Jump to content

Brīvais elektroenerģijas tirgus (diskusija)


CAP
 Share

  

151 members have voted

  1. 1. Kāds ir jūsu elektrības patēriņš mājsaimniecībā vidēji mēnesī?

    • Līdz 100 kWh
      17
    • no 100-200 kWh
      50
    • no 200-300 kWh
      35
    • no 300-500 kWh
      31
    • virs 500 kWh
      18


Recommended Posts

"Brīvais elektroenerģijas tirgus", kā viņš var būt brīvais, ja visa elektrība nāk pa Latvenergo vadiem? Sadales Tīkls tikai juridiski ir atdalīts no Latvenergo. Droši vien kā dalībnieki kaut kur ir saistīti.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 200
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • CAP

    31

  • ju

    14

  • ivo

    23

  • viesturs0711

    15

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kā kaut kur saistīti? Nu īpašnieks takšu viens . Tā ka .... Saprastu ja katram būtu savs īpašnieks. Ne par velti Esti Energi ( Latvijā Enefit) atteicās no iespējas majsaimniecībām, jo nav garantijas kā var mainīties Sadales tikla pārvades izmaksas. A tās... nu vajadzēs valstij naudu, izdomās šo un to un nekur nespruksi, jo pret valsti cīnīties kā ar vējdzirnavām.

Link to comment
Share on other sites

@@oxygen, Enefit atteicās, jo nav pārvades jaudas pietiekami. + LV likumdošana nav īsti labvēlīga. 

Link to comment
Share on other sites

@Tārps - Tu nu gan nebeidz pārsteigt. Kāds sakars tirgus atvēršanai ar bojājumu novēršanu???

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

IVO, jau no pirmās atbildes bija skaidrs kurā pusē Tu stāvi. Protams Tu neskaties TV , kur rāda veselus ciemus, kas nedēļu ir bez elektrības. Kur paliek likums par 24 stundām? Tāpatās par vietām, kur LE nedēļām tīra līniju trases un katru rītu atslēdz spriegumum, bet vakarā pieslēdz. Teiksi, jā līnijas jātīra. Protams, bet ne jau tā 21. g.s..

 

Bija laiki kad Latvenergo strādāja kādi 10t darbinieku. Tad nāca no augšas diktēta restruktizācija, kad atstāja minimālo darbinieku skaitu. Tika likvidēti mazie iecirkņi. Var jau atstāt vispār tikai administrāciju un visus pakalpojumus pirkt no privātfirmām. Tad neplānotus darbus vispār nebūs kam darīt. Tāpēc jau sanāca, ka ziemā pēc lielākajām apledojumu izsauktajām avārijām vajadzēja piesaistīt zemesargus ar viņu tehniku.

 

Man būtu interesanti uzzināt no LE tuvu stāvošiem cilvēkiem, kā tirgus apstākļos būs iespējams nodrošināt elektropiegādi nomaļām viensētām, kur viena sapuvušā staba nomaiņa tirgus apstākļos, maksā vairākus simtus EUR.

 

PS. trašu tīrīšana ir plānot darbs, tāpēc to noteikti veic privātfirmas. Līniju atslēgšana notiek pēc savstarpējās vienošanās. Teorētiski ir iespējams arī to darīt pie neatslēgtām līnijām, taču tad maksa par šo pakalpojumu pieaugs daudzkārtīgi.

Labots - Aigars
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bet tu padomā cik ikdienā izmaksā turēt tos 10tk darbiniekus, ja viņiem tajā ikdienā nav ko darīt?

Zemessardzi un visu pārējo toreiz piesaistīja, lau tiktu piesnigušā mežā, un ne tikai, arī daudzi lauku ceļi bija nebraucami pirmajās dienās.

Neviens, t.i. arī tie, kas maksā par elektrību nevar atļauties tādu pakalpojumu, lai uzņēmums ar saviem spēkiem vienā dienā novērstu ārkārtas situāciju. Nav runa par Latviju tikai, arī Skandināvijas valstī neviens tādu resursu netur.

Link to comment
Share on other sites

@@Aigars, LE jau sakara tieša nebūs.. to darīs Sadales tīkls, kas atbild par infrastruktūru.. stabiem, vadiem, skaitītājiem utt.. un ST jau paliek regulēts tarifs..  

Link to comment
Share on other sites

Bet tu padomā cik ikdienā izmaksā turēt tos 10tk darbiniekus, ja viņiem tajā ikdienā nav ko darīt?

Ja agrāk Latvenergo bija apkopējas, kurām maksāja minimālo algu ar visiem nodokļiem, tagad šo pakalpojumu pērk. Uzņēmumam noteikti tas izmaksā dārgāk, jo pakalpojumu sniegšanas firmai arī ir jāpelna.

Tos visus darbus, ko agrāk darīja savi liekēži, tagad veic privātfirmas.

Piem., firmā, kur es strādāju, grāmatvede mana kolēģa klātbūtnē vienreiz lamājās, ka apkopšanas firmai mēnesī pārskaita 2000 ls, taču apkopējas nevīžo kārtīgi uzkopt. Darbus veic 2 apkopējas, kas atzīstas, ka par 100Ls uz rokas par šo ļoti lielo objektu viņas nav ieinterēsētas plēsties. Lai nopelnītu normālu algu viņam jāstrādā vēl citos objektos.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam
Kā kaut kur saistīti? Nu īpašnieks takšu viens

 

 

A tad kur slēpjas jēga ņemties un čakarēties ar tiem brīvajiem tirgiem? Reāli taču vispār nekas nemainās.

Maksā kam gribi, plūdīs tie elektroni tāpat pa vecām līnijām, ražos tāpat viņus Daugava vai TEC vai hvz kas cits.....Jauki kur jēga tam visam?

 

 

 

Tos visus darbus, ko agrāk darīja savi liekēži, tagad veic privātfirmas.

Nu beidz, mēs kā jau veči tos darbus savā firmā apdaram paši. Birste zobos reizi mēnesī un jobī , ka mells gar acī metas no putekļiem. Un tas ietilpst algā, bez pielikumiem, bez nogriešanām....un nevajag mums nekadas sanitāras firmas, kur par tīrīšanu noplēsīs akujeno ciparu....jūs tiešām neredzat uz ko tas viss iet? Visu tā speciālo firmu un citu šitu veidošana?

Labots - NeticuNevienam
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

   Viens kliedzošs piemērs. Kad notika sabiedriskās apspriešanas par vējģeneratoriem , stāstīja, ka lūk, avārijas gadījumā vējģeneratori varēs reģionu nodrošināt , vismaz minimāli. Prakse parādīja, ka 29. oktobrī , pazūdot elektrībai Ventspilī, neviens elektrons līnijās nebija sadzenams, pat ar vējlukturi. Tanī pat laikā apkārtnē griežas padsmit vējģeneratoru ar megavatu jaudām. Visi tie varēja strādāt ar 110% jaudu, bet ......

  Ja es, piemēram, būtu brīvā tirgus ietvaros, šo vējparku strāvas pircējs, tad tik un tā nekas nepienāktu. A kam pretenzijas izvirzīt ? 

  Labi , labi , zinu par frekvencēm un sinhronizāciju, bet tomēr...

Labots - Tārps
Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

Tārps - tas arī ir kārtējais mozgojobs, tikai "tie tur" neviens negrib atbildēt! Tak viņiem visiem cauri redz!

Link to comment
Share on other sites

Lai vēja ģenerators, vai jebkurs cits autonoms enerģijas varētu nodrošināt ar elektrību avārija gadijumā noteiktu apdzīvotu vietu ir jābūt veidam, ka automatiski vai rokas režīmā varētu atslēgt šo apdzīvoto vietu no pārēja elktrotīkla. Bez šādas iespējas, avarijas gadijuma atslēgsies arī vēja ģeneratori, jo arī ar 1MW ir par maz, lai apgādātu ar elektrību apdzivoto vietu, kurai vajag vairak par to 1MW.

Tā ka vēja ģeneratoru spēja apgādāt ar elektrību atsevišķu apdzīvotu vietu ir stipri nosacīta.

Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

Tieši tā Firza.

 

Un par ko tas liecina?

 

Tā visa matemātika, kas pašlaik tiek atspoguļota ir pareiza tikai matemātikā kā tādā, bet reālājā dzīvē sūkā ledu!

Labots - NeticuNevienam
Link to comment
Share on other sites

Un par ko tas liecina?

Tas liecina par to, ka ja kāds stāsta, ka viņu ģenerators varēs apgādāt pilsētu ar elektrību, kopējā tīkla avārijas gadijumā, tad tā ir visparastākā makoronu karināšana uz ausīm, jo realizēt praksē to ir grūti un dārgi.

Lai ģenerators avārijas gadijumā varētu apgādājot ar elektrību noteiktu apdzīvotu vietu vēl papildus jāuzstāda aparatūru, kas automātikā režīmā atslēgs ģeneratoru no bojātā ķēdes posma, kā arī automātiku, kura atslēgs "liekos" patērētājus, ja pieprasītā jauda pārsniedz ģeneratora jauda. Ja to nevar izdarīt ar automātikas palīdzību, tad ir jātaisa cilvēku vadīts dispečeru centrs, kurš kontrolēs pieslēgšanas atslēgšanas darbus. Un pat, ja to visus var uztaisīt, mārrukts viņu zina, kādā veidā notiks autonomi strādājošā ģeneratora pieslēgšana pie kopējā tīkla, pēc avārijas novēršanas. Atkal vajadzēs sinhronizēt ģeneratora un kopējā tīkla frekvences, tikai tagad tās frekvences ir jākontrolē kaut kur n-kilometru attālumā no ģeneratora atrašanās vietas. 

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

Firza - bet, protams, man tas viss sen jau ir skaidrs. Tikai paliek neatbildēts jautājums, kāpēc citiem ir grūtības ar to saprašanu? Visi tak visu redz un izjūt katru ziemu. (vai vētru laikā), bet īsa laikam tā atmiņa tautiešiem....

 

Lab, pokuj, turpinat to tēmu....

Reiz jau teicu, ka slaukšana vien ir un man nospļauties. Dzīve paliek arvien dārgāka.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Visi tak visu redz un izjūt katru ziemu. (vai vētru laikā), bet īsa laikam tā atmiņa tautiešiem....
Par ko vispār ir runa?

Ja avārijas gadījumā kaut kur nav elektrības un to nav iespējams padot no kopējā tīkla pa citiem ceļiem (sacilpotas līnijas), tad tur nepalīdzēs arī vēja ģenerators, kurš teorētiski varētu ražot elektrību autonomi. Ja reiz līnija ir bojāta, tad to vispirms vajag saremotēt, nevis cerēt, ka vēja ģenerators spēs kādu apgādāt ar elektrību bez vadiem. 

Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

A ko tad es saku?

 

Visa tā muiņa pastāv tikai uz papīra, bet kā zināms, papīrs pacieš visu. A reālā dzīve parāda zobus!

Labots - NeticuNevienam
Link to comment
Share on other sites

Bija dažas ziemas, kad dažos Latvijas apvidos ziemā pie mīnusiem uzlija lietus, kas momentāli sasala. Tas radīja lielus postījumus mežiem un arī elektrotīkliem. Ciematā, kur dzīvo mani piederīgie uz gadu miju nebija elekrības trīs dienas. Un tā nebija kaut kāda nomale. Es pēc tam gāju gar vienu meža elektrolīniju. Izskatījās kā cirsmā. Parasti tādās vietās, pēc daudzu stundu smaga darba tiek novērsti postījumi. Pēc dienas brauc atkal. Atkal viss no jauna. Bieži vien elektromontieri strādā dziļa sniega apstākļos. Un tā ļoti daudzas dienas no vietas.

Šodien pēc lielākiem vēja pūtieniem ir ierasta liela ziņās lasīt - tik un tik tūkstoši saimniecību ir bez elektrības. Vienīgais veids kā samazināt postījumu novēršanas laiku ir palielināt cilvēku un materiālos resursus.

Viens no iemesliem kāpēc veica Latvenergo restruktizāciju, bija cīņa par privatizāciju. Pirmkārt bija jāsadala. Otkārt- jāatbrīvojas pēc iespējas vairāk no darbiniekiem. Ja neļauj privatizēt uzņēmumu kopumā, tad var atdalīt un nodot privātstuktūru rokās daudzas funkcijas. Var jau atstāt tikai atministrāciju un dispečerdienestu, bet pārējo var veikt privātstuktūras. Pat IT sistēmas un citas dispečervadības iekārtas var nomāt no privāstuktūrām.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Nu johaidī (var arī rupjāk). Kāda vella pēc es vair nevaru atrast linku, kur iekš e-latvenergo man parāda cik jāmaksā par elektroenerģiju. Tagad tur sabāsti tie jauno tarifu sūdi, bet vajadzīgais links iebāsts vienā vietā. Huļi?

Link to comment
Share on other sites

zvaniju uz latvenergo. jamie saka ka tiešām ir izņemts un vairs nebūs iespējas bez autorizācijas maksāt, jo brīvais tirgus. bez tam viņiem ir problēmas ar sistēmu. krāni tādi. tā ka uzmanieties. līdz aprīlim katru mēnesi zvanīšu un runāšu ar operatori, lai biņa man pasaka cik tad ir atlicis starta tarifā.

Link to comment
Share on other sites

Nez, vēl vakar tieši samaksāju caur e-latvenergo, pats norādīju kārtējo rādījumu, bija arī iepriekšējais.

 

Ā, "bez autorizācijas". Nekad neko tādu nebiju darījis.

Labots - ju
Link to comment
Share on other sites

Es praktiski no paša sākuma lietoju izlīdzināto maksājumu - skaitītājs nav jāskatās, katru mēnesi vienādu summu no konta novelk - ērti.

Link to comment
Share on other sites

 

 

kā spiežu maksāt, tā atveras lapa, kur jāautorizējas

A kur problēma noautorizēties. Tāpat tas būs jādara, ja negribēsi dārgāko no tarifiem.

Link to comment
Share on other sites

Es īrēju dzīvokli un līgums par elektroenerģiju ir uz saimnieku. Man vēl vajag lieku pišu ar viņa personīgajiem datiem? Labi ir tā kā šobrīd. Tak nē - sistēma jāmaina, papildus jātiņš jāievieš.

Link to comment
Share on other sites

 

 

A kur problēma noautorizēties.

Man arī nav neviena līguma ar nevienu elektroenerģijas piegādātāju.

Link to comment
Share on other sites

Ielogojoties, tur ir arī kaut kāda izvēle, ka tipa apmaksāt citu līgumu rēķinus vai tml. Iespējams, ka tev derēs.

Link to comment
Share on other sites

Njā , ar s--nu koku vajag tam kas taisija jauno lapu . Tas links pa tiešo uz līgumu nav redzams . Es arī lādējos , kad nevarēju atrast pēc līguma numura jaunajā lapā. Paldies , ieleja, par linku. Vēlreiz pārliecinos ka valsts iestādēs viss caur vienu vietu..

Link to comment
Share on other sites

Man vēl strādā. Vismaz šomēnes iesniegtais un apmaksātais rādījums uzrādās. Un no konta arī novilkts ;). Ar jauno lapu arī jutos samulsis, kamēr atradu un iegrāmatoju pārlūkā. Tagad visi spiež, lai tu reģistrējies, iedod savu e-pasta adresi, uz kuru visādu infu, arī spamu sūtīt.

Link to comment
Share on other sites

@@JDat, Kur problēma izmantot ibanku? Nelien iekš e-latvenergo, ja jau nevari izveidot kontu.. Izmanto iepriekšējos šablonus..

@@ggg97, Reģistrējoties e-latvenergo.lv ir pieejama plašāka info par savu līgumu, maksājumiem, maksājumu pārskati utt.. ērts rīks. Pa šiem gadiem no LE neesmu saņēmis nekādu spamu.

 

 

P.S. šodien noslēdzu līgumu iekš e-latvenergo.lv par Elektrum Dinamisko. Pariskēsim, paskatīsimies + bez līgumsoda iespēja jebkurā laikā pārslēgties. Kā arī pagaidām izskatās, ka kopējā cena zemāka kā fiksētajiem piedavājumiem par ~1¢/kWh

Labots - CAP
Link to comment
Share on other sites

Te ir iespēja salīdzināt tirgotāju piedāvājumus:

http://energija24.lv/

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Atnāca standartizētais līgums no LE par turpmāko elektrības pieslēgumu.

Visi noteikumi, apmaksas noteikumi u.c. bla, bla bla kā jau visiem, bet manu uzmanību pievērsa šis punkts. Cik korekti ir rakstīt, ka mans 1 fāzes pieslēgums ir uz 400V.

Es protu atšķirt spriegumu no strāvas, bet šo es nesaprotu, vai tas ir korekti?

post-57253-0-77102600-1391461246_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja sūdzēsies ka ir par daudz, taisnības būs piegādātājam :D

Ja tas ir tas Universālais, tad tik vai tā neparaksti, ej e-latvenergo.lv un noformē vismaz tā saucamo ekonomisko. Starpība jau gandrīz nekāda, bet tomēr.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Cik korekti ir rakstīt, ka mans 1 fāzes pieslēgums ir uz 400V

 

Jā, par šo lietu tika daudz diskutēts iekšēji, bet palika tā kā ir. Faktiski tas nozīmē 0,4 kV sprieguma pieslēgumu ar vienu fāzi. Ja rakstītu 0,23 kV, tad rastos juceklis, jo ir jau arī 3x220V tīkls Rīgas centrā, ar kuru notiek cīņa jau daudzus gadus, līdzīgi kā Donam Kihotam ar vējdzirnavām.

Link to comment
Share on other sites

@@_dunduks_, man līgumā arī ir minēti tie 0.4 kV, laikam ielikuši standartā.

 

Kā jau minēja iepriekš, ieteiktu piereģistrēties e-latvenergo un tur noslēgt Dinamisko vai Ekonomisko, vispār LE mazliet pārmudrījuši ar tiem daudzajiem veidiem.. :)

 

@@ivo, es gan teiktu, ka šim rīkam vēl jāattīstās.. nav visu piedāvājumu un ir tikai vispārīga info, bet gan jau papildināsies un uzlabosies.

Labots - CAP
Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...