Jump to content

Darba devēja stabilitāte


Iebiezināts piens
 Share

Recommended Posts

Iebiezināts piens

domāju kā nodroīšināties pret to, ka darbinieks ņems un uzmetīs, darbs ir balstīts uz  specifiskām zināšanām un diezgan individuāls,  Konkrētā uzdevuma veikšanai nevajag vairāk kā 1-2 darbiniekus, bet problēma tāda, ka atrast profesionāli, kas var ņemt un kvalitatīvi strādāt tikpat kā nav iespējams, darbinieks jāapmāca un līdz tm lai viņu apmācītu un viņš kļūs tik pieredzējis lai maximāli efektīvi strādātu vajadzīgi aptuveni 3 gadi, kā man kā darba devējam nodrošināties, lai viņš pēc šī apmācības procesa nenoburbulē visu biznesu  un neizdomā, ka piemēram, viņš pats uzsāks savu biznesu ar šīm zināšanām un pieredzi un mani nolaidīs pa burbuli. Slēgt līgumu uz minumims 8 gadiem? Bet līgumu gan jau var lauzt? Ir kādam padomā reāls mehānisms?

Link to comment
Share on other sites

meklē cilvēku ar bērniem, ģimeni, kurš grib stabilitāti.

būs jāmaksā laba alga.
 

 

vēl variants: iedod darbiniekam kapitāldaļas, kamēr viņš tur strādā, ja tā var.

Labots - shark
Link to comment
Share on other sites

Mazliet paskarbi. Man šķiet, ka cilvēks nevis nespēj noturēt pie sevis, bet baidās, ka tas neizdosies par spīti visiem viņa pūliņiem. Bet, faktiski, ideja jau ir pareiza - Tev vajag radīt tādus darba apstākļus, lai cilvēkam jebkura cita vieta šķistu sliktāka (t.sk. sava biznesa veidošana, kas arī ir riskants pasākums).

 

Principā derētu uzzināt vairāk, kas tas tieši ir par darbu, citādi grūti ieteikt universāli strādājošas lietas, bet rekur pāris idejas:

  • Algai vajadzētu būt pietiekoši lielai un stabilai, lai par to cilvēkam vienkārši nebūtu jādomā vairāk.
  • Ja darbs prasa dārgus kursus un sertifikācijas, tad var iekļaut līgumā diezgan tipisko punktu, ka, ejot prom 2 gadu laikā pēc apmācībām, būs jāatmaksā to cenu.
  • Rūpējies par to, lai darbam nepieciešamie instrumenti un izejmateriāli būtu labākie, kurus vari dabūt, un nekā netrūktu. Ja kaut kas salūzt, salabo to nekavējoties.
  • Tas pats attiecas uz biroja vidi - galdi, krēsli, santehnika, utt. Uzsvars uz kvalitāti un komfortu.
  • Atkarībā no darba specifikas, darbiniekam varētu piešķirt pašam savu kabinetu ar aizveramām durvīm (ja nepieciešams daudz koncentrēties, lai apkārtējais troksnis netraucētu).
  • Darbalaiks - pēc iespējas brīvāks. Bet, nu, tas atkal atkarīgs no darba specifikas.
  • Tāpat arī darba vieta. Ja darbu ir iespējams darīt no mājām, vajadzētu šādu iespēju nodrošināt.
  • Garāks apmaksātais atvaļinājums (6 nedēļas gadā?)
  • Bezmaksas (vai apmaksāta) stāvvieta blakus birojam, kurā vienmēr var atrast vietu (vai ir rezervētas vietas).
  • Velosipēdu novietne iekštelpās un dušas kabīnes.
  • Biroja virtuvītei vajadzētu būt pretīmnākošai - aukstais un karstais dzeramais ūdens, bezmaksas tēja, kafija, cukurs, sāls, piens. Varbūt arī bezmaksas kokakola. Ledusskapis, mikroviļņu krāsns un elektriskā tējkanna. Mūsu birojā pat ir tāda eksotika kā suluspiede un bezmaksas augļi/dārzeņi, kurus regulāri kāds izmanto. :)
  • Atpūtas stūrītis ar dažādām izklaides iespējām - galda teniss, novuss, xbox, utml.
  • Ejot soli tālāk, var darbiniekiem piedāvāt apmaksātas pusdienas, kuras piegādā uz vietas darbā.
  • Citas ekstras - pilnībā apmaksāti darba auto, telefons, laba veselības apdrošināšanas paka (ar visām ekstrām), sporta zāle, bērnu dārzs, brilles/kontaktlēcas. Interesantākas eksotikas - teātra/operas/boulinga/peintbōla/utml abonomenti. Uzņēmuma apmaksāts velosipēds (veselīgi darbinieki!)
Labots - Vilx-
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Vilx, kur tāda lejputrija ir? Es esmu gatavs uz tādu darbavietu iet strādāt, kaut nekad algotu darbu dzīvē tā īsti strādājis neesmu. Neticu, ka musu valstī, samaksājot visus nodokļus, ir kautkas tāds iespējams. Realitātē uzņēmēji lielākoties paši sitās kā pliki pa nātrēm. No vienas puses VID, SES, darba inspekcija, no otras politiķi, kuri jāsponsorē, lai valsts pasūtijumu dabūtu, no trešās puses pašvaldību darboņi, kuriem otkats jāmaksā un no ceturtās bankas kredīts spiež, strādniekiem bezmaksas pusdienas nu nekādīgi, šais apstākļos, nesanāks :sarkasms: .

Link to comment
Share on other sites

Nu, tas jau bija tikai ideju saraksts. Pie mums, jā, nav dzirdēts, ka kāds daudz no tā darītu (lai arī vienā vietā lasīju, ka draugiem.lv esot kaut kas uz to pusi).

 

Ārzemēs gan ne viena vien ļoti liela un veiksmīga kompānija piekopj šādu taktiku. Google, Valve, Pixar, RedGate, utml. Tā ir vesela filozofija - darba devējs atlasa un pieņem darbā tikai labākos no labākajiem (dodot priekšorku labāk kļūdas pēc nepieņemt darbā kādu labu, nekā pieņemt kādu ne tik labu), un pēc tam rūpējas, lai viņiem pie Tevis būtu labi. Rezultātā viņš iegūst elitāru komandu, kura spēj vairāk nekā atmaksāt naudu, kas tajā ieguldīta.

 

Latvijā gan neesmu redzējis, ka kāds tā daudz darītu. Nezinu, cik lielā mērā tas ir kultūras, un cik tirgus jautājums. Bet, nu, tas jau nenozīmē, ka tā ir nepareizi darīt. :)

 

 

Pievienots: Ā, vēl viena lieta - atkarībā no darba specifikas, darbiniekam varētu piešķirt pašam savu kabinetu ar aizveramām durvīm. Tas it īpaši noder, ja darbā vajag daudz koncentrēties. "Atvērtie biroji" ir labi profesijām, kur nepieciešama daudz komunikācija (pārdevēji, menedžeri, utml), bet troksnis traucē profesijām, kur vajag "iegrimt" darbā.

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Punkts līgumā, ka jāatmaksā apacības ir pretrunā ar darb alikumu un atiecīgi tam nav spēka.

Vienīgais veids, ir ja tu darbiniekam aizdod naudu ar mēķi lai ta sspētu izglītoties. Taču tāpat arī šeit var pierādīt, ka tas tiešā veidā bijis saistībā ar darbu nevis vispārējā augstākā izglītība.

 

Ideja par to, ka darbinieks sānemt X daļu no kompānijas ne vienmēr strādās.

Pirmkārt tad šai peļņai ir jābūt jūtamai - savā'dak tas ir nosaukums uz papīra. Vēl jo vairāk zinot, ka daudzi jo daudzi LV uzņēmumi strādā bez peeļņas, jo reālo peļņu dažādos veidos noraksta izdevumus(Nodokļu optimizācija/mazgāšana).

 

Reāli jau paliek tikai tā motivēšana vai kādi līgumi, bet tie nedrīkst būt pretrunā ar darba likumu un tie nedrīkst būt vienpusēji izdevīgiem - tad tos reāli var tiesā apstrīdēt un uzskatīt par neesošiem.

 

Brīdī kad ir jau diezgan liela alga, cipari vairs nespēlē tādu lomu, kā stabilitāte, personīgās atiecības, un atieksme no vadības, "vesala galva" - ko dod liela alga,ja tev šefs 3 reiz dienā izčakarē galvu ?!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Iebiezināts piens
(labots)

Nozare ir specifiska ražošana lauku reģionā. Ja tā lieta aiziet un aiziet stabili , tad protams būs arī solīds atalgojumu, kad šaksies lielā ražošana atalgojums būs 700-1000eur neto, kka tā, šobrīd esmu tikai plānošanas stadijā. Rēķinos ar to ka apmācišu cilvēku, kas labākajā gadījumā orietnējas šajos uzdevumos. Sākotnēji nebūs problēmu atrast cilvēku, jaunu, strādā tun mācities gribošu par šādu atalgojumu, viņš arī solīs bez maz vai būs mūzām uzticīgs, jo realitāte tāda, ka visticamāk šobrīd viņš Latvijā var pretendēt uz algu, kas ir pat 2-3x mazāka, vai strādā ārzemēs. Nodrošināsu ar visu, pats galvenais ar informāciju kā jāstrādā un sanāks ka viņam rokās ir viss lai pēc šiem 3-5 gadiem sāktu savu biznesu vai atkal aizšautu jau kā profesionalim uz ārzemi, jāstrādā būs daudz iespējams pat ap stundām 10 svelmē(visa ziema un aukstie mēneši faktiski gatavošanās, jaunajai sezonai, atpūta, daudz mazāk darba, vismaz 2 mēneši apmaksātas atpūtas par kompensāciju vasarā leitajiem sviedriem), ja viņš sapratīs  un viņš sapratīs, ka pats var sākt savu biznesu, strādāt 3x mazāk, but brīvs visu ziemu un nopelnīt tikpat, vēl jo vairāk ja strādās mazumtirdzniecības cenās, tad vēlme mukt prom viņam būs, bet iepriekš, viņam nebija nekā, pat varbūt sajēgas kā nopelnīt šeit minimālo algu. Apmācibas, es nezinu vai var būt pārāk oficiālas, sarunāšu praksi 6-9 mēneši pie koļeģiem ārzemēs, kkādus kursus ievirzei, vairāk jau gūs no paša darba pieredzes un no manām instrukcijām, kā tas viss darāms šeit. Bet ja viņš mūk prom, tad man ir bizness apstājies, skaitiet- vai spēcigi samazināta ražošana un zaudēti visi klienti vai... vai cita varianta nav, tāpēc šobrīd domāju, kā nodrošināties pret to 

 

doma ir slēgt ilgtermiņa vienošanos, bet līgums ir laužama padarīšana. Ir iespēja noteikt kādas soda naudas par līgumu lazšnu, vai piemērama aizliegumu nodarboties ar šo nozari pēc līguma iztecēšanas? kā saprotu tad Eiropā tā darba tiesību politika tāda, lai aizsargātu darbinieku, bet ko darīt darba devējam, kas ir tieši atkarīgs no viņa iegribām. ķīlnieks.

Labots - Iebiezināts piens
Link to comment
Share on other sites

Vari mēģināt pieņemt radinieku vai labu draugu darbā: personisks kontakts samazinās iespēju, ka Tevi pēc laika uzmetīs.

Link to comment
Share on other sites

 

 

vai piemērama aizliegumu nodarboties ar šo nozari pēc līguma iztecēšanas

Tad tev viņam jāmaksā alga (tāda pati kā līdz šim) par visu to laiku ko viņš nevar strādāt(strādāt norādītajā nozarē).

 

Morzek - muļķības. jo tuvāks cilvēks, jo lielāka iespēja nepamanīt, ka tevi grasās uzmest un jo vairāk viņi var spiest uz tuvajām jūtām.

Ne jau visi, bet aŗi ne maz tādu cilvēku.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Pēc manas pieredzes - strādāt pie radinieka vai pieņemt radinieku būtu pēdējais, ko vajadzētu darīt. Agri vai vēlu kaut kas notiks, un ne pirmais, ne otrais ar to nebūs apmierināts.

Labots - _dunduks_
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Tak nejau visu, ko vilx uzskaita, vajag piedāvāt un latvijā IR darba vietas, kur tas arī tiek piedāvāts. Taču tur arī cilvēki ne pa jokam. Un vai tad tiešām tās nav muļķības, ka, ja tiek apmācīts cilvēks darbā, tad nevar līgumā norādīt, ka ja 2 gadu laikā pēc apmācības attiecīgais pilsonies dodās meklēt labākas darba vietas, to nevar paņemt pie kules ? 

 

Un atvainojoos, kā tu aizliegsi kādam nodarboties ar nozari ? 1000€ nav nekas, ja gribi turēt noslēpumu. Izklausās, ka vēlies audzēt modificētās zemenes, bet pašam stādīt kautkā nevelk. 

Labots - nevertell
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Konkrēti neatceros, bet ja zināšanas ir tik tiešām specifiskas un ir tās speciālās, dārgās apmācības nepieciešamas, ir iespējams darba līguma ietvert punktus, ka neļauj tam cilvēkam kaut kādu noteiktu laiku, parasti tie ir vairāki gadi, pēc darba beigšanas neļauj strādāt līdzīgā uzņēmumā un pielietot šīs specifiskās zināšanas konkurentu labā.

 

Šo atceros no darījumu tiesisko attiecību lekcijām, tieši stāstīja par kaut ko līdzīgu... Tā kā jājautā profesionālim, tas ir atrisināms.

Link to comment
Share on other sites

1) Linkedin bija raksts par to, ka darbinieki iet prom nevis no firmām, bet gan no konkrētiem vadītājiem. Bieži vien mikroklimats spēj noteikt ļoti daudz - 3x esmu mainījis darbavietu, jo vadībai sāk iet grūti un sāk necienīgi izturēties pret darbiniekiem
- vai nu samazina darbiniekus un redzams, ka stabilitātes firmā nebūs, jo LABI darbinieki iet prom, bet vadībai pofig
- vai pieļauj projektus, kur ir mēnešiem jāiespringst un jārij kafija un visu laiku stresā jākodē un jāpiecieš uzbraucieni, ka klienta prasības aug augumā, bet sākotnējais dedlains tā dēļ ir garām. Darbiniekiem nebūtu jāpaliek par grēkāžiem, ja klients nevar pateikt jau sākumā, ko tieši viņš grib.
- vai arī vadītājam ir personīgas dabas īpatnības, kā dēļ tas IZBAUDA iespēju mazgāt galvu darbiniekam, kurš kaut kādu nebūtisku, viegli labojamu sīkumu ir izdarījis ne tā. Un tā vietā, lai pateiktu "aizej, ieliec to ķeksi arī tur, un viss aizies"-" oi, paldies, turpmāk zināšu", sākas absolūti bezjēdzīgas, monotonas "audzinoša rakstura pārrunas" ar sadistisku noslieci. Lieki piebilst, ka tādā pakļautībā paliks tikai tie, kam galīgi nav kur iet.

 

Pozitīvu attieksmi pret darbinieku pauž un sajūtu, ka "esmu savējais" dod arī gadu gaitā piešķirti algas paaugstinājumi, JO gadus pavadot noteiktā amatā, gandrīz noteikti izrādīsies, ka citur piedāvā vairāk par līgumā minēto. Pat ja to var viegli aizmirst un pat ja darbinieks pats kautrējas uzprasīties, tad vienalga nemainīgas algas firmā ir priekšnosacījums darbinieku aizrotēšanai pie lielākām algām.

 

2) Tīri noturēt, par spīti tam, ka cilvēks varētu uzsākt savu biznesu - nu pieņem speciālistu, kas kaut ko līdzīgu ir darījis, pazīst tirgu un kam tā apmācība vai tuvu tam ir un kas jau X gadu laikā to savu biznesu nav sācis, ne? Kā teica viens pasniedzējs augstskolā - uzņēmējspējas ir vērtība.


Un es esmu redzējis arī to, kā man dodoties projām, paliek lietas, kas ir faktiski tikai manā galvā. Tīri cilvēcīgi esmu arī visu dokumentējis uzņēmuma iekšējās "wiki" lapās, aprakstot procesus, konfigurācijas, īpatnības, secību, smuku rezumējumu tam visam, lai vieglāk uztvert. Pat tajos gadījumos, kad tiešais priekšnieks ir labs dzinējspēks un teicams speciālists, viņš visu galvā nepaturēs. Bet šitādas rakstveida liecības samazina risku, ka atnākušais nulle pēc mēneša arī būs nulle. Iesaku padomāt, kā pēc iespējas ātrāk nomainīt cilvēkus un uzkrāt zināšanu bāzi, ja esošais, teiksim, pazūd bez vēsts.

Labots - usver
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

nevertell

 

 

Un tā vietā, lai pateiktu "aizej, ieliec to ķeksi arī tur, un viss aizies"-" oi, paldies, turpmāk zināšu", sākas absolūti bezjēdzīgas, monotonas "audzinoša rakstura pārrunas" ar sadistisku noslieci. Lieki piebilst, ka tādā pakļautībā paliks tikai tie, kam galīgi nav kur iet.

Effektīvs pretlīdzeklis ir šāds- pēc tam, kad vadītājs savas 15 minūtes ir novārījies, ar bleķa ģīmi piekāpt pie voģiteļa  un prasīt, lai vadītājs racionalizē savu ārdīšanos. 

 

Lai arī līgumi pastāv, nekas neliedz cilvēka sievai sākt biznesu šajā nozarē. Nevajag iedomāties, ka tas, ko darīsiet, būs kas revolucionārs. Wozniaka pirmais ābols bija ļoti revolucionārs, bet cilvēki visapkārt neticēja, ka tajā vajadzētu ieguldīt. Pat ne tie cilvēki, kas viņu attīstīja. 

Link to comment
Share on other sites

Athlons

 

 

specifiska ražošana ... solīds ... atalgojums būs 700-1000eur neto...

 šobrīd esmu tikai plānošanas stadijā....

...apmācišu cilvēku, kas labākajā gadījumā orietnējas šajos uzdevumos...

...realitāte tāda, ka visticamāk šobrīd viņš Latvijā var pretendēt uz algu, kas ir pat 2-3x mazāka...

par šo, lūdzu, sīkāk... :) esmu atvērts piedāvājumiem...

 

 

viņš arī solīs bez maz vai būs mūzām uzticīgs

mūžīgi ne, bet strādāt citur pēc apmācības nav zolīdi... turklāt, var jau paredzēt līgumā tādu punktu, kas liedz nodarboties ar konkrētos amatu pēc aiziešanas kādus 2-3 gadus, piem... tieši tāpatās darās @ hanzas elektronika... apmācīt viņi mani apmācīja, bet strādāt citur man liedz līguma punkts, kura pārkāpšana draud ar tiesu darbiem... lai arī, iespējams, viņi liktu mīksto, ka ieņemu attiecīgu amatu citā uzņēmumā, man īpaši negribas riskēt...

 

 

1000€ nav nekas

fuck jē... tas tiešām nav nekas... bet darba sludinājumos parasti pat pusi (brutto) no tā nepiedāvā...

Link to comment
Share on other sites

kazarma

@usver

Ja visu var nodokumentēt kāda ir vajadzība tad pēc speciālistiem?

 

Tieši tur jau tas sāls arī ir, ka dokumentācija jebkuram var palīdzēt tikai speciālos gadījumos pārējo visu speciālists var izpētīt ātri un efektīvi pats. 

 

@Iebiezināts piens

 

Visur ir problēma ar speciālistiem un kā saka: "Labu palīgu atrast ir grūti" , jo, ja cilvēkam ir galva uz pleciem viņš tik tiešām pēc laika X vēlēsies veidot pats savu uzņēmumu nevis saņemt 10% no sava darba iegūtās peļņas visu atlikušo dzīvi.

 

Principā tā ir normāla parādība visur - cilvēki pārvācas uz citu dzīvesvietu, apnicis darbs, ir piedāvājums ar labāku algu , labākiem darba apstākļiem utt. 

 

Tu likumīgi nevari noslēgt līgumu, kas cilvēku X padara praktiski par tavu "vergu".

 

Vienīgais padoms ir maksāt labu algu, izturēties cilvēcīgi un dot pietiekami daudz bonusus, Vilx- jau pieminēja diezgan daudz, kas varētu tev noderēt.

 

@Athlons

 

Tu man apskaidro kādas metodes tiesa izmantos, lai noskaidrotu ko tu zināji pirms apmācības un kādas zināšanas tu ieguvi apmācības laikā?

Tikpat labi es varu paņemt IT specu un veikt "IT" apmācību sākot no windows instalācijas beidzot ar Encripted Virtual cluster izstrādi un tad sanāk kas, ka viņš savā profesijā vairāk vispār nevar strādāt? Jo redz visas "apmācītās" zināšas citur nedrīkst pielietot....

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

Marihuānu audzēt. Lai gan tas arī nav nekas specifisks. A kur tev tie lauki?

Link to comment
Share on other sites

Marihuāna man ienāca prātā pirmā, sēnes pēc tam. Ja tomēr tas, ko tēmautors
domā audzēt, ir kas cits, izklausās baigi fantastiski.
Principā daudz maz legālajās un pieprasītajās nozarēs, kā arī ar tiem
saistītajos produktos, skandināvi visas nišas jau ir aizsituši. Revolūciju
ieviest varētu tikai kaut kāds ķīniešiem domāts specifisks produkts, jo
"zināmās" aprindās klīst runas, ka drīz šie šeit sabraukšot lielā skaitā.

Link to comment
Share on other sites

 

 

@usver Ja visu var nodokumentēt kāda ir vajadzība tad pēc speciālistiem?  

 

Tieši tur jau tas sāls arī ir, ka dokumentācija jebkuram var palīdzēt tikai speciālos gadījumos pārējo visu speciālists var izpētīt ātri un efektīvi pats. 

 

 

Ir 101 lieta, ko "visi pieraduši un zina" un 101 "well-known bug". 

Ka cukurs stāv kafijas burkā ar uzrakstu "sāls".

Ka tai problēmai ir tāds-un-tāds labi zināms vorkaraunds.

Ka katru mēnesi ir jātaisa atskaite priekš tā-un-tā cilvēka, un tas izpaužas tā-un-tā.

 

Ir 101 lieta katrā vietā, kas būs specifiska. Un katrā nopietnā vietā ir bijuši savi wiki. Maksimā un konveijerdarbos, protams, bez tā var iztikt.


Manā darbā, starp citu, ir punkts, kurā ja šķiramies, tad konkrētos gadījumos pusgadu maksās algu par nestrādāšanu. Lai neaizeju pie konkurentiem pa taisno.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nozare ir specifiska ražošana lauku reģionā. [...] Jāstrādā būs daudz iespējams pat ap stundām 10 svelmē [...] pats var sākt savu biznesu, strādāt 3x mazāk, but brīvs visu ziemu un nopelnīt tikpat

Ā, sezonāls darbs uz lauka. :) Ar to vajadzēja sākt. Viss tas, ko es tur augšā sarakstīju, protams, uz šito galīgi neattiecas.

 

Nu... tā kā man pieredzes galīgi nav, tad padomus varu dot brīvi. :D

 

Mans viedoklis - neuztraucies tik daudz par to, kā novērst situāciju, ka paliec bez darbinieka, bet gan sāc plānot, ko darīsi, kad tā notiks. Jo darbinieka aiziešana ir tikai viens veids, kā palikt bez darbarokām. Tikpat labi viņam var meteorīts uzkrist uz galvas, vai 1 dienu pirms sezonas sākuma kājas salūzt, vai visādi citādi negadījumi notikt. Shit happens. Bet tāpēc jau Tu esi uzņēmējs, lai šādus riskus uzņemtos uz sevi. :) Nekas nav mūžīgs. Agri vai vēlu kāds no Tevis aizies.

 

Es ieteiktu pieņemt darbā nevis 1-2, bet 3 darbiniekus, kā arī apmācīties pašam. Varēsi strādāt mazāk stundas uz lauka, bet lielāka drošība, ka nepaliksi bez darbarokām.

 

Tāpat arī tas risks, ka darbinieks varētu aiziet un sākt savu biznesu, man šķiet mazliet pārspīlēts, jo:

  • Lai viņš to varētu, viņam vajag savu zemi. Ja zemes nav, tad švaki būs;
  • Ja Tavs biznes aizies, tad neuztraucies - tāpat uzradīsies konkurenti. Vienalga vai Tavi bijušie darbinieki, vai citi, bet viņi būs. Gatavojies uz to, un esi labs pret saviem klientiem, lai viņi vienmēr gribētu izvēlēties Tevi. (Bet, ja Tavs bizness neaizies, nu, tad tāpat tas ir vienalga)
  • Ir tomēr iemesls, kāpēc tik mazs % cilvēku kļūst par uzņēmējiem, bet lielākā daļa izvēlas strādāt algotu darbu. Kā varbūt būsi pamanījis, uzņēmējdarbība ir riskants pasākums. ;) Algots darbs ir daudz drošāks. Ir klientu vai nav; laba raža vai slikta - Tev alga viena.
Labots - Vilx-
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

ka atrast profesionāli, kas var ņemt un kvalitatīvi strādāt tikpat kā nav iespējams, darbinieks jāapmāca un līdz tm lai viņu apmācītu un viņš kļūs tik pieredzējis lai maximāli efektīvi strādātu vajadzīgi aptuveni 3 gadi

Tas attiecas uz daudziem darbiem. Piemēram elektriķiem vai elektroniķiem konkrētā nozareē var būt sava specifika. Cilvēks var būt ļoti pieredzējis, taču konkrētā jomā ir papildus vismaz 3-6 mēnešus jāmācās un lai sasniegtu zināmu pieredzi var paiet vairāki gadi. Darba devēji ne vienmēr to saprot un bieži vien no darba atlaiž pašus pieredzējušākos.

Lai sāktu savu biznesu ir vajadzīgs sākuma kapitāls. Jebkurš bizness sākas ar izdevumiem, bet ienākumi var arī nebūt. Pie pirmajiem izdevumiem noteikti būs pieredzējuša jurista un biznesa konsultanta apmaksa.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Ar interesi pārlasīju autora idejas. Manuprāt ar šādām ideju ievirzēm tu būtu laipni aicināts Putina administrācijā. Diemžēl pūstošais kapitālisms un demokrātija neļauj paverdzināt cilvēkus. Un, protams, 700 eiro "kaut kad skaistajā nākotnē" nevienam vien liks pasmaidīt. Tikko lasīju interesantu rakstu, ka Beverīnas novadā trūkst darbiniek, bet ir arī ļoti daudz bezdarbnieku. Zini par ko tas liecina? Par zemu atalgojumu. Un tad tiešām bieži vien ir ērtāk nestrādāt un saņemt mazāku pabalstu, nekā celties puspiecos, lai ar vienīgo satiksmes autobusu brauktu 40 km pie tāda darba devēja kā tu!

 

Maksimālais ko vari darīt, iekļaut darba līgumā punktu, ka cilvēks nedrīkst strādāt šajā nozarē x mēnešus pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas, bet ir jābūt atlīdzības mehānismam, kas beigās ir ne mazāks kā darbinieka alga reiz mēnešu kopskaits.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Svekris

 

Punkts līgumā, ka jāatmaksā apacības ir pretrunā ar darb alikumu un atiecīgi tam nav spēka. Vienīgais veids, ir ja tu darbiniekam aizdod naudu ar mēķi lai ta sspētu izglītoties. Taču tāpat arī šeit var pierādīt, ka tas tiešā veidā bijis saistībā ar darbu nevis vispārējā augstākā izglītība.
 

 

Vai būtu tik laipns un precizētu?

Man darba līgumam ir pielikums - "vienošanās pie darba līguma nr. xyz". 

Īsumā - Darba devējs nodrošinājs apmācības par tik 1200 Ls (iesk. PVN) un pēc apmācību pabeigšanas 2 gadus jāturpina darba attiecības, pretējā gadījumā jāapmaksā apmācību maksa pēc formulas:

1200-m*50= n

m - pilnu mēnešu skaits pēc absolvēšanas 

n - darbinieka apmaksājamā summa 

 

p.s. Principā kantoris ir diezgan sakarīgs, darbinieku noturēšanai papildus normāliem darba apstākļiem un konkurētspējīgām algām izmanto arī "apdrošinājuma noguldījumu", katru mēnesi iet kaut ~45 Ls uz apdrošināšanas kontu, pēc apaļiem 5 gadiem tiek saņemta "uzticības prēmija" - ~3000 Ls, ja aizej ātrāk, tad neko. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pie šādiem darba apstākļiem tas darbinieks ātri var nolikties ar kādu plaušu karsoni, Saules dūrienu un tml. Tā ka jebkurā gadījumā vajag vismaz vēl vienu uz sitiena, un te pat nav svarīgi kāda ir alga.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Man darba līgumam ir pielikums - "vienošanās pie darba līguma nr. xyz". Īsumā - Darba devējs nodrošinājs apmācības par tik 1200 Ls (iesk. PVN) un pēc apmācību pabeigšanas 2 gadus jāturpina darba attiecības, pretējā gadījumā jāapmaksā apmācību maksa pēc formulas:

 

saskaņā ar Darba likumu šādas vienošanās ir nelikumīgas un nav saistošas darbiniekam. Arī tad, ja parakstītas.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Te arī atbilde. Ne jau problēma darba vietā, bet dzīvesvietā. Ja darbiniekam būs garantēta darba vieta, tad tas neattiecas uz pārējiem ģimenes locekļiem. Būs ģimenes pieaugums, vajadzēs vairāk naudas, un būs izdevīgāk mainīt dzīves vietu, lai var strādāt divatā. Šis ir nepārvaramais risks, ko nekāds darba līgums nespēs izmainīt, tāpat kā parādu vai citu iemeslu dēļ cilvēki izvēlas strādāt ārzemēs. Uz laiku dzīvot kaut kur citur var kāds students vasarā. Izsijāt cilvēkus ar zelta rokām no vietējā kontingenta būs nenormāla veiksme. 

 

Nozare ir specifiska ražošana lauku reģionā

 

Tas bizness kaut kā ar diegiem šūts, ja dēļ viena darbinieka kantoris aiziet pa burbuli. Ieteiktu veikt reorganizāciju un ieviest darba dalīšanu, jo cilvēki tak slimo, mirst. 

 

ja viņš mūk prom, tad man ir bizness apstājies,
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Bet vai Latvijā tiešām tā darīt nedrīkst, ka darbadevējs apmaksā studijas tikai gadījumā, ja pēc tam darbinieks nostrādā attiecīgu laiku konkrētajā darba vietā ? Jo ārzemēs tā ir bieži piekopta rīcība.

Link to comment
Share on other sites

Svekris

 

 

saskaņā ar Darba likumu šādas vienošanās ir nelikumīgas un nav saistošas darbiniekam. Arī tad, ja parakstītas.
 

 

Vari, lūdzu, precizēt kurš pants? Nodaļa, hoķ.

"Darba likums" diezgan pamatīgs palags. 

Link to comment
Share on other sites

http://zz.diena.lv/lietotaju-raksti/vai-darbinieka-apmaciba-jaapmaksa-darba-devejam-153837

 

Darba devējam ir pašam jāmaksā par visām mācībām un kursiem, kas notiek darba laikā un, kuri paredzēti darbinieka kvalifikācijas celšanai. Nekādus papīrus darba devējs nedrīkst pieprasīt parakstīt un, pat ja darbinieks to paraksta, tas tāpat nav spēkā. Cita lieta ir, ja darbinieks izdomā apmeklēt jogas kursus pa darba dienu vakariem, kas galīgi nav saistīti ar viņa profesiju, tad jā, tad darba devējs var pieprasīt kaut kādas garantijas utt.

Labots - NewAge
Link to comment
Share on other sites

Svekris

 

 

pa vakariem,

 

Hm, tajā rakstā nodala atšķirību strap apmācībām darba laikā un no darba brīvajā laikā.

 

Manā gadījumā, apmācības notika daļēji darba laikā, daļēji no darba brīvajā laikā un bija domātas kvalifikācijas celšanai. 

Uz aci, izskatās, ka tā vienošanas pie darba līguma tad nav spēkā, ja? 

 

p.s. Nav jau tā, gribētos aiztīties, bet principā interesē.  

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

 

 

96.pants. Profesionālā apmācība vai kvalifikācijas paaugstināšana

Darbiniekam, kurš, pārtraucot darbu, nosūtīts uz profesionālo apmācību vai paaugstināt kvalifikāciju, saglabā darba vietu. Izdevumus, kas saistīti ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu, sedz darba devējs.
Link to comment
Share on other sites

No darba brīvajā laikā tev nav nekādu pienākumu attiecībā pret savu darba devēju. Ja darba devējs ir nosūtījis tevi uz kursiem, samaksājis par tiem un tu iegūtās zināšanas izmanto savā darbā, tad darba devējs šeit ir tā teikt "patiesais labuma guvējs" un darba devējam nav nekādu tiesību no tevis kaut ko pieprasīt. Respektīvi, tu droši vari likt mīksto uz to savu līguma pielikumu.

Labots - NewAge
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Svekris

 

 

likt mīksto uz to savu līguma pielikumu.
 

 

Heh, nav mums glužī tādas attiecības, kādā obligāti-brīvprātīgajā kompānijas pasākumā pie alus kausa šo pieminēšu, lai zin un rēķinās. :D 

 

Paldies par konsultāciju. :) 

Link to comment
Share on other sites

Paša pieredze: es reiz ilgus gadus strādāju lielā un zināmā IT&T kompānijā Latvijā. Treknajos gados tika ieviestas daudz jaunas sistēmas utt. un katru reizi ieviešot jaunu sistēmu mani sūtīja uz kursiem, kas maksāja labu naudu. Un katru reizi man lika parakstīt "pielikumu pie līguma". Ja tā parēķina, tad man vismaz turpmākie 50 gadi būtu tur jāstrādā. Kad gāju prom, tad darba devējs, protams, bakstīja ar pirkstu uz visiem līgumiem. Uz ko es ierosināju ši jautājumu apspriest kopā ar arodbiedrības juristu. Tad jau laikam viņi paši saprata, ka ir auzās un likās mierā.

Link to comment
Share on other sites

Māsai līgumā bija ierakstīts (nekāda apmācība vai kas līdzīgs nebija), ka nedrīkst strādāt konkurējošos uzņēmumos 1 gadu pēc aiziešanas. Kad viņa taisījās iet pie konkurentiem, tas tika pacelts gaismā. Beigās gan viņa nomainīja darbības virzienu un līdz juristiem tas viss nemaz neaizgāja.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kad gāju prom, tad darba devējs, protams, bakstīja ar pirkstu uz visiem līgumiem. Uz ko es ierosināju ši jautājumu apspriest kopā ar arodbiedrības juristu. Tad jau laikam viņi paši saprata, ka ir auzās un likās mierā

 

Tieši tā, kad darba attiecības beidzās, tad arī darba līgums "beidzās" (kļūst par spēkā neesošu) un tie visi n-tie pielikumi kļust par "tualetes papīru"..

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...