Jump to content

Tiny home projekts


ColorPulse
 Share

Recommended Posts

 

 

Nečakarē smadzenes aizej uz vietējo būvvaldi ar konfektēm un parunājies ar meitenēm, visu uzzināsi no pirmajām rokām. Nestrādā jau tur vilki. Nu ja tā ir Rīga, tad gan šitas neies cauri.

 

 

šitādi lauķi man besī ārā - ka tik kaut kur izlīst. tapēc pusrīga ir ar visādiem lauķiem pilna kas grib sarunāt blatu kā savā ciemā 

Link to comment
Share on other sites

 rokijs, biedrs jema ļoti pareizu padomu deva. Ja nav kādam, kas skaidrs par kārtību, kas regulē būvniecību, prātīgākais ko darīt, ir noskaidrot pie pašiem kārtības regulētājiem, šajā gadījumā, būvvaldē. Par konfektēm un meitenēm gan bija lieki, tas gan, bet būvvaldē noskaidrot, kas nepieciešams, lai būvētu terasi, ēku, tur nav nekāda blata runāšana vai kas tamlīdzīgs. Es teikšu, patiesības meklēšana pa boot.lv forumu šādā jautājumā, tas drīzāk ir lauķa izgājiens. Kaut arī, tēmai nav ne vainas, visiem taču interesanti.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

ka pēcākie izdevumi būs tik lieli un sāpīgi, ka nāksies stipri nožēlot. Varu kaudzēm piemērus pievest. Būvē viens tāds gudrītis gadiem visu bez saskaņošanas, protams netiek ievēroti nekādi pieļaujamie attālumi līdz kaimiņa robežai,

 

Šim nevar nepiekrist! Vēl varu piebilst, ka jo tomēr ļoti negribās papīrus kārtot, tad vismaz pirmo posmu vajag izdarīt - izņemt projektēšanas uzdevumu un tehniskos noteikumus!

Tad vismaz zinās ko var būvēt, ko nē, lai nesanāk tā, ka veidojumu nemaz nevar legalizēt.

 

Man viens kaimiņš ir izracis dīķi tā, ka lielais meliorācijas kolektors gāja tieši pa dīķa vidu. (Gāja, pagātnē tāpēc ka nu kolektors ir likvidēts) Nu man jau po, kamēr dīķis neiet pāri un ūdens man pagalmā nelīst. :D Bet saskaņot viņam šo pasākumu domājams ka nesanāks, jo meliorācijas pārvalde neļauj aiztikt lielos kolektorus - dīķus rokot viņi ir jāsaglabā! 

 

Otrs kaimiņš ir izracis dīķi zem 330kv augstsprieguma līnijas... Interesanti kad sadeles tīkli viņu paņems pie dziesmas un liks veidojumu aizbērt....   

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Toties laba doma, lai vienmēr dīķī ir ūdens :) Laukos visās vietās, kur bija slapjas vietas, daudz lētāk ir izrakt dīķi nekā kaut ko meliorēt. Arī pie senču mājām dīķis ir ar vietējo korišu palīdzību izrakts.  Citi kaimiņi tāpat izdarīja. Pašvaldība nomalēs neko nedara un viss pašu rokās. Dīķis stāv jau vairāk kā 10 gadus un neviens iestādījums nav ne nācis, ne interesējies. Pilsētvidē gan tā nevar ķēmoties. 

 

izracis dīķi tā, ka lielais meliorācijas kolektors gāja tieši pa dīķa vidu
Link to comment
Share on other sites

 

 

šitādi lauķi man besī ārā - ka tik kaut kur izlīst. tapēc pusrīga ir ar visādiem lauķiem pilna kas grib sarunāt blatu kā savā ciemā 
  :yahoo:  :yahoo:  :yahoo: Nu vispār par to, ka es esmu lauķis, es lepojos! Ja tu mācētu lasīt, tad es uzrakstīju, nevis sarunāt, bet uzzināt par šo jautājumu pie speciālistiem! Kāpēc Rīgā tas neiet cauri, tādēļ, ka uzpūtīgi un iedomīgi ir tie jūsu ierēdnīši. Tā kā sēdi vien savā piepirstajā Rīgā un neieteiktu spriest par cilvēkiem, kurus tu nepazīsti!  :)
Link to comment
Share on other sites

Kaut kur bija labs piemērs ar to raganas mājiņu mežā...

 

http://www.ogrenet.lv/ogre/17353/

 

aha.

 

Nu, uzcelšu es sev pie garāžas sienas savā īpašumā klāt slīpu nojumīti, kurai būs koka karkass un 2 betonēti pamatu stabi. Tā teikt, kur auto padzīt apakšā ziemā.

 

A jūs pēc tam pierādiet, ka es cēlu. Sliktākajā gadījumā  - lai jau jauc nost :>

 

Principā ar šīm lietām ir tā -

 

Mazpilsētās un laukos, ja vien nebūsi sariebis kaimiņam un ķemertiņu uzcēlis ar sūdu bedri kaimiņa robežā, ne gailis pakaļ nedziedās.

 

Jūrmala / Rīga, tur gan var sākties problēmas, jo īpašnieki cīnās par katru zemes metru.

 

Man čomam ir guļbaļķu pirts ar betonētiem pamatiem, nav būvprojekta un & Co, no kaimiņa robežām ir krietni patālu.

 

Peramies jau 8to gadu un cerams, pērsimies vēl 56... :)

Labots - Red
Link to comment
Share on other sites

 Ko jūs, biedri šajā tēmā lielaties ar savu čomu, kaimiņu nelegālajām būvēm. Nelegālā būvniecība ir likumpārkāpums. Tā ir tikai nosodāma lieta. Nevajag no tā varonību taisīt. Tik pat labi kāds sāks lielīties ar to, kā uz gājēju pārejām brauc virsū gājējiem un pēc tam mūk, un tā jau 8to gadu pēc kārtas, un, re, es tāds veikls, neviens mani nav vēl pieķēris, un, ha, vēl tā uz priekšu darīšu, un nepieķers mani, jo es tāds veikls. Cik saprotu, tēmas autoram ir iecerēta būvniecība. Ko darīt. Noskaidrot, kas nepieciešams, iziet visu to procedūru, un dzīvot laimīgam, ar kārtīga pilsoņa un valsts patriota apziņu. Ko ta ietaupīs šitā muģījoties. Celtniecības materiālus tāpat būs jāpērk, ja kādu meistaru paņems, tāpat būs viņam jāsamaksā, ja pats darīs, tāpat laiks būvniecībai būs jāpatērē. Ietaupīs tikai tik, cik par projektu samaksās. Cik šajā forumā gadās redzēt, ka kāds sāk interesēties kaut ko par datora salabošanu, vai sainstalēšanu saviem spēkiem, uzreiz bars saklūp virsū - nes meistaram, datorspecam, tev viņam žēl samaksāt... Te man jāprasa, vai tad paši, nespeciālisti būvniecībā, tagad būsim gudrāki par profesionāliem projektētājiem, atdod spečukam to projektēšanu, i būs tev optimāls risinājums, kas varbūt to par projektēšanu atdoto naudiņu ļaus atgriezt par ietaupītiem materiāliem, ko bez projekta, specifikācijām nemaz nesaliksi tā ekonomiski, kā ar.  Varbūt vēl kāda nodeva būvvaldei.

 Vēl piemērs, par nelegālo būvniecību. Puisis savā mazdārziņā riktīgu dārza mājiņu nelegāli uzbūvēja. Mazdārziņš - nomāta pilsētas zeme. Vairāk kā desmit gadi nostāvēja, tad pilsēta izdomāja tajā vietā likvidēt mazdārziņus kā tādus. Visiem iedalīja zemi priekš mazdārziņiem citur. Lauku pilsēta, kas viņiem zemes trūkst. Nu un šis puisis, ko sāk taisīt skandālus, ka viņam tur īpašums, kāds īpašums, nelegālā būve, lika pašvaldība to būvi nojaukt, šis vēl nerimstas, sūdzības sāk rakstīt, pat tiesā sniedz prasību, kā beidzās, nojauca nafig pašvaldība to viņa māju, piestādīja rēķinu (diezgan prāvu) par nojaukšanas darbiem, puisis tagad maksā pa daļām, vēl kādu laiciņu maksās. Forši? Nu nepavisam nav forši. Iedomājieties, cik viņam izmaksāja visa tā būve, un cik viņš samaksās vēl, kamēr norēķināsies ar pašvaldību.


 Priekš biedra Red par to nojumīti. Viens paziņa šitā uzcēla nojumīti malciņai. Bloķēja mājas galā. Pirmajā ziemā iebruka viņa nojumītei jumts zem sniega. Kā saka - vienā vietā darbs un materiāli. Nedomāju, ka pasūtot tai nojumītei projektu, visu saskaņojot, uzbūvējot pēc projekta, viņam būtu sanācis dārgāk.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

vvv

Ir starpība, vai kaut kādas būves taisi uz svešas zemes, vai arī savā zemes pleķī būvē pirti, garāžu vai siltumnīcu, kas nevienam netraucē. Kā jau teicu, laukos to neviens nav kontrolējis gadu desmitiem un tagad protams ir šoks, ka kaut kas vispār jāsaskaņo. Es laikam esmu nepatriots un dēvēju par idiotismu no valsts saskaņot suņu būdu vai bērniem koka namiņu savā pagalmā. Pagaidām publiski neesmu dzirdējis no kāda atbildīgā šīs prasības pamatotību. Jēga tagad atskaitīties par pirti?

 

Tas gan ir tupums iedomāties būvēt dārza māju uz svešas zemes un vēl kačāt prāvas. 

Link to comment
Share on other sites

Mežavecis, es tev vairākas vietas varētu parādīt, kur laukos, pa šoseju braucot, teiksim tā, atbaidoši skati paveras, kad kāds īpašnieks uz savas zemes izvērsies ar nesaskaņoto būvniecību. Sapista ainava, vemt gribās, kad garām jābrauc. Ļauj tik vaļu tiem lauku zemju īpašniekiem, tad tādu skatu pilns saradīsies. Varbūt šeit ir meklējama šīs prasības pamatotība.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es nezinu, kur tu kādas briesmīgas būves redzi, bet liela daļa sačakarē ainavu ar saviem mēsliem, ik gadus svilina kūlu vai ieaudzē māju krūmos. Savos laukos pa lielam vidi degradē padomju mantojums, kas jau pārvērties gruvešos un maz kas vispār ir celts. Vienīgo piemēru zinu dārziņu (lasīt bomžu) rajonus, kurus vajag likvidēt, kur sacelti tādi brīnumi ar materiāliem no miskastes. 

Link to comment
Share on other sites

Par padomju mantojumu piekrītu. Cik paaudzēm jānomainās, lai homo sovieticus mūsu zemē pazustu kā suga. Un šajā tēmā, piekrītat, arī pavīd tā cenšanās izmuģīt kaut ko ne tā kā likumā, ne tā kā prasībās, ka tik bez projekta, ka tik bez skaņošanas - lūk, tāds sulīgs padomju mantojuma, padomju domāšanas paraugs.

Link to comment
Share on other sites

Nu te ir runa par birokrātisko procedūru samērojamību ar būves nozīmību! Tas ka no likuma izvākts mazēkas princips un pēc likuma burta vajag katrai suņubūdai projektu -  tas ir stulbums un birokrātijas uzvara pār veselo saprātu visaugstākajā pakāpē!  (pirms pāris gadiem bija valdībā doma palielināt mazēkas platību līdz 50m2, bet nu nekā....) Man tas arī ir svarīgi - vajag malkai šķūni būvēt - bija plāns kā mazēku taisīt. Bet nu rīt uzzvanīšu vietējai būvvaldei un painteresēšos - kas un kā. 

Un projekts nebūt negarantē ka ēka nesabruks - piemēram MAXIMA, kura sabruka, neskatoties uz to ka visi papīri bija pilnīgā kārtībā! Laikam jau ka nelikumīgi sabruka, jo pēc likuma burta nedrīkstēja.... 


 

 

Un šajā tēmā, piekrītat, arī pavīd tā cenšanās izmuģīt kaut ko ne tā kā likumā, ne tā kā prasībās, ka tik bez projekta, ka tik bez skaņošanas

 

 

Lai likumu ievērotu viņam jābūt loģiskam, pamatotam un saprotamam! Ja valdība pieņems likumu, ka no gultas jākāpj ar kreisu kāju pa priekšu, jāsalutē un jādzied valsts himna - arī pildīsi šīs absurdās prasības?  

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

ronalds_, jaunais likums it kā esot samazinājis birokrātisko procedūru būvniecībā. :) Tā kā viss loģiski, pamatoti un saprotami. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Ā... Nu skaidrs! Apmēram tāpat kā foto radari palielinās satiksmes drošību, jeb ieņēmums no soda naudām, kas valsts izpratnē laikam ir viens un tas pats.

Link to comment
Share on other sites

nekur nav izvākta mazēka no noteikumiem. tak paņemiet un izlasiet beidzot, nevis te gaudot.

Kā reiz paplašināta to ēku grupa, kuras iet zem atvieglotiem noteikumiem lauku apvidos. bez mazēkām tur vēl ir :

" 2) Ārpus pilsētu un ciema teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēkas, noliktavas, šķūņi, pagrabi, nojumes, garāžas) ar apbūves laukumu līdz 60 m2"

 

tās visas var celt tikai aizpildot veidlapu un iesniedzot skici ar izvietojumu zemes robežās. Un aizpildīt šos dokumentus drīkst pats.

Link to comment
Share on other sites

vvv,

 

Nu iebruks man tā nojumīte - a ko es skriešu pašvaldību sūdzēt?

Nodegs čomam tā pirtiņa un pie reizes vēl kāds aizies bojā uz lāvas, domā viņš ies domei sūdzēties?

Te NAV amerika! Ja cilvēks ir bijis tik gudrs un prasmīgs uzcelt kko savā īpašumā, man domāt ka arī būs tikpat gudrs, lai neceltu trobeli

 

Tevis pieminētais gadījums ar mazdārziņiem ir klasisks AM/TG  - nekuj būvēt nenojaucamu celtni uz īres  (piedevām vēl pašvaldības ) zemes.

 

 - paši pūta, paši dzēsa... :>

Link to comment
Share on other sites

ronalds_, ko tu pārdzīvo? Gribi būvēt šķūnīti, kas tev liedz. Pēc iepriekšējā regulējuma mazēku (apbūves laukums ne lielāks par 25 m^2) lauku apvidū (tas ir tikai laukos, pilsētā ne) varēja būvēt bez projekta, tās apjoms un būvvieta bija jāsaskaņo būvvaldē. Jebkurā gadījumā, uz būvvaldi bija jāiet, kaut kāds vizuālais materiāls jāsagatavo. Kā kurā būvvaldē prasīja, bet zinu, ka bija vietas, kur vajadzēja visas fasādes, plānu, un novietojuma plānu zemes gabalā. Arī pēc jaunā regulējuma tāpat tev būs uz būvvaldi jāiet, bet pēc jaunā regulējuma tu jau varēsi līdz 60 m^2 būvi ar atvieglotiem nosacījumiem izbīdīt, piekrīti, ka kārtīgā lauku sētā 25 m^2 šķūnītis tāds paknaps. Grafiskais materiāls un paskaidrojuma raksts, to no tevis prasīs. Ja būs nepieciešami skaņojumi, tie arī būs vajadzīgi. Neprasīs tavam šķūnītim tehnisko projektu, nevajadzēs izņemt būvatļauju. O, skatos biedrs e=d jau uzrakstīja pirms manis. Tā ka, ronalds_, neviens tevi neapdalīja šoreiz.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Protams, ka noteikumi ir atvieglināti, tikai viens nav skaidrs, ko drīkst celt, kam nevajag neko aizpildīt? Kamīnu ar dūmeni drīkstu bez saskaņojuma uzmūrēt? Sētu drīkstu bruģēt? Cik lielai suņu būdai nevajag saskaņojumu? Tur tajā tabuliņā ir tāda nianse, ka viss, kas nav minēts 1. un 3. grupā, ietilpst 2. otrajā grupā. Vienkārši birokrāti kaut ir piemirsuši.

 

tās visas var celt tikai aizpildot veidlapu un iesniedzot skici ar izvietojumu zemes robežās. Un aizpildīt šos dokumentus drīkst pats.
Link to comment
Share on other sites

Taisnība tev. Tā būvju iedalījuma grupās tabula ir tāda nekonkrēta. Viltīgs noteikumu skaidrotājs iedabūs zem 2. grupas visu ko, arī tavu suņa būdu, jo suņa būda nav minēta ne pie 1. grupas, ne pie 3. grupas.

Link to comment
Share on other sites

Pag pag!

 

No kurienes ņemts

 

 

" 2) Ārpus pilsētu un ciema teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēkas, noliktavas, šķūņi, pagrabi, nojumes, garāžas) ar apbūves laukumu līdz 60 m2"

 

 

Varbūt esmu akls, bet iekš Būvniecības likuma http://likumi.lv/doc.php?id=258572neko tādu neredzu.... Ja jau ir palielināts atļautais laukums līdz 60m2 tad tas tiešām ir labi. Tiesa gan suņu būdai tāpat vajag projektu... :D 

Link to comment
Share on other sites

Skaties pie Uz likuma pamata izdotie tiesību akti - ir Vispārīgie būvnoteikumi un Ēku būvnoteikumi. Vispārīgajiem būvnoteikumiem pirmajā pielikumā ir definētas ēku grupas.

suņubūda gan sanāk dzīvnieku turēšanai.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Aizsūtīju savai būvvaldei vēstuli ar te izskanējušiem jautājumiem, lai izvēdinātu mītus.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

šaubos, vai viņiem šobrīd ir atbildes uz šiem jautājumiem. Vismaz oficiāli viņi nedrīkst teikt, ka kaut ko var celt tāpat.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Babītes pašvaldībā strādā cilvēki un līdz šim ar komunikāciju nav bijušas problēmas :) Ķekavā vai Mārupē ir melnais caurums. 


Tātad atbilde no būvvaldes minot dažus konkrētus reālus piemērus, ko tad vajadzētu skaņot:

 

 

1) Lapene ar bruģētu pamatni un koka būdiņu ~10m2 un siltumnīca - atbilstoši Vispārīgiem būvnoteikumiem ( 1.pielikums) 1.grupas būve; būvniecības process atbilstoši- Ministru kabineta noteikumi Nr.529 ; Rīgā 2014.gada 2.septembrī (prot. Nr.46 32.§) "Ēku būvnoteikumi"; siltumnīca saskaņā ar būvju klasifikāciju pieder pie palīgēkām;

 

2) šūpoles, suņu būda, bērnu rotaļu namiņš un tamlīdzīgas mazas konstrukcijas - atbilstoši Vispārīgiem būvnoteikumiem (1.pielikums) 1.grupas būve; būvniecības process atbilstoši- Ministru kabineta noteikumi Nr.551 
Rīgā 2014.gada 16.septembrī (prot. Nr.49 5.§) "Ostu hidrotehnisko, siltumenerģijas, gāzes un citu, atsevišķi neklasificētu, inženierbūvju būvnoteikumi"

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

ronalds_, laikam tie MK noteikumi numurējas kaut kā neriktīgi, ka vienādi numuri.

MK noteikumiem numerāciju katru gadu sāk no jauna, tāpēc numuri atkārtojas, teorētiski šobrīd var būt jau vairāk kā 20 MK ar vienādu kārtas skaitli.

Labots - maize
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

njā.. Laikam baidās ka pārpildīsies shortInt skaitītājs.... Kāpēc gan nevarētu katram noteikumam piešķirt unikālu numuru lai izvairītos no pārpratumiem....

Link to comment
Share on other sites

Runājot par nelikumīgu būvniecību nupat uzskrēju :O :O :D

Labots - Peleecis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Takš skaidrs ka pie austrumu kaimiņiem. Pie mums tik "attapīgu" amatnieku domājams ka nav! 

Link to comment
Share on other sites

Bet kas par domas lidojumu!!! Es gandrīz apkritu , kad ieraudzīju :D

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Likumie ir jaapieiet ar praatu un piipeeshanu. Ne viss ir skurpulozi jaaieveero. Tas ir visaas lietaas. Likuma burtam ir jaakalpo sabiedriibai un ne otraadi. Iereednji tur var domaat kaa grib, jo tai publikai smadzenju daudzums meeraams ar miinus ziimi.

 

Bija te situaacija, ka laukos, lai skolnieki peec skolas tiktu maajaas un nebuutu jaaseezh liidz vakaram skolaa gaidot vieteejo rajona satiksmi, bija pieturaa jaaptur ekspresis un teoreetiski par 5 km braucienu jaamaksaa 150km brauciena cena, jo ekspresim pa vidu pieturu nav. Lieki piebilst, ka visi shoferi uz tiem noteikumiem lika miiksto (tas protams ar priekshnieciibu bija saskanjots) un veda skolniekus par 5km biljetes cenu.

 

Nelegaalaa buuvnieciiba ir tad kad shlosers maaju kaapaas cert augshaa, nevis tu uzbuuvee sunju buudu vai nojumiiti.

Link to comment
Share on other sites

Tiklīdz tu sāc spriest par to, ka tas ir un tas nav nelegāli, jo mērogs pa mazu, tā arī sākas likumu neievērošana. Un tas lēnām izaug no suņubūdas līdz mājai kāpās.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Ir kaut kādi birokrātiski slimi suņa murgi ko ievērot, nu...

 

Lai uzceltu suņu būdu, man roka necaļas iet uz būvvaldi pēc PAU. Tas 100 gadus nevienam nav vajadzīgs.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...