Jump to content

tiger23
 Share

Recommended Posts

Sveicināti! Tātad, lieta ir nopietna. Nesen meistars dzīvoklī nomainīja pāris vecās rozetes pret jaunām. Ilgi čakarējās kamēr sataisīja, jo vadi burtiski drupa rokās, nevarēja pieskrūvēt, visu laiku tik grieza pa gabaliņam nost, cerēdams, ka varbūt tālāk aizies kaut cik izturīgāki vadi. Nezinu, vai tas ir signāls, ka ir jāmaina vadi, vai arī tā ir normāla parādība tajās vecajās padomju laiku mājās. Varbūt tā rozete bija ilgi un pastāvīgi lietota visus šos gadus, tāpēc tādi vadi? Cik zinu, tur visu laiku ir stāvējis televizors.

 

Es drīz pirkšu datoru, un nezinu, vai tie vadi izturēs to barošanas bloku un visu pārējo, kas tur būs pieslēgts. Tās rozetes mainīja vienā istabā, bet man dators stāvēs citā istabā, kurā vadu stāvoklis man nav zināms, neesmu skatījies, kas darās tur. Varbūt otrajā istabā nav tik traki vadi. Dators būs gandrīz visu laiku ieslēgts, un es negribu, lai tur kaut kas noiet uz īso vai korķus sit ārā.

 

Starp citu, tagad man ir ielikti 4 x 20A drošinātāji skapī, bet agrāk stāvēja 16A. Tas ir droši? Kad gāju pirkt jaunus, tur nebija mazāki par 20A, tāpēc ņēmu tādus. Ko tas dod, ja ir lielāki?

Labots - tiger23
Link to comment
Share on other sites

Tu tagad runā kā tirgus bāba, meistars kaut ko maina un  Tu pats nezini ko! Ja tas ir vecais padomju dzīvoklis bez remonta, tad tur ir alumīnija vadi! Maksimālā jauda 2.1 KW, datorus tur var pieslēgt kādus 10 gabalus, ja tu neesi fans super spēlēm, domāju ja Tu tāds būtu, tad zinātu cik viens dators var rīt spēļu laikā.

Kad vārīsi kafiju atceries, ka tev ir dators! 4x20A nozīmē, ka ugunsdzēsēju telefonu turi tuvumā, vai arī tavs elektriķis tev melo, acīs skatoties.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Padomju laika mājā 4x20A drošinātāji?

Viens no mums nav gudrs un es tas neesmu.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Pirmais aizbrauc un nomaini atpakaļ uz 16A drošinātājiem, 20A stāv visdrīzāk uz pienākošo fāzi. 

 

Par alumīnija vadiem nav tik traki, ja mizojot neievaino metāla dzīslu, tad pāris reizes nedaudz var palocīt. Nav tik traki! 

Link to comment
Share on other sites

Muļķīgi ir ''uzbraukt'' autoram, jo viņš saprot tajās lietās tieši tikpat, cik pamatā visi šodienas elektroierīču lietotāji, bet vienīgi tikai grib parādīt iniciatīvu...

Tāpēc, slēdz tikai klāt savu datoru, no tā jau vadi lūzt nesāks...

Link to comment
Share on other sites

Nekas tur nenodegs dēļ tā, ka ir salikti 20A drošinātāju. Ja būs īsslēgums izsitīs arī 20A drošinātājus, bet dabūt dzīvoklī tādu pārslodzi, lai sāktu degt vadi ir ļoti jāpacenšas - piemēram, jāsaslēdz uz vienu rozeti veļas mašīna, cepeškrāsns, ūdens sildītājs un matu fēns un  tas viss jādarbina vienlaicīgi. Labāk jau protams būtu likt 10A, 16A, bet 20A arī nav nekas briesmīgs, it īpaši, ja to salīdzina ar mājām, kurās ir padomju laika vienfāzu automāti AE.AE2044_.jpg

Vot ar šādiem automātiem tiešām ātrāk sadegs vadi un māja nekā tie atslēgsies.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

autoram droši ka šādi drošinātāji

BB-31005.jpg

 

Nav ko iespringt savu funkciju pilda pat labāk nekā automāti (fizika, pie lielākas slodzes stieple pārdeg)

 

Dators arī uz veciem vadiem strādās labi ( vienīgi ja kaut kur kontaktligzdās nav pievilkti vadi kārtīgi varētu būt problēmas ar karšanu)

Link to comment
Share on other sites

jema,

 

"Maksimālā jauda 2,1kW" – manam čaiņikam ir 2,2kW un kad ieslēdzu to, tad visas spuldzes dzīvoklī paliek tumšākas, ko tas nozīmē?

 

Un vēl jautājums. Uz pagarinātāja rakstīts 16/250, tas nozīmē, ka vairāk par 16A un 250V tas neturēs?

Labots - tiger23
Link to comment
Share on other sites

16/250-tas ir ap 3,5 kW.Mājas vajadzībām pietiek.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tas nozīmē, ka nosēžas spriegums, un tam tā arī jābūt. Lai gan jāpamēra cik tieši sēžas, un tad var sākt domāt, kas pie vainas un ko darīt.

Link to comment
Share on other sites

Daudzstāvu mājās ir problēma ar vadiem, JO:

 

Sākumā netika rēķināts ka darbināsi KW ūdens sildītāju, veļasmašīnu , plazmas TV un Datoru.

 

Laika gaitā ir radītas jaunas rozetes, kuras ņem elektrību no blakus esošās rozetes rezultāta var sanākt mierīgi vienai fāzei pieslēgt 3-4KW.

 

Šitā bija vienai paziņai 16 stāvu mājā Imantā. Kā ieslēdza veļasmašīnu un ūdens sildītāju tā korķis bija ārā un 2x pat sadega rozete, pie kuras bija pieslēgta ķēdē vēl viena rozete.

 

Visdrošāk protams būtu tos visus vadus nomainīt, lai nenodeg dzīvoklis, bet tas jau atkarīgs vai tu viņu īrē vai tas ir tavējais.

Link to comment
Share on other sites

Ai, da nav ko tur uztraukties. Ja strādāja 40 gadus tad strādās vēl tik pat ilgi. Tēma slēgta.

Link to comment
Share on other sites

@tiger23 - nav pareizā attieksme, jo vai tu esi gatavs riskēt ar savu dzīvību tāda sīkuma dēļ kā vadi?

 

Pat, ja iespēja ir un pavisam reāla, ka var būt nopietnas problēmas, kāpēc gan nesalabot un gulēt mierīgi?

Link to comment
Share on other sites

@ kazarma ko konkrēti Tu iesaki autoram tur salabot?

Link to comment
Share on other sites

laikamTak

 

 

kāpēc gan nesalabot un gulēt mierīgi?

 

Ilgi čakarējās kamēr sataisīja

 

slēdz tikai klāt savu datoru
 
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Tie vadi ir iebetonēti sienā, salabot visu eletro sistēmu - nozīmētu visu izjaukt, ok var vilkt jaunos pa ārpusi un uztaisīt skatu kā garāžā :D

 

Tā nav koka māja, kur ar atklātu liesmu viss aizies pa gaisu. Tie vadi sienā ir kāda 1cm dziļumā, siena iespējams var sakarst, bet tad vienā brīdī dzīsla būs pušu un viss. Un tāpat būs siena jājauc ārā :D Koks ar diviem galiem!

 

Bet ja domā tikai datoru lietot, tad vari to darīt un gulēt mierīgs.

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

Tak nu beidziet baidēt cilvēku. Alumīnija vadiem nav ne vainas un attiecīgu slodzi tie tur bez problēmam. Nu nebūs tā ,ka alumīnija vads pēksņi sienā saks degt. Parasti ar alumīniju ir problēma savienojumu vietās kontaktos un nozarkārbu skrutkas. Ne par velti krievulaikos bija prasība skrutkas galus sametināt, tikai kas gan to darija :sarkasms: Tiklīdz alumīnijs pārkarst, tā paliek trausls un grūti savienojams. Karst savukart tapēc, ka vecajā krievulaiku kontaktā paurbina caurumiņus lielakus lai jaunais štepselis lien iekšā un elektrisko tējkanu var ieslēgt. Uz vecajiem kontaktiem skaidri un gaiši bija uzrakstīts 6A un tā bija maksimālā strāva, ko tas var turēt. Kad šo kontaktu "izvaro" ar resnāku štepseli un vēl ieslēdz 2kW patērētāju, tad protams sāk "cepties" . Vārdu sakot, vecā instalācija mierīgi var darboties uz apgaismojumu un kontaktus var izmantot naktslampiņai, televizoram vai datoram, bet jaudīgajai sadzīves tehnikai jāvelk jauni vadi. Datoru  var slēgt vecajā kontaktā un tas jaudu turēs. tur gan parādās zemējuma problēma, jo vecā instalācija bija divvadu un zemējuma nav. Bez zemējuma uz datora korpusa visu laiku ir 110V spriegums. Nosist  nevar, jo strāva maza, bet kad pieskaras korpusam,tad mēdz nepatīkami "kutināt".

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ja tās nav vecās koka grīdlīstes.Un līdz rozetei vads vienalga jālaiž pa sienu.

Link to comment
Share on other sites

Secinājums - autoram jānomaina rozete un miers. Jaunus vadus vilkt datoram tas perebors!

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Didzis: tur gan parādās zemējuma problēma, jo vecā instalācija bija divvadu un zemējuma nav. Bez zemējuma uz datora korpusa visu laiku ir 110V spriegums.  

 

Čau Didzi, atceries mūsu māju pie trikotāžas kombinātā, uz  mūsu mājas ar antenām tur bija monolītais gāzbetona lējumams, visi antenu korpusi sita pa pirkstiem, pret fāzi bija 85 volti, un kren zina kapēc!

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

Tārps

  Visi zemapmetuma vadi (PSRS laikā) mitrā vidē sita cauri izolācijai. Ja zem apmetuma izvilka tos un, negaidot, kamēr izžūs apmetums, ieslēdza spriegumu, visa siena sita pa nagiem. Tādēļ arī mitrās telpās, piemēram, pienotavās, gaļas cehos, pagrabos, centās zem apmetuma likt kabeļus. Tas ir vadus ar dubulto izolāciju.

 

   Tai dzīvoklī nav jau jāpārvelk visa instalācija. Var jau izmantot to visu lamāto paņēmienu - no vienas sienas puses iebarot caur kontaktu arī otras puses telpas, un tikai sākumam ievilkt resnākus vadus. 

  Jānotaksē cik resni tad ir tie aluminija vadi. Ja 2,5 mm2 , tad turēs 18 - 20 A. Vai tad ar to nepietiks? Tais laikos sevišķi neekonomēja vada resnumu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Didzis

Antenu kabeļi novilkti starp daudzām mājām un sanāk, ka savieno vairāku apakšstaciju transformātoru nullesvadus, kuriem jābūt sazemētiem. Pašos trafos jau zeme ir, bet, krievulaiku mājās, reāli nav. Tad vēl visadi sūdīgi savienojumi nullesvadā un gudrinieki, kuri bremzē skaitītāju pret radiatoru un arī pret antenas kabeli. Vārdu sakot, daudzdzīvokļu mājās ir pilnīgs pipec. Tagad, kad starp mājām velk optiku, nekas, sazemē antenas pastiprinātāju pret sadales skapi un miers, bet kad otikas nebija, atstāja visu antenas kabeļtīklu gaisā, jo citādāk vienkārši kabeļi sila. Man bija gadījums, atveru skapi, bet tur viss cepas un no vecā RK1 kabeļa pil izolacija nos. Es panikā pārkniebju kabeli un mājā gaisma nodziest. Iedzīvotāji sāk mani lamāt, ka esmu elektrību sačakarējis. Viņiem ta poh**, ka centrālajā elektrības sadalē nullesvads nopuvis un nulli māja saņem pa TV kabeļiem.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tais laikos sevišķi neekonomēja vada resnumu.
Tais laikos lika tādu vadu kāds bija projektā, vai kādu varēja dabūt, un 2,5 mm² bija tievākais alumīnija vads ko ražoja priekš elektrības instalācijas montāžas.
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Didzis

Te pēc vairākiem komentāriem sanāk, ka alumīnija vadi ir sūdi un obligāti dzīvoklī japārvelk. Nu nav tā un arī musdienās ļoti plaši izmanto alumīnija vadus. Alumīnija vadi ir faktiski visos jaudas kabeļos un gaisvadu linijas. Kautkā nav ar tiem nekādu problēmu. Problēmas dzīvokļos ir tikai tapēc, ka vecajās rozetēs sprauž neatbilstošas jaudas patērētājus un tad brīnās, ka alumīnija vadi cepās. Vajag tikai nomainīt kontaktligzdas, kartīgi pieskrūvēt tajās alumīnija vadus un alumīnija 2,5 kvadrātu vads turēs to pašu slodzi ko 1,5 kvadrātu vara vads.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

inteens

gudrinieki, kuri bremzē skaitītāju pret radiatoru

 

Par šo varētu sīkāk pastāstīt?

Link to comment
Share on other sites

Agris 77

 

 

nevareetu gan. pirmkaart taa ir zagsjana
Nav šeit nekā slepena. Elektrības zagšana "pievienojot kaut ko pie radiatoriem", mehāniskajiem bija iespējama pirms 100 gadiem un ir iespējama arī tagad. Mūsdienu skaitītājiem ir mehānisms, kas to neļauj griez atpakaļ, bet aizsardzības pret to, ka lietotājs noraus plombes un samainīs vietām vadus, tā lai caur strāvas spoli ietu neitrāle, nevis fāze, šiem skaitītājiem nav. Arī “pilsētas leģendās” dzirdētais “brīnum-transformators” bija spējīgs zagt elektrību vienīgi pēc tam, kad pie skaitītāja bija vadi tika samainīti vietām. Sods par plombes noraušanu un vadu pārvienošanu ir samērā bargs – lietotājam būs jāapmaksā tik kilovati cik sanāk = “maksimāli atļautā jauda * 24h * dienu skaits starp pārbaudēm”. Kaut gan, ja dabūtu labu advokātu, šādu sodu var pārsūdzēt un uzvara tiesā ir garantētā, ja kāpēc klientam ir jāatbild par to, kas notiek ar Latvenergo piederošu skaitītāju, kurš atrodas brīvi pieejamā kāpņu telpa, vai uz ceļa malā uz valsts zemes?

Atsevišķa tēma ir Rīgas “vecā elektrība”, kur iespējams, ka pie noteiktiem apstākļiem (kādam no fāzes vadiem ir savienojums ar zemi) tiešām ir iespējams zagt elektrību ņemot “nulli” no radiatoriem (vecajā elektrībā nav nulles vada), bet gan jau, ka tie kuri var atļauties dzīvot Vecrīgā var nečakarēties ar elektrības zagšanu.

 

Firza

Link to comment
Share on other sites

Didzis

Vēl krievulaikos bija izplatīts variants, kad uz skaititāju stāvēja drošinātajs arī nullesvadā. Atlika tikai to izskrūvēt, nulli ņemt no radiatora un skaitītājs bija mierā. Problēma tikai tajā, ka radiatori nav laba zeme, jo dzelzs trubas, visadi pakulām notīti savienojumi un vispār tie nebija sanullēti. Vārdu sakot 85V uz radiatora, pret nullesvadu, nav nekāds brīnums. Mūsdienas daudzkur izmanto plastmasas trubas un šitie varianti neiet cauri. Ja ir zināšanas elektronikā, tad ar potenciometru istabā var pieregulēt skaitītāja griešanās ātrumu kāpņutelpā un nekādas plombes nav jārauj nost. Lai ko tadu saveidotu, bišku fiška jārubī. Skaidrs, ka Latvenergo par to priecīgs nav un sodi pamatigi. Cik tad tādā dzīvoklītī vispār var nodedzināt elektrības, lai būtu vērts riskēt dēļ piečuka mēnesī. Latvenergo to zin un baigi neiespringst pārbūvēt daudzdzīvokļu mājas elektrotīklu. Savukārt privātmāja, kur trīsfāzu skaitītājs ielas malā, fig ko vairs mūsdienās nozagsi. Lai gan........

Link to comment
Share on other sites

lats302

liec ko gribi,,kā gribi-ar sunišiem vai digitālos,skaititājus.ir zagts un zags vienmēr!Vajag tikai galvu uz pleciem un rokas pareizajā vietā. Tā ir mūsu Pdomijas palieka,ja kaut ko nenozog,tad nevar mierigi gulēt

Link to comment
Share on other sites

jacobs

 

 

Vajag tikai galvu uz pleciem un rokas pareizajā vietā

Vispār jau, tad parasti arī pietiekoši pelna un tā laimes spēle pavisam neliekās saistoša...

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Savukārt privātmāja, kur trīsfāzu skaitītājs ielas malā, fig ko vairs mūsdienās nozagsi. Lai gan........

 

Bija sižets "degpunktā" par vienu onku no Carnikavas puses, kam sanāca elektrību par velti palietot kādu brīdi. Tur gan šim nepaveicās, jo skaitītājs bija vienfāzes un pie katras pārbaudes rādijums viens un tas pats! Redz lai ko tādu izveiktu ir vajaqdzīga galva uz pleciem, bet tad kad galva ir uz pleciem, tad ko tādu izveikt nav nepieciešams, jo naudas ir vairāk kā pietiekoši un par elektrības rēķinu nav ko iespringt.


Protams elektrības cenas LE ir saskrūvējuši kosmosā. Vajadzētu nomīnusot OIK, uz pusi samazināt pārvades tarifu un tad cena būtu kaut cik tuva tādai kādai tai ir jābūt.

 

Un tikai nevajag mūldēt par to, ka LE ienes dividendes valstij no kā tiek maksātas algas ārstiem un skolotājiem. Elektrība ir pirmās nepieciešamības prece un tā ir jātirgo par pašizmaksu, kā arī LE ir jābūt bezpeļņas uzņēmumam, kas strādā savas valsts pilsoņu labā!

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Elektrība ir pirmās nepieciešamības prece un tā ir jātirgo par pašizmaksu

Maize un piens arī ir pirmās nepieciešamības preces un arī tās jātirgo par pašizmaksu :D

Elektrība ir tieši tāda pati prece, kā jebkura cita un to drīskt tirgot jebkurš, kam ir attiecīga licence.

Link to comment
Share on other sites

ImissimI

Es ticu, ka varētu "sakārtot" arī kā bezpeļņas uzņēmumu + piemest pāris EUR abonēšanu. Un i gailis pakaļ nedziedās.

Bet "AS" ar "bezpeļņas uzņēmums" galīgi švaki iet kopā. "VAS" vēl kaut kā bet "AS" švaki.

Link to comment
Share on other sites

Tārps

IVO, šī tēma ir jau ar bārdu apaugusi. Ja LE ir tāds pat veikals kā pārējie, tad kāpēc tas nevadās pēc normāliem tirzniecības likumiem? 

 Ja es normālā veikalā nopērku preci , tad jo vairāk es pērku, jo lētāk man to pārdod, un pat par velti piegādā uz mājām. Ar LE ir tā, ka lai palielinātu jaudu (pirktu vairāk) , jāmaksā eiro veselām $pakām un čemodāniem. Gribu vienas f vietā trīs (atkal tērēšu vairāk) ,atkal jāmeklē čemodāns. 

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Tārps, lai palielinātu jaudu, jāveic konkrēti izbūves darbi, kas diemžēl maksā naudu. Tālāk ir varianti - vai nu izmaksas sedz konkrētais klients, kam vajag, vai arī visi klienti solidāri. Pie mums ir izvēlēts vidusceļš - 40% izmaksu sedz uzņēmums (visi klienti solidāri), savukārt 60% sedz konkrētais klients.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Tārps

  Bet kā tad veikalā? Vai tur vējš sapūš preci vai atpūš uz manām mājām. Un kā ar to uzskaiti?  Man jāatbild par skaitītāju manā teritorijā. Tad jau man būtu jāatbild arī par svariem veikalā, kad tik nesalūzt sverot manu preci. Kādam nolūkam tad veikalā ir kasieris, vai vismaz cilvēks, kas izraksta rēķinu? Pie LN pašam jāpasē skaitītājs, pašam jāgatavo rēķins.

  Nu pateic, kur te līdzība ar veikalu.

 

p.s. tai jaunajā sistēmā paredzama vēl lielāka j...ļa ar to maksāšanu par elektrību. Kāpēc tā? 

Link to comment
Share on other sites

(labots)
Ar LE ir tā, ka lai palielinātu jaudu (pirktu vairāk)

Izmantojot analoģiju ar veikalu, ja Tu piemēram gribi vairumā iepirkt graudus ar piegādi mājās, bet māja vēl nemaz nav uzbūvēta, un nav ne ceļa, ne dzelzceļa, ne noliktavas kur tos graudus glabāt, tad pārdevējs labākajā gadījumā atvedīs vienu kravu izbērs uz zemes un pasūtīs Tevi vienu māju tālāk. Ne jau preces piegādātājam par savu naudu Tev māja, ceļš, noliktava jābūvē. Ir jau labi, ja naudu infrastruktūras rekonstrukcijai var dabūt no Eiropas fondiem, vai Latvenergo pati izlemj ieguldīt perspektīvā virzienā, kurš nākotnē varētu nest pelņu, bet principā - maksā tas kurš pasūta mūziku. Lielā maksa par jaudas palielināšana ir mehānisms kā ierobežot lietotāju vēlmi bezjēdzīgi pieprasīt lielāku jaudu, lai pēc tam varētu tiesāties ar Latvenergo, ja elektrība netika piegādāta vajadzīgajā kvalitātē. Piemēram, sadomāja 20 privātmāju īpašnieki Mārupē palielināt jaudu līdz 3x100A, bet elektrolīnija tika projektēta uz 5x mazāku jaudu. Tas jau nekas, ka reālais patēriņš paliks tāds pats, bet Latvenergo tik un tā būs spiesti visu pārtaisīt (kabeļus, transformatoru nomanīt), jo ja nu pēkšņi vienā brīdī visi sadomā izmanto savas tiesības uz 100A jaudu. Nu nez vai būtu pareizi, ja mums visiem kolektīvi (ar elektrības tarifiem) vajadzētu finansēt kāda vēlmi palielināt jaudu. Tas pats attiecas uz gāzi, ūdens vadu, kanalizāciju, internetu. Nevar pa 1/2 ”cauruli pievadīt vairāk ūdens par 1,5m³/h, nevar ar 20mbar pa ½” cauruli dabūt vairāk gāzes kā priekš vienas gāzes plīts (mazliet muldu), nevar pa 2 dzīslu kapara telefona vadu dabūt internetu ar ātrumu 100Mbit/s. Gribi visu to vairāk – maksā no savas kabatas par to, lai tas viss būtu resnāks, ātrāks, spēcīgāks.

 

P.S. Rūpnieciskie patērētāji bez tā, ka maksā Latvenergo par patērēto elektrību, vēl maksā abonenta maksu par „drošinātāju” – tas ir maksā par maksimālo pieprasīto jaudu. Tādā veidā rūpnieciskie patērētāji ir ieinteresēti pieprasīt tikai tik lielu jaudu, cik reāli ir nepieciešams, un ja tik daudz nav vajadzīgs, tad arī samazināt.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...