Jump to content

Plastmasas cauruļu lodāmurs


_dunduks_
 Share

Recommended Posts

Uz vasaru vajadzēs mazliet mazliet pastrādāt lauku mājā un ievilkt auksto ūdeni un dažus radiatorus.

Domāju to visu paveikt pats, bet pirms tam vajadzētu patrenēties ar cauruļu (20 & 25mm ) līmēšanu/lodēšanu bet pašlaik nav nekādas sajēgas par lodāmuriem.

Jautājums - vai ir vērts skatīties un lētajākiem interneta modeļiem, lai to kvalitātīvi varētu izdarīt?

Vai tomēr labāk nomāt kādu 'normālu' lodāmuru.

Vienkārši, kamēr saņešos uz lodēšanu, kamēr netrūks kāds savienojums/līkums, tikmēr par nomas cenu jau varētu iegādaies īpašumā kādu lēto modeli, bet vai ir tā vērts?

Labots - _dunduks_
Link to comment
Share on other sites

Vai tiešām ir vajadzība pēc plastmasas trubām, kuras jālodē? Plastmasas-alumīnija trubas var izvilkt cauri visai mājai ar minimālu skaitu savienojumiem, bet paši savienojumi skrūvējas kopā ar parastām 22-24mm atslēgām. Vienīgais knaibles jānopērk, lai nogrieztu precīzi trubas. Ar metināšanu ir čakars mazās telpās, aiz sienām, turklāt savienojumu vajag pie minimāliem liekumiem, jo jebkurš lieces spriegums rada plaisas un izrietošās sūces. 

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Ar ļoti līdzīgu lodāmuru (tas gan bija vācu ražojums, dārgs maita) pats mājās lodēju, gan ūdeni, gan apkuri. Izmantoju vācu Fusiotherm trubas.

Domāju droši pērc un lieto, tev taču nevajag lodēt 8 stundas 5 nedēļā!

Brīnos par cenu, es uzgaļus pirku atsevišķi man liekas par 14 Ls (viens izmērs). Te viss lodāmura komplekts par svietmaizi.

 

 

 

ggg97 kādreiz Ogrē bija Aquatherm dīleri, tagad neesmu interesējies, bet specifiskas detaļās ņēmu Rīgā, Cēsu ielā.
 
Labots - jema
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Plastmasas trubu lodēšanas tehnoloģija ir pats vienkāršākais un lētākais veids kā ūdensvadu/apkuri mājās ievilkt. Daudzslāņu cauruļu presēšana ir grūtāka un cimperlīgāka, kaut arī nav zemē metama.

 

Es savā mājā izmantoju hibrīda tehnoloģiju - daudzslāņu lokanās caurules no 

http://www.dikers.lv/katalogs/eur/pertalpert_daudzslaanju_caurules_un_kauseejamie_veidgabali.pdf

 

Caurule lokana, un savienojumi lodējami. Strādāt vienkārši elementāri - pats saviem spēkiem bez problēmām ātri un labi visu sataisīju. Visā mājā (apkure + ūdensvads) tik pāris savienojumi ideāli nesanāca ar pirmo reizi. Gads pagājis - nekādu problēmu! (Skaidrs ka gads nav rādītājs, tomēr tehnoloģija laba - caurule ar veidgabalu sakūst no abām pusēm - teorētiski jābūt labāk kā cietajām) Vienīgi nav populārs LV, dikers liekas ka vienīgais kas LV šīs caurules piedāvā. Bet cenas labas - caurules lētas, veidgabali lēti. Firmas īpašnieks sakarīgs - var labas atlaides sarunāt. 

 

Esmu gan presējis caurules, gan lodējis parastās, cietās. Ir ar ko salīdzināt. ;)

 

Kas attiecas uz lodāmuru visu izdarīju ar Depo pirktu ķīniešu pa ~20ls. Un vēl aizdevu draugam lai savā mājā visu sataisa. Ja nav jālodē ikdienā, tad ķīniešu variants ir oki.

Link to comment
Share on other sites

Ja būs zemapmetuma caurules, tad tikai lodēšana! Kas vainas lodāmuram, ka tik nav bojāts teflona pārklājums uzlikām!

Link to comment
Share on other sites

 Ja kausēsi caurules tikai savām vajadzībām, iespējams tas lētais kausējamais būs gana labs. Glauno firmu aparāti ir bezkaunīgi dārgi, ne profesionālim tādus nevajag. Lēto brālis nopirka, kad veidoja sev ūdensvadu. Nu nekāda vaina. Varbūt tas pārklājums uz uzgaļiem bija tāds vārīgs, citādi viss labi.

 Pats arī pārvilku mājās ūdensvadu ar šīm plastmasas caurulēm. Nezinu optimālāku variantu. Cik esmu vērojis, šīs ir visizplatītākās caurules ūdensvadam.

 Kausējamo aparātu ņēmu nomā. Nemaz tik daudz naudas par nomāšanu kopumā neaizgāja. Varbūt tik, cik lēto aparātu nopērkot aizietu, bet dārgais aparāts neatmaksātos man. Sagatavoju visu, paņemu aparātu uz diennakti, intensīvi strādājot ļoti daudz izdarīt var, savienojuma izveidošanai paiet sekundes (krietni ātrāk par kaut ko skrūvējamu).

 Mežaveča ieteiktā sistēma nav slikta pati par sevi, bet tā ir dārgāka, tai savienojumi ir krietni dārgāki, tāpat ir smalkāk jādarbojas veidojot savienojumus, zinu vienu, kas sev šos veidoja, stāstīja, ka jāpiešauj roka ir - jāuzmanās, lai nepārvilktu tos savienojumus, pievilktu pietiekoši...

Link to comment
Share on other sites

 

 

Sagatavoju visu, paņemu aparātu uz diennakti, intensīvi strādājot ļoti daudz izdarīt var

Tāpēc labāk ir lēto lodāmuru nopirkt - izmaksas +/- tādas pašas kā nomājot. bet nevajag saspringt - nepabeigsi šodien, varēs rīt!  

Link to comment
Share on other sites

 Protams, protams. Ja ir darbu apjoms pietiekošs, labāk, ka tas aparāts tev ir mājās. Nomā arī viņus ne uz katra stūra. Jāparēķina, ka jāaizbrauc pakaļ tam aparātam katru reizi, jāved nodot katru reizi. Kad es taisīju to ūdensvadu, nemaz tik saldās cenās to aparātu nebija. Maksāja riktīgi pāri 100 latiem, vēlāk parādījās vietējā būvmateriālu veikalā kaut kāds turku par 59 latiem. Tas, kas pirmajā komentārā par 26 € = Ls 18,27 jāņem noteikti. Savā laikā par kausējamā aparāta īri maksāju 5 latus diennaktī. Mājai ūdensvadu + radiatorus ne profesionālis trijos četros piegājienos diez vai sabūvēs.

Link to comment
Share on other sites

Paldies visiem par dalīšanos pieredzē.

Izskatās, ka nekam sarežģītam tam nevajadzētu būt un ka arī lētam aparātam vajadzētu pildīt savas funkcijas.

Rīt jāsāk zvanīt veikalam, lai pārliecinātos, vai tas tiešām nebija reklāmas triks, ka piegādātāja noliktavā minētās preces vairs nav.

Link to comment
Share on other sites

Iegādājos lēto Stern lodāmuru vietējā būvniecības bodē pa 28Ls. Nomā man prasīja 5Ls par diennakti. Kausēju jau 2.sezonu. Savilku gan ūdeni ar parastajām plastmasenēm, gan apkurei plastmasenes ar AL slāni. Viss darbojās, vienīgais trūkums - ja daudz kausēsi, tad pie uzgaļiem uzkrājas mazas plastmasas daļiņas, kuras indīgi smird. Nomas dārgajam aparātam neko tādu nenovēroju, tam acīmredzot uzgaļu pārklājums bija labāks. Bet nu ar lupatiņu izslauki, un lieta darīta...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Izskatās, ka nekam sarežģītam tam nevajadzētu būt

 Tiešām, tur nav nekā sarežģīta.

 Kā man pamācīja, kad pirmo reizi ņēmu nomā to aparātu. Uzsildam aparātu, iespiežam caurules galu un veidgabalu kausētāja uzgalī, skaitam līdz seši, izvelkam no kausētāja uzgaļa caurules galu un veidgabalu, nekavējoties savienojam, turam cieši kopā (te ir iespēja nedaudz pagrozīt, iztaisnot to savienojumu) un atkal skaitam līdz seši. Savienojums gatavs. Tātad, apmēram 12 sekundes vienam savienojumam.

 Sakausējis esmu daudz, nav gadījies savienojums, kas tek (ar vītņu savienojumiem gan ir gadījies, ka jāpārtaisa). Nedrīkst kausētājā tos galus pārturēt par daudz, kļūst par daudz mīksta tā plastmasa, tad iekšējais diametrs savienojuma vietā sanāk mazs.

 Vēl viens padoms. Caurules ir ar dažādu sieniņu biezumu, aukstajam ūdenim plānākas, karstajam ūdenim (tātad arī apkurei) biezākas. Veikalā, kur pirksi, zinās pastāstīt. Nav nekas traks, ja saliksi karstajam ūdenim arī to plānākas sieniņas cauruli, nekas neplīsīs, tikai caurule vairāk locīsies uzkarsusi, būs ļurīgāka. Cenā atšķirība minimāla. man ieteica ņemt visam tās biezākās, lai darba gaitā kas nesajūk, atšķirt ātrumā grūti. Tā arī izdarīju.

Link to comment
Share on other sites

vvv, aizmirsi pateikt pašus būtiskākos faktus. Pirms metināt trubas, tās nedrīkst būt putekļainas vai slapjas, pretējā gadījumā pēc pāris gadiem varēsiet meklēt sūci kaut kur zem grīdas un mainīt bojāto posmu. Tas it īpaši attiecas uz karstā ūdens un apkures trubām.

Labots - Mežavecis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

smartdevil

Vēl arī jāskatās, kas notiek ar katlu. Ja nav 100% nodrošināts pret uzvārīšanu, tad jāliek pēc iespējas tālāk turpgaitā metāla trubas. Citādi izlocīsies kā čūska. Standarta sienu turētāji nenoturēs.

Link to comment
Share on other sites

 

 

iespiežam caurules galu un veidgabalu kausētāja uzgalī, skaitam līdz seši, izvelkam no kausētāja uzgaļa caurules galu un veidgabalu, nekavējoties savienojam, turam cieši kopā (te ir iespēja nedaudz pagrozīt, iztaisnot to savienojumu) un atkal skaitam līdz seši

Tā gluži nebūs, jo resnāka caurule jo ilgāk jāsilda, un laiks atškiras arī no cauruļu veida, ir lodētas tādas caurules, kuras bij jāiebāž un uzreiz jāvelk ārā citādi pārvērtās pļurā vai savienojuma iekšpusē sametās čokurā (vācu aquaterm, bet aukstajam ūdenim paredzētas). Tipiskām 16-20-25 caurlēm 6 sekundes ir diezgan tuvu optimālajam laikam, parasti runā par  5-5-7sec attiecīgi 16-20-25mm pie lodāmura temperatūras 260-280C kā karsēšanas laiks, savukārt turēšanas (pielabošanas) laiks 4 sec. Mājas varētu ievilkt arī kādu 32mm tad 8 un 6 sec, lielāki diametri parastā privātmāja nav nepieciešami.

 

Ja nekad nav lodēts var nopirkt pāris liekas muftes un pamēģināt kā tas notiek, pirms ķerties pie īstiem darbiem.

 

Labām PPR ekspluatācijas temperatūras ir no -10 līdz +90C ar spēju īslaicīgi izturēt pat 110C, jā, es nepārteicos par mīnus temperatūrām - ūdens caurulēs tādas PPR var sasalt, tās nepārplēšot un arī uzvārīties nesabojājot tās.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Biedri Mežavecis un maize pareizi piezīmēja.

 Par to, ka apkures katlu pieslēguma caurules, tās kas tiešā katla tuvumā, no plastmasas caurulēm netaisīt, arī pareizi.

 Bija man šīs caurules aizsalušas, atkausēju, bojājumu nebija. Tādā ziņā ļoti pateicīgs materiāls.


Autor, kad sāksi veidot sev ūdensvadu, pastāsti, kā izdodas. Dod savu vērtējumu šīm caurulēm, savienošanas tehnoloģijai. Būs interesanti mums uzzināt.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

darbs ar plastmasenēm elementāri,neskatos ražotājfirmu tik apkurei ar alumīnija slāni liku.

DSC00358.sized.jpg?1396556307

Link to comment
Share on other sites

Juurasp - nav jau labi smieties, par cita darbiem, bet šitais ir kaut kāds pipec!

Link to comment
Share on other sites

Jema, ja nav priekš izstādes, bet lai strādātu neredzu neko kriminālu! Vienīgi izskatās ka neapkurinātās telpās boilers atrodas, tātad jāsiltina, kas būs pagrūti...

 

Jema, iemet savu darbu bildes, lai nebūtu tukša diršana!

Link to comment
Share on other sites

Strādā jau strādās. Bet ne pārāk labi izskatās, kaut gan jau pašam arī nav īpaši ar ko lielīties  :spruce_up:

 

post-97578-0-26542400-1396595854_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jema skatos tev sistēma no vecajiem laikiem kad vara caurules nemaksāja kosmosu. Varš vispār smukāk par plastmasu izskatās pēc manām domām.

Link to comment
Share on other sites

Nē, kapars man ir tikai pie katla, pārējais viss ir no plastmasas. Vienkārši viss jau aiziet zem sienām, nav pat īsti ko parādīt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...