Jump to content

Vai tavs skeneris tā dara?


kurtka
 Share

Recommended Posts

Sveiciens!

Vakar iepirku jaunu Canon Canoscan 9000F mk2 skeneri. Bet jau pirmie testa skenējumi likās ar problēmu: biezāks objekts - klade, biezāks papīrs, vai papīrs, kurš nav ciešā kontaktā ar balto fonu, attēla lejasdaļā met ēnu ar zilu (cyan) malu.

Līdz vēlai naktij dažādi mēģinot noformulēt šo parādību meklēju, vai tas ir normāls fenomens, vai kaut kāda kļūme skenera optikās sistēmas-lampas kalibrācijā. Neko vispār neatradu, kā tikai to kā tikt galā ar tonalitātēm, kas klājas attēlam viscauri. Nekur neatradu kādu dokumentāciju, kad ēnai veidojas ciānkrāsas robeža. Esmu salīdzinoši daudz skenējis dokumentus, grāmatas (ar Canon 4400F skeneri), bet nekad tāda lieta nebija kritusi acīs.

 

Vai esat saskārušies ar kaut ko līdzīgu?

 

Lūk, piemēri

post-1093-0-96195800-1404392094_thumb.jpg

post-1093-0-71458200-1404392101_thumb.jpg

post-1093-0-17665800-1404392109_thumb.jpg

post-1093-0-71355600-1404392116_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

OffSide

Tā manušķiet ir visiem skeneriem skenējot biezus objektus ar aizvērtu vāku. Mēģini noskenēt ar atvērtu vāku. Ja telpā būs labs apgaismojums, ēnas nebūs.

Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

8400F nav bijusi tāda problēma

Link to comment
Share on other sites

OffSide

Vēl no ēnas varēja tikt vaļā, ja skenējot biezos objektus - noņem augšējā vāka balto plastmasu - atstājot augšā stiklu. Tas protams, ja tam skenerim vispār ir augšā otra-filmu lampa.

Link to comment
Share on other sites

Cik atceros, tad ja skenēšanai izmantoja softu no Canon saita, tad  kautkur pie attēla skenēšanas opcijām bija "Remove gutter shadow" vai kautkas tamlīdzīgs  .. pašam nav bijis vajadzības to izmantot, bet varbūt tas šeit varētu palīdzēt ....

Link to comment
Share on other sites

Protams, ka ēna nebūs, ja tai nebūs uz kā krist. Atverot vāku, efektu līdz ar to, protams, neredz. Lieta tāda, ka "ēnas efekts" man ir vajadzīgs. Protams ne tik pārspīlētā veidā, kā skenējot biezu grāmatu. Viena no lietām, ko grasos skanēt ir veco albumu tipa lapas ar pielīmētiem foto, kolāžas. Es ļoti negribētu zināt, ka šāds efekts ir normāla parādība un ka ik no fona par 1 mm atšķirtai malai man nāktos koriģēt to ēnu fotošopā.

 

Paldies, ērikonkul, tieši to arī vēlējos dzirdēt, vai kāds ko līdzīgu novēro/nenovēro. Senāk arī biju darbojies ar 8400F, bet neatceros tādu efektu. Bez tam, kā jau minēju, internetā neko neizdevās atrast par šādu lietu skeneriem vispār.

 

edgar, ka tas ir difrakcijas efekts, tas ir skaidrs. Jautājums, kāpēc tas tehniski nav novērsts.

 

dudam, es izmēģinājos visas iespējamās opcijas. Ar scangear softu esmu visai pazīstams. "Remove gutter shadow" nepalīdzēja. Bez tam, piemērojot krāsu korekciju, cyan krāsu nogriežot pavisam, tas tonis nepazūd...

Link to comment
Share on other sites

raiviic
grasos skanēt ir veco albumu tipa lapas ar pielīmētiem foto, kolāžas.

  Hmmm, šitas un nevēlēšanas katru skanējumu apstrādāt Photoshopā (vai jebkurā grafikas softā) nu gan ir dīvaina doma. Patiesībā jebkas, kas saistīts ar attēlu jāapstrādā ir obligāti, tieši tāpat, kā pilnīgi viss, kas fotografēts ar digitālo kameru. Tā jau ir aksioma, kas neprasa pierādījumus.

 Jā, jā skanerim ir visādas opcijas putekļu, skrāpējumu noņemšanai un krāsu restaurēšanai - tikai salīdzini bez tīem ieskanētu un apstrādātu un caur šiem softiem izlaistu bildi (īpaši sīkas detaļas - atspīdumus aci zīlītēs, dāmu rotaslietu blikus u.t.t.) - tur būs diena pret nakti.

 Esmu skanējis kaudzēm diapozitīvus un negatīvus un visu koriģēju tikai Photoshopā - reizēm kādam pagājušā gadsimta negatīvam pat stunda paiet apstrādājot - bet ir to vērts.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

raiviic, viss ko tu saki ir pareizi. Ļoti labi apjēdzu, kas ir attēlu digitālā apstrāde un manipulācijas, un zinu, cik ilgu laiku paņem/atņem/nozog dažādas korekcijas un manipulācijas...

Bet konkrētajā situācijā Jautājums ir tāds, vai tavs skeneris, ja tanī ieliek aptuveni 5 mm - 1 cm biezu objektu - kladi, burtnīcu uz balta fona uzmet ēnu ar ciānzilu malu apakšējā attēla daļā. Ja nav grūti, lūdzu, notestē un padod šeit ziņu. Es vēlos vispirms saprast, vai tas ar ko saskaros, ir aparāta rūpnīcas defekts, vai specifiska skeneriem raksturīga īpatnība, ko vienkārši iepriekš nebiju pamanījis.

Link to comment
Share on other sites

vai tavs skeneris, ja tanī ieliek aptuveni 5 mm - 1 cm biezu objektu - kladi, burtnīcu uz balta fona uzmet ēnu ar ciānzilu malu apakšējā attēla daļā

 

ja kas rakstu vēlreiz  :)  testēju uz man pieejama printera/skenera hibrīda Canon Pixma 280. Tas tā nedara.

Link to comment
Share on other sites

nnoname

Kāpēc tev šķiet, ka tas ir skanera defekts? Konkrētais modelis taču netiek mārketēts kā 3D eksemplārs. Led skaneriem (kā piem. MP280) dēļ sensora matricas īpatnībām visticamāk nebūs nekāds attēla dziļums un diez vai arī ēnas, lampiniekiem savukārt ir spoguļu sistēma un lēca priekšā matricai, līdz ar to ir kur rasties artefaktiem ārpus skanējamās plaknes.

Link to comment
Share on other sites

nnoname, es to izspriedu tāpēc, ka 1) iepriekš darbojoties ar šāda tipa objektu skenēšanu, nebiju tādu artefaktu pamanījis. Lūk, dudam arī apstiprina (paldies!!), ka uz sava agregāta tādu nenovēro. 2) es vakar nepārspīlēju, bet 5 stundas 1000 veidos mēģināju noformulēt šo labi redzamo parādību angliski un uziet kādu liecību, ka kādam vēl tā ir gadījies un radies jautājums, kā tas rodas. Man konkrētus situāciju neizdevās atrast.

Attēla dziļums ir attēla dziļums, un skaidrs, ka skenerim tas ir tuvs nullei. Bet kāpēc tā led gaisma, tur, kur faktiski būtu jābūt tumsai, ir sadalījusies spektrā? Mans pieņēmums, ka tur kāda lēca, vai lampa, nezinu, ir šķībi samontēts...

Link to comment
Share on other sites

constrig

 

 

edgar, ka tas ir difrakcijas efekts, tas ir skaidrs

 

Kungi!

Varavīksne ir dispersijas auglis, difrakcija ir viļnu apliekšanās ap dažādiem "priekšmetiem" to ceļā!

Link to comment
Share on other sites

nnoname

kurtka, tavs modelis ir lampinieks ar spoguļiem un lēcu priekšā matricai, dudam modelis ir led'inieks ar matricu, kura pa taisno no stikla nolasa attēlu

Link to comment
Share on other sites

(labots)

constrig - taisnība!!

 

noname, specenē ir rakstīts:

Skenēšanas elements: 12 rindu krāsu CCD

Gaismas avots: Balta gaismas diode -> LED?

 

Visādā ziņā ātrums ar kādu verķis strādā ir salīdzinoši iespaidīgs.

Labots - kurtka
Link to comment
Share on other sites

nnoname

hmm, pēc bildēm un biezuma izskatās pēc lampinieka, iespējams ka ccfl pēdējā revīzijā nomainītas uz led, neesmu sekojis līdzi, bet biezums pilnīgi noteikti liecina par spoguļiem un lēcu

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...