Jump to content

Kādas ir jūsu domas par studiju programmu "Tūrisma un viesnīcu vadība"?


fluts
 Share

Recommended Posts

Sveiki!

 

Tā kā šogad beigšu 12. klasi, jāsāk domāt, par ko es strādāšu nākotnē. Problēma ir tajā, ka pats nezinu par ko iet studēt tālāk (es zinu, ka manā vietā neviens to neizlems). Nav tās dzirksteles kā citiem (piemēram, kāds saprot, ka viņa īstā profesija ir pavārs, ārsts, programmētājs utt) Un tas mani ļoti uztrauc, jo negribu iet studēt un saprast, ka tomēr tas nav mans. Bija kādreiz doma iet studēt "Uzņēmējdarbības vadīšanu", bet likās, ka tā īsti nav profesija, ko apliecina arī šī diskusija: http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/159512-banku-augstskola-at%C5%A1%C4%B7ir%C4%ABba-starp-div%C4%81m-programm%C4%81m/

Tā kā te ir daudz gudru galvu, tad varbūt varēsiet padalīties ar savām domām par studijas virzienu 

"Tūrisma un viesnīcu vadība" ? Manuprāt, interesanta profesija ar izaugsmes iespējām. 

Vēl bija doma iet mācīties jurisprudenci, bet sapratu, ka Latvijā nav no tā jēgas (ārzemēs strādās nevarēsi, ir juristu pārprodukcija, paies kādi ~ 15-20 gadi līdz sāksi labi pelnīt).

Es gribētu dzirdēt jūsu stāstus, kā jūs izvēlējāties savas profesijas, varbūt kādi ieteikumi man (kā man izvēlēties)? Jo situācija ir tiešām bēdīga - 12. klasi tūlīt pabeigšu, bet nākotnes plānu vispār nav. 

Ir daži varianti pēc 12. klases:

1. Iet studēt kaut ko (varbūt tas palīdzēs saprast, kas ir mans), ja nepatiks, tad mainīt studijas programmu.

2. Pēc 12. klases beigšanas ieturēt pauzi, varbūt aizbraukt uz Angliju strādāt par melnstrādnieku; palikt Latvijā strādāt par viesmīli vai tamlīdzīgu, ar tādu domu, ka darot kādu darbu, sapratīšu, kas tomēr man patīk.

Es ceru, ka jūs manu bēdu sapratāt un spēsiet palīdzēt ar viedokļiem, ieteikumiem un saviem dzīves stāstiem :)

Negatīvus komentārus paturiet pie sevis.

Paldies!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mezavecis

    8

  • usver

    6

  • fluts

    18

  • beryl

    21

Grossmeister

 

 

"Tūrisma un viesnīcu vadība" ? Manuprāt, interesanta profesija ar izaugsmes iespējām.

Bet manuprāt lieki iztērēts laiks un nauda , ja vien tev nav neliels kapitāls savas viesnīcas atvēršanai . Jāstrādā ir tāds , kas pašam kaut nedaudz patīk . 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Paskaties sludekļos vai kur citur, cik daudz tādi speciālisti ir vajadzīgi.

Link to comment
Share on other sites

Iedomāies sevi pēc četriem vai cik tur gadiem ar diplomu kabatā. Ko Tu darīsi? Iesi uz viesnīcu un teiksi: "Sveiki, es te gribētu pieteikties darbā par vadītāju"? Tev būs vismaz vēl pāris gadi jānostrādā par trešā palīga asistentu, tas ir, jāmazgā toletes, kamēr tiksi pie daudz maz atbildīga posteņa. Pamēģini piestrādāt kādu vasaru kādā viesnīcā, tad arī jutīsi vai ir vērts ieguldīt tajā 4 gadus.

 

 

No otras puses, pieprasījums pēc gleznotājiem, mārketinga un PR speciālistiem, ekonomistiem pieaug, ja valstij iet labi. Ja valstij iet slikti,tad visu šo fancy profesiju pārstāvji emigrē lasīt sēnes. Turpretī, ārsti, galdnieki, inženieri, pavāri būs vajadzīgi vienmēr. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mielestapa

Par viesnīcu darbu ir filma Wrong Turn 6 :)

Bet ja nopietni, forumā prasīt padomus kā pavadīt nākošos 4,5,6 gadus un kur studēt, tas ir visnotaļ amizanti!

Pieļauju, ka jāstudē tas, kas pašam patīk. Dzīvē nav noteiktas receptes - mana draudzene studēja tiesības, un pēc maģistra strādā tiesā par 400 EUR algu, savukārt brālēns beidza vēsturniekus, un strādā Strasbūrā ar 4000 EUR atalgojumu mēnesī. Galvenais, izvēlēties nozari un cītīgi apgūt meistarību. Vienalga kura nozare, labi speciālisti izsitas vienmēr.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Kādi Tev ir hobiji, ko patīk darīt brīvajā laikā, par kādām tēmām interesē lasīt rakstus un pļāpāt ar cilvēkiem?

Link to comment
Share on other sites

 

 

brālēns beidza vēsturniekus, un strādā Strasbūrā ar 4000 EUR atalgojumu mēnesī

Kas tad šim tur par posteni? 

Link to comment
Share on other sites

Ja domā braukt uz UK, jau labāk sāc trennēties, vistipiskākās vietas ir "amazon fulfillment centre" (darbs ir vienkārši traks), tad vēl atkritumu šķirošana, vai arī verdzība kādā fermā. Makdonaldā arī var tikt, tā liekas. Un tas viss. Nostrādāsi 10 gadus kādā no šiem darbiem, varbūt varēsi iet veikalā par pārdevēju.

 

Algoritms ir vienkāršs, bet uzzināt mainīgos ir sarežģīti:

 

1 Vispirms izlem kur dzīvosi.

 

2 Saproti, ko Tu vispār vari un esi gatavs darīt, sastādi sarakstu ar profesijām.

 

3 Skaties, kuras no industrijām un Tevis iepriekšējā solī sastādītajām profesijām ir kautcik ekonomiski aktīvas Tavā mītnes valstī, atmet pārējās, šā soļa beigās Tev vajadzētu būt ap ~ 3 līdz 6 izvēlēm, ja nav, atgriezies uz 2. soli.

 

4 Sakārto profesijas pēc atalgojuma un izaugsmes iespējām vispirms īstermiņā un pēc tam ilgtermiņā, veidojas 2 saraksti.

 

5 Izvēlies to profesiju, kurai ir vislabākie īstermiņa un ilgtermiņa izaugsmes iespēju un atalojuma rādītāji.

 

6 Meklē studiju iestādi, kur studēt attiecīgo lietu, pēc ~ 1 gada studijām meklē nepilna laika darbu industrijā.

 

 

Vēlu veiksmes

Labots - Morzek
Link to comment
Share on other sites

anakreonts

Painteresējies par brīvprātīgo darbu iespējām. 6-9 mēneši kādā no Eiropas valstīm. Iespēja apostīt ārzemju gaisu, plus tūrisma sfērā domāju, ka diezgan viegli būs tikt. Biļetes/mājvieta/iztikas nauda nodrošinātas no Eiropas Savienības puses, kā arī pēc tam to varēsi minēt CV.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Bet ja nopietni, forumā prasīt padomus kā pavadīt nākošos 4,5,6 gadus un kur studēt, tas ir visnotaļ amizanti!

 Kā jau teicu, neprasu te konkrētu atbildi "vot, ej mācies par to un to..", bet gan citu cilvēku viedokļus, ieteikumus. Esmu jautājis daudziem, kuri jau beidz 12. klasi vai jau studē, par ko viņi izvēlējas studēt, un no katra paņemu kādu noderīgu informāciju.

 

 

Iesi uz viesnīcu un teiksi: "Sveiki, es te gribētu pieteikties darbā par vadītāju"?
 

Kas attiecas uz "Tūrisma un viesnīcu biznesa vadību" tā jau nav kā tu saki. Ko es varu darīt pabeidzot studijas. 

  • Būt galvenajam par visiem viesmīļiem - kontrolēt tos.
  • Administratora palīgs
  • Atbildīgais par banketu rīkošanu
  • Veidot dažādus tūrisma maršrutus (tas attiecināms uz tūrisma vadība)
  • Veidot reklāmas viesnīcām, tūrisma firmām. Protams, ir vēl citas lietas ko var darīt.

Mana aizraušanās ir sports. Jūtu, ka tas ir tas, ko es gribu darīt, ir daudz enerģijas, varu ilgi trenēties utt, bet, manuprāt, tas nav tas ar ko vēlētos visu turpmāko dzīvi saistīt. Priekš sevis, jā, kā darbs, šaubos.

Bija doma, ka var strādāt par tenisa sparinga partneri (stundā 10-20euro uz rokas), jo pats esmu ilgu laiku spēlējis tenisu, kā arī iziet fitnesa kursus (aizraujos ar fitnesu) un kļūt par personālo treneri, to visu apvienojot, būtu neslikta kombinācija. Bet, kur ir tā lielākā problēma, tas, ka šeit nav izaugsmes (man tas ir svarīgi, nevaru tā - visu dzīvi tikai vienu un to pašu darīt). 

Vēl viena doma bija: izmācīties par fizioterapeitu + personālais treneris + tenisa treneris vai arī masieris, tā arī, manuprāt, nav slikta doma, bet atkal tā izaugsme.

Ir daudz ideju, bet katrā saskatu kaut ko sliktu (nekas nav perfekts), bet cenšos atrast to labāko.

No profesijām, kas man patiktu un kas veido šo lielo neskaidrību manā galvā, jo:

1. Advokāts: Latvijā ir pārprodukcija ar juristiem, kā jau minēja cilvēks augstāk. Lai strādātu ārzemēs, man jābrauc tur mācīties (kas ir dārgi) vai jāizmācās šeit un jāpārkvalificējas, lai varētu citā valstī strādāt. Kopā tas process ir sarežģīts un ilgs. 

2. Programmētājs: Interesants darbs, daudz iespēju, pieprasīts darbs, bet atbaida ilgstoša sēdēšana pie PC.

2. Pavārs: Ļoti patīk gatavot, bet liekas, ka tas ir vairāk kā hobijs.

2. Ārsts: Domāju, ka patiktu, patīk bioloģija, veselība, bet diemžēl nepaciešu slimus, vecus cilvēkus.

3. Zobārsts: Kāpēc viss arī iesākās. Kad atmetu ārsta darbu, sapratu, ka zobārsts ir ļoti labs darbs:

  • Labs atalgojums
  • Pats esi sev boss (ja ir privātprakse, un esmu tas cilvēks, kam labāk ir savs mikrouzņēmums un pelna 600eiro nevis strādāt pie kāda par 1000eiro.) Tas ir pēc cilvēka rakstura.
  • Interesants darbs, daudz paziņu, komunicēšana utt.

Bet, kas to visu izbojā ir tas, ka Latvijā ir tikai 24 budžeta vietas (maksas vietu arī nav), vajag bioloģiju un ķīmiju uz 85+%, lai tiktu, kas šogad man viennozīmīgi nespīd. Ir doma, ka šogad varētu likt bioloģiju un nākamgad ķīmiju un tad stāties. Un vēl nav fakts, ka arī tad es tiktu, un šī ir tā galvenā lieta, kuras dēļ ir sācies viss šis apjukums, nezināšana utt.

Es zinu, ka pašam ir jāizvēlas, kas un kā, bet kā jau teicu, no katra saņemu kādu informāciju un varbūt tieši te saņemšu svarīgāko :)

Ir diezgan daudz variantu, bet vienā nav izaugsmes, citā (kurš darbs patiktu) darbu atrast ļoti grūti, cits ir tuvākajā laikā nesasniedzams (zobārsts) un beigu beigās variantu nav. Varbūt kādam ir bijusi līdzīga situācija, ka galvā putra, bet beigās izdara pareizo izvēli, gribētu zināt, kas palīdzēja izlemt utt!

anakreonts: Paldies par ieteikumu (kādreiz biju par to lasījis) domāju, ka šo variantu varētu dziļāk papētīt, jo varbūt tieši tā es arī atrastu savu īsto profesiju :)

Link to comment
Share on other sites

Kādu laiku atpakaļ lasīju par testēšanas metodiku, kur ar testu palīdzību var noteikt uz kādu profesiju orientēties, kas tev pašam nezinot visticamāk patiks. Diemžēl neatceros kā tie testi saucās, tik laikam tas bija maksas pasākums.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kādu laiku atpakaļ lasīju par testēšanas metodiku, kur ar testu palīdzību var noteikt uz kādu profesiju orientēties, kas tev pašam nezinot visticamāk patiks. Diemžēl neatceros kā tie testi saucās, tik laikam tas bija maksas pasākums.

 

MBTI iespējams domā. Pilns internets ar šamējo, maksas un nemaksas. Paļauties uz ko tādu tomēr neiesaku.

Link to comment
Share on other sites

Par programmēšanu varu teikt, ka sēdēšana pie kompja nav nekas atbaidošs. :) It sevišķi vēl, ja brīvajā laikā patīk ar sportu nodarboties, tad jo sevišķi - nebūs jābaidās no sēdoša dzīvesveida problēmām. :)

 

Enīvei, ja tiešām sports tā aizrauj, tad ieteiktu tomēr uz to pusi skatīties. Nedomāju, ka tajā profesijā trūks izaugsmes iespēju. Parunājies ar kādiem treneriem - domāju, ka uzzināsi daudz jauna. :)

 

Teiksim, par fizioterapeitiem konkrēti varu teikt - man ir viena pazīstama, un viņa uz visādiem kursiem staigā, dažādas metodoloģijas apgūst, tur ir 1001 novirziens un saistītās lietas - ko mācīties pietiks visu mūžu! Tagad, teiksim, jaunākais - lietišķā kinezioloģija. Vesela zinātne pati par sevi.

 

Tas pats, domāju, ar esot par treneri - katrs cilvēks ir citādāks, ir dažādas pieejas, dažādi vingrojumu kompleksi; kamēr vēl apgūsi visus muskuļus un kādi vingrojumi darbojas labāk, kādi sliktāk.

 

Tas jau tā vienmēr ir - jo mazāk zini, jo mazāk zini, ko nezini. :) Kad sāk kaut ko aktīvāk darīt, atrodas 1001 detaļa, novirziens, utml, par ko iepriekš pat nebiji nojautis.

 

Un, beigu beigās - vienmēr ir pieejams izaugsmes ceļš - "no darba ņēmēja par darba devēju". Sāc kā personīgais treneris, gūsti pieredzi, pēc tam atver pats savu mazu fitnesa klubiņu, pieņem vēl jauniņo treneri darbā ko apmācīt, paplašinies, audz... To var gandrīz jebkurā profesijā.

 

Citiem vārdiem sakot - nedomā tagad tik ļoti par nākotni, pelnīšanu un "izaugsmes iespējām". To tāpat Tu nevari paredzēt. Koncentrējies uz to, ka jāatrod profesija, kas tiešām pašam tuva sirdij, kurai spēj atdoties uz visiem 100%. Kaut kas, ko Tu ar prieku darītu pat tad, ja Tev par to nemaksātu.

 

Pārējais pēc tam nāks pats par sevi, ja gana ilgi pie tā pieturēsies un darbosies. :)

Labots - Vilx-
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Jā, zinu, ka būtība visur var izsisties, bet ir vēl viens BET. Mana lielākā kļūda ir tā, ka es pārāk daudz domāju tikai par naudu, nevis par prieku, ko man darbs sagādās.

Piemēram, es zinu, ka strādājot par zobārstu ASV, es nopelnīšu tādu nauda, kā nekur citur  (vidējā alga zobārstiem 2013. gadā bija 130k un uz augšu, ja ir privātprakse). Viena smadzenes daļa saka: "ej uz to, par ko tev patīk", cita "nauda un nauda" , bet sirdij vispār pofig, kas un kā :D

Ne par ko nebūtu uztraucies, ja sirdī justu kādu profesiju (pavārs, IT, utt), bet tā nav :/

Laikam būs jāizmanto brīvprātīgais darbs, lai savestu visu kārtība.

Link to comment
Share on other sites

anakreonts

Vēl pēc savas pieredzes varu pateikt, ka pirmajā gadā pēc vidusskolas beigšanas noteikti neskrien studēt tikai tāpēc, ka lūk vajag. Bakalaurs, protams, ka noder, bet tāpat daudzi nestrādā sfērā, ko ir mācījušies. No humanitārajām zinātnēm šo to vēl var pēc tam pamainīt, bet ja izdomāsi iet par ķīmiķi/biologu, bet pēc tam sapratīsi, ka aicinājums ir kulinārija/programmēšana utt., tad būs krietni grūtāk. Katrā ziņā, es ar šābrīža domāšanu, droši vien lemtu ilgāk, nekā pāris vasaras mēnešus starp vidusskolas beigām un augustu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Viena smadzenes daļa saka: "ej uz to, par ko tev patīk", cita "nauda un nauda" , bet sirdij vispār pofig, kas un kā

A Tu, ko - iedomājies, ka būs baigā apskaidrība - es gribu šito un tikai šito? :D Sorry, nepazīstu nevienu cilvēku, kam tā būtu bijis. Beidzot vidusskolu visiem ir tieši tāpat kā Tev - kaut kas patīk, kaut kas nepatīk, bet ideja, ko darīt ar savu dzīvi - nekāda. Welcome to the club! To sauc par "nu Tu esi pieaugušais". :D Tici man, lielākā daļa visu savu mūžu pavada šauboties par to, vai vispār ir izdarīta pareizā izvēle. Vai, vēl jo ļaunāk, saprotot, ka tā nav, bet nu jau kaut ko mainīt ir grūti (jo sākot karjeru no nulles būs atkal maza aldziņa).

 

Ja Tu saki, ka "sirdij pofig", tad vēl jo vairāk iesaku darīt to, kas pašam labi patīk, nevis to, kur Tev liela nauda solās.

 

Padomā tā - viss, ko Tu savā dzīvē darīsi, būs tēmēts tikai uz to, lai Tu būtu pats laimīgs. Darbs, laulības, bērni, ceļošana, utt. utjpr. - viss tas ir mērķēts tikai uz šo vienu mērķi. Protams, ja ar naudu vienmēr ir švaki, tad ar laimi arī ir kā ir. Bet pavadot 8h dienā darot kaut ko, kas Tev jau ir piegriezies līdz kliņķim - tas ir vēl trakāk. Tā ir 1/3 daļa Tavas dzīves. Otra trešdaļa paiet guļot, un pārējā ir jāiespiež gan visi mājas darbi, gan arī vaļasprieki.

 

Un, tici man, darbs Tev piegriezīsies. Jebkurš darbs ir interesants tikai sākumā. Pēc tam pierod un sākas rutīna. Ja tas ir kaut kas, ko Tev pašam patīk darīt, tad arī ar rutīnu tiksi galā, un atradīsi darbā gana daudz interesanta. Taču, ja šis darbs Tev būs vienaldzīgs, tad tās būs 8h dienā, kas būs primāri pilnas ar negatīvām emocijām. Nav forši.

 

Kādā skumīgā pētījumā tika noskaidrots, ka uz nāves gultas gulošie visbiežāk nožēlo to, ka nav sekojuši saviem sapņiem un vēlmēm. Otrajā vietā ir pārāk daudz strādāšana, un trešajā - pārāk maz laika veltīšana saviem draugiem. Ir par ko padomāt. ;)

 

Ir gan viens izņēmums, kurā vēl šāda lieta ir pieļaujama. Varbūt Tu tēmē uz Early Retirement? Uzmeklē šo terminu internetā, vai parakņājies šajā lapā. Vispār, parakņājies jebkurā gadījumā - domāju, ka atradīsi ne vienu vien interesantu ideju. ;)

 

Doma, divos vārdos, šāda - pirmos gadus strādā kā aptaurēts, un mērķē uz maksimālo pelnīšanu. Bet vismaz pusi (bet, jo vairāk, jo labāk) no nopelnītā ieguldi investīciju fondos uc. ienesīgās vietās. Tikai nespēlējies pats ar akcijām - tad nebūs labi. Vispār, par to, kur un kā labāk investēt, ir pat atsevišķs stāsts. Bet to ir iespējams darīt ar ļoti minimālu risku (ilgtermiņā).

 

Eventuāli, pēc ~8-10 gadiem, būsi sakrājis tik daudz, ka atdeve no šiem ieguldījumiem būs tikpat liela, kā tā algas daļa, ko Tu paturēji sev. Šajā brīdī vari atvadīties no darba un iet darīt to, ko sirds kāro - ienākumi Tev būs nodrošināti līdz mūža beigām, pat ja vispār neko nedarīsi. Bet, protams, neviens neliedz ar sirdij tuvu darbu savus uzkrājumus vēl vairāk palielināt. :)

 

Latvijā gan šādu taktiku ir grūtāk piekopt, jo reti ir tik labi maksājošas profesijas, ka pusi var droši atlikt malā - taču var, ja pacenšas.

Labots - Vilx-
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Ja sanāk, var dabūt praksēt vasarā Grieķu salās vai citās siltās zemēs. Var dabūt praksēties arī bez algas par apkopēju latvju viesnīcās. Patiesībā izglītība figņa, ja jau tagad nezini, ka tev būs vajadzība menedžēt viesnīcu.

Link to comment
Share on other sites

Es neticu, ka var studēt kaut ko pilnīgi neinteresējošu ar mērķi pēc 4 gadi sākt strādāt ar mērķi sākt raust baigo kāpostu. Tur ir jābūt baigajām iekšām. Visstulbāk, ja situācija mainās tā, ka tā naudas raušanas profesija pēc 4 gadi vairs nav tik perspektīva.

 

Izvēlies, kas patīk un izdomā kā tajā nozarē pelnīt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bomaars/C12
Piemēram, es zinu, ka strādājot par zobārstu ASV, es nopelnīšu tādu nauda, kā nekur citur  (vidējā alga zobārstiem 2013. gadā bija 130k un uz augšu, ja ir privātprakse).

 

 

Uhti uhti, Vispirms līdzz ASV jatiek, un privatprakse asv, domajams formalitāsu būtu entās cik naudas jaiegulda lai sakartotu papirus, telpas labas normālā vietā nopirktu/izirētu, visa aparatūra, atļaujas ar būtu nepiciešamas+ vel kamer vvisu to izdaritu cik naudas dzivosanai sakuma vajadzetu, nezinu tu parak saceries, varbūt nigeru geto rajona par 1000 zaļajiem menesii, bet nejau kā tu te raksti

Labots - Bomaars/C12
Link to comment
Share on other sites

 

 

Piemēram, es zinu, ka strādājot par zobārstu ASV, es nopelnīšu tādu nauda, kā nekur citur  (vidējā alga zobārstiem 2013. gadā bija 130k un uz augšu, ja ir privātprakse).

 

lai strādātru USA par zobārstu ir jābeidz USA medicīnas koledža/universitāte (es nezinu kā viņiem tas tur pareizi latviski saucas), ja nemaldos mācībās vien 9 gadi + nez cik vēl jāstrādā klīnikās, lai vispār atvērtu savu privātpraksi. un izglītība tur arī maksā tādu naudu kā nekur citur. 


reāli pēc 15-20 gadiem pie savas prakses un lielā kāposta var tikt.

Link to comment
Share on other sites

Bomaars/C12
arī maksā tādu naudu kā nekur citur. 

 

Kā jau augstāk minēju, ka cilvēkam nav pilnigi nekadas jausmes par ko runā, lai asv par ko tādu ar tadu algu tiktu jau tagad LV jābūt diezgan bagātam, vai diezgan turigam

 

Autoram, aizbraucot uz ameriku tev ne alga bus 130k un zobarsta privatprakse, bet MCdonalds kāda mazaka pilsētelē, par 700 dolariem menesii(bet man aizdomas ka tevi arzmnieku pat tur nejemtu) :D

Labots - Bomaars/C12
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tie paši fizioterapeiti mācās ļoti daudz gadus, lai vispār varētu sākt strādāt, un to var teikt par jebkuras medicīnas profesijas pārstāvi. Ja neesi tam gatavs, tad šī profesija nav priekš tevis. 

 

Kas attiecas  uz tūrismu, tad ir daži zināmi, kas kaut ko līdzīgu studējuši. Tikai savas jomas fanātiem būs vieta darba tirgū, ja negribas dirnēt kādā nomaļā pansijā par administratoru. Ja ceļošana,  vēsture nav hobijs, tad nekas labs nesanāks un tiks gatavots kārtējais sēņu lasītājs.  

 

Ja ar sportu gribi pelnīt naudu, tad tam jāveltī 100% laika. Skriet krosiņu, cilāt svariņus vai mētāt bumbiņu var priekš sevis hobija pēc. Man zināmi sportisti jau skolas laikā ar to aktīvi nodarbojās, jo sportista karjera ir pietiekami īsa.

 

Juristi ir laba un perspektīva profesija, bet tikai pašiem labākajiem. Varu uzreiz pateikt, ka 12h darba diena labam juristam ir īsā diena. Viduvējības ar standarta domāšanu strādā max pa 400 EUR mēnesī vai kapā sparģeļus. Protams, papildus mūsu augstskolai ļoti vēlams izglītoties arī kaut kur ārpus mūsu valsts, jo mums tiesību zinātnes nav sevišķi augstā līmenī.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nav obligāti jāpabeidz ASV uni lai būtu tur zobārsts. Pietiks ar muhosranskas institūtu. Vienīgi eksāmenus par lielu $ čupu liksi tur un divus- trīs gadus varēsi maksāt par rezidentūru! Rezidenta maksa ir liela. Pēc tam piķosi par sertifikācijas eksi $ un licenci. To katrs štats par xxx $ izsniedz un kad no Losandželosas brauksi uz Ņujorku strādāt, atkal maksāsi par reģistru un licenci ( nejaukt ar sertifikātu, katrs štats papildus prof sertifik prasa reģistru un savu licenci ($$$$) patstāvīgam darbam).

Ar pliku videni viesnīcas admins 400€ var sakasīt, ja zina kādas divas svešvalodas un kaut cik smadzenes darbojas. Vairāk diezgan grūti.

Glezonāji nekad nav pieprasīti, tikai darbi. Citi ar izcilību beidz skolas, kļūst par docētājiem, kritiķiem. Glezno labi, nopelnīt ar to nevar. Citi spēj. Cilvēks, kas šodien pelna ar gleznošanu, mierīgi spēj strādāt arī par viesnīcas administratoru. Visdrīzāk intervijās spēs uzvarēt tūrisma bakalauru.

Labots - beryl
Link to comment
Share on other sites

viesnīcas bizness tas ir darbs ar cilvēkiem. liela daļa ir normālu, bet būs savi 10% kretīnu  - gan darbinieku, gan klientu. Un tie sagādā 80% problēmu.  Ja esi tam gatavs, tad diplomam nebūs ne vainas. Jāsāk būs no apakšas, bet tas noderēs kāpt tālāk, ja pats nebūsi dumjš un izrādīsi iniciatīvu.

Bet jāatceras, ka visur, kur ir liela zemākā līmeņa kadru mainība, vajag diezgan pamatīgus nervus lai tos noturētu rāmjos.

 

Programmētājs no visa saraksta ir profesija, kurā cilvēks ar strādājošu galvu var visātrāk tikt pie daudz naudas. Visos pārējos vajag vai nu ilgus gadus mācības un malšanos pa apakšgalu, vai reputācijas un klientu bāzes veidošanai.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

 

 

fizioterapeiti mācās ļoti daudz gadus, lai vispār varētu sākt strādāt
 

 

ir zināma 1 testētāja. Pameta darbu, jo gribējās ar cilvēkiem strādāt. Izmācījās, ja pareizi atceros, stradiņos, ieguva fizioterapeites kvalifikāciju (gadi 4, ja ne 5 pagāja). Gadu meklēja darbu - aizgāja atpakaļ testēt. Sēž, testē, vismaz naudiņa nāk..

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ticami, jo med specialitātēs, kur absolventu vairāk kā pieprasījums, neviens ar tevi nerunās, ja nav blata vai pieredzes. Var nest kaut izcilnieka diplomu. Atkarīgs no specialitātes.

Medicīnā kaut kāda ārsta sertifikāts nozīmē tiesības strādāt bez apmācīttiesīga ārsta uzraudzības, t.i patstāvīgi. Tāpēc tur ļoti svarīga atšķirība ir/nav. Tāpat parasti meklē tos, kas jau strādājuši pēc sertifikāta iegūšanas. Tādās amerikās katram štatam ir sava licence ( atļauja strādāt kā specam štatā X.). Tur ir vēl visādas civiltiesiskas un veselības apdrošināšanas jākārto.

Savukārt ārsts vai māsa, farmaceits sertifikātu specialitātē iegūst tikai 2-3-5-6 gadus strādājot uzraudzībā un iet kursos, liek testus u.c.

Link to comment
Share on other sites

atkarigais

Ehh, nemācies un velc uz saeimas pusi, iestājies ņiļa grupējumā - skraidi viņam pakaļ - dziedi viņam čestuškas pa vakariem un skat kļūsi par kādu no padomniekiem un tad jau tā lieta aizies. :D

Nu nevar būt tā, ka cilvēkam nekas cits neinteresē, kā tik uzraut tenisu pa nedēļas nogalēm.

Profesiju neizvēlas pēc atalgojuma, bet gan pēc tā - cik ļoti tā patīk.

Vot es nestrādāju pa savai profesijai un kas notiek? Sēžu un darba laikā rakstu kaut kādus savārstījumus būtā :D Domāju, ka ar laiku pieradīšu un parādīsies darba prieks, bet nē, pēc trīs gadiem jau uz darbu nāku ar riebumu un skatos, ko darīt lietas labā. Vai Tev to vajag? Es domāju, ka nē.

Labots - atkarigais
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Daudzi mūsdienās tādu luksu - izvēli pēc patikas nevar atļauties. Nekad neesmu gājis uz darbu ar riebumu.

Kad kaut cik ieinteresējies, var arī iepatikties darba pienākumi.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Ja profesija patīk un uz darbu ej ar prieku, tā ir ļoti liela laime, laime, kuru nevar aizstāt ar lielāku naudu, ko nopelni darbā, kas riebjas. Jālej sviedri būs visur. Atceries, autor, neviens nevienam nemaksā par to, ka tā vienkārši patīkami pavada laiku iemīļotā nodarbē. No malas jau viss izskatās skaisti - prestižs amats, liela alga. A cik stundas tas cilvēciņš sēž sasprindzinājumā, cik nervus sabendē. Uz to jau neviens neskatās. Un tas tiesa, nekur sākumā daudz nemaksās. Lai kāda tava izglītība, savs statuss jāizcīna ilgā grūtā darbā.

Link to comment
Share on other sites

 

 

taisies beigt 12. klasi un jau gatavs zobārsts US?   fluts, 26 Okt 2014 - 22:37, teica: Mana lielākā kļūda ir tā, ka es pārāk daudz domāju tikai par naudu   te nu tev piekritīs katrs, jo tu lidinies kaut kādos sadomātos mākoņos   tagad tu nemāki neko, interesē kaut kāda sportiska figņa, jeb paslinka laiskošanās reāli labi jeb kur pasaulē iztiek tie, kas dara to ko mīl vai arī tie, kas ieliek milzu darbu

 

Nu te es tev nepiekritīšu, jo:

1. Par zobārstiem nevienu mirkli nebiju teicis "vot, 12. klases iešu mācīties ASV un pēc 5 gadiem pelnīšu 130k gadā..." Man plāns bija tāds: izmācīties šeit par zobārstu (5gadi, un pirmie 3 kursi ir nežēlīgi grūti, nekādas domas par slinkošanu nepieļauju) + 2gadi prakse (lai varētu atvērt savu privātprakse) un galu galā, pēc tiem 2 gadiem censties pārkvalificēties uz ASV. Pārkvalificēšanās ir pilnīgi iespējama tāpat kā pārkvalificēties uz ārstu vai juristu utt. Nekas viegls nebūs, bet kā jau teicu, pēc kādiem gadiem 12 tādu naudu varētu sākt pelnīt. Nevienā brīdī nedomāju, ka tas būs 1 dienas darbs, lai to visu izdarītu...

P.S. Man likās, ka, ja tu beidz Latvijā zobārstniecību, tad tur nevajag nekādu rezidentūru, bet tikai pārkvalificēšanos, bet to var sīkāk izpētīt.

Kas attiecas uz "sportiska figņa", tad dažs labs personālais treneris nopelna vairāk par to pašu juristu ar maģistru, kā jau minēja Mežavecis. 

 

e=d, jā, man viens paziņa (laikam mācījās turība arī viesnīcu vadību) un bija aizbraucis uz 3 mēnešiem uz Grieķiju, cik sapratu, tad arī nopelnīt sanāca. Tādā ziņā arī neslikti tā - "na haļavu" paceļot. Šis bija kā variants, jo likās samērā interesants darbs un daudzveidīgs (katru dienu kaut kas jauns, kā arī saziņa ar cilvēkiem).

 

usver: Par fizioterapeitiem, cik grūti atrast darbu nebiju interesējies, jo likās, ka tā nebūt nav problēma. (Tagad sāku aizdomāties). Vari strādāt kāda fitnesa klubā (domāju, ka, ja pacenšas var atrast) vai arī kāda rehabilitācijas centra. Kāpēc vēl uzskatīju šo kā variantu - ja tomēr tu atrodi darbu un dabū pieredzi, pēc kāda laika tu vari sākt tēmēt augstāk, piemēram, kādas komandas fizioterapeits.

 

Esmu pārliecināts, ka mani kaut kas tomēr interesē, bet to es sapratīšu tad, kad sākšu kaut kur strādāt.

Vispār škrobe.. It kā pats zinu daudzas atbildes, bet tai pat laikā, katrā profesijā ir mīnusi, kuri mani atbaida.

 

vvv: Pilnība tev piekrītu. Bet man nauda aizskalo smadzenes.. un tur it tā problēma.

Kā jums liekas, UK atrast darbu kādā veikalā par krāvēju ir iespējams? Doma tāda:

Saņemt minimālo (cik tur bija 5 vai?)

Nedēļā par istabiņu maksāt (~50, 60 poundiem)

Ieguvums: Nostiprināt angļu valodu, varbūt palīdzēs sakārtot nākotnes plānus (saprast, kas un kā), domāju kādu kapeiciņu mājās arī atvedīšu)?

Link to comment
Share on other sites

Autor, pasaulē lielu naudu maksā tikai: a) par to, ko citi nevar b) par to, ka uzņemies lielāku risku/atbildību nekā apkārtējie

 

Lai darītu to, ko citi nevar, tas ir jāiemācās pašam. Padomā lūdzu, kādas specifiskas zināšanas, bez tā ko saprātīgi domājošs cilvēks var apgūt 1-2 nedēļās, ir vajadzīgas, lai tantēm saplānotu ceļojumu uz siltajām zemēm vai trenkātu viesmīļus pa restorānu? Protams, katram amatam ir nepieciešama piešaušanās, tomēr ir nozīme vai veltīt 4 gadus tam, ko var apgūt pāris nedēļās. 

 

Ar atbildību ir tā, ka kopā ar to nāk arī risks. Ārsti amerikā pelna daudz, jo uzņemas arī pilnu atbildību par to ko dara. Ja kādam amerikā šķiet, ka ārsts ir kaut ko izdarījis ne tā, tad ir tiesa un ārstam ir jaatbild par to kas ir noticis. Tas pats attiecas arī ar juristiem. Ja būsi gana foršs, lai pierādītu, ka Lembergs neko nav nozadzis, tad Tev arī attiecīgi maksās. Ja tomēr Aivaru iesēdinās, tad Tava karjera ir cauri.

 

 

īsumā, aizbrauc pastrādā kaut kur ārzemēs. ir visādas organizācijas, kas organizē tādas lietas jauniešiem. Iepazīsi pasauli un sapratīsi kas patīk un kas nē. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

vai trenkātu viesmīļus pa restorānu?

 

te nu tu pamatīgi kļūdies. restorāna (tiešām restorāna, nevis kaut kādas ieskrietuves) biznesa apakšā ir ļoti daudz sarežģītu procesu un tur ir tiešām nepieciešamas specifiskas zināšanas.

Link to comment
Share on other sites

Ja jau ir interese par fitnesu, uzturu un sportu, tad kāpēc nevar LSPA studēt? Pabeigsi bakalauru un tad jau varbūt radīsies nojausma ko tālāk darīt.

Link to comment
Share on other sites

Lai darītu to, ko citi nevar, tas ir jāiemācās pašam. Padomā lūdzu, kādas specifiskas zināšanas, bez tā ko saprātīgi domājošs cilvēks var apgūt 1-2 nedēļās, ir vajadzīgas, lai tantēm saplānotu ceļojumu uz siltajām zemēm vai trenkātu viesmīļus pa restorānu? Protams, katram amatam ir nepieciešama piešaušanās, tomēr ir nozīme vai veltīt 4 gadus tam, ko var apgūt pāris nedēļās. 

 

Tikai daļēji piekrītu. 

1. Ja vien būtu kāda vieta, kur 1-2 nedēļu laikā var dabūt diplomu, jo bez diploma es vēl jo vairāk nekur netikšu.

2. Tik vienkārši tas jau arī nav. Tur iemāca:

  • Komerctiesības
  • Nodokļi un nodevas
  • Datormācība un lietvedība
  • Kvantitatīvās metodes
  • Lietišķā svešvaloda I
  • Lietišķā svešvaloda II
  • Lietišķā saskarsme, prezentācija un ētika
  • Vispārējā ekonomiskā un firmas statistika
  • Ievads specialitātē un pētījumu metodes
  • Mikroekonomike
  • Komercdarbība
  • Vadības grāmatvedība un finanšu vadība
  • Grāmatvedība
  • Finanses un kredīts
  • Tirgzinības
  • Vadības zinības
  • Personāla vadība
  • Projektu vadība
  • Loģistikas pamati
  • Vides, darba un civilā aizsardzība
  • Darba tiesības
  • Stratēģiskā vadībzinība
  • Viesnīcu darba vadība

Un lielākoties, tas viss noder. Protams, ka tās iegūtās zināšanas nevar salīdzināt ar nopietnību vai svarīguma ziņā ar medicīnu vai citu nopietnu profesiju. Bet 2 nedēļās - tā jau arī gluži nav.

 

Vispār tavs rakstītais man pēkšņi (daļēji) izmainīja manu uztveri par šo tēmu ( tāds kā klikšķis notika un kaut kas pieleca :D) dīvaina sajūta, bet ceru, ka tas uz labu ;)

 

 

Ja jau ir interese par fitnesu, uzturu un sportu, tad kāpēc nevar LSPA studēt? Pabeigsi bakalauru un tad jau varbūt radīsies nojausma ko tālāk darīt.

 

Sports ir kā hobijs, jā, man patiktu nodresēt citus, bet ar laiku tas apniktu, un biedē tas, ka smadzenes atrofētos (jo tomēr nekāda lielā domāšana tur nav) un negribas būt tādam - rupji sakot "tupam". Jā es varu izglītoties ārpus sporta, bet gribas taču savas zināšanas arī pielietot nevis vienkārši "vot es gudrs tur un tur.."

Labots - fluts
Link to comment
Share on other sites

 Mans viedoklis ir tāds, ka jauniem cilvēkiem pēc vidusskolas vislabākais ir iet mācīties. Ja vien ir tāda vēlme, tad mācīties uzreiz ir vieglāk. Jo ilgāk tiks atlikts tas laiks, kad mācīties, jo grūtāk. Mācīšanās vēlāk, sak, tagad pastrādāšu, papelnīšu, pēc tam zināšu skaidri, ko gribu, to arī mācīšos, pēc maniem vērojumiem nostrādā reti. Tur vajag lielu, MILZĪGU piespiešanos, lai vēlāk (pēc 30 gadu vecuma) mācītos un pabeigtu.

 Par Anglijā peļņā braukšanu manu radinieku lokā, tuvāku vai tālāku paziņu lokā ir ļoti daudz piemēru, aizbrauc tāds jaunietis, iekārtojas kādā mazkvalificētā darbā, un tur arī vada savu dzīvi. Atpakaļ īsti nav uz ko braukt, jo te nevienam neesi vajadzīgs. Tur 90% gadījumu nolemtība - dzīve prom no dzimtenes, iespējas izsisties niecīgas. Cik es saprotu, tādā Anglijā ir sfēras un līmeņi, kur viesstrādnieki tiek ielaisti, bet ir sfēras un līmeņi, kur strādā paši angļi. Šo redzu, viena radiniece, jauna sieviete, starp citu ar LU diplomu, jau gadiem izmisīgi cenšas Anglijā izrauties no tā līmeņa, kurā viņa ir, pagaidām bez panākumiem. Viņas vārdiem, ko viņa ir sasniegusi, parastā gadījumā priekš viesstrādnieka ir griesti. Viņas kolēģi ir angļi, kas var atļauties slaistīties, viņa, viesstrādniece, nē, vēl angļu vietā šo to darīt dabū. Ko viņa tik nedara, staigā pa visādiem kursiem, tagad pat augstskolā tur mācās neklātienē. Lai jau meičai veicas, bet nekas viegls viņai nav. Tāpat čalītis, pēc 12. klases pastrādāja pie sava tēva. Kaut ko jau pelnīja, bet viņam, redz, maz. Aizbrauca Anglijā. Strādā rūpnīcā, sākumā pašā apakšā, vēlāk uzdienējās labākā amatiņā, kur labāk maksā, bet tāpat tas ir tikai mazkvalificēts darbs, kas derīgs viesstrādniekam. Bija šovasar ciemos, parunājām, prasīju, vai nedomā mācīties, tak nē, nesaprot vispār, ka tas ir svarīgi. Vot mašīnīti paglaunu tur līzingā paņēmis, jūsmoja tik par to, kā par tādu dzīves piepildījumu. Atpakaļ uz Latviju i netaisās - lūk, jums paraugs kā aizbraukt uz Angliju sapelnīt, pasauli redzēt, valodas iemācīties. Neko nesaku, daudzi aizbrauc pastrādā Anglijā, ASV..., un tā darīt nav nekas slikts. Pēc to aizbraukušo radinieku un paziņu stāstiem, visā pasaulē tā notiek. Tikai jaunieši no tādas, piemēram, Spānijas tādā Anglijā neaizsēžas, kā liela daļa mūsējo. Jaunībā paceļo, paskatās pasauli, pastrādā dažādās zemēs, pēc dažiem gadiem brauc mājās karjeru veidot. Tā pati manis pieminētā meiča stāsta, ka no visiem citu zemju viesstrādniekiem, ko viņa pazīst savā apkārtnē, tik ilgi kā viņa tajā Anglijā nestrādā. Visiem ir kaut kādi nākotnes plāni savās zemēs.

  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

intervall

Kad studēju grāmatvedību arī bija visi augstākminētie priekšmeti, protams nebija "viesnīcu vadība", bet bija vēl čupa priekšmetu, kā darorgrāmatvedība u.c.

Un zini, kur man tas noderēja? Nekur!

Jo profesija riebās pēc trešā studiju gada un beigās izmācījos citu profesiju un tagad sēžu meža nozarē, bet arī konkrētais novirziens ne īpaši patīk, bet nu nozare ir īstā.

Tāpēc arī Tev iesaku nepārsteigties ar nepareizu lēmumu.

Labots - intervall
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Daudziem spāņiem ir firmas U.K. Spānijā salīdzinoši daudz prestižu skolu, tāpat kas prot svešvalodas un spāniski var izsisties. Tas nekas ka tur bezdarbs, darbu dabūt tur var.

Darbam U.K var izvēlēties firmu, kur bossi nav angļi. Londona ar tādām pilna. Būs saimnieks ķīnietis vai portugālis, arābs vai beļģis, direktors kāds U.K izskolots francūzis vai spānis, vismaz puse ofisa pilna ar neangļiem.

Tajā U.K cehā valodu diezkādīgi neapgūt.

Esi 12. klases skolnieks, vari sameklēt kādu viesnīcu, pasaki ka vēlies studēt nozari, gribi pamēģināt praksi kaut sestdienās ko palīdzēt. Sanāks, varēsi iepazīt viesnīcu labi ātri.

Link to comment
Share on other sites

Es autoram ieteiktu studēt ārzemēs.   UK diploms piem.  ķīmijā ļauj kļūt par treideri, kas ātri top par miljonāru.  Tirgo naftu un tik slauc £££.  

 

Es UK dzīvoju jau 7 gadus.  Strādāju par programmētāju (tāpat kā iekš LV). Es rakstu softwari treideriem,  lai viņi var blenzt uz cenu līknēm visu dienu.  

 

PS    Es ceru nokārtot UK pasi  ASAP.   Vai te kāds zina, kā to lai izdara ?

Labots - MarisO
Link to comment
Share on other sites

anakreonts

 

 

Es autoram ieteiktu studēt ārzemēs. UK diploms piem. ķīmijā ļauj kļūt par treideri, kas ātri top par miljonāru. Tirgo naftu un tik slauc £££. Es UK dzīvoju jau 7 gadus. Strādāju par programmētāju (tāpat kā iekš LV). Es rakstu softwari treideriem, lai viņi var blenzt uz cenu līknēm visu dienu. PS Es ceru nokārtot UK pasi ASAP. Vai te kāds zina, kā to lai izdara ?

 

Jehovas liecinieki arī forši džeki.

Link to comment
Share on other sites

Vispār škrobe.. It kā pats zinu daudzas atbildes, bet tai pat laikā, katrā profesijā ir mīnusi, kuri mani atbaida.

A domā, ka varēsi atrast perfekto, bez neviena trūkuma? :D Sorry, tik naivs Tu neizklausies. :) Katrā profesijā būs savi trūkumi. Izvēlies to, kuras trūkumus Tu varēsi vislabāk pieciest. Un vēl kas - ar dažiem acīmredzamiem izņēmumiem, bez reālas pastrādāšanas ir praktiski nereāli uzminēt, kas tieši būs Lielā Problēma šajā profesijā. Par to, protams, der padomāt, taču nevajag aizrauties un minēt.

 

Sports ir kā hobijs, jā, man patiktu nodresēt citus, bet ar laiku tas apniktu, un biedē tas, ka smadzenes atrofētos (jo tomēr nekāda lielā domāšana tur nav) un negribas būt tādam - rupji sakot "tupam".

Drošs esi? Kaut kā tomēr par labiem treneriem parasti ir redzēti tikai cilvēki ar lielu pieredzi un galvu uz pleciem. Iesaku painteresēties vairāk - ko tieši nozīmē būt trenerim. Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...