Jump to content

Radiotehnika S90 "uzfrišināšana"


Dundurs
 Share

Recommended Posts

Laba diena foruma biedri. 

 

Tā kā ir pienākusi vasara un beidzot ir iespējams normāli "padarboties", tad ir radusies vēlme beidzot savest kārtībā savas RRR S90, kas pēdējos gados ir samērā bēdīgā stāvoklī. Zinu, ka tūlīt saskries gudrie un liks kurt ugunskuru un kurt nost, jo redz nav jēgas ieguldīt darbu, lētāk nopirkt labākas, BET.. man tomēr pats taisīšanas/remontēšanas process patīk un dod gandarījumu, tā kā..

 

Ieskatam:




 

 

Darbu plāns:

 

Vizuālais:

1.sataisīt apdauzītos stūrus,

2.noņemt oriģinālo krāsojumu,

3.aizšpaktelēt robus, liekos sktrūvju caurumus

4.Pārkrāsot un nolakot

 

Vienu vārdu sakot, sataisīt vizuāli pievilcīgas. Piemēram kā šīs: http://spoki.tvnet.lv/praktiskais/S90-atsvaidzinasana/678459

 

Tehniskais:

 

1.Nomainīt vidējo un augšējo frekvenču skaļruņus, kuri bija/ir nojāti. (vidējos skaļruņus iegādājos no biedra Exiic, augšas plānoju pirkt pie šī meistara: http://www.ss.lv/msg/lv/electronics/audio-video-dvd-sat/audio/loudspeakers/gdnip.html )

 

2.Papildināt pakojumu kastē (nopakot kastes sienas no iegšpuses, + papildināt vates pildījumu

 

3.Filtru bloku, novietot horizontāli uz kastes "grīdas" un nomainīt vadus kas attiet no filtra uz skaļruņiem

 

4.Nomainīt aizmugurējās klemmes, no oriģinālajām ar skrūvi skrūvējamām un normāliem spraudņiem.

 

 

Lietas, ko jau esmu izdarījis:

 

1.Izjaucu tumbas un noņēmu "mizu" 



 

Kā redzams, sanāca pārcensties (slīpēju ar fleksi "smilšpapīra ripu") ar slīpēšanu, dažviet noņēma līdz "skaidai"

 

Jautājumi:

 

1.Sencis ieteica, varbūt nopirkt finieri un nomainīt skaidenes. Par šo tagad aizdomājos, vai ir jēga, uz nekādu skaņas etalonu nesniedzos, domāju, ka normāli visu nopakojot/ aizpildot šķirbas vajadzētu būt ok.

2. Ja paliekam pie skaidenes, tad ar ko labāk viņas pēc pirmapstrādes "špaktelēšana/uzmatēšana" krāsot? Baloniņi/ota/rullis?

3. Ar ko apvilkt tumbu iekšpusi? Kādu speciālu audumu, varbūt paralonu? Krievzemē skatos visi izmanto kaut kādu interesanu materiālu: 
(skat 4:55)
Labots - Dundurs
Link to comment
Share on other sites

Ja neesi profesionāls galdnieks, tad par finierēšanu un lakošanu aizmirsti. Slīpē nost un špaktelē, gruntē, krāso, kā tas Spokos parādīts. Lai veicas!

Link to comment
Share on other sites

Tas baltais "audums" ...to sauc par sinteponu.

Viņi ir dažādu biezumu-meklē biezāko, vai liec plānos vairākās kārtās.Mēbeļu apvilkšanas kantoros var interesēties un stiķēt kopā atgriezumus. Moš te kāds ieteikt kur vislētāk meklēt....

Man ieteica sinteponu stiprināt ar stepleri (tā laikam to daiktu sauc,kurš skavas šauj), pac neesmu mēģinājis.

Parastais porolons neder, jo tam tie burbulīši izolēti viens no otra.

Vēl iesaka likt pa vidu starp sānu malām apaļkoka ribu, lai mazinātu kastes vibrācijas

Link to comment
Share on other sites

Paldies par ieteikumiem.

Tornis - tā kā tiešām neesmu nekāds galdnieks, tad nav jēgas bez maz vai izgatavot jaunu kasti.

Padjoms - saki, to sinteponu meklēt pie mēbeļniekiem, DEPO tāds nevarētu būt?

Link to comment
Share on other sites

Pirms bāzt iekšā sinteponu, ņem vērā to, ka šie materiāli palielinās kastes virtuālo tilpumu. Līdz ar to mainīsies (pazemināsies) gan FI regulējuma frekvence, gan skaļruņa labums, arī FI porta labums..

 

Nu, ja es taisītu tumbām "dorabotku" uz dullo, tad es droši vien nolīmētu sākumā tumbu iekšpusi (vismaz priekšpusi) ar bitumena plāksnītēm (nopērkamas Incar'ā) vai arī, ekAnomijas variants- ar ruberoīdu, kas man garāžā mētājas (jo kastēm sienas plānas). Pēc tam kastes iekšpusi nolīmētu ar voiloku un vēl pēc tam ar sinteponu. Ā, un vēl pieliktu kastei papildus stiprinājuma ribas.

Varbūt noder lūk šis links: http://www.troelsgravesen.dk/cabinet-damping.htm

Ja pagooglē- kādreiz bijs pilns .ru internets ar gariem rakstiem kā uztaisīt S90 tumbām "dorabotku". Cik nu katrs no tiem ieteikumiem vērā ņemams- tas cita lieta..

 

Voiloku un sinteponu pirktu "Neausto audumu fabrikā", kas, ja ne ko nejaucu, atrodas Mazajā Nometņu ielā 35

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Hmm..tātad, secinājums: Varbūt labāk atstāt kastes iekšpusi kā ir? Ko darīt ar vates pakojumu, ar oŗginālo daudzumu ir ok, to nevajadzētu mainīt? Kas ar tām ribām? Nopirkt koka slotas kātu, sazāģēt un ielikt perpendikulāri starp abām sienām? 

 

Aizdomājos vēl par to (tembra?) kloķi ar kuru var dabūt laikam augsto un vidējo frekvenču vājinājumus -3; -6 dB, moška nahranizēt viņu un caurumu aizlāpīt ciet? Tāpat dižu jēgu nekad neesmu saskatījis, vienmēr klausījos režīmā 0dB. 

Labots - Dundurs
Link to comment
Share on other sites

Lai ko tu tur darītu, skaņa diži neuzlabosies. Slēdžus atstāj, tukši caurumi aizlāpīti kaut kā, uzskatīsies tizlāk. Labāk domā par vizuālo nostrādājumu :)

Link to comment
Share on other sites

slotas kāts līdz nelabumam precīzs ieķīlēts,un ar divām skrūvem no ārpuses nofiksēts

sinteponu liec to vates spiru vietā.. :cool2:

Link to comment
Share on other sites

Ok Torni ņemšu vērā tavu ieteikumu. Padjoms, īsti nesapratu. Tad to orģinālo vati nafig, tās vietā sinteponu (cik daudz) un ko ar kastes iekšu sāniem, augšas/leju, atstāj bez nekā. Vai arī domāji, tieši izklāt kastes iekšu ar to sinteponu un tumbas vates pakojumu izvākt nafig.

Link to comment
Share on other sites

Nu, es, iespējams, Tavā vietā, apstītos griestos un pieņemtu, ka kastes nopakošana no iekšpuses palielinās kastes ekvivalento tilpumu ar kārtu par kādiem 10%. No kā izriet, ka šo kasti papildus varētu nostiprināt ar materiāliem, kas ar kārtu aizņem ap 10to daļu no basa kastes tipuma.

Vēl papildus var stiprināt kastu sienas ar latām, piemēram..

 

Hmz, incanti ar ko pa lielam sintepons kā pakojamais materiāls ir labāks par vati?


Nu par tiem skaļruņiem arī īsti nevar zināt cik ļooti Tavu basa skaļruņu parametri atšķiras no skaļruņu parametriem, kurus bija izmantojuši konstruktori, rēķinot un piedzenot tās kastes..

Link to comment
Share on other sites

Ja jau visu špaktelēs, tad jau var arī to kloķa caurmu aizlodēt, un pie filtra pareizā vietā salodēt kopā.

Sintepons būs jebkurā audumu veikalā. Dažos lielveikalos ir atsevišķi veikaliņi, kur audumus tirgo, tur arī sintepona jābūt.

Pa vidu ribas jau var salikt, ja ir vēlme darboties. Derēs gan jau arī slotas kāts. Drīzāk no kādas lāpstas, slotai būs pa tievu, nevarēs skrūvi trāpīt. Var jau arī ielīmēt.

"Stapleris" latviski būs - skavotājs.

 

 

 

ekAnomijas variants- ar ruberoīdu
?! tas ir kā, ko dos ruberoīds, vismaz tāds, kādu es to saprotu?

 

Skandas var mēģināt ar kādu grubuli pārklāt no ārpuses. Kaut ko līdzīgu tam, ar ko auto apakšu pret korozijas pārklāj.

Link to comment
Share on other sites

bezjeedziiga darbiiba.

bet nu lai jau buutu

sintepons viennoziimiigi ir suudiigaaks materiaals par vati. Pakoshanas primaarais uzdevums = atstarojumu mazinaashana kastes iekshpusee. nav jeegas runaat par to uz kuraammalaam cik daudz ko klaaj, ja tu pats neredzi rezultaatu. Prieksh tam ir softi + mikrofons, nju kautkaadi elementaari meeriijumi. Kaada jeega te pateikt, dari X, y, z , ja tas viss notiek bez jebkaadas elektro/akustiskas sapratnes ? Es saprotu ka process jau ir saacies, un jaapabeidz tas ir, bet tad varbuut daram to visu ar kautkaadu jeegu ???? Iisti nesaprotu to ideju, skaljrunji VISI paliek origjinaalie ? jeb tomeer kaads tiek mainiits uz savaadaaku ??? Jeega tos vadus uz skaljrunjiem mainiit ? tikai tpc lai pasham ir apzinja ka smukaak izskataas ???? Tpt jau filtru daljas netiek mainiitas, tad globaali jau viss tpt ir slikti, taa vadu mainja jau reaali neko nedos ........

ja runa nav ne par kaadu akustisku uzlabojumu, tad nav jeegas arii uz pakojamo materiaalu iespringt. Ja tur bija vates spilvens kastei pa vidu , tad taa vinju arii atstaaj, peec iespeejas taalaak no faazu invertora porta, un par paareejo vienkārši neiesprigstam.

tajaa briidii, kad paraadiisies kaads cits skaljrunis/ar savaadaku pretestiibu,tad atceries, ka pie origjinaaliem filtriem viss skanees ar kaartu suudiigaak nekaa liidz shim ............

Link to comment
Share on other sites

Kevin, vai Behringer c1 mic + xenyx 302 usb skanjas karte derees lai veiktu meeriijumus? Tas ir leetaakais komplekts ko esmu saziimeejis. Vieniigais nav skaidrs vai tas 302 dod 48v aaraa (citi raksta, ka 15v). Paldies!

Link to comment
Share on other sites

 

 

?! tas ir kā, ko dos ruberoīds, vismaz tāds, kādu es to saprotu?

Vot, es gandrīz vai dienu domāju, ko man tagad darīt- vai nopietni censties skaidrot to, kas ir ruberoīds vai arī lamāties rupjiem vārdiem.. Nu bet vispār, imho, tas būtu diezgan labs jautājums erudīcijas konkursā palīgskolas otrās klases audzēkņiem- kas kopīgs audio izmantojamajām bitumena plāksnēm ar materiālu, kas saucas "bitumena ruberoīds". Vai es pareizi saprotu, ka lietotājs ju uz šo jautājumu nebūtu atbildējis..? :D

Speciāli priekš Tevis, ju- lūk tāds izskatās ruberoīds:

unifleks-ekp-45-virsklajs-10m2rullis-128

Šo bildi es internetā sagooglēju.

Tā jau laikam ir- cilvēki domā, ka bitumena materiāli ir derīgi priekš audio tikai tādā gadījumā, ja uz tiem ar lieliem burtiem ir uzrakstīts, ka tās ir bitumena plāksnes priekš audio un vēlams "self adhesive". Tāpat kā, ka vate ir jāmaina ar sinteponu, jo kaut kāds džeks internetā ir izmantojis tikai šo materiālu. Tāds domu lidojums, ka es vienkārši xyeju!

Nu ja palasa internetā, arī citviet, neskaitot tā paša Troelsa Gravesena mājas lapu, ruberoīdu itin bieži daudzi cilvēki izmanto, lai samazinātu kastu vibrācijas un piešķirtu kastēm massu. Nu ruberoīdi bieži vien ir dažādos izpildījumos. Man garāžā mētājas tieši tāds pats kā bildē. Vēl ir nācies redzēt ruberodīus, kam viena vai abas puses ir grubuļains. Skandu aplīmēšanai esmu izmantojis gan tādu kā attēlā, gan tādu, kas no vienas puses ir grubuļains. Pirmajos savos prodžektos esmu arī kausējis ruberodīu ar tehnisko fēnu. Vēl joprojām tas kausētais ruberoīds vismaz pagaidām turās, tfu, tfu, tfu..

Ja nav ruberoīda, ir lasīts, ka daudzi cilvēki veiksmīgi izmanto tā vietā, piemēram, linoleju.. Šīs abas manis nosauktās alternatīvas, imho, būtu pieņemams risinājums S90 aplīmēšanai, zinot to, ka Incārā speciāli tumbām paredzētais bitumena materiāls S90 aplīmēšanai varētu izmaksāt ar kārtu ap kādiem 70-80eur, kas priekš šādu tumbu apgreida, protams, ir kocmocc..

Par tiem vadiem- es tomēr arī būtu autora vietā mainījis vadus pret vadiem ar lielāku šķērsgriezumu (vismaz vadus no klemmēm līdz krossam un no krossa uz basinieku). Pirktu parastus vadus par cenu līdz 1 eur/m max..

Link to comment
Share on other sites

 

 

sintepons viennoziimiigi ir suudiigaaks materiaals par vati. Pakoshanas primaarais uzdevums = atstarojumu mazinaashana kastes iekshpusee. nav jeegas runaat par to uz kuraammalaam cik daudz ko klaaj, ja tu pats neredzi rezultaatu. Prieksh tam ir softi + mikrofons, nju kautkaadi elementaari meeriijumi.

Kas tie par softiem,kas atstarojumus rēķina?

Un vai tad tiešām neko nevar pasākt ar to vidu plastmasas bundžas uzlabošanu- nezinu aplīmēt ar filcu vai no iekšpuses ??


Viena piegājiens ir ko mainīt,uzlabot,vai netīšām pasliktināt, un tad...kontrolēt kas sanācis ar miķi utt..

Otrs piegajiens ir vienkārši darboties vadoties no specu vai "specu" ieteikumiem...tāpēc arī autors te patreiz interesējas

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vot, es gandrīz vai dienu domāju, ko man tagad darīt- vai nopietni censties skaidrot to, kas ir ruberoīds vai arī lamāties rupjiem vārdiem.

 

Es ar ruberoīdu visu mūžu esmu sapratis šo

ruber1.jpg

Un šo nu nekādi nevar skandai izmantot vai kā vibroizolāciju.

 

Tas, kas tavā bildē, nu nez ...

Link to comment
Share on other sites

ruberoīds....

...aplipināt visu ar plastalīna kārtu un putekļusūcēja veikumu... :yahoo:


nu nesaistās tas vārds ruberoīds ar audio nekādīgi iztēlē kopā...

Link to comment
Share on other sites

 

 

nu nesaistās tas vārds ruberoīds ar audio nekādīgi iztēlē kopā...

Man kā cilvēkam, kurš ir uztaisījis 5 vai 6 tumbu pārus (atkarīgs no tā, kā skaita), izmantojot ruberoīdu, ir daudz vieglāk iztēloties kā iet kopā vārds ruberoīds ar audio, kā Padjoms ar audio. :) Ļoti labi zinu kā izskatās, kad ir nolipināti skaļruņu grozi ar plastalīnu, bet nu vispābā, ir arī diezgan grūti iztēloties, kā varētu nolipināt S90 ar plastilīna kārtu. Vai varētu foto?

Lūk viens no maniem veikumiem, ko atrodoties laukos, uz ātro atradu kādā savā e-pastā, ja slinkums pašam internetā pameklēt: ;)

rubriids.jpg


Ju, sorry par uzbraucienu, jo ruberoīdiem, kā rādās ir variācijas! Bet nu, vispār, ja ne kā cita galīgi nebūtu pa rokai, pasildot un bišķiņ pamokoties, gan jau Tevis piedāvāto ruberoīdu arī varētu pielīmēt..

Link to comment
Share on other sites

Nav variācijas, cik man zināms, tas ir tipa oriģinālais - kaut kāds tipa papīrs piesūcināts ar darvu vai kaut kā tā, un paplāns. Tur nez cik kārtas būtu jāuzmoka, lai kaut kas sakarīg būtu.

Link to comment
Share on other sites

Nu, ir variācijas gan.

Ja pareizi saprotu, pēc definīcijas klasiski ruberoīdu pa lielam iegūst, piesūcinot jumta kartonu ar šķidrajiem naftas bitumiem, pēc tam abas puses pārklājot ar bituma kārtu. Izskatās, ka Tevis piedāvātais ruberoīds no manis piedāvātā atšķiras ar to, ka Tavam ir vairāk piemaisījumi, kas var būt ļoti dažādi- kā lasu- dolomīta, kvarca smilšu, krīta, ģipša, māla pulveri utt. Manis piedāvātajam ruberoīdam- mazāk piemaisījumi un, iespējams, lielāks bituma īpatsvars. Līmējas kā viens, tā otrs. Kausējas gan jau abi. Es, protams, tumbu aplīmēšanai dotu priekšroku ruberoīdam ar lielāku bituma īpatsvaru un mazāk piemaisījumiem.

Tas, ka Tu, iespējams, iedomājies, ka ruberoīds ir tikai tas, kurš ir Tevis piedāvātajā bildē un pārējais kaut kas cits- nu..

Biezums ruberoīdam vidēji- 3-4mm. Plānāku par 3mm jāpameklē..

Link to comment
Share on other sites

Ir jau vēl tas biezais, kuru, kā hidroizolāciju uz pamatiem, pirms sienu izbūves liek.

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

Depo (santehnikas nodaļā) par dažiem eiro var dabūt arī blīvgumijas plāksnes 2 variantos - 20x30cm biezumā ~3mm un 30x40cm ap 4mm biezas, ko izmantoju pēdējā skandu projektā.

Link to comment
Share on other sites

Behringer c1 mic + xenyx 302 usb

 

par mic- meeriit var, ja tas mic ir uz vietas pasham , tik nu jaanjem veeraa taa liikne kas vinjam ir, paceelums augshaam piem.

par pulti - razhotaajs raksta ka phantom power ir. Dziivee neesmu konkreeto modeli testeejis. vajadzeetu straadaat.

a tu tagad taisies to setupu tikai meeriishanai vien iepirkt ?

saprotams ka taads kondenser mikjis tomeer nav labaakais variants tikai meeriishanai. tas, ja vinjsh tev ir uz vietas jau nopirkts, tad var izmantot, taa tas bija domaats..

Labots - kevins
Link to comment
Share on other sites

Jaa, doma iepirkt leetu konensatora micu un leetu usb skanjas karti ar phantom power. Primaari nesteidziigai meeriishanai lietainiem vakariem (un varbuut, bet diezin vai kaada karaoke pasaakumam beerniem).

Link to comment
Share on other sites

Par īstu audiofilu nemaz nevar kļūt, neizvarojot vismaz vienu S90 pāri.

 

Skatos šo topiku kā pornofilmu...

Labots - Smii
Link to comment
Share on other sites

 

 

Skatos šo topiku kā pornofilmu...

 

neaizmirsti pēctam history iztīrīt... :grin:

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...