Jump to content

Elektrības instalācijas izvietošanas principi mājā


it.kroplis
 Share

Recommended Posts

 Vienkārši pazudīs jēga tam drošinātājam. Kur loģika? Tikpat labi es savā mājā kādam vadam pa vidu uzlikšu 40 A drošinātāju, un tik priecāšos, ka man korķus nesitīs. Tak sitīs tos, kas Latvenergo kastē, jo tiem tikai 32 A, un no manējā 40 A nebūs nekāda labuma. Ja stāvēs atbilstošs drošinātājs, tad labums tāds, ka pie korķu izsišanas man nav jāvelkas ārā aukstumā uz Latvenergo kasti, bet turpat telpās varu aizsniegt to automātu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Firza

    11

  • vvv

    20

  • it.kroplis

    12

  • jema

    19

Top Posters In This Topic

Ne vienmēr tik skaisti būs, ka izsitīs tikai ēkas sadalnē. Gadās, ka izsit gan sadalnē, gan arī uzskaites sad.

Link to comment
Share on other sites

 Tēmas autora gadījumā, ja viņš ieliks to 40 A automātu pie sava dzīvokļa ievada, var gadīties, ja būs problēmas ar elektrību dzīvoklī, sitīs ārā visas kāpņu telpas drošinātāju. Elektrība sāks pazust visā kāpņu telpā. Nesaceries, autor, gan jau kaimiņi ātri atšifrēs, kas pie vainas, un skat ka nebūn pa kaklu no kaimiņiem. :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Nu bļāviens, kādi 40A un ja vēl krievulaiku alumīnija vadi. Neviens normāls elektriķis Tev tādu drošinātaku neliks. Tā Tu tikai māju nosvilināsi! Nu sakiet man, uz kurieni šī pasaule dodas. Viens, ar fleksi, aizvakar karalaika lādiņu pamēģināja attaisīt vaļā. Kautkā nesanāca :sarkasms: . Otrs sadomāja ziemā un  vētrā pa viļņu galotnēm palēkāt. Atkal nesanāca!. Te mauks 40A uz vienu fāzi pie vecās instalācijas. Gan jau arī "nesanāks" un būs atkal Delfos ko rakstīt par kārtējo ugunsgrēku  :sarkasms: 

Link to comment
Share on other sites

Nu neviens Darvina balvu vēl nav atcēlis! :yahoo:

Link to comment
Share on other sites

Nu ja sist laukā tāpēc, ka boileris strādā vienlaicīgi ar plīti, tad uz plīts darba laiku vajag atslēgt boileri. Citas iespējas nav. Cilvēkam, kas plānoja taisīt gudro māju, nebūs problēmu to pat automatizēt.

Link to comment
Share on other sites

 

 

būs atkal Delfos ko rakstīt

Tak nebūs tur nekas traks, tikai tēmas autors tā vietā, lai ieslēgtu atpakaļ izsisto drošinātāju pie sava dzīvokļa durvīm, dabūs staigāt līdz kāpņu telpas kopējam drošinātājam, kuru tagad sitīs ārā.

 

 

Nu bļāviens, kādi 40A un ja vēl krievulaiku alumīnija vadi.

Nav nekādu pretrunu - 40 A un krievu laiku alumīnija vadi. Beidz, vairākās privātmājās ar alumīnija vadiem tiku redzējis ievadā 40 A automātus.

Link to comment
Share on other sites

it.kroplis

Lab sabiedējāt ;)

Paprovēšu saprast kādi ir drošinātāji ko savā kastē ielikuši LTVenergo, un tad jau manīs ko tālāk darīšu.

Principā kopš izmērīju cik kas rij un noinstruējis mājiniekus. Korķu izsišana nav bijusi.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Paprovēšu saprast kādi ir drošinātāji ko savā kastē ielikuši LTVenergo

Vai tad tev gada beigās neatnāca no Latvenergo vēstule ar piedāvājumu slēgt līgumu, tajā līgumā bija ievadaizsardzības aparāta nominālās strāvas vērtība uzrādīta, tāds arī ir tavs ievada automāts.

Link to comment
Share on other sites

vvv, ja uz dzīvokli iet 16 kvadrātu alumīnijs, tad protams nav nekādu pretrunu. Ne jau alumīnija vadi slikti kā tādi, bet tiem vienkārši jābūt resnākiem. Uz divarpus kvadrātu vada 40A ir konkrēts perebors.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Didzi - tur ir jaunais projekts, tad uz objektu ir 4 kvadrāti, mazākus nelika, tālāk jau tas pats 40 stāv, kurš pirmais lidos ārā, pēc teorijas pirmas dzīvokļa pēc prakses, tad uzmini nu! Man mājai pievads 40A, aiz skaitītāja 25A, mājas sadalē 16A uz stāvu, pie īsā lido ārā arī stabs. Te puika bija ielicis savu kursa darbu palasīju viss uzreiz palika skaidrs!

 

EDIT Neatrodu likās ka šeit bija tas darbs, tur bija firmas, līknes un laiki, kā katra firma uztver, ja tev ir mājās jauktie automāti tad rezultāts nav prognozējams.!

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

Man reiz piederēja brīnumaina kebabu kafejnīca. Kaimiņos mums bija dīvānu veikals.

 

Ēkas sadalne atradās manas kafejnīcas pagrabā. Aiz pagraba sienas, blakus telpā iemūrēts – Sadales tīklu transformators. 

 

Dīvānu veikalam visu laiku sita ārā korķus. Pārdevēja nāca, slēdza atpakaļ. Pēc nedēļas izsita atkal.

 

Ēka veca, neskaitāmas reizes pārbūvēta, katrs jaunais īrnieks kaut ko vilcis pa jaunam, kaut ko uzlabojis utt.

 

Dīvānu veikala īpašnieks visu laiku sūdzējās iznomātājam, tie atkal plātīja rokas.

 

Beigās ieradās elektriķis un ieraudzīja, ka kastē ir brīvs un neaizņemts, skaists 32A drošinātājs. Domāts darīts – vadus no nelāgā 16A izskrūvēja un pārlika uz 32nieku.

 

Uz gadu iestājās miers. Līdz kādā jaukā pēcpusdienā, kafejnīcā atkal ienāca kaimiņine. Esot atkal izsisti korķi. Nu neko – aizgāja uz sadalni, ieslēdza, šoreiz 32A, atpakaļ. Un ieejot savā veikalā, pamanīja, ka no griestiem virsū dīvāniem krāšņi krīt degošas lustras. 

Labots - Smii
  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

^ Skarba, taču laba morāle.
Vairāki greizi apstākļi nepareizajā laikā. :punish:
p.s. Man garšo kebabs... žēl, ka nepaspēju paprovēt :|

Labots - Koalīcija
Link to comment
Share on other sites

Malacis, Smii. Tieši laikā ar savu stāstu. Citādi tēmas autoram nagi tā niezēja, tā niezēja. Tajā rakstā minētā 74 gadus vecā sieviete, kas saindējās ar dūmiem un nokļuva slimnīcā, tā arī bija tavas kafejnīcas kaimiņiene, kas ieslēdza to liktenīgo 32 A automātu toreiz?

Link to comment
Share on other sites

Nē. Maximā sākās panika, tantuks bēgdams pakrita. Meitenei kas tirgoja dīvānus viss bija labi. Veikala saimnieks gan nebija apmierināts ar over 9000 dīvānu nosvilšanu.

 

Dīvānu veikalā tirgoja arī lustras, kas savā starpā bija savienotas ar nepietiekama šķērsgriezuma vadiem. Tie vadi arī visu laiku sila, acīmredzot, līdz aizdegās.

 

Policija beigās izlēma, ka notikusi ir nepārvaramā vara.

 

Maximu toreiz saveda kārtībā trijās dienās. Nomainīja visu sakvēpušo preci, piekaramos griestus, reģipšus utt.

Kebabu gan neremontēju, biznesu aizklapēju.

 

Runājos toreiz ar Maximas remontdarbu vadītāju, šamais teica, ka viņiem esot lielākā pieredze LV ugunsgrēku seku likvidēšanā: «Katra Maxima esot vismaz vienreiz degusi.»

Un likvidēt sekas esot lētāk nekā darīt visu saskaņojot un čarakarējoties ar vienīgo pareizo risinājumu meklēšanu, tā viņš toreiz stāstīja.

Labots - Smii
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

lai ieslēgtu atpakaļ izsisto drošinātāju pie sava dzīvokļa durvīm, dabūs staigāt līdz kāpņu telpas kopējam drošinātājam

Kas parasti ir kaut kur pagrabā uz visu māju. 


Tur jau visi mājas iedzīvotāji virsū uzmetīsies.


Autoram es teiktu tā: 20A max un lai tur roku uz pulsa! :)


 

 

Īpašus riskus es neredzu ja palielināšu uz 40A. Sliktākajā gadījumā

...brauks pažarnieki! 

Link to comment
Share on other sites

Man gan liekas, ka viss nav tik briesmīgi kā citi te mālē. Labi jau nav likt 40A automātu līnijā kura pieder ST, bet ja tēmas autoram virknē ar to ir vēl vairāki drošinātāji, tad māja dēļ viena lielāka drošinātāja nenodegs. Pret īsslēgumu arī 40A automāts aizsargā (virknē ir arī citi mazāki drošinātāji), bet pēc autora mērījumiem vairāk par 25A nekad nebūs. Jauns 40A automāts pret īsslēgumu aizsargās labāk nekā tie dīvainie AE tipa padomju laika automāti, kuri biezā slānī ir salikti 80 gados būvētajās daudzdzīvokļu mājās, bet tās mājas kā stāv, tā stāv un nekas tur nenodeg.
Par AE tipa automātu „brīnišķīgajām” īpašībām man ir stāsts no personīgas pieredzes.
Senos laikos, kad biju praksē vienā rūpnīcā, mani kopā ar vecāku kolēģi aizsūtīja uz cehu pieslēgt jaunas dienas gaismas armatūras. Es kā praktikants turu trepes, padodu instrumentus, kamēr vecākais kolēģis vieno vadus. Pēc tam viņš man saka lai es aizej un ieslēdz automātu uz jauno lampu līniju. Nu es arī ieslēdzu – atskanēja pamatīgs būkšķis, drātiņas ar kurām viena lampas bija piesieta pie trubas pārdega. „DG lustra”  palika karājoties elektrības kabelī, šūpojas un abas lampas smuki spīd (drātiņas bija apmēram 1,5 mm² vada resnumā no kaut kāda dīvaina mīksta nerūsējoša metāla, kas nebija ne kapars ne alumīnijs). Futūristisks skats bija. Nu, jā tas automāts uz apgaismojuma līniju bija unikālais padomju laika izgudrojumu  -  AE tipa automāts bez magnētiskās atslēdzies. Būtībā tas nav automāts – tas ir parasts slēdzis.

Link to comment
Share on other sites

Ok, autors uz savu dzīvokli uzliks 40A, varbūt viņam pat nekas nebūs. Tad viņš palielīsies kaimiņam, ka redz kā, viņam tagad nesit ārā. Protams, kaimiņš izdarīs to pašu. Pēc kāda laika, labākā gadījumā sāks sist ārā drošinātājus mājas ievada sadalē (tādas ir daudzstāvenēs, un nav tur tāda pikolo). Tad, kad apsaimniekotāja elektriķim apniks tur braukt katru nedēļu, viņš pa visu māju saliks visiem 16A automātus. 

Jautrāk būs, ja tur elektriķis izdomās ko lielāku ielikt, kā rezultātā nodegs stāvvads (varbūt vēl kas līdzi).

Link to comment
Share on other sites

Kādreiz, kad mūsu ciematā, vēl nebija AMK-as savilktas, bet gaisvadi un manējo patērētāju grupu(vairākas dzīvokļu un privātmājas) transformatora sadalē bija 3 pa 60A drošinātājiem.

Tad mēs tie daži, bijām tur pat taciņu iestaigājuši, cik bieži bija jāskraida tos mainīt. Aizeju atkal vienreiz un ierasti ielieku 60A vietā ko lielāku, bet tas arī uzreiz izdeg un tā tālāk, sadusmojos un uz brīdi vispār to sametu uz īso... Aha, nu viss kārtībā, ielieku atpakaļ to >60A un dodos mājā. Skatos, tikai kaimiņam stabs tāds pusnodedzis, jo bija tad tāda mode muļķiem kārt stabā 3f rozeti malkas zāģiem...

Link to comment
Share on other sites

jacobs , vispār jau elektriķi arī šādu bojājuma meklēšanas metodi pielieto, t.i. paskatās, kāds drošinātājs uz trafa, tādu pašu ieliek uz līnijas, tad trafs iedūcas kārtīgi, pagaida, kad apklust, ja drošinātāji vēl veseli, tad viss, bojājuma vairs nav, tik jāgaida, kad kāds sūdzēsies, ka kaut kas nodedzis, vai jāskatās, kurā virzienā ugunsdzēsēji brauc :D

Link to comment
Share on other sites

Jā, tā tāda traktoristu metode, bet darbojas :sarkasms:  Kā saka, dim poiģot, uviģim

Link to comment
Share on other sites

Ā vēl, gaisvados, ja pārredzama līnija, jāskatās uz kuru ievadu vai tml. vadi nošūpojas pie ieslēgšanas.

Zemsprieguma kabeļu tīklā jau arī bieži vien nebija variantu, ja tu brauc tur jau kādu 3. reizi atjaunot drošinātājus, un uz līnijas nav nekādas pārslodzes. Nu tad vienreiz kārtīgi jāizdedzina, lai stabils īsais un var sūtīt labaratoriju.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...