Jump to content

Elektroenerģijas tirgošanas bizness


Dr. Watt
 Share

Recommended Posts

versatile
Gan jau, ka es no tā neko nesaprotu un kādam likšos kā kārtējais sazvērestību meklētājs, bet kur jēga šai visai ambrāžai ar atvērto tirgu un viena tirgotāja aizvietošanu ar vairākiem? Piemēram, topika autors grasās uzmesties par tirgotāju, bet pats neražo - kur tur loģika? Atrast muļķus, kas izvēlēsies dārgāku variantu?

prieks, ka pats atzīsti.

Tātad, pat Latvijā nav tikai viens elektrības ražotājs. Ir vairāki. Visi mazie HESi, vēja parciņi utt.

Iedomājies visu Skandināviju - mega vēja parki, hidroelektrostacijas, atomelektrostacijas, TECi, biogāzes stacijas, utjpr.

Katram šim enerģijas veidam ir pilnīgi radīkāli savākādas izmaksas, ražošanas specifika, atkarība no laika apstākļiem.

Vēja parks - kas ir ražotājs - nevar noslēgt līgumu ar tanti Bauskā, jo kad tantei vajadzēs ugunsgrēku skatīties, var gadīties bezvējš. Nu, tā stipri visu vienkāršojot.

Tāpēc ražotāji apvienojās un uztaisīja manis jau minēto NordPool, kas tagad ir pievienojies NasdaqOMX, nu karoče, kļuvis par normālu tirgu. http://www.nasdaqomx.com/commodities/market-priceste ir aktuālie tirgus dati par fnansu pusi tam visam (iespēju pirkt elektrību nākotnē, utt.) un te - http://www.nordpoolspot.com/#/nordic/table par pašas elektrības cenu.

Protams, tantei no Bauskas ir iespēja piereģistrēties biržā un pirkt savam TV piemērotāko piedāvājumu par attiecīgā brīža tirgus cenu.  Bet tantei tomēr negribas tajā visā iedziļināties, un, būsim godīgi, lielākajai daļai uzņēmumu ne tik.

Tāpēc rodas tirgotāji, kas šodien ar tanti noslēdz ligumu, ka visu cauru gadu viņi tantei piegādās štromi par tik un tik jevrocentiem. Līgumā noteikti ir atrunāts, kas notiek tad, kad tante piesledz mega jaudīgus patērētājus, utt.

Pēc tam nekur nederīgie, nevienam nevajadzīgie liekēži tanī firmā analizē tirgu, analizē pieprasījumu paši pērk elektrību, slēdz līgumus ar pārvades operatoriem, utt, utjpr. Un tante skatās ugunsgrēku un nestreso par to, ka HornsRev2 parkā četrām turbīnām ārpuskārtas apkope, ka Norvēģijā par mēnesi aizkavējušies pali un hesi strādā uz 1/3 jaudas. Par to streso ražotāji un tirgotāji.

Nu tas tā, kā jau teicu, stipri vienkāršojot. Ir dažādi pārdevēji, gatavo dažādus piedāvājumus dažādiem klientiem. Vienam vajag cauru diennakti daudz - mednieks, mājā 4 saldētavas - izdevīgāks zemāks vidējais. Cits pa naktīm programmē un vāra tēju - izdevīgāks tarifs, kur naktīs lētāk. Tāda tā ideja...

 

Diemžēl vairumam foruma izpratne par biznesu ir, labākajā gadījumā, primitīva elektronikas internetveikala līmenī - jānoslēdz līgums ar vairumnieku un tad jāmēģina pārdot, savā lapā ieliekot internetviekala katalogu ar pāris % pie cenas. Tai pat laikā, izpratne par pirkšanu ir - jāatrod veids kā nopirkt no vairumnieka pa taisno bez pvn...

 

Piebildīšu, ka tieši pašu tehnisko pusi šim visam tirgum arī es līdz galam nesaprotu :) tas nav tik vienkārši. Un tomēr, strādā un ir viens no lielākajiem preču tirgiem pasaulē.

nordpool cenas, gadās, stundas laikā var uzlekt 3-4 reizes virs dienas vidējā. Un tad atkal nokrist. Esmu savulaik analizējis tieši šos cenu lecienus vienā kursa darbā, diemžēl, nav saglabājies - līdz galam neatceros, ko tieši viņu sakarā pētījām (4 cilvēku grupa). Bet datus un čakaru ar analīzi atceros labi :)

 

http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=tablepiemērs

Labots - versatile
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 249
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • CAP

    16

  • ivo

    19

  • vvv

    14

  • viesturs0711

    41

Top Posters In This Topic

Posted Images

viesturs0711
Viestur, zagšana izpaužas kā zagšana un viss. Nav svarīgi, kāds paņēmiens izmantots. Interesenti tikai pastiprina uzmanību sev.

 

Vispār jāsaka, ka zog jau tie, kas var samaksāt. Tie kas ir nabadzīgāki, tie pēdējo salasa lai rēķinus nomaksātu! Katrā ziņā ir arī gadijumi, kad tiek zagts nezinot. Senos laikos vienam klientam liku Led virteni, virtene un trafs, abi divi no ebreja pasūtīti (lieki piebilst, ka LV tajos laikos tas viss bija reizes 3 - 4 dārgāk). Šis man pēc tam stāsta, ka ieslēdzot Led'us skaitītājs stāv. Var jau būt, ka tur tā slodze tik niecīga, ka skaiteklis griezties nespēj, nezinu.

 

Ja cena elektrībai būtu demokrātiska, tad diez vai kādiem tur vajadzētu kaut kā šmaukties. Kā arī žuļikus pēc būtības ir jāizķer Sadales tīklam, jo viņi nodrošina piegādi, pārvalda infrastruktūru un saņem maksu par katru piegādāto kWh.

Labots - viesturs0711
Link to comment
Share on other sites

Zagšana ir viena lieta, to tirgotājs tiešām nejutīs. Cita lieta, ka klienti vienkārši nemaksās. Nu teiksim kāds ražotājs pieteiks bankrotu, bet būs notērējis kādu miljonu, kā tas bija apmēram ar matalurgu. Tas viss būs uz tirgotāja, jo pārvades un sadales tīklu operatori prasīs naudu no tā tirgotāja.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Aigar, kaa tad muusu laikos izpauzhas taa elektroenergjijas zagshana.

Pēdējo reizi ar vīriem no energokontroles kontaktējos pirms vairākiem gadiem.

Atjautības uzdevums. Kā elektrību var zagt izmantojot privātmājas peldbaseinu?

Link to comment
Share on other sites

Atjautības uzdevums. Kā elektrību var zagt izmantojot privātmājas peldbaseinu?

Tas nav atjautības uzdevums, tas ir uzdevums ar daudz nezināmiem lielumiem:

Kur atrodas elektrības skaitītājs, mājā, vai laukā ārpus privātmājas teritorijas.

a. Ja skaitītājs ir ārpus privātmājas teritorijas, tad man arī interesē kā var zagt elektrību izmantojot peldbaseinu

b. Ja skaitītājs ir mājā, vai ir iespējams pieslēgties pirms skaitītāja (kailvadu līnija)?

c. Ja skaitītājs ir mājā, vai ir iespējams veikt kādas manipulācijas ar to (atvienot nulli no skaititāja)?

 

Protams, zagt elektrību no skaitītāja, kurš atrodas laukā ārpus privātmājas teritorijas ir ļoti vienkārši – attaisi skaitītāja sadales skapi, norauj plombes, pārvieno vadu tā, lai skaitītājs vairs neskaitītu. Kad atnāks pārbaude, izliecis par muļki, un saki, ka neko nezini, kas to izdarīja (kāds man gribēja ieriebt), bet ja liek maksāt sodu, zvani Džeriņam. Ja lieta aizies līdz tiesai 100 punkti, ka Džeriņš šādu procesu vinnēs, jo kāpēc gan privātpersonai vajadzētu atbildēt par kaut ko, kas viņam nepieder un atrodas ārpus viņa teritorijas. Nezinu vai elektrības piegādes līgumā ir atrunāts cik bieži klientam ir pienākums pārbaudīt sava skaitītāja stāvokli un rādījumu. Ja par to nekas nav teikts, tad klients izlīdzinātā maksājuma gadījumā var veselu gadu nelikties nezinis, kas notiek ar viņa skaitītāju (1x gadā obligāti atbrauks pārbaudītāji lai piefiksētu faktisko skaitītāja rādījumu) un tātad var arī nezināt, ka kāds "svešs cilvēks no malas" ir sabojājis vīņa skaitītāju.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Nav nozīmes, kur atrodas skaitītājs. Nekādas nelegālas pieslēgšanās netiek veiktas. Nulle netiek atvienota, skaitītājs netiek bojāts.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Nav iespējas pārbaudīt, bet liekas, ka „veco” Rīgas elektrību senos laikos varēja zagt ņemto „nulli” no kādas sazemētas metāla konstrukcijas. Pašai „vecajai elektrībai” nekādas nulles nav, bet tā kā elektrolīnijas ir vecas, tad kaut kur jau ir izveidojies fāzes savienojums ar zemi un līdz ar to elektrība var plūst ne tikai starp divām fāzēm, bet arī starp fāzi  un sazemētu metāla konstrukciju. Mārruts viņu zina, varbūt, ka tagad, tur kur ir „vecā elektrība” tiek izmantoti kaut kādi speciāli skaitītāji ar divām strāvas spolēm.

Ir gan aizdomas, ka elektrības zagšana izmantojot „mistisko, brīnumaino” privātmājas peldbaseinu neatrodas „vecās” Rīgas elektrības zonā. Tas peldbaseins ir „mistisks, brīnumains”, jo uz doto brīdi nav saprotams kādas unikālas īpašības piemīt tieši peldbaseinam, kas ļauj zagt elektrību izmantojot to, bet nepiemīt citām veikalā nopērkamām, vai paša izgatavojamām  lietām.

Link to comment
Share on other sites

Tā kā mums nav mājas peldbaseina, tad nevaram iedomāties, kā to var izmantot. Skaitītājs uzrāda reālo patēriņu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tā kā mums nav mājas peldbaseina, tad nevaram iedomāties, kā to var izmantot.
Eh, bet es tā cerēju uzzināt par baseinu „maģiskajām” īpašībām elektrības zagšanā, kuras nav saistīta ar prastu plombu noraušanu un skaitītāja fizisku ietekmēšanu.
Link to comment
Share on other sites

Es jau praktiski pateicu priekšā.

Kad energokontrolei rodas aizdomas, ka konkrētajam elektroenerģijas lietotājam ir krietni mazāks patēriņs nekā patiesība varētu būt, tad tiek uzlikti dažādi mēraparāti pirms skaitītāja, kas fiksē reālo pateriņu reālajā laikā.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

 

 

Skaitītājs uzrāda reālo patēriņu.
Ja tas ir tas ko "praktiski pateicu priekšā", tad kurā vietā šiet ir zagšana?

Ja runa tomēr ir par elektrības zagšanu, un tas nav saistīts ar „rupja spēka” pielietošanu (skaitītāja sabojāšana vai apiešana), tad mani vairāk interesē zagšana procesa teorētiskā puse, nevis praktiskā realizācija. Kāds elektrotehnisks, fizikāls process tiek pielietots, lai skaitītājs skaitītu mazāk nekā reāli ir patērēts?
Piemēram, mehāniskajiem elektrības skaitītājiem ir jābūt uzstādītiem tā lai ripa būtu precīzi horizontāli. Ja lietotājam ir iespēja fiziski izmainīt skaitītāja stāvokli, tad pagriežot skaitītāju slīpi, tas vairs neskaitīs reālo elektrības patēriņu. Senos laikos eksperimentēju ar vienu padomju laika skaitītāju un, ja to nolika uz guļus galda tas vispār pārstāja skaitīt (neatceros pie kādas slodzes). Tā pat, ja lietotājam ir iespēja atvienot no trīsfāzu skaitītāja nulles vadu (to galu, kurš nāk pie sadales skapja nulles) un atslēgt vienu fāzi, tad pārējās divās fāzes uzskaitīs mazāk nekā reālais patēriņš, jo sprieguma spoļu nomērītais spriegums būs mazāks nekā reālais (380/2=190V). Tā pat ir lasīts par paņēmieniem kā nodedzināt sprieguma spoli, lai viena fāze vairs neskaitītu (viena beigta fāze ir mazāk aizdomīgi un tas var ilgstoši palikts nepamanīts, pat ja ierodas kontrolētāji). Bet visi šie paņēmieni ir saistīti ar „rupja spēka” pielietošanu, un mūsdienās reti, kur vairs ir pielietojami.

Link to comment
Share on other sites

Kā var zagt elektrību sildot ūdeni baseinā ar elektrisko sildītāju, ja skaitītājs uzrāda reālo patēriņu?

Link to comment
Share on other sites

Ko tu pīpē?


Ja domāji apgriezt cipariņus pa apli, nu tas būs diezgan neiespējami. Tad jākurina vairāk kā 100kWh stundā pastāvīgi.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja domāji apgriezt cipariņus pa apli, nu tas būs diezgan neiespējami.

Svarīgi, lai šajā laikā skaitītāju neiedomātos pārbaudīt energokontrole. Tas var būt mēnesis, divi, ja vajag. Nezinu, bet no energokontroles veča es to uztvēru kā reālu gadījumu. Vai viņš mani izjokoja?

Ja no katras fāzes tiek patērēti 10 ampēri, tad tas ir 6,9 kW. Stundā ir 3600 s. Sanāk 24860 kW. Man ir skaitītājs uz miljons kWh. Varbūt mēdz būt uz 10 miljoniem?

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Matemaatika te slikti maaciita. Ar 10A lielu slodzi uz 3faazeem pie sprieguma 220v skaitiitaajam otrs aplis nu nekaadi nesanaak pat gada laikaa. Max ~60000kwh pa gadu. Nee nu ja tev ir 200A ievadautomaats tad pa gadu otrs aplis sanaaks, visu cauru gadu sildot baseinu, tik kaa tu izskaidrosi ST, kam tev vajadziiga taada jauda, ja tu esi padsmit euro notereejis pa gadu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

bet nu tur jābūt galīgi atsaldētam kretīnam, lai izcūkotu megavatstundu (uzkrāmētu 150,000€ citiem LE klientiem)

 

Tak nav iespējams tas, nu vismaz normālos apstākļos :D 


 

 

Cita lieta, ka klienti vienkārši nemaksās. Nu teiksim kāds ražotājs pieteiks bankrotu, bet būs notērējis kādu miljonu, kā tas bija apmēram ar matalurgu.

 

Nu neko, pieteiks maksātnespēju un miers! Taisīs augšā nākamo Sija! 

Link to comment
Share on other sites

Pagājušo nedēļ uzstādīja "viedo" skaitītāju. Vismaz tumsā skatoties rādījumu, vairs nebūs jāspīdina lukturītis :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

Matemaatika te slikti maaciita.

Kad pirms vairākiem gadu desmitiem rēķināju elektrotehnikas uzdevumus, tad reālus ampērus īpaši nebiju odis. Tagad formulas aizmirsušās un sadegušas elektroniskas ierīces, kam ampēri ir ieskrējuši nevietā, jau ir apnicis labot.

Help!

Nekādi nevaru saprast, kur esmu kļūdījies. Visu laiku tāda sajūta, ka kaut kas nav kārtībā.

 

Elektriskā jauda ir strāvas paveiktais darbs laika vienībā: f_8.gif. Elektrisko jaudu izsaka vatos (W), bet patērēto elektroenerģiju - vatsekundēs (1 W·s= 1 J). Tā kā vatsekunde ir neliels enerģijas daudzums, elektrotehnikā parasti lieto kilovatstundu (1 kW·h = 1000 W· 3600 s = 36· 105 W·s).

Link to comment
Share on other sites

 

 

zagšana procesa teorētiskā puse, nevis praktiskā realizācija. Kāds elektrotehnisks, fizikāls process tiek pielietots, lai skaitītājs skaitītu mazāk nekā reāli ir patērēts?

 

laukos paņem uzāķē vadu uz staba.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Diemžēl vairumam foruma izpratne par biznesu ir, labākajā gadījumā, primitīva elektronikas internetveikala līmenī

Diemžēl lielākā daļa foruma biedru ir patērētāji un ne ražotāji. Lūdzu apgaismo mūs kādēļ likvidējot monopolu un itkā atverot tirgu cenas pieaug. A, re es pastāstīšu. Mums ir HES, kas ražo pa lēto, bet mums kaimiņi svilina gāzi. Protams nākotnē varbūt tas kaut kā ekonomiski pamatots, ja pēkšņi uzrodas kabelis no Skandināviem ar lēto hes elektrību, bet es īsti neredzu kāpēc kaut kāds baltcoms pārdod elektrību, ja viņam nav ne tīkla (sadales tīkls) un ne ražošana (HES, TEC,propelers vai panelis). 

Tai vietā, lai iztērētu resursu(cilvēka un naudas) kaut kā ražošanai ir uztaisīta kārtēja augļošana/akciju birža.

 

Protams nevar izslēgt iespēju, ka uzņēmumi, saimniecības ar lielu elektrības patēriņu var nosist cenu, ja igaunis piedāvā lētāku cenu nekā latvenergo.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

To Nordpool spotiņu un visus bokserus-brokerus mežā aiz pautiem pie koka pakārt. Sanāks te visādi kupi-prodaj krāni un elektrību gribēs tirgot (lasi - spekulēt). Nu nepārliecinās mani neviens, ka Nordpool spotiņš strādā mūsu labā!

 

 

 

bet es īsti neredzu kāpēc kaut kāds baltcoms pārdod elektrību, ja viņam nav ne tīkla

 

+100

 

Tirgot saražoto var, ja ir ar ko un kur tirgot. Šiem pagaidām ir tikai plika d...sa un lustīgs prāts. :D 


 

 

laukos paņem uzāķē vadu uz staba.

 

Vai tu traks! :D :D :D Tad tak valsts maizē ielieks :pooh_honey:  

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Arī standarta tarifs tiek pacelts!  

Link to comment
Share on other sites

Palīgā, Es nesaprotu, kā Ju tas izdevās!

 

Vats (W) ir SI sistēmas jaudas mērvienība, tā ir atvasinātā mērvienība.

    Mehānikā 1 vats ir jauda, pie kuras 1 sekundes laikā tiek paveikts 1 džoulu liels darbs.

        1 W = 1 J / 1 s

    1 vats siltuma jaudas ir ekvivalents 1 vatam mehāniskās jaudas.

    1 vats elektriskās jaudas arī ir ekvivalents 1 vatam mehāniskās jaudas un tiek izteikts kā 1 ampēru stipras līdzstrāvas jauda pie 1 volta liela sprieguma.

        1 W = 1A * 1 V
 

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Tas nekas ka 1 cents, bet ceļas (kā teica viens no A/S "Nordeka" šoferiem, kad Mērsragā tantīte viņam konstatēdama vaicāja - atkal jau biļetīte dārgāka palikusi? - Nu tarifi vienmēr augoši :D :D :D). Njā!

 

Vai kāds no kupi-prodaj pissnessmeņiem var ko tādu par sevi apgalvot?

 

 

Latvenergo – stabils un drošs partneris

  • Mums  ir 73 gadu pieredze un ievērojama kompetence  elektroenerģijas ražošanā.
  •  Rūpējoties par ilgtspējīgu attīstību, mēs izturamies atbildīgi gan pret saviem klientiem un darbiniekiem, gan pret apkārtējo vidi (AS „Latvenergo” 2013. gadā „Ilgtspējas indeksā” saņēma augstāko -  platīna novērtējumu. Tādējādi  savā darbībā apliecinot atklātību, uzņēmuma caurskatāmību, atbildīgu un daudzveidīgu sociālās atbildības domāšanu un rīcību).
  • Latvenergo ir otrais “zaļākais” elektroenerģijas ražotājs Eiropā (67% no saražotās elektroenerģijas top no atjaunīgajiem energoresursiem).
  • Latvenergo ir viens no Latvijas tautsaimniecības stūrakmeņiem - izvēloties Latvenergo par savu elektroenerģijas piegādātāju, Jūs atbalstāt mūsu valsts ekonomisko izaugsmi.
  • Latvenergo pastāvīgi investē ražošanas jaudu palielināšanā un modernizācijā. 
Link to comment
Share on other sites

Aigars, biedrs Ju 62. komentārā ļoti pareizi pateica, kas tur ko nesaprast. A ar tām mērvienībām var spēlēties līdz nelabumam, nekas jau nemainās. Ja jauda kādai elektroierīcei ir 1 kW, piemēram, tad stundu to elektroierīci darbinot tiks patērēta 1 kWh elektroenerģijas. Ja kādam labpatīk to enerģiju izteikt Džoulos, nav problēmu, bet kiloVatstundas ir populārāk.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Es saprotu tikai to, ka SI sistēmā jauda ir enerģija, kas izdalas 1 sekundē. Pašlaik mani mulsina tikai tas, ka sanāk lieli rēķini par elektrību.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Aigars, nu taču pareizi tu saproti. Bet kāda starpība tev, ja Latvenergo prasa maksāt par kWh, nevis par J? Sūdzēsi tagad tiesā Latvenergo, ka viņi patērētājiem notērēto elektroenerģiju neuzskaita SI sistēmā?

Link to comment
Share on other sites

Pat ja pieņem, ka skaitītājam ir tikai 6 cipari, tad privātpersonai ar tipveida pieslēgumu 3x25A maksimāli iespējamais elektrības patēriņš mēnesī ir 12420 kWh (var jau mēģināt tērēt arī vairāk, bet tad laiku pa laikam būs jāiet slēgt iekšā izsisto automātu). Tas nozīmē, ka lai apgrieztu skaitītāja rādījumu ir vajadzīgi 80 mēneši vai 6,6 gadi. Ir jābūt lielam optimistam, lai domātu, ka šajā laikā periodā ne reizi neieradīsies pārbaudītāji. Ja šādai elektrības zagšanai būtu kāda lietderīgā jēga (piemēram siltumnīcu apsildīt), tad var arī mēģināt riskēt, bet zagt tā pat vien zagšanas pēc, lai beztolkā sildīt (vārīt) ūdeni baseinā kaut ir kā stulbi.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Gadās vēl laimīgi cilvēki kuriem skaitītājs defekta dēļ vienkārši ir apstājies. Tas gan ir ļoti reti un 1:10000 gadijumiem un maksimums uz gadu vai diviem vai trijiem, līdz nākamai apgaitai.  Tik var nākties skaidroties ar inspektoru, kāpēc nav ziņots par skaitītāja bojājumu. Atkal no otras puses, kad tiek atklāts skaitītājs (ko klients dara par saviem līdzekļiem), kas griežas reizes 3 ātrāk nekā vajadzētu, tad ST neko neskaidro, bet uzliek jaunu, veco aizsūtot uz ekspertīzi, kur tiek pārbaudīts (it kā) un rezultātos ierakstīts, ka skaitītājam nav ne vainas (lai gan jaunais skaita vismaz trīs reizes mazāk!!!)! Tā kā ST ar nav baltiem diegiem šūti, jeb suns zin ko ir ēdis!


 

 

Ir jābūt lielam optimistam, lai domātu, ka šajā laikā periodā ne reizi neieradīsies pārbaudītāji.

 

Ir vietas kur šie pa pat 5 gadus nav rādijušies! 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ir vietas kur šie pa pat 5 gadus nav rādijušies! 

Iespējams, ka vienkārši nav tikuši vai nelaiž klāt. Lai gan tad jau būtu arī atslēgts. Bet tā, standartā reizi gadā katrs tiek pārbaudīts. Vismaz man reizi gadā pienāk īssziņa, ka esot bijuši, piefiksējuši tādu un tādu rādījumu.

Ja neesi pierakstījies kādiem SMS, un skaitītājs ārā kādā skapī, tad to apmeklējumu var arī nepamanīt. 


Rekur profesoram Aigaram

http://www.uzdevumi.lv/p/fizika/9-klase/elektroenergija-6307/re-b6378cde-1829-4d49-898c-31a79351741d

Link to comment
Share on other sites

Cik zinu ka pārbaudītāji bieži nāk pie tiem kuriem strauji samazinājies elektrības patēriņš.

Ja gadu desmitiem esi tērējis piemēram 300 kwh mēnesi, un te pēkšņi patēriņš samazinās līdz 100 - gandrīz 100% ka atnāks pārbaude! 

Pēc šī elektrības zagļi tiek meklēti un parasti arī noķerti.

 

Pēdējā laikā visadvancētais variants ko lasīju bija shēmiņa ar gaismas devēju un releju kurš vienai fāzei skaitītājam samaina ieejošo vadu ar izejošo. 

Ar gaismas devēju tāpēc, ka kamēr skaitītāja kastei durvis vaļā, skaitītājs skaita kā nākas. Kā durvis ciet, vadi tiek samainīti vietām. Es teiktu ka ļoti viltīgi. Bet takš noķēra.... 

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Visas tās advancētās metodes (nulli atvienot, vadu vietām samainīt) elektrības zagšanā mūsdienās ir iespējamas vienīgi tur, kur elektrības skaitītājs atrodas pie klienta sadales skapī. Un arī tad, parasti Latvenergo pieprasa, lai sadales skapi, kurā atrodas skaitītājs varētu noplombēt  durvis, vai sliktākajā gadījumā ap skaitītāju un ievada automātu jātaisa apkārt metāla kaste, kuru varētu noplombēt. Nomocīsies taisīt advancētās elektrības zagšanas shēmas sadales skapī, kurš ir noplombēts ar 1x lietojamu troses plombi.

Ja skaitītājs ir uzstādīts sadales skapī uz ielas, tad tādam skapim ir jāatrodas pāris centimetrus no sienas (nevar skrūvēt klāt pa taisno pie sienas) un tur var atrasties tikai 2 kabeļi (pienākošais un aizejošais), 2 automāti un nekas vairāk. Nekādus relejus, gaismas sensorus, papildus automātus vai vairākus aizejošos kabeļus tur likt nedrīkst.  Gribi nozarot savu aizejošo kabeli liec blakus savu sadales skapi un zaro kaut uz 100 pusēm, bet uzskaites sadalē drīkst būt tikai 2 kabeļi.

Nezinu var jau būt ir tādi Latvenergo tīkla rajoni, kuriem attieksme pret uzskaites sardelēm ir liberālāka, bet DET bija kategoriski pret to, ka pie esošās uzsaitēs sadales tiktu pievienots vēl viens aizejošais kabelis (nācās likt lielu nozarkārbu, lai kabeļus savienotu).

 

P.S. Runa ir par rūpnieciskiem objektiem un privātmājām. Daudzdzīvokļu mājās, elektrību var elementāri nozagt no komunāls uzskaitēs (kāpņu telpu un pagrabu apgaismojums) vai vispār pa tiešo no stāvvadiem, kuriem nav nekādas uzskaites.

Link to comment
Share on other sites

man laukos vads uz skaitītāju iet caur vecu šķūni, kurš aizkrauts ar drazu un tam vadam nemaz visā posmā nav iespējams tikt klāt. Un skaitītājs pats arī aiz slēgtām durvīm, sadales kastē vadu murceklis ...

kaut ko ņerkstēja, ka vajagot izlikt ārā. Es teicu - nu lieciet, ja jums vajag. Tad ieminējās, ka par to esot jāmaksā, ja netiek veikta līnijas rekonstrukcija. Nu es šiem saku, jums vajag tad arī maksājiet. Bija pirms 5 gadiem šī saruna.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Man dazhaas buudaas no uzskaites iziet vairaaki aizejoshie kabelji. CET iipashi neprotesteeja pret taadu lietu. Kaste vinju, tur viss noplombeet, aiz stikla visu smuki var redzeet, nomuhljiit neko nevar. Var jau buut, ka gadaas kaadi skurpulozi montieri vai inspektori.

Link to comment
Share on other sites

versatile

 

 

To Nordpool spotiņu un visus bokserus-brokerus mežā aiz pautiem pie koka pakārt. Sanāks te visādi kupi-prodaj krāni un elektrību gribēs tirgot (lasi - spekulēt). Nu nepārliecinās mani neviens, ka Nordpool spotiņš strādā mūsu labā!

 

:) Atkārtošos. Neviens neliedz Tev doties biržā un pirkt lēto hes enerģiju.

Par to "mūsu labā" - tur viss smagi atkarīgs no definīcijas, kas tad ir mūsu labā. Ja skatās tādā viena gada griezumā ar uzsvaru uz patērētāja samaksāto par 1kw/h, kur kritērijs - mazāk = labāk, tad jāpiekrīt, viss būs slikti.

Bet nevajag aizmirst, ka tas pats Latvenergo varēs PĀRDOT dārgāk, nekā tagad; naudiņu ieliekot modernizācijā, kā arī  - iemaksājot budžetā, no kurienes tā varēs nonākt ārstiem, ceļiem, aizsardzībai, pensijām...

Kas labāk? :)

Arguments, ka visu nozags, nav arguments :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Neviens jau tagad neliedz iedzīvotājiem iemaksāt budžetā visu savu naudu, kāpēc jātaisa tādas shēmas? :sarkasms:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Bet nevajag aizmirst, ka tas pats Latvenergo varēs PĀRDOT dārgāk, nekā tagad

 

Kam? Mums protams! Mēs jau neražojam elektrību ar pārpalikumu, tā, ka katru dienu varam ntās GWh eksportēt uz ārzemēm.

 

Risinājums būtu Latvenergo pārtaisīt par BO, Šķēli ar saviem vēja parkiem un pārējos pissnesmeņus ar mazajiem HESiem stādīt fakta priekšā, ka iepērkam špani pa reālo, nevis 3x lielāku cenu un ja neder, tad lai tirgo kādam citam vai taisa savu piparbodi ciet. Nav ko sliņķus audzēt. Kā arī atteikties no OIK. Elektrības cena par KWh sanāktu zem starta tarifa cenas. :D

 

Zinu, ka skan nedaudz utopiski, bet nu tā viņš ir.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...