Jump to content

Mehāniskie elektrības uzskaites skaitītāji.


viesturs0711
 Share

Recommended Posts

Sveicināti tautieši! Runa būs par mehāniskajiem elektrības skaitītājiem un par to, pie kādas minimālās slodzes tas sāk uzskaiti. Pāris reizes ir nācies sastapties ar faktu, ka skaitītājs sāk strādāt pie slodzes, kas ir virs 0,4A. Zem 0,4 parasti disks stāv uz vietas. To piefiksēju, tad kad sākās ledu bums. Redz pēc remonta salieku klientam 2 istabās ledus, kur kopējā jauda nepārsniedz ~70w ieslēdzu (tajā laikā nekas cits tīklā netiek darbināts) un skaitītājam disks apstājies. Iesākumā domāju, ka lēni griežās, bet pēc pusstundas stāvoklis tas pats. Vairākās vietās tā ir bijis. Morāle stāstam tāda, ka mēnesī uz haļavu sanāk aptuveni 55kWh, kas naudas izteiksmē ir aptuveni 5,50 Ls, (pēc 01.04 jau mazliet vairāk). Tās tādas manas pieghdienas pārdomas par dzīvi.

Link to comment
Share on other sites

versatile

Salīdzināt var ar dzelzceļu. Tur situācija stipri līdzīga.

Bija milzis, kam piedereja i slides, i infrastruktūra, i lokomotīves, i pasažieru vagoni, i kravas vagoni. Teorētiski, iekož muša un pasaka - pa mūsu sliedēm mūsu lokomotīves vilks mūsu vagonus un visi citi iet dēt. Praksē tas nozīmētu, ka pie LV robežas viss no mūsu sastāviem būtu jāpārkrauj Krievu sastāvos un otrādi - ar citiem jau savienojuma diemžēl nav.

Tagad ir sadalītas vairākās struktūrās, kur:

sliežu īpašnieks ir ieinteresēts sliedes maksimāli noslogot

pasažieru pārvadātājs - pārvest max daudz pasažieru

kravas pārvadātajs - pārvest max daudz kravu

remontētaji - salabot max daudz lokomotīvju un vagonu.

No katras struktūras vadītāja tas tiek ari prasits.

 

Ar elektrību tas pats - ir ražotājs, ir pārvades operators, kam pofig, kādu elektribu pārvadit.

 

Ja ir viens liels milzis, tad tam viss ir pofig, ir baisa birokrātiska struktūra un viss.

 

 

Bet labāk jau nevis padomāt, bet brēkt.

Link to comment
Share on other sites

Redz, ja mājā degs tikai tās diožu lampiņas,tad Tava haļava darbosies. Mehānisko skaitītaju tiešam mazjaudas patērētājs nevar izkustināt. Tur protams darbojas tīra mehānika un katrs skaitītājs sāk griezties pie citas slodzes. Savulaik uzstādot televīzijas kabeļtīklus sākās brēciens, ka mājas pastiprinātājs tak šausmīgi rij strāvu un "stipri" pieaug komunālās elektrības rēķins. Tad nu iedzīvotāji pieprasīja lai Latvenergo uzstāda skaitītāju. Antenas pastiptinātājs patērēja labi ja 7W, bet stulbajām pensionārēm jau to ieskaidrot nevarēja. Protams, Latvenergo nekādus skaitītājus neuzstādīja, jo zināja,ka tie tāpat negriezīsies. Uzlika šausmīgi mazus automātslēdžus, tā ka pat 40W lodāmurs to sita laukā. Vārdu sakot situācija ar mazjaudas patērētājiem ir sena. Cita llieta, ka tiklīdz mājā ieslēgs kādu lielāku patērētāju, tā skaitītājs sāks griezties un haļava beigsies. Neceri, ka diožu patērētā jauda paliks skaitītājam nepamanīta. Skaitītajs piesumēs arī tos 0,4A kopējam rēķinam.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Didzis pareizi saka. Normāli elektromehāniskajam skaitītājam jutības slieksnis ir 0,5% no nominālās strāvas - 10 vai 5 A. Jaunajiem elektroniskajiem ir zemāks.

Bet par tiem antenas pastiprinātājiem - viņi jau pārsvarā gadījumu netiek slēgti pie komunālā skaitītāja un īpašnieks maksā par elektroenerģiju pa taisno ST un tirgitājam pēc aprēķinātās jaudas. Tādēļ paši īpašnieki bija ieinteresēti uzlikt mazus automātslēdžus lai mazāks aprēķins.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

0,4A ir daudz. Es teiktu, ka skaitītājs būtu jāmaina. Ļoti iespējams, ka tas arī griežas lēnāk, nekā vajadzētu (man tā kādreiz bija).

Edit:šis nav jāsaprot tā, ka es teiktu LE  (ST), lai maina skaitītāju. Kaut kad jau nomainīs šā vai tā.

Labots - Klusu
Link to comment
Share on other sites

Neuzmanīgi lasīju, laikam vēl neesmu pamodies, bet jā - 0,4A nav normāli nevienam skaitītājam. Tam jāsāk griezties maksimums pie 20-50 mA vai pat vēl mazāk. Bet teorētiski var būt situācija, ka tieśām plūst tie 0,4 A bet aktīvās jaudas komponente ir tik maza, ka skaitītājs stāv uz vietas. Skaitītājs jau skaita aktīvo jaudu.

Link to comment
Share on other sites

Klusu, tur tak trakam jābūt lai grieztos Latvenergo un sūdzētos,ka sakaitītajs pārāk lēni griežas un es gribu maksāt vairāk :sarkasms: Skaitītājs ir Latvenergo īpašums un lai paši seko līdzi savai tehnikai. Jo mazāk skaita, jo labāk klientam. Netiek tak apčakarēta nabaga pensionāre. Tāpat jau latvenergo peļņa ir desmiti miljoni un skaitītāju mērijumu neprecizitāte sen ielikta kopējā tarifā.

Labots - Didzis
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

   Vai tik skaitītājs nav uzstādīts aukstumā ?  Agrāk zem āra skaitītājiem lika pat sildītājus ziemā.

Par nodarītajiem zaudējumiem LE nepārdzīvo, jo citreiz samaksāsi ar uzviju. LE ir panācis, ka visi viņu uzstādītie skaitītāji ir ar kļūdu plusos, nevis mīnusos.

Link to comment
Share on other sites

No kurienes tāda informācija par to, ka elektrības skaitītajiem kļūda plusos? Tu strādā metroloģijas laboratorijā? Vai tā pozitīvā kļūda ir visā skaitītaja mērišanas diopozonā?

Link to comment
Share on other sites

Taisnība ir Ivo un vēl te dažiem- tās LED barošanas ķēdes satur virknē slēgtu kondensatoru, kurš kalpo par balasta "slodzi", proti paņem uz sevi lieko spriegumu, tikai strāva attiecībā pret pienākošo spriegumu sanāk nobīdīta fāzē par gandrīz 900. Vecie labie elektromehāniskie skaitītāji attiecīgi satur sevī divas spoles- sprieguma spoli, slēgta pa tiešo pie sprieguma avota un strāvas spoli- slēgta virknē ar slodzi. Skaitītāja ripas griešanās ātrums ir prooporcionāls pienākošā sprieguma un caurejošās strāvas vektoriālajam reizinājumam.

Link to comment
Share on other sites

Kas nepareizs ir "vektoriālajam rezinājumam"?

Man jau gan liekas, ka viss ir pareizi.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Man pašam bija garāžā Latvenergo uzlikts skaitītājs, kuram reāli ķērās disks.

Tā vairākus gadus bija reāla haļava, jo disks savu aizķeršanos pārvarēja tikai tad, kad bija ieslēgta apm. 2kW slodze.

Lai mani ātrāk nepieķertu, es šo elektrisko sildītāju šad tad padarbināju, lai skaitītājs kaut ko uzskaitītu un Latvenergo nerastos aizdomas.

Diemžēl šī haļava tagad ir beigusies, jo Latvenergo pāris gadus atpakaļ nomainīja visiem skaitītājus - arī man...  :sorry:

Link to comment
Share on other sites

 

 

LE ir panācis, ka visi viņu uzstādītie skaitītāji ir ar kļūdu plusos, nevis mīnusos.

Kārtējais un pilnīgais sviests :D Jebkurā gadījumā kļūdai jābūt precizitātes klases robežās - parastajam "ripulim" tie ir 2%. Un kļūdas lielums un "polaritāte" ir atkarīgi no slodzes, sprieguma, temperatūras un vēl daudz un dažādiem faktoriem. Tā, ka apgalvot, ka LE skaitītāji strādā ar pozitīvu kļūdu nav nekāda pamata. Jā, kādam tā var gadīties pozitīva (robežā līdz tiem 2%), kādam negatīva.

Pēdējos gados ST iepērk un uzstāda tikai elektroniskos skaitītājus, kuriem pieļaujamā kļūda ir līdz 1 vai pat 0,5% - kā nu kuram tipam. Tos vispār nav iespējams regulēt, kā viņi rūpnīcā nokalibrēti, tā arī ir.

Link to comment
Share on other sites

  IVO, melo, melo, melo !!!

  Pāris gadus atpakaļ LE pilnīgi oficiāli publiski to atzina, ka visi skaitītāji pie pārbaudēm tiek pieregulēti tikai ar plus kļūdu.

   Redzu, ka Tev ir nepārtrauktas problēmas ar publiskas informācijas uztveri. 

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Vispār pieredzē ir 2 gadijumi, kad vienfāzes skaitītājs strādāja ar lielu plus zīmi un rēķini bija 3x augstāki nekā tiem vajadzētu būt pēc saslēgto ierīču daudzuma. Abos gadijumos skaitītāji tika nomainīti un vecie aizsūtīti uz ekspertīzi kura protams atzina, ka viss ir kārtībās. Lieki būtu piebilst, ka pēc jauno skaitītāju uzstādīšanas, rēķini tomēr bija aptuveni par 3 reizēm mazāki. Protams ja LE atzītu savu vainu, nāktos maksāt un sanāktu izblamēties! Savs muhlis LE tur protams ir nenoliedzami.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

viesturs0711 - ir pieredzēts kas līdzīgs. Gluži trīs reizes nepārsniedza reālo patērēto pret uzrādīto, bet nu plusiņš bija. Tika nomainīts. Bet es domāju, ka tas viss ir normāli, vienkārši pašam jāpievērš uzmanību un jākonstatē faktu, ka reālais patēriņš neiet kopā ar uzrādīto, ja to nedara, tad LE tak uz savu aparatūru kļūdām nenorādīs.

 

Un galu galā, nav jau teikts, ka tur vot kaut kādām mājsaimniecībām (reducējot - jebkurai patērētāja vienībai) tiek iesmērēts "plusīgs" vai atkal "mīnusīgs" skaitītājs. Vienkārši brāķa skaitītājs kaut kādas kļūdas pēc ir izgājis testu un atzīts par labu esam un uzstādīts kādam. Ja šis "kāds" neseko līdzi patēriņa un rādījuma/maksāšanas procesam, tad vainīgs ir tikai viņš pats.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pāris gadus atpakaļ LE pilnīgi oficiāli publiski to atzina, ka visi skaitītāji pie pārbaudēm tiek pieregulēti tikai ar plus kļūdu.

Koooo? Lūdzu ieliec linku uz šādu paziņojumu.

Nē, nu es saprotu, ka sestdiena un visi dzer, bet nu...


 

 

Vispār pieredzē ir 2 gadijumi, kad vienfāzes skaitītājs strādāja ar lielu plus zīmi un rēķini bija 3x augstāki nekā tiem vajadzētu būt pēc saslēgto ierīču daudzuma. Abos gadijumos skaitītāji tika nomainīti un vecie aizsūtīti uz ekspertīzi kura protams atzina, ka viss ir kārtībās.

Indukcijas skaitītājs 3x vairāk var skaitīt tikai vienā gadījumā - ja kāds gudrītis mēģinājis spēlēties ar spēcīgu magnētu un atmagnetizējis skaitītāja bremzējošo magnētu. Un šādā gadījumā pats vien vainīgs, lai maksā par savu muļķību.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

a kāds gudrītis mēģinājis spēlēties ar spēcīgu magnētu un atmagnetizējis skaitītāja bremzējošo magnētu.

 

Par šo jau visi klusē kā partizāni un pat savējiem nestāsta, ka kaut ko darijuši ap skaitītāju (nu no sērijas, viņi bija melli, nāca no visām pusēm, es viņus nepazīstu :D), tā ka varbūt bija arī magnēts, lai gan biežāk jau izplatīta ir cita uzparikte!

Link to comment
Share on other sites

versatile

 

 

versatile, kaads iisti topika teemai sakars ar tavu nakts pljutku?
ai, da sajaucu kurā topikā atbildēt. Gadās.
Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

aha...un daudziem tā sajaucās...

 

Nemuldi? tik pēkšņi, perfektais fotogrāfs sajauca pogas? Un kā ar pašpasludināto ekonimista grādu, kas , nepiepildās, bet cilvēki tom er tic.

Link to comment
Share on other sites

Ne jau tikai LE plēš piķi.

LTC par optikas/telefonlīnijas ievilkšanu pārdesmit metrus arī prasa vairākus tūkstošus.

Ūdensvada, kanalizācijas pievilkšana ar maksā tūkstoti un uz augšu.

Link to comment
Share on other sites

Tārps, Ivo jautāja par tiem skaititājiem, lūdzu neizvairies no atbildes.

 

Protams, varētu jau jebkuru klientu slēgt klāt "par veti", bet tāpat jau kāds par to maksātu, t.i. cena par sadales pakalpojumu un tml. būtu vēl lielāka.

Lai gan metalurgu jau pieslēdza praktiski tādā veidā ...

 

Principā jau klients vrētu arī savu kabeli līdz trafam vilkt un tml. bet tad arī visa atbildība uz viņu par to, kāds tas būs, kāds spriegums būs tur galā, kā ar zemju īpašnieiem to sakaņos un tml.

 

Jebkura legāla komunikāciju izbūve maksā naudu. Cik jau viena topogrāfija projektam maksā. Tā bieži vien sastāda milzīgu daļu, it sevišķi salīdzinoši īsiem pieslēgumiem.

Link to comment
Share on other sites

-> Tārps

 

Tēma ir par mehāniskajiem elektroenerğijas skatītājiem nevis par jauni izbūvetiem pieslegumiem.

Un ja par skaitītājiem runā tad neslēp sveci zem pūra - velc ārā pierādījumus tam, ka skaitītajiem kļūda vienmēr ir ar pluss zīmi.

Pierādijumiem derētu kādas pāris izdrukas no metroloģijas laboratorijas testiem.

Un ja nav noslēpums, kura laboratorija veic Latvenergo skaitītāju verifikāciju.

Ja atmiņa neviļ, tad Latvenrgo pašiem ir (bija) sava skaitītāju pārbaudes laboratorija, bet nav irnformācijas vai tā ir sertificēta, ar tiesībām veikt oficiālu skatītāju verfikāciju.

 

P.S Es nestrādāju ne ST, ne LE.

Link to comment
Share on other sites

@Firza ST ir pašiem sava laboratorija, kurai ir akreditācija skaitītāju kalibrēšanā. Verifikāciju veic neatkarīgas organizācijas - LNMC pārstāvji.

Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

Paši kļūdās un paši sevi pārbauda (tiktāl viss ok), bet lai paši pēc tam nosaka verditku? Nu hvz, cik uzticami tas ir.

 

bet nav irnformācijas vai tā ir sertificēta, ar tiesībām veikt oficiālu skatītāju verfikāciju.

Un tad kur te parādās tā tainība ko ēēē? Viss ir relatīvs un tā arī paliek...tikai maksāšanā/saņemsanā tā blozga sākās 

 

ivo - (kaut arī tuvs šaj lietai, bet palaboja manu domāto)

Labots - NeticuNevienam
Link to comment
Share on other sites

Irs sertificēta, nav sertificēta tā skaitītāju mērīšana, viss tas ir pofig. Monopolists cik paprasīs par elektrību, tik arī maksāsim un Latvenergo jau nu nekad jaņos nepaliks  :sarkasms: Vai tad kāds uztraucās par mobilo operātoru sarunu uzskaites sertifikātiem. Nepatīk viens operātors, ej pie cita, bet ar Latvenergo tā nekad nebūs. Par elektrības brīvo tirgu, tas viss ir pilnīgs fufelis.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bez LEDiem noteikt ir daudz dažādu adapteru, kas tukšgaitā patērē nelielu strāvu. Neviena sistēma nav bez zaudējumiem. Arī ūdensapgāde un centrālapkure. Par visu tāpat maksā galapatērētājs.

Link to comment
Share on other sites

Nu nav tā,ka skaitītājs neuzskaita jūs mobiļņika lādētāja patērēto strāvu. Jā, ja rozetē stāvēs ieslēgts pliks lādungs, tad skaitītājs stāvēs mierā. Mājā tā nekad nav, bileris silst, TV strādā, dators griežas un skaitītajs skaita kopējo patēriņu, kurā ietilpst arī jūsu mobilā telefona strāva.

Link to comment
Share on other sites

Verifikāciju veic neatkarīgas organizācijas - LNMC pārstāvji.

Nu vot, es jau arī par to runāju. Tātad, ja kādam ir pieejami sertificētas metroloģijas laboratorijas skaitītāju verfikācijas, kalibrēšanas protokoli, vai rūpnīcas - ražotāja kalibrēšanas protokoli, ieliekiet tos publiskai apskatei. Ja nevienam ne kāda tāda nav, tad nav jēgas apspriest grāmatu kuru neviens nav lasījis to - ir vai nav visi skaitītāji ieregulēti ar pozitīvu kļūdu.

Rīt darbā apskatīšos, kura verificēšanas laboratorija (LNMC var arī nebūt vienīgie) ir verificējusi Latvenergo izmantotos elektroenerģijas skaitītājus.

 

P.S. Protams, ka par visiem zudumiem maksā gala lietotājs. Un nav nozīmes vai tas ir ūdens, gāze, elektrība vai pārtikas produkti. Produktus, kurus veikals noraksta dēļ iztecējušā termiņa mēs visi kopā arī apmaksājam, ar to, ka šie zudumu ir iekļauti citu produktu cenā. Kā saka Mērfija likums: "Brīvpusdienas neeksistē".

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

Tak tieši tā, neviena māja nesastāv tikai no lediem un citiem mazjaudīgiem patērētājiem (kuri netiek slēgti reizē)

Maksāsi tāpat par visu patērēto. Te vispāri nevar būt nekādas runas par LE apčakarēšanu tādā veidā....viņi tak čakarē patēretājus JAU, un čakarēs tālāk. Kāda kapeiku pi$ana? Nekāda. Iztēreji, tad arī samaksāsi agrāk vai vēlāk.

Link to comment
Share on other sites

Jaunos elektroniskos skaitītājus verificē ražotājs, LNMC tikai tos, kuri nāk atkārtoti.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Atsevišķos gadijumos, bet tikai atsevišķos ir nācies redzēt 2 skaitītājus uz vienu dzīvokli. Tobiš bija 2 dzīvokļi, kas tagad vienam saimniekam pieder un ir apvienoti, bet pieslēgumi palikuši 2. Tādā gadijumā protams var paspēlēties ar apgaismojumu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...