Jump to content

Kredīts dzīvokļa iegādei.


ArtūrsB
 Share

Recommended Posts

Labdien, vēlējos noskaidrot citu pieredzi dzīvokļa kredīta saņemšanai. Cik liela ir iespēja saņemt hipotekāro kredītu, piemēram, 80-90 %  apmērā? Telefoniski runātjot ar DNB, viņi piedāvāja 60% finansējumu.. toreiz gan interesējos par māju.Īpašuma vērtība ap 20 000- 25 000 EUR. Varbūt kāds varētu padalīties ar savu pieredzi.

Labots - ArtūrsB
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mezavecis

    14

  • androidz

    9

  • e = d

    8

  • BoratsLV

    8

Konstatators

No nakamā gada, kad bankas kredīta iegūšanai (dēļ nolikto atslēgu principa u.c.) kruķīs visnotaļ drastiskas prasības attiecībā uz pirmo iemaksu, nu tas tiešam ir izcili piemērots brīdis, kad sākt par kredītu domāt un vēl sapņot par 90%...

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Par 80-90% var sapņot par mitekli, kurš ir bankas meitas uzņēmuma īpašums un nav padomju laika dzīvoklis vai kāds pusuzcelts grausts.

 

Personīgi man ir slikta pieredze ar DNB un ieteiktu ar citām bankām parunāt. Protams, par konkrētu piedāvājumu un tikai klātienē. 

 

Fruzz

Tā epopeja nav ne tuvu galā - kamēr nebūs pilnīgi skaidrība, bankas nedos labvēlīgus kredītus.

Link to comment
Share on other sites

90% vismaz DNB piedāvā jaunajos projektos vai savu sadarbības partneru piedāvātajos īpašumu piedāvājumos. Es vienkārši nesaprotu, vai tiešām ir tik sarežgīti dabūt finansējumu dzīvoklim, kura vērtība ir ap 20 000 un banka finansētu nu vismaz 80% no summas.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Sarežģītība ir tajā, ka tam 20k īpašumam visticamāk ir zema likviditāte, it sevišķi, ja tas atrodas tālāk no Rīgas vai ir apmierinošā stāvoklī, sliktā rajonā utml. Tāpēc bankas arī prasa lielāku pirmo iemaksu, lai pēc tam ar to nebūtu jāķēpājas. 

 

Labie mitekļi ļoti reti stāv piedāvājumos.

Link to comment
Share on other sites

rememberme

Paspeejaam septembrii paķert dziivokli ar DNB krediitu. Saakumaa jau visi runaa par 80-90% liidzfinanseejumu. Realitaatee mazaak par 75% nemaz neceri. Ar kreiso maaklera veerteejumu arii nevar nošmaukties, jo piemeeram DNB un Nordea pieprasa konkreetus veerteetaajus. Kaa piemeeram Latio utt. Tiko miteklim biki roka jaapieliek, taa uzreiz bankai zuud interese. Sak, kur mees taadu liksim, ja Tu nespeesi maksaat. Ja nu vieniigi iemaksaa vismaz 50% un paraksti papiiru, ka apņemies gada laikaa savest kaartiibaa, ieguldot vairaakus-daudzus tuukstošus €.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

 

 

Es vienkārši nesaprotu, vai tiešām ir tik sarežgīti dabūt finansējumu dzīvoklim, kura vērtība ir ap 20 000 un banka finansētu nu vismaz 80% no summas.

 

Ja Tev būtu bijusi vajadzība kaut paris tādus notirgot, tad saprastu ko nozīmē teiksim termins ātras realizācijas vērtība lai notirgotu 3   mēnešu laikā par cenu mīnus 30% no nomināla, vai teiksim 6 mēnešu laikā par mīnus 15-20%

Jauniem dzīvokļiem šitais termins ne nu gluži otsutstvujet, bet nu ir krietni savādāk

Link to comment
Share on other sites

Konstatators
Sak, kur mees taadu liksim, ja Tu nespeesi maksaat.

 

Lūk, bankas galvenais arguments - ja tu nespēsi... Un PO viņiem šobrīd uz to, ka varbūt tu arī spēsi, trekno gadu haļavšiki, kas iemaksāja kapeikas un sagrābās 2 istabu dzīvokļus par 80 stabiem Ls, par kuriem nespēj maksāt vēl šobaltdien, nu tie bankas ir pamācijuši, ka mest naudu pakaļ katram ''es gribu, man vajag'' ir ļoti riskanti. Viņu doma - vai nu samierinies ar lielu pirmo iemaksu un pērc ko gribi, vai izvēlies no tā, ko šie paši piedāvā.

Labots - Konstatators
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Bankas atšķirībā no cilvēkiem mācās no savām kļūdām...

Link to comment
Share on other sites

 

 

Paspeejaam septembrii paķert dziivokli ar DNB krediitu.

 

cik šie tagad procentus liek?

Link to comment
Share on other sites

Tagad var necereet uz 80-90 % prieks maajas ! Reekinies kaa minimums ar 75% + vēl valsts nodoklis un pārējie papildus izdevumi.

 

Ja reāli neesi iekrājis pusi no īpašuma vērtibas, tad vari par to aizmirst ..

 

Diemžēl

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bankas parasti palienē kaut kādu % no vērtējuma.

Pārdevējs parasti pārdod par cenu.

 

Ja vērtējums ir stipri augstāks par cenu, tad ir iespējams no bankas palienēt 90% no cenas.

Link to comment
Share on other sites

Vēl aprīlī DNB iedeva hipo 100% apmērā (28k) dzīvoklim hruščovkā Ādažos.
Kā nodrošinājums aizgāja cita hipo ķīla 8k vērtībā, ko viņi man atlaidīs pēc 2,5 gadiem un mani ienākumi. Nekādi līdzaizņēmēji vai galvotāji nebija nepieciešami.
Visu sakārtoju 2 dienu laikā pēc tam, kad nordea mani bija atšuvusi.
Par pašas bankas pakalpojumiem, internetbanku utt.. galīgi neesmu sajūsmā, bet krītu sakārtoja ļoti operatīvi.

Link to comment
Share on other sites

Pats esmu Tuvs nozarei, tāpēc nesaprotu cilvēkus, kas vaino bankas tajā, ka negrib finansēt 90% no vērtības (tas attiecas arī uz automašīnām), bet cilvēki - padomājiet no otras puses; Nevis bankai būtu jābūt ieinteresētai no Jums izspiest MAX lielu iemaksu, bet gan Jums pašiem jābūt interesei iemaksāt sākumā MAX daudz, lai:

1) mazāks ikmēneša maksājums;

2) Sūdu gadījumā iespēja kaut ko nopelnīt vai vismaz izkļūt sausam no ūdens;

 

Es gan vairāk ar a/m finansēšanu esmu saistīts, tur tas pats - pērkot a/m - max liela iemaksa, lai varētu pēc gada diviem pārdot par dārgāku vai vismaz līdzvērtīgu atlikumam, ja sagribas ko jaunu; Daudzi iedomājas, ka maksājums par a/m beidzas ar kārtējo ikmēneša maksājuma apmaksu, to borē arī bankai - sak - nah tāda iemaksa, es taču varu nomaksāt ikmēneša maksājumu, kas rodas pie iemaksas 10% - bet, mīļie cilvēki, a/m ir arī citas lietas:

1) Degviela; 2) Remonti/apkopes; 3) Octa, KASKO; 4) Ziemas/Vasaras riepas - tie arī ir izdevumi - labi, zinu to vissu no iekšienes jau gadus 10, tur gari un plaši var stāstīt, bet ceru, ka domu autors saprata - Ne tikai banaks interesēs ir max liela interese, lai nodrošinātos, cik nu tas ir iespējams, bet arī Tavās, kredītņēmēj, interesēs ir max daudz uzreiz iemaksāt lai turpmāk maksātu mazāk un justos +- droši!

 

P.S> Ja tagad ņemat auto/hipo - iesaku skatīties uz fiksētajām likmēm, kas tagad ir fantastiski zemas; Uz hipo gan tā var mainīties, bet uz auto - paņemam fiksēto likmi uz 5 gadi un dzīvojam mierīgi, jo tās tagad ir tiešām fantastiski zemas!

Labots - zulus
Link to comment
Share on other sites

Cik liela ir iespēja saņemt hipotekāro kredītu, piemēram, 80-90 % apmērā?

Visai maza - SEB banka pirms nedēļas savam darbiniekam dzīvokļa iegādei galu galā iedeva 72.5% (sākumā teica, ka būs 70%, bet centīsies runāt ar komiteju par 75% - beigās ne viens, ne otrs, bet kaut kur pa vidu ;) )

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Preses upuris? Bankām nav principa grib vai negrib - ja risks ir pārāk liels, tad kredītu nedod. Punkts.  

 

 

bankas grib finansēt 90% no vērtības

 

 

Tāpēc jāizvērtē sava maksātspēja un nav jāpērk to, ko nevar atļauties. Ja 6 mēnešus saņem štuku, nav uzreiz jāskrien pirkt 300m2 māju. 

 

 

māc šaubas vai ir daudz jaunu ģimeņu, kuri sakrājuši 20-30 tūkstošus eiro
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

a/m finansēšanu esmu saistīts, tur tas pats - pērkot a/m - max liela iemaksa, lai varētu pēc gada diviem pārdot par dārgāku
No kura laika a/m pēc divu gadu lietošanas piekāp cena it sevišķi pēc līzinga maksājumu un procentiem,ka rodas vēl peļņa?Vai runa par riktīgiem retro dampjiem :) .
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

versatile

 

 

Visai maza - SEB banka pirms nedēļas savam darbiniekam dzīvokļa iegādei piedāvāja 75%.
Un tikko pazudīs darba attiecības, iestāsies grozījumi līgumā anyway :)
Link to comment
Share on other sites

 

 

Vēl aprīlī DNB iedeva hipo 100% apmērā (28k) dzīvoklim hruščovkā Ādažos.

Vēl viens bootists-novadnieks :) 

Link to comment
Share on other sites

versatile
No kura laika a/m pēc divu gadu lietošanas piekāp cena it sevišķi pēc līzinga maksājumu un procentiem,ka rodas vēl peļņa?

Runa bija par to, lai varētu pārdot dārgāk, kā atlikušo maksājumu kopsumma.

Labots - versatile
Link to comment
Share on other sites

Bankas izsvilps nolikto atslēgu principu, par to nav ko šaubīties. Tas ir ļoti bankām neizdevīgs pasākums.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Arī iedzīvotājiem tikpat neizdevīgs, jo jau tagad kredītu nosacījumi ir pietiekami bargi un minētās noliktās atslēgas nekādīgi neattiecas uz trekno gadu upuriem, kuri tagad ar ar putām uz lūpām aizstāv šo ideju.  Nolikto atslēgu lobētāji paši nemaz neizprot, kā tas dzīvē reāli darbosies. Es jau ar idejas autoru A.Elksniņu esmu par šo lietu neauglīgi strīdējies un pilnīgi skaidrs, ka viņš dzīvo kaut kādā paralēlā realitātē. 

 

 

bankām neizdevīgs pasākums.
 
Link to comment
Share on other sites

 

 

o kura laika a/m pēc divu gadu lietošanas piekāp cena it sevišķi pēc līzinga maksājumu un procentiem,ka rodas vēl peļņa?Vai runa par riktīgiem retro dampjiem .

 

Taču izlasi kārtīgi - liela iemaksa sākumā ir par pamatu tam, lai pēc gada, diviem vai 3,4 Tu savu līzingā ņemto dampi varētu pārdot (ja savajagas) un pilnībā nosegt visu atlikušo līzinga maksājumu/atlikumu, nepaliekot parādā, iespējams, pat iegūstot vēl naudu nākamā auto pirmajai iemaksai vai daļai!

 

Loģiski, ka paņemot a/m no salona uz 5 gadi un iemaksājot 10% iemaksu (vai pat 15%) Tu viņu nespēsi pārdot par atlikumu ne pēc gada,ne pēc 2 vai 3, jo cena/vērtība krīt straujāk, kā tiek dzēsts atlikums; Ja vēl paņem operatīvo līzingu, tad vispār - vissu l';izinga periodu jāmet krusti, lai pēc nomas beigām tas dīleris vēl būtu un neatrastu veidus, kā to a/m nepaņemt atpakaļ:D


 

 

nezinu vai esi tuvs nozarei, bet par izpratni šaubas ir pamatotas - bankas grib finansēt 90% no vērtības, bet bankas nevēlas to darīt, ja kredīts ir paņemts ar "noliekamo atslēgu principu", tāpēc būtu normāli, ja kredīta ņēmējs varētu izvēlēties sava kredīta veidu - 90% ar pilnām saistībām, 60% iespēju "nolikt atslēgas"   cilvēki ir dažādi, bet tomēr māc šaubas vai ir daudz jaunu ģimeņu, kuri sakrājuši 20-30 tūkstošus eiro

Bankas NEGRIB finansēt 90% no kredīta un to vairs nedarīs, jo, kā jau te rakstīja, ir mācījušās no kļūdām; Protams, var būt un ir izņēmuma gadījumi, kad:

1) Tas ir viņu jau atsavinātais kāds īpašums un klients tiešām ir izvērtēts mega;

2) Tiek piedāvāta iemaksa 10%+papildus ķīla uz jau kādu esošu īpašumu! 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vēl viens bootists-novadnieks :)

Jā, un īstenībā lielā mērā pateicoties tavam ieteikumam, kad pirms nepilna gada forumā prasiju atsauksmes par potenciālajām vietām dzīvokļa iegādei pierīgā. Dzīvoklis izmaksāja 2,5 reizes lētāk nekā analogs kādā no Ušakova pilsētas geto rajoniem. Nemaz nerunāšu par ērtībām un dzīves līmeni, ko es dabūnu pretīm dzīvojot Ādažos.
Ja šis pirkums bija domāts šorttermam, tad nujau skatos variantus hatonam/zemei, kur apmesties longtermā, kad pēc pāris gadiem hipo būs izmaksāts.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Arī iedzīvotājiem tikpat neizdevīgs, jo jau tagad kredītu nosacījumi ir pietiekami bargi un minētās noliktās atslēgas nekādīgi neattiecas uz trekno gadu upuriem, kuri tagad ar ar putām uz lūpām aizstāv šo ideju.  Nolikto atslēgu lobētāji paši nemaz neizprot, kā tas dzīvē reāli darbosies. Es jau ar idejas autoru A.Elksniņu esmu par šo lietu neauglīgi strīdējies un pilnīgi skaidrs, ka viņš dzīvo kaut kādā paralēlā realitātē. 

 

Daudzi, kas bļaustās, ka dikti, dikti vajagot to nolikto atslēgu principu laikam īsti nesaprot, ka nebūs tā - nomet atslēgas pie bankas durvīm un brīvs - LV tev nebūs USA - te, ja arī apstiprinās šo principu, būs jebkurai personai, kas gribēs nolikt atslēgas, jāiziet maksātnespējas process! 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Un tikko pazudīs darba attiecības, iestāsies grozījumi līgumā anyway :)

Tā viņš ir - gan papildus naudu maksāt (starpību starp pirmo iemaksu darbiniekam un parasatajam klientam) neliks ;)

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
zulus

Nesen laikrakstā Jurista vārds bija izanalizēta ASV nolikto atslēgu princips, kurš pirmkārt nedarbojas visos štatos, otrkārt nosacījumi ir pilnīgi savādāki nekā mums te tos grib pasniegt. Kāds vienkārši grib celt savu popularitāti un ar praktisko pusi maz sakara.   

Link to comment
Share on other sites

+vēl visam - mūsu gaisagrābšļi nekad neizlasa visu informāciju un neizmanto vairākus avotus, lai saprastu, ko plāno ieviest un uz kāda principa; Labākajā gadījumā izlasa virsrakstu un/vai pirmo rindkopu un tad ar putām uz lūpām cenšas bļaut/aizstāvēt sevis kaut kādu uzburtu ilūziju!

Link to comment
Share on other sites

 

 

Arī iedzīvotājiem tikpat neizdevīgs, jo jau tagad kredītu nosacījumi ir pietiekami bargi un minētās noliktās atslēgas nekādīgi neattiecas uz trekno gadu upuriem, kuri tagad ar ar putām uz lūpām aizstāv šo ideju.

Iespējams, tiem kam nav iespēja iegūt līdzekļus pirmai iemaksai, atliks tikai īrēt. No otras puses, iespējams, ka īpašumu cenas kritīsies, kaut gan, ņemot vērā to cik bankām (banku meitām) daudz nelikvīda uz kakla karājas, bankas cenas noturēs. 


 

 

Bankas NEGRIB finansēt 90% no kredīta un to vairs nedarīs, jo, kā jau te rakstīja, ir mācījušās no kļūdām;
Tu domā, ka bankām mūsu mazais burbulis un krīze ir kaut jauns un unikāls? Lielās bankas, tādus burbuļus un kritienus ir pieredzējušas dažādās valstīs, dažādos laiku periodos, dažādās variācijas un zina kā ar to rīkoties, un droši vien ievirzīt pareizajās sliedēs utt.
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Pašam šis nākošgad ir priekšā.. Vēl tik jāizvērtā savas iespējas un varēšana, lai neiegrābtos. Tiesa +, ka ir pašam ir īpašums, līdz ar to varētu būt mazliet vieglāka sadarbība ar banku/ām.

 

Treknajos gados noskatījos kā kolēģis pēc kolēģa tik saķēra pa hatai.. un pēc tam krīzei iestājoties koda nagos.. tajos gados arī pašam bija doma paņemt dzīvokli, bet laicīgi apsvēru un ieņēmu nogaidošu pozīciju.

 

Tagad gan dzīve ir mainījusies un ieviesusi savas korekcijas. Nāksies vien ķerties klāt tam vērsim pie ragiem.

 

p.s. tā īsti nevainoju bankas (lai gan arī bez vainas gluži nav).. cilvēki paši kā auni treknajos gados skrēja pēc kredītiem.. rezultāts zināms...

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tas ir kārtējais tiražētais aptaurētu cilvēku kultivēts mīts. Gadiem ilgi ir labu mitekļu deficīts, līdz ar to nav pamata kristies ne īres, ne arī mitekļu cenām Rīgas apkārtnē. Iespējamas korekcijas tikai reģionos, kur mazinās sabiedriskā aktivitāte un tukšu mājokļu ir vairāk nekā apdzīvotu. Nez kāpēc daudzi tagad izvēlas pirkt zemi un celt māju, jo nav normālu alternatīvu. Gan jaunie, gan lietotie bieži vien ir sliktā kvalitātē un nepieciešami papildus ieguldījumi. Nepabeigtās mājas neskatoties uz to zemo cenu var atļauties tie, kam ir lieki līdzekļi, jo bankas bez 35-50% pirmās iemaksas tādus nekreditē.  

 

iespējams, ka īpašumu cenas kritīsies
Link to comment
Share on other sites

p.s. tā īsti nevainoju bankas (lai gan arī bez vainas gluži nav).. cilvēki paši kā auni treknajos gados skrēja pēc kredītiem.. rezultāts zināms...

3 vainīgās puses:

Cilvēki auni, nenoliedzami, grāba kredītus.

Bankas meta pakaļ kredītus, kaut zināja uz ko iet.

Valsts vīri nekompetenti. Noskatījās uz to cirku un solīja treknus gadus.

 

Kā rezultātā piem., 3 istabu dzīvoklis mežciema jaunajā projektā, pīķa laikos - 160K LVL, nu bļat... un taču pirka

 

 

Tas ir kārtējais tiražētais aptaurētu cilvēku kultivēts mīts. Gadiem ilgi ir labu mitekļu deficīts, līdz ar to nav pamata kristies ne īres, ne arī mitekļu cenām Rīgas apkārtnē.

Kāds bļin deficīts, atver sludinājumu lapu, piedāvājumu ir papilnam! Un kas nosaka tas ir labs vai slikts miteklis, ir kāda unikāla pazīme? Kas vienam ir slikts, citam ir ļoti OK.

 

 

Nez kāpēc daudzi tagad izvēlas pirkt zemi un celt māju, jo nav normālu alternatīvu.

Galvenokārt, jo tā ir lētāk. Paskaties Rolands_ pieredzi.

 

Par nepabeigtiem vispār ir vāks, par tiem joprojām prasa ļoti daudz, protams tāpēc, ka tie pārsvarā pieder banku meitām. Rezultātā, pierīga pilna ar ciematiem, kur labi, ja katra trešā māja ir pabeigta. Un tā, tās mājas stāvēs kā pieminekļi treknajiem gadiem.

Labots - androidz
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kvantitāte nenozīmē kvalitāti. Par optimālu cenu atbilstoši kvalitātei  - maz.  Tas pats darās īres tirgū un tur papildina jezgu draņķīgu īrnieku īpatsvars. Tā bija pirms vairākiem gadiem un arī tagad.  

 

piedāvājumu ir papilnam

Ir dažādi nepabeigti īpašumi. Banku īpašumiem lielākā problēma ir nesakārtotās juridiskās lietas, kad īpašums pamests bez papīriem un meitas uzņēmumu apsaimniekotāji paši nezina īpašuma patieso stāvokli. Mana pieredze liecina, ka vislielākie kosmosu prasītāji ir spekulanti, kas sagrābušies īpašumus. Manā ciemā ir dažas mājas ar pelēko apdari, kas regulāri karājas ss.lv kopš 2007.g. Lieki piebilst, ka māja ir vai nu tiešām sliktā stāvoklī (bojātas konstrukcijas ūdens ietekmē), vai arī mājas dizains atbaidošs un taisīts pēc kāda dīvaiņa pasūtījuma. 

 

Par nepabeigtiem vispār ir vāks, par tiem joprojām prasa ļoti daudz, protams tāpēc, ka tie pārsvarā pieder banku meitām.
Link to comment
Share on other sites

Par optimālu cenu atbilstoši kvalitātei  - maz.

Nu bet tieši tā, iet runa par cenu, bankai izdevīgāk pasīvos turēt karkasu par 80K, kuru neviens nekad nepirks, nevis pārdot to, teiksim par 30K. Ja dizains ir slikts, kvalitāte ir sūdīga, arī to var pārdod, jautājums tikai par ciparu. No sūda var uztaisīt konfekti, jautājums tikai cik ir jāiegulda. 

 

 

Banku īpašumiem lielākā problēma ir nesakārtotās juridiskās lietas

Pag, ja tas karkass ir izlikts sskā, tad jau papīri ir sakārtoti.

Labots - androidz
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Parādi kaut vienu bankai piederošu pārcenotu un nenopērkamu karkasu no ss.lv, jo pagaidām kaut kādu sviestu runā. Īpašuma uzturēšana arī kaut ko maksā.

 

 bankai izdevīgāk pasīvos turēt karkasu par 80K, kurš nekad nav nopērkams

 

 

Esmu redzējis tieši DNB bankas piedāvājumus ar melno apdari un tur 80k prasīja par visu 500 m2 ēku 2-3 dzīvokļu dvīņu mājai un neteiktu, ka tas būtu briesmīgi pārcenots.

Link to comment
Share on other sites

Interesanti, ka tie, kaw oponē mežsvecim, uzreiz lej sviestu.

Kaut kāds pamatojums, kāpēc citi lej sviestu, būtu?

Detalizēts izklāsts, kādēļ, kāpēc sviestu?

Labots - beryl
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...