Jump to content

Vēlos izmēģināt Linux


intervall
 Share

Recommended Posts

(šodien pietiek, bet ir paliela aizdoma ka aiziešu atpakaļ pie ubuntu vai mint)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Zux

    15

  • Aigars

    17

  • nevertell

    22

  • intervall

    19

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

paliela aizdoma ka aiziešu atpakaļ pie ubuntu vai mint

Pag, ta tev tas Elementary OS? Bet tā vai tā viņš bāzēts uz Ubuntu, kā arī Mint.

Neesmu viņu bakstījis, pieļauju, ka apgraizīta tā OS. Laikam jāvelk papildus paketes caur komandrindas termināli, lai var kaut ko izdarīt.

Tāpēc iesaku iesācējiem likt vai Mint, vai Ubuntu. Būs vieglāk, un ar padomiem arī.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Ieleja, ielej sev vēl un ej čučāt. Elementary OS strādās visi tie paši tutoriāļi, kas strādās priekš Ubuntu. Tāpat ir ar Mintu. Uz elementaryOS, tāpat kā uz ubuntu, vajag iedarbināt i386 repozitorijas un nokačāt 32 bitu savietojamības bibliotēkas, jau augstāk ir minēts, kā to darīt. Būtu jau jauki, ja nevajadzētu tādas lietas darīt pašam, bet no otras puses skatoties, ja skaipu cilvēks nelieto, Steam un Wine spēles nespēlē, tad no tām 32 bitu bibliotēkām nav ne kādas jēgas. Vispār skaips ir vēzis, no kura būs grūti tikt vaļā, bet jo ātrāk to izdarīsim, jo labāk. 

Un neizprotu to soli pa labi/kreisi. Tu domā, instalēt netradicionālas pakas/dev relīzes softiem vai vienkārši citu darbavirsmu ? Netradicionāliem softiem uz Ubuntu/Debiāņa ir speciāli repo un tad tie ir jālieto, bet visā visumā, ja gribi pickāties, tad Ubuntu un Debijānis nav distribūcija priekš tevis. Ja vēlies citu darbavirsmu, ir gana daudz iespēju to darīt. 

 

Elementary OS ir vēl zaļš, bet apgraizīts nu ne pārāk. Ikdienas darbiem tur ir viss ko vajag, neskaitot tās lietas, kas tāpat parasti pašam jāliek klāt- normāls brauzeris un ofiss. Un nav jau tā, ka to būtu grūti izdarīt.

Nav vērts pickāties ar tar.gz failiem, ja vēl esi linux zaļknābis. 

 

Uz Arch'a šādas problēmas risinās protams daudz vienkāršāk- yaourt -S skype un viss gatavs. 

 

 

Un mārtiņ, Ļenuksa skaips ir daudz patīkamāks un lietojamāks kā dajebkas uz Windows- nav reklāmu, nav Metro buļkakas, čats ir atsevišķā logā, no kura redzi visu aktuālo.  

Labots - nevertell
Link to comment
Share on other sites

 

 

Nav vērts pickāties ar tar.gz failiem, ja vēl esi linux zaļknābis.

Šitam piekrītu, pats esmu zaļknābis.

 

 

 

Uz elementaryOS, tāpat kā uz ubuntu, vajag iedarbināt i386 repozitorijas un nokačāt 32 bitu savietojamības bibliotēkas
Kāpēctu runā tieši par 32 bitu?

 

 

Uz Arch'a šādas problēmas risinās protams daudz vienkāršāk- yaourt -S skype un viss gatavs.

yaourt -S skype. Kurš zaļknābis šito saprastu? Kad par tādu vārdu salikumu neko nav dzirdējis un pat nezina kur pielietot?

Es kā zaļknābis, padomāju par termināli, palabo, pareizi vai nē?

Bet citi? Kur to raus?

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Par 32 bitu bibliotēkām runāju tāpēc, ka man šķiet, skaips vēljoprojām nāk kompilēts tikai priekš 32 bitu sistēmām. Līdz ar to, tas lieto tikai 32 bitu bibliotēkas, kas 64 bitu instalācijai standartā NAV. Agrāk bija tieši tā pat ar flash'u. Kā arī flash'am nevajadzētu būt standarta repoziotrijā, jo tas nav īsti "free software" un "open source", lai to varētu instalēt, jāpiekrīt, ka tu apzinies, ka tam būs savs terms & conditions. 

 

Nu bet pagaidi, pirmās piecpadsmit minūtes pēc sekmīgas distribūcijas uzstādīšanas ir uzmanīgi jāpalasa dokumentācija par izvēlētās distribūcijas paku menedžeri un jāiepazīstas ar vienkāršākajām unix bash komandām- ls, ln, rm, cp, mv un cd. Kā arī jāapgūst nano. Tas tā, gadījumam, ja kādreiz iebrauciet auzās un nezinat, ko darīt un X nestartējās.  Apt-get's ir gaužām vienkāršs. Grafiskie paku instalētāji ir ērti tikai tad, ja zinat, ka kautko vajag uzinstalēt, bet nezinat īsti ko. Bet šādā gadījumā, jūs zinat, ka vajag skaipu, zinat (vai ceru, ka zinat), ka vajag 32 bitu bibliotēkas, kāpēc pickāties 2 minūtes ar pogspaidāmu aplikāciju, ja varat iedrukāt vienu rindu terminālī ? Un kur to raus ? Dokumentācijā to izlasīs. Ierakstīs gūglē savu problēmu un atradīs 15 dažādus tutoriāļus, kas teiks vienu un to pašu. 

 

Ieleja, es sākšu apšaubīt tavu kompetenci, jo gūgle ļoti ātri norāda, kas ir jādara, lai uzliktu uz Elementary OS skaipu http://ubuntuhandbook.org/index.php/2013/08/install-skype-4-2-in-elementary-os/

Labots - nevertell
Link to comment
Share on other sites

 

 

ieto tikai 32 bitu bibliotēkas, kas 64 bitu instalācijai standartā NAV

Bet ja man ir tikai 32 bit instalēta sistēma?

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Tad tev uzreiz dzīvē ir mazāk problēmas ar šādiem softiem. Bet tā pat vajag ieslēgt Canonical Partners repo. 

Labots - nevertell
Link to comment
Share on other sites

Domāju, ja VISI sākumā būtu pieraduši/iemācījušies Linux veidīgo, VISIEM tagad būtu problēmas ar WIN veidīgajām instalācijām. Jo tur arī ir daudz visādu failu paplašinājumu, lai viņus varētu pareizi pielietot. Katram tomēr ar sava proga, lai atvēru.

Izņemot vienu, Windowsā viss instalējas praktiski vienādā/līdzīgā grafiskajā vidē, vajag tikai piešauties un pareizo progu atrast, lai pēc tās instalācijas, tas fails atvērtos/darbotos.

Atšķirība - nav nekad jālieto komandrinda. Specifiski gadījumi ir, bet ne parastam useram.

Laikam tā komandrinda ir tas, kas vairumu, ļoti lielu vairumu, atstumj lietot linuksu. Jo tur bieži pat parastu progu vai draiveri, tikai no termināļa/komandrindas var uzlikt.

Labots - Zuxters
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Nav jau obligāti jālieto komandrinda, bet mans subjektīvais viedoklis ir tāds, ka tas ir entās reizes ātrāk. Un, kā izrādās, nemaz nevajag ar roku instalēt skaipu. Tikko palaidu savu VM'u ar elementary OS'u un viss notika. Viss, kas ir nepieciešams, ir jāeneiblo Canonical Partners repozitorijas. Tagad man strādā skaips. Prasīja maksimums 5 minūtes, un tas ir ņemot vērā visu 32 bitu atkarību instalāciju. Un viss smuki strādā. 

 

Un, ja tiek lietots Ubuntu Software Center, vai piemēram Synaptics, tad visas instalācijas norisēs vienā programmā, no grafiskā UI viedokļa vispār nekas nemainās. Un neteikšu, ka skaipu nevarētu uzlikt bez termināļā- nu var jau. Eneiblo to repozitoriju, un meklē software centrā vai synaptics un būs. Tas pats ir ar draiveriem. Lielāko daļu var uzlikt bez šādām izdarībām. Bet kā jau trejdeviņas reizes esmu teicis, tie ir 3-5 pogu spiedieni caur pāris dialogiem. Daudz jau nav, bet momentāni tas arī nav. Vienrindīte un parole terminālī ir daudz ātrāk. Ar linux'u visgrūtāk ir tas, ka ir jāzin ko meklēt. No paša sākuma ir grūti saprast, kā aprasktīt savas problēmas, tāpēc arī gūgle īsti palīdzēt nevēlas. Bet, kad piešāujās, tad salabot var visu. 

Link to comment
Share on other sites

elementary OS'u

Šito neesmu skatījies. Gribi teikt, ka dažādu printeru/skeneru draiveri, wifi utt., visu bez termināļa pieradis Win lietotājs uzliks?

Da nē. Jo liela daļa draiveru ir tikai caur komandrindu.

To pašu Oracle Java JRE pareizo distribūtiju pat parasts lietotājs neuzliks.

Tas varbūt ir arī labi, jo ir kādam cilvēkam darbs.

Labots - Zuxters
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Godīgi pateikšu, pēdējā laikā ar moderniem lapšiem ņemoties, neesmu saticis nevienu aparātu, kam vajadzētu WiFi draiverus instalēt klāt ar roku. Vai printera draiverus. Es nesaku, kā tādu nav, bet ar laiku tādu paliek mazāk. Būtībā tā starpība ir tāda, starp win un linux- ja uz linux strādās, tad strādās uzreiz, bet uz windows visticamāk nestrādās, kamēr nebūsi nokačājis draiverus.

Link to comment
Share on other sites

Tam tašam COM portam, lai lietotu, ir jāzina, kā caur termināli piešaut, lai šo atļautu lietot.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Ej nu ej, tā gan nav. Tas simt punkt bij aizvēsturiskās distribūcijās. Ņēmos ar zemlīmeņ lietām un COM portiem, viss, ko vajag, ir pievienot attiecīgo jūzeri pie grupas, kurai ir tiesības uz šiem portiem. Atkal, to var izdarīt ar vienu rindiņu terminālī, bet to arī var darīt ar GUI. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

to arī var darīt ar GUI

Paturpinot par COM portu.

Caur GUI var dailout grupai useri pievienot?

Un /ttyS0 uzlikt pienās tiesības?

Runājot par Mint un Ubuntu. Es nezināju.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Uz ttyS0 uzlikt tiesības var bez problēmām, un grupu/jūzeru menedžments katrai kārtīgai DE arī ir pieejams.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Uz ttyS0 uzlikt tiesības var bez problēmām

Tu domāji caur GUI?

Nav neviens linux patreiz pieejams, nav kur apskatīt.

Link to comment
Share on other sites

intervall

Pats nonācu pie tā,ka patika ubuntu un linux mint.Elementary OS un Peppermint gan nemēģināju no ieteiktajiem,peppermints nesaistīja,luna liekas kā kuceXP satvīkots,neticu,ka tur var būt kas labs,ja pēc svara tā ir tikai puse no ubuntu svara :D

Ubunts strādāja godam,mints sāka niķoties pēc jaunināšanas.Gaidīšu Mint 17 KDE.

Link to comment
Share on other sites

 

 

mints sāka niķoties pēc jaunināšanas

Kas notiek, kā izpaužās?

 

Man praksē arī ir bijuši dažādi gļuki. Viens un tas pats Mint vai Ubuntu uz dažādiem dzelžiem citreiz dīvaini uzvedas. Uz viena dzelža viss ok, uz cita gļuki. To FF izrubās prosta tak, to restartā iet pie shutdown, to neslēdzas vispār ārā, uz kļūdu ekrāna paliek,Vēl kaut kas bija novērots, neatceros vairs.

Bija viena kaste, kas vispār nevienu no Ubuntu vai Mint versijām neņēma. Tas bija senāk. Bet Win likās bez problēmām, arī darbojās čikiniekā.

Izrādījās, nepatika iebūvētā videokarte, ieliku ATI, laikam, 9250 un problēma atrisinājās.

Link to comment
Share on other sites

intervall
(labots)

Wi-fi,dažreiz auto savienojās,citreiz nē.Baigās aiztures,viss sākās pēc apdeita.Reizēm pie izslēgšanas kaut kādas kļūdas meta,vairs neatminos,kādas.

Labots - intervall
Link to comment
Share on other sites

offtopiks: laikam izdevās nokaut 8GB flašku(nezināju, ka vecais xp neatpazīst ar linux veidotās partīcijas) - gribēju paspēlēties, uztaisiju būtojamu windows xp, piespraudu flašku, palaidu instalāciju, tiku līdz "izvēlies kur instalēt" ..dīvainā kārtā no 320GB cietā diska tika atpazīti tikai kautkādi 7478mb(dīvaini, ne?)..nu maz, bet mazums sanāk iespiest to xp tajos brīvajos megabaitos - davai, formatēšu..varbūt uzradīsies kāds papildus GB?? noformatēju, nea - viss pa vecam! :( labi, restartēšos un mēģināšu vēlreiz!! restartējos un dabuju "Boot Device Not Found" ..variet minēt, ko es tiko noformatēju?? :D

Link to comment
Share on other sites

martinno

Uzliku Mint'u - neko patīkamu neatradu - jā, opcijas daudz un vairāk, bet vizuālais gan tomēr Elementary OS liekas krietni pievilcīgāks.

Link to comment
Share on other sites

Es jau labu laiku sēžu uz Linux Mint. Ja uznāk nostaļģija, vismaz uz MATE var uzlikt vecās labās ubuntu tēmas :D 

Link to comment
Share on other sites

Mint distributīvs visumā ir normāls un vispiemērotākais, sākot lietot linux. Man, lai to lietotu, kardināli gribētos mainīt izskatu. Nepatīk man tas zaļais tonis. Vajadzīgs laiks un pacietība, lai izmantojot piedāvātās tēmas, izveidotu sev piemērotu.

Link to comment
Share on other sites

ok, šobrīd apstājos pie fedoras..redzēs kā būs..

 

elementary os >> ubuntu 14.04 >> linux mint 16 cinnamon >> fedora 20 desktop

Link to comment
Share on other sites

Par Fedoru palikušas visumā pozitīvas atmiņas. Vienīgā problēma bija, ka bija mazs programmu nodrošinājums. Bija jāizmanto neoficiāli repozitāriji. Ubuntu bija vislielākās priekšrocības programmu piedāvājuma ziņā. Kamēr bija tikai Gnome2, nebija nekādu problēmu. Arī tagad uzliekot klasisko izskatu, NEMO failu menedžeri un mazliet pielabojot izskatu, esmu apmierināts. Pamēģināju Xubuntu un Lubuntu. Nav slikti, bet tas nav priekš manis.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Godīgi pateikšu, pēdējā laikā ar moderniem lapšiem ņemoties, neesmu saticis nevienu aparātu, kam vajadzētu WiFi draiverus instalēt klāt ar roku. Vai printera draiverus. Es nesaku, kā tādu nav, bet ar laiku tādu paliek mazāk. Būtībā tā starpība ir tāda, starp win un linux- ja uz linux strādās, tad strādās uzreiz, bet uz windows visticamāk nestrādās, kamēr nebūsi nokačājis draiverus.

Nu tad godīgi pasaki ka neesi nevienu datoru un Linuxu vispār redzējis!

Link to comment
Share on other sites

intervall

 

 

Nu tad godīgi pasaki ka neesi nevienu datoru un Linuxu vispār redzējis!

Cilvēks pat skrīnu ielika! Kamēr tu tikai tukši lej, postus krādams.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Es runāju par moderniem aparātiem. Vecākam HP bij jānovelk wi-fi draiveris. Thinkpadiem vienmēr viss ir strādājis, izņemot ka uz Arch'a X200'ajam vajadzēja ar roku ielādēt moduli priekš SD karšu lasītāja, bet uz Mint'a tas notika automātiski. Bluetooth vienmēr ir strādājis, Thinklight vienmēr ir strādājis, WiFi vienmēr ir strādājis. Gribam thinkpad'a advancētās fīčas- baterijas nelādēšanu pirms tā ir izlādējusies līdz noteiktam līmenim, cieto disku apturēšana pie noteiktas kustības/vibrēšanas utt.- uzinstalējam thinkpad acpi moduli un viss būs kulē. Viena lieta gan ir jāzin, ja liekam Linux'u uz laptopa, tad vajadzētu pačekot, vai distribūcija pati instalēs laptop-mode. Laptop-mode ir serviss, kas atslēdz fiziskās ierīces/iemidzina tās, kad laptops strādā no baterijas. Agrāk bija arī Jupiter projekts, sākās uz eeePC, vēlāk tas strādāja uz lielākās daļas no laptopiem, 

 

Problēmas ir piemēram ar ekskluzīviem tačpediem vai tačskrīniem, bet arī tad, liela daļa jau ir atbalstīta un vajag ielādēt attiecīgos kerneļa moduļus vai ieinstalēt tos. Ar videokartēm ir bēdīgāk, bet ne tik slikti, kā varētu būt. Nvidia un Intel gpu svičošana laptopos strādā, ATI, pēdējo reizi, kad bakstīju, nebij tik labi, bet cilvēki stāsta, ka tagad ir salabots. Uz desktop'iem problēmu nav, ja lieto ne-open source draiverus. 

 

Es gan nesaprotu, jūs te runājat daudz par to, cik nedraudzīgs ir tas terminālis. 

Es neizprotu to, kur jūs redzat to sarežģītību tajā. Ja zin, kas ir mankas ir --help, problēmām nevajadzētu būt. Un kā iesācēji, jūs tāpat neko uz savu roku nerakstīsiet tajā, tikai kopēsiet no dokumentācijas un forumiem iekšā, mainot sev svarīgās daļas, lai iegūtu nepieciešamo rezultātu. Grūti jau ir no sākuma,bet nekas neapgūstams tas nav. Un esmu jau vairākkārt izteicies, ka ir lietas, kuras var izdarīt tikai no termināļa- tā ir ātrāk. Protams, ir vēl tāda lieta, ka lielākoties nevienam nemaksā par to, ka viņš raksta applikāciju priekš Linux, un neviens hobijists jau neies rakstīt smuku GUI kautkādai ezotēriskai fīčai, ko jau sen var izdarīt no termināļa, ja tā vietā var uzrakstīt kautko smuku priekš sevis, piemēram kārtējo mūzikas pleijeri vai dajebko citu tikpat neproduktīvu. Bet tie, kam maksā par applikāciju izveidi Linux vidē parasti nemaksā par smukām GUI lietām, maksā par svarīgākām problēmām. Stulbi jau sanāk, bet ko padarīsi. Tāpat, kamēr linux distribūcijas nebūs uz 25% no pārdotajiem datoriem, nekas nemainīsies. Bet, kad mainīsies, tad visticamāk tāpat nebūs smuku GUI lai izdarītu to, ko tagad iesācējiem vajag darīt tajā drausmīgajā terminālī, lai panāktu "lietojamu" sistēmu- tas viss jau būs izdarīts iepriekš un viss strādās automaģiski.

 

Un Aigar, ja vien tas nav serveris, kuram grafisko vidi nevajag, vai arī guļamistabā ir atsevišķš tepiķīts pie Ričarda Stālmana portreta, vienmēr vajadzēs izmantot "neoficiālās" repozitorijas. 

 

Kā arī teikšu, pusaudža gados, kad tik tikko gnome2 iznāca un compiz bija lieta, čakarēt visu bija baigais prieks. Bet reālu lietojamību tas nedeva. Kā arī no sākuma mēģināju padarīt visu Windowsiskāku. Tas arī īsti nenāca par labu. Ja jau esiet gatavi čakarēties ar citas OS instalēšanu, tad pierodiet pie katra DE un izprotiet, kā ar to labāk strādāt. Elementary OS'a Pantheon videi ir vietas, kur tā aizķeras, bet tas ir patiesi nelietojams, ja to mēģinās lietot kā Unity. Unity būs nelietojams, ja no tā gaidīs KDE. 

Un jā, ja gribās katru tūlbāru maksimāli pielāgot savām vajadzībām, KDE ir tas, ko vajag. Tikai uz Kubuntu tas nāk komplektā ar daudz drazu. Nesaku, ka uzreiz nevajadzīgām programmām un widžetiem, jo varbūt ir cilvēki, kam tas noder, bet pats tādas lietas nelietotu. 

Kā arī, ja tomēr baigā nostalģija pēc Windows, it sevišķi XP, tad Lubuntu ar lxde būs diezgan tuvs UI ziņā. 

Link to comment
Share on other sites

man vajag HELP:

 

ir Fedora 20

ir VLC media player(pēc pieredzes ar WINXP biju domājis, ka VLC pats atrisinās visas kodeku problēmas, kādas tās ir citiem plejeriem, bet..)

 

palaižot jebkuru filmu no ārējā HDD tiek izmests kļūdas ziņojums: VLC does not support the audio or video format "mp4v". Unfortunately there is no way for you to fix this.

 

skaņa iet/bildes nav!

 

kā šito risināt?

Link to comment
Share on other sites

ubuntu viss bij ok, uz mint tāpat..te jau nojājos kamēr to vlc vispār dabuju..nācās pat komandrindu darbināt! vlc tagad ir,bet ar problēmām atskaņot video..

 

par gugli jau aizdomājos, cerēju gan uz kādu gatavu risinājumu..

Link to comment
Share on other sites

Nezinu, vai kas ir mainījies, bet agrāk Fedora skaitījās Sarkanās Cepures, kas ir maksas produkts, izmēģinājumu lauciņš. Šī iemesla dēļ Fedorai nav plašs programmu nodrošinājums. Bija jāizmanto kaut kāda entuziasta repozitārijs. Ja negrib liekas problēmas, dažreiz nav vēlams likt arī tikko iznākušu laidienu.

Link to comment
Share on other sites

intervall
(labots)

Nu, jau Linux Mint 17 izlaists, būs drīzumā jāpabaksta.

Cinnamon no Matte ar ko atšķirās-pa lielam, muļķu valodā, lūdzu? :D

Labots - intervall
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Fedorai ir diezgan liels supports, vajag ffmpeg uzlikt. Pamēģini smplayer, spēlēs visu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Cinnamon no Matte ar ko atšķirās-pa lielam

Cinnamon priekš manis likās ērtāka Start izvēlne. Ieteicamāk būtu palaist dzīvos CD diskus un pašam apskatīt. Man tas ir vienkārši izdarāms. Pāris minūšu laikā lejuplādēju no torrenta un palaižu ISO uz Virtualbox. Ja grib uzzināt vairāk par kādu distributīvu, tad jālasa wiki.

Link to comment
Share on other sites

(ja neizdosies palaist to VLC tad derēs jebkurš cits "spēlē visu un uzreiz" plejeris..vlc bij aiz pieraduma)

 

bik riebj, ka nav 2 klikšķi uz exe faila un lieta darīta :D kautkāda komandrinda, kautkādi nesaprotami kodi, mūžīgi tās parols prasa :D bet ok, tas laikam pieradums un ar laiku pāries?

 

ps. kas fedorā ir jāspiež ctrl+alt+del vietā? attiecīgi - kā ar roku izslēgt kādu uzkārušos procesu/programmu?

Link to comment
Share on other sites

Man patika ka uzliekot Fedoru, visi tīkla printeri smuki atpazīstas, nevis tā kā plikā Debian vai Ubuntu.

Desktops protams pilnīgs FUI, bet pameklējos googlē, uzliku @Mate. Nu jau izskatās nedaudz labāk.

Link to comment
Share on other sites

ps. paldies nevertell par vajag ffmpeg uzlikt ..padarbināju gugli un tālāk jau konsoli un nu VLC rāda arī bildi :) PALDIES!!

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...