Jump to content

Elektrības instalācijas izvietošanas principi mājā


it.kroplis
 Share

Recommended Posts

Ja bode tālu, tad paņem vara vai dzelzs tebiņu, ar attiecību diametru, iedzem trisstūra vīli galā un atslēga  minūtē gatava. Nu tik smuka nebūs,bet ko neizdarīsi, ja fiksi vajag.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Firza

    11

  • vvv

    20

  • it.kroplis

    12

  • jema

    19

Top Posters In This Topic

it.kroplis

Atnāca mērāmstangas. Boileris tērē 5.12 A.  Liekas par daudz tas.

Nomērīšu pārējās smagās iekārtas, bet izskatās A kopsumma ir virs 20A

 

PS

5 A man sanāca tikai 1.1 kW, ja neko nesajaucu rēķinos. Tas jau laikam normāls rādītājs priekš boilera.

Labots - it.kroplis
Link to comment
Share on other sites

Mazais sildelements ir 1.2kw, tā kā viss ir ok! Boilers rij cik arī vajag! 

Link to comment
Share on other sites

Neko nesapratu, tu ko Ieleja, kaut ko malko?

Link to comment
Share on other sites

treju istabu lietuvene,

Jaunā lietuvene? ...pāris tādos dzīvokļos ir nācies padzīvot.. Vienmēr man, un arī kaimiņiem, ir bijuši divi drošinātāji uz dzīvokli. Pameklē kārtīgāk! :)

Labots - Koalīcija
Link to comment
Share on other sites

Krievu laikā uz dzīvokli bija 2 drošinātāji, pareizi Koalīcija saka! Man pat savu laikā Hruščovkā bija divi, tak krievi ražoja monolitbloku, skaitītājs un virs viņa divi drošinātāji.

Link to comment
Share on other sites

Uz nulli drošinātāju nevajadzētu nekādā gadījumā. Kā radās, ka uz nulles ir drošinātājs, senāk tajā mājā, droši vien, bija vecā elektrība - divas fāzes, starp fāzēm 220 V. Pēc tam pārtaisīja uz jauno elektrību - starp fāzi un nulli 220 V. Pa dzīvokļiem neviens neizstaigāja, nesakārtoja tās lietas, tā arī palika, uz katra vada drošinātājs. Drošinātāju no nulles ņem nost!!!

Link to comment
Share on other sites

Ja uz nulles ir drošinātājs, tad pie zvaigznes slēguma, izsitot nulles drošinātāju, sākās mazo kurinātāju svētki!   :diablo:

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Pa dzīvokļiem neviens neizstaigāja, nesakārtoja tās lietas, tā arī palika, uz katra vada drošinātājs
 

 

Joprojām daudz kur tā ir. Pie klieentiem cenšos nulli savienot pa taisno.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711, saki, ka arī mūsdienās tā daudz kur ir? Savā laikā arī ļoti daudz kur ar to sastapos. NEDRĪKST LIKT DROŠINĀTĀJU UZ NULLES!

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

NEDRĪKST LIKT DROŠINĀTĀJU UZ NULLES!

 

Es tev pilnībā piekrītu par 100%, bet daudz kur ir palicis pa vecam. Diemžēl. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

izsitot nulles drošinātāju, sākās mazo kurinātāju svētki

Ja drošinātājs būtu ielikts nulles vadā kaut kur mājas ievadā, vai kādā 3 fāzu maģistrālajā vadā, un tas būtu izsists tad jā – sāktos jautras lietas. Bet, ja nulles vada drošinātājs ir ķēdē, kura aiziet uz reiz uz vienfāžu gala patērētāju, tad nekas slikts nebūs – drošinātājs izdegs, ķēde pārtrūks un pieslēgtās ierīces atslēgsies.
Ne īpaši pētījis kurā laikā Latvijā pārgāja uz zvaigznes slēgumu ar cieši zemētu neitrāli, bet daudzdzīvokļu mājās kuras būvētas 70 gadu beigās vēl bija 2 drošinātāji – gan fāzē, gan nullē,  bet ir aizdomas, ka tāds slēgums tikai izmantos tīri pēc inerces - rūpniecība bija uztaisīju milzīgu kvantumu tipveida sadales skapju, mājām tipveida projekti ar jau izprojektētām elektrības instalācijas shēmām kuras apstiprināti visās instancēs jau pirms 10 gadiem, un nevienam negribējās jaukt dzīves ierasto kārtību un dzīvokļu celtniecības procesu.


Galvenā iemesls kāpēc drošinātājs nulles vadā nav labi, ir dēļ tā ka ir visādi gudrīši, kuri izdomā: „man vajag zemēju datoram, veļas mašīnai, bet kāpēc man no kaut kurienes vilkt 3 dzīslu vads, ja es varu rozetē uzlikt peremičku starp nulli un zemējuma klemmi un minūtēs laikā dabūt „zemējumu” tur kur tas ir vajadzīgs”.  Lūk šajā gadījumu nulles drošinātāja izsišanai var būt bēdīgas sekas. Bet citādi, liela daļa Latvijas iedzīvotāju vairāk 40 gadus dzīvo mājās, dzīvokļos kur arī nulles vadā ir drošinātājs un dēļ tā nekas slikts nav noticis.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Ja pie dzīvokļa pienāk tikai viena fāze, tad dabiski ka nekas slikts nenotiks, tagad jau tas ir retums! Un Tu jau izrāvi daļu no mana teksta, tā nav labi! :grin: 


Man senčiem dzīvoklī bija divi, bet dalīja telpas! Man Hruščovkā arī bija divi, arī dalīja zonās. Laikam, kā kurā vietā taisīja.

Link to comment
Share on other sites

 Izskatās, ka tikai pilsētnieki salasījušies. Laukos daudzkur mājai pienāk viena fāze un divu vadu gaisvada līnija. Neviens elektriķis īpaši neskatās, pa kuru vadu nulle, pa kuru vadu fāze pienāk. Tur visur abos vados drošinātāji. Ptotams, zemējuma tur nav un sanullēt arī labāk veļmašīnu nevajag. Ja nu sertificēts elektriķis Vasja stabā vadus apmaina vietām :sarkasms:

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Ko tur pārspīlēt, man sievastēva mājā nulle mierīgi sēž uz pikolo drošinātāja. Kad pienākošie vadi samainīti, neviens nezin. Lampas deg televizors rāda un visiem pfig.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Bet, ja nulles vada drošinātājs ir ķēdē, kura aiziet uz reiz uz vienfāžu gala patērētāju, tad nekas slikts nebūs – drošinātājs izdegs, ķēde pārtrūks un pieslēgtās ierīces atslēgsies.

Nekas slikts nebūs līdz kāds elektriķis-pašdarbnieks iedomāsies ar plikām rokām gramstīties gar vadiem un vainu meklēt 


 

 

Ja nu sertificēts elektriķis Vasja stabā vadus apmaina vietām

Ir redzēti gadījumi, kad pēc tāda Vasjas atkārtotais zemējums pie fāzes vada izrādās pieslēgts. Un nekas - līnija gara, strāva kādi 20-25A, trafā drošinātājs neizdeg un tā tas turpinās gadiem. :D

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Nu nevajag gudroties. Nelieciet nulles vadā drošinātājus! Pieņemsim, gadīsies īssavienojums, ja drošinātājs tikai fāzes vadā, nostrādās drošinātājs, strāva tiks atslēgta. Ja drošinātājs ir arī nulles vadā, liela iespēja, ka izsitīs tikai nulles vada drošinātāju, fāzes vada drošinātājs nenostrādās. Sakat, nav nekas slikts. Nulles vairs nav. Un ja caur bojājumu strāva atrod citu ceļu.

Link to comment
Share on other sites

Tak tie divi drošinātāji nak no "visas zemes elektrifikācijas" laikiem, kad mājā bija tikai iļjiča spuldzītes un tām pilnīgi pofig, kur nuule, kur fāze. Ja negribās nullesvada drošinātajā peremičku likt, var vienkārši to korķi ar naglu uzlāpīt. Tad točna nullesvada korķi neizsitīs.

Link to comment
Share on other sites

it.kroplis

Man šodien jauns pārsteigums notika. Atnāku mājās un virtuves elektrības daļa ir pazaudējusi jaudu. Pamērīju šodien cik tērē boileris un knapi 3 A ir. Jauda tā noritusi, ka plītij gāzes riņķiem nevar piešķilt dzirksti, ja ir boileris aktīvs. Atminos kaut kur sen tika zagta elektrība, kau kā muhļijot ar zemi(detaļas nezinu) un bija ļoti līdzīgi. Man latvenergo skaitītājs jaunais un virs tā četri korķi. pa divi uz virtuvi / istabām.

Un uz visu dzīvokli trepēs automāts uz 25A. Laikam te tas  augstāk pieminētais gadījums ar veco/jauno elektrības koncepciju. Provēšu kādu elektriķi sarunāt atbraukt. Bet būtu labi, ja kāds izteiktu minējumu kas par desām varēja notikt ka pazuda jauda. masas korķis izsists vai?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vispār jau, puiši, eksistē arī divpolu automāti utml. ...

Eksistē gan. Bet tie nav paredzēti parastas elektroinstalācijas aizsardzībai pret īsslēgumu / pārslodzi. Tiem ir šauri specifisks pielietojums. 


 

 

virtuves elektrības daļa ir pazaudējusi jaudu

1. pamēri spriegumu pie ieslēgta un pie atslēgta boilera. Ja pie ieslēgta stipri nokrītas, tad varinatu nav daudz - vai nu kaut kur nekontakts, kas visticamāk silst ar visām iespējamām sekām, vai arī nav normālas zemes. 

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Tiem ir šauri specifisks pielietojums.

 

Vecrīgā un Bruņinieku ielas rajonā :D

Link to comment
Share on other sites

Vai tad, ja ''savienoti'' divu vienpolu automātu slēdži, tiem kādies raksturlielumi mainās...?

Link to comment
Share on other sites

Viesturs, Rīgas vecā sprieguma tīklā vienfāzes patērētājs tiek barots no 2 fāzēm, no kurām viena ir zemēta? Kādēļ gan būtu jālieto 2-polu automātslēdzis, lai atslēgtu arī zemēto fāzi? Priekš kam?

Link to comment
Share on other sites

-> ivo

Ja mājā ienāk 3 fāzes un viena fāze ir iezemēta (piemēram fāze A iezemēta, bet fāzes B un C ir „normālas”), tad sanāk, ka vienfāžu patērētājus var slēgt klāt vienīgi, vai nu pie A-B, vai A-C, bet pie B-C slēgt nevar, jo šim patērētājam abas fāzes būs „dzīvas”.
Nezinu, var jau būt, ka tā arī dara, bet vispār jau elektroinstalācijas izbūves labais tonis ir censties noslogot visas trīs fāzes apmēram vienādi. Ja slēgumu B-C  lietot nevar, tad fāzē A būs daudz vairāk noslogota nekā pārējās fāzes.


"Vecajā elketribā" viena fāze tiešam var būt izemēta, bet ir nezinu vai  tas teik darīts speciāli. Var arī būt tā, ka laika gaitā kāda no fāzem izemējās pati no sevis caur bojātu elktroikārtu, vai kaut ko nepareizi samontējot.

Tā kā no dzimšanas (tikko pēc izbūves) "vecā elektrība" ir izolēta no zemes, tad viens fāzes vads pa nagiem, un arī viena fāzes vada "īslēgums" pret zemi drošinātāju neizsit.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Man nav bijusi tā (ne)laime vecajā spriegumā strādāt, tā ka nianses nepārzinu. Varu teikt tikai to, ka tā ir bēdu ieleja no dažādiem skatpunktiem. Pamazām jau Rīgas centrā izbūvēts normālais tīkls paralēli vecajam, bet lai to pilnībā iznīdētu, nepieciešams pārbūvēt arī ēku iekšējo elektroinstalāciju. Tā ka ātras beigas tam procesam neredzu.

Bet jā, Firzam taisnība par simetrisku noslodzi, droši vien, ka daļai dzīvokļu tiek padotas 2 "dzīvās" fāzes.

Link to comment
Share on other sites

 

 

tad sanāk, ka vienfāžu patērētājus var slēgt klāt vienīgi, vai nu pie A-B, vai A-C, bet pie B-C slēgt nevar, jo šim patērētājam abas fāzes būs „dzīvas”.

 

 

Paga... Es te kaut ko nesaprotu! Kādas dzīvās un mirušās fāzes....!

 

Rīgas centrā tiek izmantots trīsstūra slēgums, kur starp fāzēm ir 220v, nulles nav.

Citur mūsdienās izmanto zvaigznes slēgumu, kur starp fāzēm 380v, starp fāzi un nulli - 220. 

Link to comment
Share on other sites

Es pārāk gudrs šajās lietās neesmu, redzams, ka biedrs Firza fišku rubī. Bet, ja atmiņa mani neviļ, vecajā elektrībā uz māju nāca 3 dzīslu vads, 2 fāzes, abas pilnvērtīgas fāzes, kas pienāca uz rozeti (abos rozetes caurumos fāze) un 3 vadā bija fāze, kas saucās zemēta fāze. Uz rozeti gan negāja zemēta fāze.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kādas dzīvās un mirušās fāzes....! Rīgas centrā tiek izmantots trīsstūra slēgums, kur starp fāzēm ir 220v, nulles nav.

Tās „dzīvās”, „mirušās” fāzes bija paskaidrojums Ivo rakstītajam par to, ka  viena no fāzēm "vecajā elektrībā" ir iezemēta. Tas, ka viena fāze, speciāli vai dzīves laikā ir „iezemējusies” nav nekas neparasts. Bet ja viens fāzes vads sit pa nagiem, bet otrs fāzes vads nesit, un nezinu labāku terminu kā „dzīvā” fāze un „mirusi” fāzes. Kā reiz dēļ tā, ka trīsstūra slēgumā ir grūti kontrolēt fāzes vadu sazemēšanos, lielākā daļa pasaules valstu pārgāja uz zvaigznes slēgumu ar zemētu neitrāli, kur fāzes vada sazemešanās izraisas īslēgumu un izist bojātajā ķēdē drošinātāju.

Link to comment
Share on other sites

Te es sastāstios!

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

 

 

nezinu labāku terminu kā „dzīvā” fāze un „mirusi” fāzes

 

Skaidrs, sapratu!  

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Ivo man vienam klientam dziivokli ienaak abas dziivaas faazes + atsevishkjs zemeejuma kontuurs. Tur dubultais automaats ir vairaak kaa logjisks. Citam atkal ir taa, peec kaada laika dzivaas un nedziivaas faazes seciba mainaas. Peec meenesha zemeetaa faaze ir zilaa dziislaa, peec nedeeljas bruunajaa. Taapeec divpolu automaats ir obligaats vecaa sprieguma tiiklaa. Cik nu man kundes tai rajonaa ir, tik visiem dubultie atomaati uzskaitees. Pat celtnieciibas veikals uz Brunjinieku ielas "DN Komforts" shos droshinaataajus tirgoja plashaa sortimentaa.

Link to comment
Share on other sites

versatile

 

 

Šite tu gan pārspīlē. :)

Ne sūda nepārspīlē. Zili brīnumi ir laukos redzēti.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Didzis jau teica, ka neviens elektriķis neskatās. Tas, ka neviens, tas ir pārspīlējums. Tas, ka laukos (un ne tikai laukos) zili brīnumi elektrībā (un ne tikai elektrībā), ir pierasta lieta.

Trīsstūra slēgumā negribētos par nulli saukt to trešo vadu. Nezinu, kā ir pareizi. Tā smalkāk varētu rakstīt PEL - apvienotā zeme un fāze. Līdzīgi, kā zvaigznes slēgumā vienam vadītājam raksta PEN - apvienotā zeme un neitrāle.

Link to comment
Share on other sites

Rīga, Dzirnavu ielas sākums, starp fāzēm 220V pret "nosacīto" zemi 120V.

Link to comment
Share on other sites

Tas pareizi. Precīzāk - starp fāzēm 220, starp fāzi un zemi 127. Tur ir reizinātājs - aptuveni 1,73. 127 * 1,73 = 220, 220 * 1,73 = 380.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...