Jump to content

Helikopterkamera


Edzhua
 Share

Recommended Posts

Labdien, biedri!

 

Tēvs izteica vēlmi iegādāties radiovadāmo lidaparātu ar kameras funkciju, īsti nesapratu kādiem mērķiem, bet iespējams, lai medībās pārskatītu lielākus zemesgabalus or smtn. 

Varbūt ir iesakāms kaut kāds šāds aparāts, kurš būtu lietojams. Jamais jau bija atradis kaut kādu par 80$ vai euro, bet tā cena neviesa uzticību, ka tur vispār kaut ko varētu saprast un ka tas helikopterīts vispār var pacelties gaisā.

Svarīgi būtu ciešama video kvalitāte un range virs pārsimts metriem.

Cena, nezinu pat cik tāds maksā, teikšu līdz 300euro... Bet tas ir stiepjami.

Tā kā šādus aparātus nekad dzīvē neesmu sastapis, pat nezinu ar ko sākt meklēt.

 

Ceru, ka padalīsieties pieredzē un ieteiksiet kādu modeli.

 

Paldies.

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Oftops, drīz izdomās medībām speciālus pievilinātājus, kur visi zvēri saskries un mastā stāvošie kungi tikai apšaus...

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Vaita airdog nav tikai sekotājs tam aparātam ap roku?

 

Vajag jau ne tikai dronu ar kameru, bet arī video parādīšanu reālā laikā, ja pareizi saprotu. Nevis video "briedis te bija pirms 15 minūtēm".

Link to comment
Share on other sites

Tas airdogs tomēr tīri padārgs prieks, to jau iečekoju iepriekš.

 

Paldies par linku uz droniem, taču kā minēju, gribētu atsauksmes par kādu konkrētu aparātu, kuru kāds šejienietis būtu lietojis vai redzējis darbībā un var apgalvot, ka tā nebūs zemē izmesta nauda par kaut kādu kreiso brīnumu, kuram speci ir kā pasakā, taču reālā izmantošanā nekam neder.

 

Jā, iespējams, ka izmantošana un video strīms uzreiz būtu vēlamāks, taču vai tāds ir iespējams vispār pie tik zema budžeta?

Link to comment
Share on other sites

Bomaars/C12

Jā gan ir jāzin vai pietiks ar to pacelšanos gaisaa, apskatas, kamera iefilmē noaižas un tad apskata video, vai arīīī uz kadu ierici reāla laika kameras attelu parraida katrā ziņa otrais variants būs dargāks, tikai man nav skaidrs ko paceļoties virs koku galotnēm meģinās ieraudzīt? 

Labots - Bomaars/C12
Link to comment
Share on other sites

Nu meža vidū jau diez vai kāds šo cels gaisā, iespējams tas vairāk paredzēts kritušā medījuma atrašanai uz lauka vai izstaigātās labības pēdu dzīšanai.

Nu tas nav pārāk profesionālām vajadzībām, vairāk hobijam.

Link to comment
Share on other sites

Kā reizi ar minēto DJI ir neliela pieredze...

Paņēmām darbam, testa nolūkiem. Mierīgā laikā lido ok, vēju ne īpaši pacieš (pat nelielu), video kvalitāte tīri pieņemama. Nodrošina bildi reālā laikā uz telefonu, pārraida pa wifi. HZ tik attālums, nav sanācis pārbaudīt tā nopietni.

Kamera iebūvētā, savu nepieliksi, tapēc sasist nav vēlams :D Aķis stabilām 15 minūtēm pietiek, ja visu laiku video.

Lidot var piešauties tīri ātri, vadībā samērā vienkāršs aparāts.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

@@tolx, cik ilgi aķis lādējas? Var dabūt 2 aķus - viens lādējas, kamēr otrs lido? 

Link to comment
Share on other sites

Firmai bija viens speciāli izgatavots, varu uzreiz pateikt mīnusus visai šitai padarīšanai:

 

*Ļoti maz dienu, kad ir piemēroti laikapstākļi lietošanai - vajag maz vēja >6m/s ( jau reti), bez lietus un lai nav pārāk tumšs.

*wifi labi ja 100m vispār vilks. Tālākiem gabaliem vajadzēs radioviļņu transmiteri, kas atkal konfliktē ar ļoti daudz;am tehnikām , būs dārgi un raustīsies tik un tā

*bateriju mūžs un mūžīgā lādēšana

*mēdz vienkārši saiet sviestā un lidot nesaprotamā virzienā/krist, it sevišķi ja China. Viena pazīstama firma ir atstājusi pāris tūkstošus vērtu kopteri kaut kur Mārupes mežu kokos.

*Ja gribi kaut ko tiešām labi saskatīt -> vajadzēs labāku kameru, kas visbiežāk ir ekstra smagums

 

īsumā - neiesaku 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Par 300 eirām nekas prātīgs nesanāks. Labi ir Phantomi, kurus var vadīšanai izmanto arī telefonu, lai atgriestos un skatītos video, bet nu mežā es stipri apšaubu, ka kaut kādu tur zvēru varēs redzēt no augšas. Tur diezgan reāla iespēja iedzīvoties krašā un uzkārt viņu 15m augstā eglē.

 

http://www.theverge.com/2014/7/31/5954891/best-drone-you-can-buy

Labots - labiitis
Link to comment
Share on other sites

Kitai, beidz ākstīties. Jau tagad mednieku biedrības izmanto pārvietojamās nakts kameras- uzstāda uz koka, nedēļu bildē un pēc apskates zin, cikos un kādi zvēriņi nāk baroties. Sliktākā gadījumā to dara turpat uz vietas, labākā gadījumā bildes uz kustību saņem e-pastā. Autora senci visticamāk interesē kur `suņus un dzinējus` labāk palaist. Lai gan virs meža tas neko nedos - bet virs klaja lauka, grāvjiem gan, kamēr visi sēž siltumā...

 

Runājot par summu- cipars par mazu, ņemot vērā, ka  kamera + augstums + attālums + gada laiki. Lētie risinājumi labi noder vasarā, pie minimāla vēja. Ziemā sākas ķibeles ar salšanu, apledošanu un citām huiņām.

 

Vai arī sencīti interesē eglīšu zagļi, tur gan - lāču slazdus pie katras eglītes un no rīta iztīrīt tos ...

Labots - HTC
Link to comment
Share on other sites

versatile

Lielāka jēga būtu celt gaisā termālo kameru un cauri biezoknim skatīties. Bet nu, budžets :)

Link to comment
Share on other sites

Aizmirsti!

Tas viss būs vai nu mēsls vai ellīgi dārgi :(

Paši cīnāmies ar vairākus K vērtu verķi, bet tam ne normāli videolinks strādā, ne klausa kā vajag, ne baterijas ilgums tāds kā vēlētos...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Žak - paņēmām uzreiz ar 3 aķiem, lai miers. Cik ilgi lādējas gan nepateikšu, nav mērīts.

Link to comment
Share on other sites

Pa WiFi tur nekas normāli nedarbosies .Visādā ziņā ne jau mežā un lielos attālumos. Par cik ir pieredze ar videoraidītājiem, tad, es uzskattu, ka vienīgais variants, kā reālā lakā parraidīt bildi, ir 1,2Ghz diapazons. Jā, vajag izmantot speciālas antenas ar cirkularo pilarizaciju un vismaz 0,5W raidītāju, bet tad man bildi izdevās dabūt no 35km augstuma. 6Ghz ari der, bet kā mzākais šķērslis priekšā, tā bilde rausīsies. Jo zemāka frekvence videoraidītājam, jo tas traucējumu noturīgaks. Vārdu sakot, ir iespējams dabūt ļoti kvalitatīvu bildi no tiem lidpķerdakiem, bet tad antenas jāgatavo pašam plus vajag labas zināšanas radiotehnikā un antelu lietās. Dzīvē ir ta, ka nav iespējams apviebot radiolietas, lidošanas prieku un zvēru meklēšanu .Mani piemēram apsolūtim neinteresē  slepkavot zvērus un ņemties ar tiem lidaparātiem, totes bildi noraidīt nav pilnīgi nekādu problēmu. Savukār,  man pazīstamiem "lidotājiem", ir lielas problēmas bildi noraidīt. Es domāju, ka mednieki nevarēs ne vienu ne otru, viņiem, ka tik kādu smuku stirnu nošaut. Tā tas ir un tur neko nevar darīt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tev, kā attiecīgās jomas profam, tie gadžeti varbūt bufetē stāv. Bet tiem, kuri nav attiecīgās jomas profi, tādi gadžeti bufetē visdrīzāk nestāv. Kas atliek? Samaksāt pofam.


Starp citu, Ielejas gadžets, tas spējīgs ilgstoši pārraidīt video, un ar kādu raķetīti uzcienāt arī. Re, viena tikai palikuse. Šitas gadžets laikam laiž caur sateitu, vai kā?

Link to comment
Share on other sites

pašam skapī stāv šitāds:

 

2012-03-01%2018.14.04.jpg

 

..jā, iekļaujas budžetā, vadās pa wifi un jā ir HD kamera un tiešraide uz telefonu..

 

bet, 

..kamera ir vērsta uz priekšu, bet visticamāk medniekam vajadzēs  ieslīpi uz leju, lai var laist pāri kokiem un redzēt kas apakšā?

..klajā laukā tie ir ~100(ok, 125)m un telefons sāk pīkstēt, ka nav savienojuma ar iekārtu(ok, ir opcija aparātam piespraust gps moduli un atlikt punktus kartē un likt viņam nolidot kaut 4 km..bet šajā gadījumā video būs skatāms tikai kā ieraksts..un tas jau atkal ir garām..)

..ar visai lielu varbūtību medības beigās izvērtīsies kritušā ar.drone meklēšanā..vai nu koku zari, vai nu tukša bača(ar standarta ~7, ar lielo ~18 minūtes)

Link to comment
Share on other sites

Vēl apjautājos, nafigam viņam tādu vajag, kaut ko minēja par lauku apsekotājiem, ka tie tādu esot izmantojuši, tā kā ne mežā, bet lauksaimniecībā doma izmantot. Taču, ja vidējais aparāts tik kādus 100metrus var nolidot, tas ir stipri pamaz.

Link to comment
Share on other sites

Nu, biju uz prezentāciju, kur atrādīja Aibotix A6, tas kā reizi mērniekiem paredzēts. tikai visa pakete (ok, tur vēl softs lai var 3d bildi salīmēt un apmācības) kopā kādi 40k eur maksā.

Link to comment
Share on other sites

 

 

tik kādus 100metrus var nolidot

Kur tu kaut ko tādu izlasīji? Tika teikts, ka var lidot 15-30 min bez uzlādes. Tajā laikā tak var vairākus km bez problēmām nolidot. Cita lieta - cik tālu var ļaut tam aparātam aizlidot lai jams būtu vadāms. 

Link to comment
Share on other sites

Ir divas lietas - kontrolēta lidojuma attālums un video pārsūtīšanas attālums.

Parasti pirmais ir lielāks nekā otrais.

Lai gan pieminētais Phantom 2 izmanto 5,8Ghz pulti un līdz ar to ir ļoti jāuzmanās, lai neaizlidotu aiz šķēršļiem. ātri pazaudēs sakarus.

Pults garantētais attālums specifikācijā ~ 500m.

 

Video pārraidei tiek izmantots 2,4Ghz wi-fi links. Tur jau vairāk atkarīgs no telefona spējām saņemt šo datus.

 

Vienlaikus viss video tiek ierakstīts atmiņas kartē un ir iespējams izlidot ārpus video pārraides zonas.

Un kā bonuss tam visam ir funkcija RTH. Kad pilots sapinas meistarībā un vairs nesaprot uz kuru galu jāvelk verķis, tad nospiežam vienu slēdzi un kopteris pats atlido atpakaļ.

Link to comment
Share on other sites

ivo, to es biju domājis par kontrolētu lidojumu, te minēja, ka tik kādus 100 metrus ir normāla vadāmība tiem lētajiem modeļiem...

Ja cilvēks neizmanto smartphonu, tad jau laikam nav tik vienkāršs tas pasākums.

Bet paldies par padomiem, turpināšu noskaidrot kāda vella pēc viņam tas vajadzīgs.

Link to comment
Share on other sites

100m ir attālums, kurā tu uz smartphona redzi video. Nu, iespējams, drusku vairāk.,

Pašu modeli ar atsevišķu pulti (vadība notiek caur to, nevis smartphonu) var vadīt daudz tālāk. 500m parasti bez problēmām. Ja uzliek specifiskākas antenas, tad var palielināt to vadības attālumu.

Link to comment
Share on other sites

Kārtīga antena un tiešā redzamība ir galvenais. lai vertopļots varētu tikt vadīts un tiktu uztverta bilde. Ja visu sakārto, tad domāju, ka vadības signāla zušana nav iespējama. drīzāk akumulators nosēdīsies. Operātoram pilsētā vajag uzkāpt uz kādas augstas mājas jumta, vai laukos tornī un tad kaut desmit un vairāk kilometrus lido. Principā, ja ir redzamiba, tad kaut uz mēnesi lido. Krievi tak savu Lunahodu jau 1970 gadā vadīja no zemes un bildi varēja uztvert.

Smartphons galīgi šitām lietam neder.Tā tāda bērnu ākstīšanās. Smartohonr vājā vieta ir antenas trūkums un līdz ar to vājā jūtība. Tur vajag kārtīgu vadība spulti un videokontroles iekārtu ar virziendarbības antenām. Nu jā, es laikam tiešām par kosmosu runāju. Drīz jau ar smartphonu arī bārdu dzīs un kafiju vārīs :sarkasms:

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Ja gar manas privātmājas logu vai virs mana zemes gabala plivināsies šitas sūds ar kameru, es jamo pilnīgi legāli šaušu nost. ;)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nebūs tik vienkārši. Ar ieroci apdzīvotā vietā šaudīties aizliegts un var iekulties palielos sūdos. Savukārt ar kaķeni nāksies krietni patrenēties, lai spētu trāpīt tam sūdam :D

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tēvs izteica vēlmi iegādāties radiovadāmo lidaparātu ar kameras funkciju, īsti nesapratu kādiem mērķiem, bet iespējams, lai medībās pārskatītu lielākus zemesgabalus or smtn.

 

Droši vien saskatījies internetā kādas jeņķu vai kanādiešu  medības ar droniem, un sagribējies būt baigi krutam. Tikai viens sīkums - viņiem tās spēļmantiņas maksā ļooti dārgi. Te par 300 eur nav vērts pat runāt. Ja arī nolems tērēties un nopirks, tad rēķinies - mūsu brikšņos tādu $$$ dronu nokaut ir tikpat kā divus pirkstus... Ja nu ļoti interesē, raksti pm. Man brālis kalifornijā apslimis ar to slimību, pats rasē shēmas, sūta no šķībacainajiem visas detaļas un pats liek kopā. Vasarā vienu bija atvedis uz šejieni (ap 1800$ pašizmaksa). Finālā kāda kilometra attālumā un 130m augstumā vadība aizgāja pa pieskari. Pēc tam 3 stundas mežā meklējām nokritušās ķeskas. Dārgs tas hobijs.

Link to comment
Share on other sites

Developer
Cena, nezinu pat cik tāds maksā, teikšu līdz 300euro... Bet tas ir stiepjami.

Līdz 300EUR vari nopirkt Syma X5C 2.4G 4CH 6Axis RC Quadcopter w/ 2MP HD FPV Camera 2GB TF Card Mode 2 (~$60). Iesācēja līmenim derēs. Ļoti populārs kvads.Youtubē var apskatīt n-tos video kā tas lido.

Vai arī drusku advancētāku kvadu Hubsan H107D X4 FPV RC 4CH Quadcopter 2.4G RTF W/ Camera 4.3" Transmitter 6 Axis par $163 (bez PVN).

Ja māki likt konstruktorus, vari mēģināt salikt kopā F450 ar NAZA-M Lite (bez GPS) + 808 #16 HD kamera, kādos 300EUR varētu arī ierāmēties.

Protams, ja vari atļauties kvadam kādus 640 zaļos (bez PVN un muitas!), tad DJI Phantom FC40 FPV RC Quadcopter Drone for iPhone Android HD Vision WiFi Cam ir tavs. :)

Labots - Developer
Link to comment
Share on other sites

Kurš darbojas arī tepat Latvijā.

Pareizāk būtu rakstīt: "Kurš darbojas arī tepat Latvijā". Bet cena tām lidaparātam būs vismaz 100x lielāka nekā tēmās autors vēlas.

Interesanti, vai šādiem bezpilotu lidapratātiem nav vajadzīgas lidošanas atļaujas?

Atradu infiormāciju, ka lētākais UAV lidaparāts maksā sākot no $50 000. 

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Kaut kad ļoti drīz Latvijas gaisa satiksme prasīs atļaujas.

Jau tagad teorētiski nedrīkst lidot apdzīvotās vietās, virs pūļiem un tādā graā. Ir pāris regulas, kuras gan neviens tā baigi nekontrolē pagaidām.

Link to comment
Share on other sites

Ar parastajiem helikopteriem, kvadrakopteriem būtu štrunts, bet piemēram bezpilotu lidaparātam "Penguin C UAS" maksimālais lidošanas augstums ir 4500m. Ja tāds verķis n stundas autopilota režīmā lidināsies kaut kur, tad pastāv liela varbūtība tam saskrieties ar civilajām vai armijas lidmašīnām. Ja jau pat putns var notriekt lidmašīnu, tad šāds 20kg verķis vēl jo vairāk. Var jau būt, ka valstīs, kurās ir lielas neapdzīvotas teritorijas (tuksneši, meži) šādās vietās nekādas īpašas lidošanas atļaujas nav vajadzīgas, jo civilās un armijas lidmašīnas lido augstāk nekā 4500m un bez vajadzības nesamazina lidošanas augstumu (neapdzīvotā tuksnesī parasti nav lidostu).

Link to comment
Share on other sites

Ir pilnīgi bezcerīgi izkontrolēt šitos mazos lidaparātus. Ja arī  kautkas noiet greizi un tāds pļerdaks piemēram izsit prezidenta plij logu, tad kā atradīsi tā īpašnieku? Sūdi būs lielaki kā nopirkt jaunu un saimnieks visdrīzāk neliksies par savu lidaparātu ne ziņas. Līdzīga situācija ir ar gaisabaloniem. Tie lido līdz 35km augstumam un divreiz šķērso lidmašīnu ceļus. Ja vēl pacelšanos var kontrolēt, tad nolaišanos nu nekādīgi. Lai gan, tīri matemātiski, saskriešanās iespēja ar lidmašīnu, kautkur Latvijas vidienē, ir ļoti maza. Ar mazajiem helikopteriem drīzāk ir juridiskas problēmas. Ar to štruntu tak var pārlidot jebkurai sētai pāri un ieskatities katrā pagalmā vai pfotogrāfēt plikas meitenes baseinā. Galvenais, saimnieks praktiski neko nevar pret to pasākt. Ja nu vienīgi  istabas stūrī stāv veca berdanka un ar skrošu šāvienu notriekt to pļerdaku.

Link to comment
Share on other sites

Kaut kur bija raksts ka viens šāds droids ielidoja bērnam sejā(uz galvas?) pēc tam, kad īpašnieks bija izlidojis pults darbības radiusam...

Mūsdienu tehnoloģiajs radījušas jaunu jomu, kur būs nepieciešama kārtīga likumu bāze. Principā tas ir tāpat kā ritenis uz ceļa, tik mazleit bīstamāk apkārtējiem.

Link to comment
Share on other sites

Nu un ko dos likums, ja fig var to droida saimnieku atrast. Radioviļņi ta ir neredzami. Protams, ja bērnu laukumā pilots iebrauc bērnam mūlī, tad viņšir vainīgs un pilnīgi pietiek ar tagadējo likumdošamu.

Te var paskatīties, kā tas notiek

http://vfs.lv/2014/te-epizode-26/

Skatieties no 42 minūtes

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...