Jump to content

Rasesana


ElvisM
 Share

Recommended Posts

Rasēšanai autocadam nekāda vaina, apreķiniem seko skad un citi pec specifikas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Man zināmie "prodvinutie" konstruktori jau pirms gadiem 5 teica, ka autocad jau esot bērnu spēlītes.

 Rasēšanai (plikai rasēšanai) AutoCAD ir ļoti labs, ja ne pats labākais. Tomēr tagadējās tendences pasaulē liecina, ka attīstība virzās BIM virzienā. Biju vienā seminārā šogad, kur atklāti runāja, ka AutoCAD ar savu dwg formātu sevi ir izsmēlis. Strauji nāk virsū tās programmas, kurās līdz ar visiem rasējumiem automātiski veidojas objekta informācijas modelis, visi parametri par elementiem ģenerējas. Programmu ir daudz, katrai jomai specifiskas. Maksā tās arī bargu naudu. Somu TEKLA, paskatieties - padsmit tūkstošu eiro.

 Pagaidām, jā, Latvijā vispopulārākais ir dwg formāts. Taču tas ir dažu gadu (varbūt piecu desmit) jautājums. Lielbritānijā jau tagad ir pieņemti noteikumi, kas paredz, ka valsts un pašvaldību pasūtījumiem obligāti kļūs BIM projekti jau no 2016. gada. Attāla paziņa studē Dānijā, tur pēc viņas vārdiem ap 70% projektu ir BIM. Pie mums tas atnāks ar nokavēšanos, droši vien. Bet ES var vienā jaukā brīdī izdot direktīvu, ka BIM ir obligāts, un nekur nespruksim, jo mūsu varas vīri ES direktīvas uzspiež tautai bez liekām ierunām.

Link to comment
Share on other sites

Studenti rasēja uz datora un tad pārvilka ar roku rasējumus rtu jau gadus 15 atpakaļ... Tomēr 21 gadsimts.

 

Un kas attiecas uz rakstīšanu ar roku, tad pēdējo reizi to darīju kad izņēmu id karti, tur bija kaut kāds teikums par datu pareizību jāraksta. Bet tā tiešam neatceros kad vēl kaut ko ar roku būtu bijis jāraksta...

Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam

 

 

Nav taisnība, mācēt rasēt = mācēt Autocad, bet mācēt rasēt ar roku < 0, jo nevienam tas nav vajadzīgs izņemot nabaga studentus kādā gudriestādē, kur viņiem liek darīt tā, jo visu laiku tā ir bijis darīts.

 

Fantasķika - sasodīts rokas vispār ne? Dators pats visu izdarīs.

 

Ja ar roku nejēdz uzskicēt sākotnējo ideju uz papīra, tad uz kompja ne tik nejēgsi. Bet tu jau neesi strādājis šajā jomā, šķiet. Neviens neprasa gatavu rasējumu uzreiz, (un tas arī nav vajadzīgs, tas nav loģiski, maksāt par rasējumu sagatavošanu, nemaz nezinot, kas un ka īsti) vajag SKICI, tā kā abas lietas ir vienā svarā - gan mācēšana apieties ar CAD'iem, gan zīmēšana ar roku. Nepļurksti un nedezinformē cilvēkus par savu vērtību sistēmu ar nulles salīdzināšanu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ar datoru, protams, rasēt ir forši, pašam tīri labi iet pie sirds, taču, kā jau biedri minēja, ar roku rasējot iemāca domāt un tad vilkt strīpu, jo pēc tam kasīt strīpas ārā no papīra ir interesants pasāciens. Kompī ir vienkārši: Ui, nesanāca, nekas jāpārliek tā strīpa citur. Pļek pļek un gatavs. DajebkādsCAD iemācīties ir daudz vienkāršāk, ja māk ar roku, ir jau izpratne par to, kā tam ir jāizskatās.

P.S.-AutoCAD nemaz skolniekiem, skolotājiem un studentiem nav jāzog! AutoDesk piedāvā 3 gadu bezmaksas licenzi, atliek vien piereģistrēties un norādīt skolu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

P.S.-AutoCAD nemaz skolniekiem, skolotājiem un studentiem nav jāzog! AutoDesk piedāvā 3 gadu bezmaksas licenzi, atliek vien piereģistrēties un norādīt skolu.

Slikta ideja, ja vēlies printēt darbus, jo tad ir 4 uzraksti, katrs savā malā "PRODUCED BY AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT", no kuriem var tikt vaļā, bet tad ir jāprintē uz pdf, un pdf jāver vaļā ar Illustrator vai ar ko citu.

 

 

 

Bet tu jau neesi strādājis šajā jomā, šķiet.

Es esmu strādājis gana daudz lai varētu spriest par tik vienkāršām lietām. Vēl tikai varu pieblist ka teicu ka rasēt ar roku <0 TĀPĒC ka:

 

a) Profesionālā vidē neviens nerasē ar roku. Jā, šad tad šo to paskicē, bet skices nav rasēšana! No rokas rasēšanas skilla tur jēgas ir maz. Lielākoties jau skicē pa virsu izprintētiem rasējumiem, un kautkādai skices vizuālajai kvalitātei nozīmes nav. Varbūt ja rāda klientiem, bet nu tāpat tad pārrasē ar cad un liek skatīties to.

 

b) Nu iemācīties rasēt ar roku ir laika investīcija. Kamēr saproti kuri rapritogrāfi zīmē labāk, nesmērē un iemācies izgriezt līnijas ar žileti utt. paiet laiks! Šajā pašā laikā un ātrāk var iemācīties tās 30 cad pamatfunkcijas, ar kurām tad var uzrasēt gandrīz visu ko kādreiz vispār var vajadzēt.

 

Nu nedod reālajā darba tirgū rasēšana ar roku nekādas priekšrocības. Neviens nerasē ar roku un drīz jau nerasēs ar 2d cadu ari, cerams. Man liekas te ir kautkāds paaudžu konflikts izveidojies starp vecajiem krabjiem kas domā ka rokas rasēšana ir pamatu pamats, un jaunajiem kuri ir pārliecināti ka tas ir tikai lieks apgrūtinājums, kāds tas arī ir. Brīnums vēl ka neviens neslavēja rasējamos dēļus no pagājušās tūkstošgades.

 

Iemāca domāt ne jau rasēšana ar roku vai cadu vai gara muldēšana forumos, bet reālā prakse pie whatever instrumenta, kurš tiek lietots. Būtība jau nemainās, domāšanas procesu ziņā. Nez kāpēc dažiem veciem krabjiem liekas ka rasējot ar kompīti visu darbu paveic kompis? Tikpat labi varētu pieņemt, ka rakstot ar rakstāmmašīnu, visu grāmatu jau mašīna uzraksta, un cilvēka pielikuma tur nav - absurds!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

interneta_cinitajs

 

 

a) Profesionālā vidē neviens nerasē ar roku. Jā, šad tad šo to paskicē, bet skices nav rasēšana! No rokas rasēšanas skilla tur jēgas ir maz. Lielākoties jau skicē pa virsu izprintētiem rasējumiem, un kautkādai skices vizuālajai kvalitātei nozīmes nav. Varbūt ja rāda klientiem, bet nu tāpat tad pārrasē ar cad un liek skatīties to.

 

Ūja, ūja, tam nu gan nepiekritīšu. Laikam neesi saskāries ar oldskūl arhitektiem, kas savas pirmās skices, ko atrādīt klientam, rasē ar roku, turklāt daudz vienkāršāk un ātrāk nekā autokadā. Runa neiet par detalizētu tehnisku rasējumu, bet, piemēram, par plāna vai fasādes skici. Lūk, tur rokas rasēšanā ir spēks. Ja rasējums ir primitīvs, datorgrafika bieži vien izskatās sausa un diletantiska, toties ar roku pie tā paša līniju skaita ir iespējams panākt ļoti profesionālu efektu, veiksmīgi izmantojot līniju pārlaidumus, pabiezinājumus līniju galos un galu galā rokrakstu. Ja klientam nav nekādas augstās prasības, tad jau pofig, bet ir tādi, kuri, ieraugot tavu autoakda skici, pasūtīs labi tālu, lai gan rokas rasējums tanī pat laikā atstātu pavisam citu iespaidu. Sen jau tas laiks garām, kad ikviens bija sajūsmā par datoru izmantošanu. Atceros tos laikus, kad daudzi biroji izmantoja tolaik vēl salīdzinoši primitīvās un neveiklās BIM programmas tikai tāpēc, lai atstātu iespaidu uz klientu "redz, mēs izmantojam datorus", lai gan rokas izpildījums aizņemtu 2x mazāk laika.

 

Tavam viedoklim pilnībā piekrītu, ja runa ir par parastiem rasētājiem, kas seko līdzi tik vien kā uzņēmuma rasēšanas standartiem (starp citu, rasēšana pēc pareiziem standartiem jau garantē to, ka rasējums būs glīts). Bet radošās jomas pārstāvjiem ir nedaudz citādāk, tā vismaz mana pieredze liecina.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ak jā, ir bijusi saskare ar vecajiem "krabjiem" kas skices zīmē ar roku. Bet tam iemesls vienmēr ir bijis nemācēšana strādāt ar datoru!

Ar ko kā reiz nebūtu jālielās!

Link to comment
Share on other sites

Bļin, te dažs labs tēlo baigo rasētāju.

Cik skatos izstrādātos tehniskos projektus, tad tāda nojausma pārņem, ka tādos amatos strādā vai nu skolnieki, vai arī humanitāro specialitāšu studenti,

Rasēšana ar roku vienmēr inženierim būs defaults.

Kaut vai detaļu rasēšana uz 3D - tev cads jau pasaka priekšā kā tas izskatīsies, kā griezumos būs u.t.t.

Ja Tev iedod uz galda detaļu un pasaka "uzzīmē ar visiem griezumiem" tad tāds Cada rasētājs neko neizdarīs.

Morāle tāda, ka tā rokas rasēšana veicina telpisko domāšanu.

Kā arī ir izpratne par elementāru lapas aizpildīšanu u.c. rasēšanas pamatprincipiem.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Un kas attiecas uz rakstīšanu ar roku, tad pēdējo reizi to darīju kad izņēmu id karti, tur bija kaut kāds teikums par datu pareizību jāraksta. Bet tā tiešam neatceros kad vēl kaut ko ar roku būtu bijis jāraksta..
 

 

Mana darba specifikācija atkal prasa regulāri apmeklēt un apsekot objektus, kur jāveic uzmērījumi ar ruleti vai lāzeru. Nu un, protams, tas viss jāuzmet bloknotā vai fotogrāfijās. Rokraksts man sūdīgs, bet kuru tas interesē. Kā jau teicu, CAD rasēju no 94-tā, bet ja es objektā, kavējot večiem laiku, vilktu ārā datoru, lai kaut ko uzzīmētu, veči nākamreiz paaicinās kādu citu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Mani vērojumi. Ir profesijā speciālisti - ar izglītību, zināšanām, pieredzi, arī ar CAD prasmēm. Tie ir visvajadzīgākie cilvēki, bet izskatās, viņi nav vairākumā. Viņi ir profesionāļu zieds. Tad nāk liels daudzums "vecīšu", stagnantu, kam ir izglītība, zināšanas, pieredze, bet nav nekādu spēju kaut ko rasēt ar datoru. Šie parasti ir amatos, šie parasti pieņem lēmumus, šie parasti izkalpina daudzskaitlīgāko kategoriju - tādus, kas iemācījušies AutoCADu un māk veikli rasēt AutoCADā. Pēdējie lielākoties ir bez izglītības, ar mazām zināšanām speciālitātē. Ko viņiem priekšā noliek "vecītis" stagnants uz lapeles uzskicētu, to viņi ieliek datorā. Jā, prasmes AutoCADā (vai tamlīdzīgā) viņi sasniedz izcilas, taču paši par sevi viņi nav nekas. Bez vecīša spečuka blakām viņi taisa brīnumus. Pirmie bez pēdējiem iztiek labi. Otrie ("vecīši") bez pēdējiem neiztiek. Tie pēdējie parasti būs tie, kas sludinās, kā šajā tēmā dažs labs, ka rasēšana ar roku ir nulle, tie pēdējie bieži vien ar roku dzīvē nav rasējuši vispār. Labi, labi, AutoCADu viņi prot. Bet vai viņus mēs uzskatīsim par baigiem speciālistiem? Vai viņu viedokli ņemsim par pilnu?


Protams, tas viss tā stipri vienkāršoti.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

interneta_cinitajs

 

 

Ak jā, ir bijusi saskare ar vecajiem "krabjiem" kas skices zīmē ar roku. Bet tam iemesls vienmēr ir bijis nemācēšana strādāt ar datoru! Ar ko kā reiz nebūtu jālielās!

 

Tāpat kā nevajadzētu lielīties ar to, ka neproti ar roku rasēt. Arhitekts vai dizaineris ir tāda profesija, kur tev savs "produkts" ir jāmāk arī pārdot. Un visi instrumenti ir labi, jo vairāk, jo labāk, turklāt kā industrijas pārstāvis varu pavisam droši apgalvot, ka augstā gala klients daudz labāk novērtē rokas rasējumu.

 

Vispār nesaprotu, par ko cepiens? Iemācīties autokada pamatus var pāris dienu laikā un arī rokas rasēšanu var izkopt, kaut vai neregulāri paniekojoties pa vakariem. Tad kāpēc neprast abus?

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...