Jump to content

Termo kaste, siltumkaste


Propaans
 Share

Recommended Posts

Sveiki, varbūt kāds varētu ietiekt kādu labi risinājumu.

Vajadzētu tādu ledusskapjveidīgo, kas tik pat labi neatdod un nesaņem temperatūras svārstības, varētu izmantot pašu ledusskapi, bet maza ietilpība, varbūt ir kādi citi varianti, izmēriem, piemēram 2+m augstumā, vismaz 1x1m, paldies :)

Link to comment
Share on other sites

Tur jāskatās pēc gaumes :innocent:

Ir šādi : post-96888-0-32908100-1407990754_thumb.jpg

 

Un ir tādi: post-96888-0-12933800-1407990794_thumb.jpg

Un visādi citi

Link to comment
Share on other sites

Kur to kasti vajag? Ko tur īsti glabās? Cik bieži vajag piekļūt? utml. utt.

Kādreiz ļauži būvēja pagrabus ...

Link to comment
Share on other sites

Propaans
(labots)

Man vajag tieši, lai ziemas aukstums netiek šajā kastē, lai tur var uzturēt vismaz kādus 15 grādus.

Un vispār, kas, piemēram, pašam ledusskapim ļauj tik labi izolēties? Vai ar minerālvati, akmensvati, putuplastu var panākt līdzīgu efektu?

Labots - Propaans
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ieroc zemē pagrabu un bez visām iekārtām cauru gadu būs konstanti ~10 grādi.  Nekā labāka nav un nebūs. Te jau šāda tēma reiz bija.

Link to comment
Share on other sites

Ja kaste stāvēs laukā zem klajas debess vai neapkurinātā šķūņi, tad bez papildus apsildes kastes iekšpusē agri vai vēlu iestāsies mīnuss grādi. Nav vēl izdomāta tāda siltumizolācija, kura nodrošinātu 100% siltuma necaurlaidību. Piemēram, ja oktobrī kastē būsi sabēris kartupeļus, kuru temperatūra +10 °C, un uzreiz pēc tam iestājās aukstums, tad +15 °C  tur būs tikai nākamajā vasarā. Nav no kurienes tur vairs siltumam rasties. Nu, var jau būt, ka kartupeļiem glabājoties, tur notiek kaut kādi ķīmiski, bioloģiski procesi, kuri tos sasildīs, bet paļauties uz to gan īpaši nevajadzētu.
Tāpēc jau cilvēki arī izgudroja pagrabus, kuros neatkarīgi no āra temperatūras iekšā vienmēr ir + grādi, jo zeme parasti nesasalst tādā dziļuma kā taisa pagrabus.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Propaans

Nu par papildus apsildi es būšu padomājis, man vajag labāko variantu kā pašu kasti pagatavot. Ekstra lielu nevajag. Divu ledusskapju lielumā par būtu pietiekoši.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Nu ņem taču putuplasta loksnes (~20cm) ar spundi un līmē sav aukstuma kasti.

Neko dārgi nesanāks.

Link to comment
Share on other sites

Pagrabs ir štelle pati par sevi, un ne vienmēr ar ierakšanu pareizo metru pareizajā dziļumā ir līdzēts.

 

No pieredzes - sievai dikti patīk puķes. Daudzgadīgās, Tādas, kuras jārok ārā rudenī un pa ziemu jātur pagrabā. Man arī sāka iepatikties, bet pagraba nav....

 

Toties bija beikc ledusskapis "Snaige". Un, kā jau visiem slimiem puķudraugiem - "bezmaksas" dāvana no "Backer". Tizls verķis ar nosaukumu - grills. Bet tas "grills" sevī ietvēra 300W sildītāju. Sareizināju to ar prastu termoregulatoru (-30/+30) un ieliku tajā pušainajā ledusskapī.

 

Un, ko domājies, visi stādiņi pavasarī dzīvi. Skapis uzturējās "vasaras virtuvē", tas ir - ārā. Sals bija ap -30 kādu nedēļu (~2010 gadu).

 

Tad pietaisīju pie mājas sienas ar 150 mm vati siltinātu "pagrabu" (pusmetru ieraktu, toties 2,5 metrus arī virs zemes). Tur ieliku pārbaudīto termoregulatoru plus siltumpūtēju ~ 2KW. Pāris reizes ir dzirdēts ieurkšķamies.

 

P.S. Temperatūra tika saregulēta uz +4 abos gadījumos. It kā esot optimāla..............

Link to comment
Share on other sites

20 cm putuplasta, koka karkasa kaste - kur nu vēl efektīvāk. Jā, protams būs čakars to visu smuki uztaisīt (it īpaša vāka blīvējumu). Vēl labāk būtu putu poliuretāns – materiāls ar ko izolē ledusskapjus, ūdens sildāmos boilerus, bet nav ne jausmas kur to var nopirkt fiziska persona 2 komponentu šķidrumu veida. Ir redzētu gatavas, ar plānu alumīniju pārklātas putu poliuretāna plāksnes. Lielas, ka no tām taisa garāžu noliktavu vārtus.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Man ar interesē pseido pagrabs uz terases - kaut kada grilla/ledusskapja hibrīds kas var stavēt visos vējos un nokrišņos zem atklātas debess un kā ziemā sniegā tā vasarā tiešos saules staros uzturēt automātiski teiksim tos +4C ar tilpumu 200+ vai +++ litri, interesē kā gatavi risinājumi (ja tadi vispār dabā ir) gan idejas un pieredze pašam ko tadu uzriktējot


Mans redzējums ir ka tas varētu būt kaut kas līdzīgs cietam grīdas putoplastam ietērpts alumīnija rāmī ar durvīm virs sniegačupas līmeņa un aizmugurē noslēptu grilla/ledusskapja mehānismu. Mums ziemā temperatūra bieži vien svārstās no +padsmit līdz - daudzdesmit, tā kā domāju ka grills vien nebūs piemērots risinajums lai produkti nebojātos, lai gan jau atkal skatoties kādi produkti, eh tur stipri vēl piedomāt vajaga

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nebūs jau efektīvi. Principā ledusskapis tāds ļoti efektīvs variants.

Nekā efektīva tur nav. Ledusskapim ir kādi 5cm izolācija. Būtu tur 20 cm, ledusskapim varētu likt A 100x+ klasi uzreiz virsū, tik kur tādu mājā iebāzīsi.

Link to comment
Share on other sites

Pagrabā (puspagrabā) temperatūras nemainība tiek nodrošināta ar zemes siltuma palīdzību. Bet ne visur var atļauties ierīkot pagrabus augsto gruntsūdeņu līmeņa dēļ. Tikai kāpēc tāda dīvaina temperatūra 15 grādi. Es gribētu glabātuvi ar temperatūru no 2 līdz 10 grādiem. Un jo mazākas svārstības jo labāk. Varētu pamēģināt to realizēt ar zemes enerģijas palīdzību. ja temperatūru nodrošināt ap zemes temperatūru, tad elektroenerģijas patēriņš būtu tikai cirkulācijas sūknim. Var būt kādam ir informācija cik var enerģijas no zemes kvadrātmetra paņemt? Kādā dziļumā un kā tas svārstās sezonas garumā? Izejot no tā varētu izrēķināt putuplasta izolācijas biezumu.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Lasi būvnormatīvus, bet laikam skaitās, ka zeme sasalst ~1.2m dziļumā. Atkarīgs gan no vietas - Alūksnē un Ventspilī būs dažādi šie dziļumi.

Link to comment
Share on other sites

Par ziemas variantu jau izteicos. Vasaras un ziemas variantam (ja būtu spiedoša vajadzība) nāktos tajā pašā manā "pagrabā" iekombinēt kaut kādu lētu (?) divpusēju kondicionieri. Citus variantus neredzu.

 

Mazam tilpumam un vēl uz balkona (ārā) stāvošam (aka ledusskapis) piemērots būtu pats ledusskapis (ejošs) plus regulējams "grills". Tikai nāktos piedomāt klāt kaut kādu automātiku (Arduino?), kura seko līdz ārējai temperatūrai un pārslēdz sistēmas pie kaut kādiem 0-10 grādiem. Jo neesot ieteicams ledusskapi darbināt zemās temperatūrās. Plus to skapi ietērpt kādā nebūt 100 milimetru kažociņā......

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Un tagad pastāsti, no kurienes rodas aukstums? Pagaidām tavas vēlmes ir "gribu kaut ko nezin ko", jeb pamuldēt par lietām, par kurām nav sajēgas.

 

Man vajag tieši, lai aukstums netiek!

 

Jau gadu nespēj izdomāt, ko tev vajag, kā arī mācījies neesi pilnīgi neko un diez vai tev vajag kaut kādu aukstuma kasti. 

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/156693-sildier%C4%ABce-kaut-kas-kas-regul%C4%93-temp/

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/151709-led-diodes-augu-audz%C4%93%C5%A1anai/

Link to comment
Share on other sites

Pie viena uzdošu sev aktuālu jautājumu. Ir kāds manījis kkur tirgojamies mini ledusskapjus? Domāju tādus kur var iebāzt kasti alus un pāris pudeles grādīgā. Tieši alko. atvēsināšanai man arī vajag, tāpēc gribās mazu.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Āha, a Tu stādies priekšā cik izmaksās apsildamas siltumnīcas apkure.....

 

mini ledusskapji ir - saucas vīna skapji

Link to comment
Share on other sites

Pirmkārt pats viņš teica, ka maza kubatūra, otrkārt, vasaras mēnešos jāsilda mazāk, treškārt, lētākais kurināmais ir malka, tātad jābūvē krāsniņa, kas sasilda, teiksim 1t ūdens, kas tad cirkulē pa caurulēm. Ja grib automātisku apsildi un tiešām konstantu t, tad nāksies padomāt.

 

Es tikai domāju, ka stulba nodarbe tā ir. Audzēt tomātus lielos apjomos ir OK, bet lai apkurītos mazos apjomos, nu diez vai.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Ups nemaz nepamanīju domu par tomatiem ziemā,tad jau drīzāk Propans taisas marihuānu audzēt


Man pašam tā kā pieticīgakas vēlmes - nu tipo kaut ko iekonservēt burkās un nolikt glabāties un ko nu vēl pagrabos dara

Link to comment
Share on other sites

 

 

eh tur stipri vēl piedomāt vajaga

 

... un pakustēties arī vajaga. Bet drusciņ....

 

Viens man ļoti pazītams čangals reiz izteicās tā - "Domas par darbu sagādā daudz lielākas ciešanas, nekā pats darbs"

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu man nekādīgi nesanāk pakustēties ja nezinu ko tieši darīt, ja būtu tik vien tā darba kā setmalē bedri izrakt un pagrabu ierīkot, tad jau būtu viegli, a tā kad nav ne jausmas kā panākt vēlamo.... Priekš manis tas ir apmeram tas pats kas uzkonstruēt, saskrūvēt un palaist gaisā kosmosa kuģi, bišķi par daudz dažādu nosacījumu kas jāievēro šitādu monstru taisot, ta kaut vai nenosisties pašam un citus nenosist ar elektrību lietusgāzes laikā, tur tak zem atklatas debess var visneiedomājamākie sūdi notikties ar elektrību

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Vot uzbraukt Tev pistole gribās tā un šitā, aber uzkonstruēt, kaut teorijas līmenī, vari prasīto???

Link to comment
Share on other sites

Savāda tēmas virzība..

Te jau augstāk minēja domu par putuplasta kasti. Cik redzēts, tad noliktavas dzesētavas/saldētavas izbūvē no sendvičpaneļiem, piem., šādi. Turpat arī nedaudz par dažādu materiālu sienu biezumiem, lai sasniegtu vienādu siltumvadītspēju. Bet katrā ziņā vienkārša virszemes kaste būs papildus jāsilda/jādzesē, atkarībā no apkārtējās temperatūras. Un, jo labāk noizolēta telpa, jo mazāk enerģijas jāpieliek. 

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu kaste ta kaste, tik kastei ir jābūt bez visa cita vēl arī ūdensdrošai, lai tajā nekas nevarētu ietecēt ne no aukšas ne no apakšas vismaz 10+cm (slapjš sniegs var būt arī 20-30cm), tur nedrīkst svilpot vējš tai skaitā pa atveramām durvīm sānos ķebļa aukstumā vai vairāk, jo uz terases mēdz būt līdz metram sniega kārtas, ja lūka būs augšā tad tur uzsnigs un stavēs slapjš sniegs - būs neērti vai neiespējami atvērt (nu vakarā tekošs sniegs pa nakti piesalst un no rīta neatvērsi, kas savukārt nosaka to ka apdarei virs putoplasta jabūt tādai no kuras var droši dauzīt nost ledu), par cik uz terases tad nedrīkst būt parastā metāla detaļas jo savadak rūsas pēdas ieēdīsies flīzes un nevarēs atmazgāt nekad. Durtiņām attiecīgi ir jataisas ciet kā ledusskapī - hermētiski, tā lai ūdens pa durvīm tekot ārpusē nu nekadīgi neietecētu iekšpusē. Tas vien jau ir uzdevums kuru sakonstruet nebūs nemaz tik vienkārši. Otrais ir tas ka kastes muguras daļā ir jāiemāna iekšā  ledusskapja kompresors, ledusskapja radiātors jāiznes vēl uz āru un jānodrošina ka tas nerūsē visu gadu stāvot  zem lietus. Tad vēl visa elektrības daļa ledusskapim, kompresoram, vadībai un vēl apsildes grillam kas arī ir jāieliek kastes aizmugures daļā pie tam tā ka ir 1200% garantija ka tur nesalīs no aukšas vai nesatecēs no apakšas ūdens (nu iedomajamies situāciju - atveram terases durvis un pa slapju sniegu līdz ceļiem brienam pa terasi 10m līdz uzpariktei a tur pēkšņi ietek ūdens uz 220V vadiem un atliek vien notirināties pēdējo reizi), vēl ir variants mēģinat pāriet uz 12/24/36V, bet tas jau atkal rada papildus jautajumus par spēju kompresoram atdzesēt teiksim 2-3 m3 skapja - kur raut donorus ledusskapim? 15 autoledusskapjus izārdīt, tad kāds būs ceņņiks tam visam, tad jau labak pastaigat pa ciemu un mēģinat kadu tantuku sarunat lai ļauj viņas pagrabā burkas glabāt. Tas tā vispārēji, bet kad sāksi konstruēt un pamatīgāk pārdomat to lietu tad gan jau ka vēl 101 sīkums parādīsies ka ir obligati jāievēro

Link to comment
Share on other sites

Grossmeister

 

 

a tur pēkšņi ietek ūdens uz 220V vadiem un atliek vien notirināties pēdējo reizi

Šādas problēmas spēj atrisināt fišku rubījošie elektriķi .

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Vistuvāk +/- gatavam/uzticamam risinājumam manuprat būtu kads rūpnieciski razots 2 sekciju/bloku gaisa siltumsūknis ar reversa funkciju nu tipo ka mūsdienu dzīvokļu kondicionieri - var saldēt un var sildīt, vienīgi tur nav paredzeta automatiska pareja no funkcijas atdzesēt līdz x grādiem uz sildīt līdz tik grādiem, nu un protams uzturamo temperatūru  diapazons pilnīgi cits. nu un protams ka iekšējais bloks ir paredzēts vismaz 50x lielakai telpas kubatūrai

Link to comment
Share on other sites

es domāju D_L teiktu apmērām tā .. nopērc 4 vienādus ledusskapjus

 

varētu izmantot pašu ledusskapi, bet maza ietilpība

, atrodi profesionālu metinātāju (vai arī pats iemācies strādāt ar svarku un rezaku), ar rezaku sadali ledusskapjus pa diagonālei no augšas uz pusēm , un pēc tam sametini attiecīgās šķautnes kopā .. iegūsi divus tādus aparātus kā tu gribēji .. viens tev un otru varēsi ielikt ss lai nopērk otrs tāds pats kā TU ..

Labots - dudam
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu ja.... 4 ledusskapji.... tak neviens netaisītu topiku ja problēmu varētu atrisinat vienkārši nopērkot ledusskapi


Kur Tu dzīvoklī iebāzīsi kaut 1 papildus ledusskapi? Guļamistabā naktsskapīša vietā? A uz nesegtas terases 5 stāvā ir vietas atliektiem galiem, kaut 10 ledusskapjus liec - tik cerams ka apzinies ka ledusskapis zem lietus saplīsīs vienā rāvienā, ja līdz tam nenositīs kādu ar elektrību, a ziemā kompota burkas vienkārši sasals un sašķīdīs tādā ledusskapī. Nu un bez visa cita, konstrukcijas izmaksam ir jabūt vel saprata robežās lai kompots nebūtu zelta vērtē


Nu un protams konstrukcijā nekāda rūsējoša metāla, sarūsēs, bet tas būtu štrunts - rūsa ar ūdeni tekot pa flīzēm tās iekrāso tā ka nav iespējams vēlāk atmazgāt nost


Starp citu būtu jabūt kaut kādam EU standartam CE vai IP55 kas atļauj elektropriboru lietot zem atklātas debess droši, un ledusskapim jau nu noteikti tāda nav, ja uz darbojošās kompresora elektromotora lies ar spaini ūdeni, tad točna būs īsais, vai kas ļaunāks

Link to comment
Share on other sites

zb .. es klusēju

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

vari arī nekluset, ja vien ir kāda sakarīga ideja kā šito dabūt gatavu. Es apmeram gadu, nu tā nesteidzīgi, kad atceros pa brīdim padomāju par so jautajumu, sak būtu labi ja varētu, bet nu tas ģeniālais risinajums nu nav vēl prātā ienācis, ja nu vien uz terases uzbērt zemes kalnu un tur ierīkot klasisku pagrabu, bet tads visticamak būs par smagu un noies stāvu zemāk kaimiņiem uz galvas. Tai pat laikā lieli termoakumulatori iespējams varētu ko risināt. Taču te uzreiz jāsaka ka šovasar lietus laikā vakarpusē savācu 220L mucu ar vēsu lietus ūdeni, otrā dienā bija karsts un vakarpusē kad iebāzu roku tai mucā biju šokēts, tanm ūdenim nebija mazāk par +60C - nu reāli karsts.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...