Jump to content

Lampu pastiprinātājs


Traveller
 Share

Recommended Posts

Vēlos pats uzmeistarot 3-5 w pastiprinātāju. Kādu shēmu ieteiksiet? Ir pamatzināšanas elektronikā, šādi tādi jaudas, izejas trafi un lietotas lampas. Vai kāds no boot ar to ir nodarbojies? Dikti vēlos sapazīties. Ir JBL TLX700 8 omu un S90 tumbiņas.

Esmu no Mārupes. 

Vēl projektā ir iegādāties vinila vidējas klases atskaņotāju un dubultnieku CD atskaņotāju no dārgākā gala.

Link to comment
Share on other sites

skati diy sadaļu. imho tās tumbas piekš tik mazas jaudas pastūža nebūs piemērotas. sāc ar to kādi tev ir trafi - vientaktnieka vai divtatnieka...un kādi barošanas trafi. lapas ir štrunts ..shēmu pēc trafiem jāskatāsm jo trafi ir dārgākais visā tajā pasākumā.

Link to comment
Share on other sites

Traveller

 

 

kas tas par brīnumu? 

Vai tad nav cd atskaņotājs un blakus rakstītājs uz matricām variants?

Link to comment
Share on other sites

Kādreiz bija gan. Vai mūsdienās kāds ko tādu ražo, nezinu. Un priekš kam? To visu taču var elementāri caur kompi izdarīt.

Link to comment
Share on other sites

Traveller

Man ir JVC DR-MV1,kur varēja no lentām uz diskiem ierakstīt.

Diemžēl pēc istabas meistaru remonta, kad sajauca vadus un padeva uz JVC 2 fāzes ir nosvilis.

Ko var darīt- man patīk dvoikas  :)

Link to comment
Share on other sites

Osscar pareizi saka, uztaisi inventarizaciju savos transformātoru krājumos, tad varēsim ieteikt kadu vienkāršāku shēmu. Ja grūti atpazīt transformātoru, tad nobildē. Gan jau kāds no mums to atpazīs. sākumoā neko HI ENdisku taisit nevajag ,ka tik sajūt spēles garšu. Vienīgi ar 3-5W S90 neiekačāsi. Vajag meklēt Simfonija stumbas. Tām tāda jauda kā kulaks uz acs.

Link to comment
Share on other sites

Traveller

Paldies, osscar palasījos paralēli par vinilu komentus... Dikti iepatikās Torņa teiktais 

Pievienots 30 March 2011 - 19:50

 

ar vinilu ir kā mājās maizes mašīnā ceptu maizi - veikalā i ciabata labāka (CD), i baltmaize baltāka (SACD), bet tas siltas maizes aromāts ... ;-) 
 

Didzi, Simfonijas tumbas būs grūti sameklēt ?!

Link to comment
Share on other sites

Ar Simfonijas tumbān ir kā ar bitēm, neko nevar zināt. Citreiz uzpeld SS sludinājumos. citreiz kādā forumā piedāvā. Citreiz pie miskastēm noliktas var atrast. Tevis pieminētais Tormis savulaik taisijās notirgot savējas. Kā tur palika nezinu. Lai kā arī būtu, Simfonijas tumbas ir visizplatītākās un tās skan pie mazām jaudām. Skaidrs, ka tehnikas attīstība nestāv mierā. Var mūsdienās nopirkt modernus skaļriņus ar lielu jūtību, bet cik ta smaksā un vai to vajag prieks pirmā lampinieka.

Link to comment
Share on other sites

Traveller

Nofočēju. Vai kāds var pateikt derēs mazie vara ekrānā toroidālie kā izejas trafi?

un 2 vienādie kā jaudas?

post-98348-0-70848000-1405002902_thumb.jpg

post-98348-0-53959400-1405002916_thumb.jpg

post-98348-0-94470700-1405002938_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

nezinu,es šādus trafus neesmu redzējis un liekas, ka krievu laikos nebija rūpnieciski ražoti toro izejas trafi. Par tīkla trafiem - jāskatās kādi spriegumi izejā.


es šaubos vai šie tori derīgi  kā izejas trafi... PP vēl ir tādi manīti - bet SE variantam toro izgatavot nav vienkārši.

Link to comment
Share on other sites

Toriodalie izejas trafi krievu laikos nebija. Vismaz es, sadzīves aparātos, tādus netiku redzējis. Uz tora var tikai PP pastiprinātāju uztaisīt, bet tas vienalga nav nopietni. Baigais čakars tādu trafu tīt un būtībā nekādas jēgas vienalga. Abi barošana strafi pēc dzelža lieluma varētu pietikt, bet vins no tiem izskatās pārtīts. Atkal būs čakars. Es gribu teikt,ka izeja strafu Tev točna nav, vet ar barošanas trafiem jāskatās.

Link to comment
Share on other sites

Traveller

Didzi

Man ir trafu tinamais un nav problēmas uztīt.

Lielākā probl. pareizi sarēķināt sekund. tinumus.

Ja sarēķināšu - pārbaudīsi?

Link to comment
Share on other sites

izejas trafi jau nu nav gluži tas pats kas jaudas trafi. Kurus tu taisies tīt ? PP vai SE ? tu maz zini  ar ko viņi atšķiras. Tēma paliek nenopietna. Nevar tā uz dullo ņemt un tīt nezinot kāda serde ut.t.


btw interesants video kā top rūpniecisks lampinieks:

 

[media]

[/media]
Link to comment
Share on other sites

divtaktu (push-pull) se ( single ended) - vientakts


tas vecs joks :), bet tumsā smuki spīd - es jau kādu laiku uz lampām sēžu, arī  pašreiz klausos.

 

 


nu tur tak tev visi serdes  un vadu tipi doti - tin augšā. Un tu teici 2-5W , a šim jau 20W

post-57155-76915_thumb.jpg

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

jā. bet trafus pats netinu.


un tavā linkā , to kuru tu taisies izgatavot - par push pull ir rakstīts pašā sākumā...laikam nelasīji.

Link to comment
Share on other sites

Traveller

Vēlreiz pārlasīju, vai tad ar rociņām, akurāti nav iespējams uztīt?

Domā tikai ar toroīdu tīšanas mašinu sanāks kvalitatīvi? 

Link to comment
Share on other sites

uztīt var - tu vispār saprati kāda tai shēmai jēga ? tipa lai vienkāršotu trafa konstrukciju - tur sanāk bezmaz autotransformators ar vienu tinumu...bez tam papildus C vēl izejās lampām...nezinu man nepatīk, ja jau tā tad uz reiz OTL būvēt :D


tur tak viss aprakstīts , kā jātin.


var ar rokām uztīt. es tikai tam esmu par slinku un man nav izejmateriālu, lētāk nopirkt gatavu.


un tā shēma iesācējam nav tā vienkāršākā + barošana ar viena pusperioda taisngriezi..wtf. tad uzreiz kenetronu hi endiskāk likt :)

labāk tad uz TV trafa bāzes kādu mazu SE salikt - tas vismaz ar pirmo strādās bez dūmiem :D


kā arī kvēles caur viduspunktu nav iezemētas...

Link to comment
Share on other sites

Traveller

Nu nezinu, krievu saitos Vainberga pastuzis ir ar 5 zvaigznēm no spicāko 40 gadu pastiprinātājiem.

Sarežģīts gan, skatīšu detaļas  Manakova kādam pastūzim.

Kādreiz beidzu radioregulētājus VEF skolā, tā ka galīgs banāns neesmu.

Es cerēju te boot. atrast domubiedrus, kuriem hobijs ir lampu pastiprinātāji.

Paldies visiem, kas atbildēja...

Link to comment
Share on other sites

ir ir hobijs, tik spējas  un iespējas jāizvērtē...jo vienkārši te  un arī elfas forumā ir tā, ka visi nu tik taisīs, bet beigās labi ja 5% no visiem kaut ko var līdz galam sataisīt.  Pieredzi tomēr vajag....nevar uz pirmo lodēt sarežģītu shēmu - nē nu uir pacietīgi civ. kam tā sanāk. Katrā shēmā ir kāds kompromiss...bet te ir lietas, kuras nav īsti saprotamas...skaidrs, ka autors ietekmējies no futtermana, kurš pēc tam uz OTL sāka spiest..šis ir solis ceļā uz to. Trafs šim nav tas sarežģītākais - tin augšā. Ar ko gan mēs tev šajā momentā varam palīdzēt ?


 nu jā un jārēķinās, ka lampinieks izmaksu ziņā būs dārgāks, kā pusvadītāju aparāts..es zinu - pirms ķēros pie lampinieka, salodēju čupu ar parastajiem...tagad jau padomā nākamais lampinieks, bet jāpagaida ziema, vasarā daudz citu izdevumu :)


un "pameklē"  netā building valve amplifiers grāmatiņu...

Link to comment
Share on other sites

Mani lampu skaņa nekādi neuzbudina, uz ziemu esmu ieplānojis salikt Aikido HPA saviem 600omu Sennheiseriem, un varbūt kādreiz kādu SE phono pre, bet tas arī viss. Es gan esmu dzirdējis lampu sistēmu, kas mani apmierināja, bet tā summa :)

Link to comment
Share on other sites

nu tas uzbudina vai nē arī ir  gaumes jautājums :) pie nelieliem skaļumiem, lampa skan ļoti ok...ja vien aparāts nav galīgi līks. Es ar kādreiz biju skeptisks gan par lampu, gan vinilu , gan meh. pulksteņiem :D viss mainās...tur ir citas vērtības nevis tīrs pārākums ciparos. Pēc cipariem, lampa, vinils un meh. pulksteņi ir metami atkritumos :D

Link to comment
Share on other sites

Traveller, domubiedrus Tu esi atradis,bet visu jau neviens priekšā nepateiks. Katram sava pieredze. es piemēram nekad izejnieku netitu uz tora. Nu baigais čakars un jēgas nekādas. Uz Ш tipa serfrs tīt daudz vieglāk. Savukārt, barošanas trafu nafig rēķināt. Tur tak Tev primārais tinums uz 220V ir, tātad viss jau sen sarēķināts. Atliek tikai uzzināt cik voltu uz tinumu un, ja vajag, pārtīt sekundāros tinumu. Galvenais lai drāts salien logā. Es gan ieteiktu paņemt gatavus trafus no veciem lampu televizoriem. Tur nekas nebūs jātin. Ja par konkrēto shēmu, tad es kā pirmo lampinieku neieteiktu. Tur vecim ar pieredzi būs bišku jāpaštuko, lai viss būtu čikiniekā.Es ieteiktu taisīt klasisku shēmu ar normālu taisngriezi , izejas trafu lampu anodā un lai būtu cilvēcīga zeme ieejas lampām. Nu apčakarēsies to shēmu palaižot. Protams, kautkas tai shēmā ir interesants, bet man uzreiz nagi niezētu izejas lampu katodos izmest kondensatorus. Tur sanāk, ka skaņas signāls iet uz trafu caur tiem. Tad vajag negatīvo priekšspriegumu, atslēdzamu tembrubloku, u.t.t.

Link to comment
Share on other sites

nu Didzi ,tur tak arī anodos ir kondensatori...ne tikai katodos

Link to comment
Share on other sites

Torus tinām tranzistoru pastiprinātājiem - pilnīgs klusums , nedzird 50Hz, maza miera strāva, 2x100 W pastiprinātājs sanāk 5-6 cm augsts, darbietilpīgi - ar saivu un rociņām kādas  8 darba stundas vajag lai uztītu.

Link to comment
Share on other sites

Cik nu mana necilā pieredze rāda, tōri arī mēdz dūkt lopā, un tad vēl tā palaišana, soft start prasās. Protams, EM traucējumus jamie daudz mazāk laiž pa gaisu.

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Tāpēc jau vajag tos dzelžus kaut kādā piķī vai parafīnā iepeldināt. Kastītes ebajā par normālām naudām var dabūt. 

Link to comment
Share on other sites

Tīkla trafu var tīt uz tora un tur ir savi ieguvumi. Tranzistoru pastiprinātājus var ar tādu trafu uztaisīt plakanus. Lampu pastiprinātājā gabarīti, strāvas patēriņš un svars ir pilnīgi pofig. Tapēc jau tas ir lampinieks :sarkasms: Ja ir vēlēšanās, tad var tīt arī tādu tīkla trafu lampiniekam. Tikai nevajag aizmirst, ka barošana parasti grozas ap 400V un dafiga vijumu būs anodsprieguma tinumā. Tranzistorniekā ta spriegums daudz mazāks un vijumu attiecīgi arī. Manā uztverē izejnieku uz tora tīt, nu tas ir ekstrēmi. SE pastiprinātāja izejnieku vispār uz tora nevar uztīt. Nafig tad mocīties, ja var klasisku trafu sačiņīt.

Link to comment
Share on other sites

spekis182

Sveiki. Es kādu laiku biju meklējis kādu labu shēmu 6P14P lampai, bet te pēkšņi palīdzot vectēvam iztīrīt šķūnīti atradu kādu dzelzgabalu kas atgādināja radio, pēc tuvākas izpētes atklājās ka tā ir vecā daugava, izdevās arī samedīt lampas no kaimiņa krājumiem. Izrāvu ārā radio plati atstājot tikai skaņas lampas un taisngriezi. Izmēģināju pieslēgt ģitāru un kopumā skaņa ir ļoti patīkama, pīķainais 3ГД-2РРЗ skanējums ir tieši tas ko es meklēju. BET viens mazs sīkumiņš, augšējās frekvences skan labi tikai tad kad skaļums ir uz max bet tādā gadījumā uz basa parādās kropļojumi. orģinālajā shēmā nesmu neko mainījis, pat ne elektrolita kondiķus. Ko vajadzētu pamainīt lai dabūtu lielāku noturību uz basiem, barošanas vai izejas trafu?Daugava_Amp.jpg

Labots - spekis182
Link to comment
Share on other sites

Esmu ņēmies ar Daugavas trafiem un te var apskatīties gan frekvenču raksturlīkni, gan kropļojumu procentu orģinalajai shēmai  http://fotki.lv/lv/Mimivat/804024/

Ar kenatronu taisngriezī izejas jauda grozas ap 2W. Ja taisngriezī ieliek diodes tad var "izspiest" 2,5W. Pats saproti, ka tā pašvaki ar jaudu. Plus vēl orģinalajam skaļrunim ar basiem problēmas un trafiņš arī uz apakšam gurst. Es provēju slēgt divas Simfonijas tumbas paralēli un tad skanēja pat ļoti neslikti. Orģinālajs trafs  paredzēts uz 3,5 omu slodzi un 4 omi ir kā kulaks uz acs. Visvienkāršākais ir ir izmantot basīgākus skaļruņus ķipa 6GD2 no Simfonijas un paaugstināt anodspriegumu. Tālāk jau jāmaina izejas trafs, lai tam būtu serde ar lielāku laukumu un tas negurtu uz apakšējām frekvencēm. ja maina trafu tad var jaudīgāku lampu izvēlēties, bet ja cita lampa , tad cita barošana, u.t.t. Tā var Modificēt līdz bezgalībai.

Link to comment
Share on other sites

Didzis īsumā visu pareizi pateica, tajā laikā nebija tādas prasības ,ka joslai jābūt 20Hz-20KHz...nu un tie skaļruņi jau ar to visu nevar pavilkt viņš tak pēc papīriem velka apm. 100- 6000Hz....kādas tur augšas + izejas trafa mazjauda zemajā galā, kas noved pie pastiprinātiem kropļojumiem zemajā galā pie lielākas izejas jaudas ...


pievienoju no vienas grāmatiņas nofočētu ( sorry par kval.) shēmiņu no B.Kordeila, kurš parasti raksta par traņiem. Labs lampinieks sanācis un parametri ar ir ok pat ļoti. vēl baroklis viņam ar tur advancētāks par 4 diodēm. To nepievienoju, ja ir interese - iemetīšu.

 

IMG-20140713-123424.jpg

 

 

IMG-20140713-123432.jpg

 

 

IMG-20140713-124309.jpg

 

 

IMG-20140713-123512.jpg

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

nu autors pazudis , kā izskatās...ok, es ar pamazām pieķēros gu32 pastūzim priekš bračkas...par cik ir čupa ar tām lampām. Viss pasūtīts..paliek tik korpuss (ir noskatīts čaina 280 x 211 x 60mm  - 60 usd - uz to viss pielaikots).

 

Doma tāda - kā ketčupā sazīmēts uz plānotā korpusa izmēriem+ dabā atradās vajadzīgo izmēru kastes plauktā. Vietas pamaz, bet uz jaudu 2x 10W Push pullam pietiks. Trafi pasūtīti indel lētie - viens baroklim +  2 izejnieki. Nekā ekskluzīva, vietas ekonomijas dēļ (augstums) - likšu baroklī lētos 100uf vai 47 uf paralēli (350 - 400v). Būs process pavirzījies atvēršu savu topiku...deadline - oktobris. 

 

spic.jpg

 

DSC00040.jpg

Link to comment
Share on other sites

spekis182

Sveiki velreiz, paldies par informāciju, biju darbos ieracies un nebij laika atbildēt. Tagad mēģināšu šo to noskaidrot, pirmkārt no skaļruņa atteikties netaisos jo tieši tas ir iemesls kāpēc man to rīku vajag, līdz ar to arī izejas jaudu celt nav vajadzības, es jau mēģināju slēgt dažādus skaļruņus un arī 6GD2, bet tas vairs nav TAS. Kļūdījos rakstot par aukšējām frekvencēm, es biju domājis vidējās, pamēģināju skaļruni pieslēgt pie sīka TDA2040 čipa un pat tad skaņa bija ideāla (ģitārai nevis HI-FI). Kā varbūt dzirdēts ģitārai pastiprinātājs ir instruments un arī tam ir vajadzīgs savs raksturs, secināju ka es drīzāk izmestu visu radio nekā sķirtos no 3ГД-2РРЗ. Zemākā frekvence ko viņam gāzīšu iekšā ir ap 80Hz, pie čipa viņs skanēja labi (ģitārai nevis HI-FI), gala beigās sāku prātot par izejas trafiņa maiņu vai basus vienkārši nofiltrēt, tāpat vajadzība īsti nav.

Labots - spekis182
Link to comment
Share on other sites

nu nez..vidējām tur kā reiz jābūt...nu kā saka Didzis , bez mēraparātiem neviens neko nepateiks...jo pēc teorijas vidiem tur jābūt....

Link to comment
Share on other sites

Man slinkums tagad meklēt plauktā 3GD-2  lai pamērītu tā Z līkni (ja pareizi saprotu, to, kas gāja radioaparātā "Daugava"), bet, pēc atmiņas, ja pareizi atceros, varētu būt tā, ka ar 80Hz viņam būs nedauz pa grūtu. Beidzās tas skaļrunis kaut kur pie 3kHz..

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...