Jump to content

Reģipsis un tā stiprinājumi


Copmanis
 Share

Recommended Posts

Kāds varbūt nesen ir taisījis remontu, licis ģipškartonu pie grieztiem vai pie sienām un varbūt zin, kur Rīgā viss ērtāk varētu par labām cenām iegādāties visu nepieciešamo (reģipsi, leņķus, profilus, stiprinājumus).... Sen atpakaļ pirku kaut kur ganību dambī, bet tur tagad cita bode.  :shok:

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ganību dambī bija tāds Tapeks, kas pasen bankrotēja. Arī Saimnieks Ķīpsalā aizgāja pa skuju taku. Tagad ir Rīgā galvenās būvmateriālu bodes ir Depo, K-Rauta, Kurši, Krūza. Pats priekš mājas celtniecības materiālus iegādājos iekš Depo, kur vairums minēto preču ir lētāk nekā iepriekš pieminētos. Specializētos un mazos mazpilsētu veikalos kaut kas varētu būt lētāk, kā arī tajos, kas iziet uz lieliem kvantumiem, bet kā noprotams, 1000m2 netaisies apšūt ar riģipsi. 

Link to comment
Share on other sites

tas pats depo.. ir ari shads (visletakais kas redzets) kaktu kantoris babitesbuve.lv ,cenas ok, piegadi ari vareja sarunat par ne ipasi dargu cenu.

 

ieprieksminetais buvserviss ari diezgan ok (lielaaks!) bet cenas mazliet dargakas kkam bija.

Labots - kmna
Link to comment
Share on other sites

 Ļaudis, cik var lietot nepareizu nosaukumu riģipsim. RIĢIPSIS, nevis reģipsis. Tas ir no vārdiem Rīgas ģipsis. Tie, kas no Rīgas, var lepoties, ka viņu pilsētas vārds ir šajā visā pasaulē plaši lietotā būvmateriāla nosaukumā. Rīgā divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados ģipškartonu ražoja A/S "Rīgas Ģipsis". Vēlāk (1938. gadā) ražošanu pārcēla uz Vāciju, kur nodibināja firmu "Rigips Gmbh", tā ražoja ģipškartonu, ko sauca par riģipsi (Rīgas ģipsi). Tā Rīgas vārds ģipškartona nosaukumā iegājās. Pēckara Vācijā, uzreiz pēc kara un vēlāk, būvēja daudz, riģipsis piedzīvoja milzīgu popularitāti. Ja kas, tā firma "Rigips Gmbh" pastāv vēl šodien, vienu laiku tirgoja arī pie mums viņu izstrādājumus, nezinu, vai tirgo tagad. Mūsdienās tā vairs nav lielākā ģipškartona ražotāja Vācijā. Tagad dominē Knauf, bet arī Knauf ģipškartonu sauc par riģipsi.

 Tātad, ģipškartonu saukt par riģipsi ir savā ziņā patriotiski. Nesauksim to nepareizi.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
vvv

Varbūt iztiksim bez valodnieku padomiem? Te tomēr tehnikas forums, kur galvenais uzsvars uz lietām nevis to nosaukumiem. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
vvv

Es zinu vēsturi un lepojos. Bet valodnieku cepšanās galīgi neiederas foruma kontekstā. 

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Nepiemirstam, ka reģipša loksnes liek dubultā, mēs te tik savā nabadzībā māžojamies ar vienu kārtu un tad brīnāmies ka skapji no sienas krīt lejā.

Link to comment
Share on other sites

Sūti Copmani epastu-sarunāsim.

Izvēloties profilus jāskatās arī to biezums, vienā no pieminētajiem veikaliem nav tie labākie profili.

Link to comment
Share on other sites

rememberme

 

 

Izvēloties profilus jāskatās arī to biezums

Arii taisniiba. Ir naacies straadaat ar taadiem follijas biezumaa. Skruuves galva pat riģipsii neievelkas, vienkārši rauj riņķii.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Rīgā divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados ģipškartonu ražoja A/S "Rīgas Ģipsis". Vēlāk (1938. gadā) ražošanu pārcēla uz Vāciju, kur nodibināja firmu "Rigips Gmbh", tā ražoja ģipškartonu, ko sauca par riģipsi (Rīgas ģipsi).

 

šī varēja būt mūsu Nokia :) 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Knauf izmantotais Sauriešu ģipša karjers esot vienīgais izmantojamais Baltijā. Iegūstamais ģipsis ir labākais Eiropā, tā rezultātā arī produkcija. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nepiemirstam, ka reģipša loksnes liek dubultā, mēs te tik savā nabadzībā māžojamies ar vienu kārtu un tad brīnāmies ka skapji no sienas krīt lejā.

Liek tādu reģipsi un tik kārtās, lai sasniegtu projektēto skaņas, uguns utml noturību. Ja vajag stiprināt lielus smagumus, tad lieto piemērotus stiprinājumus vai laicīgi iestrādā pastiprinošus profilus vai citus elementus, nevis skrūvē 2kārtīgu reģipsi priekšā un pakaļā. Bet tagad moderni mūra sienai uzļepināt pa virsu karkasu ne pa tēmu, nepareizi sasaistīt ar blakus konstrukcijām un brīnīties, ka straujāk aizverot durvis nolīgojas visa siena.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Sauriešu ģipša karjers esot vienīgais izmantojamais Baltijā. Iegūstamais ģipsis ir labākais Eiropā

 Esmu redzējis Ulmaņa laika filmu, kur mūsu ģipša iegulas tiek rādītas, toreiz to visu vērtēja ļoti augstu, tajos kadros tā arī teica - lūk, Latvijas zelts. Nezinu precīzi, bet Sauriešu ģipša karjers ir bez maz vai pats labākais Eiropā. Milzīgs daudzums tur ko rakt, un pats galvenais, tur viss ir rokams tuvu virszemei, citur ģipsis iegūst no dziļām šahtām. Neizmērojama bagātība. Bet... diemžēl, mūsu tā saucamie "valstsvīri" deviņdesmitajos gados par sviestmaizi visu to atdeva kapitālistiskajai hidrai Knaufam. Labi atceros to laiku, bija pa kādai protesta balsij no tiem, kas saprata, kas notiek, bet tas neko nedeva. Alkatīgie tā laika politiķi izkārtoja tā, ka Latvijai vairs nekas nepieder no tās bagātības. Var jau runāt, ka Knaufs radīja darba vietas, daudz labu darba vietu... Tomēr, sāp. Atceros, toreiz runāja, ka tā laika Salaspils galvenajam, kā viņu sauca, mērs laikam vēl nebija Salaspilij vai bija, Salaspils galvenajam Knaufs pašrocīgi uzdāvināja glaunu kažoku priekš sievas. Bļā... Par kažoku atdeva Latvijas zeltu uz mūžīgiem laikiem Knaufam. Visi līgumi un vienošanās tika taisīti vienos vārtos, saprotams, pretēji Latvijas interesēm. Nu ko, Knaufi kļūst arvien bagātāki uz mūsu derīgo izrakteņu rēķina. Pilnīgas šausmas.

 Ja tagad briesmīgos ātrumos izzāģē Latvijas mežus, zinat, tas ir labojams, pēc mums nāks gudrākas paaudzes, sastādīs atkal mežus, izaugs meži no jauna. To, ko atdevām Knaufam, to vairs neatgūsi, pa jaunu neiestādīsi. Un tas Salaspils galvenā sievas kažoks jau sen novalkāts, nauda, ko saņēma kukuļos tā laika politiķi jau sen notērēta...

 Neaprakstāmi žēl.


 Tuvāk tēmai. Nav taisnība biedram Žaks Noriss, ka riģipša plāksnes jāliek divās kārtās, un vienā kārtā ir māžošanās aiz nabadzības. Pareizi saka biedrs maize, visu nosaka prasības.

 Ieteiktu visiem, kas skrūvē riģipsi, papētīt Knauf mājaslapā pamācību bukletus, viegli atrast. Ir tur sistēmas ar riģipsi vienā kārtā, ir ar riģipsi divās kārtās.

 Tomēr mūsdienās pašas ģipškartona plātnes ir pietiekoši lētas, lai sev saskrūvētu divās kārtās. Ir labāk divās kārtās. Pašam mājās 1. stāvā riģipsis visur ir vienā kārtā (pirms vairāk kā 10 gadiem veidots), 2. stāvā dažus gadus atpakaļ saliku visur divās kārtās. Nevar salīdzināt. Vienkārtas riģipša sienai pieskaries, skan kā bungas, turpretī sienās, kur riģipša plātnes divās kārtās, es pat teikšu, nejūt atšķirību no "īstas" (ja tā var izteikties) sienas. Nekas neskan, sienas ir stingras. Pie divkārtu riģipša esmu pieskrūvējis ar speciāliem dībeļiem paprāvu izlietni, ļoti labi turas, diez vai tas būtu labi sanācis pie vienkārtas riģipša.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...