Jump to content

Rasesana


ElvisM
 Share

Recommended Posts

Labdien!

 

 

 

Velejos pajautat , vai Riga ir kads veikals tiesi saistits ar rasesanas piederumiem. Es gribu nopirtk , rulonlinealu , dazadus vel linealus , rapidografus, transportieri , lekalinealus, papiru . Saprotu , kancelejes precu veikals, bet biju 3 dazados veikalos un nevareju atrast to ko man vajag, parsvara ir nepilnigs precu klasts. Un ari skraidit pa kancelejas precu veikaliem savacot pa vienam piederumam ir laikietilpigs process. Varbut kads zin , kur varetu es tiesam visus sos piederumus iegadaties viena vieta ? Paldies par jebkadu informaciju.

Link to comment
Share on other sites

Autocad ir tas kas tev vajadzīgs :D

Par rapitogrāfiem labāk nemaz neizmet naudu, tāpat ar vienu tev nepietiks, bet par vairākiem, oj cik nāksies samaksāt.

Ieej jebkurā palielā kancelejas preču veikalā un paskaties "pildspalvas" kuras ir ar plakano galu un konstantu līnijas biezumu, tas ir labāks variants.

Bet nopietni, būsi pats sev pateicīgs, ja neķēzīsi laiku šīm muļķībām un vērsi ACad vaļā.

Link to comment
Share on other sites

 Nav gluži tā, ka AutoCAD padara nevajadzīgus rasēšanas piederumus. Jā, mūsdienās gandrīz visi rasē datorā. Bet ir dzirdēts, ka studentiem, topošajiem inženieriem, pirmajos kursos ir obligāts daudzums rasējumu ar roku jāsarasē. Tāda pieredze ir Eiropā, zinu, arī pie mums RTU, bija mūsu darbā praktikants no RTU, stāstīja, kaut kādi kursa darbi obligāti ar roku rasējami. Man, vecam stagnantam, arī ir pārliecība, ka labākie panākumi AutoCAD būs tiem, kas pietiekošu daudzumu kvadrātmetru ar roku sarasējuši, tad piesēdušies pie AutoCAD. Tāda ir mana pieredze. Rasēšana nav tikai - māk AutoCAD vai nemāk AutoCAD. Rasēšanā ir jāzin daudz lietu arī bez AutoCAD.

 Tagad tā ir, kancelejas preču veikalos pašvaks rasēšanas piederumu klāsts. Ko var ieteikt. Nāksies vien paskraidīt pa vairākiem veikaliem. Vēl var ieteikt pameklēt pa internetveikaliem. Vakarā piesēst pie datora un pamazītēm sakomplektēt pasūtījumu. Iespējams, sanāks lētāk, tikai būs jāgaida kamēr pasūtījums atnāk.

Link to comment
Share on other sites

Nav taisnība, mācēt rasēt = mācēt Autocad, bet mācēt rasēt ar roku < 0, jo nevienam tas nav vajadzīgs izņemot nabaga studentus kādā gudriestādē, kur viņiem liek darīt tā, jo visu laiku tā ir bijis darīts.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Dizaineri, lielie dizaineri pa priekšu uzskicē ar roku. Roka, tā ir visīsākā saikne ar dizainera smadzenēm. Pēcāk jau nāk Morzeks un to visu digitalizē. Tiesa, datortehnikas reklāmās jūs ne ko tādu vairs neieraudzīsiet. Te gan neiet runa par konstruktoriem, tie švellerus un leņķdzelžus ar roku, protams, ka nezīmē.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Jāpiekrīt Morzek, jebkurā kantorī uz rasētāju ar zīmuli skatīsies tā maigi izsakoties ar smaidu ;) Protams arī pats sāku rasētāja karjeru ar papīru, bet tā jau vairāk bij papīra ķēpāšana RTU ķeksīša dēļ, dzīve ātri iemācīja apieties ar CAD progzām

Link to comment
Share on other sites

Ei, ei. Varbūt vēl kāds pateiks, ka rakstīt ar roku < 0. Dotorā taču visu var uzdrukāt.

Nē, draugi. Vajag prasmes rasēšanai ar roku. Ne vienmēr tu esi pie datora. Cik nejēdzīgi izskatās dzīvē jauni speciālisti, gadās kaut ko vajag ātri uzskicēt nekavējoties, datora tuvumā nav, divās minūtēs varētu uzskicēt, bet speciālists tikai spēj atbildēt, ka iedos risinājumu rīt (redz viņam jāaizbrauc pie datora un tur jārasē, ar roku viņš nemāk). Redzēti tādi. Protams, protams, bez rasēšanas datorā mūsdienās nekur. Lieli mākslinieki, lieli arhitekti tikai var atļauties nenolaisties līdz datoram un skicēt savus brīnumus ar roku.

Link to comment
Share on other sites

Nejauc dizaineri ar konstruktoru. Auto, apģērba dizaineri vispirms uzskicē ar roku. Tikai pēc tam piegriezējs piegriezni digitalizē uz datora.

Link to comment
Share on other sites

Skici jā, ar roku. Arhitektiem liek skicēt ēkas vīziju ar roku, bet tas nav rasējums. Digitalizēt var arī uz sensoru pada velkot ar stilusu, ir tādi. Apģērbiem jā, vīzija ar roku uz papīra, pēc tam milimetru papīrs. Sanāk, tad uztaisa kontroles eksemplāru dabā ( uzšuj).Apmierina, tad dod uz PC rasēt lekālus.

Link to comment
Share on other sites

Arhitektam jāmāk arī taisīt telpiskie modeļi vai vismaz jāspēj organizēt un apmaksāt izgatavošanu. Parasti iesniedz skici un modelīti dabā ( ko uz liela galda liek), aprēķinu uzmetumus. Piekrīt, tad taisa projektu.

Protams var papildus 3D modelētus attēlus dot. Katrā ziņā arhitektūras studentiem liek taisīt arī maketus dabā

Link to comment
Share on other sites

Tā arī ir kā te daudzi saka.

Es pats beidzis inženierzinātnes, kur rasēšana bija kādus 2 gadus.

Tur arī pasniedzējs teica, ka tas ir pamatu pamats, lai varētu tālāk kaut vai ar Cadu strādāt.

Normālam inženierim ir jāmāk ātri ar roku uzskicēt kādu detaļu u.tml. Ne vienmēr uz sitiena ir tas cads pieejams.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Skice, tā ir pavisam cita lieta, bet tai nevajag ELvisM meklētie pričendaļi. Tam pietiek ae dažiem zīmuļiem. Skicēt jāmāk ar zaru smiltīs vai dubļos, bet zīmēt piemēram sarežģītu zobratu savienojumu ar roku uz papīra, nu tas ir garām.

Link to comment
Share on other sites

Uzskicēt var puķi puķupodā, divus kokus, ēkas kubiku ... bet *isties ar nopietnu rasējumu (projektu) 21.gs? Gribētos uzjautāt kad jūs lielie zīmētāji esat pēdējo reizi kaut ko nopietnu (ar izmēriem, griezumiem u.t.t) skicējuši uz A3-A2-A1 papīra? M?

Alās mēs arī diez vai līdīsim dzīvot atpakaļ? Lai gan daži jau cik saprotu taisās (piem.DL) ...

Link to comment
Share on other sites

atkarigais

Skolai pietiks ar parastu lineālu, cirkuli un zīmuļu komplektu. Man pat skolā bija jāzīmē cadā, mācību stundās - rūtiņu kladē, jā ar roku.

Link to comment
Share on other sites

Naher reizrēķinu galvā jo tak ir kalkulators?

 

Atceroties RRAT rasēšanas stundas... pat ar tinti.. uff... baigi trennē pacietību, acumēru un spēju novilkt taisnas līnijas ar nedrebošu roku.

Link to comment
Share on other sites

Tā vīzijas skice ēkai vai drēbei vairāk atgādina LMA grafiķa - mākslinieka darbu nevis rasējumu. Tās nav rasējuma, bet vizuālā tēla skices. Protams īstu rasējumu taisa ar datoru. Esat redzējuši arhitektu projektu prezentācijas, studiju darbus? Liela grafiskā skice, telpisks modelis ( makets) dabā uz galda, plus prezentācija ar projektoru rādīta, PC modelējums, bieza mape ar aprēķiniem, vismaz otra tāda pat ar projektu, rasējumi dig formātā klāt. Visu to prasa.

Link to comment
Share on other sites

Skice un rasējums ir 2 dažādas lietas. Skicei NAV jābūt precīzai, tā ir vairāk ... uz papīra materializēta ideja, pēc kuras var taisīt rasējumu.

Kaut kā tā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Vispār mēs par tālu jau esam aizgājuši no autora jautājuma. Autors vaicāja, kur nopirkt. Un kāda mums daļa, ko viņš ar tiem rīkiem darīs.

Link to comment
Share on other sites

Jā, ar tušu, pareizi. Bet nu tas bija gemorojs, viena neveikla rokas kustība un ... vai nu kasi ar žileti ārā, vai sāc no jauna.

Pacietību un precizitāti baigi attīsta.

Labots - Pirkss
Link to comment
Share on other sites

Nav taisnība, mācēt rasēt = mācēt Autocad, bet mācēt rasēt ar roku < 0, jo nevienam tas nav vajadzīgs izņemot nabaga studentus kādā gudriestādē, kur viņiem liek darīt tā, jo visu laiku tā ir bijis darīts.

Āmen.

 

 

kaut vienreiz visiem autokadistiem un datoraadrukaataajiem elektriiba izbeigtos!!! varennie datordveeselju indigo!!! bez saviem datoriem nekaa cita nejeedz. dolbaki...

 

Aha, un lai tiem stulbeņiem, kas bronzu/papīru lieto, lai tas bleķis izbeigtos un saprastu kā ir ar akmeni/smadzenēm strādāt, nekā cita nejēdz. 

21. gs. :D

 

Bigest rock is best rock, lien atpakaļ savā alā. :D

Labots - Svekris
Link to comment
Share on other sites

 Zināt ko, ja sakāt, ka mācēt rasēt ar roku ir nulle, tad kāpēc uzreiz nepateikt, ka mācēt rakstīt ar roku ir nulle. Tas ir salīdzināmi. Bērniem skolās rakstīt ar pildspalvu nemācīsim, uzreiz katram priekšā klaviatūru, gan jau iemācīsies bērni drukāt ātri. Vecie stagnanti rakstīt mācēs ar pildspalvām, bet tas tikai smīnu izraisīs. A jaunie lai raksta ar tastūrām, nafig papīru un pildspalvas. Tieši tāpat kā rasēt ar roku nafig. Gribās kaut ko dranklizārda stilā pateikt. Esmu drošs, visi kas šajā tēmā nogudrojās attiecībā uz rasēšanu, tie, kas nicinoši izsakās par rasēšanu ar roku, tie taču dzīvē tuvu rasēšanai nav stāvējuši, varbūt tikai pa TV vai internetā redzējuši.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Palasot so visu ja godigi labi ja 2 komentari bija par to , kur varetu iegadaties to visu. Tad teiksu ta , neviena Universitate Latvija , neliks uzreiz raset AutoCad , bet gan iemacis pamatus to darot ar roku. Kapec ir uzreiz tads trieciens par rapidografiem , man jau nevajag augstas klases kuri maksa vairakus desmitus eiro , pietiktu ja viens izmaksatu 5 eur un pietiktu man ar 2 , 0.1 un 0.8 , es loti daudz laika ziedoju macibam un gribu visu perfekti , ar rapidografu skatijos darba kvalitatei ir vispar cits vizualais izskats. Un domaju , ka pasniedzjs , kurs maca raset ar roku nav idiots , labak paprasat tiem , kuri rase autocad , vai vini to pasu var izdarit ar roku. Paldies par info.

Link to comment
Share on other sites

labak paprasat tiem , kuri rase autocad , vai vini to pasu var izdarit ar roku.

 

Noliedzot pēdējo 35 gadu tehnoloģisko progresu, Tu tikai pats sev iegriezīsi. Redzēsim kā būs, kad netīšām uzvilksi līniju kur nevajadzēja, tad varbūt ar žileti kasot tinti/tušu ārā no vatmaņa sāksi sev uzdot jautājumu kāda šim te visam ir jēga. Un pajautā pats sev, kāpēc ir nozīme darba "vizuālajam izskatam" , ja tas ir rasējums. Mazāk uzticies gudriestādes (rtu apf?) pasniedzējiem un padomā pats kāda tam visam jēga.

Labākais ko varu tev ieteikt ir rasēt autocad. Jā, ņem kreiso, nu un kas?  Es zinu vismaz 3 arhbirojus, kuri ar kreisajām progām strādā. (btw, pats gan birojā NEKAD neinstalē neko kas nav legāls) Kad izprintē, tad ņem savus rapitogrāfus un bliez printētajām līnijām pa virsu, lai neredz ka printēts. Tā varēsi aizmālēt acis rokas rasēšanas fanātiem un pie reizes iemācīsies patiešām derīgas lietas, ar kurām varēsi savus pirmos centus industrijā pelnīt, jo ja aiziesi uz kādu biroju un sāksi stāstīt ka esi lielisks rasētājs ar roku, nu paliksi aiz durvīm :D Mācies jau lai pelnītu naudu vēlāk.

 

Labots - Morzek
Link to comment
Share on other sites

Ieteiktu biedram Morzek apstaigāt tuvākās skolas un pie pirmklasnieku kabinetiem pirms glītrakstīšanas stundām mazajiem skolnieciņiem stāstīt patiesību - mazāk uzticēties gudriestādei, kas liek rakstīt ar pildspalvu, ja Wordā var visus burtiņus smuki uzdrukāt, pēc tam pārvilkt ar pildspalvu, lai aizmālētu skolotājiem acis, un galvenais, lai padomā, kad nepareizs burtiņš uzrakstījies, vai kaut kas nejauši saķēpājies, padomā un uzdod sev jautājumu - kāda šim te visam jēga. Ak, jā, Wordu lai ņem kreiso, nu un kas?

Link to comment
Share on other sites

vvv

Tagad ar roku vairāk tomēr taisa tikai vīzijas skici! Tas ka cilvēks ir labs rasētājs nepadara viņu par labu mākslinieku- grafiķi. Attiecīgi skice laikam būs jāmācās mājās.

Link to comment
Share on other sites

interneta_cinitajs
Un pajautā pats sev, kāpēc ir nozīme darba "vizuālajam izskatam" , ja tas ir rasējums. Mazāk uzticies gudriestādes (rtu apf?) pasniedzējiem un padomā pats kāda tam visam jēga.

 

Tāpēc, ka arhitektam ar "vizuālo izskatu" (arī rasējuma) ir "jānopērk" klients, žūrija vai jebkura cita ieinteresētā persona. Salīdzini kaut vai to, kā rasē un darbus noformē BF un APF studenti. Manā skatījumā tie pirmie obligātie ar roku rasējamie gadi diezgan labi attīsta grafisko izjūtu, ko pēc tam var vieglāk realizēt jebkurā programmatūrā.

 

Bet citādi piekrītu, ka mūsdienās darba vajadzībām rasēt ar roku ir mazohisms, tomēr uzskatu, ka to iemanīties darīt ir, ja ne pats pamats, tad vismaz prestiža lieta. Un sava romantika ir arī nepareizu līniju kasīšanā no vatmaņa. :D

Labots - interneta_cinitajs
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Autoram pasniedzējs liek rasēt ar roku. Ja liek ar roku, tātad ar roku. Ar CADu uzzīmēt jebkuru līniju iemācīsies jeb kurš, ar roku nē. Kad autors būs atvilcis ar roku, tad pasniedzējs mācīs ar CADu. Ar CADu zīmēt var iemācīties pašmācības ceļā.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

 Es teikšu, ka ar roku gandrīz neko tagad nerasē, rasē tikai iestagnējuši večuki, kas datoru savā dzīvē negrib. Runa te neiet par to kā labāk. Labāk ar AutoCAD vai tamlīdzīgu, protams. Runa te iet par to, ka tiem, kas mācās rasēt ir jāiziet posms, kurā iemācās rasēt ar roku. Pašu rasēšanas zinātni, pamatus tai zinātnei neiedos nekāds AutoCADs. Ir jāmāk rasēt, un tad vienalga - AutoCAD, TurboCAD, ZWCAD... Nav taisnība tiem, kas apgalvo, ka pareizāk sēsties uzreiz pie datora un rasēt. Muļķības.

 Vienai kolēģītei dēls. Auga ar mammu, mamma darbos, mammai laika maz, nepieskatīja pietiekoši, kad mājasdarbus dēliņš pildīja. Vobšem, neiemācījās dēliņš reizrēķinu, jo tika pie mammas kalkulatora, visu sākumskolas matemātiku uz kalkulatora saspaidīja. Izkrita viņa attīstībā svarīgs posms. Izauga dēliņš, dranklizārda vārdiem, dauns. Uz veikalu aiziet nevar, ja nav līdzi kalkulators. Kolēģīte man raudāja uz pleca, par šito sava dēliņa dzīves neveiksmi. Bet dažs labs šajā tēmā varbūt arī teiks - 21. gadsimts, kāpēc mocīties ar rēķināšanu galvā, ir taču kalkulatori visiem un visur, dajoš pirmklasniekiem kalkulatorus un nemocīsim viņus ar reizrēķinu.

Link to comment
Share on other sites

Nē, labāk arī grāmatvežus mācām ar skaitīkļiem! Kā reize rtu gara tradīcijās. Paskāls = skaitīkļi, ko darba devējs neprasa. Pieprasa pieredzi AutoCad utml, prasa pieredzējušu ofisa un grāmatvedības programmu lietotājus. Jaunieši izlasa ko prasa darba devējs sludinājumos un spiež uz to.

Labots - beryl
Link to comment
Share on other sites

Zīmuļiem un pildspalvām arī drīz nebūs noieta- nafig vajag.

Link to comment
Share on other sites

interneta_cinitajs

 

 

Pieprasa pieredzi AutoCad utml, prasa pieredzējušu ofisa un grāmatvedības programmu lietotājus.

 

Un, ja galvā bez autokada prasmēm nekā cita nav, tad tikpat ātri arī palaiž meklēt nākamo pieredzi. Neviens neapstrīd, ka to nevajag, ir runa par to, kāds pamats vajadzīgs veiksmīgai izaugsmei. Un autokada pieredze jomas profesionāļiem mūsdienās ir kaut kā pašsaprotama.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Velejos pajautat , vai Riga ir kads veikals tiesi saistits ar rasesanas piederumiem. Es gribu nopirtk , rulonlinealu , dazadus vel linealus , rapidografus, transportieri , lekalinealus, papiru . Saprotu , kancelejes precu veikals, bet biju 3 dazados veikalos un nevareju atrast to ko man vajag, parsvara ir nepilnigs precu klasts. Un ari skraidit pa kancelejas precu veikaliem savacot pa vienam piederumam ir laikietilpigs process. Varbut kads zin , kur varetu es tiesam visus sos piederumus iegadaties viena vieta ? Paldies par jebkadu informaciju.
Es zinu, kas vajadzīgs, lai varētu savu problēmu izklāstīt pareizā latviešu valodā. 
Link to comment
Share on other sites

Arī iesācējiem prasa labu AutoCad prasmi! Praktikanti taču rasē kaut ko. Varbūt vajag ar roku arī mācīt, bet modernas programmas ir jāmāca. Kuru praktikantu boss paturēs - to kas AutoCad to pašu detaļu uzrasēs 15 min vai kurš 150 min laikā?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Un, ja galvā bez autokada prasmēm nekā cita nav, tad tikpat ātri arī palaiž meklēt nākamo pieredzi.
  Tā varētu gan būt, bet lielākoties jau paši pazūd, necik nepastrādājuši. Kam studijām vairāk jāvelta laiks, kam vispār nekas neinteresē...
Link to comment
Share on other sites

Man zināmie "prodvinutie" konstruktori jau pirms gadiem 5 teica, ka autocad jau esot bērnu spēlītes. Nosauca progzu, ar kuru paši rukā. Mēģinu atcerēties, neizdodas, arī  google neko prātīgu neizmet. Bet, kamēr Autocad Latvijā daudzās valsts kapitālsabiedrībās skaitīsies standarts, arī būvvaldēs, tikmēr tajā arī nākas strādāt.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...