Jump to content

Dienas gaismas spuldzes un zemas temperatūras.


Artic^MX
 Share

Recommended Posts

Labs rīts forumiešiem,

 

Manā dzimtā, jau no vectēva laikiem, ir iegājies, ka lietojamu gaismu var dabūt tikai ar kvēlspuldzēm vai halogēnajām spuldzēm, proti, spuldzēm, kas darbojas pēc Kirhofa likuma (izstaro gaismu dēļ siltuma).

Dzīvojot kojās, mums istabiņā bija dienas gaismu lustra, tākā visu dzīvošanas posmu nekādu diskomfortu neizjutu, tad sāku apsvērt dienas gaismu lietošanu sadzīvē.

 

Ir saimniecības ēka - nesiltināta, kur dziļā ziemā temperatūra var sasniegt visus - 20 C.

Šajā ēkā gribētos ielikt kārtīgu apgaismojumu, lai var redzēt katru stūrīti bez acu izmežģīšanas.

Vēl jāpiebilst, ka apgaismojumu gribētos vienmērīgu 80 m2 laukumā.

 

Pagaidām apskatītie varianti ir:

- halogēnās spuldzes

- dienas gaismas

- gāzizlādes spuldzes (metāl-halīda)

 

Pagaidām neaprakstīšu visus savus spriedelējumus par halogēnajām un gāzizlādes spuldzēm.

 

Jautājums ir par dienas gaismas spuldzēm - kā viņas uzvedas lielos mīnusos? Man viņas pie -20 izdosies ieslēgt?

Labots - Artic^MX
Link to comment
Share on other sites

Strādās! Ir pārbaudīts Somijas ziemeļos pie -35 grādiem+ uz kuģa, kur mitruma līmenis diezgan augsts, nekādas problēmas ar dienas gaismām nav.

Link to comment
Share on other sites

Artic^MX

Vēl lasīju, ka ir dažāda veida balasti.

Ir elektromagnētiskais un elektroniskais. (elektroniskais itkā krietni labāk mākot palaist spuldzi pie zemām temperatūrām)

 

Nemācēsi pateikt kāds balasts bija konkrētai spuldzei uz kuģa?

Link to comment
Share on other sites

Tur nav tik vienkārši. Dienasgaismas garie stieņi  tiešām, pie lieliem mīnusiem, mēdz nepiestartēties. Cita lieta, ka diez vai kāds normāls cilvēks tai saimniecības ēkā pie -28 sāks teiksim traktoru labot :sarkasms: Nav jau mums tik bieži tādi mīnusi. Vislabākais variants būtu palīgēkā uzlikt kādi halogēnprožektoru, ja nu savajagās aukstā ziemas vakarā āmuru meklēt, bet pamatgaismu mierīgi var ar dienasgaismas lampām panākt. Atkal, vai vajag visu to šķūni nepārtraukti izgaismot. Varbūr pietiek, traktoru remontējot, izmantot kādu diožu prožektoru un gaizmot tikai darbavietu. Vārdu sakot, tas atkarīgs no katra ieradumiem un darba stila. Es piemēram ciest nevaru dienasgaismas lampas darbavietā.Man patīk silta(var ziemā rokas apsildīt  :sarkasms: ) halogēnlampu gaisma.

Link to comment
Share on other sites

Tie palaidēji bija redzēti un mainīti, bet vai viņi bija elektroniskie vai elekteromagnētiskie- nav ne jausmas un tajā brīdī arī īpaši nepievērsu uzmanību  :sorry:  :sorry:

Link to comment
Share on other sites

Es piemēram ciest nevaru dienasgaismas lampas

Tieši manas domas,bet tagad tiešām ir dabūnamas ļoti,ļoti siltas gaismas garās lamas.(Osram 36 w/827 Relax 3350 Lm).Bet tikai pie -7 līdz -10 grādiem jau neatdod normālu gaismu vismaz minūtes 15 padsmit.

Labots - Tufjord
Link to comment
Share on other sites

Artic^MX
(labots)

Mazā cerība ir, ka ēku vajadzēs izmantot ļoti daudz un vairākiem cilvēkiem reizē.

Ielikt kādus darba galdus, vieta kur traktoram kaut ko noskrūvēt, nu kaut kā tā.

 

Patreiz tur stāv 4 halogēnie lukturi (katrs 500 W). Katrs savā stūrī. Kā telpas apgaismojums ir ok, bet strādāšanai prasās gaišāku + tie ir 2kW un elektrības patēriņa ziņā uz augšu negribētos līst, drīzāk prasītos kaut ko uz 1kW.

Bija doma to aizvietot ar ~20 x 36W dienas gaismām. (gaisma netaisītu ēnas + varētu mainīt arī gaismas intensitāti - ieslēdzot tikai katru otro spuldzi vai katru trešo).

 

Nu jā, man vectēvs un tēvs visu laiku par tiem gaismas toņiem. Gluži diožu zilā gaisma man ar nepatīk, bet kā jau minēju - kojās nodzīvoju vairākus gadus, un tā gaisma man tīri labi patika. (viņa bija diezgan tuva siltās gaismas tonim)

 

 

Pa lielam, mēģinu tikt pie apgaismošanas risinājuma.

Būtu forši, ja gaismekļi būtu daudz (lai netaisa ēnas) un būtu ekonomiski.

Āaa, un griestu augstums ir ~4m.

Labots - Artic^MX
Link to comment
Share on other sites

80 m2 es tomēr liktu metālhalīdu prožektorus. Gaismas tonis pieejams kādu vajag, vislielākais lietderības koeficents, lielāks ir tikai nātrija spuldzēm, bet tām gaisma pretīgi dzeltena.

Dienas gaismas man ļoti nepatīk, jo mirgo ar 100 hz frekvenci, es to jūtu un tas traucē un bojā acis īpaši ja kas smalks jādara.

Bet nu dārgi tie prožektori, nepatīk viņiem slēdzelēšana iekšā/ārā, ilgi uzsilst.

Link to comment
Share on other sites

2x30W LED prožektori būs spilgtāki par vienu 500W halogēnu.

Link to comment
Share on other sites

Artic^MX

Cik lasīts, tad metālhalīda lampām ir diezgan līdzīgs lietderības koeficients kā dienas gaismām, tāpēc uz šo variantu es tā skeptiski skatos. (jo viņš ir dārgāks).

 

Neesmu gan domājis par LED'iem, būs laikam jāpalasa un jāpameklē cenas.

Link to comment
Share on other sites

Artic^MX

Manuprāt, dienas gaismas spuldzes tajā tabulā būtu jāskatās kā T8 ar elektronisko balastu.

Tad īpaši lielu atšķirību es neredzu.

Link to comment
Share on other sites

Protams ka dienas gaismas ir diezgan ekonomiskas, šaubu nav! Bet viņas pretīgi mirgo, kaut gan garāžā var jau būt ka derēs. Bet nu tādā gaismā lodēt vai pie pc strādāt...brr.. Vismaz man pēc kādas stundas acis tek ārā...

Link to comment
Share on other sites

Ar elektronisko balastu nekas nemirgo. Un ja'' balasts '' ir kvalitatīvs , tad spuldze kalpo ievērojami ilgāk ka parastā variantā (ir aizdomas ka arī ar lielāku spožumu). Nu ir speciāls starta algoritms , tik lētajos jau ieliek viena tranzistora pārveidotāju , nevis specializētu mikreni.

Nu ja gribi ekonomisku, mūžīgu , startējās un spīd uz pilnu jaudu aukstumā, tad jāņem indukcijas luminiscentās . Rīgā viens kantoris tirgoja . Kaut kas tāds https://alliedscientificpro.com/shop/electrodeless-fluorescent-lamp-high-frequency/ . Vienīgais mīnus cena. Nu no jaudīgām nekas labāks nav izdomāts, kad vajag momentālu startu un faktisku ''mūžigu'' darbību nezaudējot spožumu. Labas vietās kur grūti piekļūt - uzbūvē kopā ar būvi . Jauc nost kopā ar būvi jo 30 gadus nav jāmaina ''izdegušā''  kā tas parastām.

Labots - oxygen
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Oxygen - tu jauc divas lietas:

Fluorescent Lamp High Frequency - tas pats princips kas parastajās ekonomiskajās spuldzēs - viņas mirgo ar frekvenci 10 - 20 kHz (laikam) un līdz ar to tas nekādi nav pamanāms un netraucē.

 

Un elektroniskais balasts spuldzes palaišanai (nevis klasiskā spole un "starteris") - tas nodrošina to ka lampa ieslēdzas ļoti ātri un neraustās ieslēgšanas brīdī. Uz lampas mirgošanu ar 100hz frekvenci degšanas laikā tas nekādu iespaidu neatstāj. 

Link to comment
Share on other sites

Ronald !!

 

Uz lampas mirgošanu ar 100hz frekvenci degšanas laikā tas nekādu iespaidu neatstāj.

 

A ja nu lielās un varenās Ķīnas darbonis taupa kapeiciņu un ieliek koņģīti 5x mazāku?

Link to comment
Share on other sites

Teiksim tā , prastam ''balastam'' ir visparastākais augstfrekvences pārveidotājs . Nu rupjā veidā momentā piešķiļ lampu. Bet šāda piešķiļšana ir ļoti neveselīga aukstam elektrodam. Nu dienasgaismas tā spirāle kas abos galos , kalpo ne tikai lai piestartētos ar parasto balastu, bet arī ir elektrods kas nodrošina to gāzizlādi. Ja rupjā veidā ar spriegumu caursiti  palaiž momentā to spuldzi, bet elektrods ir auksts, tad dikti ātri tā spuldze dabū galu. Ja palaižas ''gudri'' , kad to procesu vada speciāla mikrene ( nu tas algoritms nav tik vienkārš kā liekas ), kas gan ietur vajadzīgās pauzes , gan skatās uz strāvām, tad spuldze kalpo krietni ilgāk kā ar parasto balastu un starteri. Par lēto Ķīnas ''balastu'' vispār nerunāšu. Ar to lampa dabū galu pāris mēnešu laikā. Tad labāk jau klasiskais variants ar starteri un balastu nevis elektronisko parodiju. No personīgās pieredzes: depo pirkta lampa ar ķīniešu lēto ''balastu''. Reizi pusgadā jāmaina lampa. Nospļāvos un nopirku ''gudro'' balastu . Kalpo spuldze jau trešo gadu. Pats galvenais , ka nav tā melnā pleķa kas ar laiku rodas blakus elektrodam un liecina ka elektrods iet postā . Ar klasisko balastu arī pēc 2-3 gadiem parādās šī pazīme, bet ''gudro'' nav ne miņas.

Bet pat prastajā , lētajā ķīnas ''balastā'' shēma ir taisngriezis, kondensators, augstfrekvences pārveidotājs. Tā ka 100 hercu mirgošanai nevajadzētu būt. Nu ja ķinietis pēc taisngrieža aizmirsis ielikt kondensatoru, tad gan.

Ko dara ''gudrais'' čips varat palasīt par vienu http://www.nxp.com/documents/application_note/AN10958.pdf .   un šo http://www.infineon.com/dgdl?folderId=db3a30431a5c32f2011a77f9c03e6cb4&fileId=db3a30431d8a6b3c011daf5345791b3f Nu sapratīsit ka tā lieta nav tik prasta. Bet ... kā vienmēr vajag lētāk, rezultātā .ūds vien sanāk , kad visu novienkāršo.

Laba (gudra) balasta pazīme  ka spuldze piestartējas nevis momentāni, bet bet pēc kādas pauzes , kad ieslēdz slēdzi. Nu protams tā nav 100% garantija, bet 100% garantija ka ..ūds ir ja momentāni sāk spīdēt. Pārbaudīts uz vairākiem gaismekļiem.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

 

 

Nu ja ķinietis pēc taisngrieža aizmirsis ielikt kondensatoru, tad gan.

 

Visticamākais ka tas tā ir, jo ar lētajiem elektroniskajiem balastiem mirgo tās spuldzes.... Es to redzu, bet daudzi nē... 

Link to comment
Share on other sites

ImissimI

Nja ir piedzīvots vienā birojā, mainīju monim VGA kabeli, video, pašu moni utml, utt, un vienalga acis gurst pie viena datora - izrādās pāris lampas jokus taisa.

Tāpat arī lētās galda lampas ne tikai ļurkājas kā pašām tīk bet arī rada nepatīkamu mirgošanu. Kādam traucē, kādam nē, bet man aš galva dulla paliek.

 

2kW uz 80m2 ir baigi.. kā ar ražots Latvijā atbalstīšanu? - http://www.lettlight.com/ Kaut vai intereses pēc uzmet prasības, lai atsūta piedāvājumu.

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

Artic^MX, Es ieteiktu pavaicāt SLO.lv - gan konsultēs, gan veiks bezmaksas aprēķinus, gan piegādes bez maksas līdz pašai saimniecībai. Piedāvā visa veida risinājumus - luminiscences, gāzizlādes, LED gaismekļus.

Link to comment
Share on other sites

Artic^MX

Paldies par info.

Izmeklējos caur google visādus veikalus, bet laikam mani atslēgas vārdi netrāpīja uz šiem linkiem.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Bet pat prastajā , lētajā ķīnas ''balastā'' shēma ir taisngriezis, kondensators, augstfrekvences pārveidotājs. Tā ka 100 hercu mirgošanai nevajadzētu būt. Nu ja ķinietis pēc taisngrieža aizmirsis ielikt kondensatoru, tad gan.

 

Cik esmu ķīniešus remontējis, visiem pēc taisngrieža ir kondensators, dažiem pat pa divi. Taisnība ar par to, ka ar ķiniešu balastiem lampām mūžs ir īsāks kā ar klassko. Gudros balastus nav sanācis ekspluatēt. Man videji 1 lampa gadu līdz divus kalpo vienā skolā, pie noslodzes ~6h dienā!

Link to comment
Share on other sites

Nu tipisks piemērs ''gudram'' ir šis http://www.atlantalightbulbs.com/library/Advance/Data%20Sheets/RMB1P13S1.pdf  Kā var redzēt , pats ''izpīpē '' kāda lampa pieslēgta ( sākot ar 7w beidzot ar 14w) . Darbina lampu no -18 C  . Nu man kaut kas  līdzīgs , tik 220V ieejai. Un cena bija kaut kur 7lati.  Nu ja lampu neslēdzelē bieži iekšā , tad varbūt neatmaksājās, bet tā ka vietā kur ļoti bieži slēdz iekšā , tad ar prasto ķīniešu elektronisko regulāri reizi divos mēnešos lampa izdega. Apnika, nopirku ''gudro'' .  Piemirsu kad, bet liekas divi vai trīs gadi atpakaļ un spuldzi vairāk neesmu mainījis. Domāju ka šitāds arī līdz ja dienas gaismas spuldze strādā aukstumā. Cik saprotu, tad ''izfunktierē '' kas un kā , kas aktuāli pie zemas temperatūras. Nu slikti spīd , parastās, ka dzīvsudrabs aukstumā nav īsti iztvaikojis, attiecīgi maza strāva un vāja gaisma . ''Gudrais '' laikam izskaitļo un viss notiek kā vajag . Visticamākais skatās gan strāvu gan sprieguma spuldzes galos. 

Link to comment
Share on other sites

Artic^MX

Pagaidām izskatās, ka to ceļu  arī iešu.

Mēģināšu atrast dienas gaismu armatūras ar "gudrajiem" balastiem. Visticamāk, ka lētuma dēļ trāpīšu uz ķīniešiem, bet to problēmu laikam risināšu pēc tam.

Link to comment
Share on other sites

Es kādreiz tos  ''gudros'' redzēju eletromantu veikalā Gogoļa ielā . Tas ir pirms Latgalītes, pagalmā. Nu paliels veikals , kur tirgo visvisādas interesantas mantas. Piemēram ''ekonomiskās'' spuldzes ar E27 patronu, bet jauda 85W. Nu izmērs jau baigais,bet ... parastajās bodēs lielākas par 25W netirgo. Nu pie reizes var paskatīt kā izskatās garās (tipa dienasgaismas spuldzes) bet LED. Viņiem bija ieliktas blakus gaismeklī parastā un LED. Spīd divreiz spožāk , tonis pat ļoti OK . Nu cena .. laikam kaut kur bija 15-20 Lati ( cik tagad, nezinu , jo sen neesmu to kantori apmeklējis). Pateicoties tai garajai formai apgaismojums būs pat ļoti vienmērīgs. Spīdēs arī pie -25 . Ieslēgšana parastajā armatūrā- jāizravē no parastās balasts un starteris, jo šai vienkārši no tīkla pa tiešo bez kādiem starp elementiem. Nu vienīgais ka padārgi, bet labuma pat vairāk kā mīnusu. Nu tie LED prožektori pie šadām jaudām nav lētāki, bet gaisma punktveida nevis vienmērīga lielā laukumā.

Uzmetu aci cik maksā ārzemēs http://www.dhgate.com/store/product/free-shippping-18w-t8-led-tube-smd-2835-1800lm/157443927.html . Viennozīmīgi jāpērk šādas, 1,2metrīgās. Var noklāt visas garāžas griestus :) .

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

ņemot no čungām iznāks kaut kur 23-25 eur gabalā. va tik tajā pašā pieLatgalītes veikalā nesanāks izdevīgāk beigās.

Link to comment
Share on other sites

Artic^MX
(labots)

Pēc visas atrastās informācijas, man sanāk, ka garajām spuldzēm ar LED'iem vienīgais pluss ir kalpošanas ilgums (un arī stiepjams jēdziens, jo cena ir ~ 8 reizes lielāka). Ekonomijas ziņā viņas tērē tik pat daudz elektroenerģijas cik parastā dienas gaismas spuldze.

Varbūt cits stāsts būtu, ja varētu atrast armatūras bez visiem balastiem un foršu cenu.

 

Ar ķīniešiem negribās krāmēties, jo pērk juridiska persona.

Labots - Artic^MX
Link to comment
Share on other sites

Reāli tās LED  garās tērē uz pusi mazāk kā dienasgaismas. Nu tanī bodē, blakus latgalītēi dikti uzskatāmi . Stāv vienā gaismas ķermenī 36W  luminiscentā un blakus 18W LED (vienāda garuma) Uz aci tā LED pat liekas ka spīd spožāk.  Latvijā uz ātro , lētāk laikam šite http://www.ledakcijas.lv/lv/led-spuldzes-un-gaismekli/led-dienasgaismas-t8 Varbūt var nospiest cenu vēl uz leju, ja ņem lielā kvantumā.  Pie šādas cenas vai tik nebūs  izdevīgāk kā ''kruts'' balasts un dienasgaismas spuldzes ar atstarotāju.. Vienīgi jāskatās gaismas temperatūra. A armatūra... nu jā ja vajag foršu (atstarotāju) tad sanāks dārgi. Bet ja pa vienkāršam - tik gala turētājus, tad jau neko nevajag. Atstarotājam LED lampām nav jēgas, jo staro tik uz vienu pusi.

Link to comment
Share on other sites

Es tais Ledakcijās uz Katlakalna esmu bijis. Viņiem daudzas lampas saslēgtas un daudzas var pieslēgt, tā kā var arī apskatīties..

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...