Jump to content

Supermikroskopisks Linux


Baigais Janka
 Share

Recommended Posts

Es tās muļķības nerakstiju!

 

 

Es domāju, ka Jankam tagad nākas strādāt "par cigarešu paciņu".

LV viņi parasti saka "bet tagad ir krīze",  ja kāds nav ar mieru.

 

(    Un piedevām neļauj OpenWRT downloadēt     LOL   )

Labots - MarisO
Link to comment
Share on other sites

Nu un kas liedz 2 fiziskus tīklus uztaisīt? Vienu darbam, otru eksperimentiem. Nelasīji, vecis rakstīja ka darba tīklam jābūt drošam utt. Značit vajag citu tīklu eksperimentiem. Par sisadmini, kur nu vēl bankā pēdējais darbs ko es gribētu strādāt. Par sistēmbloku izsūkšanu ar putekļu sūcēju pat nerunāsim.

Link to comment
Share on other sites

Neenu, dienā sanāk tabakas paciņa, lētās pusdienas, 5l Brāļa alus, 3 eiro transportam un paliek pat 20€ nolikt plauktā - rēķiniem gatavoties. Trakākais ir, ka priekšniecība neklausa, tīšām dara nepareizi un tad pasaka - nu jā, bet firmā tak nav naudas.

Link to comment
Share on other sites

Lieta tāda, ka fakts, ka notiek kautkādi eksperimenti ir gana daudz, lai izvilktu informāciju par to, kāds varētu būt projekts. Un tas viss ir nauda. 

Link to comment
Share on other sites

Nu tad citur jānokačā viss vajadzīgais un jātaisa eksperimentiem tīkluks, kas nav pie interneta pieslēgts vispār!

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja drošības politika to neatļauj, tad neatļauj un nekāds admins ar jebkādu kvalifikāciju nedrīkst pārkāpt prasības.

 

Interesanti vai iestādes drošības politika ļauj lietot 15 gadus vecu OS? Kā redzams OpenWRT jau fitlrē. Un kur ir teikts, ka Janka to "risinājumu" neiesprauž kaut kur pa vidu kritiskajai sistēmai? Pie tādas kontroles ne jau forumā ir jāprasa kādu Linux likt. Lietot drīkst tikai to, ko IT ir akceptējis.  

Link to comment
Share on other sites

andza

Cik noprotu, sistēma strādās offline un darīs savu konkrēto uzdevumu pie konkrēta dzelža, līdz ar to pie kājas, cik sistēma veca vai jauna, un vai atbilst kaut kādai drošības politikai. Galvenais nelikt nelicenzētu softu.   

 

Nez kāpēc visiem linux asocējas ar rūteriem, serveriem. Raspberry arī lieliski spēj darboties bez tīkla. 

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

OK, 10x, novilkts ir, būs jāparovē.

Nu, atkal sākas kaislības :) Taisnība tiem, kas saprot, kā lietas notiek lielās korporācijās, kur apgrozījumi aiziet divciparu skaitļos miljardos. Nav nekādi misitiski varenie admiņi, ar ko iet runāt, un kas var ko sastellēt. Nevar te tā, uz sitiena, neko pieslēgt, nokonfigurēt utt., utjpr. Par tādām lietām jāaizmirst - birokrātija ne kubā, bet, bail pat iedomāties kādā - pakāpē. Savulaik man te bija vajadzība prožektā vienkārši pēc otra kompīša, kas man krietni dzīvi atvieglotu. Skuju. Viss tas tiek bīdīts caur menedžeriem, caur n-tajām valstīm, to menedžeriem, un nav to pūļu vērts, un, konkrētajā gadījumā, rezultāts arī bija apaļa 0. Paredzēts viens kompis. Ir? Ir. Tātad viss. :)

Tādu eksperimentālu atdalītu tīklu arī nevar uztaisīt, jo pat testa versijās nākas strādāt ar tehniku, kas izmētāta pa visu pasauli - kauču kas griežas manā kompī tīri developējoties, kauču kādi dzelži ir šepat Latvijā, bet citur, kauču kas Somijā, Grieķijā, Indijā, utt.

 

->MarisO

Par manu algu neuztraucies, mana cigarešu paciņa tāpatās ir četrciparu skaitlis, nu jau pie 2k pieripojusi :) Kad man nogrieza algu, un tas bija 2009 gadā, es tiešām aizgāju no šances - par mazāku algu nekā maksāja iepriekš, bet par lielāku, kā būtu, ja paliktu vecajā kantorī. 300 Ls gan zaudēju, bet pie manas algas arī toreiz runāt par strādāšanu par "vēdera tiesu" būtu bijusi nekaunība. A tā - še ir gan bonusu sistēma, gan 2 gadā algas pārskata, tā kā viss ir atsists atpakaļ un pārsists :)


----

 

Tāks, nelielas problēmas. Uzstellēju OpenWRT - viss i labi, maziņš, python šancē, viss notiekas. Tik viena neraža - viņam vajag seriālo portu. Ja tā nav, tad pie ielādes ir baigā aizture. Kamēr es viņu laidu zem VirtualBox - nav problēma, piešāvu portu un viss OK. A tagad šēma mainās, tas OpenWRT šancēs līmeni zemāk, tobiš, uz VirtualBox ir VM, kura tad nu sevī taisīs kaudzi ar OpenWRT VM-iem. Tur nekādu seriālo protu emulēt nav paredzēts.

Tātad - kā izrubīt, lai OpenWRT gar to portu nekasās? Es tā uz sitiena sapratu, ka viņš pie logina arī provē to seriālo kurbulēt, tad iekš /etc/inittab nokomentēju to ttyS0::blā-blā-blā. Bet tas neko nedod :( Ir ports emulēts - viss OK, nav - aizture.

Labots - Baigais Janka
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

yo, 

 tātad pamatskolā nemācījos gramatiku un tāpēc šādi ķēmojos ar shito fignju es saskaaaros kad gribeeju palaist CS servakus, Mainkraft servakus un veel triis superpopulaarus blogus uz sava laptopa. tātad pamatskolā nemācījos gramatiku un tāpēc šādi ķēmojos, taa kaa tev  visi vajadziigi ljeeenuxi un principaa nav probleema ka kernelis pa lielam ir viens, pieljauju ka vajag atskjirigass IP adreses un izoleetu vidi shitai fignjai, tātad pamatskolā nemācījos gramatiku un tāpēc šādi ķēmojos var dariit shitaa. 

 tātad pamatskolā nemācījos gramatiku un tāpēc šādi ķēmojos panjem novelc jaunaaako ubuntu, ubuntu rulleee!!!111 panjem uzliec docker (https://www.docker.com/) uz shitaa. Uztaisi standarta dockerfile savam čūskas skripta nepiecieshajai videi (man arī reāli patīk spēlēt čūsku uz vecajām nokia,  yo), saspawno nepiecieshamo skaitu (nu ir bishkjin chakars ar tiikla bridjoshanu, ja vajag reaalaas IP un NAT nepashii, bet var sahackott!) instanchu. Diska vieta deeelj reaali magjiskaas AUFS neizmantosies iipashi, bez procesu overheads buus tikai tavu chuuskas skripti, ja tev nevajadzees kjaut kaadus servisus veel blakus !!!!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Emmm... nezi vai tas būs tas, kas man vajadzīgs. Tobiš - nav nekādas mistiksošanās ar adresēm, bridžošanu, specifisku konfigurēšanos utt. Ir vajadzīga "plika" hdd imāge ar OS, kurš startējoties iekurbulē to pitona skriptu, OSam dzelžos (virtuālajos, protams, bet to viņš nezin :) ir pieejama ir viena eth iface, kura dabū adresi ar dhcp un viss. Es tās VM arī nestartēju, nekonfigurēju un ne par ko neinteresējos - būtībā, tas var būt jebkāds OS, un kas konkrēti un reāli - tā ir klienta problēma, jo to imāgi nodrošina viņš. Tobiš, galvenais, lai dabū IP pa dhcp (ko izdala mākonis), un lai tas skripts palaižas. Nav tur nekas sarežģīti jāķīmiķo, vienkārši man, tā kā darbinu lokāli to visu, svarīgs ir apēdamo resursu apjoms. Reāli tas darbosies monstrozā mākonī, kur visa hardware ir virtualizēta un ierobežojumi resursiem nav (nē nu, bišķi saprāta robežās :). Bet šēmai uz mana agregāta ir jābūt 1:1 ar reālo, savādāk nekādus testus neieskaitīs, protokols, saproties :)

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka
(labots)

Da es jau ieciklējos uz OpenWRT :) Palaižas un tie skripti šancē mierīgi uz 24 MB RAM un ~64MB HDD vietas. Teorētiski jau var vēl apgraizīt, bet tik briesmīgi pārspīlētas vajadzības ar nav, šitas pilnīgi apmierina. Tagad gan citas poblēmas. Ar seriālo portu tiku galā vienkārši - tomēr iekurbulēju viņa emulāciju :) Bet tagadiņās to OpenWRT vajadzētu laist uz qemu-kvm un skuju - sāk palaisties un nokarās ar "Waiting for root device /dev/sda2...", tobiš - neredz cieto disku. Forumos, skatos, pieminēta problēma - lielākoties gan risinājumi linuksistu garā - pārkompilēt OpenWRT, pārkompilēt qemu... Vēl būs šodien jāparakājās un jāpaeksperimentējas. Tiek laists qemu-kvm zem RHEL 7. Disks (pēc gosta, to Openstack sadzejo):

-drive file=/var/lib/nova/instances/instance_id_blaa_blaa_blaa/disk,if=none,id=drive-virtio-disk0,format=qcow2,cache=none
-device virtio-blk-pci,scsi=off,bus=pci.0,addr=0x4,drive=drive-virtio-disk0,id=virtio-disk0,bootindex=1

Kauču ko ķīmiķoju, jo ideja to uz ide busu pārstellēt, bet pagadidām ne visai sanāk.

Labots - Baigais Janka
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Virtio varētu būt pārāk advancēta fīčā priekš OpenWRT. Open-stack, t.i. virt-manager ? 

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka
(labots)

Nu, tipa,tā arī ir. Iekš 64-bitu qemu ir izrubīti legācijas draiveri, vot i OpenWRT neredz to viņa piedāvāto brīnumu. Vajagot štengru ide/sata viņam. Rakājos te vēl pa forumiem, varbūt kāds cilvēcīgs risinājums ir...

 

P.S. OpenStack ir mākoņ OS, konkrētajā gadījumā strādā virs libvirt.

Labots - Baigais Janka
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Jā, bet tev vajag izrubīt libvirtio disku emulāciju un bīdīt visu i/o ar softvārisku emulāciju, man tā šķiet.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Nezinu, ko tur un kā izrubīt. Bāze ir imāge ar RHEL un OpenStack virsū, tā jau gatava. To es iekurbulēju. Tur tad griežas tā putra, kas jātestē. Tad zem OpenStack palaižas n-tās VM, pēc šābrīža idejas - OpenWRT. Neesmu es specs ne par OpenStacku, ne qemu, ne OpenWRT, ne arī adminis :) Es i programmētājs, un mana daļa visā tajā putrā ir konkrēta programma, kas tur kašājās. Dažu iemeslu dēļ šoreiz nepietiek ar smuki nodefinētu in-out aprakstu, bet vajag to visu rīltaimā pēc reālas šēmas dzenāt.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Jā, bet ar virt-manager tu vari visu smuki konfigurēt no gui. Tur pie diskiem izvēlies pareizo disku emulācijas metodi, nevis libvirtio. 

Link to comment
Share on other sites

Nesaprotu kāds sakars ar kautkādu COM portu. Es saprastu ja DD-WRT to pieprasītu kā obligātu, ne-VGA variantā, bet Opens nekad nav prasijs. Ir laists uz kompi kam comi disabloti.

Opens normāli bootojas no IDE/SATA/USB/CIF-SSD(vai kā tas saucās).  No mSATA nav provēc. Nesaprotu kā var kautkas nestrādāt...

 

 

Nja, interesē man kas tas ir pa kantori, kur šitāds cirks. Tjipo baigā "kārtība", bet nezkapēc visu dara ČŽ*2. Programmētājs admino, admins geimo, priekšniecība anālē un grāmatvedība vienkārši rij depresantus kilogramiem. Kautkas tāds var būt tikai valsts iestāde. Vai kaukāds holdingu A/S kur nav reālu īpašnieku...

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Zini, mazāk irs. Ar OpenWRT ir problēmas riņķī un apkārt, lietojot KVM, pilni forumi, un tas karaz-taki ir mans variants. Kā reālais risinājums parasti figurē linuksistu iecienītais - izdari iamaiņas un pārkompilē to, pārkompilē šito. Manā gadījumā tas ir pilnīgi garām, jo gala rezultāts ir lietotājam dodams konkrēts produkts, kur nevar teikt, ka pirms/pēc uzlikšanas mašinērijas jāpārkompilē.

Ar com portu jau teicu - arī bez viņa viss palaižas, bet sākumā ir aizture. Kur tur kas un pie kā vēršas un ko meklē - nav ne mazākās vēlēšanās tērēt laiku pētniecībai.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...