - vini mil tikai $$$ un savu pasapziņu, kad draugiem atrada savu tehnikas komplektu un izdrukātos un ielaminētos citu audiorastu aprakstus par viņu izvēletajiem komponentiem.

Piedodiet, nesanāca ātri un nesāpīgi. 


 

 

Fakts, ka ticu!  Esmu biji pat uz viņu noklausīšanās sesiju (12k-16k akustikām).
 

Nu un?

Man vēl dārgāka akustika ir mājas ilgāku laiku skanējusi, taču tas nemaina pašu fundamentālo patiesību - 10% tehnoloģijas un 90% verbālās diarejas! 

Spriežot pec tā, uz kuru pusi šo topiku velk audiorastu kopiena, un ka nekādu reālu testu nebūs, būtu vēlams, lai visi šie sludinātāji (paši zinat, kas esat) tas virtuālās mutītes pievērtu un netaisītu jaunas tēmas un nekomentētu jau esošajās. Vai vis maz tik daudz var jums palūgt?

Link to comment
Share on other sites

Katrs var savu naudu tērēt kādā vien grib hobijā. Pērc veļukam apzeltītus pedāļus,krāj markas pa miljonu vai fano par smukiem audiovadiem. Par šito tak neviens nestrīdās. Strīds jau rodas, kad audiofīli sāk bārstīties ar tehniskiem terminiem kaut vai par to pašu skinefektu. Viss izklausās pat ļoti pareizi un, neiedziļinoties tēmā, hifilisti liekas gudri cilvēki. Kad sāc" filtrēt bazaru" tad izrādās, ka skaņa faktiski ir "līdzstrāva" un nekāds tur skinefekts nav jūtams. Lai tak silda savus vadus, tikai nevajag tam zinātniskus terminus piedēvēt. Ja par skaņas lietām runātu ar reliģiskiem terminiem, vai ar šamaņu lūgšanu tekstiem, tad tak neviens neiebilstu, bet kad, pilnīgā bezpoņā, sāk manipulēt ar tehniskām štellēm, tad, jebkuram izglītotam cilvēkam, ar inženiera diplomu, asinis sāk vārīties.

Kristīgā baznīca arī biznesu taisa uz cilvēkiem. Milzu baznīcas tiek celtas, kupoli zeltīti, bet kristieši "vārās savā sulā" un nestāsta, ka Jāzeps Ziemassvētkos ar GPS palīdzību atrada kūtiņu, kur Jēzum piedzimt :sarkasms: . Tāpat ir ar audiofīlu ticību. Nu tak sildi tos vadus uz nebēdu, ja tas tavu pašapziņu ceļ, vai sirdsmieru tu gūsti, bet nestāsti par izmaiņām kristāliskajā režģī, vai nanodaļiņu kustību vadā, kurš uzlikts uz koka klucīšiem, kuri apstradāti torsionu laukos :sarkasms: Reliģija un hobijs nav taspats, kas zinātne. 

Labots - Didzis
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Es teiktu savādāk. Preces cenu nosaka pārdevējs, bet galīgi nav labais tonis produktiem piedēvēt pārdabiskas spējas, lai attaisnotu cenu. Kā jau iepriekš teicu - Šveices pulksteņražotāji tirgo savus izstrādājumus par kosmiskām cenām - bet pulksteņiem nezkāpēc netiek piedāvātas pārdabiskas spējas ( jebkurš pulksteņražotājs atzīs, ka kvarca pulkstenis par 3 EUR ilgtermiņā būs precīzāks par Pateka ražojumiem).

 

Nospiedošais vairākums pavīpsnās, ieraugot USB kabeli par 359 Ls un aizmirsīs ( jo nu neinteresē), bet noteikti atradīsies arī mērķauditorija, kurai nebūs žēl iztērēt 359 Ls par "hi end klases" USB  kabeli - kas arī pēc būtības ir pilnīgi normāli, ja finansiālā situācija to atļauj. Mēsli sākas brīdī, kad tiek apmeklēta šī "high end" ražotāja mājaslapa, kuras saturu jau var raksturot jau kā ezotērisku - jebkuram tehniski domājošam cilvēkam pilnīgi loģiski tas viss jau sāk asociēties ar pamatīgu uzmetienu... Patek un Vacheron  mājaslapās tak nemana apgalvojumus par šo pulksteņu ietekmu uz bioenerģētiku un karmas attīrīšanos - abi šie kantori ražot un tirgo vienkārši ļoti ekskluzīvus pulksteņus un neviens par to īpaši necepās.

 

 

 

Cepšanās jau šeit sākas tad, kad kāds pamana JJP kantora mājas lapā, kad šādi vadi tiek vispār pārdoti, un, kā izrādās, pats fakts par sevi, ka kaut kas tāds notiek te pat arī Latvijā, kādam sāk plēst.

Cepšanās sākas nevis pēc JJP kantora mājaslapas apmeklēšanas, bet gan nedaudz vēlāk - kad cilvēkam parādās interese, kāds ir pamatojums šai cenai un tiek apmeklēta ražotāja mājaslapa vai JJP blogs.

Labots - LPC
Link to comment
Share on other sites

Viss ir vienkārši! Ezotērika nav cieņā. Skumji, kad piedēvē maģiskas īpašības dažādām lietām. Var pat mainīt vadus un klausīties kā izmainās skaņa. Nu un tad? Nevajag vadiem piedēvēt maģiskas īpašības. Dēlīši? Lai liek tādus, kādi patīk. Dizaina elementi maksā naudu. Tiklīdz viens sāk stāstīk ka tiem dēlīšiem ir maģiskas īpašības. Tas ir cepiena pamatā. Pasakot:

 

Zajivļaju prjamo: Borja ti ņe prav!

 

Sākas izlocīšanās ar ezotērikas palīdzību.

 

 

Audio_spoks! Volks ir perfekcionists un pērk dārgas studijas iekārtas. Lai lieto tādus, vadus kādi viņam skan labāk. Ezotērika? Nu un tad? Viņš pats skaita savu nadu, nevis es, tu vai vēl kāds. gribi sauc par idiotu, gribi sasveicinies. Kamēr runājot ar Volks (vai Volx) viņš nestāsta par kabeļu maģiskajām īpašībām, tikmēr ir konstruktīva saruna. Kas sāks (vēl neesmu dzirdējis), tad arī pateikšu ko domāju. Tas, kas tiek uzlikts WEBā, tas ir apmērām kā ar krāsu uzrakstīt krievu matemātiku. Nu, ir tādi vadi iederas dizainā. Ir labākie? Varbūt tāpēc ka studija ir labākā untādā veidā var argumentēt studijas cenrādi.

 

PS: Runājjot par ezotēriku, bet spēcīga beztēma. Ceru ka pārāk nepārkāpšu noteikumus, iedodot linku uz vienu vietējo forumu, kur tiešām var palasīt arī par ezotēriku. Te saite.

Link to comment
Share on other sites

Ja runa iet par profesionālu audiotehniku. tad nav nekāds brīnums, ja muzikants no gičas uz kombīti piemeklē vadu, kurš viņa ausij labāk skan. Lampu stipreklimir augstomīga ieeja, skaņu noņēmējam augsta izejas pretestība un tur patrs pikofarads vada kapacitates ietekmē skaņu. Ja par koncertiem, tad ir nācies profesionāli pastrādāt ārzemēs uz koncertiem stadionos. Nu neizmanto tur nekādus sildītus vadus. Tur viss protams PRO līmenī, neviens XLR štepselis nav no lētajiem ķīniešu sūdiem, bet nav arī pilnīgi nekā no audiofīlu klāsta. Kur vajag mehaniski izturīgu kabeli ,tur tādu liek, kur vajag mīkstu un lokanu, tur atkal tādu. Visi tumbu vadi tādi paši, kā Latvijā koncertos izmanto. Vārdu sakot, nekādu brīnumu.

Link to comment
Share on other sites

Neko nevajag klapt ciet. Te vismaz ir demokrātija un abas karojošās puses var izteikties. Ja ieiet kādā audiofīlu foruma, tad tikai saldas runas par sildītiem vadiem. Savukārt tehniķu forumā par to visu smejās. Ja kāds no malas te ieklīst,

tad vismaz var divus viedokļus izlasīt un lai pats tālāk domā.

Par tēmu. Nu nav tā, ka cilvēka auss uzvedās kā deguns, kurš nevar vairāk par trim smaržām atšķirt. gana daudz esmu pasākumus apskaņojis un uzreiz ir dzirdams, ka "neskan". Nē, ne jau tehniski, tur viss štokos, bet "neskan", jo telpa ne tāda, sienu materiāls ne tāds, vai "sportazales" efekts. u.t.t. Var mierīgi aiziet pusdienas apēst, atnākt atpakaļ un vienalga" neskan". Var paklausīties uz austiņā, jā skan, atkal telpu, "neskan", var grozīt parametriskos ekvilaizerus un kaut no biksēm izlīst un vienalga neskan. Var pat čarku uz krenķiem ieraut, bet kā neskan tā neskan :sarkasms: Ar to es tikai gribu pateikt, ka cilvēka auss ļoti labi sadzird visadas skaņas nianses un  nekas, daudzus gabalus, vairākas reizes klausoties nemainās. Ja skan, tad skan un ja nē, tad nē. Man gan bišku liekas, ka sāk vilkt uz to, ka audiofīli sāk vilkt uz to, ka starpību starp vadiem  nevarēs vairāk sadzirdēt, jo lūk ausis "nogurušas" :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Aizklapēšana ir galējais variants un tāpēc es piedāvāju vienoties par kaut kādu saprātīgu diskusiju veidu, kas katru otro audiotopiku nepārvērš par balagānu, respektīvi, pazūd jēga topikam, ja sausais atlikums "tvaika nolaišana".

Link to comment
Share on other sites

A kādas problēmas uztaisīt drošinātāju testu. Ja kāds spēs objektīvi atšķirs pastiprinātāja skanējumu ar dažādiem drošinatājiem, tad esmu gatavs ar to cilvēku sadzert. Neticu!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...