Jump to content

Ierosinājums par 3D, CNC un printēšanu


Peleecis
 Share

Recommended Posts

Gan jau, ka 4-5 decembrī kaut ko no tā visa varēs redzēt Ķīpsalā. Ielūgumus arī visādas firmas pakaļ met.

Problēma droši vien ir tā, ka pašnodarbinātai personai šīs iekārtas ir par dārgu.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Par dārgu ? Ap 1500 - 3000 eur desktop varianti maksā. Iegādāšos, tiklīdz varēšu, gan CNC, gan RepRap.

 

Bet tā, man personīgi pagaidām pietiek ar angļu valodā pieejamo informāciju. Kad būšu tajā kārtīgi iekāpis, tad arī kaut kādus savus secinājumus varēšu uzrakstīt.


PCB plates ar miniatūrām detaļām arī kaut kad nākotnē vajadzēs pašam izgatavot, un to saprotams, es netaisos manuāli bakstīties, tāpēc uzgāju šitādu te aparātu: http://cirqoid.com/

 

kas, brīnumainā kārtā, ir tepat Latvijā izstrādāts :lol:

 

Pamatā, tas viss dajebkādu fizisku produktu izstrādes process prasa nedaudz matemātikas zināšanu (daudz ko var apiet, neiedziļinoties, izmantojot programmatūru) un kombinēšanas spējas - nu līdzīgi kā Lego klucīši. Programmatūra tāpat tiek veidota - no lielākiem un mazākiem klucīšiem, tikai tagad tas pasākums pāriet fiziskā plaknē. Daudzi komponenti un risinājumi jau ir pieejami - tikai jasavāc tas vienkopus.

 

Tikko rakos iekšā elektronikā un man bija neskaidrs, kā, balstoties uz oma likumu un vēl dažām formulām, es varu dabūt savā el. ķēdē nepieciešamo daudzumu voltāžas, ja man avotā tas ir mazāks... Info veda uz to, ka ir speciālas shēmas šiem te "voltāžas regulatoriem", tad es paskatījos, ka ir jau dažādas gatavas voltāžas regulatoru plates un komponenti. Nav man jātērē laiks uz to, nopērku gatavu un savu laiku izlietoju uz citām lietām.

Labots - persick
Link to comment
Share on other sites

Tas Cirquit vairāk noderīgs kādam mazam konstruktoru birojam, kam svarīgi ātri izgatavot plates maketu. Mūsdienās bieži vien vajadzīgas daudzslāņu plates. Tās tāpat būs jāpasūta.

Link to comment
Share on other sites

Mūsdienās bieži vien vajadzīgas daudzslāņu plates

- viss notiek soli pa solim. Kad izjutīšu reālu vajadzību, sākšu skatīties šajā virzienā.

Labots - persick
Link to comment
Share on other sites

Pati tēma var būt interesanta. Nav mana nodarbe, tomēr labprāt palasītos. Diskutētāju laikam trūks, cik ievēroju fest un daži no reprap tēmas par šo kursā, zin kas un kā.

Link to comment
Share on other sites

likās, ka kaut kur nesen šitādi teksti jau tika prezentēti, paskatījos, nu jā vienkāršais matemātikas formulu vizualizators

- nu jā, tas arī ir aktuāli, bet tas pagaidām ir idejas līmenī, kuru vēlāk vēl pabīdīšu. Šajā postā es izceļu to, ka daudz kas jau ir gatavs un nav pašam viss no 0 jāizdomā, lai radītu kaut kādu gala rezultātu.

 

Par autora ierosinājumu neko nepateicu. Protams, ka šo sadaļu vajag izveidot! Tā ir tehnoloģiju aktualitāte, kas cirkulē apkārt pasaulē, un kāpēc gan lai arī to neveicinātu tepat, kaut vai foruma sadaļas izveides formā.

Labots - persick
Link to comment
Share on other sites

Jāaaaa....... Bēdīgi, biedri.

 

Šis posts, tāpat, kā vēl daži, norāda uz to, ka CCCP radošās domāšanas stils pietuvojies nullei un tūliņ būs pazudis pavisam.

 

Ko ar šo biju domājis. Krievu laikos, ja tev iekšā gruzdēja nemiers un nenosakāma vajadzība spieda iegūt, teiksim, kompi vai daudz maz jēdzīgu skaņu, bija divi varianti - taisīt pašam vai tuvāk iepazīties ar kādu jūrnieku. Lai realizētu pirmo variantu, vai dieniņ, cik daudz visa kā bija jāizlasa, jāiemācās, jāeksperimentē u.t.t. Un jāzog.

 

Otrs variants tuvāks tiem, kuri paši zaga, vai, drīzāk, vecāki un citi radi to darīja.

 

Tā kā mūsdienās zagšana vairs nav aktuāla, jo var nopelnīt un pieejams ir viss iespējamais, tad smadzeņu darbība vajadzīga vairs tikai, lai uzzinātu, kur var dabūt to, ko vajag, cik tas maksā un kā vajadzīgo summu nopelnīt. Pat niecīgākās saprāta darbības pēdas vairs nav manāmas jautājumos - kā tas strādā, kā šitādu kiņķēziņu uzzīmēt, ko nozīmē un ko dara tas klucītis shēmā... Jo ir taču Google (īpaši izciliem domātājiem) vai forums, kur var uzprasīt.

 

Viss iepriekš teiktais vislielākajā mērā attiecas uz posta tēmu. Man vistuvākā ir frēzēšana. Pāris gadu nostrādāju kādā kamīnu ražotnē, kurā tika taisītas tiešām smukas lietas. Mans "darba biedrs" bija ķīniešu 2,5D frēze. Atveda, uzstādīja, parādīja, kur lielā, sarkanā poga. Viss !!! To, ka kompi arī tam aparātam vajag, aizmirsa pateikt. To, ka kaut kādu softu tam kompim vajag, aizmirsa pateikt. Vispār, aizmirsa visu. Ar mokām uz telefona zvaniem atbildēja. Protams - neko.

 

Kad ar šo bijām tikuši galā, izrādījās, ka tam aparātam ļoti patīk frēzēt ne tikai koku, bet arī galdu zem tā. Un ne tikai. Protams, uz palīdzības zvaniem atbilde - bla,bla,bla. Nācās špļaut visam virsū un raut vākus nost. Protams, kā jau ķīnietim pienākas, vadi nepielodēti, skrūves nepievilktas, štepseļi krīt ārā....

 

Modeļus, protams, nācās veidot pašiem. Ar komplektā esošo R-Type bija par īsu. Uzzināju, ka daudzi izmanto ArtCam. Nācās apgūt arī to.

 

Un tas viss pie tā, ka ķīnieša piegādātāji solīja apmācīt personālu, novērst kļūmes garantijas laikā u.t.t.... Un sola vēl joprojām.

 

Tāpēc domāju, ka ne par kādu "speciālistu" skaitu un līmeni mūsu valstī runāt nevar. Daži noteikti ir, bet varu saderēt, ka tie ir ar pirmā varianta domāšanu un līdzīgai putrai arī cauri gājuši. Un tādiem (arī man) nu nemaz negribas vienkārš tāpat dalīties pieredzē ar otrā veida domāšanas pārstāvjiem. Jo vairāk tāpēc, ka tas otrais veids negrib pat dzirdēt par kaut kādu atlīdzību.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Atbildot uz Peleecis domu, par noslēgtību, tad jāsaka, ka pats darbojoties galdniecības lauciņā - amatierlīmenī esmu saskāries ar tādu situāciju, ka, ja tev ir iespēja savākt līdzīgus amatierus, kas nodarbojas ar to pašu, ko tu, tad visi var savas idejas, ieteikumus, tai skaitā novērojumus paust netikai forumos, bet arī draudzīgi savācoties pie kāda darbnīcā un kaut ko jau dabā pielietojot. Savukārt, griežoties pie tiem, kas ar šādām frēzēm pelna naudu, uz jautājumiem būs skopi, jo diemžēl vēl arvien ir šī domāšana, ja esmu investējis tehnikā - nafig man ar kādu dalīties pieredzē, vai dies pasarg atsevišķu mezglu uzlabošanā...!!!

   Par savu tēmu šo informācijas skopumu apgāju lasot un uzdodot jautājumus ārzemju forumos un pa tiešo pie  dažādiem ražotājiem, vieni no atsaucīgākajiem ir ASV un Kanādā dislocētās galdniecības un mežistrādes firmas.  Jo pa lielam liekas, ka viņiem galvenais ir dalīties ar pieredzi un spējām, lai tieši tādā veidā piesaistītu potenciālo klientu uzmanību utt, savukārt Latvijā nemaz var necerēt uz tik lielu pretimnākšanu, tik specifiskā lauciņā kā CNC frēzēšana...

Link to comment
Share on other sites

Nudien nesaprotu šeit dažu cilvēku mentalitāti. Nu kāpec nevar palīdzēt citam ar padomu, ja vajag? Pats nenodarbojos ar cnc frēzēšanu, bet man ir blakuszināšanas, no citas nozares. Es saprastu, ja cilvēki neko nedarītu, bet dara jau. Daudz lielāka iespēja kādus panākumus gūt ir sadarbojoties, nevis graužot ledu katram savā kaktā.

 

Nu un ja tiešām kāds ir izfunktierējis kādu ražošanas noslēpumu, par ko es gan stipri šaubos, tas jau netraucē apspriest arī citas lietas.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nē, nē !! Doma ir laba. Varbūt par kategorisku izteicos. Tā nevēlēšanās dalīties attiecas vairāk uz modeļiem.

 

Kāda vella pēc man kādam būtu jādod gatavs modelis vai, jo vairāk G-kods, ja pēc tam jāskatās uz pārbolītām acīm un jādzird - "tu jau tur tikai drusku gar peli paknibinājies, par ko man būtu jāmaksā?". Vai, teiksim, aizej, sataisi kaut kādu pušumu mašīnā. Samaksa - 5 eiriki stundā. Ņemu savus 10 eirikus un čau, Rasma. Bet nē !! Par tiem pašiem nabaga eirikiem jātaisa čut vai seminārs un visiem elektriķiem jāielej mutē, "kas tad tur bija". Tak ej ratā !!!

 

Nav nekas pretī apmainīties ar domām un idejām čomu starpā. Jo es arī ne vella nezinu šajās lietās. Zinu tikai to, kam pats esmu cauri racies.

Link to comment
Share on other sites

nu paklau, tev neviens modeļus neprasīja.... Bez tam, atkarībā no tā ko dari, modeļus var savākt internetā, piemēram grabcad.com

Link to comment
Share on other sites

Var jau var. Bet diez vai kaut kur izraksi, piemēram, šādu modeli:

 

post-67540-0-06247100-1417528778_thumb.png

 

Tas ir kamīna augšas panelis. Eksistē vienā eksemplārā, jo griezts ar roku. Nu, un modelī uz mana cietā.

Link to comment
Share on other sites

Nu tiem skopajiem (kas tomēr ir ko sasnieguši) kaut kas stipri pietrūkst, vai nu smadzeņu šūnu, vai kaut kas dvēselē. Varbūt viņi baidās no kaut kā.

 

Es arī pats nedotu tur pašu augstāko ideju, kas man ir (jo ar to vēlos tiešā veidā pelnīt), bet ja procesā rodas dažādi mazāki, universāli risinājumi, kas rada vispārējo labumu cilvēcei, tad tas ir gluži loģiski, ka palaižot to tautās, pasaules problēmu slogs samazinās.

 

Bet varbūt tā ir kaut kāda aizvainojuma pozīcija "man tik grūti gāja, es visu izcīnīju, lai tā pasaule iet ieskrieties, rūpēšos tikai par sevi....." - tas jau tāds bērna psiholoģijas līmenis ir ...

Labots - persick
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Zināmā mērā es arī vēlētos šādu sadaļu, galvenokārt tādēļ, lai Latvijā šīs lietas attīstās.

 

Tiem, kas te sūkstās ka profesionāļi negrib palīdzēt- tie, kas ir algoti darbinieki iespējams nemaz nevar- ko Jums pašiem priekšnieks teiktu, ja jūs darba laikā bez maksas konsultētu interesentus, potenciāli izpaužot informāciju, ko liedz izpaust darba līgums? Nevajag jau visu uzreiz reducēt uz bērnības traumām vai nacionālo skaudību.

 

Offtopic- ja kāds vēl nav bijis, bet grib- man ir 2 lieki ielūgumi uz TechIndustry izstādi Ķīpsalā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...