Jump to content

Par klaviatūru kājiņām


vvv
 Share

Recommended Posts

 Labs vakars, boot.lv forumieši.

 Sagribējās jums uzdot vienu pavisam primitīvu jautājumu. Tā kā šeit komentē pārsvarā cilvēki, kas ar datoriem uz tu, vienkārši uznāca neatvairāma vēlēšanās uzzināt, kā ir mūsu foruma datorlietotājiem šajā ziņā.

 Piedodiet, jautājums pirmajā brīdī varbūt izliksies bez maz vai glups, bet tomēr, nemaz tik vienkārši tur nav.

 Tātad. Gandrīz visām datoru klaviatūrām (uz laptopiem šis neattiecas) apakšā ir atlokāmas kājiņas, kuras atlokot var pacelt klaviatūru nelielā leņķī - aizmugure augstāk, priekšpuse zemāk. Jautājums - vai jūs atlokat tās apakšējās aizmugurējās klaviatūru kājiņas, lai klaviatūra uz galda stāvētu nelielā leņķī pret horizontālo galda plakni, kad lietojat klaviatūru, vai nē, tas ir, jūsu klaviatūra uz galda stāv horizontāli?

 Nesmejieties. Vienkārši atbildiet. Jā - atlokat, klaviatūras aizmugurējā daļa piepacelta. Nē - neatlokat, klaviatūra vienā plaknē ar galdu.

 Es pats tam ilgu laiku nepievērsu uzmanību vispār. Tad vairākus gadus turēju klaviatūru ar piepaceltu aizmugurējo daļu. Tagad jau kādu laiku klaviatūras aizmugurējo daļu nepiepaceļu ar tām kājiņām.

 Kā jūs?

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Ir bijis kad lietoju, bet pašlaik nelietoju šīs kājiņas. Pa lielam lietot tās ir jēga 2 gadījumos - ja ir sliikona cīsiņdesa 10-15 cm pirms klavieres delnu atbalstam, vai ir ieradums no mehāniskajām vai elektromehāniskajām rakstāmmašīnam kurām klaviatūras cēliens/stāvums ir kudi lielāks nekā mūsdienu klavierēm.

Labots - Bonifacijs
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Paldies par atbildi. Kaut kur lasīju, ka tas stāvums izgudrots, lai vieglāk varētu redzēt burtus, kas uz taustiņiem. Vēl kaut kur lasīju, ka ilgstošā darbā pie klaviatūras piepacelta klaviatūras aizmugure var pakaitēt plaukstas locītavām, jo tā plaukstas vairāk atliektas. Nezinu, cik tam liela nozīme, bet šoreiz, nu uznāca man mellie, ka sagribējās uzzināt, kā biedriem šajā ziņā.

Link to comment
Share on other sites

Es pacelju kajinas, pieradums laikam, bet man ir mehaniska klaviatura. Tracina ka universitate tas kajinjas muzigi ir aplauztas un tad klaviaturas pat nedaudz ir negativa lenkji.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu jaunības dullumā ir uzrakstīts viens romāns uz mehāniskās rakstāmmašīnas, un tāds pusromāns uz elektromehāniskās rakstāmmašīnas. Mehāniskajām klaviatūras rindu izvietojums manuprat ir tieši saistīts ar mehānismu kā tādu nevis ērtumu/ergonomiku. Elektromehāniskajām tas ir daļēji risināts, tomēr manuprāt tīri ieraduma pēc saglabājot 30 grādu cēlienu taustiņu rindām.


Nu no pieredzes varu teikt ka zinu ko nozīmē delnu locītavu sāpes un sekojoša nespēja pacelt neko smagāku par 2-3 kg tik dēļ mehānisko rakstāmmašīnu klaviatūras īpatnībām, elektromehāniskās atvieglo dzīvi šai jomā, bet.... rokas vienalga sāp. Mūsdienu PC klaviere arī protams spēj radīt šādas izjūtas, nu protams spēj, tik kā sekas nesalīdzināmi lielākam nospiesto taustiņu skaitam

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

Microsoft_Natural_Ergonomic_keyboard_rev

drunk_lizard, tavai klaviatūrai nenāca arī šitāds priekšpuses pacēlējs? Speciāli tas negatīvais leņķis, labākai ergonomikai. Teorija tur laikam tāda, jo dabiskākā pozā plaukstas, jo ērtāk. Un plaukstām dabiskāk ir uz leju nevis uz augšu, kā ir piepaceltu klaviatūras aizmugurējo kājiņu gadījumā.


 

 

Nu jaunības dullumā ir uzrakstīts viens romāns uz mehāniskās rakstāmmašīnas

Bonifacijs, tiešām? Nopublicēji ar? Vai tikai savam priekam uzrakstīji? 

Labots - vvv
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Es teiktu ka visergonomiskāk ir dauzīt taustiņus ar pirkstiem apmēram tai pat augstumā kā atrodas delnas, a ja vēl precīzāk tad taustiņus kas atrodas uz tās pašas līnijas (slīpas attiecībā pret horizontu) ko veido elkoņa - delnas locītavas līnija

Labots - Bonifacijs
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Paguglēju "ergonomic workstation" attēlus. Lielās fiškās visur līdzīgi attēli par pareizu pozu pie datora. Niansēs gan ir atšķirības. Laikam jau tā zinātne attīstās un ieteikumi ar gadiem mainās. Daudzi iesaka to locītavas atbalstu priekšā klaviatūrai. Pats pamēģināju, pagalam nepatika, sāpēja plaukstu locītavas pēc tam, man labāk vispār bez. Tāpat nepatīk biroju krēsli, izmantoju virtuves krēslu ar zemu atzveltni. Visas tās lietas ar ergonomiku laikam ir diezgan individuālas.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs
Bonifacijs, tiešām? Nopublicēji ar? Vai tikai savam priekam uzrakstīji? 

 

 

Nenopublicēju, laikam nekad to tā arī nedarīšu, bet nu fakts paliek fakts. Nu a pēc gadiem 20 domāju ir visas iespējas uzrakstīt diezgan patiesu grāmatu par tipo izdomātiem personāžiem.  Man plauktā glabājas 2 grāmatas kuras ir sarakstījis mans vārdabrālis, izbijis LV premjers ar parsonīgu novēlejumu un autogrāfu tieši man. Tā arī līdz šim, kaut ne mazāk kā padsmit gadi ir pagājuši, neesmu saņēmies izlasīt kaut rindkopu šajās grāmatās, pat nezinu kāpēc. Laikam tāpēc ka daudz ko zinu par to kā ir bijis īstenībā, ir bailes vilties, smagi vilties publiskajā notikumu atstāstā.

 

 

Visas tās lietas ar ergonomiku laikam ir diezgan individuālas.

 

Da nihera viņas nav individuālas - esmu pilnībā pārliecināts par to. Var protams ņemt vērā kādas drusku mazākas augumā rases parametrus, bet i tad maz , nenozīmīgi viņi atšķiras. Ergonomika visur ir viena un tā pati, par to esmu cieši pārliecināts, cita lieta ka var būt varianti, kad zem ergonomikas birkas cenšas iegrūst kādu atklāti neveiksmīgu, neizdevušos, neergonomisku nelikvīdu.

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

Paldies, Bonifacijs, ka izstāstīji. Interesanti.


Vēl jau ir pieradums. Dažs labs iemācās un pierod darīt kaut ko pavisam neergonomiskā veidā. Pēc tam mēģini viņu piespiest darīt pareizi, un, skat, var sākties problēmas, pat problēmas ar veselību.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Pilnīgi piekrītu!


Par ergonomiku runāju ne tā pat vien - manā dzīvoklī  speciāli tika veidots dizains + ergonomika + celtniecības reālās iespējas un rezultāts tika x reizes mainīts saskaņojot ar visiem speciālistiem un mani kā pasūtītāju, protams tas maksā un nu nezinu laikam pat ne īpaši maz, bet.... rezultāts ir tā vērts - nu ir kaut kādi industrijas standarti utt. un nu var finalā visu sakombinēt tā ka ir nudien ergonomiski un nav iespējams nekur ievērt pirkstus, atdauzīt pieri,  daboties ar nesaliektu muguru, visur būt pietiekami spilgtam apgaismojumam, nekur nesēdēt ar saliektu muguru, nekur nelauzt sprandu veroties neērtā virzienā un 1000 citu sīkumu kas padara mājokli ērtu un praktisku.

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

 Bonifacijs, es pazinu vienu tanti, kura bija slimīgi aizrāvusies ar feņšuj, vai kā viņu tur sauc. Sāka dzīvokli remontēt, paņēma meistarus. Ak, nelaimīgie meistari. Tantei nederēja asi stūri (no stūriem negatīvais starojums nāk ārā), tantei nederēja tukšumi starp riģipsi un sienu (tur kaut kādi negatīvie salien tajos tukšumos un sēž). Nezinu, kā viss galā beidzās, bet, domāju, rezultātā arī savācās 1000šiem sīkumu, kas tantesprāt dzīvokli padarīja ērtu.


Bieži sīkumiem ir nozīme, bet, manuprāt, pārspīlēt ar sīkumiem nav vērts.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Tas ka uztici to atzītiem speciālistiem arī vel negarantē to ka viss būs ideāli,  nācās ir visur iejusties savā ādā, iztēloties savas darbības un kustības lai izķertu visas speciālistu!!! pieļautās kļūdas. Tā ir reāla slodze, aizņem tas 3-4 mēnešus intensīvas domāsanas par TO, bet nu bez tā.... nu nebūs perfekti, vienkārši nebūs


 

 

Bieži sīkumiem ir nozīme, bet, manuprāt, pārspīlēt ar sīkumiem nav vērts.

 

Tante  - tas ir galēji ekstrēms variants. Visam ir jābūt saprāta (veselā) robežās.  Es personīgi, uzticējos speciālistiem,  iespējams labākajiem Baltijā,  kam uztic teiksim Radison SAS utt. projektēšanu no nulles visās Baltijas valstīs, un nu nav man bijis jānožēlo šī izvēle. Nu protams ne visiem ir tāda iespēja un ne visi tā darīs. Personīgi man tos ieteica paziņas un ka viņi ir tik kruti es uzzināju stipri vēlak.

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs
plaatiizers, mlje...

 

šito esmu jau x reizes te dzirdējis, a nu i ko? Nu a ko man darīt? Nokaunēties un nedalīties savā pieredzē? Davaj vienkārši norakstam to uz individuālo vērtību skalu - kāds teiksim dzer tikkai Užavas izlejamo un dzīvo nu trušubūdā, a kāds nesmādē  Līvu Pilzenes, bet dzīvo nu cienījamā mājoklī - pēc būtības tas ir prioritāšu jautājums - kas katram indivīdam liekas svarīgāks - tipo kruts aliņš vai labāks mājoklis,  piemājas dārziņš vai BMW

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Šaubu nav, ne mazāko!!! Nepaceļam!     kāpēc? - viss mans teksts šajā topikā pēc būtības ir atbilde


eh nez kāpēc smaitājās garstāvoklis,  gribēju būt atvērts utt. a dabuju - plātīzers, skumji

Labots - Bonifacijs
Link to comment
Share on other sites

Long John

Man garus romānus gan nav jādrukā, bet visu savu "datormūžu" ir patikušas klavieres ar "paceltu pēcpusi". Es pat esošajām aizmugures kājiņām parasti papildus uzlīmēju  gumijas gredzenus, lai to slīpumu nedaudz palielinātu.

Laikam jau manā uztverē  tā "ergonomika" ir kaučkāda  īpatnēja- piemēram, pie slavenās Microsoft Ergo 4000  tā i nevarēju pierast- nomainīju uz ierastāka dizaina, bet gana ērtu priekš manis Logitech MX5500 komplektu. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

sjis viss absoluuti individuaali. prieksj manis nekas eertaaks par sjo nav biis

 

Man tas pats, tiesa klava atdeva galus... :( Pie šīs sākumā bija jāpierod, bet kad pieradi, tad bija ōsom.

 

Kājas ceļu vai neceļu attiecībā pie kāda galda sēžu. Skatos pēc kopējā ērtuma.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Speciāli nolaidu tagad pēcpusi lejā. Visu mūžu esmu cēlis gaisā. Redzēs kā būs.

 

Lapsi arī vienmēr kaut kā pabalstu, paceļot pakaļu kādus 2.5 cm augšā. No tā gan laikam neatteikšos, bet ar nolaistu klavieri padzīvošos kādu mirkli.

 

P.S. galva reibst tagad rakstot. Pālis no rakstīšanas :D

Link to comment
Share on other sites

Kādreiz cēlu augšā, bet kad pirms gadiem pieciem kājiņas mammiņš aplauza, neesmu cēlis augšā. Tagad arī jaunajām klavierēm kājiņas neesmu atlocījis, skolā arī pirms darba kājiņas vienmēr noloku. Ar to piepacelto pēcpusi šķiet kautkā neērti

Link to comment
Share on other sites

Vienmēr lietoju atvērtā/paceltā pozīcijā. Ērtāk rakstīt kad klaviatūra nav pilnīgi horizontāli bet nelielā leņķī. Bet nu katram savs, gaumes dažādas.

Link to comment
Share on other sites

Nebiju dzirdējis par negatīvu slīpumu - paprovēju. Es tad lāgā nevaru aizsniegt ciparu rindu neizkustinot plaukstu pozīciju, vai arī uzreiz rokas jāuzliek augstā, bet tad atkal apakšējā rinda sanāk pārāk  tuvu. Kā arī pogas nespiežas tik labi vairs, jo sanāk nepareizs leņķis taustiņiem.

 

Es pārsvarā atstāju tās klapes nolocītas - tā, ka klaviatūra ir tuvu horizontālam stāvoklim. 

Link to comment
Share on other sites

lietoju Microsoft Ergo 4000 ar ievilktām kājiņām - horizontāli. Komplektā nākošais negatīvais slīpums IMVHO ir lietojams TIKAI tad, ja bezmaz klēpī turi to klaviatūru, savādāk rokas ir galīgi nedabīgā leņķī, kas ir pretrunā ar visu to klavieres koncepciju.

 

ir kopš 10pirkstu drukāšanas sākumiem niķis mazliet atbalstīt plaukstu pamatnes uz klaviatūras malas (polsterētās), tā ka nepretendēju uz labās prakses zināšanu un pārvaldīšanu.

Link to comment
Share on other sites

 Paldies visiem, kas atbildēja un atbildēs.

 Šodien biju izbraucis, tikai tagad tiku pie datora.

 

 

grūti bija šito uztaisīt aptaujas formā?

 Nemāku es taisīt aptaujas formas, kā dažreiz tēmās zinošākie foruma biedri iztaisa. Varbūt kāds var pamācīt?

 

 

nepretendēju uz labās prakses zināšanu un pārvaldīšanu.

 Es arī neesmu pareizi ergonomiskas strādāšanas pie datora praktizētājs, kaut būtu uz to jātiecās. Diezgan pazīstu visādās nepatīkamās sajūtas, kas rodas ilgstoši strādājot pie datora. Gribētos iemācīties vismaz ergonomiski pareizi rakstīt. Pareizā rakstīšana ir nebalstot plaukstas vispār nekur, rokas virs taustiņiem gaisā. Būs jāpiespiež sevi pie tā pierast. Vairāk slodzes tad gan uz rokas augšdaļu, bet plaukstas locītava netiek mocīta. Rakstu atbalstot plaukstas locītavas pret galdu, un, zināt, pati locītavas vieta man pret galda kanti atbalstās, klaviatūra ir piebīdīta apmēram 5 vai 6 cm no galda malas. Esmu izmēģinājies visādi un atradis, ka man vismazākais diskomforts ir tieši tādā veidā turot rokas. Rakstīt rokas nebalstot pret galdu varu, bet pieradums balstīt ir tā ieēdies, ka sanāk diezgan sabremzēties drukāšanas ātrumā, nebalstot rokas.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
(labots)

 Cits jautājums foruma biedriem. Atkal man uznākuši melnie, atkal nāve gribas zināt, kā ir.

 Jautājums gan vairāk tiem biedriem, kas uz klaviatūras raksta ar visiem pirkstiem, pareizi novietojot pirkstus, kā visās pareizas drukāšanas pamācībās. Pats rakstu ar desmit pirkstiem, domāju, ka daudz maz pareizi. Šodien pievērsu uzmanību, kā spiežu space taustiņu. Izrādījās, pat nebiju tam pievērsis uzmanību, ka space taustiņu vienmēr uzsitu ar kreiso īkšķi. Kā pareizāk - ar kreiso īkšķi vai ar labo īkšķi, nezinu.

 Te nu mans jautājums - kā foruma biedri rakstot uz klaviatūras spiež space taustiņu, ar kreiso īkšķi vai ar labo īkšķi? Vai arī pārmaiņus, kā pagadās, te ar kreiso, te ar labo?

 Ja nav žēl tērēt laiku atbildot, lūdzu padalieties ar saviem drukāšanas ieradumiem šajā ziņā. Jautājums bezjēdzīgs, bet tomēr. Vēlreiz, nu uznāca man melnie, gribās šito zināt. Paldies par atsaucību jau iepriekš.

Labots - vvv
Link to comment
Share on other sites

Jā, jā, space. Paldies, MarisO, ka palaboji.


Izlaboju komentārā uz "space". Atvainojos.

Link to comment
Share on other sites

matrixxxx

Es ar rakstu ar visiem 10, tumsaa drukaat nav probleemas.

Uz manas hvz cik vecaas klavieres ir padilushi tausitinji 0 uz numpad un space taustinjaa ir bedre no labaa iikshkja.

 

PS., man deelj pieraduma der tikai klavieres ar abiem garajiem Shift.

Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

vēl tak nav piektdiena - ar kreiso īkšķi

Link to comment
Share on other sites

Tā arī nekad neesmu iemācījies ar visiem pirkstiem rakstīt. Agrāk mēģināju trenēties ar kaut kādiem softiem, pamācībām, nekas nesanāk. Metu pie malas to lietu, skatos uz taustiņiem (gandrīz vai vienmēr) un haotiski izmantoju pirkstus. Space spiežas ne tikai ar īkšķiem.

Link to comment
Share on other sites

kreisajā pusē man speiss nodilis. kāda starpība? domā ar abiem iemācīties simetriski uzspiest vienlaicīgi? :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

kāda starpība? domā ar abiem iemācīties simetriski uzspiest vienlaicīgi? :)

 Nekāda starpība. Un pārmācīties netaisos. Vienkārši sagribējās uzzināt, kā Jums šajā ziņā. :)

 Var jau būt, ir kaut kādas teorijas, kā ir pareizāk, ražīgāk vai ergonomiskāk. Iedomājos, ka tas varbūt ir tā - kreiļi ar kreiso īkšķi, nekreiļi ar labo īkšķi, kaut man nekreilim kreisais īkšķis spiež to space. Neesmu pat pamanījis kā tas man iegājās. Varbūt ir tā, ka jāspiež ar tās, rokas īkšķi, kuras pirksti vārda pēdējā burta spiešanā nepiedalījās, piemēram, vārds "labāk" - "k" tika nospiests ar labās rokas pirkstu, tad sekojošais space taustiņš tiek spiests ar kreiso īkšķi, bet vārds "labs" - "s" tika nospiests ar kreisās rokas pirkstu, tad sekojošais space taustiņš tiek spiests ar labo īkšķi. Varbūt savādāk - ar kuru roku raksta nākamā vārda pirmo burtu, iepriekšējo space spiež ar pretējās rokas īkšķi. Bet, iespējams, nav nozīmes tam.

 Ja kas, piektdiena tuvu. :grin:

 Paldies par atbildēm.

Link to comment
Share on other sites

J.Reinis

Bija agrāk Logitech DiNovo Edge - to lietoju ar neizbīdītām kājiņām, jo skaistums un plānais profils prasīja upurus. Tagad ir Corsair mehāniskā, kas ir pacelta uz maksimālo leņķi ar izbīdītām kājiņām.

 

P.S. atbildot uz otro topika jautājumu - rakstu ar katras rokas trīs pirkstiem, un rakstīšanas ātruma ziņā neatpalieku no visu piecu pirkstu izmantotājiem. Rakstu, protams, neskatoties uz klaviatūru.

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

matrixxxx

baby type

Ar sho progu iemaaciijos drukaat neskatoties uz klavieres.

Vieniigi paroles es rakstu skatoties uz klavieres, jo uz monitora neredzu ko rakstu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nemāku es taisīt aptaujas formas, kā dažreiz tēmās zinošākie foruma biedri iztaisa. Varbūt kāds var pamācīt?

 

 

Taisot jaunu tēmu, labajā pusē meklē neuzkrītošu sadaļu "Balsot", kur uzklikojot uz linka, atvērsies tāda iespēja ;)

post-62394-0-83234700-1427037607_thumb.png

"izveidot/labot aptauju"

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...