Jump to content

Meklēju Mehānisko klaviatūru priekš Rakstīšanas.


LagerLV
 Share

Recommended Posts

Tātad meklēju sev mehānisko klaviatūru priekš smagas rakstīšanas un geiminga.

Rakstu ļoti ātri, tāpēc vajag kaut ko izturīgu un kam būtu laba sajūta rakstot, pagaidām ir 3 Ls pirktā Canyon klava no RD veikala 1.5 gadi atpakaļ :D

 

Pagaidām redzu 2 izvēles CM quickfire Ultimate, CM quickfire TK, Razer BlackWidow 2014 parastā versīja.

 

Klaviatūra man ir kā meitene kuru aiztieku katru dienu tāpēc vajag ērtu, rakstīšanas draudzīgu, geiminga. :D

Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

Kā izpaužas smaga rakstīšana, sist ar kāju pa klavieri? Laba sajūta rakstot, tas ir kā? Kad raksti tad bezmazvai stāv? Bļa pa daudz jautājuma teikumu.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Vēl vari apsvērt CODE Mechanical Keyboard, kuru dizainējis entuziasts kā perfekto klaviatūru sev un citiem. Tikai šobrīd laikam ir pieejams tikai viens no variantiem, otrs plānojas būt jūlijā.

 

Kā izpaužas smaga rakstīšana, sist ar kāju pa klavieri? Laba sajūta rakstot, tas ir kā? Kad raksti tad bezmazvai stāv? Bļa pa daudz jautājuma teikumu.

Aptuveni tā. :D

 

Bet, ja nopietni, mehānisko klaviatūru viena no galvenajām priekšrocībām tiešām ir ilgmūžība. Tā ir ar kārtu lielāka nekā parastajām membrānu klaviatūrām, kur pēc pāris gadiem jau taustiņi sāk izļodzīties (teiksim, vistipiskāk, ka shift/enter/space sāk nereaģēt, ja spiež tajā punktā, kurā vienmēr ierasts spiest). No mehāniskās klaviatūras mierīgi var sagaidīt, ka pēc 10 gadiem būs gandrīz kā jauna. Nu, no finansiālās puse gan varbūt nebūs tik liels ieguvums (mehāniskās sākas no kādiem 70Ls un uz augšu), taču mierīgāka dzīve gan. :)

 

Nu, un par ērtību - tas jau vairāk tāds klaviaturofīlu arguments. Lai arī, jāatzīst - vienu laiku man bija iespēja izvēlēties - strādāt pie parastās klaviatūras vai pie mehāniskās. Toreiz es vēl nezināju, kas tā mehāniskā klaviatūra tāda ir, bet intuitīvi izvēlējos to, jo rakstīšana šķita kaut kā... ērtāka. Zinātniskais skaidrojums, ir tāds, ka mehāniskajai klaviatūrai, atšķirībā no membrānu klaviatūras, nevajag taustiņu ietriekt līdz pašai apakšai. Pietiek sagaidīt klikšķi, un var laist vaļā. Kopējais efekts ir pirkstiem patīkamāks. Bet, nu, tur jau tiešām jābūt izlepušam, lai par to daudz domātu. :)

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Līdz šim man likās, ka top klaviatūru killeris ir kafija, tēja un mati. Diez vai viņas pēc tam var mazgāt, ja kaut kas uzliets virsū. Tāpēc es to ilgmūžību apšaubītu no praktiskās lietošanas puses.  

 

viena no galvenajām priekšrocībām tiešām ir ilgmūžība
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Izskatās, ka ļaudis saaktivizējušies mehānisko klaviatūru virzienā, pāris dienās boot.lv forumā jau trešo reizi tiek tēma par mehāniskajām klaviatūrām atvērta.

 Ja taisies pirkt mehānisko klaviatūru, izdomā, kam tev viņa, rakstīšanai vai spēlēšanai. Galvenais ir nevis brends vai modelis, bet taustiņu slēdžu tips. Rakstīšanai efektīvāki ir ar klikšķi, spēlēšanai lineārie, tā vismaz esmu sapratis no rakstiem internetā. Spēlētājs neesmu, bet par rakstīšanu gan varu teikt, ka tas klikšķis palīdz. Izplatītākie ir Cherry MX slēdži. Papēti par tiem pirmām kārtām, lai saprastu, ko tev vajag. Red, black ir tradicionālie spēlētāju slēdži. Blue ir tradicionālais rakstītāju slēdzis. Brown ir kaut kas pa vidu. Tad vēl ir green, kas ir līdzīgs blue, tik ar stingrāku atsperi. Ir vēl white, clear un citi.

 Ja esi intensīvs rakstītājs un intensīvs spēlētājs, nopērc rakstīšanai vienu, spēlēšanai otru mehānisko klaviatūru :) , tas tā ideālā gadījumā.

 Ilgmūžība ir priekšrocība, bet cerēt ietaupīt kaut ko ir naivi. Maksā mehāniskās dārgi. Nolietojas kā viss šajā pasaulē. Kaut vai tie paši taustiņi, pie intensīvas lietošanas nodilst. Mehāniskās klaviatūras taustiņus gan viegli nomainīt uz jauniem, ir diezgan pieejami visādi. Kopt mehānisko klaviatūru ir vienkārši, putekļi, gruži nav problēma, noņem tik taustiņus un iztīri. Šķidrums uz elektronikas gan nav nekas labs, ar tēju, kafiju var sabojāt, ja tā pavairāk uzlej, bet tiem, kas laistās ar kafiju, var nopirkt ūdens drošas, pat mazgājamas klaviatūras. Tās gan nav mehāniskās.

Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

Vilx, kaut kādu parasto logitech klavieri spaidu jau gadus 7, it kā izjukusi nav un pogas ar spaidās tā kā tām ir jāspaidās, jā enter, shiift un space ir nedaudz ļodzīgi, bet ne tā, ka jākrīt panikā un jāmaina klaviere. Pieļauju, ka tā klaviere maksāja max 5ls

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Lūk - https://www.massdrop.com/buy/?cat=Mechanical+Keyboards

 

Tikai rēķinies ar to, ka būs jāgaida.

 

Also - pret izdilšanu var nodrošināties izmantojot double shot taustiņus, kam konkrētā zīme ir, nevis uzdrukāta, bet gan no citas krāsas plastmasas.

 

Man pašam patoloģiski besī tie "gaming" dizaini klaviatūrām, tāpēc es personīgi drīzāk izvēlētos parastu kvalitatīvu klavesīnu, bez jebkādiem vi-eboniem.

Link to comment
Share on other sites

 Man bija diezgan glauna Logitech klaviatūra. Trīs gadus nostrādāju pie tās. Nekas jau nesaplīsa. Tikai sāka space taustiņš reizēm, ne bieži, bet nenostrādāt. Pie ātras rakstīšanas besīja.

 Protams, protams, ja klaviatūra netiek profesionāli slogota, ja nav īpaši daudz rakstīšanas, ļoti labi var iztikt ar pieclatīgajām klaviatūrām. Mehāniskās klaviatūras ir labākas, diemžēl maksā dārgi, bet strādāt pie tām ir krietni ērtāk, domāju, arī ražīgāk. Tiem, kam drukāšana darbs, tas ir labs darba instruments. Taču neviens nesāks mācīt, piemēram, celtniekus ar Bosch, Hilti vai Makita, duraki tādi, rekur par padsmit latiem ķīniešu urbjmašīnas, man kalpo 7 gadus, a jūs, duraki, par simtiem pērkat.


 

 

Man pašam patoloģiski besī tie "gaming" dizaini klaviatūrām, tāpēc es personīgi drīzāk izvēlētos parastu kvalitatīvu klavesīnu, bez jebkādiem vi-eboniem.

Pievienojos. 

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

DasKeyboard ir pat ļoti ok. No Māra gan biju gaidījis kaut ko līdzīgu kā "ErgoDox or gtfo"!

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

skatos tas mehaniskas klaviaturas razo visi kam nav slinkums. Zel ka pardevu savu CNC frezi, varetu tiri izglitojoshu iemeslu pec uztaisit pats kadu eksemplaru.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

 

 

. No Māra gan biju gaidījis kaut ko līdzīgu kā "ErgoDox or gtfo"!

 

Kā ErgoDox var būt "Ergo", ja lietotāji ir SPIESTI paši taisīt roku balstus tai klavierei? O_O

 

ergodox_keyboard_wooden_wristpad_by_almi

 

ergodox_keyboard_red_trackball_tray-s.jp

Tas ir kā aprīkojot VW Passat ar sporta stūri un Recaro sēdekļiem un laižot to tirgū kā "sporta auto", jo tam taču ir daži sporta auto atribūti, visu pārējo jūs varat pietūnēt paši..

 

IMVHO lai klaviere sauktos par "ergonomisku", tai vajag arī roku balstu, nopērkamu no ražotāja, ja ne out-of-box visiem pieejamu un cenā jau iekļautu.  Kā "Truly ergonomic".

Savādāk piesēdīšos pie tādas "ergonomiskās" un rokas sāpēs tieši tāpat kā pie 3latu ACME klaviatūras.

Truly_Ergonomic_Mechanical_Keyboard_Palm

Link to comment
Share on other sites

Pareizi ir iztikt bez roku balstiem klaviatūrai. Ergonomiska poza sēžot pie datora ir tāda, ka drukājot uz klaviatūras rokas netiek balstītas, klaviatūrai jābūt pareizā augstumā. Par visiem tiem roku balstiem pārliecinājos, kad pamēģināju peles paliktni ar mīksto spilventiņu rokas balstīšanai. Pirmajā brīdī likās ļoti ērti, bet dienu nostrādājot, vakarā plaukstas locītavā sāpes. Bez spilventiņa nekā tāda nebija.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Ja nākās balstīt rokas uz plaukstām, pēc tam nevajag brīnīties, ka tās dreb kā normālam bidlo, kas nav dabūjis iekapāt. Ergonomiski būtu turēt klaviatūru augstāk un balstīties ar elkoņiem. 

Link to comment
Share on other sites

Pareizi ir iztikt bez roku balstiem klaviatūrai.

Sou .. Maltron un Microsoft un Logitech un vesela rinda citu "ergonomisko" klaviatūru ražotāju vienkārši čakarē cilvēkus?

 

Maltron:

Maltron_keyboard.jpg

 

Microsoft Ergo (un rinda "ergonomisko" pirms tam):

61325-img_2138.jpg

 

un Logitech Wave:

logitech_wave1.jpg

 

Un Kinesis:

vip_on_desk.jpg

 

Viņi visi čakarē patērētāju?

deadpeople.jpg

 

 

 

irmajā brīdī likās ļoti ērti, bet dienu nostrādājot, vakarā plaukstas locītavā sāpes. Bez spilventiņa nekā tāda nebija.

 

Da nu nah. Gribi ergonomiku pelēm? Ņem šitādu un nečakarējies ar nepielāgojamiem spilventiņiem. Elementāri noturi roku 1 dienu uz galda sveiciena pozā un 1 dienu uz galda ar plaukstu uz leju. Pēc pirmās stunda sapratīsi, kas ir ergonomika un kas nav.  

  1) Karpālais tunelis šitā NETIKS nospiests. Tas tiks turēts gaisā. Ko nevarētu teikt par parastajām pelēm.

  2) liela daļa plaukstas locītavu problēmu ir kustināšana pa labi-pa kreisi. Cilvēka roka nav radīta intensīvai horizontālai slodzei TIKAI uz to locītavu - pat tenisā tiek iesaistīta visa roka. Bet šitāda Evoluent tur taisnu to locītavu UN neliek rokai taisīt mikrotraumas, kustinot uz sāniem peli, vēl jo vairāk - smagu, baterijām pildītu bezvadu peli.

 

Un roku apsējus/aproces/valnīšus neiesaka,jo tie nerisina problēmu kompleksi.

evoluent-mouse-01.jpg

 

Okei, turēsi virs klaviatūras 1 stundu .. divas .. trīs .. un tālāk? Uz portatīvā arī neviens plaukstas pamatni neatbalsta rakstot? Nu ar 2 pirkstiem rakstot tur automātiski viss tiek turēts gaisā, bet diendienā rakstot ar 10? Tur jau tā sāls, ka rokas nav jākustina un jāsasprindzina.

vvv: liela daļa ergonomikas pacientu ir tādi ar savilktiem pleciem. Ir veseli vingrinājumu kompleksi priekš tā, lai tiktu vaļā no roku gaisāturēšanas sekām.

 

es saprast, ja vertikāla būtu ergonomiska klaviere, bet tikai taustiņu izkārtojumu pamainīt un teikt "šitais ir ergonomiskākais, ko varam jums piedāvāt"? 

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

 Es jau arī diez cik ergonomiski nesēžu pie datora. Rokas turu uz galda, gan pelei, gan klaviatūrai. Bet datora lietošanas ergonomikas teorijas ir tādas. Un, domāju, tās izstrādā nevis pēc tā, kā kuram iepatīkas viena vai otra ergonomiskā klaviatūra vai pele, tur ir ļoti daudzi arodslimnieki izmeklēti, viņu slimību statistika, un tā tālāk.

 usver, domā ražotāji nečakarē cilvēkus? Vai kā čakarē. Tik pat labi varētu pateikt - coca-cola nečakarē cilvēkus, ko tu iedomājies, tāpēc coca-cola ir veselīgs, dzersim vien vairāk. Ražotāji to vien dara, kā čakarē cilvēkus.

Link to comment
Share on other sites

jā, jā, salīdzināsim ar kolu un pāriesim pie citiem salīdzinājumiem, kā tad..

 

nu ir man jau kādus 5..6 gadus tāda problēma. Bet tikai ar šādu aprakstītu ergonomisku komplektu ( Microsoft Ergo 4000 + Evoluent vertical mouse ) varu dzīvot bez sāpēm un locītavu mikrotraumu taisīšanas katru dienu diendienā. Pirms gadiem 4 es domāju, ka vispār nevarēšu turpināt, nepaņemot pusgada vismaz pauzi no intensīvas drukāšanas. Bet ar šiem varu. Man tas ir gana nopietns arguments.

 

Par roku turēšanu gaisā - paldies, pamēģināšu. Tikai pēc tam varēšu komentēt, kad būšu ilgtermiņā novērtējis. Bet gribētos dzirdēt reālu pieredzi saistībā ar šo - kas mainās, cik ilgā laikā mainās.

 

Jā, ergonomikas speciālisti var ieteikt lietas - viņi jau kopš 80-tajiem to vien dara kā iesaka, paši no slimībām neciešot, jo nodarbošanās neprovocē arodslimības (nav rakstīšanas 8..10h+ dienā). Daļa no viņiem tieši iesaka roku apsējus un tos valnīšus pirkt. Un jēga, ja paši cauri tam nav gājuši, pārdozējot intensīvu programmēšanu?

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Un jēga, ja paši cauri tam nav gājuši, pārdozējot intensīvu programmēšanu?

Gribi teikt, ja ķirurgs pats nav krūts vēzi pārdzīvojis, tad nav ko citus graizīt? :)
Link to comment
Share on other sites

 Ir lietas, pie kurām sākam piedomāt tikai tad, kad slimība klāt. Tā arī tā pareizā un ne tik pareizā sēdēšana pie datora. Domāju, ka sēdošs darbs vispār nav nekas veselīgs, bet dari, ko gribi, veselība tērējas.

 Ne velti par darbu pie datora tik daudz drošības instrukcijas un ergonomikas pamācības sarakstītas, pameklējiet, par darbu pie datora to, izskatās, visvairāk.

 Nekas jau nepareizs nav tām ergonomiskajām klaviatūrām un pelēm, ja patīk, var lietot. Bet man pašam vairāk pie sirds iet klasiskā klaviatūra, lai ir visi taustiņi, arī Menu key, ko tik bieži aizstāj ar Fn taustiņu priekš dažādām papildfigņām.

 Daudziem nepatīk numpads klaviatūrai, ir pat teorijas, ka tas aizņem vietu, padara neērtāku (tālāku) peles novietojumu, man gan viņu vajag.

 Un vēl esmu sapratis, ka priekš manis ērtāks ir ISO izklājums (Eiropas klaviatūras, 105 taustiņi) ar lielo Enter taustiņu pa divām rindiņām, nevis ANSI izklājums (USA klaviatūras, 104 taustiņi) ar Enter taustiņu pa vienu rindiņu.

Šeit jāsaka, vieglāk dabūjamas ir USA klaviatūras, daudziem ražotājiem un tirgotājiem nemaz nav to ISO variantu.

Link to comment
Share on other sites

Vilx-: Ķirurgs un "ergonomikas speciālists" ir ļoti dažādas profesijas. Ķirurgs nesēž un nemāca teorētiski, jo pie viņa cilvēki nonāk tikai pēdējā instancē. Kad vairs nekas nav labojams un cilvēks nakti gulēt nevar no sāpēm. Un iekaisums/vēzis ir tā izpleties, ka nav citu variantu.

 

Latvijā "ergonomikas speciālisti" ir arodslimību speciālista sertifikātu ieguvuši ārsti, kam jāzina gan par zemes blietētāju rokām un ausīm, gan pārdevēju paplašinātajām vēnām, gan silikātķieģeļu ražotņu sabojātajām plaušām, gan ķīmisko saindēšanos, gan rentgena darbinieku potenciālo onkoloģiju, tā ka "darbs ar datoru" ir tikai 1 mazs punktiņš tajā visā, kas viņiem jāapgūst teorijā -https://osha.europa.eu/fop/latvia/lv/training/docs/arodslimibu_arstu_apmaciba.htm

 

 

Bet ja "konsultants" stāstītu, kas ļauj izārstēties no krūts vēža, balstoties uz savu pieredzi, tad tas būtu ļoti vērtīgs konsultants.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Stāvošās darbstacijas, mēn...

Link to comment
Share on other sites

 Novirzījāmies no temata.

 Autor, nepērc sev mehānisko klaviatūru, nepērc vispār nekādu, un datoru izmet. Jo, redz, kādas slimības sakritīs tev virsū, ja darbosies pie datora. A tu vēl gribēji smagu rakstīšanu un smagu geimingu. Kur prāts tev to visu gribēt.

:)

Link to comment
Share on other sites

Stāvošās darbstacijas, mēn...

 

laba lieta, bet vairāk tam visam, kas ir tuvāk kājām. Mugurai un pakaļai. Ja ir iespēja - viennozīmīgi iesakāms periodisks darbs stāvus pie paceļamajiem galdiem!

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

IMVHO lai klaviere sauktos par "ergonomisku", tai vajag arī roku balstu, nopērkamu no ražotāja, ja ne out-of-box visiem pieejamu un cenā jau iekļautu.  Kā "Truly ergonomic".

 

 

Ergodox nav ražotāja. Tas ir open source hardware projekts, kuram kurš katrs ar CNC frēzi vai lāzergriezēju var uztaisīt un pārdot korpusu. To parasti pērk cilvēki, kuri paši viņu saliek kopā, salodē slēdžus uz PCB, saskrūvē keisu utt. (protams var jau nopirkt arī gatavu, saliktu komplektu). Es domāju tiem cilvēkiem fakts, ka pašam jātaisa roku balsts, ir pat priekšrocība, jo ir iespēja pielāgot to pa savam. Bet ja nu negribās pašam to darīt, var nopirkt arī citādākus korpusus.

Labots - zils
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Athlons

esmu dīvainītis...

lietoju prastu klavu un peļuku bez  paliktnīša...

jergonomikas problēmu etrisinājis esmu vienkārši piedrāžot visus padomus...

nolieku monitoru, klavu un peli iespējami tālu no sevis un roku elkoņi atbalstās pret galdu un dabiski atbalsta rokas...

turklāt klaviatūrai neizmantoju piepacelšanas kājiņas, tā, lai jamā būtu maksimāli plakana...

plus pelei dpi ir uz max, kas ļauj minimāli kustināt plaukstu un visu izdarīt...

bet ne visiem tas derēs... :)

Link to comment
Share on other sites

shadow118

 

 

lietoju prastu klavu un peļuku bez  paliktnīša...
 

 

Paliktnis jau vairāk pašas peles ērtībām domāts. Tas apmēram tāpat, kā eļļa motoram, lai labāk slīd un nerīvē nost pelei pēdiņas (nu, vismaz auduma paliktņi)

 

 

ps. tad, kad zemeslodei mainiisies magneetiskie poli, klavierei mainiisies leiouts :>
 

 

Zemes magnētisko polu maiņa nav nekas nereāls un senatnē tas ir noticis

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...