Jump to content

Atkal par LED slēgumu


archezz
 Share

Recommended Posts

Tātad, kārtējo reizi par LED

Skaidrs ir tik tālu, ka ja LED voltāža atbilstoša ir enerģijas avota voltāžai, tātad rezistoru nevajag, ja mazāka, tad vajag attiecīgu rezistoru.

Ja vairāki LED un to kopējā voltāža atbilstoša enerģijas avotam, atkal viss kārtībā.

Bet ir vajadzība pēc šāda slēguma:

post-62619-0-26239600-1416064880_thumb.jpg

Tātad ja enerģijas avots 4,5V un Led 1,7V ar 20mA

Tad kā saprotu, ja LED ieslēdzu pa vienam, tad pirms katra lieku 140omu rezistoru un viss smuki.

Ja ieslēdzu visus kopā, tātad knapi spīd laikam ka?

Kādas opcijas izveidot slēgumu, lai varētu ieslēgt gan atsevišķi, gan visus kopā LEDus?

vai arī iespējas tikai, ja katram LEDam savs enerģijas avots?

Atvainojos iespējams, par stulbu jautājumu, bet nu šī nav mana stiprā puse.

 

Ir doma bērnam uztaisīt mantiņu, ar dažādām lampiņām un slēdzīšiem, bet kā saslēgt, lai nebūtu vairāki enerģijas avoti nepieciešami?

Link to comment
Share on other sites

rezistorus vajag izvēlēties tā, lai uz katra, pie strāvas stipruma 20mA, krīr 4,5 - 1,7 = 2,8 V spriegums. Tālāk Oma likums.

 

ja tu vairākas diodes slēdz paralēli zem viena rezistora (bet es nezinu, cik tāds slēgums ir korekts) tad diožu strāvas skaiti kopā un atkal Oma likums.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Tad kā saprotu, ja LED ieslēdzu pa vienam, tad pirms katra lieku 140omu rezistoru un viss smuki. Ja ieslēdzu visus kopā, tātad knapi spīd laikam ka?

Ja energījas avots ir pietiekamu jaudu (3 jaunas alkaline baterijas, nevis kaut kādi lētie cinka-ogles elementi no "optima līnija"), tad tādā shēmā kā uzzīmēts diodēm ir normāli jādeg gan pa vienai, gan visām kopā. Kopējā strāva ap 60mA ir pilnīgs štrunts priekš "normāla" izmēra baterijām. Protams, 3 tablešu tipa baterijas tādu strāvu nepavilks.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Stepselis

 

 

Kopējā strāva ap 60mA ir pilnīgs štrunts priekš "normāla" izmēra baterijām. Protams, 3 tablešu tipa baterijas tādu strāvu nepavilks.

 

Viss pareizi, bet Tev nav nekādas nepieciešamības nodrošināt pilnu 20mA strāvu. Ja diodes ir tikai kā spīdošs elements, droši vari likt pretestības divas līdz piecas reizes lielākas par 140 omiem. Baterija turēs ilgāk.

Link to comment
Share on other sites

Tātad, šādā shēmā var slēgt vairākus ledus, bet aŕ pietiekami lielu pretestību lai nenodedzina tos ja atsevišķi ieslēdz?

Lai nebutu jāliek vairāki enerģijas avoti, bet piemeram, vienu 9V bateriju un vairākus ledus un ar atsevišķiem slēdžiem katrai spuldzei, tad šādi derēs, vai ir kāds cits variants labāks, lai nebūtu tik daudz rezistori vajadzīgi?

Link to comment
Share on other sites

Internetā var atrast kalkulatorus ar ko var aprēķināt LED un rezistoru slēgumu parametrus. Ir tādas programmas arī priekš Android.
LED var slēgt vairākas virknē uz vienu rezistoru (ķīniešu 12V LED lentām kā reiz tā tiek darīts). 3 LEDi virknē pie 4,5V degs švaki (ja vispār degs), bet 2 LED degs tā kā tiem ir jādeg, un tas tērēs mazāk elektrības nekā liekot katram LED savu rezistoru.

Labots - Firza
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Vopši jo lielāka pretestiba uz katru led, jo vairāk ledus var salikt uz vienu enerģijas avotu, jo mazāk ledi jo ilgāk baterija turēs. Vienkārši jāeksperimentē pie cik lias prstestības ir vel apmierinoša spožuma lsdi un viss.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...