Jump to content

"Vintāžas" akustika - par un pret


gints_
 Share

Recommended Posts

Laikam tuvojās pusmūža krīze, un gribās sevi ar kaut ko iepriecināt J.

 

Ir radusies vēlme izveidot nelielu audiosistēmiņu, kas primāri tiks izmantota priekš TV satura klausīšanas, ar vēlmi vēlāk pievienot cd, kasešu deku, lentinieku (paldies Dievam, uz platēm vismaz fetiša man nav) – vārdu sakot vecuma marazms J. Primārais un visbiežākais lietojums – banāla TV pārraižu skaņas atskaņošana klusinātā režīmā (kačātās filmas ar 5.1 skaņu un „bumbastiku” neskatos).

 

Vēlmes – kā vienmēr augstas – lai vizuāli tas viss izskatītos vintage stilā – alumīnija priekšas paneļi, lielie „ceijeri” utt. Pagūglēju tam visam cenas un nedaudz nolaidos uz zemes (skaistie senie aparāti, izrādās, maksā tūkstošos), bet „gribēties” turpina.

 

Šobrīd vienīgais skaņas avots dzīvoklī ir TV iebūvētie skaļruņi, ar visu no sevis izrietošo skaņas kvalitāti.

Uz haiendu netēmēju, bet starpību starp plastmasas tumbām un normālu HiFi dzirdu (esmu gājis mūzikaskolā, lācis uz auss nav uzkāpis).

 

Kā vienu no pirmajiem soļiem šīs „sistēmas” sagādē esmu ieplānojis tumbu iegādi.

Kā saprotu, par cik neesmu skaļas mūzikas cienītājs, man pilnībā pietiktu ar „plaukta” tumbām.

Ļoti patīk kā izskatās vecās vintage tumbas (importa J ), bet baida kādā stāvoklī tās ir sagaidījušas šodienu. Domājams, ka ārzemēs, no kurienes šādu mantu var visreālāk sagādāt, arī ir jaunieši, kas mīl skaļu mūziku un tā pat kā mums grabina S90, tā tur grabina visādus Sony, Marantzus, Philipsus utt. Laika zobs un ilga stavēšana pagrabā arī nez vai šādu tumbu skanējumu ir padarījusi labāku.

 

Līdz ar šo visu garo penteri jautājumi ir sekojoši:

  1. Cik vispār šādu senu (80to (?) gadu) tumbu skanējums atbilst mūsdienu prasībām,
  2. Vai šādi piemeram 30desmit gadus veci skaļruņi nav potenciāli problēmpilni – līmes izkaltušas, vadi turās knapi klāt utt. (nerunājot par „kapitāli nojātām” tumbām). Nedzirdot (lasīt pērkot e-bajā) kā saprotu, ir normāls potenciāls „iegrābties”.

 

Vizuāli ļoti patīk piemēram šīs konkrētās skandas: https://www.ss.lv/msg/lv/electronics/audio-video-dvd-sat/audio/loudspeakers/bmiob.html , kuras piedevām ir tepat uz vietas latvijā paklausāmas, bet nav absolūti nekādas skaidrības, kādā ir adekvāta cena pārdesmit gadus vecām tumbām.

 

Ko viedie forumisti saka par vintāžas tumbām – jeb tomēr vintāžas vietā izvēlēties budžeta mūsdienu ražojumu?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Skaties, lai galvenais nav tā bez maz vai porolona piekare skaļruņiem. Pārējo var diezgan vienkārši labot.

 

Un aptuveni, kāds tomēr budžets?

Link to comment
Share on other sites

Konstatators

papildinot ju..

 

pluss - dizains

 

mīnuss - jau pieminētā skaļruņa piekare no tās smirdīgās presētās gumijas vai kā viņu tur... viņa sadrūp no vecuma, nevajag pat baigi topīt. Protams, var jau darbnīcā ko piemeklēt, bet tas jau ir diezgan nopietns skaļruņa remonts.

Arī filtrā varētu būt kādi elementi ne tajā labākajā stāvoklī, tādējādi ietekmējot skaņu. Šo, protams, (teorētiski) vieglāk risināt kā piekares maiņu, bet jāapsver iespējamās izmaksas šim darbiņam, jo vajag kādu kurš tanī lietā orientējas + detaļas.

 

Vintage skanējums arī var būt diezgan īpatnējs, tāpēc ebajos pirkt var IMHO ko tādu, kas jau ir klausīts citur, kas jau ir pazīstams. Līdz ar to šo var likt gan pie plusiem, gan pie mīnusiem, atkarībā kas patīk un ko dabon.

Labots - Konstatators
Link to comment
Share on other sites

Šis projekts vairak tāds "nauda ir, cik tērēt - nezinu". Gribās saprast kas ko cik reāli maksā.

 

Topikus par akustiskajām sistēmam, skaļruņiem, foruma krutāko čalu sistēmām esmu izlasījis, un cik var maksāt labas sistēmas, apzonos. Apzinos arī ka nēesmu tāds fīls, lai maksātu milzīgu naudu. Galu galā kā jau minēju primārais lietojums būs banāla TV skaņas klausīšanās. 

 

Vai par tiem pašiem 200-300 EUR lietota "senlaiku" akustika vispār ir tēma, vai uzreiz ir jāatvēzējas augstāk?

Link to comment
Share on other sites

nu pievienojos:

 

skatīt gumiju, vizuālo, pelējumu etc.

 

iekšā -  panīkuši varētu būt bipolārie vai elektrolīti - ja tādi tur ir.


tādi tur ir :

 

 

post-57155-0-10658900-1414745233_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Konstatators

Bet tā vispārīgi par 300 ērikiem vajag varēt dabūties labskanīgas vinteidž. Tik vot tas stāvoklis ir jāvērtē - jo ir idioti, kas jau malkas līmeņa grabažas tirgo par nereālu ciparu, jo... Jo tas taču ir VINTEIDŽ!

Link to comment
Share on other sites

 

 

lentinieku (paldies Dievam, uz platēm vismaz fetiša man nav)

Labāk tad būtu fetišs uz platēm nevis uz lentēm...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Nevarēju noturēties par to 'vintāža' popularitāti :)

© Gatis Šļūka

 

joke214716_35d0494b.jpg?watermark=2&wm=2

  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

Vintāža var būt laba! Tiesa gan- laba vintāža joprojām labi maksā, ja vien nenoveicas dabūt ko, ko kāds aiz nezināšanas pa lēto pārdod vai atdod. Ir arī jāzina, kura no vintāžām ir laba. Bieži vien vintāžai ir jāpieliek roka (arī jāzina kur pielikt). 

Labots - Luke
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pameklē kaut kādus Cantonus Karātus ebrejā, iet pa normāliem cipariem un skan tīri neko. Man ar viens pāris ir.

Link to comment
Share on other sites

Piekaru maiņa nav sarežģīts pasākums - ir darbīca bijušajā RRR teritorijā. Nesen vieniem skaļruņiem mainīju, nebija pārāk dārgi - kaut kādi 25 Ls par abām tuNbām kopā sanāca, ja pareizi atceros.

Link to comment
Share on other sites

Ko eksperi saka par manis pirmajā postā minētajām Diatone - tā cena ir adekvāta?

Labots - gints_
Link to comment
Share on other sites

Konstatators

Diatone (un ne Danone :D ) ir to laiku šķībacaino japošku augstā gala brends. Līdzīgi ražojumi bija arī Victor - vai tur viņiem tik dažādi nosaukumi vai arī ražotāji bija, es nez, kāds zinošāks varēja sīkāk to fabulu aprakstīt, kā tur bija viņiem tā virtuve...

 

Bet cenas šitiem visur ir līmenī, tas gan.

Labots - Konstatators
Link to comment
Share on other sites

es ilgi klausījos vintaž, beigās tomēr nopirku pie savas Technics sistēmas smukas Q Acoutic plauktinieces, baltas.

 

Tā gan man ir guļamistabas sistēma, uz kuru maz skatos. :)

 

post-81709-0-12450900-1414758628_thumb.jpg

Labots - Tornis
Link to comment
Share on other sites

Konstatators

Torņis

 

Vizuālās krāsu harmonijas nolūkos tā kā prasītos to ozolkoka rack'u nopindzelēt spīzdīgi baltu, ne...? :mrgreen:

Labots - Konstatators
Link to comment
Share on other sites

Torni, ja pareizi tevi saprotu, tad Tu tomēr izškīries par labu mūdienu ražojumam dēļ vintage tumbu skanējuma (jeb precīzāk NEskanējuma)?

Link to comment
Share on other sites

Vienīgā priekšrocība senatnes tumbām ir nereti augstākā jutība un liela izmēra zemo frekvenču skaļruņi. Kopumā cenas/veiktspējas attiecība skandām, laikam ejot, nav īpaši mainījusies, jo ievērojami tehnoloģiskie izrāvieni pēdējā laikā nav bijuši.

 

Kā jau Luke teica, var paveikties, ka kāds nezinītis tirgo opapa/tēta/mirušā vīra skandas un nezina, cik tās kastes reāli maksā, bet uz brīnumiem cerēt nevajag. Es arī darīju tā kā Tornis un savu sūri grūti sapelnīto peso iegrūdu mazās, bet labās modernajās tumbās.

Link to comment
Share on other sites

manuprāt piestāv. Tā grīda ir baltināta, telefona bildē neredz. Un jā, vintāžas skaņa mani neuzrunā, asenes un Simfonijas jau nu ne tik.

Link to comment
Share on other sites

Man vienus tādus vai līdzīgus Klipšus reiz gadījās īsi paklausīties. Priekš manis ar 5 minūtēm pietika..

Link to comment
Share on other sites

Konstatators

Kas tad tur ir ar tiem ruporiem? Asi un kliedzoši, ja izsakās tā tēlaini tb gaumes lieta? Jo tā Klipšu (par hajendistu ruporniekiem (foregzampl Avantgarde acoustic) vispār nerunājot) produkcija jau nav no tām lētākajām...

Labots - Konstatators
Link to comment
Share on other sites

niekalbis

Man ir RF52, grīdas. Skaņa, protams, pametāliska, bet dzidra. Klausos pie treble un bass uz nullēm. Nevajag jaudīgu pastiprinātāju.

Brālim ir 1000-ie magnāti, Klipsh man labāk patīk pie vienāda setupa

Link to comment
Share on other sites

man klipsch jūtība patika, bass ar ok, bet augšas biku atgādina assinieces :D

Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

Kā saka, vintāža un vintāža ir divas lielas atšķirības :) Un nevar viennozīmīgi teikt, ka visa vintāža skan slikti, vai visa labi. Es te nesen, piemēram, dzirdēju Onkyo Monitor 100 - un jāsaka, būtu ļoti priecīgs, ja liela daļa mūsdienu akustikas skanētu kaut vai tuvu tam, kā tās vecās kastītes skan :) Tas pats attiecas uz ruporiem - kaut zināmas kopējas iezīmes skaņā ir, tomēr tie skan visai dažādi. Tāpēc te ir tikai vins padoms - jebkura akustika ir jāklausās, lai saprastu, patīk tev šamā, vai nē :)  Un jā, ja paveicas, vintāžu var atrast lētāku, kā mūsdienu līdzīgā kvalitātē, kaut parasti laba vintāža nebūt nav lēta.

Labots - Huan Kaktus
Link to comment
Share on other sites

Diemžēl mūsdienās par vintāžu sauc visu, kas ir vecs. Jāatceras tak, ka arī 70jos gados ražoja sistēmas studentiem un monoblokus audiofīliem, un skandas arī. Diemžēl jau tad audiofīliskās klases aparātus torgoja daudz mazākos apjomos, kā entry level daiktus, un otrreizējā tirgū tie nonāk vēl mazāk, arī mūsdienās. Cik tad bieži eBay parādās kaut kādi 7tītie JVC plattenšpīler, tak plasmasas 80to gadu grabažas pa pillam. Luxman PD 2xx 3xx atskaņotāji vēl tagad zem 200 eur pat "defekt" nepalien, kur nu vēl labā stāvoklī. Nu, un vecie biezie Technics, HUana fetišs, vai Tannoy Turnberry pat ja parādās, tad par 5ciparu cenām..

Link to comment
Share on other sites

no '70 gadiem var ņemt plašu atskaņotāju,no '80 beigām,'90sākuma pastiprinātāju un no kāda 2000 gada  sākot,skandas piem.Monitor Audio Silver 5i ...

Link to comment
Share on other sites

Manuprāt, vintāžas izvēlē būtiskākais ir emocionālais faktors, bet, protams, tehniski visam jābūt kārtībā.

Es arī nesen iekritu uz emocionālo + jaunības trauma..., bet tādai kondīcijai nevarēju paiet garām.

post-84028-0-89848300-1414911252_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu jā, "mint" kondīcijas asenes.. ja vēl 8 omu un simetriskās :) muzejam... es ar nule kā nevarēju paiet garām visuāli teju mint MAJAK-205. Strādā gan atbaidoši, es tā gumijas skriemeļa grabēšanu jau biju piemirsis garajos gados kopš vidusskolas. :D

Link to comment
Share on other sites

Nu Majaku ar 90niecēm līdzināt nebūs godīgi. Majaks bija sū'.. arī laikā, kad to ražoja, bet S-90 savam laikam atbilda. Līdz ar to pie 80-to gadu sistēmas tās skan adekvāti. Problēmas rodas, kad mūsdienu akustiku slēdz pie vīntāžas pastiprinātāja, vai vintāžas pastiprinātājam liek klāt mūsdienu akustiku. Tur tie īleni arī līdīs ārā.

Torni, ar tām baltajām špickastēm labāk nebūtu blamējies... Gan jau,ka maksā un līknes ir pareizās, bet nu tomēr.

Link to comment
Share on other sites

Man ir tikai viens kritērijs manām izdarībām, nu, faktiski - divi: GRIBU un PATĪK! Visi pārējie viedokļi drīkst ņemt bungas un stāties tās kolonnas galvgalī, kas iet uz... nu, zini, kurp. :D Man tādas špickastes gribējās guļamistabā un man tās patīk. Paldies, pārējie brīvi. :D (No offence!)

Link to comment
Share on other sites

Konstatators

 

 

baltajām špickastēm


Vadiem arī lieku metriņu nožņaudzies... :mrgreen:
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Šādi nostiepti vadi ir ļoti ērti zeķu izkāršanai uz nakti! :D

Labots - Tornis
Link to comment
Share on other sites

Konstatators

Tas ir neatsverams pluss! Un vēl - par cik vadi nav uz grīdas, tie neuzsūc paklāja vai parketa negatīvo enerģiju un nav vajadzības meklēt sarkankoka zemvadu klucīšus! Tie ir divi (dzintari) zaķi ar vienu šāvienu! ;)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...