Jump to content

Tiny home projekts


ColorPulse
 Share

Recommended Posts

Yo!

 

Uzdošu jautājumu, kāds jau zinās to atbildi.

 

Iesildoties - Esmu saņēmies aizpildīt vasarā apnicīgi pļaujamo zāles pleķi ar terasi, kur ciemiņus uzņemt siltākajos mēnešos. Šogad tiku vaļā no liekajiem kokiem, kuri vēl nedaudz traucēja, tad nākamgad cerēju ķerties pie darba. Bet tad mani ļoti uzrunāja Tiny Home jeb Mazās mājiņas projekti, jo tādu uzcelt jau nav baisi un galīgi pat ne grūti.

 

Tagad esmu ļoti ieinteresēts vienkāršu terasi papildināt ar mazu jauku mājiņu.

 

Viena tante teica - Mani kaimiņi biedē ar to, ka terasei nav nepieciešama dokumentācija, ja nav betonēti pamati(to jau uzskata visi kā pašsaprotamu), bet neticu, ka tur viss apstājas, jo pēc nesenās informācijas īpašumnodoklis tiks skaitīts par katru m2, uz kura ir jumts un no tā turpinot vajadzēs plānojumu katrai no tām ēkām. Protams, "Ja tantei būtu riteņi, tad tante būtu tramvajs" pasākumu sērijā ietilpst tas, ka pārvietojamo būvju realizācijai nav nepieciešama dokumentācija, bet nu tas vairs nav glauni.

 

[?] Vai kāds zin pamatfaktorus, lai šādu ēku ar terasi, kura būs uz bloku pamatiem(virszemes) uzlikta, nevajadzētu dokumentēt [?]

Link to comment
Share on other sites

Nečakarē smadzenes aizej uz vietējo būvvaldi ar konfektēm un parunājies ar meitenēm, visu uzzināsi no pirmajām rokām. Nestrādā jau tur vilki.

Nu ja tā ir Rīga, tad gan šitas neies cauri.

Link to comment
Share on other sites

ja uzrakstītu to visu saprotami un latviski, tad varbūt varētu kaut ko ieteikt. te ir mēģinājums izlikties pašam ļoti gudram, bet nekas no tā nav sanācis.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kur ir tāda informācija? Pēc šāda kritērija siltumnīca ar plēvi vai vasaras galds ar lietussargu un suņubūda iederētos šādos kritērijos.

 

 

pēc nesenās informācijas īpašumnodoklis tiks skaitīts par katru m2, uz kura ir jumts
 
Link to comment
Share on other sites

 Kur ļaudis tādu maldīgu informāciju rauj - ja nav betonēti pamati, dokumentācijas nevajag un tamlīdzīgi. Vislabāk vietējā būvvaldē noskaidrot visus jautājumus. Zinu, ka mūsu ciemā karoga mastu var likt bez nekādas dokumentācijas, pats gāju interesēties, pagasta arhitekts teica, ka neprasīs nekādu projektu, lai tik nepārkāpju pieļaujamos attālumus, pats uzreiz sameklēja normatīvos, uz lapiņas uzšņāpa, no ūdensvada atkāpties tik, no robežas vismaz šitik un tādā garā. Tajā pašā laikā kādā pilsētā prasītu projektu ar visu topogrāfiju un tā tālāk, mazā arhitektūras forma kā nekā.

 Un tēmas autoram interesanta spriešana - terase ir, bez dokumentācijas terase, duj pa virsu tai terasei arī namiņu, ar bez dokumentiem. Ha, tad jau es plēvi savā pagalmā izklāšu 100 kvadrātmetru laukumā (tam točno dokumentus nevajag, nekādus, absolūti nekādus) un pēc tam uz plēves uzlikšu bez nekādiem dokumentiem pusotru stāvu māju, ar saukli - plēvei taču dokumentus nevajadzēja.

Link to comment
Share on other sites

 Atbildot tēmas autoram. Lai būvētu ēku ar terasi, būs vajadzīgs projekts vai kāda cita skaņojama dokumentācija. Nav nekādu faktoru, lai kaut ko paliekošu varētu tā vienkārši uz savas zemes būvēt.


Morzek, gribēju tev plusiņu ielikt, bet nelikšu. Vecos būvnoteikumus esi saitē ielicis. Tie nederēs. Ar 1. oktobri spēkā jaunais Būvniecības likums ar visiem tam sekojošiem būvnoteikumiem.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es intereses pēc paskatījos, bet neatradu nevienu rindu, kur būtu minēts, ko tad nepieciešams saskaņot. Principā, jebkuras pārvietojamas būves nav jāsaskaņo ar terasi, jumtu vai bez. 

 

Skatīt 62. punktu. 

Skaties likumos, sāc ar būvnoteikumiem: http://likumi.lv/ta/...ie-buvnoteikumi
Link to comment
Share on other sites

Mežaveci, tas 62. punkts ir vecajos būvnoteikumos. Tie vairs nav spēkā. Redzēji, 62. punktā atrunātas būves, kurām projekts nav vajadzīgs, bet būvvaldē jāskaņo tāpat. Nav tāda lieta, ka es tagad būvēšu nevienu neinformējis. Ta jebkas prasīs vismaz skaņojumu būvvaldē. Tēmas autoram ieteikums - vietējā būvvalde šādos jautājumos būs tavs labākais padomdevējs, sāc ar to.

Link to comment
Share on other sites

ja gudriņš tēmas uzsācējs uzrakstītu kur viņš to taisās darīt (pilsētās vai laukos prasības ir atšķirīgas, anglijā zem tilta vēl savādākas),

ko viņš saprot savā mazgudrajā prātiņā ar tiny home (arī jaunajos noteikumos ir mazēkas vai tur pat plašāka kategorija ir 1.grupas ēkas),

un kam viņš tur taisās skrūvēt riteņus klāt, tad būtu jēga no visiem jūsu ieteikumiem.

 

zem šitik izplūduša apraksta iet arī parasta lapene dārzā ar grīdu.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Cik izlobīju no dokumentiem un jaunās redakcijas, ka saskaņā ar 70. punktu, nepieciešams paskaidrojuma raksts vai apliecinājuma karte. Tālāk atkarībā no vajadzīgās ēkas un citiem kritērijiem skatāmies Ēku būvnoteikumos , kādi papīri vajadzīgi priekš 1. tipa ēkām 2.2. punktā. 

 

Baigi samudžināta jaunā redakcija, ka gandrīz suņubūdu jāiet skaņot. 

Link to comment
Share on other sites

Nezinu .. bet ja raugās tā vienkāršāk? Ēku ar pamatiem ir grūtāk demontēt , taču nelielu figvamu ... Pirmkārt - vai tā būvvalde skraidīs riņķī un uzskaitīs katru suņa būdu? Otrkārt .. ja arī atsperas - ups .. tā tak te jau stāv , kopš sevi atceros ( tb no vecās redakcijas laikiem) , nav brīv ? Ok , jaucu nost . Kaut kā neloģiski būtu , ja katru kāršu slietni pagalmā  būtu jāreģistrē . Kaut gan pie mums jau vis kas var būt ... un tiek pieņemti likumi un noteikumi , kuros nav loģikas un kur tāpat ir skaidrs , ka tos neviens nespēs ne uzraudzīt , ne administrēt ...

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tajā 1. grupā ietilpst daudz kas, un sanāk, ka siltumnīcu vai lecekti arī vajadzētu saskaņot. 

 

Plānoju tuvākā laikā savai būvvaldei uzrakstīt un pajautāt, cik viņi skrupulozi taisās visas pagasta suņubūdas administrēt un kāda visam tam jēga.

 

Vislielākais murgs būs tiem, kam ir kaut kādi kopīpašumi un pārējie īpašnieki kaut kur klīst apkārt, līdz ar to likumīgā kārtā neko nevar pasākt uz sava zemes pleķa. 

Link to comment
Share on other sites

Es gribēju teikt tikai to , ka likums nevar stāties spēkā ar atpakaļejošu datumu . Ja līdz šim šādas būves nebija jāreģistrē , kura zinātniskā institūta labarotorija veiks ekspertīzi par to , kad tā ir celta ? Plus vēl , līdz šim nekādas uzskaites , ne kadastra atzīmes , par šādām būvēm netika veiktas Man pašam ir divas siltumnīcas - viena ar pamatiem , tā ir kadastrā , otra bez pamatiem un viņas nav .. bet drīkstēja . var būt tādas bezpamatu bija divas , trīs , vai četras ?  Bet noskaidrot vēlme ir laba vēlme . Tiesa , man tāda darbiniece būvvaldē , ka labāk liekus jautājumus neuzdot  un septiņas reizes  nomērīt , pirms iet .

Link to comment
Share on other sites

Jābūvē māja kokā, tai gan nekādas saskaņošanas nevajag. Tikai autors jau visus kokus nocirta...

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Hehe - gribēju jau teikt , ka autors par lapeni interesējās ...pārlasīju - nudien nodefinēts interesanti - terasi papildināt ar mājiņu !! - tas ir kā ? Ar pirti , deju zāli un baseinu? Un trešajā stāvā cilvēki guļ? :D

Labots - Peleecis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Latviski tiny house sanāk gandrīz vai mazmājiņa :D

Principā, ja tas nav tiešām nekas ar pamatiem, reāli domāta tā saucamā lapene, Būvvaldei bijis nebijis tāds pasākums parasti. Ja tikai neuzcelsi pie kaimiņa robežas, un tas necels pretenzijas. 


Lauku apvidos, vismaz pēc vecajiem noteikumiem, varēja celt mazēkas līdz 25m2, tikai jāsaskaņo to novietojums, nekādu projektu nevajag, neko.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Lauku apvidos mazēkas var būt līdz 60m2. 

Link to comment
Share on other sites

Nu nez, arī tajos jaunajos noteikumos 

2.20. mazēka – vienstāva ēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m2;

 

Jā, tur tālāk kaut kus ir par 60m2 arī, jāpalasa kārtīgāk

Labots - ju
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ja apskatītos tālāk, tad mazēkas jēdziens nekur vairs netiek izmantots. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mazēka te būs atslēgas vārds - Ja apbūves laukums, jeb jumta projekcija uz zemes (ar visām pārkarēm!) nepārsniedz 25m2 - projektu nevajag, tik saskaņot būvvaldē novietojumu, 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
ronalds_

Jautājums paliek atklāts, vai 1 x 0.5 m suņubūda ir jāsaskaņo, jo tai atrašanās vieta nemainīga, ir jumts. 

Link to comment
Share on other sites

Vispār jau tagad tur ir sviests totālais.

Ja iepriekš Vispārīgajos būvnoteikumos bija skaidri un gaiši nodefinēts, ka ir tāda Mazēka lauku apvidos, un arī tālāk tekstā, ka tādai nav nepieciešams projekts, 

tad tagad tas vienkārši pārkristīts par mazēku, bet kāda tai īsti jēga, nekur nav teikts.

 

Bet ir gan, vēl jālasa papildus http://likumi.lv/doc.php?id=269164


Un cik es saprotu, tad bez projekta vairs neko nevar.


Vienīgais, ka 

7. Būvniecības ieceres dokumenti nav nepieciešami:

7.6. vienas sezonas vieglas konstrukcijas ēkām bez pamatiem (piemēram, siltumnīcas)

Tad tik Būvvaldē jāieskaidro, ka suņu būda, kāda lapene tik uz sezonu

Link to comment
Share on other sites

 

 

nudien nodefinēts interesanti - terasi papildināt ar mājiņu !! 

Nu daži taču ceļ "terases" kāpu zonā un tad papildina tās ar māju, baseinu utt :rolleyes: 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Bet siltumnīcas arī mēdz būt ļoti dažādas. Piemēram, ir tādas, kas 2-stāvu māju augstumā ar metāla konstrukcijām. Nav dzirdēts par 1 sezonas suņu būdu :)

 

 

7.6. vienas sezonas vieglas konstrukcijas ēkām bez pamatiem (piemēram, siltumnīcas)

 

 

Pirkss

Tas jau acīmredzami, ka noteikumi taisīti, lai nevarētu terases vietā uzcelt pili. Vienkārši nonākam otrā grāvī, ka jāsaskaņo pilnīgi viss. Man ir smagas aizdomas, ka arī VDI sarosīsies un nelabvēlīgu kaimiņu gadījumā pat mazmājiņas durvis labojot nāksies atskaitīties, vai tu nelikumīgi nenodarbini kādus strādniekus, un, ka patiešām labo mazmājiņu, nevis taisies celt villu :)

Link to comment
Share on other sites

Izskatās ka pēc jaunā būvniecības likuma projektu pat suņu būdai un mazmājiņai vajag! Arhitektu izbīdīts lobijs! 

Tūlīt būvvaldes varēs sākt kāst sodus par nelegāli celtajām mazmājiņām, terasēm un šķūņiem...  

Link to comment
Share on other sites

 

 

diez vai IT forums ir īstā vieta, kur apspriest šādas lietas, saklausīsies šitādus "padomdevējus", beigās maksāsi sodus vai vai būs kas jājauc nost

Cik man zināms, paši būvnieki un visi iesaistītie arī vēl neko nesaprot no šitā visa. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

ColorPulse
Nu daži taču ceļ "terases" kāpu zonā un tad papildina tās ar māju, baseinu utt :rolleyes:

 

Viss būtu ļoti labi, ja pirms tam tur būtu bijuši pamati, tad varētu darīt kā kaimiņš - Pašā pirmsākumā ielika 3vietās pamatus, bet uzcēla tikai vienu ēku, pēc tam pēc pāris desmit gadiem uzcēla saimniecības ēku(4 stabus ar skaidenes sienām), kura nostāvēja līdz sabruka un tagad pēc minimālu dokumentu kārtošanas ir ipašnieks 2 3stāvu mājām uz viena īpašuma. Nav pat uz Jūrmalu jābrauc.

 

Ķekavas novads ir tāds dīvains - pievērš uzmanību lietām, kuras knapi var saskatīt, bet lielākām būvēm brauc garām.

 

 

Tieši tas mazmājas termins ir tas, kur informācijas nav.

 

Labi - darīšu gan otrādi - prasīšu no sākuma arhitekta padomu un tad uz būvvaldi, jo tur diemžēl reti ir cilvēki, kuri runāt kaut ko citu, kā monotānojā mācītāja balsī nolasīs punktus no bībeles.

Labots - ColorPulse
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tas jau acīmredzami, ka noteikumi taisīti, lai nevarētu terases vietā uzcelt pili.

Es to domāju sakarā ar to, ka daži kāpu zonās, kur nevar celt vispār, uzcēla visu ko vien vēlas. Tip "saimniecības ēka" tikai ar piebūvēm.

Link to comment
Share on other sites

 

 

jo tur diemžēl reti ir cilvēki, kuri runāt kaut ko citu, kā monotānojā mācītāja balsī nolasīs punktus no bībeles.

A ko tu gribi? Portams, ka viņiem tas likums arī tev jāatreferē un viss.

Lai gan iepriekš jau teicu, ka man tā arī pateica, dari ko gribi, kamēr kaimiņi vai kāds cits nesūdzas. Tikmēr mums vienalga un citas lietas ko darīt. 

Link to comment
Share on other sites

Lai gan iepriekš jau teicu, ka man tā arī pateica, dari ko gribi, kamēr kaimiņi vai kāds cits nesūdzas. Tikmēr mums vienalga un citas lietas ko darīt.

 

Lūk, uz šo nevar paļauties.... Pirmkārt kāds var pasūdzēties, otrkārt var nomainīties būvvaldē cilvēki vai būs rīkojums no augšas - iekasēt sodus par visām nelikumīgi uzceltajām suņu būdām....  

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Par būvvaldes spējām es šaubītos. Ja viņi nevar izkontrolēt ēkas, kuras nav nodotas ekspluatācijā regulāri pagarinot būvatļauju, bet gadiem tur jau dzīvo cilvēki, tad diez vai viņi spēs apzināt visas suņubūdas.

 

iekasēt sodus par visām nelikumīgi uzceltajām suņu būdām....
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja viņi nevar izkontrolēt ēkas, kuras nav nodotas ekspluatācijā regulāri pagarinot būvatļauju, bet gadiem tur jau dzīvo cilvēki
 

 

Te ir drusciņ savādāk! Pierādīt ka kāds dzīvo mājā ir ārkārtīgi sarežģīti, lai neteiktu praktiski neiespējami! Nu es piemēram uzturos savā jaunbūvē pa nakti? Un un? Es tur nedzīvoju, bet sargāju savu īpašumu -  tas nav aizliegts! Deklarētā adrese, jeb patstāvīgā dzīves vieta man ir citur - pierādi ka es lietoju ekspluatācijā nenodotu būvi! ;) 

Pretēji tam suņubūdu ir pavisam viegli konstatēt un kā pierādījums kalpos parasta fotogrāfija.

Link to comment
Share on other sites

 Ko nu tagad, sākt vērtēt būvvaldes spējas kaut ko kontrolēt? Manam brālim būve, tā kā tāda vasarnīca. Būvēja paša spēkiem gadiem, pagarināja tik būvatļauju, maksāja tik apdrošināšanu. Noveda savu būvi līdz tādam līmenim, ka no ārpuses viss pabeigts, iekšā tik viena istaba gatava. Domāja, lēnā garā tā turpinās uz priekšu. Sākās tā lieta ar nekustamā īpašuma nodokli. Protams, tad pašvaldībai ir interese, lai ēka ir nodota, jo tad var prasīt nodokli. Nu lūk, vienu dienu brālim atnāk vēstule no būvvaldes, nododiet ēku. Aizgāja viņš uz to būvvaldi skaidroties, redz, viņam viss likumīgi (tieši tā arī viņam bija), ko te man piesienās, parunāja, beigās nokārtoja to nodošanu ekspluatācijā. Uzreiz bija jāsāk maksāt nodoklis. Prasīju, a ja nepiekristu, viņš teica, ka negribējās saiet naidā ar to iestādi, nedomājiet, būvvalde atrastu, kur piekasīties da jebkuram, sāc tik konfliktēt ar tiem ierēdņiem. Tā ka, būs būvvaldēm spējas un resursi izdzenāt visus nelegālos būvētājus, atslēgas vārds - nauda. Nauda, ko pašvaldība no tevis var paņemt, tiks no tevis paņemta.

 Un vēl. Ir likums, noteikumi un tālāk ir varianti: viens - ievēro likumu, noteikumus un būvē likumīgi (tas nemaz nav tik grūti un sarežģīti); otrs - spļauj virsū likumam, noteikumiem un būvē patvaļīgi, nelegāli. Pirmajā gadījumā viss būs bez problēmām. Otrajā gadījumā var sanākt tādas problēmas, ka pēcākie izdevumi būs tik lieli un sāpīgi, ka nāksies stipri nožēlot. Varu kaudzēm piemērus pievest. Būvē viens tāds gudrītis gadiem visu bez saskaņošanas, protams netiek ievēroti nekādi pieļaujamie attālumi līdz kaimiņa robežai, tas viss līdz laikam, kamēr attiecības ar kaimiņu sabojājas, paši zināt, tur daudz nevajag, sabojājas tā, ka kaimiņš aiziet nostučī būvvaldei, būvvalde klāt ar štrāfiem, beigās kaimiņš neskaņo pietuvošanos viņa robežai (skaņot gatavs par 10000 eiro), finālā puisis nojauks visu pa daudziem gadiem sabūvēto nost, plus vēl maksās par projektu, lai viņa brīnumu novestu līdz pieņemamam skatam, lieki teikt, ka arhitekts ierubīja cenņiku pēc pilnas programmas (pasūtītājs ta stūrī iedzīts), lieki teikt, ka tas viss notika pagalam nelaikā (ziema) un tādā garā.

Link to comment
Share on other sites

Neviens jūsu "nelegālo" būvi nepārbaudīs, kamēr kāds kaimiņš vai cits "labvēlis" nenostučīs. Ja tuvākajā laikā nav plānots īpašumu pārdot vai kādam dāvināt, tad var mierīgi sliet terasi vai mazēku. Vajag tikai kaimiņiem pajautāt, vai viņiem netraucēs, piemēram terase pret guļamistabas logiem utt.

Link to comment
Share on other sites

 Tā nesaki, andza. Līdz laikam nepārbaudīs, un tad visnepiemērotākajā brīdī gadīsies garām braukt kādam no būvvaldes, domā tur idioti, darbs viņiem tāds skatīties, kas notiek viņu pašvaldībā. Cik man ir bijis gadījies redzēt, kā izskatās tie puiši, kuri kaut ko nelegāli būvē, un tad tiek pieķerti, kļūst visi kā jēriņi, būvdarbus aptur, maksā sodus, ātri uzmeklē projektētājus un dara visu kā likumā noteikts. Tikai čakars viņiem daudz lielāks.

Link to comment
Share on other sites

Protams, nav runa par to, kad nez kādu māju būvē bez nekādiem papīriem, bet par to pašu terasi vai lapeni. Un par tādu arī sliktākajā gadījumā nebūs gauži jāraud, ja nu gadīsies kaut kāds inspektors, kam galīgi nav ko darīt.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...