Jump to content

Dzīvokļa (52 kv.m) apkure


Helrip
 Share

Recommended Posts

Sveiki! 

Tātad ir dzīvoklis (52 kv.m) koka mājā, kuram nepieciešams izveidot apkures sistēmu. 
Pašlaik dzīvoklis tiek apkurināts ar divām jau nokalpojušām krāsnīm, kuras paredzēts demontēt. 
Teorētiski pastāv iespēja pieslēgt gāzes apkuri. 

Pagaidām tiek apsvērti 3 varianti: 

1. Gāzes apkures katls gan siltumam, gan siltajam ūdenim; 
Skaidrs, ka gāzes apkure būtu ērtākais risinājums, bet vai labākais un lētākais, par to droši vien domas dalīsies. 

2. Kamīns, kurš spētu apkurināt dzīvokli + uzsildīt ūdeni. 
Šķiet pievilcīgs variants, bet nav skaidrības par kamīna izvēli, izmaksām un kā sistēma varētu funkcionēt kā ziemā tā vasarā (vasarā ūdens būtu jāsilda ar boileri, lai lieki nesildītu telpu, kurā jau tā pat ir silts/karsts?) 

Iespējams kamīns ar centrālapkures pieslēgumu - kamīns + kādi 3-4 radiatori vai tomēr sistēma ar siltā gaisa plūsmu (ar vai bez ventilatora?)? 

3. apkures krāsniņa + boileris. 
Bažas vai krāsniņa spēs piesildīt telpas, īpaši vannasistabu, kura ir vis vairāk izolēta no pārējām platībām (divām istabām, koridora un virtuves). 

Lūdzu padalieties ar pieredzi un dodiet padomus vai arī vērsiet uzmanību kādām lietām būtu jāpievērš īpaša uzmanība.

Link to comment
Share on other sites

Labākā apkure ir tā, kura nodrošina komfortu, neprasa konstantu jāšanos un jā - kuru vari atļauties.

 

Gāze ir laba, katli automatizēti, izmaksas - dzīvoklim teiktu izlīdzinātais būsn kādi 50-60€ mēnesī ja man uz 160m2 māju ir 90€

Ja uzstādi radiatorus ar termogalvām+gāzes katlam vadības pulti ar sensoru, varēsi programmēt kā vien sirds vēlas, teiksim +18 pa nakti un +22 pa dienu. Vēl ietaupīsies. Aizbraucot uz dažām dienām var uzlikt "taupības režīmu" - +16 visu diennakti.

Piedevām gāzes katls sildīs arī ūdeni - ja vajag.

 

Neslikts caurplūdes katls ir Viessmann Vitopend 100 - drusku virs 500€. Vadības bloks - kādi 100€ laikam. Ja ne mazāk, vairs neatceros.

 

Viss atduras uz to, ko vari atļauties.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

50 m2 ir diezgan maza platība, normālam malkas katlam ar aķi vienkārši nav vietas.

Gāze - ļoti dārga pieslēgšana, bez tagadējā politiskā situācija... Krievs piegriež gāzes krānu un jautrība garantēta. Bet ērtību ziņā gāze protams ka ir kruta. Zemes siltumsūkni autors gan jau ka tehniski nevar ielikt.

 

Es liktu siltā gaisa kamīnu + gaisa siltumsūkni.

Link to comment
Share on other sites

Ja neceļas roka kurināt, tad arī nevajag. Bet ja ir kur malku glabāt (šķūnis) un ir arī kur viņu sadabūt (lauki) tas būs lētākais variants.

Es domāju, ka viena patiesība te nebūs. Pērc ko gribi un dzīvo. Pats taču saproti, ka gāze ir kā atkarība ;)

Gaisa siltumsūknis vēl ir +- ok, bet ar to vien ziemā būs dārgi. Lai no malkas dabūtu, ka nav jākurina regulāri vajag akumulācijas tvertni, kurai tev droši vien vietas nav.

Krāsni pārmūrēt būs līdz 200ls.

Link to comment
Share on other sites

Gāze, protams, ir ērti, pēc izbūves arī diezgan lēts pasākums.

Siltā gaisa apkuri neiesaku, pēc manas pieredzes (Bullerjan), bez ventilatoriem tur nekas nestrādā. Nesildīja pat īsti blakus istabu, kurai pievilktas kādu metru gara caurules (tikai uz augšu, un uzreiz caur sienu).

Man nelielā mājā ir čuguna malkas katls. Strādā smacējošā režīmā, jo kaut kādiem siltuma akumulatoriem vieta nav. Bet toties malka pa velti. Tāds katlam vajag arī vietu atrast, lai nav pa kājām un tml. Skurstenī čaulu ar vajadzēs. To gan prasītos jebkurai tai tipa modernajai krāsniņai.

Gaisa siltumsūknis būs dārgs pasākums, var izmantot kādā pārejas periodā starp ziemu un vasaru un otrādi.

Es ieteiktu tās krāsnis saķīlēt. Tas tomēr cits klimats. Pats esmu uzaudzis mājā ar krāsns apkuri. Tikai tās labākās atmiņas. Divas kurināt arī nav nekas traks.

Man arī boileris tikai uz elektrību (tas patālu no katla, sarežģīti bija pievilkt centrālo), un tur arī elektriskā apsilde. Esmu tur ieliecis vienkārši pūtēju. Kad vajag mazgāties, tad uzgriež kārtīgi, pārējā laikā uz min.


Vēl jau kas. Tajā dzīvoklī droši vien ir 1f 20A pieslēgums, līdz ar to kādam gaisa siltumsūknim prasīsies arī jaudas palielinājums.

Link to comment
Share on other sites

Gāze protams ir visērtākā, bet pats redzi ,kā ar tiem krieviem ir. Otrā vietā es liktu krāsns apkuri. Labs mikroklimats istabā un nav jābūt kurinātājam. Iemet klēpi malkas, aizdedzini un, pēc pāris stundām, aiztaisi šīberi. Ja ir krāsns, tad visādas ilgdegšanas "buržuikas" zem lepniem nosaukumiem Jotul, vai kamīni noteikti ir sliktāks risinājums. Vienkarši,mūsdienas uzmūrēt krāsni sanak ļoti dārgi, bet Tev tak krāsns jau ir. Ja krasnij vecuma vainas, tad pārmūrēt to nav problēmas. Krāsns ir knstruktors, pajauc vaļā, nomaina izdegušos ķieģeļus un samūrē atpakaļ. Malkas centrālapkures katls tik maza dzīvoklī,tas gan nav nopietni.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ja tajā dzīvoklī pievilkta gāze, lai tikai gāzes plīti darbinātu, tad nekas tur nebūs lēts un galarezultātā izmaksās vairākus tūkstošus. To vispirms no LG jānoskaidro un tad jāapsver šāda iespēja. Ilgtermiņā gan ir ērtākais risinājums, kā var automatizēt apkuri. Kā jau teica, gāzes cena ir neprognozējama un vēlams atstāt krāsnis kā rezerves variantu. Duālā apkure ir ļoti ieteicama, ja mazāk naudas un pārslēdzies uz malku.

 

pēc izbūves arī diezgan lēts pasākums.

 

Ja tā ir veca pirmskara māja ar tikpat vecu pirmskara elektrosistēmu ar max jaudu 3.5kW, tad nekāds zemessūknis pat teorētiski nav iespējams. 

 

Gaisa siltumsūknis būs dārgs pasākums,

 

 

Šādās mājās reāli bez gāzes iespējama tikai malkas apkure. Ieteicams krāsnis izjaukt un salikt pa jaunu, kas būs lētākais un labākais variants pašlaik. Visiem citiem apkures kamīniem vienkārši fiziski nebūs vietas, jo 50m2 ir maza platība.

 

Visus bulljerjan, jotul aizmirstam - tie nav domāti regulārai kurināšanai dzīvojamā telpā.

Link to comment
Share on other sites

Paldies par viedokļiem.

Būs jāpainteresējas par krāsns atjaunošanu un jāpieprasa LG tehniskie noteikumi, lai būtu 100% skaidrs, ka pietiek jaudas un arī aptuvenās izmaksas tam pasākumam. 

Link to comment
Share on other sites

Neliels gaisa siltumsūknis (kondiška) nemaz tik daudz nepatērē - 1 - 1.5 kw. Kā tējkanna vai veļas mašīna. Tā kā nekas neiespējams tas nav. Kaut gan protams ka jāskatās cik tur pieslēguma jauda, bet ja ir 20A, tad pilnīgi reāli. Un izmaksas ar uzstādīšanu ap 1000 eur. Vai dārgi. vai nē - tas atkarīgs no paša iespējām. Bet tā kā variants lai pasildītos ja ārā nav lieli mīnusi (līdz kādi -5) nav ne vainas. Protams ka vienīgais apkures veids neder! 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

ronalds_

Nesmīdini tautu. Ar 1kW nevar nosildīt 50 m2 dzīvokli, kas visticamāk nav siltināts. Acīmredzot, tev nav bijusi saskare ar saimniecībām, kur reāli ir problēma ar elektrību. Tur pat ūdens boileri darbināt ir gandrīz neiespējami. Tavā variantā būtu jāizvēlas - siltais ūdens vai silta māja. 

 

Salīdzināšana ar tējkannu, kas darbojas labi ja 2 minūtes, ir pilnīgi nekorekti. 

Link to comment
Share on other sites

Šķiet tādi verķi nemaz zem 2kW nav. Ja vēl pieskaita to, ka elektrisko boileri ar vajadzēs, vēl kaut ko ...

Katrā gadījumā jaudas palielināšanas izmaksas var noskaidrot par velti.

Tā kā tā ir kaut kāda koka māja (varētu nebūt pats Rīgas centrs), kā arī nav kāda 9stāvene, tad tur jaudas palielinājums varētu iespējams un pat par sakarīgu ciparu.

Link to comment
Share on other sites

niekalbis

Mans viedoklis ir, ka vissaprātīgāk ir diversificēt pasākumu.

Respektīvi:

pirmkārt - pārmūrēt krāsnis. Tikai par 200ls neietektu meistaru, cipars būs ap 500EUR par krāsni, ja gribi, lai darbs ir kārtīgi izdarīts. Un vēlams izvēlēties pēc rekomnedācijām.

otrkārt - kad krāsnis pārmūrētas, pievērsties gāzes apkurei un, ja budžets ļau, pieslēgt arī to.

Kāpēc pārmūrēt krāsnis - lai nebūtu atkarīgs no elektrības un gāzes (katls neies elektrības pārrāvuma gadījumā).

Man ir divi blakus esoši savienoti dzīvokļi (mājā gāzes diemžēl nav) - vienā pusē krāsnis, kurinu ar briketēm, izmaksas sezonā ir 50-70% no RS tarifiem.

Otrā pusē centrālapkures kamīns, bet bez akumulatora. Rezultātā, kamēr kurina ir ok, kā pārtrauc, uzreiz sistēma strauji sāk atdzist. Pie -15 ziemā nav diez ko patīkami. Kā risinājums ir kūdras briketes- no rīta kurtuve pilna ar kaudzi ar pelniem, bet visu nakti šīs gruzd un uztur siltumu. Labs risinājums būtu akumulators, bet arī man nepietiek vietas.

Elektrība būs nejēgā dārgi...

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ar 1kW nevar nosildīt 50 m2 dzīvokli, kas visticamāk nav siltināts

 

Nevis ar 1kw, bet ņemot vērā ka  COP moderniem gaisa siltumsūkņiem ja ārā ir plusi ir ap 4, tad sanāk 4kw siltuma jaudas. 

 

Nē nu es jau nezinu cik A ir autoram elektrības pieslēgums. Ja nav 20A, tad skaidrs ka ne kas tāds nav iespējams....

Un es jau nekad neesmu teicis ka kondišku var izmantot kā galveno siltuma avotu. Tas var būt kā papildus apsildes verķis ērtībai. - Ja negribas kurināt, ieslēdzam. Piemēram tagad. Drusku par aukstu, bet kurināt negribas. Un protams telpu dzesēšana vasarā. Vismaz es tā viņu lietoju un manām vajadzībām tas ir pat ļoti oki. Arī cena (pēc manas mērauklas) nav kosmoss. 

Link to comment
Share on other sites

Sveiki

Skatos, šeit tiek minētas krāsns pārmūrēšanas cenas līdz 500 EUR. Manai mammai cīņā ar krāsns remontu ir aizgājis daudz vairāk naudas, bet tāpat īsti nesilda. Bažās par nākošo ziemu tiek apsvērta pat dīzvesvietas maiņa.

Iesakiet, lūdzu, labu meistaru (ar atsauksmēm), kas šo pasākumu var novest līdz labam rezultātam.

Rīga, Pārdaugava.

Link to comment
Share on other sites

Tā krāsns apkure vairs nav populāra, tad meistaru, kas šo arodu prot praktiski nav. Vēl arpus rīgas šur tur pa kādam it kā esot, tad rīgā par tādiem nekas dzirdēts nav.

Link to comment
Share on other sites

Vari pamēģināt šādu tipāžu - Oļegs - 26998171. Pats no laukiem, bet salīdzinoši regulāri ir rīgā.

Vīrs ar stāžu un pieredzi, tehnski diezgan zinošs. Man laukos mūrēja plīti un remontēja pirmskara podiņu krāsnis.

Vizuāli gan ne pārāk skaisti taisa, bet tas laikam ar vecumu uznācis - man 2 "revīzijas lūkas" sildmūrī uzlika katru savā augstumā (ar 4 cm nobīdi), kaut varēja vienādi augstu likt. Cena - vairs neatceros - plīts par darbu laikam 350 Ls bija.

 

Jaunu apgleznotu glazēto podiņu krāsni nedotu mūrēt (dēļ vizuāliem kasjakiem), bet vecas krāsns remontam pašā laikā.

Link to comment
Share on other sites

Bez tam labai krāsnij materiālos vien vairāk par 500 eur izies.

Piemēram rekur

http://www.martins-ansons.lv/lv/darbi.htm

Pirmā krāsns, pēc skata kvalitatīva, rakstīts ka darbs diviem cilvēkiem 14 dienas. kādi 500 eur???

 

Es ieteiktu skatīties uz izplatītākiem apkures risinājumiem, tās pašas čuguna taupības krāsnis nemaz tik sliktas nav.

Link to comment
Share on other sites

tās pašas čuguna taupības krāsnis nemaz tik sliktas nav.

 

Ko var liet nekā sliktāka par viņām nav :hunter:

Kā sāc kurināt no rīta tā kurini līdz vakaram (kamēr kurini tikmēr pirts 27 grādi) kā nekurini tā pa stundu temperatūra jau zem 20 grādiem. No rīta piecelies 10 grādi tikai. (Putekļu pilna istaba no tiem jotul)

Ar standarta čugunieci vienmērīgi apsildīt 2 istabas nereāli. Sanāk vienā telpā pa jotulam, jeb izgāzt visur sienas  :thumbdown:

 

Tad jau ar vecu mucu (kā garāžās) var sildīties...

 

Ja rokas vēl šajos buržuju laikos nav atrofējušās, var pats uzmūrēt krāsni  :sarkasms: pēc rasējumiem no vecājām grāmatām.  :showoff:

Labots - ricijs
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ricij, cik krāsnis esi uzmūrējis pats? Varbūt kādu bildīti ar darba procesu un gala rezultātu ieliec?

 

Nav tās ilgdegošās jotulas nav tik sliktas, viņas gruzd diezgan ilgi ap 8h, tā ka nav visu laiku malka klāt jāliek, bez tam ja māja nav caura kā šķūnis pa stundu temperatūra no 27 līdz  20 grādi nenokrīt.  Sievas tēvs  gandrīz 10 gadi kurināja izremontētu lauku māju ar jotulu, kamēr centralapkuri sataisīja. Protams ka ir problēmas ar skursteni, darva veidojas, malkas patēriņš liels...

Link to comment
Share on other sites

Tūlīt visi noliks gar zemi, bet es ieteiktu elektrosildītājus ar taimeriem.

 

Jā, ir dārgāk, bet atkrīt malkas un pelnu jebelācija, tajos 50 kvadrātos nu kādus 3 sildītājus vajag, atkarīgs, cik istabas un kāds iekārtojums

 

 - pa dienu atslēdz vispār nost un uzliec sildīšanas režīmu teiksim no 6:00 - 9:00,   16:00 - 22:00  - tā lai pašam patīkamāk.

 

 

Ja ir kas kurina, tad vari apskatīt versiju par mūrētu krāsni.

Labots - Red
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Red

Gribētos redzēt, kad pie -20 ziemā šādu režīmu varētu reāli izmantot :)  Pirmkārt ir nevis dārgāk, bet ļoti dārgi - >200 EUR/mēn ziemā atkarībā no siltinājuma.  Krāsns izbūve atmaksāsies dažos gados. Otrkārt te ir tā pati problēma, kas ar siltumsūkņiem, jo var nepietikt elektrojauda. Ar 2kW var knapi piesildīt vienu 10m2 istabu, ja vien nav plānots tupēt +10 grādos.

 

Turklāt pie vecas elektrosistēmas, kur vadi vilkti 50 gadus atpakaļ, elektriskie sildītāji potenciāls ugunsgrēka avots, līdz ar to nekādā gadījumā šādu apsildi kategoriski neieteiktu, ja vien elektriķis ar pretestības mērījumiem rakstiski var apstiprināt, ka tik tiešām tā būdai vadi un to savienojumi šādu jaudu izturēs. 

 

Ir protams labi, ka rodas idejas, bet vajadzētu nolaisties uz zemes. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Esmu vīlies Jotul krāsniņā-lauku variantā nav nekā labāka par ķieģeļu krāsni.Šovasar mēģināšu mūrēt pats. :)

Link to comment
Share on other sites

Es pats kurināju mājas pirmo stāvu ar sūdīgi būvētu malkas plīti un iebūvētu sildmūri un blakus istabā bija čehu ABX kamīnkrāsns, rezultāts, vienāds kamēr deg labi, kad izdziest sūdīgi. Pēc tam kad jaucu ārā sildmūri, tāds ārprāts, kas par lopu ir taisījis, tīrā haltūra! Un tas bija labākais meistars, ko 90 gados varēju atrast savā rajonā. Tā māksla ir zudusi. Krievu un ukraiņu žurnālos tagad ir atrodami rasējumi ar pilnīgiem aprakstiem kā likt pa rindām krāsnis un kamīnus, var jau būt, ka viņi nav ideāli, bet jau arī nebūs tādi mēsli, kā tagad ierindas mūrnieki taisa.

Labs mūrnieks ir ļoti dārgs, kā jebkurš speciālists.

 

P.S Siltumsūkņi un elektrība, tas tāds labs marketinga apisiens LV teritorijai, ka prieks ir tikai firmām, kas to mācēja pārdot!

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
Fantamass

Gribēju pavaicāt lai nesāktu jaunu tēmu nelielai mājai 68 m2 vajadzētu pārbūvēt veco krāsni rodas jautājums ko labāk likt vietā metāla gatavo krāsni vai mūrēt no ķieģeļiem jaunu krāsni un kā tur ar tām izmaksām sanāks, vel jautājums par tām metāla krāsniņām vai viņas var aizstāt parastās ķieģeļu krāsnis domāju siltuma ziņā ?

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Metaala kraasnij nav kur to siltumu akumuleet. Peec izdzishanas aatri atdzisiis. Taa, ka, ja taisi kraasni, tad kjiegjelju. Protams labu speciaalistu buus jaapameklee.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Var redzēt, ka esi eksperts :) Gribētu redzēt to apvilkšanas procesu :) Ja būtu papētījis, tad bleķa krāsnīm bleķis ir tikai karkass, kas satur kopā visu masu un nodrošina tikai estētisko pusi. Lielākā šo krāšņu problēma ir tāda, ka tās fiziski nav iespējams uzbūvēt tā, lai varētu kvalitatīvi akumulēt siltumu, jo apaļā forma ir ar vismazāko tilpumu un ķieģeļi parasti apaļā formā reti sastopami. Bieži vien paredzētās gaisa spraugas ir piegāztas ar māliem vai pilnas ar sodrējiem. 

 

 

nekāda gadījumā nevajag tādu kas apvilkta ar bleķi
 
Link to comment
Share on other sites

Varu piebilst, ka šo ziemu sievas pusmāsai fātars atdeva savējo veco jotul krāsni. Viņiem caurā mājā ir kreisi uzmūrētas ķieģeļu krāsnis - tajās varēja krāmēt malku cik gribi- siltuma istabā nebija kā šķiras. Ielika ilgdegošo čuguna krāsni - malku tāpat jāgruzī iekšā, bet istabā silts. Nu nav tās ilgdegošās čuguna krāsnis nemaz tik sliktas!   

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Redz jotuls ātri uzsilst, toties "sadedzina gaisu", telpā uzturēties nav diez ko patīkami, savukārt podiņu krāsns, kad atdziest savāc sevī daļu mitruma, pēc tam uzsilstot, to atkal izdala un telpā veidojas patīkams klimats!

Link to comment
Share on other sites

Es savā pilsētas dzīvoklītī lietoju kompromisu - ir gan podiņu krāsns, gan "buržuika" virtuvē. Buržuikā kurinu skaidu briketes, 10 minūtes pēc iekurināšanas virtuvē ir 30 grādi bez problēmām (ja grib var arī 40 grādus "uzdzīt"). Attiecīgi, ar "buržuiku" "uzdzenu temperatūru" visā dzīvoklī, podiņu krāsns uztur nemainīgu temperatūru arī pa nakti. Liela sala gadījumā "buržuikā" pietiek ar piecām briketēm, tas ir ~0.8EUR diennaktī.

 

Lauku mājā gan - "ulmaņlaiku" virtuves plīts ar siltuma mūrīti, kurā dūmu kanāla garums ir ~10m (krāšņu meistari saka, hvz kā tas strādā, pēc idejas tas ir nepareizi :D), un viss ir bumbās. Normāli izkurinu, no rīta mūrīc vēl ir silts un ir labi gan man, gan ģimenei :)

 

Jotuls tā pati "buržuika" vien ir, tikai modernāka. Man virtuvē gan nav nekāda krievu laika buržuika, bet normāla mūsdienu kompakta čuguna kurtuvīte ar ~3m metāla iekšējo dūmu trubu, no kuras arī nāk viss siltums... Gaisa sadedzināšana - gan jau. Tomēr degšana bez gaisa sadegšanas neeksistē. Tās pašas podiņu krāsnis arī nav OK ja skatāmies uz alerģijām - putekļi dzīvo uz krāsns, tos karsē, tie lido pa istabu utt. Ja gribi veselīgu apkuri - liec centrālo apkuri, kura nepārkarsē gaisu dzīvojamajās telpās.

Labots - rubb
Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

Metaala kraasnij nav kur to siltumu akumuleet. Peec izdzishanas aatri atdzisiis.

taisnība, bet ja mājai nav cauras sienas, tad pietiek 

Link to comment
Share on other sites

Fantamass

Kāds nezin cik varētu izmaksāt ķieģeļu krāsns ? Ir viens labs mūrnieks bet par visu kopā prasa apmēram 1000 eiro ko sakiet par šo ciparu ? Nav takā padaudz ?

Link to comment
Share on other sites

1000 EUR ir pa lēto, ja mūrnieks tiešām ir labs un var parādīt kādu tiešām labi strādājošu krāsni, ko ir uzmūrējis.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Es arī biju skeptisks pret jotulu, bet kad paziņam redzēju darba, skepse zuda. Uzmanīgāk papētiju-sāls ir taja gaisa padevē, plūsmām iekšpusē. Vismaz kad papētiju durtiņas un kā notiek gaisa padeve, nu nav tas pats kas padomlaiku ''godmaņkrāsniņa''.  Tiešam aizvieto milzonīgu krāsni. Veco laiku riktīgi lielu krāšnu labums laikam tik tas ka ja n-tās dienas nekurinās, vēl būs kāds siltums mājā. A tā, ja māja ''izsalusi'', tad paies n-tās stundas kamēr siltums izlīdīs cauri un paliks silti telpā . Jotula uzreiz silda.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Laukos dzīvojot esmu pieredzējis dažādas krāsnis. Senču mājā, kura ir gandrīz 200 gadus veca, ir dažas oriģinālās podiņa krāsnis. Bet bija arī dažas apaļās padomju laikos tapušās, no kurām pašlaik neviena nav izdzīvojusi. Vienu krāsni nojaucu, jo koridoru sildīt nebija vajadzība un lieki vietu aizņēma, kā arī skursteņa izvads caur dibencaurumu uzbūvēts, kas dūmoja katru reizi. Otru nojauca samērā nesen un uzstādīja jotulveidīgu, jo telpā tagad reti uzturējās, bet vecā krāsns bija divas dienas jākurina, lai 25m2 telpu līdz 20 grādiem uzsildītu. Bija mēģinājumi reanimēt, bet bleķis jau bija izrūsējis un iekšā ķieģeļi sabiruši. 

 

Kas attiecas uz oriģinālām podiņa krāsnīm, tad visas joprojām nevainojami kalpo. Visinteresantākā ir viena podiņa krāsns, kurai nav šībera, bet brīnumainā kārtā to vismazāk jākurina un visilgāk paliek silta. 

 

Ir redzēti saucamie mūrīši, kas kombinēti ar malkas plītīm, paralēli sildot istabu. Ļoti laba fīča, tikai jāprot to uzbūvēt. Vienai tantei uzbūvēja, bet tas bieži dūmoja, sila nevienmērīgi.

 

Ja man būtu jādzīvo telpā, kur katru dienu būtu jākurina jotul, domātu par kaut ko labāku. Lai cik slavinātu, bleķis ar sadegušiem putekļiem smird. Tās domātas, lai papildus piesildītu vai arī telpās, kur reti uzturas, piemēram, saimniecības ēkās, pirtīs, vasaras mājās.

 

Tāpēc mūrētās krāsnis nevajag gānīt, vienkārši vajag labu meistaru, kas uzbūvēs kaut ko labāku par ķieģeļu čupu.

  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Ja man būtu jādzīvo telpā, kur katru dienu būtu jākurina jotul, domātu par kaut ko labāku. Lai cik slavinātu, bleķis ar sadegušiem putekļiem smird. Tās domātas, lai papildus piesildītu vai arī telpās, kur reti uzturas, piemēram, saimniecības ēkās, pirtīs, vasaras mājās.

+1

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Smird tās apaļās krāsnis tāpēc, ka:

1) tās pārkurina

2) virs durtiņām ir paredzēti ugunsdrošie ķieģeļi, kas bieži vien ir izbiruši vai vispār nav bijuši.  

3) metāla dūmvadu kādam patīk ļoti krāsot

 

Cik nu jūtīgs, esmu daudzus gadus kurinājis tās malkas krāsnis un tās bezvēja laikā ir dūmojušas iekurināšanas laikā, bet tradicionālā krāsnīm nekad nav piecepušos putekļu smaka. Ja mājās dzīvnieki, tad var labi saost.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...