Jump to content

pelējums dzīvoklī


Wheeler
 Share

Recommended Posts

Par labu cenu ir iespēja iegādāties 3istabu dzīvokli juglā, bet ir problēma ..

Dzīvoklis atrodas piektajā stāvā, stūrī un vienā no istabām ir iemeties uz sienas pelējums !

 

Zinu, ka tas nav diez ko labi, bet cik tā reāli ir liela problēma ? Cik grūti ar to ir tikt galā ?

CIk daudz laika tas varētu aizņēmt un cik lieli tēriņi sanāk lai tiktu no tā vaļā pavisam?

 

Varbūt kāds reāli ir saskāries ar šo problēmu.

Paldies jau iepriekš.

Link to comment
Share on other sites

Esmu ar pelējumu saskāries. Dzīvoklī tā ir praktiski neārstējama slimība. Ilgi cīnijos un mocījos. Apārstējis esmu, bet ne pilnībā izārstējis. Problēma bija arī tajā ka māja paneļu šuves bija izpuvušas. Pats tu 5.tajā stāvā no ārpuses neko neizdarīsi, savukārt apsaimniekotājam ir dziļi po uz tavām problēmām.

Link to comment
Share on other sites

Meklē citu. Btv gan jau cenas kādu nieku kritīsies tagad dēļ maksātnespējas likuma grozījumiem.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Muļķu izplatīts mīts. Kādreiz uzrakstīšu detalizētu pamatojumu. 

 

kritīsies tagad dēļ maksātnespējas likuma grozījumiem.
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Un teiksim ja es noārdu visu apmetumu no iekšpuses un nosiltinu sienu no iekšpuses ?

Problēmai nevajadzētu pazust ?

 

Tad paliek ķieķeļu siena > siltinājums > reģipsis.

Labots - Wheeler
Link to comment
Share on other sites

Ja nav dzīvības un nāves jautājums, neņem to dzīvokli.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Senos laikos bija dzīvoklis pēdējā stāvā, kur viena siena bija mitra un pelēja. Tas pelējums arī palika pēc vairāk 10 gadu dzīvošanas. Vienīgais risinājums bija aizklāt ciet ar dēļiem vai ko citu, lai nomaskētu problēmu, bet pelējuma aromāts ir un paliksies. Pa lielam iemesls ir ventilācijas neesamība, kuru uzlabot dzīvokļos ir gandrīz neiespējami. Sevis veselībai ieteiktu tādu nepirkt.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Paklausi VIL ieteikumu. Pelējums ir viena no bīstamākajām slimībām. Un nedod Dievs tur būs jādzīvo maziem bērniem.

Labots - Vilnisss
Link to comment
Share on other sites

Un visādi gaisa mitruma savācēji pēc remonta ?

Tiešām ar šo sērgu nav reāli cīnīties ? 

Link to comment
Share on other sites

Nekādi mitruma savācēji nepalīdz. Kā jau Mežavecis rakstīja lielākā problēma ir ventilācija. Vasarā nav tik traki, bet man piemēram pat ziemā jātur logi vaļā.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Pelējums ir sēne, kas aug uz sienām. Kamēr netiks fundamentāli atrisināta mitruma rašanās avots, no tā vaļā netiksi. Tur acīmredzot no jumta/ārsienas nāk mitrums, ziemā komplektā ar aukstumu. 

 

Komplektā ar plastmasas logiem rezultāts ir šāds.  

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Ja tas ir pirmās dienas pelējums, tad ventilācija + mitruma aizvākšana. Pašu pelējumu nost dabūsi ar hlora līdzekļiem.

Mitra siena ir dēļ švakas siltuma izolācijas. Pēc tam veidojas kondensāts un pelējumam zelta dzīve.

//Vienā pagrabā es laiku pa laikam apkaroju pelējuma redzamās izpausmes ar līdzekli Savo. Reiz cenuklubā ap 30Ls iepirku 5Kg iepakojumu.

 

 

Ja tas nav pirmās dienas pelējums, tad sienā iekšā ir saaudzis micēlijs jebšu sēņotne. Ārā to nevar dabūt. Jāmaina siena.

Labots - VIL
Link to comment
Share on other sites

Man pirms tam bija pakešu koka logi itkā labie staļi ražojums, bet izpuva nepajokam. Tagad ieliku diezgan "krutus" plastmasas un nepažēloju naudu un logos ieliku diezgan interesantu ventelēšanās sistēmu.

Link to comment
Share on other sites

Skaidra lieta.

Jāapskata vēlreiz tā lieta un laikam jāmeklē cits variants .. 

Link to comment
Share on other sites

Šobrīd pats dzīvoju 4. stāvā, dzīvoklī, kuram viena siena ir ārsiena (viss mājas gals). Pelējums ir problēma, bet ar to var cīnīties.

 

Pirmkārt, pie ārsienas neko nedrīkst piespiest klāt. Nekādus skapjus, neko. Jābūt labai gaisa kustībai gar to. Vislabāk šo sienu ir atstāt brīvu, bet var arī pielikt kādu galdu. Siltuma avoti (radiatori, datori, utml) arī uztur zināmu zonu ap sevi bez pelējuma. Ja skapi, nu, tad ar pamatīgu atstarpi (50cm un uz augšu). Un arī tad ir riskanti, bet vismaz varēs tikt klāt iztīrīt, ja nu kas.

 

No pelējuma efektīvi tikt vaļā var nomazgājot sienu ar etiķi, kas ir lēta un dabai draudzīga viela. Taču tas tikai nogalina eksistējošo pelējumu, bet nepasargā pret jauna izveidošanos. Šeit svarīga gaisa kustība. Tāpat arī melnos pelējuma traipus tas no tapetēm nevar izdabūt ārā (nezinu, vai tos jebkas var dabūt ārā).

 

Ja gatavojies dzīvokli jebkurā gadījumā remontēt (nereta parādība pēc dzīvokļa nopirkšanas), tad ir vairākas lietas, ko vari darīt:

 

Pirmkārt, rūpīgi aizdrīvē visas spraugas paneļos, kuras atrodi. Man bija ne viena vien, pa kuru pat gaisma cauri spīdēja. Kronis visam bija mājas stūris, kur starp paneļiem bija kādu puscentimetru liela sprauga, un priekšā piesists dēlis ar (stikla?)vati. Sanāca tāds "diagonāls" stūris. Nopelējis pēc velna. Nu, bet, tajos laikos jau arī nebija montāžas putu. :)

 

Otrkārt, ja esi ar mieru zaudēt pāris cm no istabas (un nav radiatoru pie sienas kā man), tad vari mēģināt šo sienu siltināt. Vajadzētu būt efektīvi, lai arī neesmu mēģinājis. Neaizmirsti par pretkondensāta plēvi.

 

Bet, protams, ja ir iespēja izvēlēties citu dzīvokli bez šīm problēmām, tad labāk vienkārši tā. :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Hmm, Vilx- jau mazliet paglāba šo situāciju ..

Jānopēta būs cik tā māja šķība un spraugaina un greiza no ārpuses, vai ķieģeļos nav plaisu, jāizpēta no iekšpueses tie pelējuma izmēri un varbūt ir kas glābjams.

 

Gribās ko ieķert par labām cenām līdz tam nolikto atslēgu likumam, cik saprotu pēc tam būs nereāli ko dabūt kredītā ..

Link to comment
Share on other sites

Šķirbas no ārpuses nepateiksi. Tikai noplēšot tapetes varēs redzēt.

 

Bet, nu, čakars jau ir. Cīņa tā ir nemitīga. Uzlabot situāciju var, bet pilnībā atrisināt - nezinu. Varbūt tas siltinājums to spētu.

 

Mums šī problēma reāli ir tikai pavasaros/rudeņos, kad ārā jau vēss, bet apkure vēl nav ieslēgta (kā šobrīd). Tad dzīvoklī paliek drēgns un mitrs, un pelējumam dzīres. Kad sāk kurināt, vai iestājas vasara, tad uzsilst un par pelējumu var aizmirst (nu, pieņemot, ka sienas tiek turētas brīvas).

 

Skaties. Ja ir laba cena, tad var apsvērt, bet, vispār, risks ir.

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

No pelējuma efektīvi tikt vaļā var nomazgājot sienu ar etiķi, kas ir lēta un dabai draudzīga viela.

Man Liepājā dzīvoklī bija pelējums vannasistabā uz griestiem, kas ienācis no ventilācijas... Nopirku Depo kaut kādu pūšamu draņķi, baltā pudelē ar zaļganu uzrakstu/logo (man liekas, ka tur bija raksīts pelējuma sēnes noņēmējs), nomazgāju griestus, pēc tam kārtīgi nopūtu visus griestus un ventilāciju ar to brīnumu, nomazgāju vēlreiz, nopūtu vēlreiz un vairs to sēni neesmu redzējis. Tas gan bija pirmais stāvs, bet tik un tā...

 

Par noliktajām atslēgām - http://www.delfi.lv/bizness/bankas_un_finanses/prezidents-neatbalsta-pasa-izsludinato-nolikto-atslegu-principu.d?id=45065630

Labots - Edzhua
Link to comment
Share on other sites

Konstatators

Iespējams tapēc arī tā cena ir tik salda... apzināti gādāt sev tādas problēmas nav prāta darbs, jo ilgstoša dzīvošana tādā pelējuma skartā vidē ir pietiekami neveselīga, lai neteiktu vairāk... un ja problēma ir jau iekšā panelī/ķieģeļos, tad tur ir čau...

Labots - Konstatators
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Līdzīga situācija bija pārvācoties, paneļu māja 2. st. gala/stūra dzīvoklis, 2 no 4 sienām āra. Iepriekšējiem samniekiem bija pa virsu sienai foto tapete, tad skapis un vēl maisi sakrauti pie sienas, baravikas bija nepajokam.

 

Viss tika izmests, sienas nostrādātas ar to savo, labs līdzeklis, pēs tam spaktele arī ar pretpelējuma lietām, pa virsu tapete. Protams kaut kā bija skapis par tuvu un vienā rudenī noslinkoju un pelējums izauga cauri, jo bija mitrs un vēss + "sēkla bija sienā"

 

Šobrīd jau 2. gadu ir atrasts risinājums, neaizkraut pie sienam neko tuvu pārāk, man sanāk ap 4cm no sienas + nemitīga mitruma kontrole, ir iepirkts elektro barometrs. Tiklīdz kāpj pāri 60% vēdināšana, jo ir plastmasas logi un tas dabīgi nenotiek. + tagad, kad nebija apkures netiek nožnaukti tie pāris euro un kutinu ar eļļas radiatoru dzīvokli, un šobrīd nevaru sūdzēties.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Konstatators
Iepriekšējiem samniekiem bija pa virsu sienai foto tapete, tad skapis un vēl maisi sakrauti pie sienas, baravikas bija nepajokam.

 

Kā varēja šitik kriminālā gadījumā dzīvoklī nebūt specifiskais pelējuma aromāts?

Labots - Konstatators
Link to comment
Share on other sites

Tieši manas domas, tikai izmaksas noteikti uz elektrību būs neadekvātas ieguvumam. Man radās stulba ideja ar metāla sietu piestiprināt elektrisko silto grīdu sistēmu pie sienas un uzklāt virsū biezo cementa javas apmetumu un tad pēc situācijas ieslēgt sildošo režīmu, sienai pēc idejas būtu jāizkalst pamatīgi līdz ar to arī sēnīšu kolonijai.  Vēl jau pēdējā stāvā parasti ir neadekvāti maza jumta siltumizolācija un vēl iespējams ka radiatori knapi sildīs atkarībā no apkures shēmas dotajā ēkā.

Link to comment
Share on other sites

Tā ir hruščene, kurā 3 istabu dzīvokļa versijā durvis bija pa diognāli lielajai istabai? Nu priekškam tev tādu dzīvokli ar pelējumu un bezjēdzīgu plānojumu? Jumts arī noteikti jau ir kritiskā stāvoklī.

Link to comment
Share on other sites

versatile

Mazliet savādāks gadījums.

Dzīvoklis cokolstāvāt jeb puspagrabs, ķieģeļu ēka. Ir pelējums - ārsienu zonā tiekam galā nopūšot ar hlora līdzekļiem, izlien precīzi 2x gadā - kad vēl nekurina un kad jau nekurina. Pa ziemu nerādās (dzīvoklī gana silts) un pa vasaru ne tik.

Lielākā problēma ir viena siena, kas robežojas ar pagrabu - pašā pagrabā ir diezgan ok klimats, bet sienā ir pelējums un mitrums, spiež nost krāsu pat, par tapetēm nav ne runas.

Jautājums - ja sienu nosiltināt no dzīvokļa iekšpuses - pirmkārt, kāds būtu pareizākais pīrāgs siltināšanai - pretkondensāta plēve-vate-rīģipsis? Otrais, ja sienu šādi nosiltināt, mitrums jau nekur nepazudīs un spiedīsies tālāk. Kādas sekas var atstāt? Sāks pelēt/tecēt griesti?

Labots - versatile
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12
Kā varēja šitik kriminālā gadījumā dzīvoklī nebūt specifiskais pelējuma aromāts?

 

Kas saka, ka nebija ? Šobrīd viss ir vairāk kā ok, vienīgā problēma mitrums, kas jāvēdina manuāli, tāpēc ieinteresēja šis, varētu nedaudz sīkāk ?

 

 

nepažēloju naudu un logos ieliku diezgan interesantu ventelēšanās sistēmu.

 

Otra lieta galējība mitrumam ir sausums, kas sākas apkures sezonā, radiatori ir atjaunoti, ziemā istabā ir ap 24-25grādi, loģiski logs vaļā, bet istabā tāds sausums ap 20-30%, sahāra.

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

Te tak nesen bija kašķis par siltināšanu no iekšpuses, labāk to nedarīt ja ir iespējams. Tēma saucās: "Sienas siltināšana no iekšpuses"

Link to comment
Share on other sites

Simsons2

~2-3 gadus atpakaļ guļamistabā uz ārējās sienas bija salīdzinoši liels pelējuma pleķis uzradies pirms remonta depo tika paņemts izsmidzināmais līdzeklis kuru visu sienu apstrādājām divās istabās kur bija pelējums kā arī radiatori nomainīti un pa šo laiku pelējums tā arī nav atgriezies. Pēc remonta sienas nesiltināju bet zem linoleja siltināšanas zaļās plāksnes liku istabā. 

Link to comment
Share on other sites

Izskatās, ka šī problēma ir piemeklējusi ļoti lielu daļu cilvēku.

Kur garantija, ka nopirtkā dzīvoklī sēne nav nomaskēta un pēc kāda laika neuzrodas ?

 

Tādēļ varbūt pat labāk jā tā uzreiz ir redzama un nebūs iegrābiens cenas ziņā .. 

Katrs gadījums izskatās prasa savu pieeju ..

Link to comment
Share on other sites

Bija problēmas ar pelējumu pagājušajā gadā, kad sākās slapjš rudens un apkuri par vēlu pieslēdza un krājās mitrums.. izvēdināt kārtīgi telpas tad bija dažu apstākļu dēļ samērā grūti, bet risinājums tika rasts vienā līdzeklī, laikam ar uz hloru bāzēts, attiecīgi arī kārtīgi izvēdinot un mājiniekiem no mājas pazūdot uz kādu brīdi :D Neatceros nosaukumu, bet dārgs nebija, cenuklubā varēja nopirkt. Kopš tā laika pelējums nav manīts un, kas pats galvenais.. pat tapetes netika apskādētas.

Link to comment
Share on other sites

Wheeler, nu sabildē to stūri. Ārsienu no ārpuses un jumtu. Bet ja tā sēne tur ir, tad tik viegli no viņas tikt nevar. Ja kurina labi, tad vienīgais risinājums ir vēdināt katru reizi kā relatīvais gaisa mitrums ir virs 60%. 

 

Visi tie ķīmiskie līdzekļi ir kaitīgi veselībai, pāris stundas neuzturēties telpās īpaši neko nemaina.

 

Pats tādā miteklī ar mitruma problēmām dzīvoju 2 gadus un šogad taisos pārvākties.

 

Cap, zem tapetēm paskatījies?

Link to comment
Share on other sites

Simsons2

 

 

Visi tie ķīmiskie līdzekļi ir kaitīgi veselībai, pāris stundas neuzturēties telpās īpaši neko nemaina.
Protams ka kaitīgi. bet nu apstrādājot ar hlora bāzētu (kā Caps) tur kādu laiku fiziski nevari atrasties jebkurā gadījumā ja vien neesi mazohists.
Link to comment
Share on other sites

Konstatators

Es tik nesaprotu, cilvēki nopūš no iekšpuses pelējumu ar to pašu Savo, (kurš tiešām ir iedarbīgs līdzeklis), un situācijai no iekšpuses vizuāli uzlabojoties, viņi uzskata, ka problēma ir par 90% atrisināta? Bet problēma taču nekur nepazūd un turpat sienā, stūrī vien sēž un gaida mazāko iespēju izlīst ārā...

 

Šoreiz jāpiekrīt VILim, ka tai problēmai nepieejot kompleksi, nu vismaz no abām pusēm, tas tiek tikai īslaicīgi apārstēts.

Labots - Konstatators
Link to comment
Share on other sites

Ja māju nav plānot renovēt un siltināt, tad izvairoties sanāk, ka vienīgais variants ir nepirkt dzīvokli dēļ vienas fakin sēnes kādā vienā stūrī? Nu protams, ka labāk ir nopirkt māju vai uzcelt no jauna, kur tu vari darīt ko gribi...

Link to comment
Share on other sites

ne visi var atlauties uzcelt maaju vai to +/- ok stavokli iegadaties, diemžēl, it īpaši 25 gados tādi kā es, jāpērk vien sēņu apsēsti dzīvokļi :D

Link to comment
Share on other sites

Iesaku noskaidrot apsaimniekotāju, painteresēties tur vai nav jau plānā mājas siltināšana - šuvju apstrāde/remonts utt. Zinu cilvēkus, kas uzstājīgi-  ar visu māju ir apsaimniekotājam "krituši" uz nerviem utt. taisījuši pat ekspertīzes par tās sēnes ietekmi uz veselību utt. un apsaimniekotājs ir novērsis to problēmu, normāli, civilizēti un tehniski pareizi saremontējot tās šuves!

Link to comment
Share on other sites

 

 

ne visi var atlauties uzcelt maaju vai to +/- ok stavokli iegadaties, diemžēl, it īpaši 25 gados tādi kā es, jāpērk vien sēņu apsēsti dzīvokļi
 

 

Ja tu bez kredīta ņemšanas vari to pacelt, tad nekādu problēmu. Ja jāņem kredīts, tad es labāk izvēlos īrēt un čakarēt smadzenes dzīvokļa saimniekam.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Šeit ir raksts par kādu citu "fakin sēni" - brantu: http://www.videsvest...?ID=108&what=52

Nu ja ir tāda sēne, kā tajās bildēs, tad tā māja ir jādedzina nost, bez variantiem :D

Nu gan jau tas nav vienīgais dzīvoklis tev vēlamajā rajonā, kuru tu vari atļauties... Nāks labāki. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...