Jump to content

Latviešu valodas klaviatūras izkārtojums ar € zīmi


Necko
 Share

Recommended Posts

Ja jums, līdzīgi kā man, ikdienā bieži jāizmanto € zīme, tad noteikti esat noguruši no ciparu 0, 1, 2 un 8 kombinācijas.

 

Lai risinātu šo problēmu, izveidoju sev klaviatūras izkārtojumu, kurā $ (shift+4) simbols ir aizvietots ar € zīmi.

 

LatvianXShft_zps4a7fde23.jpg

 

Veiktās izmaiņas:

1) $ zīme nomainīta uz €

2) ° zīme nomainīta uz \

3) Numpad "," nomainīts uz "."

 

Sakompilētais izkārtojums ar instalācijas failu:
http://failiem.lv/u/evyrlfr

Pēc instalācijas Input language izvēlnē parādās "Latvian (QWERTY) €"

LatvianX_zps94d13b43.png

 

Aizvietojam parasto QWERTY ar šo un voila - aizmirstam par 0128.

 

Izveidots un kompilēts izmantojot Microsoft keyboard Layout creator:
http://msdn.microsoft.com/en-us/goglobal/bb964665.aspx

 

Cheers

Labots - Necko
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

Kamdēļ ritenis jāizgudro vēlreiz, vēlreiz un vēlreiz? http://laacz.lv/apostrofs/

 

2014.01.02. Eiro simbolu (€) tagad visos izklājumos var ievadīt, vienlaicīgi nospiežot labo [Alt] (sauktu arī par AltGr) taustiņu un 4 (kur $ zīmīte). Noklusētajā lejupielādes failā tagad mēmie ir abi divi – gan tilde, gan pēdiņas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kamdēļ ritenis jāizgudro vēlreiz, vēlreiz un vēlreiz? http://laacz.lv/apostrofs/

 

Jo iepriekšējā riteņa diametris manai karietei neder.

1) Neba jau visi izmanto ' kā mēmo taustiņu (ar AltGr drukāšana ir krietni ātrāka)

2) Pieradums - ja esi pieradis automātiski izmantot Shift+4 valūtas apzīmēšanai, nāksies pārtrenēties uz AltGr+4, kas ne vienmēr ir praktiski

3) Vienkārši pajāt - vieglāk uztaisīt jaunu izkārtojumu, nekā latviešu interwebos kaut ko atrast.

Link to comment
Share on other sites

Tā jau individuāla lieta katram. Kas gribēs, mainīs izkārtojumu. Man pilnīgi pietiek ar Alt+4 ikdienā.

Link to comment
Share on other sites

Atkal jau kāds zinātnisko fantastiku te ieposto. 

 

(ar AltGr drukāšana ir krietni ātrāka)

  Nu cik var murgot. Būt tā kā reiz jābeidz neiespējamo pasniegt kā realitāti, kāds vēl noticēs. Ar AltGr vispār normāli, nesakropļojot roku, nav iespējams ilgstoši rakstīt,  par ātrumu un jo vairāk ērtumu (normālā 10 pirkstu režīmā nereāli) vispār nerunāsim.  Kaut vai tas, ka tas AltGr ir jātur nospiets, atšķirībā no ātra uzsitiena pa apostrofu (vai tildi, ja kādam tas ērtāk).

 Savukār par eiro. Ja jau tik ļoti mīli AltGr, tad kāpēc neesi atklājis, ka AltGr+E dod tavu €  ???  Un nekādu modificētu laacz apostrofu nevajag. Darbā ir W7 ar apostrofu, mājās legāls W8.1 kam jau apostrofa izvēle beidzot ir pašam.

 Un ja kas - klavieri klabinu jau kopš 1994. gada un ir daudz kas izmēģināts, lai saprastu, ka AltGr nav lietojams.

  P.S.

Ja vispār par ātrrakstību - tad nenoliedzami visaatraak ir rakstiit translitaa, ko arii ljoti ilgi dariiju, bet dokumentiem diemžēl neder.

Labots - raiviic
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

smartdevil

raiviic

Nepūt batonus. 

Esmu kopš LV diaktirisko zīmju parādīšanās ar AltGr taustiņu sācis rakstīt un rakstu pašreiz tik pat ātri latviski, neskatoties uz klavieri, kā jebkurš to dara "tildiski". Tik pat labi kāpēc neesi salicis visus ctrl, alt, shift taustiņus zem pārējiem punktiem, komatiem, koliem, lai varētu spiest divus taustiņus viena spiediena vietā? 

 Viss ir atkarīgs no pieraduma un roku veikluma, nevis no tavas šķībās uztveres.

Un vēl kas, ja rakstīšanas līmenis ir pietiekami augsts ar neskatoties uz klavieri, tad īsā laikā var apgūt gan vienu gan otru izkārtojumu. 

 

Kas attiecas uz tēmu. Visjēdzīgākais ar QWERTY LV izkārtojumu ir nemainīt neko. Zem Shift+4 ir $ un zem AltGr+4 - €. Bez problēmam pieejami divi aktuālie simboli.

Labots - smartdevil
Link to comment
Share on other sites

Kā var būt ērti un ergonomiski turēt īkšķi pie zeltneša sākuma? Var jau būt, ka katram savs, bet es piederu pie tiem, kas nesaprot kā tas ir iespējams fiziski, nerunājot par jebkādu ērtumu un roku veiklību, tad ērtāk ir sēdēt uz poda stāvot uz galvas ar kājām aiz kakla.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

smartdevil

maize

Kā vadītu auto, dzīvojot Īrijā?

Arī vadīt auto ar manuālo ir bezgala neergonomiski un pilnīgs sviesc salīdzinājumā pret automātu un ļoti liela daļa iestājas par to, ka automāts nerullē,  bet, tajā pašā laikā, neviens ikdienas braucējs nav pārgājis īpaša iemesla pēc atpakaļ no automāta pēc pierašanas.

Kā tu domā, kura roka tev būtu galvenā, ja 6 mēnešus nostaigātu ar ģipsi uz labās rokas?

Ja mēs vilktu līknes, tad neviens no 99% datorkrēsliem nav pietiekami ergonomisks priekš 8h darba dienas. Nerunājot nemaz par skolas soliem, krēsliem.

Lielākā daļa spēlē spēles ar klavu un peli, kamēr konsoļu fanāti nesaprot kā to iespējams darīt bez pults.

Cik cilvēki ātri raksta uz klaviatūras? Lielākā daļa IT. Un cik no viņiem skatās uz klaviatūru, nevis monitorā? Kādi 90%? Man arī tas fiziski nav iespējams un nesaprotu, kā var rakstīt, neredzot, ko raksta. Tu raksti, neskatoties uz pirkstiem? Ja nē, tad sēdi uz poda ar kājām aiz kakla. :D

Jā, kas notiek ar TV pultīm? Cik viņas ir ergonomiskas lietojot 2gab. un vairāk priekš mājas tehnikas, bet niecīga daļa iegādājas universālo un nesaprot to marazmu. 

 

Noteikti no šeit pieminētā kaut ko tu dari savādāk, tātad sēdi vien tādā pašā pozā uz poda, kā pats esi iztēlojies.

Labots - smartdevil
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nu baigā diskusija ...

 

Tāpēc jau ir izdomāts  Microsoft keyboard Layout creator un iespēja pieslēgt dažādus klavieres izkārtojums lai katram būtu iespēja lietot kā ir ērtāk un pierastāk! 


Nepastāv tāda viena ideāla klavieres izkārtojuma kas derētu visiem! 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Labi, ka tāda tēma parādās. Tēmas autors ir malacis, jo atklāj, ka pavisam viegli klaviatūras izkārtojumu izveidot pa savam. Gadiem esmu brīnījies, kā par tik nenozīmīgu un primitīvu pasākumu - lāča apostrofa izveidošanu un nopublicēšanu, var dabūt tādu slavu. Tak glorificēts tas lāča apostrofs tika ne pa knapo, tādi teksti - izgudrota bezmaksas programma, lai varētu rakstīt latviski. Saprotams, ka tā nav nekāda programma, ir tikai ar Microsoft Keyboard Layout Creator izveidots klaviatūras izklājums.

 Arī es uzskatu, ka caur apostrofu rakstīt ir labāk, bet ja kādam patīk čakarēties ar AltGr, lai čakarējas. Domāju, ka lielākie AltGr piekritēji ir ar 2 - 4 pirkstiem drukātāji. Pats rakstu ar desmit pirkstiem, neskatoties uz klaviatūru nemaz. Rakstīt sanāk daudz, tāpēc varu teikt, ka šāda tāda pieredze ir.

 Ja tekstus raksti latviski, nav qwerty klaviatūra kā tāda (vai ar apostrofu vai ar tildi vai AltGr, vienalga) laba, nu nepavisam nav laba. Ja es varētu iztikt ar rakstīšanu latviski vien, iemācītos īsto latviešu klaviatūru, kur katram burtam, arī garajiem, mīkstajiem u.c. ir savs taustiņš - latviešu ūgjrmv, kas ir Windows iebūvēta, kas ir Latvijas valsts standartā. Tāds izkārtojums bija kādreiz uz latviešu rakstāmmašīnām. Ar mēmo taustiņu ir sabremzēšanās rakstot. Nezinu angļu valodu pārāk labi, bet rakstīt (tupa uzrakstīt kaut ko) angliski sanāk diezgan ātri, nav aizķeršanās pie mēmā taustiņa papildus spaidīšanas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Gadiem esmu brīnījies, kā par tik nenozīmīgu un primitīvu pasākumu - lāča apostrofa izveidošanu un nopublicēšanu, var dabūt tādu slavu.

 

Tā tas dzīvē iekārtots. Pareizais cilvēks pareizā laikā un vietā un slava klāt.

 

Rakstu ar 2 pirkstiem un šajā dzīvē savādāk nebūs. Bet layouts man pašam savs, ar to pašu Layout Creator pirms vairākiem gadiem taisīts.

Link to comment
Share on other sites

Šito gribētu redzēt dabā :) Līdz šim man nācies pārliecināties tikai par pretējo.

 

 

ar AltGr drukāšana ir krietni ātrāka
 

 

Es esmu pret modificētajiem izkārtojumiem, jo tādejādi tiek izvaroti noklusētie simboli. Piemēram tam pašam noklusētajam AltGr izkārtojumam \ simbols aizvietots ar kaut kādu stulbību. 

 

Bez tam viens otrs pazaudē spēju rakstīt, ja nav mehāniskā klaviatūra pa 100 EUR, kur nu vēl adaptēties citiem apstākļiem. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Bez tam viens otrs pazaudē spēju rakstīt, ja nav mehāniskā klaviatūra pa 100 EUR

Šeit tu velti knābā :wave:. Mehāniskās klaviatūras ir nopietni. Līdzīgi izklausītos, ja pateiktu, ka viens otrs pazaudē spēju vadīt automašīnu, ja viņam no, piemēram, AUDI jāpārsēžas Zaporožecā.

Link to comment
Share on other sites

Te ir vecais labais stāsts par traucējošiem pautiem. Ja kaut kas traucē, tad noteikti patiesais iemesls meklējams starp kājām vai ķermeņa daļā, kas piestiprināta pie kakla.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Rakstu izmantojot apostrofu, jo atlgr manupraat ir mazohisms

Link to comment
Share on other sites

vvv

Man vienalga kā cilvēki sasniedz ekstāzi. Jebkurā gadījumā gribētu redzēt ātrakstītājus izmantojot AltGr, kas topika sākumā bija pieminēts. Tā kā jau vairākus gadus rakstu neskatoties uz klaviatūras gan latviešu valodā, gan krievu izmantojot krievu standarta (ne translitu) izkārtojumu, būtu interesanti paskatīties, kā to var efektīvi reālizēt uz izkārtojumu, kur gandrīz nepārtraukti jātur viens nospiests taustiņš. 

 

Tā kā specsimboli vajag praktiski tikai ofisā (Word, Excel), tad visus šortkatus veidoju tur. Nu nevajag euro simbolu programmēšanai, webam vai vēl kam citam. 

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

 

 

Jebkurā gadījumā gribētu redzēt ātrakstītājus izmantojot AltGr, kas topika sākumā bija pieminēts.

 Nu taču, tieši tā. Nelieto ātrrakstītāji tādu AltGr. Man šķiet, ka Windows izstrādātāji to ieviesa, jo tā laikam bija vienkāršāk. Ne jau latviešu valoda ir vienīgā, kur tās garumzīmes un tie mīkstinājuma taustiņi. Visiem viens AltGr, un rullē tas qwerty priekš visiem.

 Īstie ātrrakstītāji angļu valodā qwerty neņem par pilnu. Ir dvorak, colemak, gan jau vēl kāds izklājums, uz kuriem angliski rakstās krietni ātrāk kā uz qwerty. Atcerēsimies, angliski garumzīmes nav.

 Latviski rakstot qwerty ar mēmo taustiņu (arī ar apostrofu) ir galīgi garām, lai rakstītu ātri. Paskatieties uz parastu latviešu valodas tekstu, vairāki procenti ir diakritiskās zīmes, tātad sabremzēšanās ir liela. Latviski ātri var rakstīt ar latviešu valodas klaviatūras izkārtojumu, kas izstrādāts tieši priekš latviešu valodas tekstiem, katram burtam ir savs taustiņš. Tādas klaviatūras vienkārši netirgo, tāpēc arī tas izkārtojums galīgi nav populārs, neesmu pat dzirdējis par kādu, kas tādu lieto. Un pati galvenā nelaime, šim latviešu klaviatūras izklājumam - x, y, q, w nav. Ja rakstītu tikai un vienīgi latviskus tekstus, būtu jēga turēt sev uz galda īsto latviešu klaviatūru, bet citādi, nevarēs iztikt.

 Tā ka, ja kāds slavē rakstīšanu latviski caur AltGr kā labāku, tad viņš nemāk īsti rakstīt un ir ietiepīgs turklāt.

Link to comment
Share on other sites

Ko šeit tik daudz var apspriest, te varētu runāt 80-90 gadu sekretāres, kam bija katru ikdienu jāparaksta simts lapas dienā no sapulcēm, un tad viņas uz „Ukrainas” deva vaļā tā ka pat runāt nespēji. Un visas rakstāmmašīnas bija pārbūvētas dažādi, jo nekādi standarti nebija!

Gribu redzēt mūsdienās to ērgli, kas vairāk par 1k simbolus dienā drukā!!!

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

 

 

Gribu redzēt mūsdienās to ērgli, kas vairāk par 1k simbolus dienā drukā

Drukā daudz daudzi. Rakstnieki drukā daudz. Žurnālisti kaudzēm drukā, dien dienā. Un liela daļa šajā forumā, kas apgrozās... jā, jā, paši zināt kas - programmētāji drukā daudz.


jema, tu pats tikko savā komentārā pāri pa 200 simboliem uzdrukāji. Skat, piecreiz boot.lv forumā iekomentē, un jau 1k simbols.

Link to comment
Share on other sites

Drukā daudz daudzi. Rakstnieki drukā daudz. Žurnālisti kaudzēm drukā, dien dienā. Un liela daļa šajā forumā, kas apgrozās... jā, jā, paši zināt kas - programmētāji drukā daudz. jema, tu pats tikko savā komentārā pāri pa 200 simboliem uzdrukāji. Skat, piecreiz boot.lv forumā iekomentē, un jau 1k simbols.

Nekorekti izteicos, vainīgs! 'Paskaties tos žurnālistus, kas liek rakstus nezinot, kas ir F7. Programmistiem nevajag mīkstinājuma zīmes, līdz ar to tā ir cita grupa! 

Jā un uz tiem, kas dienā profesionāli ievada datus, šis topiks arī nekādi nevar atsaukties, kā firma ir lēmusi, tā būs!!! 

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

Es kujeju, kā jums tilde var būt ērtāka kā alt-gr. Alt-gr ir taustiņš, kura vienīgā sūtība ir ļaut ievadīt diakritiskās zīmes valodās, kas nav angļu. Un jā, qwerty nav ērts nekam, tas ir rakstāmmašīnu standarts izveidots tāds, kāds tas ir, lai pēc iespējas retāk divi secīgi simboli atrastos blakus, savādāk sprūst par daudz. 

Apostrofi un tildes ir jauki, ja nav jādrukā nekas ātrs, uzreiz kā ir vairākas mīkstinājuma zīmes pēc kārtas, sākās kaku stumdīšana ar īkšķi. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Tu kaut kaut ko jauc. Lai ievadītu LV simbolus, pašlaik eksistē šādi ievades veidi:

- AltGr - ar labai rokai

- Apostrofs- labai rokai

- Tilde - kreisai rokai

- rakstamamašīnas izkārtojums, kur nav nācies klaviatūrai dzīvē ieraudzīt.

 

Loģiski domājot, katram veidam ir savas priekšrocības. 

Link to comment
Share on other sites

smartdevil

izkārtojumu, būtu interesanti paskatīties, kā to var efektīvi reālizēt uz izkārtojumu, kur gandrīz nepārtraukti jātur viens nospiests taustiņš.

 

Tik pat labi varu pateikt to pašu. Gribētu redzēt cilvēku ātrakstītāju, kurš nepātraukti palienina nospiesto taustiņu skaitu viena spiediena vietā spiežot 2x. Protams es muldu, jo ne tur sāls.

 

Tā ka, ja kāds slavē rakstīšanu latviski caur AltGr kā labāku, tad viņš nemāk īsti rakstīt un ir ietiepīgs turklāt.

:teica ietiepīgs tildists.

 

 

Ne par velti forums saucas boot. :D Cilvēki vienkārši nespēj norīt, ka katrs dara kā viņam ir ērtāk vai labāk patīk un tikai muļķis nav pamēģinājis ēst to atkārtoti, kas nekad dzīvē nav garšojis. Vai vismaz viens no AltGr nolicējiem ir iemācījies ar to rakstīt un parakstījis kādu periodu, lai pateiktu kurš ir labāks, ērtāks? Domāju, ka neviens. Es esmu abus un manam roku stāvoklim ērtāk ir ar AltGr. Iespējams, ka nerakstu pareizi ar visiem 10 pirksitem bet ar 8-9. Praktiski nekad neizmantoju zeltnesi, bet vai tam man vajadzētu traucēt?

Es šajā lapā rakstu ar AltGr virs 40 vārdiem bez problēmām, ņemot vērā, ka nestrādāju dokumentu pārrakstītāju birojā vai būtu sekretāre. :D

 

 

 

Gribu redzēt mūsdienās to ērgli, kas vairāk par 1k simbolus dienā drukā!!!

 

Kas tas par sviestu par 1000 simboliem dienā? Šajā postā vien esmu vairak par 400 simboliem nodrukājis. Tā vien izskatās, ka daļa no šeit runātajiem paši nesaprot par ko runā.

Labots - smartdevil
Link to comment
Share on other sites

 

 

Es šajā lapā rakstu ar AltGr virs 40 vārdiem bez problēmām, ņemot vērā, ka nestrādāju dokumentu pārrakstītāju birojā vai būtu sekretāre.

 Paldies par saiti. Būs laiks, jāpamēģina tur parakstīt, varēs nomērīt savu rakstīšanas ātrumu.

 Padomā, ja rakstītu pareizi, varbūt rakstīšanas ātrums būtu tev nevis 40 v/m, bet, teiksim, 60 v/m. Tač esi redzējis sekretāres, kas ar diviem pirkstiem drukā baisā ātrumā (amizanti gan tas izskatās), uztrenēt to ātrumu, ja raksti diendienā, var arī nepareizi rakstot. Ja tā pati divpirkstu rakstītāja iemācītos rakstīt ar visiem pirkstiem, sākumā ietu viņai stipri lēnāk, bet pienāktu brīdis, kad ātrums pārsniegtu maksimālo, ko var sasniegt ar diviem pirkstiem.

 Neizgudrosim mēs te neko jaunu. Ātrākie rakstītāji raksta ar visiem pirkstiem, ātrākajiem rakstītājiem nav jāizmanto mēmais taustiņš, ātrākie rakstītāji trenējas ātri rakstīt gadiem.

Link to comment
Share on other sites

smartdevil

Kā pret sienu. Kāpēc tev liekas, ka kādu uztrauc, cik vārdus raksta ātrākie rakstītāji? Domāju, ka virs 40 vārdiem tas jau ir pietiekams ātrums, lai rakstītu nevis čakarētos. 

Ok ... rakstu vidēji 50v./min atkarībā kādi vārdi iekrīt. Ir bijis arī 60, bet vai tāds ātrums ir kāds rādītājs? Gribu pateikt to, ka klaviatūras izkārtojums ar AltGr neko īpaši nemaina. Ja tā ir kādam ērtāk, tad tā arī ir. Ja kāds nejēdz rakstīt, tad arī ar apastrofu nejēgs. Bet teikt, ka apastrofs ir "pielūgsmes objekta līmenī un citu dievu nav" ir sektantisms. :D

Bet padomā pats par ātrakstīšanu. Lielo burtu raksta ar Shift. Vai tev liekas tas apgrūtinoši vai traucē? Tieši tas pats ir ar AltGr. Kad pierod, tad taustiņš kļūst par elementāru kustību un vairāk pat nepiedomā. Teiksim, uzraksti vārdu "šķūnis".  Man notiek ievērojami ātrāk kā ar apastrofu, jo spiedienu skaits 6 pret 9.

Bet kuru tas krata? Tikai tupa muldēšana par cilvēka anatomiju. Vispirms pārbaudiet un tad izsakiet viedokli.

Kas manā gadījuma ir pluss, man nav jāmeklē pēc svaiga windows laacz, apastrofs u.tml. ;)

Labots - smartdevil
Link to comment
Share on other sites

 smartdevil, nu tak raksta katrs kā grib. Tev ir labi panākumi rakstot caur AltGr. Nu i forši. Tu esi iemācījies tā, citiem pavēstīji, daži pabrīnījās, un viss. Nav ko te aizdegties. Es atkal iemācījos caur apostrofu, domāju, man sanāk, citiem pavēstīju, un viss. Nav te nekāds pareizās rakstīšanas pulciņš, kura mērķis panākt lai visi raksta tā un ne citādi.

 Jāsaka, tavs rakstīšanas ātrums ir ļoti labs, es pamēģināju tajā lapā pāris reizes, nav jau man tur treniņa, bija virs 40 v/m, tā ka tavus 50 - 60 v/m augstu vērtēju, cepuri nost.

 Man tev jautājums, bez zemtekstiem, interesē vienkārši. Kā tu spied to AltGr taustiņu, ar labo īkšķi? Mēģināju, ja vajag ā, š, ē, ž, č, tad ir OK, bet, ja jādabū ķ, ļ, ū, ī, ņ, tad kaut kā grūti stiept pirkstus, kamēr labais īkšķis uz AltGr. Te, man liekas, ir tas iemesls, kāpēc daudzi to AltGr variantu noliek. Pasaki, varbūt kā citādi to AltGr tu nospied, kamēr labās rokas mīkstie burti tiek drukāti.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Bez tam viens otrs pazaudē spēju rakstīt, ja nav mehāniskā klaviatūra pa 100 EUR

 

Citi turpretim pie tās pašas klavieres šo spēju zaudē, atminos kā vienu komandu bezmaz 3 minūtes uz viena tāda šika brīnuma rakstīju. 

Link to comment
Share on other sites

smartdevil

vvv

Varbūt dēļ tā nav problēmas ar AltGr, ka turu labo roku slīpāk, bet tāpēc arī kustība uz Enter, Delete taustiņiem notiek delma locītavā, nevis elkonī. Tā man ir ērtak un arī plaukstas ceļš līdz pelei ir ar daudz mazāku rokas pārcelšanu. 

Labots - smartdevil
Link to comment
Share on other sites

Iespējams, ka nerakstu pareizi ar visiem 10 pirksitem bet ar 8-9

  Nu lūk, pats arī atbildēji. Vispirms tā kā visiem AltGr pielūdzējiem vajadzētu iemācīties rakstot novietot rokas uz klaviatūras pareizi un katru burtu spiest tikai ar tam paredzēto pirkstu, nevis kas kuram ienāk prātā. Var jau rakstīt arī ar diviem pirkstiem (pa vienam no katras rokas un - esmu redzējis personas, kas to dara ļoti labi un ātri - bet ne jau par to ir stāsts.  Netkarīgi no valodas, AltGr ir ļoti neērts, ja vien rokas tur pareizi, nevis "kā māku tā maunu" variantu.

 

 Pielikumā ir pareizais pirkstu novietojums (jā, bilde Mac klavierei, bet princips jau nemainās) un, kad būsi to apguvis, tad parunāsim par AltGr. Kā jau teicu - klavieri klabinu jau apmēram 20 gadus un daudz kas ir izmēģināts, lai zinātu kas ir kas.post-602-0-97187000-1392989499_thumb.gif

Labots - raiviic
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Es jau ar kādu laiku klabinu klavieri. Sākumā, kā tiku pie datora uzsāku rakstīt ar apastrofu un pie pirmā pašrocīgā datora reinstall nemācēju nostellēt atpakaļ layout ar apastrofu. Uzķēru, ka rakstīt var ar AltGr un brīvprātīgā piespiedu kārtā esmu iemācījies un gadiem rakstu ar AltGr. Nesūdzos. Parakstīt varu salīdzinoši ātri. Zinu arī to, ka rakstu ne pēc pieņemtā standarta, bet priekš manis strādā. Tagad, gadu gaitā, vairs nevaru izprast kā cilvēki reāli ērti var parakstīt ar apastrofu.

Cik cilvēku, tik gaumju. Ne par velti ir izveidots keyboard layout creator. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

smartdevil
raiviic

Nē par to nav stāsts. Ir runa, ka katrs raksta kā viņam ērtāk, nevis "tu neslauki pakaļu pēc instrukcijas, tātad savādāk to darīt nav normāli. Bla bla bla... daru to jau 20 gadus. "  :scout_en:

Ja 20 gadus atpakaļ pieņemtu kā normu lekt pa logu, tu būtu pirmais sekotājs? :D Varbūt laiks izkāpt no mucas? ;)

Ja cilvēki neko nemainītu ko kāds ir pieņēmis, tad tagad būtu viduslaikos.

Labots - smartdevil
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Pilnībā pievienojos. Ja kāds iemācās rakstīt caur apostrofu, un turās pie sava apostrofa, ja kāds iemācās rakstīt caur AltGr, un turās pie sava AltGr, un pa starpām šie vēl viens otru apņirdz, sludina savu metodi kā pareizo (kā šajā tēmā), tas viss ir, kā saka, pie lietas. Gan vienā veidā, gan otrā veidā rakstošiem gala rezultāts sanāk viens - smuks teksts latviešu valodā, ar visām garumzīmēm un mīkstinājuma zīmēm.

 Stulbākais ir citur. Ir kadri, kas ir ietiepušies nelietot garumzīmes un mīkstinājuma zīmes vispār. Raksta savā translitā, un iepūt viņiem. Translits pats par sevi nav slikts risinājums, ja latviešu garumzīmes un mīkstinājuma zīmes nav pieejamas vispār, vai nav pieļaujamas. Bet, kad tev ir visas iespējas rakstīt pareizā, pilnvērtīgā latviešu valodā, bet tu to nedari, un vēl izgudro vien sev saprotamus pamatojumus, kāpēc tas ir pareizi, ziniet, tas ir smieklīgi.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe
ļoti liela daļa iestājas par to, ka automāts nerullē

Tikai krutie zēni, kam nojātais žurkas automāts nesniedz vēlamo locekļa pagarinājumu, tie, kuri regulāri iesēžas meža stigās un ar automātu nespēj izķēpāties, un retie profesionālie gončiki. Visi pārējie galvā veselie braucēji pilsētas sastrēgumā vai uz bāņa nekad neteiks, ka manuālā kārba ir labāka vai ērtāka.

 

Par tēmu - apostrofs kā reģistra taustiņš ir ērtāks UN ātrāks, Euro zīmi var uzrakstīt ar Alt + 4 iekš lācīša. Paldies autoram par pūlēm tā kā tā...

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

Automātiskā kārba nerullē, jo viņa ir dārgāka, dārgāka nopirkt, dārgā remontēt, dārga jo lielāks degvielas patēriņš un lidzīgam rāvienam vajag jadīgāku motoru.

Bet braukt ar automātu ir forši!

Ja var atļauties- kāpēc nē?

Bet kāds tam sakars ar lv klaviatūru?

Link to comment
Share on other sites

Es arī par AltGr. Der gariem pirkstiem. Tukliem īsiem der viss pārējais.

Link to comment
Share on other sites

Janka, es rakstu tieši tā, kā tajā bildē ir norādīts, tikai nereti kreisais īkšķis aizskrien apsēsties uz alt-gr. Un varu uzturēt 60 wpm bez problēmām. 

Un tas ir oficiālais latviešu valodas izkārtojums.

Link to comment
Share on other sites

Apostrofisti, sasparojamies! AltGramisti sāk ņemt virsroku. :)


 

 

Un tas ir oficiālais latviešu valodas izkārtojums

 Oficiālais latviešu valodas izkārtojums ir šāds:

 

Latvian_Erganomic_Keyboard_Layout.png

 

 Ja tu raksti ar šo izkārtojumu, tu esi pirmais cilvēks, kuru sastopu, kas raksta ar šo.

 Visi pārējie izkārtojumi nav nekādi oficiālie, nav nekādā LVS atšķirībā no bildē redzamā. Vienkārši Windowsā ielikti, es tā domāju, lai qwerty tastūra derētu latviešu valodai. Ilgus gadus Windowsā bija tikai Latvian (QWERTY), kur diakritiskos simbolus dabūja caur AltGr. Daudziem datoros bija Tilde, kas deva izkārtojumu, kur diakritiskos simbolus dabūja caur apostrofu (vai tildi). Gudrākie lika lietā Microsoft Keyboard Layout Creator, ar kura palīdzību paši saveidoja savus izklājumus, starp viņiem viens bija pavisam gudrs un veikls - lācs, vai kā viņu sauc, tas palaida tautā lāča apostrofu, šis izklājums iemantoja milzīgu popularitāti un tautas mīlestību, jo lāča apostrofs atšķirībā no Tildes bija par velti. Un pienāca 2013. gada oktobra beigas. Iznāca Windows 8.1, un nu tur iekšā bija klaviatūras izklājums latviešu (standarta), kur diaktritiskos simbolus var dabūt caur apostrofu.

 Pašam pēdējais patīk vislabāk, to arī lietoju.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...