Jump to content

ImissimI
 Share

Recommended Posts

http://www.mars-one.com/

Nemaniju vai ir šite izķidāts un apspriests..

 

Kāds ir tavs viedoklis par visu to pasākumu? Vajag/nevajag? Savāks $? Lidos/nelidos/ utml., utt.

 

(hmm, mans avatars saplīsis un, vismaz man, arī boot logo iekš foruma kreisā augšējā stūra nerāda, o! tagad atkal rāda bildīti.)

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Kaut kas bija rakstīts ka ja arī viņi tiks līdz Marsam, tad 2 mēnešu laikā nosprāgs, jo nespēs izaudzēt plānoto pārtikas daudzumu. Esot apmēram 4x par optimistisku iespējamās ēdiena audzēšanas prognozes. Kaut kas bija minēts arī par skābekļa pārbagātību pārtikas audzēšanas dēļ Marsa bāze un pastiprinātu ugunsnelaimes iespējamību.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Fufels tas viss ir! Marss nav dzīvībai piemērots. Tik pat labi uz mēnesi varēja lidot, jo tas ir tuvāk!

Link to comment
Share on other sites

Viedoklis - ja cilvēki nespēj pilnvērtīgi dzīvot uz Zemes, tad nu uz Marsa nespēs ne tik. Šovs interesants, bet neesmu pārliecināts, ka brīdī, kad rastos kādas cilvēka dzīvību apdraudošas problēmas, tas labi beigtos gan komandai, gan šova veidotājiem/pārraidītājiem. Būtībā ir miljards lietu, kas var noiet greizi, un ja tas ir komerciāls pasākums, kur jācenšas ietaupīt dolārus, nelaime ir neizbēgama. Labi būtu ja tie cilvēki vispār dzīvi tiktu līdz Marsa virsmai, tas jau vien ir gigantisks izaicinājums.

Vispār šķiet ka tā ir baigi slikta ideja. Ticamā gadījumā, kad notiks kādas nelaimes,  tūlītēja vai drīza nāve ir neizbēgama. Ja tas ir šovs, cilvēkiem tas iegulsies atmiņā, un tad nākotnē kad notiktu īstas zinātniskas un jēdzīgas misijas organizēšana, sabiedrība gaišo nākotnes iespēju vietā atcerētos šaušalīgo traģēdiju, un neatbalstītu misiju, tādējādi liedzot kādu īstu ieguvumu.

Nu, pēc idejas cilvēkiem visumā un saules sistēmas robežās vispār nav ko darīt, visi mikrogravitācijas bioloģiskie eksperimenti iespējami sks, tāpēc jēga lidot tālāk nav.

Varētu būt runa par politisku jēgu, kā tas bija ar Mēnesi. Sacensība, bet tas arī viss, citas jēgas nav, jo nav cilvēkiem ko darīt tur. Tāpat arī uz Marsa darīt nav ko, tikai nomirt, vai arī nomirt pa ceļam, jo ceļš baisi bīstams - radiācija, mikrometeorīti utt. Piezemēšanās arī, Marsam ir plāna atmosfēra, kurā nevar tik labi nobremzēties kā uz Zemes, tāpēc vajadzīga būs raķeš nolaišanās, bet tas var sanākt diezgan dārgi, kā arī eksplozīvi. Tādā gadījumā šova dēļ ir jānosēdina kameras uz Marsa virsmas vispirms, lai vismaz būtu ko parādīt skatītājiem.

Principā domāju un ceru ka neaizbrauks. Varētu braukt zinātniska ekspedīcija, bet nav jau tas Marss tik interesants arī, dzīvot tur nevar. Tad jāskatās tālak, kas riņķo ap tuvākajām zvaigznēm, bet tur jāpagaida pāris tūkstoši gadu un tikmēr jācenšās neiznīcināt pašiem sevi kautkādu stulbību dēļ.

 

P.S.

Vēl jau atrast kādu vientuļu salu okeāna vidū un izmest tos cilvēkus tur, lai dzīvo un izveidot šovu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Gan jau mēs paspēsim uzkarot par ūdeni, naftu, beigās dabūsim galu no pārtikas trūkuma vai aukstuma. Nekādi tūkstoši gadu nav mums priekšā. Slikta aizdoma, ka es/mēs to vēl piedzīvosim.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Dēļ skābekļa koncentrācijas gaisā viņi mirs nevis uz marsa bet pa ceļam. Audzējot pārtiku augi saražos dafiga skābekli. Ideja ir tāda, ka augi to dara tajā pašā telpā/traukā kur dzīvos cilvēklopi. Tā kā nav zināms veids, kā no gaisa nosūkt skābekli nenosūcot slāpekli, atrī vien skābekļa koncentrācija kļūs pārāk liela. Vispār jau kamēr nepratīsim kārtīgi sasaldēt un atsaldēt cilvēklopus, tikmēr uz marsu neviens nebrauks. 

 

Aber kolonizēt marsu nebūtu tik grūti. Tikai vajadzīga pacietība.

Link to comment
Share on other sites

Tā kā nav zināms veids, kā no gaisa nosūkt skābekli nenosūcot slāpekli, atrī vien skābekļa koncentrācija kļūs pārāk liela.

 

<< Ir zināms veids. To sauc par degšanu! Vai arī zāles pļaušanu...

Labots - Morzek
Link to comment
Share on other sites

Tur jau ir doma uz Marsa vairoties. Tā kā uz Marsa ir mazāka gravitācija, tad jaundzimušie var izaugt par briesmoņiem un ātri nolikt karoti, jo organisms tādā gravitācijā nav radis dzīvot. Braukšana uz Marsu arī ir kā ar zārku. Cik lasīju lidojuma laikā kādā periodā šiem būtu jāslēpjas speciālās kamerās (šaurās), lai neaizlidotu uz Marsu jau ar noliktu karoti. Vēl ir liels jautājums vai tos 9 mēnešus vai cik tur vajadzēja lidot drosminieki izturēs. Kādam var sākties nervu sabrukums un viss aiziet dēlī, jo simulācija uz planētas Zemes nav tas pats kas atrasties atklātā izplatījumā bleķa kastē.

Link to comment
Share on other sites

Liekas ka Krievi uz zemes jau taisīja to eksperimentu, itkā kuģī pus gadu bija jādzīvo kopā uz zemes, skāvās diezgan ātri.

Link to comment
Share on other sites

Visām kosmosos ekspedīcijām un citu planētu kolonizācijas plāniem patreiz ir kāda ļoti nopietna problēma - enerģija. Patreiz cilvēces rīcībā nav tehnoloģijas kā nodrošināt kosmosā enerģijas ieguvi kaut cik ievērojamos apjomos un ilglaicīgi. Uz Zemes mēs lauvas tiesu enerģijas iegūstam dedzinot fosilo kurināmo - uz Marsa tas nav iespējams - nav ne kurināmā, ne skābekļa. Varbūt saules baterijas? Bet nevajag aizmirst ka Marss atrodas tālāk no saules kā Zeme, līdz ar to Saules starojums tur ir krietni vājāks. Ja jau uz zemes saules baterijas ir vien tāda ākstīšanās, tad ko lai  saka par Marsu? Un lai arī atmosfēra uz Marsa ir plāna, tur ir stipras putekļu vētras, kuras noteikti nenāks par labu saules baterijām. Vēl protams ka pastāvs atomenerģija. Tomēr nevajag aizmirst ka reaktors ražo siltumu. Lai to pārvērstu elektrībā tiek izmantotas tvaika turbīnas. Līdz ar to tur vajag ūdeni un daudz ūdens. Galvenokārt lai dzesētu tvaika kondensatorus. Uz marsa ūdens ja arī ir, tad ir maz. Šādiem mērķiem 100% nepietiks. 

 

Ja runā par Marsa kolonizāciju, tad no finansiālā viedokļa, ja Marsa virsma būtu klāta ar dimantiem - atliek vien ar lāpstu kraut kuģī, tad ņemot vērā transporta izmaksas šis bizness izgāztos. Tā pat kā ja kāds izdomātu fantastisku tehnoloģiju ar kuras palīdzību praktiski bez izmaksām pārvērst svinu par zeltu zemes orbītā - tik jāuzved augšā/ jānolaiž zemē - tas nebūtu finansiāli izdevīgi.

 

Runājot par šo projektu - domāju savāks sponsoru naudiņu un pazudīs. Kā daudzi citi līdzīgi projekti.  

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Piemēram, Pasaules Siena :D

Link to comment
Share on other sites

Zoom - man arī pirmais tas bija prātā, bet jaudas apskaties! 

Link to comment
Share on other sites

Nu priekš kustības nesanāktu, bet vitāli svarīgo elektroniku noturētu pēc manām domām.

Link to comment
Share on other sites

Zoom, redzi tādai Marsa kolonijai ar vitāli svarīgās elektronikas noturēšanu pie dzīvības ir stipri par īsu!

 

Vajag apkuri, apgaismojumu (gan dzīvojamām telpām, gan siltumnīcām), vajag attīrīt ūdeni, gatavot ēst, darbināt instrumentus un transportlīdzekļus. Minu ka tādai marsa kolonijai vajadzētu elektrostaciju ar jaudu 500 - 1000 kw vismaz. Ja ne vēl vairāk. 

Link to comment
Share on other sites

http://bbc.com/news/science-environment-22146456

Love has recently returned from Antarctica which he says is a "picnic compared to Mars".

"It's full of water, you can go outside and breathe the air. It's paradise compared to Mars and yet nobody has moved there permanently."

 

Man laikam īsti nepatīk viss tas pasākums galvenokārt dēļ 3 iemesliem:

 

Vairāk vai mazāk tiek piesārņots Marss - pēctam būs grūti pateikt vai atrastā baktērija nokrita ar meteorītu, attīstījās uz Marsa, vai bija pieķērusies kolonista zābakam. Teiksim tā, lai arī viņi smuki runā, ka tiks veikti nepieciešamie piesardzības pasākumi es tomēr priecātos, ka tur zinātnieki-astronauti brauktu.

 

Tas vienkārši tā īsti nav vajadzīgs. Ir daudz citas interesantākas pētāmās lietas tepat saules sistēmā. Utt.. Zinu, ka šis īsti neskaitās, jo tas ir komerciāls pasākums ne NASA ESA utt. Nu vismaz būtu labi, ja NASA varētu kādu eksperimentu piespēlēt šiem tur.

 

Man koncepts kopumā atgādina scamming hoax. Par spīti tā apjomiem un piesauktajiem sadarbības (itkā) partneriem. Nu piemēram Lockheed martin esot gatavs sadarboties, SpaceX un kas tur vēl.. Bet protams ka gatavi - viņi tak aizies mājās ar reālu naudu. Mars One to piesauc, kā apstākli kāpēc izdosies, bet patiesībā tas neko nenozīmē.

 

Man šķiet, ka organizatori pārvērtē to raidāmo materiālu.. Kur nu vēl ar Londonas olimpiskajām spēlēm salīdzināt. Nav jau tā, ka šie tur kaut ko baigi interesantu ikdienā darīs. Itsevišķi priekš vidējā tv lūrētāja.

Link to comment
Share on other sites

"The Sun is a reliable, robust and plentiful energy source. Using solar panels is the best choice for Mars" Citāts no organizatoru lapas. 

 

Nevarēju tā uz sitiena atrast cik ir saules starojuma intensitāte uz Marsa. Bet nu apmēram 3x mazāk kā uz zemes būs. Un saules staru stiprums uz Marsa arī mainās. Ir naktis, gadalaiki un smilšu vētras.

 

Pieņemsim ka viņiem izdosies izspiest 50w vidējo jaudu no 1m2 saules paneļa (kaut baidos ka arī tas priekš Marsa ir pārāk optimistisks novērtējums).  Tad lai nodrošinātu 500 kw jaudu vajag 10 000 kvadrātmetru saules paneļu. Un kalnu ar aķiem lai izlīdzinātu enerģijas ražošanas nevienmērību. Tāda konstrukcija pat uz zemes pagaidām ir ārkārtīgi dārga. Nespēju iedomāties kā to varētu aizvest uz Marsu.....  Visas daudz maz jaudīgās saules stacijas izmanto spoguļus lai koncentrētu starus,  vāra ūdeni un tvaiks griež turbīnas. 

 

Skaidrs ka pasākums ir feiks, reāli neviens, nekur nelidos! 

Link to comment
Share on other sites

Tik pat labi tas varētu nebūt feiks. Enerģijas pietiks, lai sūtītu telemetriju par ceļojumu. Enerģijas pietiks, lai daži izdzīvojušie varētu sūtīt selfijus. Enerģijas pietiks, lai šai pusē ekrāniem (4K) varētu redzēt, kā Marija apēd Huļio un tad mirst sirdssāpēs. Vai otrādi.

 

Zinātniekiem (Mengele?) laime. Var atkal izteikties psīchologi pret darvinistiem, tie abi pret kreasionistiem, šie visi pret (par) NASA. Vai otrādi.

 

Liekas, ka brīvprātīgo arī netrūkst.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Reptīli, un ko darīt, ja 4 cilvēklopi patērē mazāk skābekli, kā viņu līdzpaņemtie augi saražo ?

Link to comment
Share on other sites

Nu nav jau paredzēts, ka viņi tur baigi lepni un ar vērienu dzīvos un katru dienu burbuļvannā ies. Līdz tam laikam, kad tur 500kW vajadzēs Lockheed būs to savu jauno kodolsintēzes uztaisijuši (varbūt) vai re re pat kickstarteri jau kaut kādus thorium ģeneratorus tūliņ taisīs. Nu es te bišku māžojos, bet nu katrā ziņā enerģijas problēma it kā baigi netiek no kritiķu puses pa internetu apspriesta.

 

Vēl bišku.. Kä zināms runāt ir viena lieta, darīt cita. Tiem kas brauks uz Marsu būtu jābūt visās jomās stiprākiem par astronautiem, kas 'tepat' iekš ISS dzīvojās. Tas ir.. Pilnīgi visās jomās, sākot no psiholoģijas, fiziskā un beidzot ar zināšanām un praktiskām prasmēm kā būvniecībā tā fizikā un elektronikā utt utjp. Ja cilvēks piesakās šobrīd lidot uz marsu un tur dzīvot, tad jau pirmais punkts - par psiholoģiju - nepiepildās.

 

Es tik brīnos kāpēc konspiratori nav sākuši gānīties. Vācu kompānija - značit Hitlers tur apakšā. Un Mars one CEO jau nu bišku izskatās pēc reptiloīda utml.

 

Varbūt ir kāds kas būtu vairāk par? Izņemot Mēness misijas piesaukšanu un to cik pozitīva ietekme būs uz sabiedrību un kā zinātne plauks kā vēl nekad. U.c. visai apšaubāmus uzsaukumus izņemot.

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

" bet nu katrā ziņā enerģijas problēma it kā baigi netiek no kritiķu puses pa internetu apspriesta."

 

Nu baigais arguments! Interneta kritiķi strādā uz "user vulgaris" kuram KW un KWH ir viens un tas pats. 

Ceru ka šeit diskutēju ar tehniski zinošiem cilvēkiem. 

Uzskatu ka enerģijas problēma uz marsa un vispār kosmiskajos ceļojumos ir galvenais traucējošais faktors. 

Link to comment
Share on other sites

Nejau tvnet komentētājus domāju šajā gadijumā. Tak, protams, ka teh zinošus, NASA izteikumus, zinātnes žurnālu rakstus utml. Ja gribētu uz Marsa Lasvegasu uztaisīt tad tā būtu otrā galvenā problēma - uzreiz aiz apmeklētāju piesaistes.

Link to comment
Share on other sites

ImissimI, tad pastāsti kā ar esošām tehnoloģijām un iekļauties svarā ko patreiz cilvēce var pacelt kosmosā nodrošināt marsa koloniju ar stabilu energoapgādi. 

Link to comment
Share on other sites

Tas, ka es vai tu "no galvas" nezini kā, jau tādēļ uzreiz nenozīmē, ka nevar. Reku MIT saka, ka varēšot šitā: http://www.universetoday.com/21293/despite-dust-storms-solar-power-is-best-for-mars-colonies/

 

 According to Hofstetter, a Mars mission should be able to transport several 2 metre-wide rolls of thin-film solar panel arrays. Rolling out an array of these thin-film rolls could supply ample energy to a colony. For example, if the array is positioned at 25° north, measuring 100×100 metres, 100 kilowatts can be generated. The MIT researchers even calculated it would take two astronauts 17 hours to construct the array (alternatively they could get a robot to do it).

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

Kur uz esi redzējis 2m platas, izritināmas saules baterijas? Nu vismaz prototipu. Un šo konstrukciju pēc izritināšanas kaut kā jānostiprina pareizā lenķī pret sauli. Un pa marsa vasaru kaut kā jāuzkrāj enerģija ziemai. Sore, bet ar tagadējām tehnologijā tas nav realizējams!

Link to comment
Share on other sites

 

 

tad pastāsti kā ar esošām tehnoloģijām un iekļauties svarā ko patreiz cilvēce var pacelt kosmosā nodrošināt marsa koloniju ar stabilu energoapgādi.
Vēja ģenerātori arī derēs, ne vien saules baterijas.
Link to comment
Share on other sites

Kur uz esi redzējis 2m platas, izritināmas saules baterijas?

Vai tu piesējies tieši pie 2m platas; Vai pie tā, ka lokanas; Vai pie tā, ka es tādas neesmu redzējis?

 

Reku, ja nevar nevienu ražotāju piedabūt uzražot vajadzīgajos izmēros, tad var pirkt Amazonē. - http://www.amazon.com/PowerFilm-R60-Rollable-Solar-Charger/dp/B00ES13ZAO/ref=sr_1_28?m=A1VOUFSIGRIGBC&s=merchant-items&ie=UTF8&qid=1414002251&sr=1-28

 

ISS arī ir saules paneļi, kurus uz turieni dabuja nejau vienā veselā gabalā un atvāztā veidā. http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_system_of_the_International_Space_Station Rekur bilde http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/STS120SolarPanel.jpg sitmannost, bet izskatās, ka ir lokans tas panelis.

 

(es atkārtošu, ka nesaku jau, ka elektrība uz Marsa ir īzīpīzī, bet, ka tā visā tajā Mars One pasākumā nav tā lielā neatrisināmā problēma, dēļ kā nekas nevar sanākt.)

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

Vispār pati lielākā problēma ir bezsvara stāvoklis lidojumā. Paskat, kādi kosmonauti kāpj āra no nolaižamās kapsulas. Pareizak sakot, tos izceļ un aiznes. Uz zemes tā nav problēma. Kad nosēdīsies uz Marsa, tūlīt vajadzēs darboties, bet tādu "rāceņi"neko izdarīt nevarēs. Cilvēks bezsvara stāvokli panes ļoti slikti un veselībai tas par labu nenāk.

Link to comment
Share on other sites

Šobrīd elektrības enerģija, pirms 200 gadiem nezināma.

A kāda enerģija/avots būs pēc 400 un vēl?

sasodīts jūs visu pielīdzināt tagadējām iespējām un tehnoloģijām.

 

Bet par dzīvi uz Marsa, nu lai jau ir gribētāji un to attīstītāji, un tur dzīvotāji, bet nekā kruta tur nav. Kruta ir tikai tas, kā pierādījums, ka spēj dzīvot vietā, kur tas nav dabiski iespējams.

Mazāk kā 0,1% zemes iedzīvotāju pat nav zemeslodi, tās dabu, paši savu zemi apskatījuši. Jā, jaunas atklāsmes vietas un iespējas ir izaicinošas, noliegt nevar.

Noliegt nevar arī to, ka cilvēki uz zemes paliek arvien vairāk un vairāk. Radības, dzīvnieki, kukaiņi, kas nav izmirstošās, tāpat vairojas.

Marsa izpēte un tur dzīvošana, lai jau, bet tas nav Zemes aizvietotājs, ko mēģina panāk un ieborēt.

Un atsaucoties uz paša teikto, gan teksta sākumā, gan beigās, vismaz pagaidām tā nu ir.

Labots - Zuxters
Link to comment
Share on other sites

D_L, biku aliņš ir jau ņemts. Biku citu skatījumu paņēmu.

A čo, dzīvot uz Marsa gribi?

Tak pats skeptiķis.

Link to comment
Share on other sites

Ok!

 

Mazāk kā 0,1% zemes iedzīvotāju pat nav zemeslodi, tās dabu, paši savu zemi apskatījuši.

Jā, tas bija lieki.

Labots - Zuxters
Link to comment
Share on other sites

Vēja ģenerātori arī derēs, ne vien saules baterijas.

Tad kaut kas baigi ekstrēms jābūvē un jācer uz nešķīstām vētrām ar daudz putekļiem, kas ar savu masu varētu iegriezt tās turbīnas. Citādi nekā - atmosfēras blīvums ~ 1% no zemes atmosfēras blīvuma.

sasodīts jūs visu pielīdzināt tagadējām iespējām un tehnoloģijām.

Tāpēc, ka "Mars One" misijas viens no lielajiem organizatoru trumpjiem ir, ka visa tehnoloģija esot jau šodien pieejama un nekas jauns nav jāizgudro. + Paredzēts tak jau pēc 3 gadiem sākt verķus vest uz turieni. (nu pēc viņu izteikumiem un pašreizējiem plāniem).

interesanti, ko tas tur ^ lieto?...

Redz kā neatzīstas velns tāds. ^ :>

Pa tēmu:

 

*salaboju utubes linku

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tāpēc, ka "Mars One" misijas viens no lielajiem organizatoru trumpjiem ir, ka visa tehnoloģija esot jau šodien pieejama un nekas jauns nav jāizgudro. + Paredzēts tak jau pēc 3 gadiem sākt verķus vest uz turieni. (nu pēc viņu izteikumiem un pašreizējiem plāniem).

 

Varu tikai piebilst ka šie nav pirmie kas šāda veida avantūras, visticamākais ar mērķi izkāst naudu no lētticīgiem cilvēkiem, bīda. Bija jau pieminētā Pasaules Siena. Nu kur ir? :D

Vēl pāris veikli darboņi tirgoja "zemes gabalus"(ja tā var teikt) uz mēness.

 

Un kādus 10 - 15 gadus atpakaļ bija populāras privātās kosmosa ceļojuma aģentūras. Vairākas grupas apgalvoja ka drīz uztaisīs lētu lidaparātu un vizinās tūristus pa parabolisku trajektoriju kosmosā. Liekas ka kāda viena grupa apgalvoja ka plānos ietilpst arī ieiet zemes orbītā. Virgin Galactic pat ir lidojošu prototipu uztaisījusi.  Un biļetes tirgo. :D :D :D Un viss. Ar to arī viss beidzās. Neesmu dzirdējis ka kāds kaut kur būtu lidojis. Pats interesantākais ir tas, ka cilvēces rīcība jau sen ir tehnoloģijas lai kaut ko līdzīgu lidmašīnai pa parabolisko trajektoriju palaistu. Cik saprotu, ka šeit viss atdūrās pret izmaksām - pa lēto uzlidot kosmosā nesanāk, līdz ar to ceļojums maksās ļoti dārgi un nebūs pietiekami daudz lidot gribētāju. 


p.s Varētu šo topiku pacelt pēc kādiem gadiem pieciem - tad redzētu ir kāds kaut kur aizlidojis vai nē. 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...